FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 9 januari 2022

Random Pics van de Dag #516

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Biatlete RÝiseland domineert, Fillon Maillet profiteert van Russisch falen

De World Cup biatlon in het Duitse Oberhof is zondag afgesloten met de achtervolgingen. Dat gebeurde in pittige omstandigheden: na een zorgwekkend droog begin van de week sneeuwde het inmiddels flink en lag er een diepe laag sneeuw om doorheen te ploeteren.

Mannen
Alexandr Loginov won de sprint en dus mocht de Rus als eerste vertrekken, na zeven seconden gevolgd door de Fransman Emilien Jacquelin. De Noor Sturla Holm Lægreid vertrok na vijftien seconden, gevolgd door de Duitsers Johannes Kühn (+0:19) en Roman Rees (+0:20), de Rus Anton Babikov (+0:23) en de Noor Tarjei Bø (+0:24).

Loginov kwam de eerste schietbeurt foutloos door, Lægreid en Bø deden dat ook en volgden op inmiddels een halve minuut - de door Jacquelin aangevoerde rest zat al op 45 seconden of meer. Met nog vijf treffers liep Loginov ook bij de tweede schietbeurt uit, Babikov en Bø volgden met inmiddels één misser op een seconde of vijftig, voor de Zweed Sebastian Samuelsson, Jacquelin en Erik Lesser uit Duitsland.

De derde schietbeurt leverde een foutje op voor Loginov, waardoor Jacquelin met vijf treffers kon 'naderen' tot op 33 seconden. Lesser, de Fransman Fillon Maillet en Samuelsson zaten daar dik twintig seconden achter, Babikov en de Noren moesten strafronden goedmaken.

Bij de laatste schietbeurt ging het niet best voor Loginov: de Rus schoot slechts twee schijven om, de rest kreeg een kans. Jacquelin, Fillon Maillet, Samuelsson en Lesser kwamen op de schietbaan aan en het waren Fillon Maillet en Samuelsson die alles troffen. De Fransman pakte zo de leiding, acht seconden voor de Zweed, terwijl Loginov twintig tellen goed moest gaan maken.

Lægreid en Bø sloten aan bij Loginov in de strijd om plek drie, Samuelsson vocht zich beetje bij beetje richting Fillon Maillet. Het gat kon echter niet gedicht worden en dus pakte de Fransman de winst, voor de moegestreden Samuelsson. Plek drie ging na een fraai sprintje naar Bø, voor Lægreid en Loginov. De Belg Florent Claude vertrok als elfde en kwam als negende over de streep, een nieuwe beste prestatie.

Vrouwen
Marte Olsbu Røiseland vertrok na haar winst in de sprint als eerste, zeven seconden voor de Française Julia Simon. De rest werd aangevoerd door de Wit-Russische Dzinara Alimbekava op 23 seconden, met onder meer Ingrid Landmark Tandrevold uit Noorwegen en de Française Anaïs Chevalier-Bouchet achter haar.

Røiseland begon keurig met vijf treffers, Simon en Alimbekava vielen wat terug en Hanna Öberg uit Zweden schoof met de Finse Mari Eder de top-3 in op een dikke halve minuut. Een missertje hield Røiseland niet van de leiding af na twee schietbeurten, wel kwam de nog foutloze Russische Kristina Reztsova tot op 25 seconden van de Noorse, met Öberg, Alimbekava en Anaïs Bescond daar weer twintig seconden achter.

Ondanks een misser bij de derde schietbeurt behield Røiseland de leiding, want Reztsova schoot er drie naast. Öberg trof vijf keer en naderde tot op 28 seconden, vlak voor Alimbekava en met Simon daar dik tien tellen achter. Vijf treffers brachten de vrijwel zekere zege binnen voor Røiseland, Öberg tekende een misser bij en volgde op 51 seconden, met Alimbekava en Chevalier-Bouchet nog als concurrentes.

Røiseland liep haar overwinning met een rustige slotronde netjes binnen, Öberg hield Alimbekava van het lijf en finishte als tweede, voor de Wit-Russische.

Vos en Van der Haar winnen NK veldrijden

Marianne Vos en Lars van der Haar hebben in Rucphen de nationale titels in het veldrijden veroverd.

Bij de mannen was Van der Haar, bij afwezigheid van Mathieu van der Poel oppermachtig. De Europees kampioen bleef Corné van Kessel bijna een minuut voor. Van Kessel rekende na een spannende strijd af met Mees Hendrikx die uiteindelijk genoegen moest nemen met een derde plek.

Bij de dames waren alle toppers wel aanwezig. Vos sprong al vroeg weg en wereldkampioene Lucinda Brand ging in de achtervolging. Mede door een valpartij kwam zij niet in meer in de buurt van Vos en eindigde uiteindelijk op ongeveer twintig seconden als tweede. Ceylin del Carmen Alvarado, de winnares van het laatste NK in 2020, eindigde nu als derde.


Snowboarder Van der Velden plaatst zich voor Spelen met tweede plek

De World Cup snowboarden in het Amerikaanse Mammoth Mountain is lekker verlopen voor de Nederlanders. Melissa Peperkamp deed het uitstekend en lijkt op weg naar de Olympische Spelen en Niek van der Velden haalde zijn ticket zelfs al binnen.

Slopestyle mannen
In de eerste van twee finaleruns deed Van der Velden het beter dan wie dan ook met zijn 76,56 punten. Daar kwam hij in run twee niet aan, maar alleen olympisch kampioen Red Gerard uit de VS ging er met 82,88 punten nog overheen. Van der Velden pakte zo zijn eerste World Cup-podium én een olympisch startbewijs, nadat hij vier jaar geleden in Pyeongchang in de warm-up zijn arm had gebroken. De Nieuw-Zeelander Tiarn Collins werd met 73,44 punten derde in Mammoth Mountain.

Slopestyle vrouwen
Melissa Peperkamp scoorde 63,38 punten in run één en verbeterde dat in de tweede poging naar 67,02 punten, goed voor een uitstekende zesde plek. De winst was voor de Amerikaanse veterane Jamie Anderson, die 86,32 punten liet noteren, voor de Nieuw-Zeelandse Zoi Sadowski Synnott (82,50) en de jonge Japanse Kokomo Murase (77,94).

Halfpipe mannen
Dubbels Japans succes, bijna stonden er niet alleen drie Japanners, maar zelfs drie Hirano's op het podium. De winst was voor 'veteraan' Ayumu Hirano, die in zijn tweede run 95,80 punten scoorde. De vier jaar jongere Ruka Hirano, geen familie van Ayumu, werd met 93,40 punten tweede, voor de Duitser André Höflich (90,00). De vierde plek was voor Kaishu Hirano, de jongere broer van Ayumu.

Halfpipe vrouwen
Ook bij de vrouwen kon het Japanse team juichen, want Ruki Tomita ging er met 89,40 punten met de winst vandoor. Ze versloeg de ervaren Chinese Cai Xuetong (86,60), die voor eigen publiek voor olympisch succes hoopt te gaan, en de tweede Japanse: Sena Tomita (84,60), dan weer de oudere zus van Ruki.

Holdener slalomt naar 29e podium zonder winst, Strolz stunt met zege

Na de reuzenslaloms van zaterdag kwamen de beste alpineskiërs ter wereld - in elk geval op de technische onderdelen - zondag in actie op de slalom. De vrouwen deden dat op de Podkoren in het Sloveense Kranjska Gora, de mannen gingen in Adelboden van de beruchte slalompiste op de Chuenisbärgli.

Vrouwen, Kranjska Gora
Wendy Holdener was de snelste in de eerste run, de Zwitserse zette Petra Vlhova op acht honderdsten en was 0,25 seconden sneller dan de Amerikaan Mikaela Shiffrin. Verder stonden er nog maar vier binnen een seconde van Holdener: de Duitse Lena Dürr (+0,53), Katharina Liensberger uit Oostenrijk (+0,85), de Zweedse Anna Swenn Larsson (+0,91) en Amelia Smart namens Canada (+0,99).

Met thuisfavoriete Ana Bucik aan de leiding leverde Smart acht posities in, Swenn Larsson nam de eerste plek ruimschoots in handen. Liensberger ging halverwege in de fout en finishte niet, Dürr kwam niet aan Swenn Larsson's tijd. Shiffrin was rap onderweg, maar maakte een zeldzame fout en moest stoppen. Vlhova knalde 1,06 seconden van de snelste tijd af en zo was het aan Holdener. De Zwitserse was rap, maar met 0,23 seconden achterstand werd ze tweede: haar 29e (!) slalompodium zonder een overwinning.

Mannen, Adelboden
Heel veel spannender dan het na de eerste run was kon het niet worden: de Oostenrijkers Fabio Gstrein en Manuel Feller deelden de snelste tijd, Luca Ärni uit Zwitserland stond op vijf honderdsten en de Noor Henrik Kristoffersen stond op negen honderdsten. Ook Alexis Pinturault uit Frankrijk (+0,11), de Zwitser Ramon Zenhäusern (+0,16) en de Oostenrijker Johannes Strolz (+0,17) stonden er zeer goed bij, in totaal stonden maar liefst 24 mannen binnen één seconde van de twee leiders.

Met de Duitser Linus Strasser aan de leiding werd de top-8 geopend in de tweede run, Strolz stootte hem met 0,29 seconden van die positie af. Zenhäusern kwam achter beiden terecht, Pinturault ging onderuit en Kristoffersen leverde negen posities in. Ärni verloor drie plekken en dus was Strolz zeker van zijn eerste podiumplek ooit, met nog twee landgenoten te gaan. Feller kwam 0,17 tekort om Feller te verslaan, Gstrein - jagend op zijn eerste podiumplek - ging in de fout en finishte niet. Strolz pakte zo zijn eerste zege ooit, tevens pas zijn tweede top-10-klassering ooit, voor Feller en Strasser.

Schouten ook de rapste op de massastart

Irene Schouten heeft op de slotdag van het Europees kampioenschap afstanden bij de langebaanschaatsen de titel gepakt op de massastart bij de vrouwen. Schouten won eerder dit EK ook al goud op de 3.000 meter.

Het was een 1-2tje want wereldkampioene Marijke Groenewoud pakte het zilver. Het brons was voor de Russin Elizaveta Golubeva.

Schouten en Groenewoud komen bij de Winterspelen komende maand ook uit op de massastart.

Update 17:17 uur

Bij de mannen ging de titel net als twee jaar geleden naar de Belg Bart Swings. Bergsma en Bosker konden geen rol van betekenis spelen.

Verdachte bedreiging John van den Heuvel weer vrij, 'situatie lijkt toeval te zijn'

De man die afgelopen donderdag op de A2 werd aangehouden omdat hij mogelijk misdaadjournalist John van den Heuvel achtervolgde, is weer op vrije voeten. Dit meldt het Openbaar Ministerie (OM).

Verdachte Mourad O. is door het OM vanmiddag weer op vrije voeten gesteld. Volgens het OM blijft O. wel verdachte, maar is er onvoldoende bewijs om hem langer vast te houden. "Dit omdat het weliswaar toeval lijkt, maar dat weten we nog niet zeker. Er is onvoldoende bewijs om hem langer vast te houden. Het onderzoek is nog in volle gang", zegt een woordvoerder van het OM tegenover AT5. Het onderzoek van de politie naar het incident gaat wel verder.

Dreigende situatie
Van den Heuvel reed donderdagmiddag over de A2 toen er een dreigende situatie ontstond. Volgens het AD zou de misdaadjournalist achtervolgd zijn. De snelweg werd volledig afgezet en de 36-jarige Utrechter Mourad O. werd aangehouden. In zijn auto werd volgens Van Den Heuvel onder meer een bivakmuts en een cryptotelefoon aangetroffen. Volgens zijn advocaat Veerle Hammerstein kwam O. van zijn werk. Hij heeft verklaard dat hij "op enig moment op de A2 te hard en misschien ook te dicht op auto's waarvan hij niet wist dat dit journalist John van den Heuvel en de omringende beveiliging betrof", zo staat te lezen in een verklaring van Hammerstein.

Van den Heuvel liet eerder weten erg geschrokken te zijn van het voorval. "Ik denk niet meteen aan een aanslag, maar ik vind het wel een raar verhaal. De dingen die in de auto zijn gevonden en de achtergrond van de verdachte zijn niet heel geruststellend."

Sigrid Kaag doet aangifte tegen Willem Engel na online verspreiden van haar adres

D66-leider Sigrid Kaag gaat aangifte doen tegen COVID-19-activist Willem Engel, omdat die vanmiddag haar privéadres heeft gepubliceerd op Twitter. Dat laat een woordvoerder van de partij desgevraagd weten. Volgens Engel liggen deze adresgegevens allang op straat. Zo meldt het AD.

Vanmiddag plaatste Engel tweets die voor veel commotie zorgden, inmiddels zijn de berichten zelf verwijderd:

Otten: "FVD begint trekken van een criminele organisatie te vertonen"

Voormalig Forum voor Democratie-prominent Henk Otten kijkt al enige tijd met argusogen naar de partij waar hij in de eerste jaren nauw bij betrokken was. In een interview bij Haagse Invloeden is de senator duidelijk over wat hij ziet gebeuren bij Forum.

Michalski is Scheperkamp net de baas op 500m

Op de laatste dag van het EK afstanden langebaanschaatsen in Heerenveen is Piotr Michalski de opvolger van Pavel Kulizhnikov als Europees kampioen op de 500 meter voor mannen. De Pool zegevierde in 34,60. Het is dit EK het tweede niet-Nederlandse goud na de teamsprint vrouwen van vrijdag (waar ons land overigens niet aan meedeed).

Merijn Scheperkamp, die bij het OKT eind december verrassend de 500 meter won en dus een ticket voor de Winterspelen pakte, pakte op een honderdste achterstand het zilver. Dai Dai Ntab veroverde het brons in 34,764. Kai Verbij, de derde Nederlandse deelnemer, werd met 34,769 vierde.

Leerdam wederom Europees kampioene kilometer

Op de slotdag van het Europees kampioenschap afstanden bij het langebaanschaatsen in Heerenveen heeft Jutta Leerdam met succes haar titel op de 1.000 meter geprolongeerd. Leerdam kwam in 1.13,60 over de finish.

Femke Kok, eerder dit EK al goed voor de titel op de 500 meter, veroverde het zilver met 1.14,80. Het brons was voor de Russin Daria Kachanova in 1.14,94. Michelle de Jong (1.15,68) schaatste naar de zesde tijd.

Franse anti-C19 vaccinatie demonstranten: 'Macron, we treiteren je terug'

Meer dan 100.000 mensen in heel Frankrijk protesteerden zaterdag tegen de regeringsplannen  om de rechten van niet tegen COVID-19 gevaccineerde personen verder in te perken, dagen nadat de Franse president Emmanuel Macron had gezworen dat prikvertikkers "zou treiteren".

De opkomst was vier keer zo groot als het aantal mensen dat op 18 december gehoor gaf aan de oproep om te protesteren, toen volgens schattingen van de regering 25.500 mensen door het hele land demonstreerden.

De protesten zijn gericht tegen een geplande wet die mensen verplicht aan te tonen dat ze volledig zijn ingeënt tegen het coronavirus voordat ze uit eten mogen, met intercitytreinen mogen reizen of culturele evenementen mogen bijwonen.

Afgelopen donderdag heeft het Franse lagerhuis het controversiële wetsvoorstel in eerste lezing goedgekeurd. De regering heeft gezegd dat ze verwacht dat de nieuwe eisen op 15 januari zullen worden ingevoerd, hoewel beleidsmakers in de Senaat het proces nog kunnen vertragen.

Macron zei deze week dat hij ongevaccineerde mensen wilde "treiteren" door hun leven zo ingewikkeld te maken dat ze zich uiteindelijk zouden laten vaccineren tegen COVID-19. Ongevaccineerden waren onverantwoordelijk en het niet waard om als staatsburgers te worden beschouwd, voegde hij eraan toe.

Demonstranten in Parijs scandeerden gisteren: "We zullen jullie eens gaan treiteren".

Anderen droegen borden bij zich met de tekst "Nee tegen de vaccinatiepas", een verwijzing naar Macrons wetgevingsinitiatief om een bewijs van vaccinatie verplicht te stellen voor de toegang tot cafés, bars en musea.

Ambtenaren van het ministerie van Binnenlandse Zaken zeiden dat 105.200 mensen deelnamen aan de protesten van zaterdag in heel Frankrijk, waarvan 18.000 in de hoofdstad Parijs, waar de politie 10 arrestaties en drie lichtgewonde agenten meldde.

Elders in het land zijn er volgens het ministerie 24 arrestaties uitgevoerd en raakten zeven politieagenten lichtgewond.

Bij de grotere demonstraties in Toulon kwamen ongeveer 6.000 betogers opdagen, terwijl de politie in Montpellier traangas gebruikte bij de aanvaringen met betogers.

Frankrijk registreerde zaterdag 303.669 nieuwe positief getesten op het coronavirus, de druk op de ziekenhuizen neemt toe. Het aantal sterfgevallen door COVID-19 in ziekenhuizen bedraagt 98.209, een stijging met 142 ten opzichte van het cijfer van vrijdag. Meer dan 3.821 mensen lagen op de intensive care, volgens cijfers van het ministerie van Volksgezondheid.

'Nee tegen vaccinatiepassen'
In Parijs trotseerden demonstranten, velen van hen zonder mondkapje, de kou en regen, zwaaiend met borden waarop het woord "Waarheid" en "Nee tegen vaccinatiepassen" stond geschreven.

In Frankrijk moeten mensen al een bewijs van vaccinatie of een negatieve testuitslag kunnen laten zien als ze restaurants, bars of interregionale treinen willen bezoeken. Maar nu het aantal besmettingen met Omikron toeneemt, wil de regering de testuitslag-optie laten vervallen.

Drie maanden voor de presidentsverkiezingen leek de botte taal van Macron te zijn bedoeld om in te spelen op de groeiende afkeer van de ongevaccineerden.

De conservatieve uitdager Valérie Pécresse zei dat Macron een wig door het land dreef. De extreemrechtse kandidaat Eric Zemmour hekelde wat hij noemde de 'kwetsende' opmerkingen van de president.

In de straten van de hoofdstad beschuldigden betogers Macron ervan de pandemie te politiseren in de aanloop naar de verkiezingen.

"Ik wil dat hij drugsdealers en criminelen treitert, en niet de gewone burgers", zei een 55-jarige demonstrant die anoniem wilde blijven omdat hij een bedrijf runt.

Nuis onttroont Krol als Europees kampioen 1.500m

Kjeld Nuis heeft op het Europees kampioenschap afstanden bij het langebaanschaatsen in Heerenveen de Europese titel op de 1.500 meter voor mannen gepakt. Nuis was met 1.43,60 het snelste.

Thomas Krol, de kampioen van twee jaar geleden, moest nu genoegen nemen met het zilver in 1.43,91. Het brons was voor de Noor Allan Dahl Johansson die in 1.44,16 over de finish kwam. Tijmen Snel, de derde Nederlandse deelnemer, werd in 1.46,61 tiende.

James Webb telescoop heeft zijn spiegels ontvouwd, nu verder met kalibratie

De 'James Webb Space Telescope' voltooide zaterdag zijn twee weken durende ontplooiingsfase en ontvouwde het laatste spiegelpaneel zodat het straks elke fase van de kosmische geschiedenis kan bestuderen.

Technische teams juichten bij het Space Telescope Science Institute in Baltimore, Maryland toen NASA op Twitter aankondigde dat de laatste vleugel op zijn plaats zat.

"Ik ben er emotioneel van, wat een geweldige mijlpaal", zei Thomas Zurbuchen, een senior NASA-ingenieur, tijdens de live videofeed terwijl sterrenkijkers wereldwijd meekeken.

Omdat de telescoop in zijn operationele configuratie te groot was om in de neuskegel van een raket te passen, werd hij opgevouwen vervoerd. Het ontvouwen was een complexe en uitdagende taak en was volgens NASA het meest lastige project tot nu toe.

"We moeten nog aan het werk", zei NASA terwijl de vleugel op zijn plaats werd vergrendeld. "Als de laatste vergrendeling vast zit, zal NASA Webb volledig in de ruimte zijn uitgeklapt."

Webb, de krachtigste ruimtetelescoop die ooit is gebouwd en de opvolger van de Hubble, is op 25 december met een Ariane 5-raket uit Frans Guyana vertrokken en op weg naar zijn omloopbaan, 1,5 miljoen kilometer van de aarde.

Hoewel Webb zijn bestemming in de ruimte, bekend als het tweede Lagrangepunt, binnen enkele weken zal bereiken, heeft het nog ongeveer vijf en een halve maand voor de boeg.

De volgende stappen zijn onder meer het uitlijnen van de optiek van de telescoop en het ijken van de wetenschappelijke instrumenten.

Verre uithoeken van het heelal
Dankzij zijn infraroodtechnologie kan de telescoop de eerste sterren en sterrenstelsels zien die 13,5 miljard jaar geleden zijn gevormd, waardoor astronomen een nieuw inzicht krijgen in het prille begin van het heelal.

Eerder deze week heeft de telescoop zijn vijflagige zonneschild in werking gezet - een 21 meter lang, vliegervormig apparaat dat als een parasol fungeert en ervoor zorgt dat de instrumenten van Webb in de schaduw blijven, zodat ze zwakke infraroodsignalen uit de verre uithoeken van het heelal kunnen waarnemen.

Het zonneschild zal permanent worden geplaatst tussen de telescoop en de zon, de aarde en de maan, waarbij de naar de zon gerichte kant bestand zal zijn tegen 110 graden Celsius.

Zichtbaar en ultraviolet licht dat door de allereerste lichtgevende hemellichamen werd uitgezonden, is door de uitdijing van het heelal uitgerekt en komt nu aan in de vorm van infrarood, dat Webb met een ongekende precisie kan waarnemen.

Zijn missie omvat ook de studie van verre planeten om hun oorsprong, evolutie en eventuele bewoonbaarheid te bepalen.

Op de blog van de NASA-telescoop staat dat de procedure van zaterdag "de laatste van de belangrijkste stationeringen van het observatorium" was.

"De voltooiing ervan zal de weg klaarmaken voor de resterende vijf en een halve maand van inbedrijfstelling, die bestaan uit het instellen van een stabiele bedrijfstemperatuur, het uitlijnen van de spiegels, en het kalibreren van de wetenschappelijke instrumenten."

Goud voor Nederlandse vrouwen op ploegachtervolging

Op de slotdag van het Europees kampioenschap afstanden langebaanschaatsen in Heerenveen hebben de Nederlandse vrouwen hun titel op de ploegachtervolging geprolongeerd. Ireen Wüst, Antoinette de Jong en Irene Schouten waren een klasse apart met 2.54,12, een nieuw baanrecord.

De Noorse vrouwen met Bøhm, Wiklund en Haugen pakten het zilver in 2.58,54. Golubeva, Voronina en Lalenkova veroverden voor Rusland het brons.

Snowboardcrosser De Blois twee keer in top-6 in World Cup

In het Russische Krasnoyarsk werd dit weekeinde gestreden in de World Cup snowboardcross, met op zowel zaterdag als zondag een wedstrijd. Glenn de Blois verdedigde de Nederlandse eer en dat deed hij wederom bepaald niet onverdienstelijk.

Zaterdag
De vrouwenfinale werd gevormd door vier nationaliteiten: de Britse Charlotte Bankes, Chloe Trespeuch uit Frankrijk, Belle Brockhoff namens Australië en de Amerikaanse veterane Lindsay Jacobellis. Brockhoff kende een geweldige start, maar Bankes sloot al snel aan en ook Trespeuch kwam er bij. De Britse was echter niet te kloppen en dus was de winst voor Bankes, vóór Trespeuch en Jacobellis, die Brockhoff ook nog passeerde.

In de mannenfinale werd Duitsland vertegenwoordigd door Paul Berg en Martin Nörl, met verder nog de Fransman Merlin Surget en Julian Lüftner uit Oostenrijk in de eindstrijd. De beste start was voor Surget en Lüftner, maar Nörl en Berg waren niet ver weg. Met zeer handig positioneren pakte Nörl de leiding en die stond hij niet meer af, Surget en Lüftner vergezelden hem op het podium - Berg ging onderuit in een ultieme poging het podium te halen. Glenn de Blois werd in de halve finales uitgeschakeld en werd tweede in de kleine finale, een prima zesde plek dus voor de Nederlander.

Zondag
Opvallend genoeg werd de finale gevuld met exact dezelfde vier namen als een dag eerder: Bankes, Trespeuch, Brockhoff en Jacobellis. Ook nu was de beste start voor Brockhoff, maar Bankes kwam er al snel onderdoor. De Britse werd nog even aangevallen, maar sloeg het af en pakte opnieuw de overwinning, voor Trespeuch, Jacobellis en de snelheid tekort komende Brockhoff - exact dezelfde uitslag als in de eerste finale.

Nörl stond wederom in de finale, ditk eer streed hij tegen de Australiër Adam Lambert, Jakob Dusek uit Oostenrijk en de Canadees Eliot Grondin. Grondin ging er als een dolle vandoor, maar werd vervolgens in twee bochten tijd door iedereen ingehaald. Nörl pakte de leiding en Lambert volgde, maar Grondin kwam ook naar voren. Nörl hield vol en pakte zijn tweede opeenvolgende zege, Dusek werd ineens nog tweede, voor Grondin en Lambert. De Blois haalde ook nu de kleine finale en won die dit keer, dus hij werd uiteindelijk vijfde.

Verenigde Staten bereid om met Rusland te praten over militaire activiteiten

Volgens een mediabericht zijn de VS bereid om met Rusland in gesprek te gaan over het beperken van militaire activiteiten in Oost-Europa.

Bij de komende onderhandelingen over de Oekraïne-crisis zou een wederzijdse beperking van militaire oefeningen en het stationeren van raketten in de regio kunnen worden besproken, citeerde het persbureau Reuters een vertegenwoordiger van de regering van de Amerikaanse president Biden. Aan de andere kant zijn de VS nog niet bereid om te spreken over de reikwijdte van de stationering van Amerikaanse troepen in NAVO-lidstaten in de regio.

Topvertegenwoordigers uit de VS en Rusland willen maandag in Genève beginnen met overleg over de Oekraïne-crisis. De Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken Sherman en het plaatsvervangend departementshoofd van Moskou, Ryabkov, worden verwacht. Woensdag staat een bijeenkomst van de NAVO-Rusland Raad gepland. Het Westen vreest dat Rusland een invasie van Oekraïne voorbereidt, Moskou maakt zich daarentegen zorgen over een mogelijke uitbreiding van de NAVO naar het oosten.

Het nutteloze feitje van de dag: De eerste vrouw

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Morgen wordt het eerste kabinet beëdigd dat voor de helft uit vrouwelijke ministers bestaat, maar wist je dat Nederland tot 1956 moest wachten voor de eerste vrouwelijke minister plaatsnam in een kabinet. Op 12 oktober van dat jaar werd Marga Klompé minister van Maatschappelijk Werk namens de KVP. Als minister was ze onder andere verantwoordelijk voor de totstandkoming van de Algemene Bijstandswet.

In de jaren '60 werd Klompé Interimminister van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen en Minister van Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk Werk waar ze Omroepwet door de Kamer loodste. De politica werd geroemd om haar goede verstandhouding met het parlement. In 1971 werd ze door koningin Juliana benoemd tot Minister van Staat.

Marga Klompé (WikiCommons/Collectie SPAARNESTAD PHOTO/Henk Blansjaar)
Marga Klompé (WikiCommons/Collectie SPAARNESTAD PHOTO/Henk Blansjaar)

BraziliŽ: rotsmuur brokkelt af en valt op rondvaartboten, 7 doden en tientallen vermisten

Een tragisch ongeval in Brazilië. Bij Lake Furnas in het zuidoosten van het land kwam een rotswand plotseling los en viel op verschillende boten. Zeker zeven mensen komen om het leven en tientallen worden nog vermist.

Een afbrokkelende rotswand heeft tientallen toeristen bedolven op een meer in het zuidoosten van Brazilië. Zeker zeven mensen zijn omgekomen, drie worden nog vermist, zo maakte de brandweer in de deelstaat Minas Gerais bekend. 32 mensen raakten gewond bij het ongeval toen duizenden kilo's stenen vielen op rondvaartbootjes met toeristen op het populaire Furnas-meer. Volgens de brandweer zijn twee boten tot zinken gebracht. In eerste instantie meldden de autoriteiten zes doden en spraken over 20 vermisten.

Dramatische beelden die op sociale netwerken werden gedeeld, toonden het moment waarop de rots losraakte en op de boten viel. Passagiers van andere boten raakten in paniek. Andere video's toonden hoe mensen kort voor de ramp anderen waarschuwden voor vallende stenen en de inzittenden van de boten vroegen om weg te gaan bij de rotswand.

Negen van de gewonden zijn naar het ziekenhuis gebracht, zo maakte de brandweer bekend, die ter plaatse was met een duikeenheid. Om veiligheidsredenen moet het zoeken 's nachts worden onderbroken en de volgende dag worden voortgezet. Het aantal vermiste personen werd geschat op basis van "getuigenissen, toeristenbureaus en familieleden", zei kolonel Edgard Estevo da Silva van de brandweer. De Braziliaanse marine, die ook deelnam aan de reddingsoperatie, kondigde aan een onderzoek in te stellen om de oorzaken van het ongeval te achterhalen.

Volgens de brandweer waren de hevige regens, die de afgelopen dagen in het zuidoosten van Brazilië waren gevallen, gunstig voor het ongeval. Het meer van Furnas ligt op ongeveer 300 kilometer van Belo Horizonte en wordt ook wel de "Zee van Minas" genoemd. Het is een populaire toeristische bestemming vanwege het glinsterende groene water en de spectaculaire rotswanden.

Kazachstan: al 164 doden en duizenden gewonden door harde aanpak van rellen

Kazachstan wordt al een week opgeschrikt door ernstige onrusten. Volgens officiële informatie loopt het dodental enorm op. De staatstelevisie meldt 164 doden. Daarnaast raakten meer dan 2.200 mensen gewond.

Volgens officiële cijfers zijn bij de ernstige onrust in Centraal-Aziatisch Kazachstan 164 mensen om het leven gekomen. Dat meldt de staatstelevisie, daarbij verwijzend naar het ministerie van Volksgezondheid. Volgens deze informatie zouden 103 mensen zijn omgekomen - onder wie twee kinderen - in de stad Almaty, waar veel demonstraties plaats vonden.

Hoeveel burgers er onder de dodelijke slachtoffers burgers zijn, was aanvankelijk onduidelijk. De autoriteiten hadden eerder gesproken over meer dan 40 doden, onder wie minstens 16 politieagenten en soldaten. De onrust in de ex-Sovjetrepubliek, die grenst aan China en Rusland, houdt al een week aan. Volgens officiële informatie zijn tot nu toe meer dan 2.200 mensen gewond geraakt. Vooral in Almaty, in het zuidoosten van de ex-Sovjet-republiek, hebben zo'n 1.100 mensen om medische hulp gevraagd, zo meldt de staatstelevisie.

Onafhankelijke informatie blijft schaars. President Kassym-Shomart Tokayev gaf de politie en het leger vrijdag opdracht om "zonder waarschuwing" te schieten op demonstranten die hij omschreef als "terroristen" en "bandieten". Het ongenoegen over de stijging van de brandstofprijzen bij tankstations in het olie- en gasrijke land mondde uit in protesten tegen de regering. Naast vreedzame demonstraties vonden er op veel plaatsen ook gewelddadige rellen plaats.

De autoriteiten zeggen dat de situatie nu onder controle is. Het presidentiële kantoor meldde na een nieuwe crisisvergadering, dat de operaties tegen demonstranten door gaan. "Er worden maatregelen genomen om terroristen op te sporen en te arresteren." Inmiddels zijn bijna 6.000 mensen gearresteerd, onder wie veel buitenlanders. Tokayev beweert dat demonstranten steun uit het buitenland ontvangen.

Superjacht past niet onder spoorbrug door en moet omkeren

Het grootste jacht ooit dat bij Heesen Yachts in Oss is gebouwd kan door de hoge waterstand niet onder de Hedelse spoorbrug doorvaren. Daarom is het superjacht zaterdagmiddag omgedraaid.

De Galactica moet naar Harlingen om daar te worden afgebouwd. Het schip is 80 meter lang en is onder andere voorzien van een bioscoop, een helikopterplatform en een zwembad van 7 meter lang.

Sigrid Kaag test positief op corona en is morgen niet fysiek bij beŽdiging kabinet

Kaag wordt, omdat ze in quarantaine moet wegens haar positieve test op corona, morgen digitaal beëdigd tot minister van Financiën. Ook zal ze niet op het bordes van Paleis Noordeinde staan voor de traditionele bordesfoto. Zo meldt de Gelderlander.

Ze was al in quarantaine gegaan omdat iemand in haar naaste omgeving besmet was met met het coronavirus.

De nieuwe minister van Financiën voelt zich verder naar eigen zeggen goed. "Het is een iets andere start dan ik had gehoopt, maar ik ga vol energie aan de slag", laat ze weten.

John van den Heuvel over achtervolger A2: "Had bivakmuts en cryptotelefoon in auto"

Het lijkt erop dat John van den Heuvel afgelopen donderdag al een tijdje werd achtervolgd door motorscooters en ook mogelijk een tweede snelle auto op de A2. In de auto van de verdachte die werd gearresteerd, zijn onder meer een bivakmuts en een cryptotelefoon gevonden, is te lezen op de website van AT5

Dat zei Van den Heuvel vanavond in het tv-programma RTL Boulevard. "De indruk bij mijn beveiligers was dat we al gevolgd werden vanaf Amsterdam door twee motorscooters en toen we de ring opgingen er nog een snelle Audi de achtervolging inzette. En dat er mogelijk ook een tweede Audi bij betrokken zou zijn," vertelt de misdaadjournalist.

Van den Heuvel is erg geschrokken van het voorval. "Ik denk niet meteen aan een aanslag, maar ik vind het wel een raar verhaal. De dingen die in de auto zijn gevonden en de achtergrond van de verdachte zijn niet heel geruststellend."

36-jarige Utrechter
De verdachte die door de Dienst Speciale Interventies van de weg werd gehaald is de 36-jarige Mourad O.. Het Parool schrijft dat O. meerdere spelers rond de groep van Ridouan Taghi kent. Wel is het nog onduidelijk of hij een serieuze rol speelde in het milieu om hem heen.

Volgens zijn advocaat Veerle Hammerstein kwam O. van zijn werk. Hij heeft verklaard dat hij 'op enig moment op de A2 te hard en misschien ook te dicht op auto's waarvan hij niet wist dat dit journalist John van den Heuvel en de omringende beveiliging betrof', zo staat te lezen in een verklaring van Hammerstein.

Belgische biatleten 6e in World Cup, Noorse en Russische estafettewinst

In de World Cup biatlon in het Duitse Oberhof zijn zaterdag twee estafettes afgewerkt. Dat begon met de reguliere gemengde estafette, met teams van twee mannen en twee vrouwen, gevolgd door de single mixed-estafette, waar de teams bestaan uit één man en één vrouw, die beiden twee keer in actie komen.

Mixed relay
Twee van de startlopers deden het het best: Tarjei Bø namens Noorwegen en Maksim Tsvetkov voor Rusland, ze wisselden vrijwel gelijk op respectievelijk Johannes Thingnes Bø en Alexander Povarnitsyn. Roman Rees en Mikita Labastau volgden voor Duitsland en Wit-Rusland op zestien seconden, Benedikt Doll en Anton Smolski namen het daar over.

De tweede Bø hielp Noorwegen naar een ruime leiding en gaf het stokje door aan Ingrid Landmark Tandrevold, een goede halve minuut voor Smolski zijn Wit-Russische landgenote Dzinara Alimbekava op pad stuurde. Dik tien seconden later tikte Doll Vanessa Voigt op weg, Povarnitsyn zat er nog twintig tellen achter en stuurde Irina Kazakevich de wedstrijd in.

Tandrevold behield de Noorse leiding en tikte Marte Olsbu Røiseland op gang, op 25 seconden gevolgd door Wit-Rusland: Alimbekava, nummer drie in de World Cup, stuurde Hanna Sola op pad, de nummer vier in het klassement. Na bijna anderhalve minuut volgden nog vijf dames, strijdend om de derde plek, aangevoerd door Italië en Duitsland.

Røiseland kwam keurig door haar schietbeurten heen en daarmee was de Noorse zege wel binnen, Sola had net een extra patroon teveel nodig om nog echt kans te maken: Wit-Rusland kon zich opmaken voor plek twee. De strijd om plek drie werd gewonnen door Frankrijk, dankzij een sterk optreden van slotloopster Julia Simon, na het werk van Antonin Guigonnat, Simon Desthieux en Anaïs Bescond.

Single mixed relay
Na het eerste optreden van de mannen gingen Duitsland en Noorwegen aan de leiding, met Erik Lesser die overgaf aan Franziska Hildebrand en Vetle Sjåstad Christiansen die Ida Lien op pad stuurde. Op een paar tellen volgden Slovenië (Miha Dovzan en Nika Vindisar) en Oostenrijk (Simon Eder en Lisa Theresa Hauser), met ook de Zweed Jesper Nelin - samenwerkend met Johanna Skottheim - er vlak achter.

Lien had grote moeite bij het staand schieten, waardoor Hildebrand de leiding over kon nemen. Oekraïne volgde na een prima optreden van Darya Blashko, waarna Artem Tyshchenko weer aan de bak kon, voor Rusland (Anton Babikov en Kristina Reztsova), Slovenië en Zweden. Reztsova deed het uitstekend en bracht Rusland naar de leiding, vlak voor de Duitsers. Oekraïne en Oostenrijk volgde op tien tellen, voor België streden Florent Claude en Lotte Lie met Slovenië om plek vijf.

Reztsova hield zijn knap staande op de schietbaan, waar het flink waaide, en dus was de winst voor Rusland. Hauser hield het hoofd ook keurig koel en ging op weg naar plek twee, voor Blashko, die op haar beurt een ruime voorsprong had op de Wit-Russische Iryna Leshchanka. Daarmee was het podium bekend, Wit-Rusland werd vierde, Zweden vijfde en België zeer fraai zesde.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1115
special
Random Pics van de Dag #1114
review
Doctor Who - The Star Beast: de Doctor is terug in een nostalgisch, maar toch vernieuwend, avontuur
special
Random Pics van de Dag #1113
review
iPhone 15 Plus
special
VrijMiBabes #184 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.