FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 2 januari 2022

Random Pics van de Dag #510

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Uitdaging voor muziekliefhebbers

Hoi allemaal!

Als eerste mijn beste wensen voor jullie allemaal van een weerman die deels in ruste is.  

Ik kwam dit echter tegen, en wilde jullie dit niet onthouden. Ik denk dat meerdere van ons deze hit is ontschoten. Echter gezien het aantal views en likes is dat zeker reden dat ik daar nu toch even aandacht aan besteed. Op de één of andere manier is deze superhit aan de hitlijsten ontsnapt, laat staan aan de Top 2000. (De korte versie heeft zelfs meer dan 2 miljoen views) 

Nu is mijn uitdaging voor jullie: Hoe lang kunnen jullie hier naar luisteren? Ik heb met opzet de 1-uur versie gekozen. 

Mijn tijd is uiteindelijk uitgekomen op 17 minuten en 23 seconden.

Wie kan dat beter? 

Yvon zoekt al maanden naar vermiste poes, nu blijkt die bij nieuwe baas te wonen

De Utrechtse poes Pumba (5) raakte in augustus vermist. Terwijl haar baasjes zochten en een melding deden op het dierenmeldpunt Amivedi, werd Pumba gevonden door iemand anders en naar het asiel gebracht... en heeft ze een nieuwe eigenaar. Blijkbaar is er iets misgegaan bij de verwerking van de gegevens bij Amivedi. Maar bazin Yvon wil haar poes dolgraag terug. Zo meldt het AD.

Taliban giet 3000 liter alcohol in kanaal

Afghanistan heeft een streng verbod op alcohol. In tegenstelling tot de vorige regering, zien de Taliban toe op de naleving ervan met harde maatregelen. Op Twitter publiceerde de inlichtingendienst van de radicaal-islamitische groep een video die deze duidelijke boodschap kracht bijzet.

Medewerkers van de Afghaanse inlichtingendienst hebben ongeveer 3000 liter alcohol in een kanaal in Kabul gedumpt. De vaten met de gesmokkelde alcohol werden in beslag genomen tijdens een razzia in de hoofdstad, zo maakte de veiligheidsdienst van de Taliban bekend op Twitter. Drie mannen werden in dit verband gearresteerd.

De Taliban treden hard op tegen de verkoop van alcohol sinds zij in augustus de macht grepen. "Moslims moeten echt wegblijven van de productie en verkopen van alcohol," zegt een inlichtingenambtenaar in een video die door de dienst is vrijgegeven. Om wat voor alcohol het gaat, wanneer en waar het in beslag is genomen, wordt niet duidelijk uit de video.

De verkoop en consumptie van alcohol was al verboden onder de vorige door het Westen gesteunde regering in Afghanistan. De radicale islamitische Taliban zijn hier echter veel strenger in. Sinds zij in de zomer aan de macht kwamen, is het aantal politie-invallen in het hele land toegenomen. De autoriteiten richten zich ook steeds meer op drugsverslaafden.

30 aanhoudingen bij verboden demonstratie Museumplein

Nadat de driehoek van Amsterdam afgelopen week de geplande demonstratie tegen het coronabeleid op 2 januari had verboden, riepen de organisatoren op om toch gewoon te komen koffie drinken op het Museumplein. Forum voor Democratie kaapte het Museumplein ineens om hun campagne kick-off te starten om 12 uur, om dit een dag later nadat er een veiligheidsverordening van kracht was geworden te verplaatsen naar het Westerpark om 14 uur.

Tweede Kamer lid Gideon van Meijeren (FvD) riep gisteravond op tot burgerlijke ongehoorzaamheid en gaf aan zelf op te gaan staan vóór de vrijheid omdat 'Zwichten is geen optie'. De oproep veroorzaakt veel commotie op social media.

De ME heeft aangegeven, ondanks hun staking, gewoon in te grijpen waar dat nodig is. 

Eventuele livestreams worden toegevoegd:

Update van Politie.nl om 21.00 uur:
Op zondagmiddag 2 januari is er door de politie op last van de burgemeester opgetreden tegen een niet toegestane demonstratie op het Museumplein. De demonstratie werd eerder in de week door de driehoek verboden. Dit weerhield enkele duizenden demonstranten niet om toch naar het Museumplein te komen. Op last van de burgemeester is er door de politie opgetreden en zijn er in totaal 30 verdachten aangehouden. Er raakten 4 agenten gewond.

Het Museumplein en de directe omgeving waren vanaf 11.00 uur aangewezen als veiligheidsrisicogebied. De driehoek nam dit besluit naar aanleiding van signalen dat er personen, waaronder leden van verschillende Defend-groepen, met wapens naar het Museumplein wilde komen en bereid waren geweld te gebruiken.

Rond 12.30 uur stroomde het Museumplein toch vol met demonstranten. De politie heeft hierop gefaseerd opgetreden. Demonstranten zijn eerst aangesproken en gewaarschuwd. Toen zij het plein niet verlieten, heeft de politie opgetreden door een ME-linie (Mobiele Eenheid) te vormen. Ook zijn er paarden en politiehonden ingezet en hebben een aantal agenten geweld moeten gebruiken. Vier agenten zijn gewond geraakt toen ter hoogte van de Paulus Potterstraat enkele demonstranten door een blokkade van agenten heen probeerde te breken. Bij deze actie is een politiehond ingezet om de agenten te ondersteunen. De agenten maken het naar omstandigheden goed en de verdachten konden worden aangehouden.

Nadat het Museumplein vrij was gemaakt, verplaatste een grote groep van deze demonstranten zich richting het Westerpark waar een manifestatie gaande was van een politieke partij. Deze manifestatie was toegestaan onder bepaalde voorwaarden gesteld door de driehoek. Toen de voorwaarden niet meer werden nageleefd werden is er door de organisatie opgeroepen om te vertrekken. Een kleine groep van de demonstranten heeft zich hierna weer verzameld op het Museumplein, maar is daar na enige tijd weer vertrokken.

Er zijn in totaal 30 personen aangehouden voor diverse strafbare feiten, waaronder artikel 2.2. van de APV (verstoren van de openbare orde), wet ID, mishandeling, verboden wapen bezit, belediging en niet voldoen aan bevel of vordering. Circa 200 personen zijn op basis van het noodbevel de toegang tot de stad ontzegd. Hiertussen zaten meerdere leden van diverse Defend groepen.

  

 

16.30 uur: Het FvD evenement in het Westerpark was toegestaan door de gemeente Amsterdam, maar er waren meer mensen aanwezig dan was toegestaan. De gemeente had ook omgeroepen om meer afstand te houden van elkaar. Het evenement loopt op zijn eind en het Westerpark stroomt leeg.

Een deel van de demonstranten loopt weer terug naar het Museumplein, waar nog steeds politie aanwezig is. Het waterkanon wordt weer in positie gebracht.

AntiFa naderde vanmiddag de FvD Kick-Off op afstand en ging aan de overkant staan bij de aanwezige politie. Het FvD kantoor is vanmiddag besmeurd met verf.

14.23 uur: Er zijn een aantal trekkers gearriveerd bij het Westerpark. Tijdens de mars van het Museumplein naar het westerpark zijn een aantal demonstranten aangehouden. Hierbij is minstens één van de demonstranten door een politiehond gebeten.

14.10 uur: In het Westerpark staat het 'FvD bordes' al klaar. Het park stroomt al aardig vol.

13.30 uur: De demonstranten lopen nu in een mars naar het Westerpark, de ME laat dit toe.

13.05 uur: De ME is gestart met het schoonvegen van het Museumplein. Veel demonstranten lopen van het plein af maar omdat de omgeving is afgezet kunnen veel niet zelf bepalen welke kant ze op gaan. Het lijkt erop dat de politie de demonstranten een bepaalde richting op wil sturen. Het Museumplein is bijna leeg. PS. De Gemeente heeft zojuist een noodbevel afgegeven dat iedereen het Museumplein moet verlaten.

Update 12.55 uur: ME'ers komen in vol ornaat aan bij het Museumplein. Op een mededelingenbord staat aangegeven dat de politie gaat ingrijpen.

  

Update 12.25 uur: Wegen rondom Museumplein zijn geblokkeerd en er arriveren waterkannonnen. ME busjes staan op de weg. Op het plein zelf is het al aardig druk geworden. In het wit geklede mensen zijn in een lange rij gaan staan en houden een papier omhoog.

Update 11.45 uur: Ondertussen is het in de omgeving van het Museumplein al aardig druk met potentiële 'koffiedrinkers' maar is er ook veel politie op de been, die worden ondersteund door de Koninklijke Marechaussee. Deze houdt mensen staande en doorzoekt auto's met meerdere inzittenden. Vervolgens krijgen mensen een formulier mee waarop uitleg staat waarom de veiligheidsdiensten aanwezig zijn.

Eerdere berichtgeving:

Meisje (14) overleden, verdachte aangehouden

In verband met het aantreffen van een overleden meisje van 14 jaar dat op oudjaarsdag op de Melchior Treublaan in Leiden werd gevonden, hield de politie vrijdag 31 december een 32-jarige verdachte uit Leiden aan. Uit onderzoek is inmiddels gebleken dat het slachtoffer door een misdrijf om het leven kwam, de rol van de nu aangehouden verdachte wordt onderzocht. In verband met het onderzoek is de politie dringend op zoek naar getuigen.

Het slachtoffer, afkomstig uit Hazerswoude-Rijndijk was donderdagavond 30 december rond middernacht als vermist opgegeven. Hierop werd door de politie een onderzoek opgestart en is op verschillende locaties tevergeefs naar het meisje gezocht. De volgende ochtend, vrijdag 31 december, kwam omstreeks 09.20 uur de melding dat een groepje sporters in een speelparkje aan de Melchior Treublaan het slachtoffer had gevonden. Het meisje was toen al overleden.

Beperkingen
De politie zette de omgeving af en startte direct een onderzoek. Het bleek dat het om het vermiste meisje ging. Zoals gebruikelijk is bij het aantreffen van een overleden persoon, is vervolgens onderzoek gedaan. Op het moment dat het vermoeden van een mogelijk misdrijf sterker werd, is voor het onderzoek een Team Grootschalige Opsporing, onder leiding van een officier van justitie samengesteld. Het onderzoek leidde naar het bekend worden van de identiteit van de nu aangehouden verdachte. De verdachte zit in beperkingen, dat betekent dat hij alleen contact mag hebben met zijn advocaat. Op maandag 3 januari zal de 32-jarige verdachte worden voorgeleid aan een rechter-commissaris.

Kramer en Bosker naar Spelen, Ntab en Snel vallen af

Voor Dai Dai N'tab en Tijmen Snel is hun olympische droom in duigen gevallen. Omdat er slechts negen schaatsers naar de Olympische Spelen mogen en er tien namen zich gekwalificeerd hadden moesten er, ook met het oog op de ploegenachtervolging, mensen afvallen.

Sven Kramer stond onder N'tab en Snel op de matrix maar mag toch naar Peking. Met het oog op de ploegenachtervolging besloot de selectiecommissie ook Marcel Bosker aan te wijzen. Vooral voor N'tab zijn de druiven zuur, vier jaar geleden miste hij de Spelen door een diskwalificatie. Kramer zal naast de vijf kilometer waar hij zich op gekwalificeerd heeft ook in actie komen op de massastart. Bosker zal ook de 1.500 meter rijden.

Bij de dames waren er geen verrassingen. De negen namen die zich via de matrix gekwalificeerd hadden mogen ook gaan. 

Bobsleeër Friedrich lijdt zeldzame nederlaag, maar slaat gelijk terug

De World Cup bobsleeën is dit weekeinde in actie gekomen in het Letse Sigulda. Daar stonden vier fraaie wedstrijden op het programma op de oude Sovjetbaan, waar men een vijf verdiepingen hoge lift in moet om naar de start te komen. Ivo de Bruin kwam namens Nederland in actie, zonder succes: hij werd 19e en 21e.

Monobob vrouwen
Bijna de hele top van de wereld was afwezig, grotendeels omdat plaatsing voor de Olympische Spelen voor hen al binnen was. Christine de Bruin was er wel: de Canadese, zeker ook een wereldtopper, noteerde in run één de snelste tijd en bleef de Australische Breeana Walker 0,20 seconden voor. Achter hen zagen we meer 'verrassende' namen, zoals de Chinese Ying Qing (+0,33), Nadezhda Sergeeva uit Rusland (+0,33) en Ying's landgenote Huai Mingming (+0,39) - de rest stond op meer dan een halve seconde.

Met een baanrecord verdedigde Huai haar vijfde positie in de tweede run, Sergeeva bleef er ondanks een rommelige afdaling vier honderdsten voor. Ying kwam op 0,08 seconden achter haar twee voorgangers terecht, waarna Walker fors de fout in ging, maar toch met 0,02 seconden de leiding over kon nemen. Het was vervolgens aan De Bruin en de Canadese liet zien wie de baas was: met een dik baanrecord pakte ze de winst met maar liefst 0,56 seconden voorsprong op Walker.

Tweemansbob mannen 1
Ietwat verrassend was de leiding na één run in handen van de Britten Brad Hall en Greg Cackett, wel slechts één honderdste voor Rostislav Gaitiukevich en Mikhail Mordasov uit Rusland. De Oostenrijker Benjamin Maier en Markus Sammer stonden op 0,06 seconden op de derde plek, voor de Duitse slee van Johannes Lochner en Paul Krenz (+0,12). De Zwitser Simon Friedli volgde op 0,15 seconden, vlak voor Justin Kripps uit Canada (+0,16) en dan pas de doorgaans dominante Duitser Francesco Friedrich (+0,17), die bij de start een foutje maakte.

Sinds november 2017 stond Friedrich geen enkele keer buiten de top-2 in de World Cup, maar dit werd hem niet: na weer een startfout verloor hij zelfs nog eens vijf plekken. Met Ryan Sommer verdedigde Kripps zijn plek en wipte hij over Friedli heen, Lochner kwam 0,07 seconden tekort om ervoor te blijven. Maier nam met 0,16 seconden de leiding over, Gaitiukevich was nog eens 0,17 seconden sneller en deed een gooi naar de winst. Het was tot slot aan Hall en Cackett, maar die haalden het nét niet: tweede op 0,10 seconden en dus pakte Gaitiukevich zijn eerste zege ooit.

Tweemansbob vrouwen
Na één run hadden we twee leidsters: Nadezhda Sergeeva was samen met remster Yulia Belomestnykh de snelste namens Rusland, maar de Amerikaanse Elana Meyers Taylor was dat met Lake Kwaza ook. Op een verrassende derde plek stond de Britse Mica McNeill met remster Adele Nicoll (+0,14), Christine de Bruin en Kristen Bujnowski volgden namens Canada al op 0,29 seconden en ook de Chinese Huai Mingming deed met Wang Xuan (+0,30) nog volop mee om de prijzen.

Huai verdedigde in elk geval haar keurige positie in de tweede run, De Bruin ging wel 0,16 seconden sneller. McNeill nam met twee honderdsten de leiding over en was zo samen met Nicoll zeker van een verrassende podiumplek in hun eerste World Cup-wedstrijd samen. Meyers Taylor haalde nog eens 0,22 seconden van de snelste tijd af, waarna Sergeeva het af mocht maken. De Russische begon goed, maar na een paar bochten ging het fout: de slee kantelde en meer dan een vijftiende plek zat er niet meer in. De winst was voor Meyers Taylor, voor McNeill en De Bruin, met Huai op een vierde plek: China is in aantocht.

Tweemansbob mannen 2
Friedrich herstelde zich na zijn magere optreden op dag één en met Thorsten Margis in zijn slee ging het wel goed. Hall had dit keer Nick Gleeson bij zich en stond op 0,06 seconden weer op een uitstekende tweede plek, het gat naar de rest was al fors: Simon Friedli en remmer Fabio Badraun uit Zwitserland stonden op 0,30 seconden, Benjamin Maier en Kristian Huber volgden op 0,35 seconden en Oskars Kibermanis bleef met remmer Matiss Miknis voor hun thuispubliek op 0,37 seconden en de vijfde plek steken.

Met eindelijk weer een prima run wist Kibermanis zijn vijfde plek in elk geval te verzilveren en hij ging er zelfs mee voorbij aan Maier (+0,05). Ook Friedli haalde het niet: hij was 0,08 seconden langzamer en dus kon Kibermanis juichen voor een podiumplek. Hall knalde met 0,49 seconden naar de leiding, met alleen Friedrich nog te gaan. De Duitser deed nu gewoon wat hij moest doen en met zes honderdsten voorsprong pakte hij de winst, zoals gebruikelijk.

Klaar voor het bordes, met fris elan: Rutte IV

Het nieuwe kabinet Rutte IV is geformeerd. Vandaag werden de posten van Wopke Hoekstra bevestigd.

De komende dagen zal formateur Mark Rutte iedereen ontvangen. Op 10 januari wordt iedereen door koning Willem-Alexander beëdigd en volgt de traditionele bordesfoto.

Ministerie van Algemene Zaken:

 • Minister-president Mark Rutte ( VVD)

Ministerie van Buitenlandse Zaken:

 • Minister van Buitenlandse Zaken en Vice-premier - Wopke Hoekstra (CDA)
 • Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking - Liesje Schreinemacher (VVD)

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport:

 • Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport - Ernst Kuipers (D66)
 • Minister voor Langdurige Zorg en Sport - Conny Helder (VVD) 
 • Staatssecretaris Jeugd en Preventie - Maarten van Ooijen (CU)

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap:

 • Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap - Robbert Dijkgraaf (D66) 
 • Minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs - Dennis Wiersma (VVD) 
 • Staatssecretaris Cultuur en Media - Gunay Uslu (D66)

Ministerie van Justitie en Veiligheid:

 • Minister van Justitie en Veiligheid - Dilan Yeşilgöz (VVD)
 • Minister voor Rechtsbescherming - Franc Weerwind (D66)
 • Staatssecretaris Asiel en Migratie - Eric van der Burg (VVD)

Ministerie van Defensie:

 • Minister van Defensie - Kajsa Ollongren (D66) 
 • Staatssecretaris van Defensie - Christophe van der Maat (VVD)

Ministerie van Binnenlandse Zaken:

 • Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties - Hanke Bruins Slot (CDA)
 • Minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening - Hugo de Jonge (CDA)
 • Staatssecretaris Koninkrijksrelaties en Digitalisering - Alexandra van Huffelen (D66)

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid:

 • Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid - Karien van Gennip (CDA)
 • Minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen - Carola Schouten (CU)

Ministerie van Financiën:

 • Minister van Financiën - Sigrid Kaag (D66)
 • Staatssecretaris Fiscaliteit - Marnix van Rij (CDA) 
 • Staatssecretaris Toeslagen en Douane - Aukje de Vries (VVD)

Ministerie van Economische Zaken: 

 • Minister van Economische Zaken en Klimaat - Micky Adriaansens (VVD)
 • Minister voor Klimaat en Energie - Rob Jetten (D66) 
 • Staatssecretaris Mijnbouw - Hans Vijlbrief (D66)

Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat:

 • Minister van Infrastructuur en Waterstaat - Mark Harbers (VVD)
 • Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat - Vivianne Heijnen (CDA)

Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit: 

 • Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit - Henk Staghouwer (CU)
 • Minister voor Natuur en Stikstof - Christianne van der Wal (VVD)

 Mark Rutte (Foto: Rijksoverheid)
Mark Rutte (Foto: Rijksoverheid)


Opnieuw tientallen auto’s vernield in Arnhem, verdachte aangehouden

De politie heeft gisteravond laat een persoon aangehouden voor het vernielen van meerdere auto’s. Op de Sonsbeeksingel in Arnhem-Noord en op de Veerpolderstraat in Arnhem-Zuid was het raak. Spiegels waren stuk gemaakt en handgrepen lagen afgebroken op de grond. Zo meldt de Gelderlander.

FOK! Wat een weer: tijd voor een stevig buitje hier en daar

winterbanner

Het is wisselend bewolkt en vooral in het noordoosten is er nog een enkele bui mogelijk. In de avond volgen van het westen uit enkele stevige buien die gepaard kunnen gaan met onweer en (zware) windstoten. De maximumtemperatuur ligt tussen 10°C in het noordelijk kustgebied en 14°C in het zuiden. De zuidwestelijke wind is matig, af en toe vrij krachtig. Aan zee en op het IJsselmeer krachtig tot hard, 6-7 Bft. Vanavond draait de wind naar west en neemt in het midden en zuiden toe naar (vrij) krachtig boven land en hard, 7 Bft langs de zuidwestkust. Bij buien kunnen zware windstoten voorkomen van 75-85 km/uur.

In de nacht naar maandag trekt de neerslag oostwaarts en klaart het deels op, in het oosten blijft de kans op een bui aanwezig. De minimumtemperatuur ligt rond 9°C. De wind komt uit het zuid tot zuidwesten en is matig tot vrij krachtig, aan zee en op het IJsselmeer krachtig.

Maandag schijnt de zon af en toe en is er vooral in het zuiden en oosten nog kans op een bui. De temperatuur loopt op naar ca. 11°C. Later in de avond gaat het in het zuiden regenen. De zuidwestenwind is matig tot vrij krachtig, aan zee en op het IJsselmeer (vrij) krachtig. Later op de dag neemt de wind in kracht af. (Bron: KNMI)

Molen de Woudaap bij Krommenie (Foto: DJMO)
Molen de Woudaap bij Krommenie (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Het nutteloze feitje van de dag: Een bijzonder noordelijk station

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Er gaat niets boven Groningen zeggen ze daar en ook qua stations gaat er niets boven Groningen. Want wist je dat het meest noordelijk gelegen treinstation in die provincie ligt? Tot 2018 ging die eer naar station Roodeschool maar sinds dat jaar kun je vanaf daar je reis voorzetten in noordelijke richting tot en met station Eemshaven, tegenwoordig dus het meest noordelijke treinstation van ons land. Daarnaast is het station in de haven het enige station in Nederland dat buitendijks ligt.

Zuid-Koreaan 'vlucht' naar Noord-Korea

Keer op keer lukt het Noord-Koreanen te ontsnappen uit hun wreed bestuurde land. Nu meldt het Zuid-Koreaanse leger dat één persoon de andere kant op ging: hij brak door het prikkeldraadhek om het Noorden binnen te komen.

Volgens het Zuid-Koreaanse leger is een niet-geïdentificeerde persoon vanuit Zuid-Korea illegaal de zwaar bewaakte grens met Noord-Korea overgestoken. De persoon werd zaterdagnacht waargenomen toen hij door de vier kilometer brede gedemilitariseerde zone (DMZ) Noord-Korea binnenwandelde, aldus de generale staf. Noord-Korea zou via een militaire communicatielijn op de hoogte zijn gebracht van het incident in het oostelijke deel van de DMZ.

Een analyse van bewakingsbeelden bracht later aan het licht dat de persoon zaterdagavond al door de meervoudig versterkte prikkeldraadversperring in de DMZ tussen de twee landen was gebroken, meldde het nationale persbureau Yonhap. Uit de evaluatie blijkt dat de grenswachten de 'grensovertreding' pas enkele uren later hebben opgemerkt.

Het is uiterst zeldzaam dat Zuid-Koreanen overlopen naar het 'potdichte' buurland Noord-Korea. Vóór de coronapandemie ontvluchtten elk jaar vele mensen Noord-Korea wegens honger of onderdrukking. De meesten van hen steken echter de grens over naar China. Velen bereiken Zuid-Korea later via derde landen.

In september 2020 veroorzaakte een incident veel ophef. Een ambtenaar van het Zuid-Koreaanse ministerie van Visserij werd door Noord-Koreaanse grenswachten doodgeschoten terwijl hij in zee ronddobberde. Volgens het Zuid-Koreaanse leger bevond de functionaris zich destijds op een patrouilleboot in de buurt van de zeegrens voor de westkust toen hij plotseling van de boot verdween. De heerser van Noord-Korea, Kim Jong Il, heeft later zijn verontschuldigingen aangeboden voor het doodschieten van de man.

Bejaard stel in 45 km-wagentje van de snelweg geplukt

Rijkswaterstaat heeft op nieuwjaarsdag twee 65-plussers van de snelweg geplukt die met een 45 km-wagentje van Ermelo naar Spijkenisse wilden rijden. De twee reden op de A12 ter hoogte van Utrecht toen een weginspecteur ze in de smiezen kreeg. Er is een bergingsvoertuig ingeschakeld om het Aixam-karretje naar een plek te slepen waar het voor de twee bejaarden wél toegestaan is om te rijden. Zo meldt de Gelderlander.

Tien grootste rijkaards ter wereld werden in 2021 nog eens 400 miljard dollar rijker

De tien rijkste mensen ter wereld werden het afgelopen jaar nog eens 402 miljard dollar (354 miljard euro) rijker, zo blijkt uit het miljardairslijstje van Bloomberg. Met een vermogen van 277 miljard dollar (244 miljard euro) blijft Tesla-topman Elon Musk de rijkste man ter wereld. Acht van de tien rijkste mensen ter wereld zijn werkzaam in de technologiesector. Meer hierover bij de Gelderlander.

Musk begon 2021 met een vermogen van 156 miljard dollar. Aan het eind van het jaar was hij 121 miljard dollar rijker.

De voormalige CEO van Amazon, Jeff Bezos, start 2022 met een vermogen van 190 miljard dollar, dat is 4,5 miljard dollar meer dan vorig jaar.

De enige Europeaan in deze top 10 is de Fransman Bernard Arnault, de topman van luxeconcern LVMH, dat eigenaar is van modemerken als Louis Vuitton en dranken als het cognacmerk Hennessy en het champagnemerk Moët & Chandon. Zijn vermogen groeide in 2021 met 61 miljard dollar tot 176 miljard dollar bij de start van 2022.

Fantastische Smith naar halve finales WK darts, Wright knokt zich langs Rydz

Nadat James Wade van Mervyn King won en Gary Anderson de Engelsman Luke Humphries uitschakelde zijn zaterdagavond ook de laatste twee halvefinalisten van het wereldkampioenschap darts bekend geworden. Peter Wright nam het op tegen Callan Rydz, Michael Smith speelde tegen titelverdediger Gerwyn Price.

In de openingswedstrijd van de avondsessie schoot de jonge Rydz op fenomenale wijze uit de startblokken. Hij won leg één met een 152-finish en twee sets later had hij al vier finishes boven de honderd genoteerd, Wright kwam er geen moment aan te pas. De storm van Rydz ging in de derde set een beetje liggen, waardoor Wright een set kon pakken, maar de jongeling ging door en pakte de vierde set ook overtuigend.

Wright moest knokken, won set vijf en profiteerde in de zesde set van zeldzame gemiste kansen van zijn opponent. Rydz liet 72 voor de set liggen en Wright antwoordde door 96 uit te gooien: 3-3. De spanning sloeg vervolgens bij beide heren toe, maar Rydz wist knap de rug te rechten en trok de set naar zich toe, waarna Wright er nog vrij simpel een beslissende negende set uit kon slepen.

In die set kwam de Schotse oud-wereldkampioen op 2-0, maar Rydz kwam weer terug tot 2-2. Hij liet vervolgens 94 liggen en met zijn laatste pijl gooide Wright zich naar 3-2, waarna hij het in de volgende leg toch af wist te maken voor een zenuwslopende en hoogstaande 5-4 zege.

Peter Wright - Callan Rydz (Bron: PDC)
Peter Wright - Callan Rydz (Bron: PDC)

In de volgende partij speelden Price en Smith tegen elkaar en dat ging er ook gelijk al stevig aan toe. Met hoogstaand spel van beide kanten won Price set één in vijf legs, waarna Smith de volgende met 3-0 won. Finishes van 125 en 130 hielpen Price naar 2-1 in sets, in set vier gooide de Welshman een negendarter uit. Daar was Smith echter weinig van onder de indruk: hij volgde gelijk met een elf- en twaalfdarter en won de set, 2-2.

Een 108-finish bracht Price naar 3-2, maar Smith trok de stand weer relatief simpel gelijk in een partij waarin de heren bij vlagen de sterren van de hemel speelden. In set zeven was het Smith die 161 met zes pijlen niet uit kreeg, Price profiteerde en won de set. Op 4-3 kreeg de wereldkampioen op dubbel-10 een eerste matchdart, maar die ging mis en Smith gooide dubbel-8 er gelijk in voor 4-4.

Met een finish van 126 zette Smith zich in de beslissende set op voorsprong en nadat Price 110 niet uit kon gooien maakte Bully Boy het via dubbel-12 af: 5-4 winst en een plek in de halve finales, die zondagavond vanaf half negen gespeeld worden.

Gerwyn Price - Michael Smith (Bron: PDC)
Gerwyn Price - Michael Smith (Bron: PDC)


Schansspringster Kramer wint eerste Silvester Tour

De beste schansspringsters ter wereld hebben het nieuwe jaar ingeluid met de eerste editie van de Silvester Tour, een tweedaagse wedstrijd in het Sloveense Ljubno. Er werd gesprongen in het format van de Vierschansentournee, met een knockoutformat in de eerste ronde, waarna de resultaten bij elkaar opgeteld werden voor het eindklassement.

Vrijdag
Marita Kramer liet gelijk weer zien wie de baas is in het vrouwenschansspringen: de Nederlandse Oostenrijkse sprong in de eerste ronde weer eens naar de leiding, alleen de Sloveense jongelingen Nika Kriznar en Ema Klinec bleven redelijk in de buurt. Katharina Althaus uit Duitsland volgde op de vierde plek, de Japanse Sara Takanashi stond op plek vijf en met Ursa Bogataj had Slovenië ook al iemand op de zesde positie - het verschil met Kramer werd daar al wel fors.

Bogataj kon haar plek in de top-6 in de finaleronde verzilveren, ze ging zelfs voorbij Takanashi en Althaus, die hun positie moesten delen. Klinec verzekerde zich op overtuigende wijze van het podium en zag hoe Kriznar haar voor wist te blijven. Kramer kwam als laatste naar beneden, maar raakte in de lucht uit balans. Ze landde veilig, maar bleef steken op plek twee en dus pakte Kriznar voor eigen publiek een uitstekende overwinning.

Zaterdag
Dit keer was Takanashi de beste in de eerste ronde en stond Bogataj het dichtst bij de Japanse. Na een moeizame kwalificatie herstelde Kramer zich prima door zich naar plek drie te springen, met nog altijd prima kansen op de winst. Kriznar en de volgende Sloveense, de piepjonge Nika Prevc, voerden de rest van het veld aan, maar deden dat al wel op gepaste afstand van de top-3.

In de finaleronde leverde Prevc twee plekken in, maar ze bevestigde daarmee wel een keurige klassering. Kriznar verloor een plek aan een andere landgenote, Ema Klinec, die een dijk van een tweede sprong liet zien. Kramer behield haar positie in elk geval ruimschoots, maar Bogataj bleef haar wel voor. Takanashi mocht het afmaken en dat deed ze: de Japanse sprong soeverein naar haar 61e World Cup-zege.

Klassement
Ze won geen van beide wedstrijden, maar Kramer werd wel de winnaar van de eerste Silvester Tour. De twee winnaressen, Kriznar en Takanashi, lieten op de andere dag net iets te veel liggen en werden vlak achter de Oostenrijkse tweede en derde.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1208
review
Banishers: Ghosts of New Eden
special
Random Pics van de Dag #1207
special
VrijMiBabes #198 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1206
special
Random Pics van de Dag #1205
©FOK.nl e.a.