FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 7 januari 2022

Random Pics van de Dag #515

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Noren boeken historische zege op noordse combinatie

In het Italiaanse Val di Fiemme is vrijdag weer een stukje sportgeschiedenis geschreven. In de noordse combinatie werd voor het eerst een gemengde landenwedstrijd gehouden, met teams bestaande uit twee mannen en twee vrouwen.

Drie ploegen staken boven de rest uit bij het schansspringen: Jens Lurås Oftebro, Mari Leinan Lund, Gyda Westvold Hansen en Jørgen Gråbak brachten Noorwegen naar de leiding, maar op drie seconden volgde de Oostenrijkse ploeg van Martin Fritz, Lisa Hirner, Annalena Slamik en Lukas Greiderer. Het Japanse kwartet Yoshito Watabe, Yuna Kasai, Anju Nakamura en Akito Watabe mocht na veertien seconden starten, Duitsland (Jakob Lange, Cindy Haasch, Jenny Nowak en Terence Weber) moest 41 seconden wachten alvorens de startloper aan het langlaufen kon beginnen.

Oftebro en Fritz vonden elkaar al snel, maar in de slotfase van de vijf kilometer langlaufen sloeg de Oostenrijker een gat van tien seconden. Lange ging voorbij Watabe en wisselde voor Duitsland na 35 seconden, Watabe volgde een kleine minuut na de Oostenrijkse leiders. Hirner wist de Oostenrijkse voorsprong uit te breiden naar een dikke halve minuut op Leinan Lund en Haasch, die gezamenlijk wisselden namens Noorwegen en Duitsland - namens Japan moest Nakamura flink aan de bak.

Westvold Hansen kwam in razend tempo naar voren en in no-time ging ze, met Nowak in haar kielzog, langs Slamik, die zich herpakte en Nowak toch van zich af kon schudden. Hansen wisselde zo maar acht seconden voor Slamik, met Nowak en Nakamura op 15 en 29 seconden en de slotlopers in aantocht. Gråbak wist de voorsprong al snel uit te breiden en met een pirouette op de finish haalde hij de Noorse zege binnen. Greiderer kwam op tien seconden binnen voor Oostenrijk, voor Weber op 23 seconden - Watabe kwam er niet meer aan te pas namens Japan.

Krol pakt Europese titel kilometer, Nederlands podium

Op de eerste dag van het EK afstanden bij het langebaanschaatsen heeft Thomas Krol de Europese titel gepakt op de kilometer voor mannen. Krol schaatste naar een winnende tijd van 1.07,77.

Het was een geheel Nederlands podium. Kjeld Nuis werd tweede in 1.07,86 terwijl Kai Verbij derde werd in 1.07,94. De nummer vier was een verrassing. Cornelius Kerstens, de Brit met een Nederlandse vader, schaatste naar 1.08,48.

Voor Nederland was de eerste dag succesvol met drie titels voor de ploegachtervolging mannen, Irene Schouten en dus Krol.

FOK! Wat een weer: regen en gťťn winter!

winterbanner

Goeiedag!

Ik geef het eerlijk toe, het weerbericht loopt momenteel niet heel soepeltjes. Van mijn kant komt dat vooral door een gebrek aan motivatie. Gewoon geen zin hebben en dan ondanks meldingen van afwezigheid van de anderen het ook maar gewoon niet doen. Kwalijke zaak, want zo ga ik in principe niet met anderen om. Klopt, de winter is een zware tijd persoonlijk gezien, doch een weerbericht maken is maar een kleine moeite. En dan behoor je niet te verzaken. Ik zal hier verbetering in brengen. Als je vandaag geen zin hebt, dan heb je morgen ook geen zin. En als het dan even flink tegen zit, zoals vanmorgen en je dan al meteen besluit om 08.45 om hem sowieso niet te maken..... dan heb je even een schop onder je hol nodig.  

Wat gebeurde er vanmorgen: een cluster forse buien met alles erop en eraan trok binnen enkele kilometers van mijn voordeur vandaan. Er was sprake van fors onweer en hagel. Ik kreeg echter helemaal niets, ja, een buitje van 5 minuten met nét 2 mm. Zodoende zit ik nu al vele maanden zonder een onweersdag. En het is al zo karig de laatste twee jaar. In 2020 had ik er maar 14, en dan denk je slechter kan niet. Dat kon dus wel, want in 2021 bleven we op een zeer marginale 12 dagen staan. Zo slecht heb ik het echt nog nooit beleefd in mijn weer-bestaan. Inmiddels onweert het op de Noordpool vaker dan hier.  

In ieder geval, de dag begon dus uitermate slecht en mijn vrees kwam ook uit. Met name in een strook van Zuid-Holland naar Gelderland kwamen soms heuze buienstraten over. Verder ook in het midden een reeks buien. Veel van deze buien gingen gepaard met flink wat hagel en ook onweer kwam zeer regelmatig voor. Ondertussen kwamen wij hier gewoon in brede opklaringen te zitten.  

Ook in delen van Friesland en Groningen viel het overdag met de buien wel mee. Inmiddels is de buienmolen daar wel wat beter op gang gekomen. Voor mij herhaalt het scenario van vanmorgen zich. Flink wat buien in de buurt, maar hier helemaal niks.  

De komende uren trekken de buien zich meer en meer terug tot boven de lijn: Alkmaar - Lelystad - Emmen. De kans op onweer neemt af, maar een losse klap blijft plaatselijk nog wel mogelijk. In de rest van het land krijgen opklaringen de overhand en kan het tot rond of iets onder het vriespunt afkoelen. Door de natte weggedeelten kan het lokaal flink glad worden. Aan zee blijft het iets boven 0. Mocht er nog een bui overtrekken, dan kan het daardoor ook glad worden.

Morgen schijnt heel even de zon nog, maar een nieuwe storing staat alweer te trappelen van ongeduld. De bewolking neemt toe en vervolgens volgt er ook regen. Deze lijkt behoorlijk lang aan te zullen houden. Tot diep in de nacht naar zondag toe kan er plaatselijk zon 15 tot 20 mm vallen.

In het noordoosten blijft het nog lang droog. De regen lijkt daar in de avond tijdelijk over te gaan in natte sneeuw. Uiteindelijk gaat het ook daar regenen, want de temperaturen lopen overal weer een aantal graden op.

Op de dag is het zo'n 3 graden en zal het dus waterkoud zijn. Tegen en in de avond zal het in het westen al zo'n 7 graden zijn. 

De wind is eerst zuidelijk, maar met het instromen van de zachtere lucht draait deze naar west. Het is weer een fikse bries met kracht 4 tot 8 Bft.

Fijn weekend!  

Buienwolk die verscholen is (Foto: Rob)
Tussen de lagere bewolking door, had zich deze CB verstopt die het duidelijk hogerop zocht en zeker het buienstadium zou bereiken. (Foto: Rob)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Europese titel 3.000m voor Schouten

Irene Schouten heeft vanavond in Heerenveen de Europese titel gepakt op de 3.000 meter. De schaatsster, die vooralsnog een erg goed seizoen schaatst, zegevierde in 3,56,62, een nieuw baanrecord. Antoinette de Jong pakte het zilver, het brons was voor Francesca Lollobrigida.

Irene Schouten moest in de zesde rit aan de bak. Haar tegenstandster was de Italiaanse Francesca Lollobrigida. De Italiaanse ging hard van start, pakte een kleine voorsprong op Schouten en reed onder het baanrecord. Het snelle starten van Lollobrigida brak haar echter langzaam op en Schouten kon weer langzij komen. De Italiaanse kon niet aanhaken bij Schouten die wel vlak bleef rijden. Schouten kwam in 3.56,62 over de streep, Lollobrigida schaatste naar 4.00,61.

De rit erna was een Nederlands onderonsje tussen Antoinette de Jong en Antoinette de Jong. Het was De Jong die de regie in de rit in handen nam, Achtereekte zat daar net achter. Beiden konden echter de tijd van Schouten niet verbeteren. De Jong kwam tot 3.59,79, Achtereekte 4.04,79.

De laatste rit was tussen Ragne Wiklund en Marina Zueva. Zoals verwacht nam Wiklund het voortouw en had ze niets aan Zueva. De top drie kwam echter niet in gevaar en ze finishte in 4.01,86.

Nederlandse mannen ploegachtervolging pakken Europese titel

Nederland heeft de Europese titel veroverd op de ploegachtervolging mannen. In een generale repetitie voor de Olympische Spelen volgende maand schaatsten Sven Kramer, Marcel Bosker en Patrick Roest in Heerenveen naar 3.37,97, een nieuw baanrecord.

Noorwegen, de huidig olympisch kampioen, met Johansson, Engebråten en Pedersen werden op een seconde achterstand tweede. Het brons was voor de Italiaanse mannen.

Poolse sprintsters pakken Europese titel

Op de eerste dag van het Europees kampioenschap afstanden in Heerenveen hebben de Poolse schaatssters de titel veroverd op de teamsprint vrouwen. Wojcik, Ziomek en Bosiek kwamen tot 1,27,26.

Het zilver ging naar Wit-Rusland. Noorwegen veroverde het brons.

Er deden overigens maar vier ploegen mee. Nederland deed niet mee omdat Femke Kok en Michelle de Jong last hebben van spierproblemen. De Russinnen kwamen vanwege corona niet in actie. Ze waren tot vandaag de Europees kampioen.

Jaaroverzicht 2020 dierproeven en proefdieren

In 2020 registreerden de Nederlandse vergunninghouders 448.798 dierproeven. Dit is een kleine stijging van 142 dierproeven ten opzichte van 2019.

In 2020 vonden minder proeven plaats met o.a. muizen, cavia's, varkens en kippen en meer proeven met o.a. Syrische goudhamsters, honden, katten, schapen en paarden. De toename in het gebruik van honden en katten is mede te verklaren door het onderzoek naar verspreiding van het SARS-CoV-2 virus onder gezelschapsdieren. Aan de eigenaren van deze huisdieren is gevraagd of zij deel wilden nemen aan wetenschappelijk onderzoek waarbij eenmalig bloed en twee swabs werd afgenomen.

Het aantal uitgevoerde dierproeven stabiliseert daarmee verder en ligt voor de vierde keer in de afgelopen jaren ruim onder de grens van 500.000 dieren.

Download hier 'Zo doende 2020 jaaroverzicht dierproeven en proefdieren'

Proefdier ( foto-Pixabay)
Proefdier ( foto-Pixabay)

Omikron laat de cijfers door het dak gaan, 34.954 positief getesten ( inclusief namelding)

Vandaag zijn er door het RIVM 34.594 posief getesten gemeld, dit is inclusief een namelding van gisteren toen er storing was bij de computersystemen van het RIVM/GGD. Gisteren stond het aantal positief getesten op 24.700, eergisteren op 24.590. Ook als je de aantallen van vandaag en gisteren middelt kom je op een stijging van minstens 20% uit.

1 op de 3 personen die zich bij de GGD laat testen, test positief op COVID-19.

COVID-19 positief getesten 7-1-2022 ( Bron @YorickB op Twitter)
COVID-19 positief getesten 7-1-2022 ( Bron @YorickB op Twitter  https://twitter.com/YorickB/status/1479464812484739080?s=20)

Het nutteloze feitje van de dag: Heel oud huis

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

In Nederland zijn talloze oude woonhuizen te vinden, maar wist je dat het oudste nog bestaande stenen woonhuis in Nederland bijna 900 jaar oud is? In Deventer, op de hoek van de Sandrasteeg, kun je het huis vinden dat de naam 'Proosdij' draagt. De oudste kern van het huis (onder andere de houten dakconstructie) stamt uit 1130 en daarmee is het dus het oudste nog bestaande stenen woonhuis in Nederland, dat altijd als woonhuis heeft gediend. Delen van de buitenmuur stammen zelfs uit de tiende eeuw.

De bewoners van het huis zijn van zeer verschillende pluimage geweest. Zo diende het huis in 1130 als woonhuis voor geestelijken en nadat de katholieken in de zestiende eeuw verjaagd waren kregen de Staten van Overijssel het huis in handen. Zij verkochten het huis aan militair Hendrik de Sandra, waar later de naastgelegen steeg naar vernoemd werd. In de jaren '70 werd het pand nog enige tijd gekraakt en in 1994 is het huis grondig gerestaureerd, waarbij de eeuwenoude buitenmuur werd voorzien van een overkapping om het te beschermen tegen de weersinvloeden.

Het nutteloze feitje van de dag: Heel oud huis (WikiCommons/Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed/P. van Galen)
Het nutteloze feitje van de dag: Heel oud huis (WikiCommons/Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed/P. van Galen)

Kritiek op FvD: 'Zij organiseren complottheorieŽn en vertellen halve waarheden'

De protesten veranderen, volgens rechtsgeleerde Afshin Ellian. Vroeger legde men zich meer neer bij besluiten van het kabinet of verliepen demonstraties een stuk vreedzamer. "Wat je nu ziet is verharding. Complotdenkers. Dit wordt allemaal georganiseerd door een politieke partij en dat is heel uniek",  zei Ellian vanmorgen in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Tientallen doden in Kazachstan, Tokayev wil de demonstraties neerslaan

Kazachen protesteren, soms met geweld, in de economische hoofdstad Almaty tegen de regering, corruptie en machtsmisbruik. 18 bewakers zijn gedood in de gevechten. Het regime van heerser Tokayev reageert met harde hand en "elimineerde" tientallen demonstranten.

Als gevolg van de onrust in het Centraal-Aziatische Kazachstan zijn volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken 26 demonstranten om het leven gekomen en 18 gewond geraakt. Daarnaast zijn meer dan 3000 arrestaties verricht, meldde de staatszender Khabar 24 vanochtend, onder verwijzing naar het ministerie. Het ministerie sprak van "gewapende criminelen". 

De staatstelevisie had donderdag al gesproken over tientallen "uitgeschakelde" mensen in de metropool Almaty. Dat suggereerde al burgerslachtoffers. De autoriteiten hadden aanvankelijk alleen de dood van 18 beveiligers van de veiligheidstroepen bevestigd. Volgens Khabar 24 zei president Kassym-Jomart Tokayev de antiterroristische operaties, zoals hij ze noemde, moeten doorgaan totdat de "militanten volledig zijn uitgeroeid".

In Almaty, in het zuidoosten van het land, waar de rellen bijzonder gewelddadig waren, zouden gewapende demonstranten zich hebben verschanst in het gebouw van een televisiestation. Met het oog op de onrust in Kazachstan had Rusland soldaten naar het Centraal-Aziatische land gestuurd. Parachutisten zijn ingezet als onderdeel van een vredesmacht, zei de Collective Security Treaty Organization (CSTO).

Hoge brandstofprijzen leiden tot onrust
Volgens Tokayev is de orde in het land grotendeels hersteld. Het staatshoofd wilde het Kazachse volk om 12.00 uur toespreken. In Kazachstan zijn al dagen ongekende protesten gaande tegen het autoritaire leiderschap van het land. De onrust in de ex-Sovjetrepubliek, die rijk is aan olie en gas, werd veroorzaakt door ongenoegen over de stijgende brandstofprijzen bij tankstations.

Maar al snel mondde het ongenoegen uit in deels gewelddadige protesten tegen de overheid, corruptie en machtsmisbruik. Kazachstan werd decennialang geregeerd door de autoritaire heerser Nursultan Nazarbajev, die ook na zijn aftreden in 2019 grote invloed behield. Als reactie op de protesten heeft de huidige president Tokayev de hele regering ontslagen en een nationale noodtoestand afgekondigd.

Kinderen onder 12 jaar uitgenodigd voor coronaprik

Kinderen onder 12 jaar kunnen vanaf eind deze maand worden gevaccineerd tegen het coronavirus. Zo meldt AT5.

Ouders van niet-kwetsbare kinderen krijgen vanaf 18 januari een brief waarin staat dat ze telefonisch een afspraak kunnen maken, melden verschillende media op basis van het RIVM.

In totaal komen bijna 1,3 miljoen kinderen in aanmerking voor de coronaprikken. Kinderen uit een gezin worden, indien mogelijk en gewenst, samen gevaccineerd. Eerder werden al kinderen met een verhoogd medisch risico uitgenodigd.

Het kabinet besloot in december dat kinderen van vijf tot elf jaar een coronavaccinatie kunnen krijgen. Kinderen krijgen een aangepaste, lagere dosering van het Pfizer-vaccin. Het is bij kinderen onder de twaalf aan de ouders of ze hun kind willen laten vaccineren.

Inflatie Nederland in december hoger dan verwacht

De inflatie in ons land is vorige maand verder omhoog gekropen naar 6,4 procent ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Europees geharmoniseerde methode. De inflatie bij ons is een stuk hoger dan de inflatie in de gehele eurozone. Die lag in december op 5 procent, ten opzichte van december 2020. Meer hierover bij de Gelderlander.

Sinds de invoering van de euro in 2002 was de inflatie niet eerder zo hoog. Economen hadden gerekend op een lichte afname tot 4,8 procent.

In Nederland zijn de prijzen al langere tijd aan het stijgen. Dat is te wijten aan de haperende herstart van de economie na de coronacrisis, die nog altijd voor tekorten zorgt van bepaalde producten en grondstoffen. Ook heeft het veranderende gedrag tijdens de pandemie gezorgd voor oplopende prijzen. Zo is door het fors toegenomen online shoppen de prijs van karton gestegen. Tenslotte speelt ook de sterk gestegen prijs van energie een belangrijke rol.

Volgende week geeft het CBS de Nederlandse inflatie volgens de eigen rekenmethode vrij. Die komt doorgaans iets lager uit dan de Europees geharmoniseerde methode en stond in november op 5,2 procent.

Jongeren aangehouden voor brandstichting Go Sharing scooter

De politie heeft deze week vijf minderjarige verdachten verhoord, omdat zij verdacht worden van betrokkenheid bij brandstichting van een Go Sharing scooter op de Zeldertsedreef in Amersfoort.

Op woensdagavond 13 oktober meldden getuigen dat er een scooter in brand werd gestoken op de speelplaats “De Draak” aan de Zeldertsedreef in de wijk Nieuwland. Ten gevolge van de brand ontstond er ook grote schade aan de speeltoestellen en de ondergrond van de speelplaats met een geschat schadebedrag van 40.000 euro.

De politie startte direct een onderzoek en meldde het incident op socialmedia-accounts van de wijkagenten. De politie hoorde meerdere getuigen en betrok camerabeelden in het onderzoek. Dit leidde tot een herkenning van de verdachten met arrestaties tot gevolg. Het gaat om jongeren in de leeftijd tussen 13 en 16 jaar oud en allen afkomstig uit de gemeente Amersfoort.

De jongeren zijn verhoord en overgedragen aan de ouders. Het dossier wordt overlegd aan het Openbaar Ministerie voor verdere afdoening. Er wordt een schadeprocedure opgestart.

NFL: Laatste playoffplekken op het spel

Het reguliere seizoen in de NFL is bijna voorbij: alle teams hebben zestien wedstrijden gespeeld en voor het eerst betekent dat níet het einde van het seizoen, er is namelijk een zeventiende speelronde. Die wordt op zaterdag en zondag afgewerkt en nog drie van de veertien playoffplekken moeten daarin vergeven worden.

Nog zeven ploegen zijn in de strijd om de drie overgebleven plekken op te pikken, waarbij de Baltimore Ravens en Pittsburgh Steelers het in elk geval niet in eigen hand hebben - zij spelen tegen elkaar en moeten daarbij ook hopen op gunstige resultaten in andere wedstrijden. De Las Vegas Raiders en de Los Angeles Chargers spelen tegen elkaar, de winnaar kan zich opmaken voor de playoffs, in het geval van een gelijkspel worden het de Chargers.

De Indianapolis Colts spelen tegen de Jacksonville Jaguars en zijn zeker van de playoffs als ze niet verliezen. Dat geldt ook voor de San Francisco 49ers, die het opnemen tegen de al geplaatste Los Angeles Rams. Dan zijn de New Orleans Saints nog over: zij spelen tegen de Atlanta Falcons, moeten dat winnen én moeten hopen op verlies van de 49ers tegen de Rams.

Al geplaatst voor de playoffs
Green Bay Packers (13-3)
Los Angeles Rams (12-4)
Tampa Bay Buccaneers (12-4)
Kansas City Chiefs (11-5)
Arizona Cardinals (11-5)
Dallas Cowboys (11-5)
Tennessee Titans (11-5)
Buffalo Bills (10-6)
New England Patriots (10-6)
Cincinnati Bengals (10-6)
Philadelphia Eagles (9-7)

E3 is dit jaar wederom een digitaal evenement

De ESA, het bedrijf achter de jaarlijkse Electronic Entertainment Expo, laat weten dat de expo dit jaar wederom niet fysiek zal plaatsvinden. In plaats daarvan komt er een compleet digitale versie, zoals we die al eerder meemaakten.

De gemelde reden zijn zorgen over de Omikron-variant en de mogelijke impact op de gezondheid van bezoekers van E3. Andere bronnen weten echter te melden dat deze beslissing al was gemaakt in november, nog voor de nieuwe variant de ronde maakte. Het zou eerder te maken hebben met het dalende succes van E3.

Hoe dan ook, E3 is dit jaar weer digitaal en vindt plaats in juni.

Launchtrailer voor pc-versie Monster Hunter Rise

Capcom heeft de launchtrailer voor de pc-versie van Monster Hunter Rise vrijgegeven. De trailer gaat wat dieper in op nieuwe functionaliteiten en verbeteringen die de versie heeft ten opzichte van de Switch-versie.

Zo is de game te spelen met zes nieuwe filters: Black & White, Sepia, Japanese Style, Warring Lands Style en twee cinematische stijlen. Ook ondersteunt de pc-versie ultrawide displays, is het te spelen in 4K-resolutie met verbeterde textures en is er een uncapped framerate.

De pc-versie komt 12 januari uit op Steam.

Dit jaar waarschijnlijk meer gas nodig uit Groningenveld

Het kabinet moet de te verwachten gaswinning uit het Groningenveld voor het lopende gasjaar naar boven bijstellen. Aan het begin van het gasjaar was de verwachting dat de NAM 3,9 miljard kuub zou winnen. Volgens berekeningen van netbeheerder GTS kan de winning in dit gasjaar uiteindelijk uitkomen op maximaal 7,6 miljard kuub bij gemiddelde temperaturen. Voor 1 april bepaalt het kabinet hoeveel gas er definitief dit gasjaar uit het Groningenveld moet komen.

Stikstoffabriek Zuidbroek
De hogere verwachting heeft twee oorzaken. Ten eerste de al in november 2021 gemelde vertraging van de ingebruikname van de stikstoffabriek in Zuidbroek. Doordat deze later klaar is dan gepland, kan minder hoogcalorisch gas worden omgezet. Daardoor is er onvoldoende laagcalorisch gas - gas dat Nederlandse huishoudens gebruiken - om vanaf april de leveringszekerheid te waarborgen en de gasopslagen in Norg en Grijpskerk te vullen. De inzet van de gasopslagen zijn essentieel om het Groningenveld te kunnen sluiten.

Duitsland
De tweede reden hangt samen met de gasvraag uit Duitsland. Onlangs heeft Duitsland aangegeven 1,1 miljard kuub meer nodig te hebben uit Groningen om in hun energiebehoefte te voorzien. Dat komt doordat energiebesparende maatregelen in Duitsland minder effectief blijken dan verwacht. Daarnaast valt de winning van laagcalorisch gas in Duitsland dit gasjaar lager uit, en de opslagen zijn minder gevuld dan normaal gesproken het geval is.

Minister Blok heeft eerder deze week bij zijn Duitse collega zijn grote zorgen geuit over deze ontwikkeling en om opheldering gevraagd. Ook heeft hij Duitsland met klem verzocht om alle mogelijke maatregelen te nemen zodat de extra vraag niet nodig is. Duitsland heeft overigens steeds zeer goed meegewerkt met de afbouw van de gasvraag, zodat het Groningenveld eerder kan sluiten.

Sluiting Groningenveld op schema
Vanwege deze tegenvallers is TNO gevraagd om een aanvulling te maken op de seismische dreigings- en risicoanalyse uit maart 2021. Staatstoezicht op de Mijnen zal op basis hiervan over de veiligheidsrisico’s adviseren. Pas daarna neemt het kabinet een definitief besluit. In 2018 was overigens de planning dat in 2021/2022 nog ruim 13 miljard kuub gewonnen zou worden.

Dit gasjaar, dat loopt van oktober 2021 tot en met september 2022, is het laatste ‘normale’ gasjaar. De afbouw van de gaswinning uit het Groningenveld ligt nog steeds op schema. Vanaf medio 2022 is er naar verwachting geen gas meer nodig uit het Groningenveld, in een jaar met gemiddelde weersomstandigheden. Een aantal locaties blijft daarna stand-by; daar zal een beperkte hoeveelheid gas worden gewonnen. Op die manier is een klein aantal stations gebruiksklaar als dat plotseling nodig is, bijvoorbeeld bij extreme kou, in combinatie met uitval van grote installaties.

Kobayashi wint Vierschansentournee opnieuw, geen tweede 'Grand Slam'

In het Oostenrijkse Bischofshofen is de Vierschansentournee donderdagavond afgerond, de meest prestigieuze wedstrijd in het schansspringen, onderdeel van de World Cup. Op de Paul-Ausserleitner-Schanze probeerde leider Ryoyu Kobayashi het voor elkaar te krijgen om als eerste springer ooit voor de tweede keer alle vier de wedstrijden te winnen.

Karl Geiger haalde uit in de eerste ronde, de Duitser sprong overtuigend naar de leiding. Daniel Huber uit Oostenrijk volgde, voor de ook wat verrassende Japanner Yukiya Sato. De Noor Halvor Egner Granerud volgde en bleef zo in de strijd om het podium in het eindklassement, tourneeleider Ryoyu Kobayashi sprong naar een vijfde plek. De enige die echt tegenviel was Marius Lindvik: de Noor, tweede in het klassement, kwam niet verder dan plek 23 en moest vrezen voor zijn positie.

In de tweede ronde deed Lindvik het beduidend beter, hoewel hij uiteraard moest hopen op een totaal mislukte sprong van Kobayashi om nog kans te maken op de eindzege. Kobayashi leek met zijn tweede sprong geen gooi te doen naar de dagzegeen dus de 'Grand Slam', maar de sprong was ongetwijfeld goed genoeg om de eindzege in de tournee binnen te springen, met nog vier man te gaan. Granerud gooide definitief roet in Kobayashi's Grand Slam-eten: de Noor nam de leiding over.

Sato kwam net tekort om zijn positie tegenover Granerud vast te houden, Huber sprong naar de leiding en mocht hopen op zijn eerste World Cup-zege ooit. Die kwam er: Geiger viel twee posities terug en werd derde, achter Huber en Granerud, maar Kobayashi mocht voor de tweede keer de gouden adelaar voor de Vierschansentourneewinnaar in ontvangst nemen.

FOK! Wat een weer: Nat

winterbanner

Vannacht trekt een neerslagzone van west naar oost over het land, vooral in de oostelijke helft van het land kan daar ook natte sneeuw bij voorkomen. Aan het einde van de nacht volgen nog enkele regenbuien. De zuid- tot zuidwestenwind is matig tot vrij krachtig, langs de kust en op het IJsselmeer krachtig tot hard. De minimumtemperatuur varieert van 4°C vlak aan zee tot 1°C in het oosten.

Overdag is het half tot zwaar bewolkt en komen er enkele buien voor, in de middag neemt de buiigheid toe. De buien kunnen lokaal gepaard gaan met hagel, natte sneeuw en onweer. De maxima liggen rond 5°C. De wind draait naar west tot zuidwest en is eerst matig, langs de kust vrij krachtig tot krachtig. Later in de middag en in de avond neemt de wind af naar zwak tot matig boven land en matig tot vrij krachtig langs de kust.

In de nacht naar zaterdag komen naast opklaringen ook nog enkele winterse buien voor. In opklaringen kan het door bevriezing van natte weggedeelten of door een winterse bui glad worden. De west- tot zuidwestenwind is matig, vlak aan zee matig tot vrij krachtig. De temperatuur varieert van 4°C vlak aan zee tot -1°C verder landinwaarts.

Zaterdagochtend raakt het van het westen uit geheel bewolkt en gaat het regenen. In het noordoosten blijft het tot halverwege de middag nog droog. De matige zuidwestenwind draait naar zuid tot zuidoost en neemt toe naar vrij krachtig, aan zee naar krachtig en in het Waddengebied naar hard, 7 Bft. De temperatuur ligt overdag tussen 2°C in het noordoosten en 5°C in het zuidwesten. In de avond loopt de temperatuur verder op. (Bron: KNMI)

Fris in het bos 2021 (Foto: Storm666)
Fris in het bos. Tijdens een hardlooptocht van Storm666. Alweer van vorig jaar tijdens de koudeperiode. (Foto: Storm666)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
review
Wild Blue Yonder is Doctor Who op z'n best
special
Random Pics van de Dag #1120
special
VrijMiBabes #185 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1119
review
Alan Wake 2
special
Random Pics van de Dag #1117
©FOK.nl e.a.