FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 17 januari 2022

BobsleeŽrs sluiten World Cup-seizoen af op heilig Zwitsers ijs

De beste bobsleeërs ter wereld hebben het World Cup-seizoen alweer afgesloten. In het Zwitserse skioord St Moritz, en dan met name bij het roemruchte Celerina, werd gestreden op het heilige ijs van de sport, waar de glijsporten meer dan een eeuw geleden serieus de denkbeeldige hoogte in gingen.

Monobob vrouwen
Het leek een Amerikaanse strijd te gaan worden in Zwitserland: Kaillie Humphries was in de eerste run de snelste, haar landgenote Elana Meyers Taylor hield de schade beperkt tot 0,15 seconden. De Canadese Cynthia Appiah volgde op 0,36 seconden en de door de Duitse Laura Nolte (+0,51) en Mariama Jamanka (+0,63) aangevoerde rest stond al op forse afstand van Humphries.

Met een overtuigende tweede run wist Jamanka haar positie in run twee ruimschoots te verdedigen, waarna Nolte één honderdste tekort kwam. Het bleef spannend, want Appiah dook met welgeteld twee honderdsten onder Jamanka's tijd door. Meyers Taylor ging maar liefst 0,91 seconden harder en verzekerde zich daarmee van de World Series-titel. Alleen Humphries kwam er nog aan en met 0,04 seconden verschil pakte de Amerikaanse de dagzege.

Tweemansbob mannen
In de eerste run was Francesco Friedrich weer eens de beste, dit keer met topremmer Thorsten Margis achter zich. Hun Duitse landgenoten Johannes Lochner en Florian Bauer volgden op 0,25 seconden, één honderdste voor de Canadees Justin Kripps en remmer Cam Stones. Rostislav Gaitiukevich stond er met Mikhail Mordasov nog drie honderdsten verder achter, de rest, aangevoerd door Oskars Kibermanis en Matiss Miknis uit Letland, volgde al op meer dan vier tienden.

Kibermanis en Miknis pakten in de tweede run in elk geval een zekere vijfde plek, Gaitiukevich en Mordasov gingen een tiende harder. Kripps was met Stones nog eens 0,26 seconden sneller met een baanrecord, Lochner en Bauer kwamen 0,17 seconden tekort. De winst ging echter gewoon naar Friedrich en Margis, die nog eens 0,19 seconden sneller gingen dan de Canadese slee.

Tweemansbob vrouwen
Duitsland was ijzersterk, maar toch stond er een Amerikaanse slee op één: Kaillie Humphries en Sylvia Hoffman waren het snelst, één honderdste voor Mariama Jamanka en Kira Lipperheide. Hun Duitse landgenotes Kim Kalicki en Lisa Buckwitz volgden op negen honderdsten, net als Laura Nolte en Debora Levi. Christine de Bruin en Kristen Bujnowski uit Canada stonden al op 0,28 seconden en leken te strijden om plek vijf.

In de tweede run behield De Bruin haar positie, waar Nolte met 0,57 seconden flink onderdoor knalde. Kalicki was nog eens zeven honderdsten sneller dan haar landgenote en Jamanka kwam dan weer 0,04 seconden tekort, dus nestelde zich tussen haar landgenotes. Humphries mocht het afmaken, maar deed dat niet: ze leverde 0,09 seconden in en kwam dus zelfs op de vierde plek terecht. Duitsland pakte een 1-2-3'tje, de Amerikaanse Elana Mayers Taylor had aan plek vijf genoeg om het World Cup-klassement te winnen.

Viermansbob mannen
Na één run stond ietwat verrassend de Letse slee van Oskars Kibermanis bovenaan de tijdenlijst, vijftien honderdsten voor de slee van de Rus Rostislav Gaitiukevich. Op 0,19 seconden volgden de teams van de Duitsers Francesco Friedrich en Christoph Hafer, Justin Kripps uit Canada zat op 0,23 seconden en ook de Zwitser Michael vogt (+0,25) en de Duitser Johannes Lochner (+0,27) hadden nog kans op het podium.

Lochner wipte in de tweede run met acht honderdsten voorbij Vogt en zijn mannen en kwam op exact gelijke hoogte met Kripps. Hafer was acht honderdsten sneller dan de leiders, Friedrich en zijn superteam dook daar dan weer 0,14 seconden onderdoor. Gaitiukevich zat twaalf honderdsten achter de Duitse leiders, waarna het aan Kibermanis was. De Let hield stand en won met 0,16 seconden, die zo voor het eerst in vijf jaar weer eens een viermanswedstrijd won - Friedrich won voor het eerst in twee jaar níet een viermanswedstrijd.

Man springt van brug na doodsteken ex-vrouw

Bij een steekpartij in Abbenbroek is vanochtend een vrouw om het leven gekomen. De vermoedelijke dader, de ex-partner van de vrouw, zou zichzelf hebben geprobeerd van het leven te beroven door van de Hartelbrug op de A15 bij Spijkenisse te springen. Het slachtoffer is de 30-jarige Racheline Concincion, dat bevestigen bekenden van het de vrouw aan Boevennieuws.

Steekpartij
De politie kreeg vanochtend rond 09.30 uur een melding binnen van een zwaargewonde vrouw in de Schoolstraat in Abbenbroek, gemeente Voorne-Putten. De vrouw lag zwaargewond op straat. Volgens de website Spieke.nl liep ze met haar dochtertje over straat toen ze werd neergestoken. Hulpdiensten hebben nog geprobeerd om de vrouw te reanimeren, maar Racheline overleed ter plekke aan haar verwondingen. Racheline Concincion woonde samen met haar dochtertje in Abbenbroek. Het 6-jarige kind is door een buurvrouw opgevangen.  

Random Pics van de Dag #523

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Hartono redt het net niet op Australian Open

Arianne Hartono heeft bij haar grandslamdebuut net niet de tweede ronde te kunnen bereiken. De 25-jarige Nederlandse was anderhalve set op weg naar de winst tegen Amanda Anisimova, maar de Amerikaanse Amanda Anisimova draaide de wedstrijd alsnog om en won in drie sets van Hartono: 2-6, 6-4, 6-3.

Hartono had zich knap via de kwalificaties geplaats voor de Australian Open. De Nederlandse, die vorig jaar pas haar debuut maakte op een WTA-toernooi, leek in de eerste ronde op weg naar de zege. Ze pakte met overtuiging de eerste set tegen Anisimova, de nummer zestig van de wereld.

Ook in de tweede set was Hartono goed op weg. De 25-jarige Nederlandse kwam met 4-2 voor en leek op weg naar de tweede ronde, maar daarna ging het mis voor haar. Ze verloor de tweede set met 6-4 en ook de derde set ging verloren voor de 25-jarige Meppelse.

 

Griekspoor met overtuiging door naar tweede ronde Australian Open

Tallon Griekspoor heeft zich met overtuiging geplaatst voor de tweede ronde van het Australian Open. Tegen de Italiaan Fabio Fognini won de Nederlander in drie sets: 6-1, 6-4, 6-4.

Griekspoor kende een goed einde van 2021 met 26 overwinningen op rij en ook in 2022 was Griekspoor goed begonnen aan 2022 door de kwartfinale te halen op het ATP-toernooi van Melbourne, waar hij zich terugtrok vanwege een voetblessure.

In de eerste ronde op het Australian Open had Griekspoor weinig last tegen Fognini, de nummer 32 van de wereld. Zelf staat de Nederlander dertig plaatsen lager dan de Italiaan, maar daar was in de eerste set weinig van te merken. Binnen het half uur won Griekspoor de eerste set met 6-1 en ook in het vervolg van de wedstrijd was de 25-jarige Nederlander de betere op de baan. In set twee en set drie was één break voldoende om de winst te pakken tegen Fognini.

In de tweede ronde neemt Griekspoor het woensdag op tegen de Spanjaard Pablo Carreño Busta, de nummer 21 van de wereld.

Eis: vijftien maanden cel voor geweld tegen agenten na melding huiselijk geweld

Twee agenten die maandag 18 oktober 2021 op een melding afkwamen, kregen stoeptegels en bakstenen naar hun hoofd gegooid door een 32-jarige Hagenaar. En een hondengeleider werd door de verdachte bestormd met de buis van een stofzuiger. Vandaag eiste het OM tegen hem vijftien maanden cel voor onder meer poging zware mishandeling.

De Hagenaar was bij zijn moeder langs gegaan om geld te vragen. Na haar weigering begon hij de boel af te breken. Zijn vader en moeder moesten het ook ontgelden. Moeder kreeg een duw, vader een klap tegen zijn linkerkaak.

De politie werd gewaarschuwd. Toen die arriveerde, trok de man bakstenen en stoeptegels van een naburige steiger en gooide die naar de twee agenten. De projectielen vlogen rakelings langs hun hoofden. Ook een steigerplank vloog door de lucht in de richting van de agenten.

Stofzuiger
Een hondengeleider werd erbij gehaald om de razende man onder controle te brengen. Maar bij binnentreden van de woning sloeg de verdachte met de buis van een stofzuiger op hem in. Alleen dankzij zijn schild bleef de hondengeleider ongedeerd.

Volgens de officier van justitie zijn alle feiten wettig en overtuigend bewezen: “De verdachte is verschrikkelijk tekeer gegaan. We leven helaas in een tijd waarin de politie veelvuldig met geweld in aanraking komt. Zoveel dat het haast normaal lijkt te worden. Maar dat is het niet. Geweld tegen agenten mag niet en wordt niet getolereerd. Verdachte lijkt niet te beseffen hoe angstig deze situatie voor de agenten is geweest.”

Eis
Omdat de verdachte al vaker was veroordeeld voor geweld tegen agenten en hij niet wilde meewerken aan verplichte hulp, eiste de officier van justitie tegen de 32-jarige Hagenaar vijftien maanden cel en 280 euro smartengeld voor elke betrokken agent. De uitspraak is over twee weken.

Einde aan militaire inzet in ziekenhuizen

Met ingang van vandaag zit de klus erop in Utrecht en Venlo voor de hulptroepen van Defensie. Sinds begin december boden ze ondersteuning aan in het Universitair Medisch Centrum Utrecht en het VieCuri Medisch Centrum in Venlo. Beide ziekenhuizen konden hierdoor extra COVID-patiënten van andere ziekenhuizen opvangen, die tegen hun capaciteit aanliepen. Op basis van het huidige aantal coronapatiënten is de inzet van Defensie niet langer meer nodig.

Defensie ondersteunt de medische sector sinds het begin van de pandemie. Tijdens de 2e golf zijn er ook al militairen centraal ingezet in Utrecht. Ook deze keer konden coronapatiënten voor wie geen plek was in andere ziekenhuizen, worden opgevangen in het UMC Utrecht en in ziekenhuizen in de Limburgse regio. Net voor de kerst was de inzet van Defensie in het Zuyderland Ziekenhuis te Sittard-Geleen en Heerlen al niet meer nodig.

‘Groen-wit’ combinatie
Defensie leverde onder meer militaire artsen, verpleegkundigen en ondersteunend personeel. In Utrecht ging het om de inzet van 60 zorgmedewerkers. Remco van Lunteren van de raad van bestuur UMC Utrecht kijkt daarop tevreden terug: “Het was goed dat we met ondersteuning van Defensie in de beproefde ‘groen-wit’ combinatie weer een bijdrage hebben kunnen leveren aan de opvang van COVID-patiënten uit andere delen van het land.”

In het VieCuri Medisch Centrum in Venlo, waar 25 Defensiemedewerkers de helpende hand boden, is de dankbaarheid niet minder. “Voor VieCuri was de inzet van Defensie het beste decembercadeau dat we konden wensen. We kregen hulp toen de druk bij ons te hoog werd.” aldus Jolanda Colnot, manager Leerhuis.

‘Klaar als dat wordt gevraagd’
Kolonel Peter Tankink, hoofd Crisis Team Covid Defensie, is content met de door Defensie geboden hulp. “Onze militairen worden opgeleid om te handelen in uitzonderlijke omstandigheden. Dat werpt z’n vruchten af. Ook nu hebben we weer kunnen helpen in deze ziekenhuizen om extreme overbelasting te voorkomen.” Tankink laat geen twijfel bestaan over de medische inzetgereedheid. “Defensie staat klaar als dat van ons wordt gevraagd.”

Wijzigingen quarantainebeleid - corona

Vrijdag 14 januari 2022 heeft het kabinet tijdens de persconferentie aangekondigd dat de quarantaineregels wijzigen.

Onderstaande wijzigingen in het quarantainebeleid zijn per direct van kracht:

Als u een huisgenoot of nauw contact bent van iemand die positief getest is op Covid-19, hoeft u niet in quarantaine te gaan als u:

  • Korter dan 8 weken geleden positief getest bent, hersteld bent en geen klachten heeft.
  • Langer dan 1 week geleden een boostervaccinatie heeft gehad.

Krijgt u toch coronaklachten? Laat u dan testen

Via de Quarantaine Check COVID-19 | Rijksoverheid.nl kunt u per situatie nagaan of er een quarantaineadvies geldt.

Protocol kinderopvang
Bovenstaande wijzingen verwerkt het RIVM in de richtlijnen. Omdat het protocol kinderopvang een vertaling is van de richtlijnen van het RIVM, wordt de nieuwe versie van het protocol in de loop van deze week gepubliceerd als het RIVM de wijzigingen heeft verwerkt.

Cruciale beroepen
Het kabinet heeft vrijdag ook aangekondigd dat er mogelijk een uitzondering op de quarantaineregels komt voor personen werkzaam in een cruciaal beroep en die niet onder de twee hierboven genoemde uitzonderingen vallen. Dit moet uitgewerkt worden en is nu nog niet inwerking getreden. Als deze uitzondering inwerking treedt zullen we u hier zo spoedig mogelijk over informeren.

Nieuw onderzoek: Joodse notaris verraadde zeer waarschijnlijk familie Anne Frank

Anne Frank en de zeven andere onderduikers in het Achterhuis zijn in 1944 zeer waarschijnlijk verraden door de Joodse notaris Arnold van den Berg, hij gaf de Duitse bezetter een lijst met schuilplaatsen voor joden in Amsterdam om het leven van zijn eigen gezin te redden.

Zo blijkt uit onderzoek van een internationaal coldcaseteam. Het internationale team heeft de zaak vijf jaar lang onderzocht met behulp van de nieuwste technieken waaronder AI. Het belangrijkste bewijsmateriaal is een kopie van een anonieme brief die Annes vader, Otto Frank, in 1946 ontving. De naam van de notaris staat daar in vermeld.

Inmiddels is er al kritiek geuit op de uitkomst van het het onderzoek.

 

COVID-19: nieuw dagrecord 42.272 positief getesten, 36% van de geteste personen

De omikronvariant giert door ons land en dat zien we aan alweer een nieuw dagrecord mensen die het afgelopen etmaal positief getest zijn op COVID-19.

Het aantal nieuwe opnames van COVID-19 patiënten in het ziekenhuis blijft in verhouding laag.

  

Het nutteloze feitje van de dag: Bijzonder station

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Stations in Nederland zijn er in alle soorten, maar wist je dat je op het pittoreske lijntje door het Zuid-Limburgse heuvelland van Maastricht naar Heerlen een uniek station kan vinden? Station Houthem-Sint Gerlach heeft namelijk een bijzonder gebouw, het houten gebouwtje is het enige overgebleven houten stationsgebouw van Nederland. Het stationsgebouw dateert uit 1903 en werd in 1938 verbouwd. In 2012 werd besloten dat het gebouw zou worden gerenoveerd. Het is inmiddels verbouwd tot vakantiewoning.

Op de lijn Heerlen - Maastricht ligt ook het station van Valkenburg dat eerder in deze reeks voorbij kwam omdat het het oudste nog dienstdoende station van ons land is.

Station Houthem-Sint Gerlach (WikiCommons/Aquilo/Daniel van der Ree)
Station Houthem-Sint Gerlach (WikiCommons/Aquilo/Daniel van der Ree)

Veilig werken en de nacht: Een verkenning van feiten, oorzaken en kansen

Ongeveer 1,3 miljoen mensen in Nederland werken soms of regelmatig in de nacht. Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu heeft onderzocht of het werken in de nacht invloed heeft op de arbeidsveiligheid bij bedrijven. Dit onderzoek toont aan dat in bepaalde sectoren relatief vaak een ongeval in de nacht gebeurt en dat ’s nachts andere type ongevallen gebeuren dan overdag. Zo zijn er overdag relatief meer vallen van een ladder en gebeuren er in de nacht naar verhouding meer ongevallen met machines.

In Nederland gebeurde in de periode van 2009 tot en met 2019 ongeveer 5,5% van de ernstige arbeidsongevallen tussen 23:00 en 07:00. Er zijn echter niet genoeg gegevens om de extra kans op een ongeval voor Nederland in te schatten. Wel is te zien dat in bepaalde sectoren waar relatief veel in de nacht gewerkt wordt, ook regelmatig een ongeval in de nacht gebeurde. Ongeveer 30% van de ongevallen in de nacht gebeurde in de sectoren: ‘Vervaardigen van voedingsmiddelen (zoals brood, zuivelproducten of vlees)’, ‘Vervoer over land (vooral goederenvervoer over de weg)’ of in de sector ‘Opslag en dienstverlening voor vervoer (zoals laad- los- en overslagactiviteiten)’.

Voor het onderzoek is ook gekeken naar verschillen tussen de ongevallen die overdag en ’s nachts gebeuren. De slachtoffers van ongevallen in de nacht en overdag verschillen niet veel van elkaar waar het gaat om leeftijd, geslacht, dienstverband en nationaliteit. Wel zijn er enkele verschillen te zien in het type ongeval dat gebeurde en de oorzaken die hierbij werden gevonden. Overdag zijn er relatief meer vallen van een ladder, in de nacht zijn er naar verhouding meer ongevallen met machines. Deze verschillen hebben er misschien mee te maken dat men in de nacht andere werkzaamheden uitvoert dan overdag.

In de internationale literatuur zijn duidelijke aanwijzingen dat het werkelijke aantal ernstige ongevallen in de nacht weliswaar klein is, maar dat het in verhouding vaker voorkomt dan overdag. Ongevallen die overdag vaak optreden, komen ook in de nacht vaker voor. Het verschil tussen ongevallen overdag en in de nacht lijkt volgens deze literatuur vooral door vermoeidheid te komen.

Werken in de nacht (Pixabay)
Werken in de nacht (Pixabay)

Opgenomen hartpatiŽnt telt na positieve C19- test ook mee als coronapatiŽnt

Patiënten die in het ziekenhuis worden opgenomen om een andere reden dan Covid-19 en vervolgens positief testen op het coronavirus, tellen in de dagelijkse ziekenhuiscijfers ook mee als coronapatiënt.

Een woordvoerster van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) laat dat desgevraagd weten.

Hartklachten
Alle ziekenhuispatiënten die positief hebben getest op het virus tellen dus mee in de covid-bezetting. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor een patiënt die met hartklachten is binnengebracht en na een coronatest positief blijkt. Zo’n patiënt moet namelijk net als alle andere coronapatiënten in isolatie, legt het LCPS uit. “Bij deze gevallen moet de organisatie van de zorg dus anders worden ingericht en is de zorgzwaarte groter, hierdoor kan reguliere zorg in verdrukking komen”, aldus de woordvoerster van het coördinatiecentrum. Lees verder bij Skipr.

Linda de Mol legt werk neer na Voice-schandaal, verbreekt relatie met Rietbergen

Linda de Mol heeft haar relatie met Jeroen Rietbergen verbroken en legt de komende periode haar werkzaamheden neer. Dat heeft ze laten weten met een statement op haar eigen website. Rietbergen bekende dit weekend seksueel grensoverschrijdend gedrag te hebben vertoond als bandleider bij The voice of Holland. Zo meldt het AD.

Van Linda.nl:

"Lieve allemaal,

Sinds een paar dagen zit ik in een verschrikkelijke nachtmerrie. Er zijn zo ontzettend veel dingen naar boven gekomen waar ik geen weet van had en waarvan ik, omdat ze anoniem zijn, niet weet wat waar is en wat niet.

Ik heb inmiddels mijn relatie verbroken, Jeroen woont niet meer bij mij. Mijn werkzaamheden leg ik de komende tijd neer in de hoop dit een plek te kunnen geven en ik vraag iedereen mijn gezin met rust te laten.

Dank voor alle lieve en begripvolle berichten en appjes, dat is het enige dat een beetje troost biedt als je hart gebroken is.

Linda de Mol"

Zie ook:
RTL legt 'TVOH' stil wegens beschuldigingen seksueel misbruik

Beerput TVOH verder open: Anouk stapt per direct op en meer kritiek op de Mol

Celstraf geŽist voor diefstal en verkoop van persoonsgegevens GGD

Tegen een 19-jarige man uit Den Haag, die persoonsgegevens uit het systeem van de GGD zou hebben gestolen en verhandeld, is vrijdag een celstraf van acht maanden waarvan vier voorwaardelijk geëist. Begin 2021 maakte hij honderden foto’s van persoonsdossiers uit het systeem CoronIT waarin afgenomen coronatesten worden geregistreerd. Hij verspreidde deze via Telegram en Snapchat. Daarmee maakte hij zich schuldig aan computervredebreuk en datadiefstal.

Aanleiding voor het onderzoek was een melding van een journalist van RTL Nieuws op 22 januari 2021 dat er gehandeld zou worden in persoonsgegevens afkomstig van het computersysteem van de GGD. Dezelfde dag deed de GGD aangifte van computervredebreuk: gegevens uit CoronIT zouden zijn gestolen en misbruikt. Op 25 januari kwam RTL met het bericht naar buiten. Dit had grote gevolgen. Er werd gevreesd voor een dalende testbereidheid, wat gevolgen zou kunnen hebben voor de bestrijding van het coronavirus. Mensen waren verontrust, de GGD had de handen vol aan het beantwoorden van vragen. Er volgden Kamervragen en een debat met de minister.

Het cybercrimeteam van politie kreeg de verdachte al snel in beeld op basis van de logbestanden van de GGD. Toen de GGD meldde dat een van de medewerkers zich ziek had gemeld maar wel had ingelogd en honderden dossiers meermalen had bekeken, gaf de officier van justitie opdracht om de verdachte zo snel mogelijk aan te houden en beslag te leggen op zijn telefoon en laptop. Dit om verspreiding van de gegevens tegen te gaan. Uit het onderzoek naar deze laptop en telefoon bleek dat hij op 24 januari, een dag voordat RTL met het bericht naar buiten kwam, 146 foto’s van persoonsdossiers had gemaakt en verstuurd. Toen het ‘datalek’ bekend werd, stuurde hijzelf aan een contact van hem een link naar dit bericht en waarschuwde: ‘wees extra alert’. Kort daarna pakte hij de draad weer op. Tot aan zijn aanhouding op 12 februari maakte hij in totaal 795 foto’s van dossiers in het systeem van de GGD.

Over de gevolgen maakte de zich in de tussentijd niet druk. Waar hij ‘para’ van werd, zo is gebleken uit voicemailberichten, is dat hij twee minuten moest wachten tot de gegevens waren geladen. Hij gaf aan een plek te zoeken ‘met goeie wifi’ om ‘veel foto’s te kunnen pakken’ en ‘twee uurtjes vol op nummer te pompen’. Bij de politie deed hij dit af als stoerdoenerij. Hij was hiervoor door iemand benaderd en zou betaald krijgen voor gegevens van mensen met geboortejaar 1965 en ouder. Dat hij strafbaar handelde, wist hij. Hij had een training gevolgd en een geheimhoudingsverklaring getekend: informatie mocht hij zich niet toe-eigenen, bekendmaken of aan derden verstrekken.

De officier van justitie benadrukte hoezeer de verdachte door zijn handelen inbreuk heeft gemaakt op de privacy van mensen en het vertrouwen in de GGD en de overheid heeft geschaad. Winstbejag stelde hij boven de integriteit die van hem werd verwacht. “Verdachte wist dondersgoed dat hij strafbaar bezig was”, zei de officier, “en ik neem het hem kwalijk dat hij met zijn praktijken is doorgegaan nadat er landelijke commotie was ontstaan over de handel in gegevens uit systemen van de GGD”. Gelet op de jonge leeftijd van de verdachte maar ook het grote aantal dossiers dat hij heeft gestolen eiste de officier van justitie een gevangenisstraf van acht maanden waarvan de helft voorwaardelijk en een proeftijd van twee jaar. Als bijzondere voorwaarde moet reclassering toezicht op hem houden. Ook moet de winst van 795 euro, één euro voor elke foto die hij had doorgestuurd, van hem worden afgepakt.

Tong's voetbalverhalen # 118

Niet de Kromme, Puck van Heel, Ove Tshiendval of Ijzeren Rinus, samen met de Tank, werden voetballer van de eeuw van Feijenoord. Het was een kleine fragiele voetballer. Een dribbelaar die ze nog nooit hadden gezien. Zijn Feyenoordhart werd nooit gestolen. De bal ook niet van zijn voet. Eén keer: 'Coentje, Coentje. Wat doe je nu?' Hij was op zijn Feijenoord-hart getrapt. Iedereen hielp hem. Tegenwoordig 6 keer rood. Real Madrid. Wie kent de beelden niet?

Staat hoeft geen extra inspanningen te verrichten om Afghaanse gezinnen te evacueren

De rechtbank Den Haag heeft vandaag beslist dat er geen reden is de Staat te veroordelen meer of andere inspanningen te verrichten bij het naar Nederland brengen van vier Afghaanse vrouwen en hun gezinnen vanuit Afghanistan.

Deze vrouwen en hun gezinnen zijn nog in Afghanistan na de machtsovername door de Taliban. Zij vinden dat Nederland een rechtsplicht heeft om hen uit Afghanistan te evacueren en naar Nederland te brengen.

Paspoorten
Voor drie families geldt dat de Staat erkent dat ze naar Nederland gebracht moeten worden, maar dat het niet eenvoudig is om dat voor elkaar te krijgen. De Staat heeft op de zitting de verwachting uitgesproken dat deze families binnen een maand naar Nederland worden overgebracht. Tot voor kort beschikten niet alle familieleden over een paspoort, zodat zij Afghanistan niet konden verlaten. Omdat niet aannemelijk is dat zij sneller dan nu volgens de huidige stand van zaken van de Staat geëvacueerd kunnen worden, hebben deze eisers onvoldoende belang bij hun vorderingen.

Ongelukkige communicatie
De moeder van een andere familie heeft zich na de val van het vliegveld aangemeld voor evacuatie. Zij heeft hierbij toegelicht dat zij lerares is op een meisjesschool en daar vecht voor vrouwenrechten. Hierop heeft het crisisteam laten weten dat zij werd ‘geregistreerd’. Later heeft het crisisteam met haar contact opgenomen en onder meer gevraagd of zij over een paspoort beschikte. Eind november heeft de Staat laten weten dat deze vrouw en haar familie niet voor evacuatie in aanmerking komen. De Staat is volgens de kortgedingrechter niet verplicht om deze familie naar Nederland te halen. Wel is de communicatie met deze familie uiterst ongelukkig verlopen. Daarom geeft de rechter de Staat in overweging om deze familie alsnog de kans te bieden naar Nederland te komen.

Vakantieganger kiest in 2022 opnieuw voor Nederland en Europa

Zo’n 8 op de 10 Nederlanders is van plan om komend jaar op vakantie te gaan. Dat blijkt uit een groot representatief onderzoek van de ANWB. Een groot deel van de vakantiegangers houdt bij het maken van de reisplannen rekening met corona. Zo verwacht een meerderheid hun vakantie dichtbij huis te vieren en in Nederland of Europa te blijven.

Vakantie blijft belangrijk voor Nederlanders. Acht op de tien is van plan om in 2022 tenminste één keer op vakantie te gaan. Het animo is het grootst onder jongeren (92%) en het laagst onder ouderen (72%).

Bij het kiezen van de vakantiebestemming spelen de plaatselijke coronamaatregelen ook dit jaar een grote rol. Daarnaast kijken Nederlanders ook naar het aantal besmettingen in het beoogde vakantieland. Mogelijkheden om een reis te annuleren of kosteloos om te boeken vinden zij eveneens erg belangrijk. Ook zijn vakantiegangers prijsbewust en zoeken zij naar goede deals.

Nederland is dit jaar naar verwachting het populairste vakantieland, gevolgd door Duitsland, Frankrijk, Spanje en België. Favoriet zijn de strandvakantie, gevolgd door een buitenlandse stedentrip of een bezoek aan een stad in eigen land. Verre bestemmingen zijn minder in trek.

Vakantiegangers die kiezen voor een vakantie in eigen land (43%) zoeken naar zowel de rust in de natuur, als de drukte in een stad. Er wordt naar verwachting veel gewandeld en gewinkeld. Limburg, Gelderland, Drenthe en Zeeland worden hierbij het meest genoemd.

Kamperen is en blijft populair. Bijna één op de vier vakantiegangers is van plan om minstens één keer te gaan kamperen in 2022. Met name kleinschalige campings zijn erg in trek.

De verwachting is dat de auto (64%) het meest populaire vervoermiddel is om op vakantie te gaan in Europa, gevolgd door het vliegtuig (40%).

Het vakantieonderzoek van de ANWB is een representatief, kwantitatief onderzoek onder 2.000 respondenten in de leeftijd van 18 jaar tot 80 jaar, gehouden in november 2021. Het onderzoek geeft inzicht in de vakantieplannen van Nederlanders voor 2022. Hiermee kan de ANWB optimaal inspelen op de wensen en behoeften van de Nederlandse vakantieganger. Duurzame reismogelijkheden worden daarbij onder de aandacht gebracht.

Schansspringer Lindvik boekt ruime zege in Zakopane

Ook de schansspringers hebben hun voorlaatste World Cup-wedstrijd voor de Olympische Spelen van Beijing afgewerkt. In het Poolse Zakopane kwamen de mannen zondag individueel nog in actie, nadat er zaterdag al een landenwedstrijd werd gesprongen.

World Cup-leider Ryoyu Kobayashi deed het in de eerste ronde het best, maar de verschillen waren vrij klein. Vlak achter de Japanner stond de Oostenrijkse verrassing Daniel Tschofenig, voor de Noor Marius Lindvik, Karl Geiger uit Duitsland en de Sloveen Anze Lanisek. Daarna werden de verschillen iets groter, te beginnen met Daniel Huber uit Oostenrijk en de Zwitser Killian Peier op de zevende plek.

In de tweede ronde behield Peier zijn positie, waarna Huber hem voor wist te blijven. Ook Lanisek kon zijn plekje verzilveren, met nog vier man te gaan. Geiger nam op zijn beurt de leiding over, Lindvik deed het nog een klap beter. Tschofenig verloor drie plekken, alsnog een bijzonder knappe prestatie. Kobayashi mocht het afmaken, maar dat lukte niet: de Japanner werd zelfs 'slechts' vierde. Lindvik pakte de winst, voor Geiger en Lanisek.

FOK! Wat een weer: tweedeling

winterbanner

Welkom!  

Gisteravond gebeurde er iets heel bijzonders. Mensen met een barometer zagen dat de luchtdruk rond een uur of 8 plotsklaps 1,5 Hpa steeg, en snel daarna 3 Hpa daalde. De oorzaak was een schokgolf en die was weer afkomstig van de gigantische vulkaanuitbarsting op het eiland Tonga. Helaas komen nu ook de eerste berichten binnen over slachtoffers. Op de satellietbeelden is deze uitbarsting spectaculair geregistreerd. Ik moet eerlijk zeggen dat ik daar verder niet zo veel over kan vertellen, omdat mijn kennis daar niet toereikend voor is.

Wat ik wel weet is dat het vandaag grotendeels bewolkt was. Een gebiedje met wat regen trok over het land, echter zonder grote hoeveelheden. Gisteren had ik het over 1 tot 4 mm, maar slechts op een enkele plaats viel er 2 mm. Hier bleef het zelfs volledig droog. In de loop van de middag klaarde het in het zuidwesten behoorlijk goed op. Koud was het met 7 graden zeker niet.

Vannacht is het op veel plaatsen bewolkt en in het binnenland zou nog een beetje motregen kunnen vallen. Als het even opklaart dan kan het tot iets boven het vriespunt afkoelen. Onder de bewolking blijft het ruim boven 0.

Morgen hebben we dan een tweedeling. Het westen kan zich gaan opmaken voor een zeer aardige dag. De zon schijnt daar van tijd tot tijd. Meer nog dan ik in eerste instantie gedacht had. In het binnenland is het echter geen feest. Daar blijft de bewolking de hele dag hardnekkig. In het noorden en oosten kan bovendien ook nog een beetje regen vallen. Tot waar komen de opklaringen ongeveer? Ik denk zo'n beetje in een 40 km brede strook landinwaarts van de kuststreek. Dus voor veel van jullie zal het weer een grijze dag worden

Oorzaak is de iets sterkere wind vanaf zee waardoor de lucht aan de kust een beetje wordt schoon geveegd. Landinwaarts is de stroming zwakker en de zon is nog niet krachtig genoeg om de bewolking te doen breken.

De temperaturen liggen morgen rond een graad of 6 en er staat een matige tot vrij krachtige wind uit een westelijke richting.

Dinsdag is er overal meer zon, zonder dat het meteen stralend zal worden.

The End.

 Oostenrijk in de nacht (Foto: Storm666)
Een heel mooi plaatje uit een winters Oostenrijk bij nacht. (Foto: Storm666)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Skicrossers strijden in mooie finales in Rocky Mountains

De beste skicrossers ter wereld waren in de afgelopen dagen in Canada, waar in de Rocky Mountains gestreden werd om twee World Cup-overwinningen. In Nakiska werd de voorlaatste pre-olympische wedstrijd gehouden, in de komende dagen komt men nog in actie in Idre Fjäll in Zweden.

Vrouwen
Op de eerste dag stond de dominante Sandra Näslund uiteraard weer in de finale, dit keer met de Duitse Daniela Maier, de Oostenrijkse Katrin Ofner en Näslund's concurrente Fanny Smith uit Zwitserland. Näslund kende weer eens een topstart, Smith moest in de achtervolging. De Zweedse vogel was echter ruimschoots gevlogen, Smith werd op gepaste afstand tweede en plek drie ging naar een dolgelukkige Maier.

Näslund en Smith stonden natuurlijk ook weer in de tweede finale, dit keer aangevuld met thuisfavoriete Marielle Thompson en de Française Alizée Baron. Näslund was wéér als beste weg, maar achter haar ging alles fout: Baron kwam überhaupt niet weg bij de start en Thompson en Smith gingen samen hard onderuit. Näslund pakte uiteraard de winst, Thompson kwam later over de finish bollen en werd tweede, Smith finishte niet en werd als derde geklasseerd.

Mannen
Zweden stond met twee mannen in de finale op dag één en dat waren er niet zomaar twee: broers David en Erik Mobärg namen het op tegen elkaar, de Duitser Tobias Müller en thuisfavoriet Kevin Drury. De beste start was voor David Mobärg, voor broer Erik en Drury. De Canadees worstelde zich ertussen en ook Müller kwam voorbij Erik Mobärg, die daarna onderuit ging. De familie kon in elk geval juichen, want David Mobärg won, voor Drury en Müller.

De Mobärg-broers moesten het op dag twee met een plek in de kleine finale doen, Canada had met Brady Leman en Kristofor Mahler twee finalisten en ook de Duitser Florian Wilmsmann en Ryan Regez uit Zwitserland streden mee. Mahler maakte de beste start, voor Wilmsmann, Regez en Leman. De vier bleven erg dicht bij elkaar, maar de posities veranderden niet meer en dus pakte Mahler zijn tweede World Cup-zege, voor Wilmsmann en Regez.

Hitsige alpaca zorgt voor ophef, bejaarde verzorgers zijn het beu

De hitsige alpacahengst moet weg, nadat hij in een geile bui een vrouwtje de verdrinkingsdood in heeft gejaagd. Maar daarmee is de rust in het hertenpark te Schaijk nog niet terug. De vrijwillige verzorgers zijn het gemopper over vermeende dierenmishandeling zat. Zo meldt BN de Stem.

Op internet verscheen zelfs een petitie ‘Stop het dierenleed in het hertenpark in Schaijk’. Ook al zijn er weinig handtekeningen ingezameld, de actie loopt er wel. Als steun voor het verzorgingsteam heeft dierenarts Leslie Nekkers een verklaring afgegeven. Zij kwam om twaalf dieren een preventief kuurtje te geven en schreef daarbij óók: 'Dieren zijn goed in conditie, nieuwsgierig en goed in vacht. Genoeg te eten, andere ook in orde'.

Het stichtingsbestuur heeft in een spoedzitting een aantal besluiten genomen. De dominante alpacahengst moet weg, in elk geval voor een tijdje, ter bescherming van het overgebleven en nog jonge wijfje. Ook wordt een nieuw alpacavrouwtje gekocht.

'NAVO breidt militaire aanwezigheid in Oostzee uit met Zr. Ms. Rotterdam'

De NAVO heeft zijn militaire aanwezigheid in de Oostzee uitgebreid, meldt de Zweedse krant Aftonbladet. Sinds dit weekend is het Nederlandse marineschip Zr. Ms. Rotterdam in een gebied net ten zuiden van Zweden gestationeerd. Meer hierover bij het AD.

Het oorlogsschip van de Nederlandse marine is zaterdag door de Sont gevaren en ligt nu in het Oostzeegebied ten zuiden van het Deense Bornholm.

Zr. Ms. Rotterdam is het vlaggenschip van de militaire alliantie NAVO Standing NATO Maritime Group 1 en is gebouwd voor helikopteroperaties en het aanmeren van landingsvaartuigen.

Volgens de NAVO ligt het schip in de Oostzee om de situatie in het gebied in de gaten te houden. Het is een geplande inzet en ze zijn er om hun aanwezigheid en solidariteit met de hele alliantie te tonen.

De snelle reactiemacht is altijd beschikbaar om defensietaken uit te voeren, van oefeningen tot missies, zegt een woordvoerder van de NAVO tegen Aftonbladet.

Volgens Magnus Christiansson, onderzoeker militaire strategie aan het Zweedse Nationale Defensiecollege, is het niet ongebruikelijk dat de NAVO zich in het Oostzeegebied bevindt. Maar de timing van de inzet kan worden gekoppeld aan de gespannen veiligheidssituatie in Europa, waar Rusland zich heeft gemobiliseerd aan de grens met Oekraïne en heeft geëist dat de NAVO geen lidstaten meer toelaat.

Er zijn veel landen rond de Oostzee lid zijn van de NAVO. De alliantie heeft zich aangepast aan het vijandige en onberekenbare gedrag van Rusland en oefent in toenemende mate samen met Zweden en Finland in de Oostzee, zei Christiansson..

Woensdag voeren drie Russische landingsschepen via de Deense Straat de Oostzee binnen, waarna Zweden besloot zijn militaire aanwezigheid op Gotland op te voeren. Sinds afgelopen vrijdag patrouilleren militairen op verschillende plaatsen, onder meer in de haven en op het vliegveld in Visby.

Zie ook: Zweden voert patrouilles bij Oostzee op wegens toename Russische activiteiten

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #185 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1117
special
Random Pics van de Dag #1116
special
Random Pics van de Dag #1115
special
Random Pics van de Dag #1114
review
Doctor Who - The Star Beast: de Doctor is terug in een nostalgisch, maar toch vernieuwend, avontuur
©FOK.nl e.a.