FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 16 januari 2022

Random Pics van de Dag #522

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

SkiŽr Braathen slalomt van 29e plek naar winst, Brignone wint super-G

Een prima weekeinde in de World Cup alpineskiën is zondag op fraaie wijze afgesloten. De vrouwen werkten een super-G af in het Oostenrijkse Zauchensee, de mannen stonden in het prachtige Berner Oberland in Zwitserland op de piste voor een slalom in Wengen.

Slalom mannen, Wengen
Na één run stond Henrik Kristoffersen uit Noorwegen bovenaan de ranglijst, elf honderdsten voor de Oostenrijker Manuel Feller. Met Sebastian Foss-Solevaag op 0,58 seconden stond er ook een Noor op plek drie, voor de gedeeld vierde plaats van de Fransman Clement Noël en thuisfavoriet Ramon Zenhäusern. Ook de Oostenrijker Marco Schwarz (+0,83), de Italiaan Alex Vinatzer (+0,87) en de tweede Zwitser, Daniel Yule (+0,88), stonden nog binnen een seconde van de leiding.

In de tweede run deed Lucas Braathen het goed: de Braziliaanse Noor stond 29e na run één, maar met acht man te gaan stond hij nog altijd aan de leiding. Yule kwam 0,22 seconden tekort om Braathen voor te blijven, Vinatzer was lekker bezig tot zijn ski van zijn voet schoot en ook Schwarz haalde het niet. Zenhäusern leverde elf plekken in, Noël verloor er vijf en Foss-Solevaag raakte vier plekken kwijt - Braathen was inmiddels zeker van het podium.

Feller moest bijna twee seconden voorsprong verdedigen, maar dat lukte niet: hij raakte vier posities kwijt, Braathen bleef aan de leiding. Alleen Kristoffersen kon zijn jonge landgenoot nog van een sensationele zege houden en dat leek hij dan toch ruim te doen...tot hij een paar poortjes voor de finish een poortje niet haalde, een dure blunder. Braathen schoof zo door van de 29e plek naar de winst, Yule werd tweede, voor de Italiaan Giuliano Razzoli.

Super-G vrouwen, Zauchensee
Ariana Rädler was de tweede vrouw die naar beneden kwam en de Oostenrijkse, goed voor één vijfde en één zevende plek in haar loopbaan, deed dat uitstekend: de een na de ander beet zich stuk op haar tijd. Federica Brignone deed dat niet: de Italiaanse was 0,17 seconden sneller en pakte de leiding. Corinne Suter uit Zwitserland volgde en zij naderde Brignone tot op vier honderdsten, wat uiteindelijk genoeg bleek voor plek twee. Rädler mocht alsnog juichen, want niemand kwam verder nog aan haar tijd en dus was haar eerste World Cup-podium ooit een feit.

Handballers nipt onderuit tegen IJsland op EK

De Nederlandse handballers hebben op het EK hun stunt tegen Hongarije geen vervolg kunnen geven. Oranje verloor zondagavond in Boedapest nipt van IJsland met 29-28.

In de eerste helft tussen Oranje en IJsland ging het lange tijd gelijk op en had Nederland in de eerste lang een voorsprong van één doelpunt verschil, maar tegen het einde van de eerste helft nam IJsland de leiding over en ging de rust in met een 15-13 voorsprong.

In het begin van de tweede helft had Oranje het lastig tegen het sterke IJsland. Het verschil liep vroeg in de tweede helft op naar vijf doelpunten verschil (20-15), maar in het tweede deel van de tweede helft kwam Nederland langzaam terug in de wedstrijd en kwam het zelfs op gelijke hoogte. Toch trok IJsland net aan het langste eind en won het met 29-28, waardoor IJsland zich plaats voor de volgende ronde.

Oranje speelt dinsdag de laatste groepswedstrijd tegen Portugal en bij winst kan Nederland zich ook nog plaatsten voor de volgende ronde op het EK.

Druk bezochte demonstratie en protestmarsen Museumplein rustig verlopen

Amsterdam is vanmiddag opnieuw het toneel van een demonstratie tegen de coronamaatregelen. Deelnemers verzamelden zich vanaf 12.00 uur bij het Olympisch Stadion, het Westerpark en het Oosterpark. Vanaf daar gaan ze naar het Museumplein, waarna er een mars door de stad wordt gelopen. Zo meldt AT5.

Met de betoging willen de organisatoren terugblikken op het afgelopen jaar en vooral op 17 januari 2021. Toen was een coronademonstratie verboden, maar kwamen er toch duizenden mensen naar het Museumplein. Uiteindelijk werd er toen door de Mobiele Eenheid ingegrepen.

De demonstratie van vandaag is door de gemeente toegestaan. Wel heeft burgemeester Femke Halsema het Museumplein, het Olympsich Stadion, het Westerpark, het Oosterpark en de looproutes aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Iedereen in dit gebied kan preventief worden gefouilleerd.

Antifa was aanwezig op het Museumplein om te demonstreren tegen extreem-rechts. De ME heeft ze naar een andere plek begeleid.

De politie is in grote getale aanwezig geweest.

Update 20.20 uur: De demonstratie is vanmiddag rustig verlopen en rond 17.00 uur afgelopen. Op een enkele provocatie door prinsenvlag of jodenster na werd de demonstratie gekenmerkt door een goede sfeer. Volgens de gemeente waren er zo'n 15.000 mensen op de demonstraties afgekomen.

Rond 15:00 uur verzamelden zich volgens de politie zo’n 15.000 mensen op het Museumplein. Na 15:00 uur liepen zij in een optocht door de binnenstad om rond 16:30 uur weer op het Museumplein te eindigen. Rond 17:00 verlieten de meeste demonstranten het Museumplein. 

Update 14.15 uur: Het Museumplein stroomt aardig vol, de groep Antifa activisten is met bussen naar een andere plek in Amsterdam gebracht om onderlinge confrontaties van demonstranten te voorkomen.  

Eerdere berichtgeving: Vanaf het Museumplein staat een gezamenlijke mars gepland door de stad als ’herdenking van de koffieslag’, waarbij men stilstaat bij de verboden demonstratie op het Museumplein tegen het kabinetsbeleid op 17 januari vorig jaar. Onder anderen initiator van Nederland in Verzet Michel Reijinga, Viruswaarheid-voorman Willem Engel en voormalig profvoetballer Bryan Roy zijn erbij.

In een brief heeft Halsema de demonstranten gevraagd om anderhalve meter afstand te houden en het Museumplein opgeruimd achter te laten. "Ik vraag u tot slot dringend om te letten op mensen die het demonstratierecht misbruiken om de wet te overtreden of geweld willen gebruiken en bij dreiging of vermoedens ervan meteen weg te gaan."

Op 3 januari vond het laatste grote coronaprotest op het Museumplein plaats. De politie ontruimde het Museumplein uiteindelijk. Toen demonstranten daarna in een stoet naar het Westerpark wilden lopen, ontstond er een confrontatie met agenten die hen tegenhielden.

Beerput TVOH verder open: Anouk stapt per direct op en meer kritiek op de Mol

T-Mobile heeft de geldkraan per direct dichtgedraaid en besloten vanwege alle ophef rondom 'The voice of Holland' het programma niet langer te sponsoren. Dat heeft het bedrijf vandaag laten weten aan RTL Boulevard.

"We keuren elke vorm van grensoverschrijdend gedrag af en nemen hier als bedrijf nadrukkelijk afstand van."

Update 19.50 uur: Anouk heeft vanmiddag via haar Instagramaccount laten weten dat ze per direct haar medewerking stopt aan het programma 'The Voice of Holland': “Nou, wat een pleuriszooi allemaal. Wat onwijs verdrietig en teleurstellend. Ik moet je eerlijk zeggen dat ik nog niks heb gezegd, omdat ik eigenlijk gewoon de aflevering van BOOS even af wilde wachten aankomende donderdag.” Ze gaat verder met: “Maar nu na een aantal statements te hebben gezien van onder anderen Jeroen Rietbergen en ook na een paar telefoontjes die ik heb gepleegd met bepaalde mensen… Ja, eigenlijk weet ik wel genoeg. Ik heb besloten dat ik gewoon niet meer terug wil komen bij The Voice. Het is gewoon een corrupte bende, ik bedoel: ik wil niet werken op een plek waar jarenlang een aantal mannen gewoon misbruik hebben gemaakt van hun positie en waar er bewust voor is gekozen om het stil te houden en de andere kant op te kijken.”

Er sijpelt steeds meer kritiek door op De Mol, al lijken de mensen die voor Talpa werken voorzichtig te zijn met het doen van uitspraken. Zo zegt Wendy van Dijk "nooit iets te hebben waargenomen".

Chantal Janzen liet eerder vandaag via Instagram weten geen goed woord over te hebben voor de mensen die al jarenlang op de hoogte waren van de aantijgingen van seksueel wangedrag bij TVOH. "Aan de partijen en aan de mensen die blijkbaar al zo'n tien jaar lang van de misselijkmakende praktijken bij The Voice afwisten, ze verzwegen en in de doofpot stopten, maar nu reageren in de pers met 'we zijn enorm geschrokken': laat deze woorden aub over voor de slachtoffers", zo schrijft ze.

John van den Heuvel uit ook kritiek op de 'deskundigen' in de roddelrubrieken op televisie: “Juist van advocaten die optreden in programma’s als RTL Boulevard en Shownieuws mag worden verwacht dat ze zich terughoudend opstellen, niet meteen de hoofdpersonen in bescherming nemen maar ook oog hebben voor de belangen van de mogelijke slachtoffers”. 

Ook Lidl, die in het programma adverteert, staakt voorlopig de sponsoring. Een woordvoerder van de supermarktketen zegt dat nu het programma is opgeschort daarmee automatisch ook het sponsorschap voorlopig is gestopt.

Op social media steekt men inmiddels behoorlijk de draak met het grensoverschrijdend gedrag in TVOH.


Eerdere berichtgeving:
Via een statement heeft T-Mobile het volgende aan RTL Boulevard laten weten: "Wij hebben besloten op basis van alle berichtgeving van de afgelopen 24 uur het sponsorschap van het huidige The voice Of Holland per direct stop te zetten. We keuren elke vorm van grensoverschrijdend gedrag af en nemen hier als bedrijf nadrukkelijk afstand van. Nogmaals ons medeleven gaat uit naar alle betrokkenen."

Sponsor supermarktketen Lidl laat het volgende weten: "Wij zijn gisteren geïnformeerd dat het programma is opgeschort. Wij wachten verdere informatie cq onderzoek af.''

Gisteren werd bekend dat RTL voorlopig stopt met het uitzenden van The voice of Holland nadat bij de zender en producent ITV berichten van mogelijk seksueel grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik binnen zijn gekomen. Zo'n 40 vermeende slachtoffers hebben zich inmiddels gemeld en zich verzameld in een WhatsApp-groep.

Donderdag zendt BNNVARA een aflevering van het programma #BOOS uit waarin de beschuldigingen uitgebreid worden besproken. Al sinds het voorjaar zijn Tim Hofman en zijn collega's bezig met het onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag binnen The Voice en soortgelijke programma's. De vrouw die aangifte heeft gedaan tegen TVOH jurylid Ali B is ook bekend bij de makers van #BOOS.

Het BNNVARA programma ontving gisteren al een bekentenis en spijtbetuiging van bandleider Jeroen Rietbergen, die tevens de partner van Linda de Mol is. Hij heeft laten weten zijn werkzaamheden bij The Voice per direct neer te leggen: "The Voice of Holland heeft laten weten niet op de hoogte te zijn geweest van deze misstanden en heeft besloten tot een onafhankelijk onderzoek. In het kader daarvan wordt het programma tot nader order opgeschort."

In de Mediacourant noemt AD-diva Angela de Jong het om te kotsen dat Talpa beweert "net als iedereen enorm geschrokken" te zijn over het grensoverschrijdende gedrag bij The Voice of Holland. “John de Mol wist dit gewoon". De verklaring van Jeroen Rietbergen, de partner van Linda de Mol, in de misbruikzaak van The Voice of Holland legt een grotere beerput bloot. Hij stelt namelijk al jaren geleden door zijn "opdrachtgever" op de vingers getikt te zijn vanwege zijn seksuele wangedrag achter de schermen van TVOH. Pas nu hij door de media betrapt is, neemt hij zijn ontslag. “Het wil er bij mij niet in dat de grote Talpa-baas van niets wist, want zijn zus en zwager gingen hierdoor nota bene een poos uit elkaar.”

Het seksueel grensoverschrijdend gedrag in The Voice of Holland wordt ook in de buitenlandse media genoemd.

Zie ook: RTL legt 'TVOH' stil wegens beschuldigingen seksueel misbruik

Biatleten RÝiseland en Fillon Maillet pakken overtuigende zeges in Ruhpolding

De voorlaatste pre-olympische World Cup biatlon is zondag afgesloten. Na de sprints en estafettes was het zondag tijd voor de achtervolgingen in het Duitse Ruhpolding, met als startlijst de top-60 van de sprints eerder in de week.

Vrouwen
Als winnares van de sprint mocht Elvira Öberg als eerste vertrekken, 22 seconden voor de Noorse Marte Olsbu Røiseland. Dorothea Wierer uit Italië en de Wit-Russische Dzinara Alimbekava vertrokken een halve minuut na de Zweedse, de rest zat op veertig seconden en meer. Elvira Öberg begon met twee keer een misser bij het liggend schieten, waardoor Røiseland er met tien treffers voorbij kon. Zus Hanna Öberg raakte ook nog alles en nam plek twee over, voor landgenotes Linn Persson en Elvira Öberg, Alimbekava en de Française Anaïs Bescond.

Bij de eerste staande schietbeurt vielen Persson en Alimbekava met een misser even weg, Hanna en Elvira Öberg konden de achtervolging inzetten op twintig tellen van Røiseland. De laatste schietbeurt leverde wéér vijf treffers op voor Røiseland, haar zege was binnen. Elvira Öberg hield het bij haar twee eerdere missers en ging op weg naar plek twee, zus Hanna moest Bescond achter zich houden. Dat lukte, en daarmee was het podium compleet: Bescond werd vierde, Persson vijfde.

Mannen
Quentin Fillon Maillet won de sprint en dus vertrok de Fransman als eerste, zeven seconden voor de Duitser Benedikt Doll. De Wit-Rus Anton Smolski volgde samen met de Litouwer Vytautas Strolia op een ruime halve minuut, de rest zat op meer dan veertig seconden. Doll begon uitstekend en met tien liggende treffers had hij halverwege de leiding met tien seconden voorsprong Fillon Maillet, die één keer de mist in ging. Erik Lesser volgde op 36 seconden, dik tien tellen voor een groepje met onder meer de foutloze - en vanaf buiten de top-30 komende - Alexander Loginov en Fabien Claude.

Doll liet bij de eerste staande schietbeurt twee schijven staan, Fillon Maillet trof vijf keer doel en ging ruim aan de leiding. Lesser volgde met louter treffers op nog altijd 36 seconden, voor Sebastian Samuelsson uit Zweden, Strolia, de Oostenrijker Simon Eder, Maxim Tsvetkov uit Rusland en Doll. Fillon Maillet schoot vier keer raak bij de laatste schietbeurt, maar missers van de achtervolgers brachten zijn zege alsnog gewoon binnen. Strolia schoof verrassend door naar plek twee, achtervolgd door Loginov en Smolski, die hem toch van de eerste Litouwse podiumplek ooit af leken te houden.

Fillon Maillet kon relatief rustig naar de finish skiën en verstevigde zijn leidende positie in het World Cup-klassement, Loginov en Smolski completeerden het podium. Simon Desthieux uit Frankrijk werd nog vierde, voor de kapotgestreden Strolia, die zo wel een voor Litouwen historisch goed weekeinde af wist te sluiten.

Uitslag Fortuna Sittard - AZ

AZ is goed uit de winterstop gekomen. De Alkmaarders boekten bij Fortuna Sittard een 1-2 overwinning.

Na een klein kwartier spelen kwamen de bezoekers op voorsprong. Beukema onderschepte de bal en speelde vervolgens Wijndal aan. Die slingerde de bal voor het doel en de doorgelopen Beukema kopte de bal bij de tweede paal binnen. In het vervolg kreeg AZ geen echte kansen meer. In de 35e minuut was er wel een grote kans voor Fortuna. Uit een corner kopte Flemming echter tegen de lat.

AZ verdubbelde de voorsprong in de 61e minuut door geklungel in de defensie van Fortuna. Door slordig balverlies kan De Wit de bal doortikken naar Sugawara die vervolgens eenvoudig de 0-2 maakte. Daarna leek de wedstrijd gespeeld en was er voor de bezoekers geen vuiltje meer aan de lucht en was Beukema nog dicht bij de 0-3. Vijf minuten voor tijd werd het echter toch nog spannend toen Fortuna op 1-2 kwam. Rienstra schoot de bal vanaf de rand van het strafschopgebied in het Alkmaarse doel. Twee minuten later was het bijna 2-2 maar het schot van Noslin ging van dichtbij naast.

Fortuna Sittard

1 - 2

AZ

 85' Rienstra    14' Beukema
 61' Sugawara
 
 
Stadion: Fortuna Sittard Stadion , Sittard
Toeschouwers: 00
Arbiter: Dieperink
 
Opstelling:   Opstelling:
Verrips
Tirpan
Angha
Samaris (Pinto/46)
Janssen (Noslin/75)
Cox
Ferati (Tekie/62)
Duarte
Rienstra
Seuntjens
Flemming
  Vindahl Jensen
Witry (Evjen/65)
Hatzidiakos
Beukema
Wijndal
Clasie (Reijnders/80)
De Wit
Midtsjö
Sugawara
Pavlidis (Gudmundsson/80)
Karlsson

Uitslag FC Groningen - PSV

PSV blijft ook na de negentiende speelronde koploper in de eredivisie. In de uitwedstrijd tegen FC Groningen won de ploeg uit Eindhoven met 0-1 dankzij een doelpunt van Mario Götze.

Na tien minuten kwam PSV al voorsprong in Groningen. Na een assist van Cody Gakpo kon Götze zijn eerste van het seizoen eenvoudig binnen tikken. Voor Gakpo was het alweer zijn tiende assist van het seizoen. Na het openingsdoelpunt van PSV bleef de uitploeg de betere ploeg, maar kon de score niet verder uitdiepen.

Na rust beet FC Groningen even van zich af. Al snel was FC Groningen via een vrije trap van Laros Duarte dichtbij de gelijkmaker, maar de inzet van de oud-PSV'er eindigde op de lat. In de slotfase van de wedstrijd ging Groningen vooral lange ballen spelen, maar grote kansen kwamen daar niet uit, waardoor PSV de drie punten meeneemt naar Eindhoven.

Volgende week speelt PSV de topper tegen Ajax in Eindhoven.

FC Groningen

0 - 1

PSV

     10' Götze
 
 Gele kaart: , Teze, (PSV)
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: 0
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Leeuwenburgh
Dankerlui
Te Wierik
v.Hintum
Meijer (Sverko/77)
Ngonge (Abraham/63)
Suslov (Dammers/ 81)
Duarte
D.v.Kaam (Postema/64)
Larsen
De Leeuw (Bogarde/77)
  Drommel
Teze
Boscagli
Obispo
Mauro Júnior (Max/90 2)
Gutiérrez
Götze (Mwene/90 4)
v.Ginkel (Veerman/ 64)
Doan (Bruma/63)
Romero (Vertessen/ 64)
Gakpo

Dubbelzege voor Lamparter in World Cup noordse combinatie

De voorlaatste pre-olympische World Cup in de noordse combinatie is zondag afgerond in het Duitse Klingenthal, waar zondag net als een dag eerder een individuele wedstrijd op het schema stond.

De Oostenrijkers sloegen een mooie eerste slag bij het schansspringen: Johannes Lamparter, de winnaar van zaterdag, en Franz-Josef Rehrl mochten tegelijk als eersten aan het langlaufen beginnen. De Est Kristjan Ilves volgde op vier seconden, Ryota Yamamoto uit Japan op 32 seconden.

Het grote gevaar kwam van Noorwegen: Espen Andersen op 36 seconden en vooral Jørgen Gråbak op 41 seconden. Akito Watabe uit Japan mocht na 53 seconden op pad, de Duitsers Julian Schmid (+1:00), Vinzenz Geiger (+1:01) en Manuel Faisst (+1:03) konden een mooi treintje gaan vormen.

Lamparter, Rehrl en Ilves zaten uiteraard snel bij elkaar en hielden een prima tempo vast: halverwege zat Gråbak nog altijd op een kleine halve minuut, de Duitse trein zat op zo'n vijftig seconden. Met twee kilometer te gaan zaten de drie koplopers nog altijd samen, Andersen en Gråbak volgden op twintig seconden en de Duitsers zaten op driekwart minuut.

Op het beslissende klimmetje liet Lamparter op overtuigende wijze zijn medekoplopers achter zich, op weg naar een nieuwe zege. Ilves wist Rehrl in een mooie sprint te kloppen en werd knap tweede, Gråbak werd voor Andersen vierde op negentien tellen.

Uitslag sc Cambuur - Sparta Rotterdam

SC Cambuur en Sparta Rotterdam hebben in Friesland gelijkgespeeld. Het werd 1-1. Bij de Friezen zat trainer De Jong na zijn ziekteperiode weer op de bank.

De Rotterdammers begonnen fel aan de wedstrijd en kregen kansen via Dalmau en Thy. In de 33e minuut kwam Cambuur echter op voorsprong. Een keepersblunder was daar verantwoordelijk voor. Coremans, die Okoye verving die actief is op de Afrika Cup, plukte een voorzet vanaf links uit de lucht maar vervolgens liet hij de bal uit zijn handen vallen en via zijn knie gaat de bal zijn eigen doel in.

Sparta bleef ook na rust de gevaarlijkere ploeg en in de 77e minuut werd dat beloond. Dalmau kreeg de bal en haalde uit tijdens zijn debuut voor Sparta. In het vervolg waren er nog kansen op de 1-2 voor Crooy en Thy op de 1-2 en aan de andere kant voor Brey en Uldriks maar gescoord werd er niet meer.

sc Cambuur Leeuwarden

1 - 1

Sparta Rotterdam

 33' Coremans e.d.    77' Dalmau
 
 Gele kaart: Bangura, (sc Cambuur Leeuwarden), Beugelsdijk, (Sparta Rotterdam)
 
Stadion: Cambuur Stadion, Leeuwarden
Toeschouwers: 0
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Stevens
v.d.Meer
Mac-Intosch
Schouten
Bangura
Jacobs
Paulissen
Maulun (Breij/74)
Doodeman
Uldrikis
Joosten (Hendriks/87)
  Coremans
Masouras (Jans/ 46)
Vriends
Beugelsdijk
Abels
Meijers
Mijnans
Namli (Smeets/73)
V.v.Crooy
Thy (Emegha/90 1)
Dalmau

COVID-19: nieuw dagrecord van 36.308 positief getesten

Vandaag maakte het RIVM een nieuw dagrecord aan Sars-Cov-2 positief geteste mensen bekend. Zo'n 36.308 mensen hebben het afgelopen etmaal een uitslag 'positief getest op het coronavirus' ontvangen.

Zorgen om Tonga blijven groot, nog nauwelijks contact na vulkaanuitbarsting

De hoofdstad van Tonga heeft 'significante schade' opgelopen door de zware onderzeese vulkaanuitbarsting gisteren. Dat zijn de eerste berichten die via de Nieuw-Zeelandse ambassade de buitenwereld bereiken. Wat de toestand buiten de hoofdstad is, is nog steeds onbekend. Maar de zorgen om Tonga zijn groot.

Als gevolg van enorme ontploffing zijn er vanuit Tonga twee schokgolven in tegengestelde richtingen over de wereld gegaan. Deze zijn beide waargenomen tot in Nederland, zo'n 17.000 kilometer verderop.

Zie ook: Tsunami waarschuwing in Stille Oceaan door uitbraak onderzeese vulkaan Tonga

Het nutteloze feitje van de dag: Stof opruimen

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Misschien kennen jullie schoonmaakbedrijf Asito en als je nog niet bekend bent met dit familiebedrijf dan is dit vandaag misschien toch een leuk weetje. Want wist je dat de naam van het bedrijf eigenlijk een hele leuke afkorting is? In 1952 werd het bedrijf opgericht door Joop van Riemsdijk en hij bedacht er de naam Asito bij en dat staat voor ‘Alle Stof In Twente Opruimen’.

Uitslag FC Utrecht - Ajax

Ajax heeft zonder problemen gewonnen bij FC Utrecht. In Utrecht wonnen de Amsterdammers met 0-3 dankzij doelpunten van Antony en twee keer Brian Brobbey.

Ajax begon uitstekend aan de uitwedstrijd tegen FC Utrecht. In de eerste twintig minuten van de wedstrijd stond het 0-2 voor de ploeg van Erik ten Hag. Eerst maakte Antony na vijf minuten al de openingstreffer en een kwartier later zorgde Brobbey met een kopbal voor de 0-2 op aangeven van Dusan Tadic.

Na twintig minuten kwam er meer evenwicht in de wedstrijd, al ging Ajax nog wel 0-3 de rust in. In de extra tijd van de eerste zorgde Brobbey met zijn tweede treffer van de dag voor de derde treffer van de Amsterdammers, opnieuw op aangeven van Tadic. In de tweede helft was er weinig te genieten in de Galgenwaard en bleef het bij 0-3 en nam Ajax eenvoudig de punten mee naar Amsterdam.

FC Utrecht

0 - 3

AFC Ajax

     5' Antony
 19' Brobbey
 45+3' Brobbey
 
 Gele kaart: Maher, Boussaid, (FC Utrecht), Mazraoui, (AFC Ajax)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 
Arbiter: 
 
Opstelling:   Opstelling:
     

Man jaagt poema weg door te 'brullen'

Een nietsvermoedende wandelaar ergens in Californië werd plots verrast door een poema die plotseling uit het kreupelhout vandaan kwam en op de wandelaar af rende.

De  man draait zich om en ziet ineens de poema op slechts drie meter afstand van hem.

"Oh shit!" roept hij en slaat op de vlucht, na een paar seconden sprinten draait de man zich echter om en brult twee keer hard naar de poema in een poging het dier weg te jagen. Met effect want de poema rent dan weer weg het kreupelhout in, waar hij uit het zicht verdwijnt.

Voor het eerst water uit Noordzee omgezet in drinkwater: ‘Dit is een mijlpaal'

Waterbedrijven Aquaduin, Farys en De Watergroep in België is het gelukt om zeewater om te zetten in drinkwater. Vlaanderen is daarmee de eerste regio aan de Noordzee die de zee als bron voor drinkwater gebruikt, meldt het Belgische persbureau Belga. Het proefproject moet leiden tot een installatie waarin in 2025 op grote schaal zeewater,  zoet en brak water omgezet zullen worden naar kraanwater. Meer hieroverbij de Gelderlander.

Vlaanderen kent maar een beperkte voorraad aan drinkwater. Brak water wordt momenteel omgezet in Oostende door waterbedrijf Farys. De nieuwe ontziltingsinstallatie bij Nieuwpoort gaat met zeewater aan de slag. In de proefinstallatie worden verschillende technologieën getest, waarbij naar gelang de nood kan worden overgeschakeld van zoet naar brak of zout water. 'Maar de installatie zal ook volledig op zeewater kunnen draaien', verzekert Wim Jacobs, innovatiemanager bij Farys.

De installatie  zal jaarlijks voor zo'n 30.000 gezinnen drinkwater kunnen produceren, een verdubbeling van de omzetcapaciteit is voorzien. Mogelijk zullen in de toekomst meerdere ontziltingsinstallaties worden gebouwd.

MogulskiŽr komt zwaar ten val, Kingsbury en Horishima wisselen World Cup-zeges uit

De beste mogulskiërs ter wereld kwamen deze week weer in actie in de World Cup en wel in het Amerikaanse Deer Valley, een skiresort in Utah. Daar werden twee wedstrijden afgewerkt, beiden volgens het reguliere format - dual moguls stonden niet op het programma.

Mannen
Op dag één liet dé grootheid van het mogulskiën weer eens zien waarom hij de beste is: de Canadees Mikael Kingsbury scoorde 83,28 punten in de finale en dat leverde hem de winst op. Zijn naaste concurrent, de Japanner Ikuma Horishima, werd weer eens tweede, dit keer met 81,98 punten. Plek drie was voor diens landgenoot Kosuke Sugimoto, die tot 79,02 punten kwam.

De Amerikaan George McQuinn kwam ernstig ten val in zijn eerste World Cup-finale: bij de tweede sprong raakte hij de schans met zijn hoofd en vloog hij ogenschijnlijk al bewusteloos door de lucht. De schrik zat er stevig in, maar hij lijkt er relatief goed vanaf gekomen te zijn en was een dag later ook weer voorzichtig actief op social media.

De tweede dag leverde wederom een duel op tussen Kingsbury en Horishima en dit keer was het de Japanner die de winst pakte: met 84,04 punten bleef hij Kingsbury's 82,84 punten voor. Walter Wallberg uit Zweden troefde landgenoot Ludvig Fjallstrom af en werd met 79,62 punten keurig derde.

Vrouwen
Perrine Laffont hoopt volgende maand haar olympische titel te verdedigen en de Française liet op dag één in elk geval zien in vorm te zijn. Met 80,20 punten haalde ze de winst binnen, maar spannend was het wel: de piepjonge Japanse Anri Kawamura werd met 80,03 punten tweede, voor de 79,84 punten van de Australische Jakara Anthony.

Op dag twee sloeg Kawamura terug: ze scoorde 80,89 punten in de finale en dat was genoeg voor de winst. Anthony pakte met 80,38 punten opnieuw een podiumplek, Laffont moest dit keer met 80,02 punten genoegen nemen met de derde positie.

Sloveense schansspringers winnen landenwedstrijd in Polen

De World Cup schansspringen is dit weekeinde in Polen, waar men in een uitermate sfeervol Zakopane de misschien wel belangrijkste sportwedstrijd van het Poolse jaar afwerkt. Zaterdag werd de landenwedstrijd gesprongen, zondag komt men vanaf 16.00 uur in actie in de individuele wedstrijd.

Slovenië deed het boven verwachting goed: Lovro Kos, Peter Prevc en Timi Zajc sprongen zeer indrukwekkend, Anze Lanisek deed het goed genoeg om de Slovenen na de eerste ronde een ruime leiding te bezorgen. Severin Freund, Stephan Leyhe, Markus Eisenbichler en Karl Geiger volgden namens Duitsland en streden om plek twee, met verder nog Japan (Yukiya Sato, Junshiro Kobayashi, Naoki Nakamura en Ryoyu Kobayashi) en Noorwegen (Daniel Andre Tande, Robin Pedersen, Halvor Egner Granerud en Marius Lindvik).

In de finaleronde hield Kos de leiding vast voor Slovenië, terwijl Sato Japan naar plek twee sprong met nog drie springers per land te gaan. Prevc breidde de Sloveense voorsprong uit, net zoals Junshiro Kobayashi plek twee voor Japan verstevigde. Zajc maakte de voorsprong nog weer wat groter, Eisenbichler wist het gat met Japan bijna te dichten in de strijd om plek twee. Lanisek maakte het af en sprong de overtuigende Sloveense zege binnen, Geiger deed het beter dan Kobayashi en sprong Duitsland voorbij Japan naar plek twee.

FOK! Wat een weer: moeilijk vervangbaar slot

winterbanner

Mogge!

De deur zit op slot. Helaas ben ik de sleutel van de atmosfeer ook even kwijt geraakt en sleutelmakers zijn echter in geen velden of wegen te bekennen. Dus ik ben bang dat het huidige weertype minstens nog de hele komende week aan zal houden. Vrolijk worden we daar natuurlijk niet van.

Lichtpuntjes zijn er wel. Er zijn wel degelijk plaatsen waar het soms even verrassend mooi weer is geworden. Dat zagen we eerst in het noorden van het land, maar de afgelopen twee dagen met name in het zuiden van het land. Op die plaatsen was het werkelijk prachtig weer met een strakblauwe lucht en temperaturen rond een graad of 7.

Helaas moest het meerendeel van ons het doen met een zeer hardnekkig wolkenpakket. Ook waren er gebieden waar de mist niet of nauwelijks oploste. De grijze dagen rijgen we zo aaneen.

Het hogedrukgebied waar we de afgelopen week mee te maken hadden begint zich nu wat naar het oosten te verplaatsen. Geen paniek, een nieuw en even krachtig hogedrukgebied neemt haar plaats in. En helaas komt de kern daarvan wederom op dezelfde positie te liggen.

Héél even wurmt zich morgen een kleine storing tussen deze systemen in. Dat wil zeggen dat er morgen op veel plaatsen wat regen gaat vallen. Door de hogedrukstanden zal het echter niet om grote hoeveelheden gaan. Ik verwacht hooguit zo'n 1 tot 4 mm.  De wind wakkert wel even aan uit het westen en is matig tot vrij krachtig. Mogelijk klaart het spontaan even op en als dat gebeurd dan zal dat met name langs de kust gebeuren. De temperaturen liggen rond de 6 graden.

Volgende week heeft de bewolking verruit de overhand. Toch zijn een paar mooie momenten zeker niet uitgesloten, maar verwacht daar maar niet veel van. Neerslag van betekenis valt er beslist niet. Vriezen doet het ook vrijwel niet. Ook de temperaturen overdag schommelen niet veel en liggen over het algemeen rond de 7 graden.

Kortom: Heel weinig variatie in het weerbeeld. Noch winter, noch zomer, noch herfst en noch lente.

Fijn weekend!  

 Mist en zon in Pur (Foto: Pukeko)
De zon heeft weinig kracht. Mist lost daardoor moeizaam op. In Purmerend zag Pukeko dit tafereeltje. (Foto: Pukeko)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Djokovic verliest nieuwe rechtszaak en moet AustraliŽ verlaten

Novak Djokovic kan definitief niet meedoen aan de Australian Open. De Servische nummer één van de wereld zag zondag zijn laatste kans vervliegen doordat de rechter de beslissing van de minister met betrekking tot het intrekken van zijn visum in stand hield. Hij zal Australië zo snel mogelijk moeten verlaten.

Djokovic had de nieuwe rechtszaak aangespannen nadat vrijdag de Australische minister van Immigratie Alex Hawke zijn visum had ingetrokken. Na een procedurele hoorzitting op zaterdag, werd zondag de zaak inhoudelijk behandeld. De 34-jarige Djokovic zat al weer in een quarantainehotel in Melbourne, nadat hij zich er vrijwillig meldde. 

De beroepszaak is het sluitstuk van een lange soap. Djokovic zag zijn visum begin januari bij aankomst in Melbourne voor het eerst ingetrokken worden, omdat de Serviër volgens de Australian Border Force (ABF) niet goed kon aantonen waarom hij een vrijstelling van vaccinatie tegen COVID-19 verdient. 

Een eedere rechter oordeelde maandag dat het visum van Djokovic ten onrechte was afgepakt en dat de twintigvoudig Grand Slam-winnaar in Australië mocht blijven. Hij trainde sindsdien al een paar keer op de banen van de Australian Open, maar de minister van Immigratie besloot vrijdag om het visum van Djokovic opnieuw in te trekken. Zoals onderstaand filmpje van de uitspraak is het geen beroepsszaak, maar een nieuwe rechtszaak tegen het nieuwe besluit van de minister.

De rechter benadrukte dat het hof een beoordeling had gemaakt van de gang van zaken. "We hebben gekeken of de beslissing van de overheid irrationeel of juridisch onjuist was." Daar was volgens de drie rechters geen sprake van en dus moet Djokovic het land uit. De rechter komt later deze week met een schritelijke motivatie voor de uitspraak. Daar was geen tijd meer voor. 

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #185 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1119
review
Alan Wake 2
special
Random Pics van de Dag #1117
special
Random Pics van de Dag #1116
special
Random Pics van de Dag #1115
©FOK.nl e.a.