FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 4 januari 2022

Tour de Ski afgesloten met monsterlijke slotklim

In het Italiaanse Val di Fiemme is dinsdag de Tour de Ski beslist, de jaarlijkse etappewedstrijd in het langlaufen. Dat gebeurde met de slotetappe met een beklimming van de gevreesde Alpe Cermis, net als vorig jaar in massastartformat - tot twee jaar terug werd het in achtervolgingsvorm gedaan, waardoor degene die als eerste boven was ook het eindklassement won.

Vrouwen
Natalia Nepryaeva vertrok als leidster en had een prima voorsprong: Ebba Andersson uit Zweden moest 1:12 minuten goedmaken op de Russische, het Finse duo Kerttu Niskanen en Krista Pärmäkoski stond op 1:19 en 1:21 minuten en had de Noorse Heidi Weng (+1:40) als voornaamste concurrente in de strijd om het podium, nog aangevuld met de Amerikaanse titelverdedigster Jessie Diggins en de Russische Tatiana Sorina (beiden +1:42).

Nadat de vlakke aanloop voorbij was kon de weg omhoog ingezet worden, waarbij Andersson en Weng het tempo bepaalden en Pärmäkoski volgde - Nepryaeva liet een klein gat vallen. Bij de stijgingspercentages van dik boven de 25 procent haakte Pärmäkoski weer af, Nepryaeva raapte haar snel op, terwijl men zigzaggend omhoog stapte in een wanhopige poging om maar enigszins tempo vast te houden.

Met de laatste kilometer eindelijk in zicht bleef Nepryaeva op zo'n vijftien tot twintig seconden van Andersson en Weng hangen, wat ruimschoots voldoende was voor de eindwinst. De Franse klimgeit Delphine Claudel kwam ondertussen naar voren en ging langs Nepryaeva, terwijl het voorin beslist werd: Weng sprintte Andersson los en pakte de winst, voor de Zweedse. Claudel werd derde, maar Nepryaeva kwam op 32 seconden binnen en won als eerste Russische ooit de Tour de Ski. Andersson hield plek twee vast, Weng wipte over de twee Finse dames heen en werd derde.

Mannen
Na vijf van de zes etappes was de leiding in handen van Johannes Høsflot Klæbo, die weinig bijzonders moest doen in de slotetappe: de Rus Alexander Bolshunov stond tweede op exact twee minuten, Iivo Niskanen uit Finland volgde al op 2:49 minuten en moest met name uitkijken voor de Noren Erik Valnes (+3:04) en Pål Golberg (+3:09). De groep bleef zoals verwacht zo goed als volledig bij elkaar tot de klim echt begon, een kleine drie kilometer voor de finish.

Niskanen voerde onderin het tempo aan, maar werd wel vrij rap gepasseerd door de Noor Sjur Røthe en de Rus Denis Spitsov, toch wel twee van de klimmers in het peloton. Klæbo kon de twee koplopers niet bijhouden, maar voerde wel keurig de rest van het veld aan, voor de jonge Duitser Friedrich Moch, Bolshunov en Lucas Bögl, nog een Duitser. Niskanen begon ondertussen flink in te zakken en met een kilometer te gaan had hij nog 25 seconden over ten opzichte van Spitsov, wat betreft zijn podiumplek in het eindklassement.

Røthe wist ondertussen Spitsov van zich af te schudden en de Noor pakte de etappewinst. Moch wist een sensationeel optreden af te sluiten met een zeer verrassende derde plek, voor de ook al verrassende Bögl. Klæbo winifhste als vijfde en eindwinnaar, voor Irineu Esteve Altimiras uit Andorra. Niskanen trok zich nog één keer helemaal leeg en hield zeven seconden over op Spitsov, terwijl Bolshunov als tweede eindigde in het klassement.

Random Pics van de Dag #512

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Uitspraak van VN-rapporteur over coronademonstraties valt slecht bij agenten

De speciale VN-rapporteur op het gebied van marteling heeft stevige kritiek geuit op het politieoptreden bij coronademonstraties. Hij maakt een vergelijking met de Amerikaan George Floyd, die bij zijn arrestatie om het leven kwam.

VN-rapporteur Nils Melzer post op Twitter, bij afbeeldingen van diverse demonstraties tegen het coronabeleid waaronder afgelopen zondag in Amsterdam: "Dit is een van de walgelijkste beelden van politiegeweld die ik heb gezien sinds George Floyd." Melzer geeft aan dat de agenten in kwestie vervolgd moeten worden voor marteling.

De voorzitter van politievakbond ACP, Gerrit van de Kamp, is verbaasd dat Melzer nu al zijn conclusies op de beelden trekt zonder eerst een onderzoek af te wachten. "Ik dacht: 'Ik ga het rapport opzoeken waarop hij de uitspraken baseert, daar zal hij grondig onderzoek naar hebben gedaan, want dat lijkt me logisch als je deze teksten gebruikt'." Van de Kamp wijst er op dat 2 agenten vervolgd worden voor hun optreden vorig jaar tijdens een demonstratie op het Malieveld in Den Haag.

UN Watch heeft inmiddels gevraagd of de VN-rapporteur wil aftreden.

Week update COVID-19: omikron zorgt, ondanks lockdown, voor 35% meer positieve coronatesten

In de afgelopen week* is het aantal meldingen van positieve coronatesten met 35% gestegen in vergelijking met de week ervoor. Nagenoeg evenveel mensen werden getest door de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst. De daling in de ziekenhuisopnames vlakt af. In de afgelopen week werden 14% minder nieuwe patiënten met COVID-19 in het ziekenhuis opgenomen dan in de week ervoor. Op de IC intensive care daalde het aantal opnames met 16% in vergelijking met de week daarvoor.

Sinds eind december veroorzaakt de omikronvariant de meeste SARS severe acute respiratory syndrome-CoV coronavirus-2 besmettingen in Nederland. Deze virusvariant verspreidt zich aanzienlijk sneller dan de deltavariant. Het meest recente reproductiegetal van 20 december, gebaseerd op het aantal positieve coronatesten, lag voor het eerst sinds half november 2021 weer volledig boven de 1. De komende tijd zal, met een snel oplopend aantal besmettingen door omikron, het aantal ziekenhuisopnames weer toe kunnen nemen. Ook als de omikronvariant bij een kleiner deel van de besmette mensen voor ernstige ziekte zorgt.

Daling ziekenhuis- en IC intensive care opnames vlakt af
Het aantal patiënten met COVID-19 dat werd opgenomen in het ziekenhuis, daalde in de afgelopen week minder snel dan in de twee weken ervoor. In de afgelopen week werden 981 patiënten met COVID-19 opgenomen in het ziekenhuis, een afname van 14% vergeleken met de week ervoor. In de weken van 21 en van 28 december rapporteerden we nog een daling van het aantal nieuwe ziekenhuisopnames van respectievelijk 33% en 26%. Er werden in de afgelopen week 164 nieuwe patiënten met COVID-19 opgenomen op de IC, een afname van 16% in vergelijking met de week ervoor. In de weken van 21 en van 28 december rapporteerden we nog een daling van het aantal nieuwe IC-opnames van respectievelijk 27% en 25%. De meeste mensen die op dit moment in het ziekenhuis liggen met COVID-19 zijn besmet in de periode dat de deltavariant het meest in Nederland voorkwam. De ziekenhuisopnames van patiënten met de omikronvariant zullen de komende weken toenemen.

Stijging positieve coronatesten in alle regio’s
Afgelopen week* werden 113.554 positieve testuitslagen gemeld, 35% meer dan de week ervoor. Per 100.000 inwoners kregen 639 personen een positieve testuitslag. De meeste positieve testen werden gemeld in de leeftijdsgroepen 18 tot en met 29 jaar (figuur 1). In alle regio’s zien we een stijging in het aantal meldingen. Het hoogste aantal besmettingen per 100.000 inwoners werd gemeld in Amsterdam-Amstelland (987), gevolgd door Kennemerland (858), Zaanstreek-Waterland (831) en Rotterdam-Rijnmond (722). Het laagste aantal positieve testuitslagen werd gemeld in Limburg-Noord (425).

Ruim 354.000 (354.335) mensen lieten zich testen bij de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst, ongeveer evenveel als de week ervoor (+2%). Het aantal mensen dat een positieve zelftest liet bevestigen bij de GGD steeg van 13,5% van het totaal afgenomen testen bij de GGD in de voorgaande week naar 16,2% in de afgelopen week. Bij deze groep zelftesters bij de GGD was het percentage positief 88,5%. Het percentage positief van alle bij de GGD geteste personen steeg in de afgelopen week van 23,4% naar 30,8%.

Positief geteste personen met een reisgeschiedenis
In de afgelopen week was van 6,5% van de mensen met een positieve coronatest bekend dat zij in de twee weken ervoor in het buitenland zijn geweest. Dit betekent niet dat zij allen de SARS severe acute respiratory syndrome-CoV coronavirus-2 besmetting in het buitenland hebben opgelopen. Van de mensen van wie een reisgeschiedenis bekend is, was 19,8% in Oostenrijk geweest, 13,0% in Frankrijk, 10,9% in België en 10,6% in Duitsland.

Reproductiegetal
Het meest recente reproductiegetal SARS-CoV-2, van 20 december, gebaseerd op het aantal positieve coronatesten, was 1,02 (ondergrens 1,00 – bovengrens 1,03). Dit betekent dat 100 mensen die op 20 december 2021 corona hadden, samen 102 nieuwe personen besmetten. Het virus verspreidt zich dus weer meer. De verwachting is dat door de omikronvariant het R-getal de komende weken zal stijgen.

*Het aantal meldingen van positieve testen dat tussen 28 december 2021 10:01 en 4 januari 2022 10.00 uur aan het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu zijn gemeld. De testen die in de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst teststraten zijn afgenomen, ziekenhuisopnames en IC intensive care-opnames zijn naar kalenderweken.

Amsterdamse wethouder zoekt oplossing voor illegaal gezin

Amsterdamse wethouder Jacob Wedemeijer (Wonen) gaat samen met woningcorporatie Rochdale kijken of de ongedocumenteerde Braziliaanse familie Silva Baretto toch in de stad kan blijven wonen.

Dat schrijft Wedemeijer op Twitter. "Gezinnen met kinderen horen niet op straat. Ik heb contact opgenomen met Rochdale en we gaan samen met Rochdale bekijken of er een oplossing mogelijk is."

Uitzoeken
Een woordvoerder van Rochdale bevestigt dat er inderdaad naar een oplossing wordt gezocht. "We gaan ervoor zorgen dat de familie niet op straat komt te staan. Hoe dat gaat gebeuren moeten we uitzoeken." De woning wordt in ieder geval voorlopig niet ontruimd.

Wat de situatie ingewikkeld maakt is dat de familie de woning in Zuidoost illegaal onderhuurt. Degene die eigenlijk in de woning zou moeten wonen, betaalde de huur echter niet aan Rochdale, waardoor de woningcorporatie achter de illegale onderhuur kwam.

Benieuwd
Gianni da Costa van de Pauluskerk, die contact houdt met de familie, zegt heel nieuwsgierig te zijn naar de stappen van de gemeente en Rochdale. "Ik ben heel benieuwd wat zij gaan doen. Ik laat mij verrassen."

Het gezin is al zo'n twintig jaar illegaal in Nederland.

'André Onana in Milaan voor medische keuring'

Keeper André Onana zou vanochtend in Milaan zijn geweest voor een medische keuring. Dat schrijft het doorgaans zeer betrouwbare account van Fabrizio Romano, die ook een foto waarop Onana te zien zou zijn deelt. Romano meldde eerder al dat Onana sinds juli een mondelinge overeenkomst met Internazionale zou hebben. Hij voorspelde dat de Ajacied in de zomer van 2022 transfervrij zal verhuizen naar de regerend kampioen van Italië, zo meldt AT5.

Bij Onana werd in 2020 het verboden middel furosemide in zijn urine aangetroffen. De tuchtcommissie van de UEFA schorste hem toen voor twaalf maanden, maar die straf werd door het internationaal sporttribunaal CAS teruggebracht naar negen maanden. Op 4 november liep die schorsing af, een paar weken later zette Ten Hag hem nog in de basis bij de wedstrijd tegen Besiktas.

Eind september liet Ajax-directeur Marc Overmars al weten dat het niet gelukt was om het contract van Onana te verlengen. Het huidige contract loopt tot de zomer.

Mass Effect Legendary Edition en meer naar Xbox Game Pass

Xbox maakt bekend welke titels er binnenkort komen naar Xbox Game Pass. De games worden de komende anderhalve week toegevoegd.

Vandaag komen drie games naar de dienst: Gorogoa, Olija en The Pedestrian. Op 6 januari worden Embr, Mass Effect Legendary Edition en Outer Wilds toegevoegd. Tot slot volgen op 13 januari Spelunky 2 en The Anacrusis.

Met uitzondering van Spelunky 2 en Mass Effect Legendary Edition komen alle games naar cloud, console en pc. De genoemde titels krijgen geen cloud-ondersteuning.

Ook zijn er zes titels die 15 januari uit de dienst verdwijnen. Wil je die dus nog spelen, moet je er snel bij zijn. Het betreft:

  • Desperados 3
  • Ghost of a Tale
  • Kingdom Hearts 3
  • Mount & Blade: Warband
  • Pandemic
  • Yiik: A Postmodern RPG

Xbox Game Pass Januari 2022 1

PSV-speler Pröpper stopt per direct met voetbal

PSV-speler Davy Pröpper stopt per direct met profvoetbal, zo laat PSV vanmiddag weten. De middenvelder heeft zijn nog 1,5 jaar lopende contract bij de Eindhovenaren laten ontbinden. Pröpper zegt dat hij zich "niet comfortabel voelt in de voetbalcultuur".

"In de periode dat ik in het buitenland zat, merkte ik dat ik het plezier in het voetbal langzaam verloor. Ik vond het ontzettend lastig de discipline op te brengen die nodig is om optimaal te presteren en mijn leven helemaal te laten bepalen door het drukke voetbalschema. De coronaperiode en het gebrek aan bezoek van familie en vrienden heeft mij toen ook geen goed gedaan", zo ligt Pröpper zijn beslissing toe op PSV.nl.

"Ik ben de club heel erg dankbaar dat ze me hebben gehaald deze zomer. Ik hoopte dat met mijn terugkeer naar Nederland ook het plezier in het voetbal weer zou terugkomen. Helaas is dat niet zo gemakkelijk gebleken, mede omdat ik mij niet comfortabel voel in de voetbalcultuur. Toch heb ik me er al lang aan aangepast en soms voor afgesloten. Dat wil ik nu niet meer en daarom ben ik er nu klaar mee", zo vult de 30-jarige middenvelder aan.

De keuze van Pröpper lijkt definitief. "Ik heb voor de Kerst de knoop doorgehakt en dat voelt als een opluchting. Hierdoor weet ik dat het de juiste keuze is."

De 19-voudig international gaat zich de komende tijd bezinnen op zijn toekomst. "Ik ga  uitzoeken wat ik precies wil, waar mijn passies en interesses liggen en wat ik wil oppakken. Natuurlijk heb ik ook veel mooie momenten gehad die ik koester. Of ik het voetballen toch niet ga missen? We gaan het allemaal wel zien. Voor nu wil ik mijn gezin, familie en vrienden bedanken voor alle steun die ik van ze heb gekregen. Nu heb ik tijd om in hen te investeren."

Directeur Voetbalzaken John de Jong heeft alle begrip voor de keuze van Pröpper. "Natuurlijk hadden we gehoopt dat hij zijn steentje zou bijdragen aan nieuwe successen voor de club, maar ik waardeer zijn eerlijkheid. Zijn eerlijkheid naar de club, maar ook naar zichzelf. Daarom is PSV hem dankbaar voor wat hij heeft betekend voor de club in al die jaren en het kampioenschap dat we met hem hebben behaald."

Als vervanger van Pröpper trekt PSV Heerenveen-middenvelder Joey Veerman aan.

Het nutteloze feitje van de dag: Indrukwekkend hoelahoepen

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Er zijn al heel wat gekke wereldrecords voorbijgekomen in deze rubriek en ook vandaag hebben we weer wat 'bijzonders' voor jullie. Want wist je dat je een hoelahoep ook prima om andere lichaamsdelen dan je middel kan gebruiken? Zo zette Andrea M op 10 november 2021 het record neer voor 'zo lang mogelijk vijf hoelahoeps draaiend te houden met behulp van de billen en armen'. Ze zette een tijd neer van 4 minuten en 6 seconden. We zijn benieuwd welke FOK!ker dit beter kan.

Rechter: Dier & Recht mag vermeend dierenleed kalveren niet als feit presenteren

In hoger beroep is beslist dat Dier&Recht in het kader van een publiekscampagne gericht tegen consumptie van zuivel niet als feit mag presenteren dat het weghalen van kalveren bij de moeder direct bij de geboorte ernstig dierenleed veroorzaakt.

Het gerechtshof Amsterdam heeft deze uitspraak vandaag gedaan in een kort geding dat was aangespannen door Agractie, die opkomt voor de belangen van de agrarische sector in Nederland. De rechtbank Amsterdam kwam eerder tot dezelfde beslissing.

Dierenleed door scheiden kalveren van moeder
Het direct bij de geboorte scheiden van kalveren van hun moeder is de algemeen gebruikelijke werkwijze van de Nederlandse melkveehouders. Dier&Recht presenteert als feit dat deze werkwijze ernstig dierenleed veroorzaakt. Zij brengt in haar campagne het direct bij de geboorte weghalen van de kalveren in verband met al het leed waar kalveren mee te maken kunnen krijgen.

Vrijheid van meningsuiting niet onbegrensd
Deze uitingen van Dier&Recht zijn een vorm van actievoeren en zijn gedaan in het kader van het publieke debat. Daarin bestaat een grote vrijheid van meningsuiting. In het kader van het publieke debat kunnen ook aanstootgevende of choquerende uitingen toelaatbaar zijn. Maar de vrijheid van meningsuiting is eveneens in het publieke debat niet onbegrensd.

Onvoldoende steun feiten
Met deze uitlating van Dier&Recht worden de melkveehouders beschuldigd van het veroorzaken van ernstig dierenleed. Voor een dergelijke beschuldiging moet voldoende steun bestaan in de feiten. Het hof concludeert in dit kort geding dat de beschuldiging van Dier&Recht onvoldoende steun vindt in de publicaties waarop Dier&Recht zich beroept. Daarom wegen de belangen van de melkveehouders in dit geval op tegen de vrijheid van meningsuiting van Dier&Recht.

Sauna 'illegaal open': agressieve bezoeker bijt politieagent

Maandagavond bleek er een sauna aan de Beijerlandselaan in Rotterdam gewoon open te zijn. Agenten namen poolshoogte en kregen het voor hun kiezen toen de saunabezoekers agressief werden. Een 32-jarige man is hierop aangehouden.

Maandagavond rond 21.00 uur hoorde een agent geluiden uit de Wellness komen. Waaruit hij opmaakte dat er bezoekers aanwezig waren. Na lang aanbellen en bonken op de deur, kwam er een man naar buiten. Er volgde nog een man en drie vrouwen. Ze waren allemaal niet erg meewerkend en gedroegen zich recalcitrant.

Agenten gingen het gesprek aan met de bezoekers en controleerden hun identiteitsbewijs. Bij een van de bezoekers ging dat niet vanzelf. Hij sloeg een agent in zijn gezicht, bespuugde hem en riep de meest verschrikkelijke ziektes naar de politiemensen. De agent die de lastige saunagast in de boeien sloeg, werd ook nog eens gebeten in zijn bovenbeen.

De man, een 32-jarige Schiedammer, is aangehouden. De andere saunagangers kregen een boete voor de covidovertreding en twee van hen voor de wet id. Totaal zaten er zeven mensen in de sauna.

De gemeente wordt hiervan op de hoogte gebracht en zal maatregelen nemen, ook richting de eigenaar.

Deel van de wintersporters nemen corona mee terug van vakantie

Wintersportvakanties hebben van Oostenrijk het voornaamste andere land gemaakt waar Nederlanders recentelijk het coronavirus hebben opgelopen. Uit cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijkt dat 964 mensen die afgelopen week positief testten in de twee weken daarvoor het Alpenland hadden bezocht. Dat is 15,8 procent van alle besmettingen die tussen 27 december en 3 januari tot een ander land zijn herleid.

Frankrijk, ook een populaire ski- en snowboardbestemming, volgt op plaats twee met 740 geconstateerde gevallen. Daarna komen België, waar 682 mensen waren geweest die later besmet bleken, Duitsland (669 gevallen) en Spanje (605 gevallen). Aan Italië hadden 339 besmette mensen nog in de laatste veertien dagen een bezoek gebracht. Dit blijkt uit cijfers, waar het AD als eerste over berichtte. Lees verder bij Skipr.

'Het Amazoneregenwoud wordt groener tijdens droogte, dat is geen goed nieuws'

Het Amazoneregenwoud heeft de afgelopen decennia meer koolstofdioxide (CO2) opgenomen dan uitgestoten. De door klimaatverandering veroorzaakte toenemende droogte en warmte vormen echter een gevaar voor het voortbestaan van dit regenwoud. Aardwetenschapper Thomas Janssen toont met zijn onderzoek aan dat toenemende droogte in dit gebied dramatische gevolgen kan hebben voor het voortbestaan van de vele boomsoorten, alsook het koolstofvastleggend vermogen van het Amazonegebied.

Janssens onderzoek richtte zich op de droogtegevoeligheid van het Amazonegebied. Hierin vroeg hij zich af of er verschillen zijn in droogtegevoeligheid van een enkel blad, een boom en het gehele ecosysteem. Ook onderzocht Janssen wat de belangrijkste kenmerken zijn in het hout van verschillende boomsoorten die bijdragen aan droogtetolerantie. Tenslotte onderzocht hij of de op satellietbeelden waar te nemen en contra-intuïtieve vergroening van het kronendak tijdens droogte overeenkomt met veldwaarnemingen en wat de onderliggende processen zouden kunnen zijn die deze vergroening verklaren.

Evolutionair aangepast aan droogte
Uit het onderzoek is gebleken dat een groot deel van de bomen en boomsoorten in het gebied niet evolutionair is aangepast aan droogte en daardoor extreem gevoelig is voor afsterving tijdens droogte. Toenemende droogte in het Amazonegebied kan hierdoor dramatische gevolgen hebben voor het voortbestaan van deze boomsoorten, alsook voor de rol van het regenwoud als koolstofvastleggend ecosysteem.

Daarnaast blijkt onder andere uit satellietwaarnemingen dat veel bomen in het gebied nieuwe bladeren aanmaken tijdens droogte. Het vergoenen van het kronendak valt samen met een sterke afnamen van groei in de stam en zou kunnen worden gezien als een stressreactie op de droogte. Dit plant fysiologisch fenomeen is weinig onderzocht maar is belangrijk om een goede voorspelling te maken van de toekomst van het Amazoneregenwoud.

Van koolstofvastleggend naar koolstofuitstotend
Het Amazoneregenwoud vervult een belangrijke functie als koolstofvastleggend ecosysteem. De afgelopen jaren heeft het regenwoud een deel van de door de mens uitgestoten CO2 via fotosynthese opgeslagen in de vorm van bladeren, takken, stammen en organisch materiaal in de bodem. Door de toenemende droogte en hittegolven in het gebied kan het echter gaan veranderen van een netto koolstofvastleggend naar een koolstofuitstotend ecosysteem. Hierdoor kan het Amazonegebied in de toekomst gaan bijdragen aan de mondiale CO2-uitstoot en klimaatverandering verergeren.

De conclusies uit Janssens onderzoek wijzen erop dat het Amazoneregenwoud bijzonder gevoelig is voor droogte en dat de frequentie van droogte de afgelopen jaren sterk is toegenomen. Om de gevolgen van toekomstige hittegolven en droogte te verkleinen, zal het regenwoud strenger beschermd moeten worden en zal de opwarming van de aarde zoveel mogelijk moeten worden beperkt.

Meer informatie over dit proefschrift van T.A.J. Janssen.

Regenwoud ( Pixabay)
Regenwoud ( Pixabay)

Klaver en Ouwehand zijn het zat: 'Vanaf 2022 permanent vuurwerkverbod'

Nederland moet definitief afscheid nemen van consumentenvuurwerk, vinden GroenLinks en de Partij voor de Dieren. Deze partijen dienen deze week een wetsvoorstel in om met ingang van 2022 alleen nog maar kindervuurwerk toe te staan en het overige consumentenvuurwerk te verbieden. Meer hierover in de Gelderlander.

"Oud en nieuw is allang geen feestelijk begin van een nieuw jaar meer, maar een aaneenschakeling van gevaarlijke incidenten”, stelt PvdD-fractievoorzitter Esther Ouwehand.

Ondanks het vuurwerkverbod nam het aantal vuurwerkgerelateerde schademeldingen afgelopen jaarwisseling weer flink toe. Zo speelde vuurwerk een rol in 43 procent van het totale aantal branden tijdens de jaarwisseling. Vorig jaar was dit nog 20 procent, aldus de verzekeraars.

In 2020 heeft de politiek al besloten om vuurpijlen, knalvuurwerk en vuurwerk uit de zwaardere F3-categorie te verbieden, maar dat is voor GroenLinks en Partij voor de Dieren niet voldoende.

Run op subsidie elektrische auto's voor consumenten

Er is een stormloop op subsidie voor particuliere kopers van elektrische auto's ontstaan. Gistermiddag was er na één dag al ruim 12 miljoen euro uit de pot subsidie voor 2022. Zo meldt de Gelderlander.

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) die de subsidieregeling uitvoert, erkent dat men massaal gebruik maakt van deze nieuwe subsidieregeling.

Als men een nieuwe elektrische auto koopt of via private lease gaat rijden komt men in aanmerking voor een subsidie van 3.350 euro. 3.113 particulieren hadden dat gisteren aan het eind van de middag al aangevraagd. Wie bij aanschaf kiest voor een tweedehands elektrische auto kan 2.000 euro subsidie ontvangen, gisteren was hiervan al 903 keer gebruik gemaakt.

OMT: mogelijk pas eind januari ruimte voor meer versoepelingen

Omdat er nog veel onzekerheid is over “belangrijke eigenschappen” van de omikronvariant van het coronavirus, denkt het Outbreak Management Team (OMT) niet aan een snelle versoepeling van coronamaatregelen, afgezien van het heropenen van de scholen. De inschatting van de deskundigen is vooralsnog dat eind januari “verdere ruimte wordt verwacht om maatregelen te versoepelen”.

Tegen die tijd moet de boostercampagne zijn afgerond en de hoop is dat de virusverspreiding dan voldoende afneemt. Vrijdag praat het OMT erover verder. Lees verder bij Skipr.

Langlaufer Klæbo soleert naar basis voor Tour de Ski-eindzege, ook Nepryaeva slaat toe

In het Italiaanse Val di Fiemme is de voorlaatste etappe van de Tour de Ski maandag afgewerkt. Etappe vijf was een massastart in de klassieke stijl, tien kilometer voor de vrouwen en vijftien voor de mannen. Dinsdag volgt de slotetappe: een massastart in vrije stijl, met als slotstuk de epische beklimming van de Alpe Cermis.

Vrouwen
Een groep van zes werkte zich richting de helft van de wedstrijd los, onder leiding van de Zweedse Ebba Andersson. Klassementsleidster Natalia Nepryaeva uit Rusland zat er ook bij, net als de Oostenrijkse Teresa Stadlober, Heidi Weng uit Noorwegen, de Duitse Katharina Hennig en de Finse Krista Pärmäkoski.

Andersson probeerde te ontsnappen, maar had net de explosiviteit niet om los te komen. Op de laatste klim opende Nepryaeva de aanval en zij had wél explosiviteit in de benen: de Russische sloeg een gat en snelde naar de overwinning, voor Weng en Pärmäkoski - Andersson, Hennig en Stadlober, de drie antisprinters van het stel, werden vierde, vijfde en zesde.

Met de slotetappe van dinsdag te gaan staat Nepryaeva nog ruimer aan de leiding: Andersson volgt op 1:12 minuten, voor de Finse Kerttu Niskanen (+1:19) en Pärmäkoski (+1:21).

Mannen
In de eerste helft van de wedstrijd werd de leidende groep beetje bij beetje uitgedund naar nog een ruime vijftien man, waarna vooral de Finse klassieke specialist Iivo Niskanen het tempo opvoerde. Johannes Høsflot Klæbo volgde, zijn Noorse landgenoot Didrik Tønseth probeerde aan te haken bij de Rus Alexander Bolshunov in de achtervolging.

Bolshunov en Tønseth kregen beiden een landgenoot met zich mee: Denis Spitsov en Erik Valnes sloten aan met nog vijf kilometer te gaan. Het kwartet kwam niet in de buurt van de twee leiders: sterker nog, Klæbo en Niskanen liepen uit en niet veel later haakte Niskanen zelfs af bij de Noor.

Klæbo soleerde naar de overwinning en met zijn 46e World Cup-zege evenaarde de 25-jarige Noor zijn legendarische landgenoot Bjørn Dæhlie. Niskanen finishte nog als tweede, Alexey Chervotkin sprintte Spitsov van het podium. In het klassement staat Klæbo nu aan de leiding met twee volle minuten voorsprong op Bolshunov, Niskanen volgt op 2:49 minuten, voor Valnes (+3:04) en Pål Golberg (+3:09).

FOK! Wat een weer: kouder weer

winterbanner

Goeiedag!

Mijn eerste weerbericht van dit jaar. Ook namens mijn collega's wens ik jullie een mooi en fijn weerjaar met voor elk wat wils, maar uiteraard een goede gezondheid en geluk.

Het weer is dit jaar wisselvallig begonnen. Met name in het noorden is er al een behoorlijke hoeveelheid regen gevallen. In Friesland en Groningen al plaatselijk zo'n 45 mm. Lokaal zelfs nog wat meer.

De afgelopen nacht is juist het zuiden aan de beurt voor een aardige hoeveelheid nattigheid. Zondag kwam het daar ook al tot stevig onweer en op sommige plaatsen is er sindsdien ook al zo'n 20 mm gevallen. Daar komt nog heel wat bij.

Een langgerekt storing trekt van Bretagne naar Duitsland en heeft een heleboel regen bij zich en die houd ook erg lang aan. Ons land blijft voor een groot deel hiervan gespaard. Alleen Zuid-Limburg pakt daar nog een deel van mee. Daar regent het al geruime tijd.

Vanochtend kan daar best wel eens meer dan 25 mm zijn gevallen. Nog zuidelijker worden er aanzienlijk grotere hoeveelheden verwacht. Met name Wallonie en het zuidwesten van Duitsland kunnen wel eens met wateroverlast te maken gaan krijgen. In deze gebieden worden hoeveelheden tussen de 60 en 85 mm verwacht. Ook hier zou dat nog wel eens hoger kunnen uitvallen.

In de rest van het land was het vanmiddag op de meeste plaatsen droog en zeker langs de kust heeft de zon nog een paar uurtjes geschenen. Met een graad of 11 was het al minder zacht dan de voorgaande dagen. Deze dalende trend zet zich voort.

Vandaag trekt de zone met buien van noord naar zuid over het land en uiteindelijk moet de aanhoudende regen in Limburg ook gaan verdwijnen. De kans op hagel of onweer bij de buien is heel erg klein. In de ochtend is het nog zo'n 8 graden, maar na passage van de buien koelt het af tot ongeveer 5 graden. De wind draait daarbij naar een noordwestelijke richting en neemt weer toe tot vrij krachtig.

De rest van de week blijft het tamelijk wisselvallig. De hoge temperaturen zijn we echter wel kwijt, want meer dan 6 graden wordt het niet en in de nacht kan het wel weer eens tot dichtbij het vriespunt afkoelen. Kortom, wat normaler weer. 

Tot ziens!  

Mooi weer in de zon (Foto: Storm666)
Een fraaie foto van een mooi Hollands landschap. (Foto:Storm666)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #197 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1200
special
Random Pics van de Dag #1199
review
Dit zijn de beste films van 2023
special
Random Pics van de Dag #1198
special
Random Pics van de Dag #1197
©FOK.nl e.a.