FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 13 januari 2022

Handballers beginnen EK met verrassende zege op Hongarije

De Nederlandse handballers zijn uitstekend begon aan het EK handballen. In Boedapest werd gastland Hongarije met 31-28 verslagen.

Nederland moest het in de openingswedstrijd van het EK opnemen tegen Hongarije, de nummer vijf van het afgelopen WK. Nederland dat op het vorige EK als zeventiende was geëindigd begon uitstekend aan de wedstrijd. Vooral verdedigend maakte Oranje het de Hongaren moeilijk en halverwege de wedstrijd stond Nederland met 13-10 voor.

Ook in de tweede helft hield Oranje lang de voorsprong vast tegen het gastland, maar met twee minuten nog te gaan kwam Hongarije toch langszij (28-28). In de laatste twee minuten pakte Oranje toch verrassend de winst tegen Hongarije met 31-28.

Zondag treft Oranje de handballers van IJsland en twee dagen later, op 18 januari, staat de laatste groepswedstrijd op het programma tegen Portugal. De nummers 1 en 2 in de groep gaan naar de volgende ronde.

Het EK in Hongarije en Slowakije duurt nog tot en met 30 januari.

Evenement Dying Light 2 toont nieuwe gameplay en co-op features

Dying Light-ontwikkelaar Techland heeft in hun laatste 'Dying to Know'-evenement een boel nieuws over de langverwachte sequel losgelaten. We zien nieuwe gameplay en talloze aspecten van de game worden uitgelegd.

Er wordt onder andere diep ingegaan op de co-opmodus in Dying Light 2. De gehele game is met maximaal vier spelers door te spelen en biedt enkele opvallende features voor de co-op. Zo is er altijd één host aanwezig die daadwerkelijke voortgang boekt in de verhaallijn, al mogen de andere spelers wel hun bij elkaar geraapte loot en character progression behouden. Zodra er een belangrijke keuze in de verhaallijn gemaakt moet worden, mogen alle spelers stemmen, maar is de doorslaggevende keuze uiteindelijk aan de host om te maken. Het spel is helemaal uit te spelen in co-op. 

Als je liever gewoon alleen de nieuwe gameplay wil zien, check dan de tweede trailer hieronder. Dying Light 2 verschijnt al op 4 februari voor pc, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X|S en een cloud-based versie voor Nintendo Switch.

Random Pics van de Dag #520

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Shadow Man Remastered nu beschikbaar op consoles

De remaster van Shadow Man, een redelijk populaire action-adventure game uit 1999, is inmiddels beschikbaar voor PlayStation 4 en Xbox One. Een Nintendo Switch port verschijnt op 17 januari.

Shadow Man kwam in 1999 uit voor pc, PlayStation, Dreamcast en Nintendo 64. De game scoorde niet heel hoog maar kreeg toch een soort cult following. In het spel ben je een voodoo-krijger die 'de wereld der levenden' moet zien te beschermen tegen gevaren uit Deadside, het land der doden.

Gameplay bestaat voornamelijk uit third-person shooter gecombineert met de nodige platformingelementen. In 2013 verscheen er al een re-release van de hand van System Shock-ontwikkelaar Nightdive Studios, waarna ook een Steam- en Mac-versie verschenen. Nightdive is eveneens verantwoordelijk voor deze remaster. Bekijk de trailer hieronder.

Term Bersiap toch in Rijksmuseum

Het Rijksmuseum gaat de historische term Bersiap toch niet censureren. Dat zegt museumdirecteur Taco Dibbets tegen het Parool. Eerder deze week maakte de Indonesische gastcurator Bonnie Triyana nog bekend dat hij de term zou schrappen uit zijn tentoonstelling. Dibbets bevestigde dat toen, maar komt daar nu dus op terug.

“Er is voor gekozen in de tentoonstelling geen specifieke term te gebruiken voor het aangedane leed in deze periode”, aldus Dibbets toen. Hij reageerde daarmee op het pleidooi van Triyana in het NRC, waarin hij stelde dat de term Bersiap “racistisch” zou zijn. Daarom moest de term geschrapt worden. De plannen zorgden voor grote consternatie. “Ik word hier fysiek onpasselijk van”, zei Hans Moll, voorzitter van Federatie Indische Nederlanders (FIN), in een reactie op het nieuws. Hij verwoordde daarmee het gevoel van veel Indische Nederlanders, van wie de eerste generatie de gruweldaden vaak maar ternauwernood wist te overleven. Ook in politiek Den Haag werd verbijsterd gereageerd. Martin Bosma (PVV) stelde zelfs Kamervragen. Dibbets trekt zijn keutel dus in. In het Parool zegt hij nu: “anders dan gesuggereerd wordt: het Rijksmuseum schrapt de term Bersiap niet en doet deze niet in de ban”.

Onderzoeksraad heropent onderzoek naar mortierongeval Mali

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) heropent zijn onderzoek naar het mortierongeval in Mali op 6 juli 2016. Hierbij kwamen sergeant eerste klasse Henry Hoving en korporaal der eerste klasse Kevin Roggeveld om het leven.

De OVV heeft in september 2017 het onderzoek naar de oorzaak van dit ongeval afgerond. De Onderzoeksraad concludeerde dat een ontwerpfout van de granaat leidde tot het mortierongeval.

De OVV heropent het onderzoek naar aanleiding van vragen van het radioprogramma Argos. Ook in het kader van zijn eigen kwaliteitsbewaking hecht de Onderzoeksraad er belang aan of er relevante nieuwe feiten zijn. Defensie zal aan het onderzoek meewerken als de OVV hier om vraagt. Defensie wacht de resultaten van het onderzoek af.

Laatste trailer voor nieuwe Scream

Het vijfde deel in de Scream-filmserie heeft een laatste trailer gekregen, en als we de sfeer uit de trailer mogen geloven, valt er voldoende te schrikken in dit eerste deel in elf jaar.

Twintig jaar nadat het rustige stadje Woodsboro werd afgeschrikt door een aantal gewelddadige moorden, worden de bewoners opnieuw geteisterd door een moordenaar, die zich achter het Ghostface-masker schuilt met een groep tieners als doelwit.  

Scream, van de makers van Ready Or Not, staat in de VS gepland voor 3 februari. In Nederland zou de film deze week gaan draaien, maar in verband met de coronamaatregelen wordt dat een paar weken (of als we pech hebben, maanden) later.

Routiniers over exit Annan: "Zag dit nu niet meer aankomen"

De Oranje hockeyvrouwen gaan verder zonder bondscoach Alyson Annan. Een beslissing die bij routiniers Eva de Goede en Margot van Geffen rauw op hun dak valt. "Ging in kleine stapjes de goede kant op."

Het nieuws, dat woensdagmiddag door de hockeybond wereldkundig werd gemaakt, kwam hard binnen bij Van Geffen. "Het overviel me", zegt de middenvelder van Den Bosch. "Dit is een besluit dat is genomen door Alyson en de KNHB. Het is buiten ons als spelersgroep om gebeurd. Ik wist het ook pas een half uur voordat de buitenwereld het hoorde. Ik heb tijd nodig om dit even te laten bezinken."

"Ook ik ben verrast", laat Eva de Goede vanuit Zuid-Afrika weten. De aanvoerder van Oranje herstelt daar van haar kruisbandblessure die ze afgelopen najaar in de laatste interland van Annan tegen België opliep. "Ik had het nu niet meer zien aankomen, zo vlak voordat het team weer bij elkaar zou komen."

Annan maakte vlak voor de jaarwisseling nog haar trainingsgroep bekend, waarmee ze vanaf komend weekend zou gaan trainen in voorbereiding op de Pro League-wedstrijden tegen Spanje en India die voor februari op het programma staan. Het grote doel voor dit jaar is het WK dat komende zomer in Nederland en Spanje wordt gehouden.

Onvrede
Hoewel bekend was dat er onvrede heerste bij (een deel van) de groep over de prestatiecultuur, had Van Geffen niet verwacht dat Annan en de bond daadwerkelijk uit elkaar zouden gaan. "We hebben een aantal keer bij elkaar gezeten. Meetings gehad. Dat ging, in kleine stapjes, de goede kant op. We waren er nog niet, maar ik had wel verwacht dat we dichter bij elkaar zouden komen."

"Ik was persoonlijk graag verder gegaan met Alyson", zegt De Goede. "Ik vind haar een fantastische coach." "Het is megaklote voor haar", stelt Van Geffen. "Ik heb als speelster een heel fijne tijd onder haar gehad."

Net als De Goede is Van Geffen wat verrast door de timing. "Zaterdag zouden we al met de groep bijeen komen. Dat is over drie dagen al. Plannen gaan maken voor het nieuwe traject richting het WK. En maandag is de eerste training. Hoe dichterbij dat moment komt, hoe minder je verwacht dat er een grote verandering plaatsvindt."

Er zijn vragen. Heel veel vragen. En onduidelijkheid. Bijvoorbeeld over de vervanging van Annan op korte en lange termijn. "Er is op dit moment nog niets duidelijk over hoe nu het nu verder loopt. Dus kan ik daar weinig over zeggen", reageert De Goede.

"Tsja, hoe nu verder?", herhaalt Van Geffen. "Ik heb echt even geen idee. De tijd zal het leren. De bond heeft hier vast goed over nagedacht, anders was de knoop in november al doorgehakt. Zaterdag zullen we nog steeds met elkaar bijeen komen. Alleen zal de invulling van die dag wel wat anders zijn."

Halsema tegen 2G: "Roept onderscheid op tussen bevolkingsgroepen"

Burgemeester Femke Halsema vindt een 2G-systeem, waarbij alleen gevaccineerde of genezen mensen op bepaalde plekken welkom zijn, geen optie. Dat zegt ze tegen het FD.

Volgens haar richt 2G zich op de principiële tegenstanders van het coronavaccin die hartgrondig demonstreren. "Maar het overgrote deel van de ongevaccineerden heeft geen politieke opvattingen. Het gaat om mensen die maatschappelijk toch al vaak op achterstand staan en het meest de dupe van 2G worden."

Ze zegt dat er gewaakt moet worden voor een systeem waarbij mensen die nu al weinig gebruik maken van publieke voorzieningen er nog meer afgesneden van raken. "Het is geen duurzame oplossing en roept een onderscheid op tussen bevolkingsgroepen", vindt Halsema. Ze zegt dat er een zware plicht op de overheid ligt om hen toch te verleiden tot vaccinatie.

Tijdens een commissievergadering in de Stopera gaf Halsema vanmiddag, na een vraag van de VVD, wel meteen een 'winstwaarschuwing'. "Op het moment dat het wordt ingevoerd zullen we het vanzelfsprekend handhaven."

Eerder liet Halsema zich nog niet zo duidelijk uit over de eventuele invoering van 2G. "Zelfstandig neem ik daar geen standpunt over in. Dat is aan het Rijk en de Tweede Kamer", zei ze in december tijdens een debat, zo meldt AT5.

Koning: "Gouden Koets zal pas weer rijden als Nederland er klaar voor is"

Koning Willem Alexander heeft een besluit genomen over het gebruik van de Gouden Koets: voorlopig wordt hij niet gebruikt. De Koning gaf in een videoboodschap aan dat hij zijn beslissing heeft genomen met het oog op gebeurtenissen in het verleden van onze vaderlandse (koloniale) geschiedenis en de discussie daarover. Wel benadrukte onze vorst dat het geen zin heeft om met de bril van deze tijd de gebeurtenissen van het verleden te veroordelen.

Het nutteloze feitje van de dag: Oud standbeeld

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Nederland staat vol met standbeelden, maar wist je dat het oudste nog bestaande bronzen standbeeld van ons land al vele eeuwen oud is? Het Erasmusbeeld van de hand van beeldhouwer Hendrick de Keyser stamt namelijk uit 1622. Voordat het bronzen beeld van de in Rotterdam geboren humanist er kwam stond er eerst al een houten en later een arduinstenen beeld van hem in zijn geboortestad. Uiteindelijk kreeg De Keyser dus de opdracht voor het bronzen beeld dat inmiddels dus vele eeuwen oud is.

Het Erasmusbeeld (WikiCommons)
Het Erasmusbeeld (WikiCommons)

Stijging verkeersongevallen baart politie zorgen

Het afgelopen jaar waren er meer verkeersongevallen met meer gewonden en meer blikschade dan in 2020. Het aantal ongevallen met minimaal één dodelijk slachtoffer nam licht af. De politie blijft onverminderd inzetten op de grootste veroorzakers van ongevallen: rijden onder invloed, snelheid en het gebruik van telefoons in het verkeer.

Het aantal verkeersongvallen met alleen materiele schade steeg het afgelopen jaar met 5055 incidenten: van 63.649 in 2020 tot 68.704 in 2021. Het aantal aanrijdingen met minimaal één gewonde nam toe met 1302 slachtoffers. In 2020 waren dat er 16.540, terwijl de teller in 2021 bleef steken op 17.842. Ook het aantal ongevallen met blikschade kende een stijgende lijn: van 63.649 in 2020 tot 68.704 in het afgelopen jaar. Alleen het aantal ongevallen met minimaal één dodelijk slachtoffer nam af. Dat waren er het afgelopen jaar 478 tegen 496 een jaar eerder.

Zorgelijke cijfers
‘Cijfers die ook ons zorgen baren’, reageert Paul Broer, portefeuillehouder Verkeer van de politie. ‘We hadden graag voortzetting van de daling gezien.’ Hij wijst er wel op dat het voorlopige cijfers betreft. Die zijn afkomstig van Smart Traffic Accident Reporting (STAR), waarin onder andere de politie, het Verbond van Verzekeraars en Verkeerskundig ICT-bureau VIA samenwerken. De definitieve aantallen worden in maart verwacht. Ook benadrukt Broer dat de stijging niet helemaal onverwacht komt, omdat de verkeersintensiteit in 2021 vanwege de versoepeling van de coronamaatregelen in dat jaar is toegenomen ten opzichte van 2020. ‘De recente ongevalscijfers zijn nog altijd lager dan in 2019, al zaten we qua verkeersmobiliteit in 2021 natuurlijk nog niet helemaal op hetzelfde niveau als in dat jaar. Maar het zijn nog steeds te hoge aantallen.’

Slimme camera
Broer kondigt aan dat de politie fors blijft inzetten op handhaving in het verkeer, in het bijzonder op de drie grootste oorzaken van ongevallen: rijden onder invloed, overschrijding van de maximum snelheid en afleiding in het verkeer.

‘Vooral dat gepruts met telefoons in het verkeer is een aandachtspunt in de verkeershandhaving.’ Hij wijst daarbij op de introductie van de mono-cam: een slimme camera die door de politie is ontwikkeld en zelfstandig vast stelt of een automobilist een telefoon in de hand heeft. ‘We hebben er nu elf, maar dat aantal wordt het komende jaar minimaal verdubbeld. Het blijkt een uitermate effectief middel, waardoor we meer ruimte krijgen om daarnaast andersoortige verkeerscontroles te houden.’

Gedeelde verantwoordelijkheid
Verder benadrukt Broer dat de verkeersveiligheid een gedeelde verantwoordelijkheid is van alle betrokken partijen. ‘Zoals de wegbeheerders, overheden en belangenorganisaties. Maar ook de weggebruikers zelf hebben een belangrijke verantwoordelijkheid: houd je aan de afspraken. Als politie zijn wij het sluitstuk in de handhaving. De hele keten is aan zet. Bijvoorbeeld door heldere communicatie, betere preventie en passende wet- en regelgeving. Daarnaast helpt het misschien ook dat de verkeersboetes in het tweede kwartaal van dit jaar omhoog gaan.’

Verkeersongeluk (Pixabay)
Verkeersongeluk (Pixabay)

Politie Oost-Nederland kraakt onder personeelstekort

Door vergrijzing en een mislukte reorganisatie moet de politie Oost-Nederland alle zeilen bijzetten om de organisatie kloppend te maken. Een fikse investering vanuit Den Haag moet soelaas bieden. "We komen er wel uit, maar dat zal tot 2025 duren, want ook met een forse investering in onze politieregio zijn de tekorten niet snel ingelopen", zegt regioburgemeester Hubert Bruls.

Canada: ongevaccineerde vader verliest bezoekrecht tot hij C19-vaccinatie neemt

Een Canadese vader die niet is ingeënt tegen COVID-19 heeft daardoor tijdelijk het recht verloren om zijn 12-jarige kind te mogen zien.

Een rechter oordeelde dat zijn bezoekrecht niet in het "belang" van het kind zouden zijn.

Het vonnis volgde op een verzoek van de vader om zijn bezoektijd tijdens de vakantie te verruimen.

Dit is het eerste vonnis waarbij een ouder het omgangsrecht wordt ontzegd op grond van inentingen, aldus een deskundige op het gebied van familierecht in de krant Le Devoir.

De beslissing van de rechter, die eind vorige maand in de provincie Quebec werd genomen, schorst het bezoekrecht van de vader tot februari, tenzij hij besluit zich te laten vaccineren.

De moeder, die zich verzette tegen het aanvankelijke verzoek van de vader om zijn bezoekrecht te verlengen, vertelde de rechtbank dat ze onlangs had ontdekt dat hij ongevaccineerd was, waarbij ze zijn berichten op sociale media gebruikte om aan te tonen dat hij tegen vaccins was.

De moeder woont samen met haar partner en twee andere kinderen die nog te jong zijn om te worden gevaccineerd.

De rechter zei dat het niet "in het belang van het kind was om contact met hun vader te hebben" vanwege de recente toename van Covid-gevallen in Franstalig Quebec.

Marokko: twee jaar cel voor docent die goede cijfers gaf in ruil voor seks

Een Marokkaanse universiteitsprofessor die beschuldigd werd van het geven van goede cijfers aan studenten in ruil voor seksuele gunsten, is veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf.

Dit is het eerste vonnis in een reeks geruchtmakende seksuele intimidatiezaken aan Marokkaanse universiteiten.

De docent economie aan de Hassan I Universiteit in de stad Settat werd veroordeeld voor onfatsoenlijk gedrag, seksuele intimidatie en geweld.

Vier andere academici zullen laterdit jaar voor soortgelijke vergrijpen zichzelf moeten verantwoorden voor de rechtbank.

Het verhaal over deze geile docenten werd in september openbaar door het uitlekken van berichtjes tussen de docenten en studenten op social media.

De beschuldigingen veroorzaakten woede in Marokko maar geen verbazing, een reeks van soortgelijke schandalen hebben de reputatie van de Marokkaanse universiteiten in de afgelopen jaren aangetast.

Dit geval was anders omdat het voor de rechter kwam, de meeste gemelde incidenten leiden niet tot vervolging.

Volgens rechtengroeperingen is dit symptomatisch voor een samenleving waarin seksueel geweld nog steeds wijdverspreid is en veel vrouwen hun ervaringen niet durven te melden omdat ze bang zijn voor mogelijke represailles of de vermeende schade aan hun reputatie en die van hun familie.

Pakketbezorgers gecontroleerd op vervoersvergunningen

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft in december 183 controles uitgevoerd bij pakketbezorgers in heel Nederland. Tijdens de actie controleerden ILT-inspecteurs voornamelijk op het bezit én de aanwezigheid van de vergunning voor beroepsgoederenvervoer. Bijna 1 op de 5 gecontroleerde pakketbezorgers was hierbij in overtreding.

De actie was gericht op koeriers met kleine vrachtwagens en bestelbussen en vond plaats op het hoofdwegennet, bij depots van postbedrijven en in woonwijken. In totaal zijn er 183 pakketbezorgers gecontroleerd. Bij 33 voertuigen (18%) werden in totaal 37 overtredingen geconstateerd.

Ontbrekende vergunningsbewijzen
In 7 gevallen ontbrak de vergunning beroepsgoederenvervoer. Ondernemers (ook zzp-ers) mogen geen goederenvervoer voor derden verrichten als zij niet over deze vergunning beschikken. Bij 22 pakketbezorgers beschikte het bedrijf wel over een vergunning, maar had de chauffeur daarvan niet - zoals voorgeschreven - een afschrift in het voertuig. Dit kan erop duiden dat deze bedrijven meer voertuigen inzetten dan waarvoor zij een vergunning hebben. Ook reden 2 pakketbezorgers met een zwaardere belading dan voor hun voertuig was toegestaan. Voor deze overtredingen is proces-verbaal opgemaakt.

Koerierssector
De koerierssector komt de laatste tijd regelmatig in het nieuws. Teamleider Goederenvervoer Weg Mark van der Ham: “Consumenten bestellen steeds meer online en willen het liefst zonder bezorgkosten hun pakketjes zo snel mogelijk in huis hebben. Zeker rond de feestdagen in december, waardoor de druk in deze sector extra hoog was. Hierdoor verwachtten wij een hoger risico op overtredingen. Postbedrijven besteden pakketbezorging veelal uit aan onderaannemers, die dit op hun beurt ook weer uitbesteden aan onderaannemers. Met deze actie wilden wij toetsen of deze onderaannemers het vervoer verrichten volgens de geldende wet- en regelgeving.”

Regels goederenvervoer koeriers
De ILT is toezichthouder op verschillende regels voor het goederenvervoer. Voor commercieel vervoer van pakketten met bestelbussen en (kleine) vrachtwagens moet een koeriersbedrijf in veel gevallen een vergunning beroepsgoederenvervoer (NIWO) hebben. Dit geldt als het voertuig een laadvermogen heeft van meer dan 500 kilo. Zelfstandige chauffeurs zonder personeel (zzp’ers) hebben zelf een vergunning beroepsgoederenvervoer nodig. Het voertuig van de koerier mag niet meer gewicht vervoeren dan het maximale laadvermogen. Doel van de regels is het tegengaan van oneerlijke concurrentie en het bevorderen van veilig vervoer van goederen.

Gevangenisstraf voor geweld tegen agent bij ongeregeldheden Anjum

Op 12 januari 2022 is er een snelrechtzitting geweest in Leeuwarden. Een 27-jarige man uit Anjum stond terecht voor het gooien van een bierflesje tegen het hoofd van een agent tijdens ongeregeldheden in het dorp op 30 december 2021.

Hij is veroordeeld tot 12 maanden gevangenisstraf, waarvan 4 maanden voorwaardelijk.

Noodverordening
Op de bewuste avond was in het dorp een noodverordening afgekondigd. De man stond in zijn eigen tuin maar moest na de noodverordening naar binnen. Hij ging in discussie met de politie en het bierflesje dat hij in zijn hand had, vloog tegen het gezicht van de agent. De politierechter heeft bewezen verklaard dat dit met opzet is gebeurd.

Letsel
De agent liep meerdere botbreuken in zijn oogkas op en een gebroken neus. Hij mag nog niet aan het werk en staat nog onder medische controle. Het is nog niet duidelijk of hij nog aan zijn oog geopereerd moet worden en of hij volledig zal herstellen.

Straf
De politierechter heeft bij de strafmaat betrokken dat het ging om geweld tegen een agent die gewoon bezig was met zijn werk en dat er dit strafverzwarend werkt. Verdachte is veroordeeld tot 12 maanden gevangenisstraf, waarvan 4 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaren en enkele bijzondere voorwaarden. Hij moet daarnaast € 6.000 euro betalen aan het slachtoffer voor de geleden immateriële schade.

Hof doet uitspraak over hardheidsclausule bij bijtelling privégebruik auto

De naheffingsaanslag voor een belastingplichtige die een procedure was gestart over de bijtelling voor privégebruik van zijn auto moet aangepast worden. Dat heeft het gerechtshof Den Haag vandaag in hoger beroep beslist. Ook geeft het Haagse gerechtshof het ministerie van Financiën in overweging de hardheidsclausule in deze zaak toe te passen, omdat de nu gehanteerde stelselmatige uitsluiting hiervan bij bijtelling privégebruik auto’s niet past bij een zorgvuldige overheid.

Een belastingplichtige is een procedure gestart over de bijtelling voor privégebruik van een auto in 2019. Een echtpaar (de belastingplichtige en zijn vrouw) werken bij hetzelfde bedrijf en hebben allebei een auto van de zaak. Zij spreken af alleen de auto van de vrouw voor privédoeleinden te gebruiken. De vrouw overlijdt medio 2019. Tot haar overlijden heeft de werkgever geen bijtelling toegepast bij de man (auto 1), maar wel bij de vrouw (auto 2). Vlak na het overlijden van de vrouw ruilt de man, op verzoek van de werkgever, auto 1 om voor auto 2. Vervolgens is bij hem voor de rest van het jaar wel bijtelling voor auto 2 toegepast. De Belastingdienst legt echter ook een naheffingsaanslag loonbelasting op voor de bijtelling voor het privégebruik van auto 1 door de man over het eerste deel van 2019, omdat hij niet aan de voorwaarden voldeed voor 0% bijtelling. Hij heeft namelijk in het gehele kalenderjaar 2019 met auto 1 en auto 2 samen minder dan 500 kilometer privé gereden.

Volgens het gerechtshof Den Haag heeft de man weliswaar niet voldaan aan de wettelijke voorwaarden om 0% bijtelling toe te passen, maar is het bedrag van de naheffingsaanslag te hoog. Omdat de man en de vrouw voor hetzelfde bedrijf werkten en ze hadden afgesproken auto 1 alleen te gebruiken voor (het gezamenlijke) woon-werkverkeer, moet de bijtelling worden verdeeld tussen de man en de vrouw. De bijtelling van de man wordt door het hof daarom ongeveer gehalveerd.

De man heeft – buiten deze procedure om – bij het ministerie van Financiën gevraagd om toepassing van de ‘hardheidsclausule’. Dan wordt gevraagd om een uitzondering op de wettelijke regel, als de wet tot onredelijke gevolgen leidt. Het Ministerie heeft dit verzoek afgewezen, omdat het vast beleid is dat de hardheidsclausule nooit wordt toegepast als het gaat om de bijtelling privégebruik auto. De belastingrechter is niet bevoegd de hardheidsclausule toe te passen en is ook niet bevoegd te controleren of de afwijzing door het ministerie terecht is. De Rechtbank had in deze procedure wel de hardheidsclausule toegepast, en hoewel dat niet mag, heeft het Haagse hof daar in dit geval begrip voor. ‘Ten overvloede’ (en dus niet bindend) overweegt het hof dat een beleidsmatige en stelselmatige uitsluiting van de hardheidsclausule niet past bij de zorgvuldigheid die van de overheid mag worden verwacht. De bijzondere omstandigheden van dit geval dwingen tot een zorgvuldige afweging van alle betrokken belangen. Dat is hier niet gebeurd, terwijl deze schrijnende situatie mogelijk voorkomen had kunnen worden. Het Haagse hof geeft het ministerie in overweging het beroep op de hardheidsclausule opnieuw te beoordelen.

Natuurmonumenten lanceert actie 'Wennen aan de wolf'

Na 150 jaar is de wolf terug in Nederland. Sinds hij wettelijk beschermd is, verspreidt de wolf zich op eigen kracht naar de plekken waar hij ooit leefde. Een aanwinst voor de biodiversiteit in ons land.

De wolf heeft zijn plek gevonden, maar hoe zit dat met ons? Wij moeten weer wennen aan de aanwezigheid van een groot roofdier in ons midden.

Samenleven met de wolf
De wolf heeft zich weer gevestigd in Nederland. De meeste wolven leven onze natuurgebieden, maar ze trekken ook door ons cultuurlandschap. Dat brengt ook vragen met zich mee. Is de wolf echt zo gevaarlijk als sprookjes ons doen geloven? De werkelijkheid geeft een ander beeld. De wolf is een groot roofdier, maar is schuw en gaat mensen het liefst uit de weg. Toch kruisen onze werelden elkaar soms. Voor de een een prachtige ontmoeting, voor de ander misschien een eng idee.
Kijk hier wat je moet doen als je een wolf tegenkomt

Uit onderzoek weten we dat wolven in Nederland leven van reeën en wilde zwijnen. In natuurgebieden van Natuurmonumenten krijgt de wolf de ruimte. Maar het zijn opportunisten. Ze maken geen onderscheid tussen wilde dieren en schapen. Duits onderzoek toont aan dat slechts 1% van het wolvenmenu uit schaap bestaat. Een wolf kan dus in de buurt van vee komen. Boswachters van Natuurmonumenten werken samen met boeren, schaapherders en provincie, zodat vee goed beschermd wordt. Zo leren we weer samenleven met de wolf.

Meer biodiversiteit door de wolf
De wolf heeft grote invloed op het natuurlijk evenwicht. Waar wolven komen, passen grazende dieren hun gedrag aan. Op deze plekken krijgt het bos de kans om te verjongen. En met de terugkeer van de wolf hebben veel dieren weer een natuurlijke vijand. De wolf houdt populaties van reeën, edelherten en zwijnen gezond, omdat hij vooral jaagt op verzwakte en jonge dieren. Karkassen die de wolf achterlaat, zijn weer voedsel voor aaseters, zoals raaf, zeearend en aaskevers. Dit zorgt voor een rijkere biodiversiteit, waarin elke soort zijn rol heeft. Zo pakt de wolf zijn belangrijke plek in de voedselketen weer op.

Alles over het leven van de wolfmeer biodiversiteit

Nieuw ontdekte kikkersoort vernoemd naar Greta Thunberg

Een recent in Panama ontdekte, zeldzame kikkersoort is vernoemd naar de Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg. Het diertje leeft in een gebied waar de gevolgen van klimaatverandering zijn voortbestaan bedreigen.

De 'Greta Thunberg Rainfrog' heeft als Latijnse naam Pristimantis gretathunbergae. Het dier werd ontdekt door een team natuurbeschermers op een eiland aan de oostkant van Panama.

De Greta Thunberg Rainfrog heeft opvallende zwarte ogen - uniek voor Midden-Amerikaanse regenwoudkikkers. Zijn naaste verwanten wonen in het noordwesten van Colombia. Helaas is het resterende leefgebied van de kikker ernstig gefragmenteerd en wordt het sterk bedreigd door snelle ontbossing voor plantages en veeweiden.

De winnaar van de Rainforest Trust-veiling wilde de kikker een naam geven ter ere van Greta Thunberg en haar werk om de urgentie van het voorkomen van klimaatverandering te benadrukken. Haar 'schoolstaking voor klimaatactie' heeft studenten over de hele wereld geïnspireerd om soortgelijke stakingen uit te voeren, genaamd Fridays for the Future. Ze heeft indruk gemaakt op wereldleiders en haar werk zet anderen aan tot actie voor het klimaat.

Weerstand tegen lockdown groeit, vandaag Catshuisoverleg over OMT advies

De weerstand tegen de harde lockdown neemt toe. Werkgevers pleiten voor aanpassing van de regels omdat bedrijven steeds meer in de knel komen. Winkeliers in verschillende steden zeggen dit weekend gewoon hun deuren te openen voor klanten, ook als de maatregelen worden verlengd. De instellingen van het mbo en het hoger onderwijs willen ook weer 'gewoon' van start.

De nieuwe minister van Volksgezondheid, Ernst Kuipers, was maandag nog somber over een mogelijke versoepeling van de maatregelen. Het aantal besmettingen zal door omikron vermoedelijk nog verder stijgen. "In die setting, in het hier en nu, heb je weinig mogelijkheden om heel veel te versoepelen", zei hij.

Morgenavond is er een persconferentie over het corona-beleid van de overheid. Volgens Haagse bronnen ligt verruiming van de regels voor sport(scholen), winkelen op afspraak, openen van kappers en meer ruimte voor hoger onderwijs op tafel.

Hitman 3 year 2 content vandaag onthuld

Vanmiddag om 15.00 uur wordt er een livestream gehouden voor Hitman 3, de laatste iteratie uit de befaamde sluipmoordenaarserie. Hitman 3 verscheen in januari van vorig jaar en krijgt sindsdien met regelmaat nieuwe content.

De exacte details komen vanmiddag pas aan het licht maar er is al wel ongeveer bekend wat we kunnen verwachten. Zo zullen er sowieso nieuwe maps worden gepresenteerd, komt er een compleet nieuwe game-modus, komt er een nieuwe versie van Elusive Target (arcade) en zal er VR-support komen voor pc-gamers. Ook krijgt de pc-versie ray tracing ergens later dit jaar. Verder hopen veel gamers dat de game spoedig ook op Steam zal verschijnen aangezien de 1-jaar-exclusiviteitsdeal met Epic inmiddels bijna verlopen is.

Hieronder vast een linkje naar de stream, die dus over een dikke 3 uur aftrapt.

Bekijk 15 minuten gameplay van pc-versie God of War

Op het YouTube-kanaal van PlayStation Access is een 15 minuten durend filmpje geplaatst van gameplay van de pc-versie van God of War, de voormalige razendpopulaire PlayStation exclusive. De game wordt gedraaid in 4K met 60 frames per seconde. Om de game in die hoedanigheid te draaien is echter wel een behoorlijke beefy game-pc nodig.

God of War verscheen al in 2018 voor PlayStation 4 en voerde sindsdien velerlei GOTY-lijstjes aan en werd daarnaast overladen met awards/accolades. Vanaf morgen is de hack-n-slash-game dan ook eindelijk te spelen op pc. De pc-versie kan logischerwijs een stuk meer op gebied van graphics dan de PlayStation 4 en 5, maar daar is dan ook serieuze hardware voor nodig.

Om de game in 4K60 te draaien met alles op ultra, wordt een RTX 3080 aangeraden, een videokaart die ten tijde van schrijven rond de €1700 kost. Mocht je genoegen nemen met 1080p bij 60 frames per seconde, dan zou ook een GTX 1070 moeten volstaan. Voor een volledig overzicht van systeemeisen bij welke settings, klik hier.

Survival MMO The Day Before ondersteunt RTX en DLSS

Open-world MMO/survivalgame The Day Before moet in de zomer van dit jaar verschijnen en Nvidia heeft nu alvast wat beelden getoond van hoe de game eruit ziet met ray-tracing en andere indrukwekkende grafische features.

The Day Before zal op release ray-tracing ondersteunen, evenals ambient occlusion, RTX Global illumination en DLSS. Wat deze technische lingo allemaal precies inhoudt is lastig uit te leggen in woorden maar heeft voornamelijk betrekking op zaken als lichtinval, schaduwen en weerspiegelingen. Bekijk de trailer hieronder voor een indruk.

Op 21 juni verschijnt The Day Before, exclusief voor pc. De game maakte bij de onthulling al een goede indruk onder fans van het genre, mede door gelijkenissen met games als Day-Z, Rust en The Division. Of de game de hoge verwachtingen waar kan maken gaan we in juni dus meemaken.

FOK! Wat een weer: het wordt er nog niet beter op

winterbanner

Hallo!

Ja, de temperatuur was hoger maar toch voelde het kouder, alsof er meer vocht in de lucht zat. Wel was er meer zicht dan gister, al scheelde het niet veel. De zon heeft zich even laten zien maar later kwam de bewolking. De zon heb ik in het oosten des lands niet meer aangetroffen.

De mist blijft nog wel even hangen, sowieso in de avond en nacht. In het noorden komen enkele opklaringen voor, elders in het land is het zicht (zeer) beperkt, een code geel is dan ook niet uitgesloten. De zwakke zuidwestenwind is weinig van betekenis, ook overdag blijft het nevelig en mistig. De zon zullen we waarschijnlijk niet zien bij een temperatuur tussen de 3 en 8 graden.

Vrijdag zal hetzelfde weerbeeld kennen maar daar hebben we het later over. De echte winter, daarvoor moeten we naar Oostenrijk.

 Storm666 is in Oostenrijk, waar wél een pak sneeuw ligt (Foto: storm666)
Storm666 is in Oostenrijk, waar wel een pak sneeuw ligt (Foto: storm666)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #950
special
Random Pics van de Dag #949
special
Random Pics van de Dag #948
special
Random Pics van de Dag #947
special
Weekend gifdump #120
special
VrijMiBabes #159 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.