Langlaufer Klśbo soleert naar basis voor Tour de Ski-eindzege, ook Nepryaeva slaat toe

In het Italiaanse Val di Fiemme is de voorlaatste etappe van de Tour de Ski maandag afgewerkt. Etappe vijf was een massastart in de klassieke stijl, tien kilometer voor de vrouwen en vijftien voor de mannen. Dinsdag volgt de slotetappe: een massastart in vrije stijl, met als slotstuk de epische beklimming van de Alpe Cermis.

Vrouwen
Een groep van zes werkte zich richting de helft van de wedstrijd los, onder leiding van de Zweedse Ebba Andersson. Klassementsleidster Natalia Nepryaeva uit Rusland zat er ook bij, net als de Oostenrijkse Teresa Stadlober, Heidi Weng uit Noorwegen, de Duitse Katharina Hennig en de Finse Krista Pärmäkoski.

Andersson probeerde te ontsnappen, maar had net de explosiviteit niet om los te komen. Op de laatste klim opende Nepryaeva de aanval en zij had wél explosiviteit in de benen: de Russische sloeg een gat en snelde naar de overwinning, voor Weng en Pärmäkoski - Andersson, Hennig en Stadlober, de drie antisprinters van het stel, werden vierde, vijfde en zesde.

Met de slotetappe van dinsdag te gaan staat Nepryaeva nog ruimer aan de leiding: Andersson volgt op 1:12 minuten, voor de Finse Kerttu Niskanen (+1:19) en Pärmäkoski (+1:21).

Mannen
In de eerste helft van de wedstrijd werd de leidende groep beetje bij beetje uitgedund naar nog een ruime vijftien man, waarna vooral de Finse klassieke specialist Iivo Niskanen het tempo opvoerde. Johannes Høsflot Klæbo volgde, zijn Noorse landgenoot Didrik Tønseth probeerde aan te haken bij de Rus Alexander Bolshunov in de achtervolging.

Bolshunov en Tønseth kregen beiden een landgenoot met zich mee: Denis Spitsov en Erik Valnes sloten aan met nog vijf kilometer te gaan. Het kwartet kwam niet in de buurt van de twee leiders: sterker nog, Klæbo en Niskanen liepen uit en niet veel later haakte Niskanen zelfs af bij de Noor.

Klæbo soleerde naar de overwinning en met zijn 46e World Cup-zege evenaarde de 25-jarige Noor zijn legendarische landgenoot Bjørn Dæhlie. Niskanen finishte nog als tweede, Alexey Chervotkin sprintte Spitsov van het podium. In het klassement staat Klæbo nu aan de leiding met twee volle minuten voorsprong op Bolshunov, Niskanen volgt op 2:49 minuten, voor Valnes (+3:04) en Pål Golberg (+3:09).