FOK! Wat een weer: kouder weer

winterbanner

Goeiedag!

Mijn eerste weerbericht van dit jaar. Ook namens mijn collega's wens ik jullie een mooi en fijn weerjaar met voor elk wat wils, maar uiteraard een goede gezondheid en geluk.

Het weer is dit jaar wisselvallig begonnen. Met name in het noorden is er al een behoorlijke hoeveelheid regen gevallen. In Friesland en Groningen al plaatselijk zo'n 45 mm. Lokaal zelfs nog wat meer.

De afgelopen nacht is juist het zuiden aan de beurt voor een aardige hoeveelheid nattigheid. Zondag kwam het daar ook al tot stevig onweer en op sommige plaatsen is er sindsdien ook al zo'n 20 mm gevallen. Daar komt nog heel wat bij.

Een langgerekt storing trekt van Bretagne naar Duitsland en heeft een heleboel regen bij zich en die houd ook erg lang aan. Ons land blijft voor een groot deel hiervan gespaard. Alleen Zuid-Limburg pakt daar nog een deel van mee. Daar regent het al geruime tijd.

Vanochtend kan daar best wel eens meer dan 25 mm zijn gevallen. Nog zuidelijker worden er aanzienlijk grotere hoeveelheden verwacht. Met name Wallonie en het zuidwesten van Duitsland kunnen wel eens met wateroverlast te maken gaan krijgen. In deze gebieden worden hoeveelheden tussen de 60 en 85 mm verwacht. Ook hier zou dat nog wel eens hoger kunnen uitvallen.

In de rest van het land was het vanmiddag op de meeste plaatsen droog en zeker langs de kust heeft de zon nog een paar uurtjes geschenen. Met een graad of 11 was het al minder zacht dan de voorgaande dagen. Deze dalende trend zet zich voort.

Vandaag trekt de zone met buien van noord naar zuid over het land en uiteindelijk moet de aanhoudende regen in Limburg ook gaan verdwijnen. De kans op hagel of onweer bij de buien is heel erg klein. In de ochtend is het nog zo'n 8 graden, maar na passage van de buien koelt het af tot ongeveer 5 graden. De wind draait daarbij naar een noordwestelijke richting en neemt weer toe tot vrij krachtig.

De rest van de week blijft het tamelijk wisselvallig. De hoge temperaturen zijn we echter wel kwijt, want meer dan 6 graden wordt het niet en in de nacht kan het wel weer eens tot dichtbij het vriespunt afkoelen. Kortom, wat normaler weer. 

Tot ziens!  

Mooi weer in de zon (Foto: Storm666)
Een fraaie foto van een mooi Hollands landschap. (Foto:Storm666)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.