FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 12 januari 2022

Hulp gevraagd! Nieuw seizoen van Dit Was Het Nieuws

Hoi mensen!

Ik heb jullie hulp even nodig. De AvroTros kwam vandaag met de heugelijke mededeling dat er een nieuw seizoen van  Dit Was Het Nieuws  eerdaags op TV komt. 

Allemaal 'bekende' Nederlanders komen een aflevering de grapjas uithangen.

Vooruit. Op de gastenlijst staat ook Jack van Gelder, en ik moet toegeven dat ik die wel ken.  

Presentator Harm Edens heeft zijn sporen wel verdiend, terwijl Jan-Jaap van der Wal ook geen onbekende is. Peter Pannekoek ken ik alleen van naam... goh, goh.. wat verrassend. Jack Plooij was voornamelijk bezig met Formule 1, waar ik absoluut niet naar kijk. Alleen zijn naam duikt overal op.  

En dan de rest. Ik heb er werkelijk geen idee van. Ik zie deze namen echt voor het eerst. Dus volgens mij valt het met de bekendheid van deze mensen wel mee. Vroeger was het nog wel eens leuk, maar nu is gewoon de fut na 2 herstarten er wel uit. 

Dus... wie helpt mij om het grootste deel van deze mensen te leren kennen? 

Ik noem: Nizar El Manouzi, Thomas Rueb, Kasper van der Laan, MEROL, Ronit Palache, Jaap Robben, Nienke de la Rive Box en Johan Fretz

Volgens de AvroTros zijn dit dus bekende mensen. 

Vraagteken (Foto: Pixabay)
                                                                        Vraagteken (Foto: Pixabay)

Random Pics van de Dag #519

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Ook extra beveiliging voor Sigrid Kaag, politiepost bij haar woning geplaatst

De politie in Den Haag heeft vanmorgen het huis van minister Sigrid Kaag in Den Haag strenger beveiligd. Agenten bouwden agenten een mobiele wachtpost op voor haar woning. "We nemen zichtbare en onzichtbare maatregelen om bewindslieden te beschermen”, laat de politie weten. Zo meldt het AD.

Vorige week stond een man met een grote fakkel aan de deur bij Kaag, de man en een vrouw die de actie live streamden zijn inmiddels opgepakt door de politie.

Zie ook:

Social-mediamafkees met fakkel bij Kaag aan de voordeur

Social-mediamafkees die bij De Jonge aanbelde nu opgepakt bij huis Kaag

Vrouw die bedreiging met fakkel bij huis Kaag filmde ook opgepakt

Bondscoach Annan per direct weg bij hockeysters

Alyson Annan is per direct weg als bondscoach bij de hockeydames. De KNHB en Annan hebben een te groot verschil van mening over de aanpak van het huidige traject om tot verbetering in de samenwerking en groepscultuur bij het team te komen, meldt de bond in een persbericht.

Annan, die in oktober 2015 werd aangesteld, won met Oranje een karrevracht aan prijzen. In de afgelopen zes jaar werd Nederland onder haar leiding olympisch kampioen, tweemaal wereldkampioen en won de ploeg drie Europese titels. De KNHB beraadt zich op dit moment over de opvolging van Annan, zowel voor de korte als langere termijn. Komende zomer wacht een wereldkampioenschap in eigen land en Spanje.

Deze beslissing volgt op de onvrede die in november naar buiten kwam. Een deel van de Oranje-speelsters liet destijds weten dat zij geen ‘goed gevoel’ bij het teamklimaat hadden waarin zij de afgelopen periode hebben gepresteerd. De KNHB stelde vervolgens onder meer een onafhankelijke externe begeleider aan.

Die ging allereerst aan de slag met de groepscultuur. "De afgelopen drie maanden heeft de externe begeleider gebruikt om met staf en team de eerste stappen te zetten in dit traject", reageert Jeroen Bijl, technisch directeur van de hockeybond. "Gaandeweg bleek dat de aanpak waarvoor wij als bond in dit traject gekozen hebben niet overeen komt met de visie die Alyson daarop heeft. Voor ons als KNHB is er geen andere weg dan de ingeslagen route die we met overtuiging in november zijn ingegaan. Natuurlijk hadden we het traject met Alyson tot en met de WK graag afgemaakt. Zeker gezien haar staat van dienst en wat ze allemaal betekend heeft als bondscoach."

Annan in het perbericht: "De afgelopen maanden heb ik inzicht gekregen in de punten waar wij als team, staf en individu mee aan de slag konden gaan. Er is naar mijn mening geen verschil van inzicht over wat er te verbeteren valt, maar wel over de aanpak daarvan. Ik heb daar voor mezelf een grens getrokken en dit is helaas de consequentie."

Naast de aandacht voor het huidige teamklimaat en de onderlinge communicatie heeft de KNHB in december afspraken gemaakt met een onafhankelijk vertrouwenspersoon, speciaal voor alle spelers en speelsters van de vertegenwoordigende (jeugd)elftallen van de hockeybond. Ook dit is bedoeld om het prestatieklimaat te verbeteren.

Er loopt daarnaast nog een onafhankelijk onderzoek om een zorgvuldiger totaalbeeld van dit prestatieklimaat van de ploeg te krijgen. Naar verwachting zijn de resultaten van dit onderzoek binnen twee maanden bekend.

Annan was in Nederland bezig aan haar eerste klus als bondscoach. De voormalig tophockeyster, die met Australië twee keer olympisch goud won, stond ook voor de groep van de hockeyers en hockeysters van Amsterdam. 

Provincie Overijssel wil van lockdown af

Premier Mark Rutte heeft vandaag een brief ontvangen van Andries Heidema, Commissaris van de Koning van Overijssel, waarin hij zich namens het College van Gedeputeerde Staten van Overijssel uitspreekt tegen de lockdown. De strekking van onderstaande brief: de huidige lockdown is onverantwoord en moet zo snel mogelijk worden opgeheven. De provincie is kritisch op het kabinet, omdat er "geen lessen zijn getrokken uit de fieldlabs en andere experimenten, die laten zien dat activiteiten onder bepaalde voorwaarden verantwoord en veilig kunnen plaatsvinden."

Geachte leden van het Kabinet,

Nederland is al weer enkele weken ‘op slot’. Bedrijven in de horeca, cultuursector, retail en evenementenbranche zijn opnieuw zwaar getroffen. Regelmatig spreken we ondernemers die letterlijk alleen nog brood op de plank krijgen door zichzelf dieper in de schulden te steken. Immers, de nieuwe dip in de omzet komt bovenop forse schade en schulden die de afgelopen periode al zijn opgebouwd. De voorwaarden van de landelijke steunmaatregelen zijn dikwijls te scherp om derving van omzet te kunnen compenseren. De kosten lopen snel verder op. De zorgen nog sneller. Zeker als er sprake is van personeel dat doorbetaald moet worden. De toekomst voor culturele makers en zzp’ers uit de creatieve sector en evenementenbranche is in gevaar omdat zij hun beroep al twee jaar niet kunnen uitoefenen.

Lockdowns raken het welzijn van mensen
De lockdowns raken de samenleving en het welzijn van mensen hard. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het draagvlak voor de maatregelen verder wegebt. Ondernemers nemen het heft in eigen handen en openen tóch hun zaak. Dat is niet toegestaan, maar wel goed voorstelbaar wanneer het water je aan de lippen staat. Zeker als je met lede ogen moet aanzien dat de winkels en horeca vlak over de grens wel geopend zijn, waardoor de omzet bij Duitse collega’s terechtkomt. Draagvlak is essentieel wanneer je van een samenleving draconische maatregelen vraagt.

De huidige koers vinden wij niet langer verantwoord. We zullen als samenleving op een andere manier met dit virus moeten leren leven. En uiteraard hebben wij alle begrip voor de zorgen over de gezondheid van mensen en het voorkomen van de overbelasting van ziekenhuizen, met name de ic-afdelingen. Maar nu de vaccinatiegraad toeneemt en we een virusvariant in huis lijken te hebben met mildere klachten, is het tijd om een andere weg in te slaan.

Verantwoord openstellen van de samenleving
We constateren dat er geen lessen zijn getrokken uit de fieldlabs en andere experimenten, die laten zien dat activiteiten onder bepaalde voorwaarden verantwoord en veilig kunnen plaatsvinden. Wij vinden dat zeer opmerkelijk en doen een dringend beroep op het kabinet om deze kennis en ervaring juist nu in te zetten. Als provincie hebben we de fieldlabs mede ondersteund en daarmee ook vertrouwen gekregen in de mogelijkheden hiervan.

We pleiten daarom voor beleid dat als uitgangspunt heeft ‘we gaan open’ en dat zoekt naar mogelijkheden om dit op een verantwoorde manier te faciliteren. Om zo te zorgen voor een sterke comeback van cultuur, zodat we elkaar veilig kunnen ontmoeten en inspireren. Zodat ondernemers in mkb en de culturele sector hun voorraden kunnen verkopen, de rekeningen kunnen betalen en weer hoop krijgen. En zodat het onderwijs breed open kan en open kan blijven.

Met deze brief doen wij een dringend beroep op u als kabinet om samen met ondernemers, werknemers, scholen, culturele instellingen enz. een plan op te stellen dat perspectief biedt op een leven met het virus. Zonder lockdowns. We rekenen op u!

Graag zijn we bereid hierin met u mee te denken en met u het gesprek aan te gaan.

Met vriendelijke groet,

Namen het College van Gedeputeerde Staten van Overijssel

Andries Heidema - Commissaris van de Koning van Overijssel

Nico Versteeg - Provinciesecretaris / algemeen directeur

Landmacht geeft duidelijkheid over lot vermiste vliegtuigbemanning

De Bergings- en Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht (BIDKL) is erin geslaagd duidelijkheid te geven over het lot van een Tsjechische vliegtuigbemanning. 5 leden verdwenen nadat de Vickers Wellington T2990 waarin ze zaten in juni 1941 door een Duitse nachtjager was beschoten. Slechts een bemanningslid wist het toestel te verlaten voor dit zich bij het Noord-Hollandse Nieuwe Niedorp in de grond boorde.

Op 25 mei vorig jaar begon de tot 17 juni durende berging van het vliegtuigwrak. Ook stoffelijke resten en persoonlijke bezittingen werden geborgen. In het laboratorium in Soesterberg vonden identificatiespecialisten van de BIDKL vervolgens bewijs dat de 5 nog in het toestel zaten. Daardoor staan de bemanningsleden niet meer te boek als vermist.

Eervol afscheid
De 5 Tsjechische bemanningsleden krijgen alsnog een eervol afscheid. Dat is later dit jaar op een militair ereveld van de Commonwealth War Graves Commission in Nederland. In het bijzijn van hun nabestaanden krijgt de Tsjechische crew er een laatste rustplaats.

De berging maakte deel uit van het Nationaal Programma Berging Vliegtuigwrakken. Dat heeft tot doel vermiste vliegtuigbemanningen uit de Tweede Wereldoorlog te bergen en een genaamd graf te geven op een militair ereveld.

De T2990 was één van de 41 bommenwerpers die in de nacht van 22 op 23 juni 1941 Bremen bombardeerden. Op de terugweg werd het toestel van de Royal Air Force onderschept en neergeschoten.

(beeld: Ministerie van Defensie)
(beeld: Ministerie van Defensie)

Hoogste aantal coronabesmettingen in Edam-Volendam

In de gemeente Edam-Volendam zijn de afgelopen twee weken 1.433 mensen positief getest op Sars-Cov-2. Naar verhouding is dat het hoogste aantal van Nederland. Zo meldt NH Nieuws.

In de gemeente zijn er op 100.000 personen 3.951,1 besmet, zo blijkt uit de cijfers van het RIVM. 1 op de 25 inwoners van de gemeente kreeg een positieve uitslag.

In de gemeente werden vijf mensen opgenomen in het ziekenhuis. Niemand overleed aan COVID-19. Dat zijn, ook relatief gezien, niet de hoogste cijfers van het land.

Stijging
Bij het vorige meetmoment van het RIVM, twee weken geleden, werden er in de gemeente Edam-Volendam 428 mensen positief getest. De cijfers van vandaag laten dus een stijging van 1.005 besmettingen zien.

Politie neemt stroomstootwapen in gebruik

Het stroomstootwapen behoort sinds begin dit jaar tot de politie-uitrusting. Het is een waardevolle aanvulling op de bestaande geweldsmiddelen van de politie, zegt Janis Tamsma, voorzitter van stuurgroep invoering stroomstootwapen. ‘Er gaat een sterk de-escalerende werking uit van het stroomstootwapen. Dreigen met het wapen is in veel gevallen voldoende voor een succesvolle aanhouding of het afwenden van direct gevaar.’

Dat is ook de ervaring van Ronald Jaspers Focks. Hij deed in Amersfoort mee aan een pilot met het stroomstootwapen. Hij en zijn collega’s ondervonden dat het trekken van het wapen, het aanzetten, het mondeling dreigen ermee en het laten knetteren er in de meeste de gevallen toe leidde dat iemand stopt met verzet. Jaspers Focks noemt een melding van een inbraak als voorbeeld. Hij had het idee dat twee inbrekers zich in een woning hadden verschanst. ‘Ik dacht dat ze zich klaar maakten om geweld te gebruiken. Toen heb ik het stroomstootwapen getrokken en er mondeling mee gedreigd. Ik liet het wapen ook knetteren. Daarop kwamen de verdachten tevoorschijn en lieten hun breekijzer vallen. Eentje zei: “ik wil geen stroom, ik geef me over”.'

Inzet stroomstootwapen voorkomt erger
Tijdens de testfase is al ruim ervaring opgedaan met het wapen. In de praktijk ervaren politiemensen in gevaarlijke situaties wel eens een gat tussen de wapenstok, pepperspray en zwaardere geweldsmiddelen als een hond of vuurwapen Het stroomstootwapen is een geweldsmiddel dat politiemedewerkers kunnen inzetten in direct dreigende gevaarsituaties op het moment dat pepperspray of een wapenstok niet effectief is, maar de inzet van een zwaarder geweldsmiddel als een vuurwapen niet wenselijk of geoorloofd is, zegt Tamsma. ‘Omdat een stroomstoot een persoon even fysiek uitschakelt, is het stroomstootwapen ook effectief bij personen die niet reageren op pijnprikkels. Bijvoorbeeld als een persoon onder invloed is of verward gedrag vertoont.’

Opleiding
Zo’n zeventienduizend politiemedewerkers gaan het stroomstootwapen gebruiken. Om het wapen mogen te gebruiken, krijgen ze eerst een opleiding. Daarin leren ze omgaan met het wapen in realistische scenario’s uit de praktijk. De eerste politiemedewerkers hebben de driedaagse opleiding al afgerond.

Oog voor mogelijke risico’s
Tijdens de opleiding komen ook de mogelijke risico’s van het wapen aan bod. Het stroomstootwapen is tijdens de pilotfase zo’n driehonderd keer ingezet, zonder noemenswaardig letsel. Nagenoeg alle personen bij wie een schok is toegediend, zijn na afloop onderzocht door medisch personeel. In vrijwel alle gevallen bleef het letsel beperkt tot een of twee penetratiewondjes van de haakjes van het stroomstootwapen. Een enkele keer heeft iemand lichte verwondingen opgelopen omdat die was gevallen toen hij werd getaserd. De politie houdt oog voor de mogelijke gezondheidseffecten. Als iemand getroffen is door het stroomstootwapen, wordt altijd medisch personeel gewaarschuwd. De inzet van stroomstootwapens wordt de komende drie jaar gevolgd door het Nederlands Instituut voor Onderzoek van de Gezondheidszorg en GGD Amsterdam.

LTO Nederland verwelkomt discussie in EP over aanpassing beschermde status van de wolf

Op maandag 10 december sprak de landbouwcommissie van het Europees Parlement over de status van de wolf in de Europese Unie (EU). Er werd een resolutie besproken die voorstelt om te onderzoeken of de beschermde status van de wolf in bepaalde Europese regio’s kan worden herzien. De herstelde wolvenpopulatie in Europa richt in deze regio’s aanzienlijke schade aan, zo ook in Nederland. Aanpassing van de status van de wolf moet populatiemanagement mogelijk maken om dierkuddes en burgers op het platteland te beschermen. LTO Nederland verwelkomt daarom de discussie in het Parlement over de status van de wolf.

Voor het eerst sinds lange tijd heeft een wolf zich in 2019 in Nederland gevestigd. Momenteel leven er ongeveer 15 tot 20 wolven in Nederland. Daarnaast steken er regelmatig wolven uit Duitsland en België de grens over. Met een groeiende wolvenpopulatie groeide ook het aantal wolvenaanvallen op dierkuddes sterk. Uit DNA-onderzoek bleek dat er in 2020 meer dan 94 dieren door wolven zijn aangevallen. Dit zijn voornamelijk schapen, maar ook drie kalveren werden door wolven doodgebeten.

LTO Nederland pleit dan ook voor een beheersplan waarbij per gebied wordt vastgesteld voor hoeveel wolven er ruimte is. Er moet rekening worden gehouden met de schapenhouders, rundveehouders en andere boeren die met hun dieren een plek in het Nederlandse landschap hebben. Schade door wolven, waaronder indirecte schade, moet bovendien volledig en snel worden vergoed.

Wolf heeft beschermde status in de EU
De Habitatrichtlijn draagt bij tot het waarborgen van de biologische biodiversiteit in de EU door bescherming van diverse habitats en soorten. Oorspronkelijk is de wolf opgenomen in bijlage IV van de Habitatrichtlijn om de natuurlijke populatie te herstellen. Voor diersoorten in deze bijlage geldt namelijk een strikt beschermingsregime voor de hele EU. Zelfs nu de wolvenpopulatie in grote delen van Europa is hersteld, biedt de Habitatrichtlijn de wolf nog steeds dezelfde strikte bescherming. Het is daarom onmogelijk om in Nederland beheersplannen op te stellen om dierkuddes effectief tegen wolvenaanvallen te kunnen beschermen.

Commissiedebat opent discussie voor afschalen beschermde status
Om die reden introduceerde de Duitse christendemocraat Norbert Lins een resolutie in de landbouwcommissie. De resolutie verzoekt de Europese Commissie om per regio de status van de wolf opnieuw te beoordelen. In een groot aantal van deze regio’s heeft de wolvenpopulatie de gewenste status reeds bereikt en is niet langer bedreigd. Om lokale veeteelt en de burgers in deze regio’s beter te kunnen beschermen moet de wolvenstatus daar daarom worden aangepast.

Een grote meerderheid van de landbouwcommissie erkende dat de wolventerugkeerprogramma’s wellicht te succesvol waren en daarom nieuwe beheersmaatregelen vragen, zoals Lins’ resolutie beoogt. Een aantal Europarlementariërs stelde voor om de Commissie te verzoeken de wolf naar bijlage V van de Habitatrichtlijn te verplaatsen. Deze statuswijziging zou het voor lidstaten mogelijk maken om nationale beheersplannen van wolven op te stellen, waardoor kuddes en burgers op het platteland beter kunnen worden beschermd.

Inzet Copa en Cogeca
Via de Europese koepelorganisatie Copa en Cogeca heeft LTO Nederland de landbouwcommissie gevraagd in de resolutie te erkennen dat de huidige maatregelen onvoldoende resultaat behalen. Verdere investeringen in deze maatregelen zou verspilling van EU-fondsen betekenen. Bovendien zouden de Commissie en de lidstaten gebruik moeten maken van de overheveling van de wolf van bijlage IV naar bijlage V van de Habitatrichtlijn. Alleen op die manier kunnen effectieve beheersmaatregelen tegen wolven worden toegepast. In lijn met Artikel 3(3) van de Habitatrichtlijn zijn nu dringend concrete acties van de Commissie nodig, waarbij rekening wordt gehouden met de economische, sociale en culture vereisten en regionale en lokale kenmerken.

Vervolgstappen
Deze week heeft de landbouwcommissie slechts de resolutie besproken. In de komende tijd kunnen Europarlementariërs amendementen op de resolutie indienen. Pas wanneer de landbouwcommissie besluit in te stemmen met de resolutie zal het voltallige Parlement er een mening over vormen. Aanname van resolutie door het Parlement leidt echter niet direct tot wetgeving maar beweegt de Commissie wel concrete stappen in die richting te ondernemen. LTO Nederland zal zich er dan ook in Brussel maximaal voor blijven inzetten om de belangen van de Nederlandse dierhouders op dit dossier te vertegenwoordigen. LTO Nederland blijft daarnaast benadrukken dat als de maatschappij ervoor kiest om wolven een plek in Nederland te geven, degenen die daar schade aan ondervinden ook door de maatschappij moeten worden ondersteund. Dat betekent dat schade door wolven, waaronder indirecte schade, volledig en snel moet worden vergoed.

S.T.A.L.K.E.R. 2 uitgesteld naar december

GSC Game World kondigt aan dat S.T.A.L.K.E.R. 2 is uitgesteld. De game zou eigenlijk in april uitkomen, maar nu is de datum uitgesteld naar december.

De game komt nu uit op 8 december, als dat lukt natuurlijk. De ontwikkelaar heeft meer tijd nodig om de visie te vervullen en de gewenste status van de game te bereiken. Of dat voor december wel lukt is nog afwachten.

Release date voor Kirby and the Forgotten Land

Het nieuwste Kirby-avontuur, dat eerder al was aangekondigd, heeft vandaag een release date gekregen. Kirby and the Forgotten Land komt op 25 maart uit voor Nintendo Switch.

Nintendo bevestigd daarnaast dat de game co-op bevat. Een tweede speler krijgt de controle over een Bandana Waddle Dee. Samen neem je het vervolgens tegen de Beast Pack en moet je andere Waddle Dees redden.

Uiteraard bevat de game ook nieuwe copy-vaardigheden, zoals de Drill en Ranger. Dit allemaal zie je hieronder in actie.

Het nutteloze feitje van de dag: Heel veel spullen uit China

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Dat we veel spullen importeren uit China mag bekend zijn, maar wist je dat er voor meer dan 40 miljard aan producten uit dat land in Nederland geïmporteerd wordt? Om precies te zijn bedroeg de invoerwaarde van goederen uit China 44,6 miljard euro in 2020, zo meldt het CBS. "Het aandeel technologische producten in de goedereninvoer uit China was in 2020 ongeveer 58 procent. In de totale Nederlandse goederenimport is dat aandeel een stuk lager (28 procent). Computers, laptops en tablets vormden met 6,1 miljard euro 14 procent van de totale invoerwaarde uit China. Vergeleken met 2015 is de invoer van deze goederen met 37 procent toegenomen. Modems, routers, speakers e.d. vormden bijna 11 procent van de invoer uit China, een ruime verdubbeling ten opzichte van 2015. In de top vijf van belangrijkste invoerproducten staan ook kleding (invoerwaarde 2,2 miljard euro in 2020), televisies, (1,8 miljard euro) en beeldschermen en projectietoestellen (1,6 miljard euro)", zo schrijft het CBS.

Bron: CBS
Bron: CBS

Brits onderzoek naar online platforms vindt 'stuitende verzameling rassenhaat'

Een Brits onderzoek heeft honderdduizenden online haatprofielen blootgelegd, wat heeft geleid tot een oproep tot strengere regulering van online platforms. Het in het Verenigd Koninkrijk gevestigde Centre for Analysis of the Radical Right (CARR) heeft een onderzoek uitgevoerd waaruit bleek dat er op Twitter, Facebook en in de gaminggemeenschap een 'stuitende verzameling rassenhaat' staat gepost.

Het Centre for Analysis of the Radical Right, dat het onderzoek heeft uitgevoerd, verklaarde: "Het doet je afvragen wat het nut is van moderatie als sommige van deze duidelijke, openlijke en in sommige gevallen tot geweld aanzettende accounts letterlijk jaren zonder gevolgen, en zeker zonder moderatie, kunnen aanblijven."

De uitkomst van het onderzoek komt zes maanden na een publieke verontwaardiging over het online uitschelden van de Engelse voetballers Marcus Rashford, Jadon Sancho en Bukayo Saka, die het doelwit waren van online haat nadat ze strafschoppen hadden gemist in de finale van Euro 2020 op Wembley.

Wat werd er op Twitter aangetroffen?
Tijdens hun tweedaagse analyse in januari zochten de CARR-onderzoekers naar profielen die eenvoudige woorden en zinsneden gebruikten als indicatoren van 'systeem fouten'.

Op Twitter vonden zij ongeveer 300 gebruikers of profielnamen die waren afgeleid van een racistische uitdrukking, waaronder het N-woord, en die teruggingen tot 2009.

Dr. Edward Gillbard, die het onderzoek uitvoerde, zei dat de meeste accounts minder dan twee volgers hadden en minder dan twee accounts volgden. Hij voegde eraan toe dat het "erop lijkt dat er geen automatische moderatie wordt uitgevoerd door Twitter" in termen van het analyseren van accounts op beledigende gebruikersnamen.

Twitter zei dat de accounts "permanent geschorst" zijn wegens "het schenden van ons beleid inzake haatdragend gedrag".

Een woordvoerder zei: "We erkennen en willen herhalen dat we ons inzetten om ervoor te zorgen dat Twitter geen forum wordt dat misbruik faciliteert en we blijven onze eigen beleidsbenaderingen onderzoeken en manieren waarop we onze regels met snelheid en op grote schaal kunnen afdwingen."

Wat werd er op Facebook aangetroffen?
Op Facebook werden tientallen aanstootgevende profielen geïdentificeerd, waaronder 83 varianten van 'haat (N-woord)' en 91 over de Holocaust.

Andere profielen bevatten de naam Adolf Hitler en andere prominente nazi's, evenals de namen van massamoordenaars zoals de schutter in de Christchurch moskee in Nieuw-Zeeland.

Door de spelling iets te veranderen of spaties en speciale tekens in te voegen, leken profielen in staat te zijn moderatiesystemen om de tuin te leiden, zei Dr. Bethan Johnson, die de accounts tegenkwam.

"Het kan zijn dat wanneer gebruikers profielen aanmaken met namen die duidelijk de spot drijven met de gemeenschapsnormen - van 'Jewkilla' tot 'Nate Higgers' - ze Facebook  laten zien wat voor soort gebruiker ze zullen zijn, wat voor ideeën ze naar het platform brengen, en de realiteit is dat dat verre van gemeenschapsgericht is," zei Johnson.

Een woordvoerder van Meta, het moederbedrijf van Facebook, Instagram en WhatsApp, zei dat haatzaaien niet is toegestaan op haar platforms en dat de "overtredende" accounts zijn verwijderd nadat ze waren gemarkeerd.

Hij voegde eraan toe: "Als we inhoud vinden die ons beleid schendt, waaronder het gebruik van symbolen, emoji's of spelfouten waarmee men onze systemen probeert te misleiden, zullen we die verwijderen."

Wat is er op gaming-platforms aangetroffen?
Een analyse van de digitale gamingdienst Steam bracht meer dan 300.000 beledigende profielnamen aan het licht.

Daarvan waren er 241.729 anti-zwart, 44.368 white supremacist, meer dan 28.000 neo-nazi, 8.021 antisemitisch, 5.607 homofoob, en 168 anti-moslim.

Bij het spel Fortnite werden meer dan 100 racistische en extreem-rechtse profielnamen gevonden en op Rainbow Six Siege werden er 34 geïdentificeerd, waarvan er 18 actief waren.

Een woordvoerster van Fortnite-ontwikkelaar Epic Games zei dat veel van de aanstootgevende gebruikersnamen niet meer in hun systemen zitten en dat er actie is ondernomen tegen kloon-accounts.

"Gebruikersnamen die vulgariteit, haatdragende taal, beledigende of denigrerende taal van welke aard dan ook bevatten, zijn in strijd met onze gemeenschapsregels," voegde de Fortnite ontwikkelaar eraan toe.

Naar verluidt zijn de Rainbow Six Siege profielen opnieuw ingesteld met gerandomiseerde namen en zijn alle aanstootgevende foto's verwijderd.

Een woordvoerder van Ubisoft, de maker van het spel, zei dat het bedrijf "geen enkele vorm van pesterij of intimidatie tolereert".

Het bedrijf onderneemt "concrete acties" om "giftig" gedrag aan te pakken, en overtredingen van de gedragscode kunnen leiden tot sancties, waaronder een ban, zei hij.

Hoewel de geautomatiseerde processen niet "onfeilbaar" zijn, werken teams voortdurend aan de verbetering ervan, voegde hij eraan toe.

Wat is de reactie op het onderzoek?
"Het is nog steeds schrikbarend eenvoudig om op social media een bron van rassenhaat te vinden", aldus de directeur van CARR, professor Matthew Feldman.

"Het doet je afvragen wat het nut is van moderatie als sommige van deze overduidelijke, openlijke en in sommige gevallen tot geweld aanzettende accounts letterlijk jaren zonder gevolgen, en zeker zonder moderatie, door kunnen gaan. De voorbeelden zijn stuitend en het lijkt erop dat platforms gewoon niet genoeg doen om dit walgelijk gedrag aan te pakken."

Hij voegde eraan toe dat platforms een "zorgplicht" hebben naar gebruikers, maar dat alleen overheidsregulering en het dreigen met tientallen miljoenen euros aan boetes verandering teweeg zou kunnen brengen.

"Anders zullen deze platforms slechts achter de feiten aan blijven lopen in plaats van proactief haatdragend extremisme aan te pakken" voegde professor Feldman eraan toe.

Danny Stone MBE, chief executive van de Antisemitism Policy Trust, die het rapport mede heeft gepubliceerd, zei: "Zes maanden na de Euro 2020 voetbalfinale, een jaar na de bestorming van het Capitool, maar alles blijft bij hetzelfde - sociale-mediabedrijven profiteren van de verkoop van onze data, maar slagen er niet in om mensen goed te beschermen tegen kwetsende opmerkingen." 

Hij voegde eraan toe: "Ik hoop dat de aanstaande Online Safety Bill, en wetgeving over de hele wereld, de social media bedrijven zal dwingen beter voor hun gebruikers te zorgen, want ze lijken geen haast te maken om hun verantwoording daarin te nemen."

ItaliŽ: verpleegkundige gearresteerd wegens 'nep-vaccinaties tegen COVID-19'

Een verpleegkundige in Ancona is gearresteerd omdat hij bij minstens 50 mensen deed alsof hij een COVID-19-vaccinatie gaf in ruil voor 400 euro zodat men zonder vaccinatie in aanmerking kwam voor de in Italië verplichte vaccinatiepas.

De werkwijze van de man staat duidelijk opgenomen op beeld van een CCTV -camera, hij spuit niets in de arm maar spuit het vaccin in de container voor lege injectiespuiten voordat hij de spuit weggooit. De wanpraktijken van de man en zijn handlangers vonden plaats in het belangrijkste COVID- vaccinatiecentrum van de regio Marche, de sporthal Paolinelli.

De man is aangeklaagd voor corruptie, verstrekken van valse certificaten en het verspillen van openbare goederen. Vier mensen die ervan worden verdacht de bemiddelaars te zijn, worden onder huisarrest gehouden, terwijl 45 die de valse certificaten hebben gekregen, op gerechtelijk bevel hun gemeente niet mogen verlaten.

Het onderzoek
De groep medewerkers van het vaccinatiecentrum verdiende volgens de Italiaanse politie minstens 18.000 euro met de zwendel, door minstens 50 certificaten te vervalsen.

De ongevaccineerde personen die een valse certificaat wilden bemachtigen kwamen vanuit verschillende Italiaanse regio's naar Ancona gereisd en betaalden ongeveer 400 euro (£ 333) voor elk certificaat.

De arrestatie komt nadat Italië vanwege een fors gestegen aantal C19-positief getesten een groot aantal nieuwe coronamaatregelen heeft aangekondigd. Dit komt erop neer dat mensen die zich niet hebben laten vaccineren tegen COVID-19 worden verbannen uit het openbaar vervoer, cafetaria's, hotels, sportscholen en andere dagelijkse activiteiten. De mogelijkheid om met een negatieve PCR test toegang te krijgen tot deze gelegenheden is komen te vervallen.

Shiffrin slalomt record van Stenmark uit de boeken

De beste slalomskiesters ter wereld kwamen woensdagavond in actie in Schladming. De World Cup zou neerstrijken in Flachau, maar wegens problemen aldaar werd uitgeweken naar de steile Planai, waar de vrouwen negen jaar geleden voor het laatst een World Cup afwerkten.

In de eerste run liet Petra Vlhova haar klasse weer zien. De Slowaakse was de snelste en zette Lena Dürr uit Duitsland op 0,27 seconden. De Canadese Ali Nullmeyer volgde net als Wendy Holdener uit Zwitserland op 0,35 seconden, voor het Amerikaanse duo Mikaela Shiffrin (+0,42) en Paula Moltzan (+0,47), de Zwitserse Camille Rast (+0,75) en thuisfavoriete Katharina Liensberger (+0,79), die tevens de laatste was die nog binnen een seconde van Vlhova bleef.

Liensberger ging in de tweede run bijna onderuit en verloor zestien plekken, Rast verdedigde haar positie en moest die delen met leidster Chiara Mair uit Oostenrijk. Moltzan ging de fout in en finishte niet, Shiffrin pakte met maar liefst 1,05 seconden de leiding. Holdener was na een fout snel klaar en ook Nullmeyer bereikte de eindstreep niet. Dürr kwam 0,93 seconden achter Shiffrin terecht en was dus zeker van het podium, met alleen Vlhova te gaan. De Slowaakse was snel, maar nét niet snel genoeg: ze werd tweede op 0,15 seconden en werd voor het eerst dit seizoen geklopt door Shiffrin.

Voor Shiffrin was het haar 47e World Cup-zege op de slalom en daarmee ging ze Ingemar Stenmark voorbij: de Zweed won er 46, tot woensdag was dat het grootste aantal zeges voor één skiër op één discipline ooit.

Kritiek op Duitse politie vanwege misbruik COVID-app om getuigen te traceren

De Duitse politie heeft een app voor het traceren van contacten gebruikt om getuigen op te sporen in een plaatselijke misdaadzaak. Het schandaal heeft de voorstanders van gegevensbescherming in opstand gebracht, waarbij politici waarschuwen dat misbruik van de app het vertrouwen van het publiek kan ondermijnen.

De Duitse autoriteiten kregen dinsdag een lading kritiek over zich heen vanwege het oneigenlijk gebruik van een COVID-app voor het opsporen van contacten om een zaak te onderzoeken.

De zaak is een goed voorbeeld van de bezorgdheid die door deskundigen op het gebied van gegevensbescherming is geuit. Het speelt ook de coronabeleid-critici in de kaart die fel gekant zijn tegen alle coronabeperkingen en sceptisch staan tegenover COVID-vaccinaties, zo waarschuwden politici.

Wat is er voorgevallen?
Het incident betreft autoriteiten in de stad Mainz. Eind november stierf een man nadat hij een restaurant verliet, wat de politie ertoe aanzette een zaak te openen.

In een poging getuigen op te sporen slaagden politie en aanklagers erin om de lokale gezondheidsautoriteiten gegevens vrij te laten geven van de Luca-app, die bijhoudt hoe lang mensen in een restaurant verbleven.

De autoriteiten benaderden hierop 21 potentiële getuigen op basis van de gegevens die zij op onrechtmatige wijze uit de app hadden verkregen.

De berichten over deze zaak, die vorige week aan het licht kwamen, hebben tot wijdverbreide verontwaardiging geleid.

Openbare aanklagers in Mainz zeiden in een verklaring dat ze een onderzoek zijn gestart en ervoor zorgen "dat de relevante gegevens niet verder zullen worden gebruikt." Tot nu toe zijn er geen andere gevallen bekend waarbij de politie erin is geslaagd gegevens uit de app te gebruiken voor een onderzoek.

Wat doet de app?
De Luca-app houdt bij hoeveel tijd een bezoeker in een restaurant, bar of cultureel evenement doorbrengt. Gebruikers voeren hun persoonlijke gegevens in de app in. Vervolgens kunnen ze in een restaurant of evenement een QR-code scannen en zich afmelden wanneer ze weggaan.

Als iemand positief test op COVID-19, kunnen de lokale gezondheidsautoriteiten gemakkelijker mensen opsporen en waarschuwen die mogelijk aan het virus zijn blootgesteld.

Het gebruik van de Luca-app en andere soortgelijke apps heeft de administratieve rompslomp voor restaurants, bars en organisatoren van evenementen - die in de vroege stadia van de pandemie hun klanten hun contactgegevens op papier moesten laten noteren - enigszins verlicht.

De app is onderworpen aan de strenge Duitse wetgeving inzake gegevensbescherming.

De enige manier om de gegevens op te vragen is als zowel de lokale gezondheidsdienst als het etablissement toestemming geven om de persoonlijke data te ontsleutelen.

Zodra de gegevens niet meer versleuteld zijn, hebben alleen de plaatselijke gezondheidsdiensten toegang tot de persoonlijke gegevens van de personen die zich hebben aangemeld in de app. Bovendien mag de data alleen worden gebruikt in geval van het naspeuren van potentiële besmettingsclusters.

Wat zijn de reacties op dit voorval?
De ontwikkelaars van de app, culture4life, hebben scherpe kritiek geuit op het optreden van de autoriteiten in Mainz. "We veroordelen het misbruik van Luca-gegevens die zijn verzameld ter bescherming tegen infecties," verklaarde het bedrijf.

Culture4life voegde eraan toe dat het regelmatig verzoeken om data van de rechtshandhavingsinstanties krijgt - maar dat die verzoeken routinematig worden afgewezen.

Leden van de regeringscoalitie van Duitsland, die bestaat uit de sociaaldemocraten, de groenen en de vrije democraten, hebben ook hun bezorgdheid over de zaak uitgesproken.

Konstantin von Notz, een hooggeplaatst lid van de Groenen, waarschuwde dat misbruik van de app het vertrouwen van het publiek kan ondermijnen en de inspanningen om het stijgende aantal COVID-19-gevallen een halt toe te roepen, in de weg kan zitten.

"We mogen niet toestaan dat het vertrouwen in digitale apps, die een belangrijk instrument zijn in de strijd tegen COVID-19, verdwijnt," vertelde hij dinsdag in de editie van het Handelsblatt.

Sommige politici riepen zelfs al op om de app van de telefoon te verwijderen, een standpunt waartegen een van de ontwikkelaars van de app zich fel verzet. De Duitse rapper Smudo hielp bij de ontwikkeling van de app, en is een zakenpartner in de onderneming om zijn band en andere muzikale acts in staat te stellen weer live op te treden.

"Ik vind het onverantwoord dat oproepen van een of twee politici - van wie ik nog nooit had gehoord - ertoe kunnen leiden dat mensen midden in deze pandemische situatie de Luca-app verwijderen," vertelde Smudo aan 'Bild'.

"Wie zich aan de rand van een klif vastklampt, gooit niet zomaar een touw weg," zei de rapper.

Den Haag : wie durft naakt op de foto, 250 'gewone' naaktmodellen gezocht

Fotograaf Leon Schröder zoekt 250 personen uit Den Haag die naakt op de foto willen voor een nieuw boek. Hij zoekt hierbij naar doorsnee mensen. 'Lichamen die niet voldoen aan de norm van perfectie zoals we die opgelegd krijgen', legt hij uit. 'We zijn zo onzeker geworden en ongelukkig met hoe we eruitzien dat we denken dat we niet normaal zijn.'

Eerder maakte Schröder de fotoserie 'Naked Rotterdam' en nu is Den Haag aan de beurt. Op het project 'Naked Rotterdam' kwamen weinig modellen en bodybuilders af, 'maar vooral 'gewone' mensen die duidelijk wilden maken dat het oké is om te laten zien hoe je écht bent en dat je niet perfect hoeft te zijn. Het is denk ik ook een trend dat we allemaal de indruk hebben dat we niet mooi genoeg zijn.'

Met zijn Naked-serie opent Schröder de aanval op heersende schoonheidsidealen die een negatief effect hebben op ons zelfbeeld. 'Op Instagram zie je allemaal perfecte beelden; ik denk dat we samen die norm van perfectie opdrijven en daarmee suggereren dat je daaraan moet voldoen.'

Aanmelden kan op Naked The Hague.

Blote mevrouw ( Pixabay)
Blote mevrouw ( Pixabay)

'Strippen' verkozen tot Eufemisme van 2021

Strippen is verkozen tot het Eufemisme van 2021. Met de eufemismeverkiezing vraagt Wakker Dier aandacht voor het leed achter de mooie praatjes van de vee-industrie. Op de tweede plek eindigde couperen en de derde plek ging naar bedwelmingsruimte. Meer dan twaalfduizend mensen brachten hun stem uit.

Wakker Dier nomineerde vijf eufemismen die in 2021 in het nieuws kwamen: strippen, couperen, bedwelmingsruimte, scharrelei en uitval. Anne Hilhorst (voorzitter Wakker Dier): “Deze woorden doen geen recht aan het lijden dat erachter schuilgaat.”

Opensnijden
De werkelijkheid achter de eufemismen is hard. Zo houdt ‘strippen’ vaak in dat vissen levend en zonder verdoving opengesneden worden om de organen en het bloed te verwijderen. Hilhorst: “Het staat allang vast dat vissen pijn kunnen voelen. Dat we nog altijd zo met hen omgaan is domweg barbaars.”

Afbranden en vergassen
Onder de noemer ‘couperen’ worden jaarlijks miljoenen varkensstaartjes afgebrand. Aan het eind van hun leven worden deze dieren vaak afgevoerd naar de ‘bedwelmingsruimte’ van een slachterij. Deze term verhult dat de varkens daar verdoofd worden met bijtend CO2-gas, waardoor ze hun laatste minuten doorbrengen in pijn en paniek.

Schuurei
De term ‘scharrelei’ eindigde op plek vier. Het roept een romantisch beeld op van kippen die rondscharrelen op het erf. Maar scharrelkippen komen nooit buiten. Hilhorst: “Scharrelei klinkt veel mooier dan het is. In het Engels noemen ze deze eieren gewoon barn eggs, oftewel schuureieren. Zo kunnen wij ze in Nederland ook noemen.”

Uitval
Op nummer vijf eindigde de term ‘uitval’. Deze gangbare industrieterm voor sterfte in de stal doet geen recht aan de harde realiteit: dieren die doodgaan door zwakte, ziekte of uitdroging. Vaak met veel pijn en zonder enige medische hulp.

Eufemismeverkiezing
Wakker Dier pleit met de eufemismeverkiezing voor transparant taalgebruik over de veehouderij. Hilhorst: “Woorden kleuren onze gedachten en gevoelens. De dieren in de vee-industrie verdienen eerlijke taal die recht doet aan hun lijden. Hoogste tijd dus om het beestje bij de naam te noemen.” In 2020 won de term ‘ruimen’ de eufemismeverkiezing. Deze term wordt gebruikt om aan te geven dat dieren gedood worden na een dierziekte-uitbraak zoals vogelgriep.

Vier jaar cel geŽist voor grootschalige fraude met cryptovaluta

Een 40-jarige man uit Deventer heeft vandaag voor de rechtbank in Zwolle vier jaar gevangenisstraf tegen zich horen eisen. De verdachte heeft zich volgens de officier van justitie schuldig gemaakt aan grootschalige fraude met virtuele valuta, beter bekend als cryptocurrency. Ook is een beroepsverbod van vijf jaar geëist. Volgens de officier van justitie zou de verdachte gedurende die periode niet meer mogen optreden als vermogensbeheerder en handelaar in financiële producten, waaronder cryptovaluta.

Ook zou de Deventenaar ruim 937.000 euro moeten terugbetalen aan de Staat, omdat hij dat heeft verdiend met het plegen van strafbare feiten. "Het maken van eigen cryptovaluta en het handelen daarin is niet strafbaar. Maar in deze zaak was er sprake van oplichting, het manipuleren van de markt, het verstrekken van valse informatie over cryptomunten en het verzwijgen en verhullen van belangrijke informatie", aldus de officier van justitie.

De politie viel op maandag 20 april 2020 een loods aan de Groningerstraat in Deventer binnen en nam daarbij een laptop in beslag. Uit chats die daarop werden aangetroffen bleek dat de Deventenaar beheerder en eigenaar was van onder meer de handelsplaats Coinhouse.eu, een platform waarop mensen een account konden aanmaken, een eigen ‘wallet’ (een portemonnee) konden laten aanmaken, daar geld naar toe konden overmaken om dat vervolgens om te zetten in allerlei soorten cryptomunten.

Uit chatberichten van januari 2018 blijkt dat Coinhouse.eu al vrij snel na haar lancering bijna 20.000 leden had. Ook bleek dat het van meet af aan de bedoeling is geweest om de Coinhouse.eu op enig moment plat te gooien. Begin april 2018 werd voor de klanten van Coinhouse.eu de opnamefunctie (‘withdrawal’) van hun wallets stil gelegd. Door verdachten werden de wallets van accounthouders leeggehaald, terwijl Coinhouse.eu gewoon bleef draaien.

'Pump en dump'
Daarnaast is in deze zaak volgens de officier van justitie gebruik gemaakt van de werkwijze ‘pump en dump’. Er werd veel reclame gemaakt voor de door verdachte zelf gemaakte munten, met namen als Tulipmaniacoin, Malc, ERSO, Europe United en Paris. De verdachte bood zijn coins te koop aan op handelsplaatsen en kocht deze vervolgens zelf op, waardoor de koers op een kunstmatige manier steeg; het pumpen. Vervolgens werden de coins op het hoogtepunt verkocht; het dumpen. "Verdachte heeft geprofiteerd van de marktwerking en ontwikkelingen in de cryptocurrency. En hij heeft daar fors geld mee verdiend. Dat is op zich niet strafbaar. Geld verdienen mag, veel geld verdienen mag ook. Maar wanneer deze enorme verdiensten voortkomen uit valse trucs, het achterhouden van essentiële informatie en opzettelijk verspreiden van valse informatie dan is er sprake van oplichting. Dat is strafbaar en dat is precies waar het hier vandaag over gaat", aldus de officier van justitie. "Verdachte heeft gehandeld met het doel via strafrechtelijk handelen financieel voordeel te behalen ten koste van de slachtoffers."

QR fraude
In maart 2021 werd door de Triodos bank aangifte gedaan van onder meer oplichting en computervredebreuk. Sinds december 2020 waren klanten van de bank doelwit van verschillende aanvallen door een 'social engineer' die met een valse naam en valse hoedanigheid uit naam van Triodos de klanten telefonisch benaderde. Daarbij werden klanten overgehaald om een QR-code, die ze per e-mail toegestuurd kregen, te scannen. Klanten wisten niet dat deze QR-codes klaargezette iDEAL-betalingen betroffen naar crypto handelsplaatsen. De verdachte heeft het via deze ‘bankhelpdeskfraude’ verkregen geld omgezet in cryptocurrency.

De man stond ook terecht voor witwassen; hij kocht een woning, een boot, diverse dure auto’s en sieraden met het geld dat naar het oordeel van het OM afkomstig is uit de oplichting met de cryptovaluta. Doordat dit over langere periode heeft plaats gevonden is dit ten laste gelegd als gewoonte witwassen, voor een totaalbedrag van 1,8 miljoen euro. Daarnaast beheerde de verdachte in Deventer een bitcoin ATM, welke naar het oordeel van het OM ook werd gebruikt om geld wit te wassen.

"Verdachte heeft geen oog gehad voor de financiële schade maar puur gehandeld vanuit eigen financieel gewin", aldus de officier van justitie in het requisitoir. Wat de officier betreft is er geen reden om af te wijken van de richtlijnen en de straf te matigen: "Verdachte heeft niet willen meewerken aan het ontgrendelen van zijn devices en heeft zich grotendeels op zijn zwijgrecht beroepen."

Alles afwegende vindt de officier van justitie een gevangenisstraf voor de duur van vier jaar passend en geboden.

Bij de aanhoudingen in mei 2021 zijn ook een destijds 22-jarige man uit Apeldoorn en een 41-jarige man uit Zaandam aangehouden. Het OM beslist op een later moment over eventuele verdere vervolging van deze verdachten.

Aantal faillissementen in 2021 verder gedaald

Rechtbanken hebben de afgelopen jaren niet zo weinig faillissementen uitgesproken als in 2021. Het ging vorig jaar in totaal om zo’n 2300* faillissementen, waaronder ongeveer 1700 rechtspersonen (bedrijven/organisaties) en 600 natuurlijke personen (individuen). Dit blijkt uit cijfers van de Raad voor de rechtspraak.

De oorzaak van het huidige lage niveau is niet onderzocht, maar is met de coronacrisis in het achterhoofd opvallend te noemen. Het zijn voor veel mensen en ondernemingen financieel zware tijden. Een stijging van het aantal faillissementen lijkt dan aannemelijk, maar het tegendeel is op dit moment het geval.

In de Algemene regeling zaaksbehandeling Rechtspraak is (onder 2.3) aangegeven dat de rechter bij de inhoudelijke beoordeling van een faillissementsaanvraag naar alle relevante omstandigheden zal kijken, waaronder ook de coronacrisis en de daarmee samenhangende (economische) situatie. Dit leidt er toe dat rechters op dit moment ondernemingen die in de kern gezond zijn, niet snel failliet zullen laten gaan. Mogelijk spelen ook de steunmaatregelen van de overheid een rol bij het lage aantal faillissementen.

Oostenrijkse en Duitse winst op noordse combinatie na fraaie wedstrijden

De World Cup op de noordse combinatie heeft nog twee evenementen te gaan voorafgaand aan de Olympische Spelen. Eerst werd er nog gestreden in het Italiaanse Val di Fiemme, waar de mannen individueel twee keer in actie kwamen en de vrouwen ook een wedstrijd afwerkten.

Mannen
Bij het schansspringen deed de jonge Oostenrijkse wereldkampioen Johannes Lamparter het verrassend het best. Hij sprong veertien langlaufseconden aan voorsprong bij elkaar op Eric Frenzel uit Duitsland, ook wel een verrassing. De Noor Jens Lurås Oftebro volgde na achttien seconden, voor de Oostenrijker Mario Seidl (+0:21), de snelle Vinzenz Geiger uit Duitsland (+0:22) en de verrassende Amerikaan Ben Loomis (+0:28). Ook de snelle Duitsers Julian Schmid (+0:30) en Johannes Rydzek (+0:38) hadden nog alle kans, net als de Noor Jørgen Gråbak (+0:46) en Fabian Riessle uit Duitsland (+0:50), beiden erg rappe langlaufers.

Op de langlaufski's vormden Frenzel, Oftebro, Seidl en Geiger al snel een groepje, waarbij ze Lamparter geen moment uit het zicht lieten. De Oostenrijker hield echter dapper stand en in de slotfase liep hij zelfs weg: de wereldkampioen pakte zijn allereerste World Cup-zege. Seidl en Oftebro haakten af in de strijd om de overige podiumplekken, waarbij Geiger met een furieuze sprint om plek twee nog net van Frenzel won.

Vrouwen
Anju Nakamura uit Japan was toch wel de favoriete op de langlaufski's en maakte dat volledig waar - de vrouwen begonnen met een massastart in het langlaufen, het schansspringen was voor de avond. De dominante Noorse Gyda Westvold Hansen finishte op zeventien seconden van Nakamura als tweede, voor de Oostenrijkse Lisa Hirner (+22,5) en nog twee Noorse dames: Ida Marie Hagen (+22,8) en Marte Leinan Lund (+24,5).

Mari Leinan Lund, tiende na het langlaufen, pakte op de schans de leiding met nog negen dames te gaan. Yuna Kasai ging er gelijk voorbij, met vijf te gaan was de Japanse nog steeds de leidster. Marte Leinan Lund sprong naar plek drie, Hagen ging onderuit en verloor vijf plekken. Hirner stootte Kasai van de leidende positie, maar op Westvold Hansen stond geen maat: de Noorse sprong naar een zeer ruime leiding. Nakamura sloot de wedstrijd af en deed dat met een keurige tweede plek, voor Hirner.

Mannen
Het schansspringen in de tweede wedstrijd werd gewonnen door de Est Kristjan Ilves, waarvan wel verwacht kon worden dat hij op de langlaufski's snel gepakt zou worden. De Duitser Terence Weber startte na drie seconden, Lamparter na vijftien seconden en Frenzel en Riessle na 24 en 31 seconden. Ook Geiger zat er met 36 seconden uitstekend bij, Gråbak moest een minuut en drie seconden dicht gaan lopen en had Rydzek zeven seconden achter zich.

Op de langlaufski's vonden de eerste vijf elkaar al snel, richting de helft van de wedstrijd kwam een door Geiger aangevoerde groep aansluiten, waardoor de kopgroep gevormd werd door negen mannen. In de slotronde kwam ook Gråbak met een paar mannen in zijn kielzog aansluiten, waardoor een flinke kopgroep aan de laatste twee kilometer begon. Zodra het weer omhoog ging knalde Geiger er vandoor, Lamparter ging in de achtervolging. De Duitser was te sterk en boekte een fraaie zege, voor Lamparter en Rydzek, die zich ook nog los kon maken van de rest van de groep.

FOK! Wat een weer: waar de mist heerst

winterbanner

Brr, hallo!

Het is hier ijskoud, maar gelukkig wel droog, zong Guus Meeuwis ooit. Dat liedje zat in mijn hoofd toen ik vanochtend na vakantie weer op fietse zat, wat mij van Brabant naar Drente bracht, in Gelderland. In het hele land was het koud, maar gelukkig wel droog.

Vanavond is er meer bewolking en trekt een regengebied vanuit het noordwesten langzaam naar het zuidoosten, de lichte regen die er uit komt, neemt af waarna het opklaart. In het zuidoosten begint de ochtend dan met motregen, het overblijfsel van het regengebied. Vriezen gaat het niet doen met temperaturen tussen de 2 en 5 graden.

Overdag is plaatselijk mist die blijft hangen, zoals hier vandaag goed te zien was. Het zicht was niet veel meer dan 300 meter. In het noorden des lands zijn opklaringen maar de zon laat zicht niet heel veel zien. De temperatuur ligt met 3 tot 7 graden een stukje minder koud dan vandaag. 

Morgen dus iets warmer op fietse, met een matige wind uit verschillende richtingen. 

 Storm66 is onderweg naar Oostenrijk, in Duitsland schoot zij dit witte plaatje (Foto: Storm666)
Storm666 is onderweg naar Oostenrijk, in Duitsland schoot zij dit witte plaatje (Foto: Storm666)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #198 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1206
special
Random Pics van de Dag #1205
special
Random Pics van de Dag #1204
review
Helldivers II
special
Random Pics van de Dag #1203
©FOK.nl e.a.