Tour de Ski afgesloten met monsterlijke slotklim

In het Italiaanse Val di Fiemme is dinsdag de Tour de Ski beslist, de jaarlijkse etappewedstrijd in het langlaufen. Dat gebeurde met de slotetappe met een beklimming van de gevreesde Alpe Cermis, net als vorig jaar in massastartformat - tot twee jaar terug werd het in achtervolgingsvorm gedaan, waardoor degene die als eerste boven was ook het eindklassement won.

Vrouwen
Natalia Nepryaeva vertrok als leidster en had een prima voorsprong: Ebba Andersson uit Zweden moest 1:12 minuten goedmaken op de Russische, het Finse duo Kerttu Niskanen en Krista Pärmäkoski stond op 1:19 en 1:21 minuten en had de Noorse Heidi Weng (+1:40) als voornaamste concurrente in de strijd om het podium, nog aangevuld met de Amerikaanse titelverdedigster Jessie Diggins en de Russische Tatiana Sorina (beiden +1:42).

Nadat de vlakke aanloop voorbij was kon de weg omhoog ingezet worden, waarbij Andersson en Weng het tempo bepaalden en Pärmäkoski volgde - Nepryaeva liet een klein gat vallen. Bij de stijgingspercentages van dik boven de 25 procent haakte Pärmäkoski weer af, Nepryaeva raapte haar snel op, terwijl men zigzaggend omhoog stapte in een wanhopige poging om maar enigszins tempo vast te houden.

Met de laatste kilometer eindelijk in zicht bleef Nepryaeva op zo'n vijftien tot twintig seconden van Andersson en Weng hangen, wat ruimschoots voldoende was voor de eindwinst. De Franse klimgeit Delphine Claudel kwam ondertussen naar voren en ging langs Nepryaeva, terwijl het voorin beslist werd: Weng sprintte Andersson los en pakte de winst, voor de Zweedse. Claudel werd derde, maar Nepryaeva kwam op 32 seconden binnen en won als eerste Russische ooit de Tour de Ski. Andersson hield plek twee vast, Weng wipte over de twee Finse dames heen en werd derde.

Mannen
Na vijf van de zes etappes was de leiding in handen van Johannes Høsflot Klæbo, die weinig bijzonders moest doen in de slotetappe: de Rus Alexander Bolshunov stond tweede op exact twee minuten, Iivo Niskanen uit Finland volgde al op 2:49 minuten en moest met name uitkijken voor de Noren Erik Valnes (+3:04) en Pål Golberg (+3:09). De groep bleef zoals verwacht zo goed als volledig bij elkaar tot de klim echt begon, een kleine drie kilometer voor de finish.

Niskanen voerde onderin het tempo aan, maar werd wel vrij rap gepasseerd door de Noor Sjur Røthe en de Rus Denis Spitsov, toch wel twee van de klimmers in het peloton. Klæbo kon de twee koplopers niet bijhouden, maar voerde wel keurig de rest van het veld aan, voor de jonge Duitser Friedrich Moch, Bolshunov en Lucas Bögl, nog een Duitser. Niskanen begon ondertussen flink in te zakken en met een kilometer te gaan had hij nog 25 seconden over ten opzichte van Spitsov, wat betreft zijn podiumplek in het eindklassement.

Røthe wist ondertussen Spitsov van zich af te schudden en de Noor pakte de etappewinst. Moch wist een sensationeel optreden af te sluiten met een zeer verrassende derde plek, voor de ook al verrassende Bögl. Klæbo winifhste als vijfde en eindwinnaar, voor Irineu Esteve Altimiras uit Andorra. Niskanen trok zich nog één keer helemaal leeg en hield zeven seconden over op Spitsov, terwijl Bolshunov als tweede eindigde in het klassement.