Duitsers

“Visca Barça!” “Hala Madrid!” De afgelopen jaren heb ik die uitroepen heel wat keren voorbij zien komen op Facebook en Twitter. Net zoals opmerkingen over het falen van de concurrent. Fans van Real Madrid die FC Barcelona uitlachten na de uitschakeling tegen Chelsea bijvoorbeeld, of fans van Barça die Real belachelijk maakten na wéér puntenverlies in de competitie. Gisteren en eergisteren verloren beide clubs hard in de halve finales van de Champions League, en wat zie ik nu op de sociale media? Allemaal Duitsers.

Werkelijk, vanuit het niets, iedereen vindt Bayern München en Borussia Dortmund ineens fantastisch. Heel het seizoen hoor je er helemaal niemand over, terwijl met name Bayern toch al wel wat langer dan enkel afgelopen dinsdagavond grote indruk maakt. Maar nu, nu de Spaanse ploegen vrijwel zeker zijn uitgeschakeld, zijn die Barça- en Real-fans ineens voor Borussia of Bayern. Of allebei. Wellicht hadden we dat kunnen verwachten: bij een Duitse overheersing in Europa zijn er vaker mensen overgestapt naar de vijand.

Natuurlijk, zowel Bayern als Borussia speelt schitterend voetbal, dus daar mag best voor gejuicht worden. Maar de hypocrisie van al die fans van Barça en Real vind ik echt onbegrijpelijk. Successupporters, die over drie of vier jaar jaar waarschijnlijk nog gaan roepen dat ze voor Manchester City of Paris Saint Germain zijn. Welke van de twee het dan is, ligt uiteraard aan welke van die clubs tegen die tijd de Champions League hebben gewonnen.

Maar wat me eigenlijk het meest stoort, is dat dit soort fans het blijkbaar niets uit kan maken dat de wedstrijden van volgende week nergens meer over gaan. Ja, Barça heeft wel eens Arsenal in Camp Nou met 4-0 verslagen, maar dat gaat echt niet tegen Bayern lukken. En ook Real Madrid zie ik deze achterstand niet meer goedmaken. Dan zien we volgende week dus twee wedstrijden, in de halve finale van de Champions League, zonder enige vorm van spanning. Als je al geen echte clubfan bent, hoop dan op z’n minst op spannende wedstrijden. Maar dat doen ze niet, helaas.

We krijgen dus zo goed als zeker een Duitse finale op Wembley. Gelukkig is die finale gewoon één wedstrijd en hopelijk is de wedstrijd dan wél spannend. Als we de klassieke Duitsers gaan zien, dan wordt het in de laatste minuut pas beslist. Ik hoop het van harte.