FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesBeijing 2022
Beijing 2022


Oorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 25 januari 2022

Random Pics van de Dag #530

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Horeca, cultuur en evenementen mogen weer: bijna alles open tot 22.00 uur

De meeste locaties in ons land gaan woensdag 26 januari weer open onder voorwaarden. Naast winkels, het onderwijs, sportclubs, beoefening van kunst en cultuur en contactberoepen zoals kappers, openen vanaf morgen dus ook de horeca, bioscopen, theaters, musea, concertzalen, dierentuinen en pretparken hun deuren. Daarnaast mogen sportwedstrijden buiten eigen clubverband weer en is publiek bij alle sportwedstrijden welkom. Er geldt ook een versoepeling van het quarantaineadvies voor kinderen tot 18 jaar.

Het aantal besmettingen is hoog, veel mensen zitten thuis in isolatie of quarantaine. Naar verwachting zal het aantal coronapatiënten stijgen door deze versoepelingen. Toch heeft het kabinet besloten dat, ondanks de risico’s en onzekerheden, deze grote stap verantwoord gezet kan worden. Want nog langer met maatregelen leven die ons dagelijks leven beperken, beschadigt ook onze gezondheid én de samenleving.

Op dinsdag 8 maart besluit het kabinet opnieuw of er meer kan.

Algemene maatregelen en adviezen

 • Er geldt voor alle locaties een algemene openingstijd van 05.00 uur tot 22.00 uur.
 • Houd overal 1,5 meter afstand.
 • Ontvang thuis niet meer dan 4 personen vanaf 13 jaar per dag. Ga maximaal 1 keer per dag op bezoek.
 • Ga je op bezoek of naar een drukke plek waar veel mensen zijn? Doe dan een zelftest.
 • Een mondkapjesplicht (vanaf 13 jaar) geldt in en rond het openbaar vervoer. En in publieke binnenruimtes zoals winkels, musea, bioscopen en de horeca. Voor bioscopen, theaters en horeca geldt dat als u zit, het mondkapje af kan.
 • Overal waar het niet mogelijk is om 1,5 meter afstand te houden, wordt geadviseerd een mondkapje te dragen, ook buiten. Bijvoorbeeld in drukke winkelstraten.
 • In alle publieke binnenruimtes, zoals horeca, theater en bioscopen, is een vaste zitplaats verplicht.
 • Een coronatoegangsbewijs is verplicht voor iedereen vanaf 13 jaar in onder meer de horeca, theaters en concertzalen, musea, bioscopen, dierentuinen, pretparken, sauna’s en casino’s. Op sportlocaties geldt het coronatoegangsbewijs vanaf 18 jaar.
 • Op doorstroomlocaties, zoals een museum, geldt een maximum van 1 bezoeker per 5m2, tot maximaal 1.250 personen per ruimte.
 • Op locaties met een vaste zitplaats geldt een maximum aantal bezoekers van 100% van de maximale capaciteit op 1,5 meter. Dit is circa 1/3 van de reguliere capaciteit.
 • Voor sport, evenementen, kunst en cultuur geldt binnen een maximum van 1.250 personen per ruimte.
 • Evenementen zonder vaste zitplaats, zoals festivals, zijn nog niet toegestaan.
 • Grote evenementen (met meer dan 1.250 bezoekers) met vaste zitplaats, zijn alleen buiten toegestaan.
 • Het thuiswerkadvies is ‘Werk thuis. Kan dat niet: houd op het werk altijd 1,5 meter afstand.

Quarantaine
Het quarantaineadvies verandert.

U hoeft niet meer in quarantaine na contact met een positief getest persoon als u

 • geen klachten hebt

EN:

 • een kind of leerling bent die naar de kinderopvang, het basisonderwijs of het voortgezet onderwijs gaat; OF
 • een mbo- of ho-student onder de 18 jaar bent; OF
 • in overleg met uw werkgever hebt afgestemd dat u een werknemer in een essentieel bedrijfsproces bent en dat u voldoet aan de voorwaarden OF
 • langer dan een week geleden een boosterprik hebt gehad OF
 • korter dan 8 weken geleden positief bent getest.

Voor iedereen met klachten blijft gelden:

 • Blijf thuis en doe direct een zelftest.
 • Bij een positieve uitslag van de zelftest laat u zich zo snel mogelijk testen bij de GGD.
 • Bij een positieve uitslag van de zelftest gaat u thuis in isolatie.

In alle situaties geldt het advies om contact met ouderen en kwetsbaren te vermijden tot 10 dagen na het laatste contact met iemand met corona.

Kijk voor de actuele quarantaineregels in de Quarantainecheck. In verband met de benodigde tijd voor de uitwerking van het beleid en de implementatie ervan, kan de informatievoorziening van het RIVM en de GGD hier nog van afwijken.

Samen verder
Na bijna 2 jaar ervaring met de corona-aanpak, hebben we geleerd hoe moeilijk het is om met maatregelen om te gaan die ons dagelijks leven beperken. En met versoepelingen. Niemand wil dat over enkele weken de heropening moet worden teruggedraaid. Daarom moeten we blijven opletten en elkaar helpen bij het naleven van de algemene maatregelen en adviezen die nog wel gelden. Want alleen zo komen we samen verder.

Persconferentie 25 januari: toelichting Ernst Kuipers nut boostervaccinaties
Persconferentie 25 januari: toelichting Ernst Kuipers nut boostervaccinaties (Bron-RIVM)

Persconferentie 25 januari: toelichting Ernst Kuipers hoeveel mensen in isolatie ( RIVM)
Persconferentie 25 januari: toelichting Ernst Kuipers hoeveel mensen in isolatie (Bron- RIVM)

Laatste weekupdate COVID-19: Omikron zorgt voor heeeel veel positief getesten

Afgelopen week is het aantal meldingen van positieve coronatesten in vergelijking met de week ervoor met 51% gestegen naar 366.120. Sinds 18 januari zijn naar schatting 60.000 positieve coronatesten nog niet gemeld bij het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu door de grote toestroom van meldingen bij de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst.*

Op basis van de meldingen bekend bij het RIVM was in de afgelopen week de grootste stijging van het aantal meldingen per 100.000 inwoners bij kinderen en jongeren in de basisschool- (+161%) en middelbare schoolleeftijd (+112%). Ook bij dertigers (+42%) en veertigers (+42%) steeg het aantal positieve coronatesten duidelijk.

Bij de leeftijdsgroep 18-24 jaar daalde het aantal positieve coronatesten (-13%) (figuur 1).De verschillen bij de andere leeftijdsgroepen waren relatief klein. Het aantal mensen dat zich bij de GGD liet testen nam toe met 37% in de afgelopen kalenderweek, vergeleken met de week ervoor. Na een periode van daling nam het aantal ziekenhuisopnames in de afgelopen week weer toe.

In de afgelopen week werden 855** nieuwe opnames in het ziekenhuis gemeld, een stijging van +15% in vergelijking met de week ervoor. Daarmee lijkt de omslag van daling naar stijging te zijn ingezet. Op de IC intensive care werden 65 nieuwe patiënten op de IC opgenomen, dat is een daling van 34% in vergelijking met de week ervoor. Het reproductiegetal dat gebaseerd wordt op het aantal bij het RIVM gemelde* positieve coronatesten, ligt nog steeds ruim boven de 1. 

Gezien het veranderende COVID-19 beeld onder omikron heeft de redactie besloten om voorlopig te stoppen met het wekelijks COVID-19 overzicht. Bijzonderheden omtrent Sars-COV-2 zoals dagrecords, nieuwe zorgwekkende virusmutaties, impact op de maatschappij of wat er maar ook opvallend is te noemen zullen in een 'los' nieuwsbericht genoemd blijven worden. Indien de situatie in Nederland wijzigt, kunnen we eventueel opnieuw met een weekoverzicht starten. 

* Het dagelijks aantal positieve COVID-19 meldingen van het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu loopt op dit moment achter bij de daadwerkelijke meldingen bij de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst. Dit heeft te maken met de huidige hoge aantallen, waardoor de cijfers vertraagd vanuit het systeem van de GGD’en worden verstuurd naar het RIVM. Sinds 18 tot en met 25 januari is er een onderrapportage van circa 60.000 meldingen. Er wordt gewerkt aan een technische oplossing om deze achterstand in te lopen en te verhelpen, maar dat zal enige tijd duren. Het reproductiegetal dat gebaseerd is op deze meldingen, kan door deze achterstand mogelijk tijdelijk iets te laag uitvallen, wat bijgesteld wordt wanneer de achterstand in de meldingen is ingehaald.

** Stichting NICE en de ziekenhuizen kunnen nog geen onderscheid maken in het aantal patiënten dat vanwege COVID-19 werd opgenomen en het aantal patiënten dat met een positieve SARS severe acute respiratory syndrome-CoV coronavirus-2 test, maar voor een andere reden, in het ziekenhuis werd opgenomen. Hier wordt aan gewerkt.


Kijk terug: Rutte en Kuipers presenteren versoepelingen coronamaatregelen

Om 19.00 uur hebben Mark Rutte en minister Ernst Kuipers een persconferentie gehouden om nieuwe reeks versoepelingen aan te kondigen. De persconferentie is hier terug te kijken:

Naar verwachting mogen vanaf morgen mogen alle cafés, restaurants, bioscopen, musea en theaters van 05.00 uur tot 22.00 uur hun deuren openen voor gasten. Bezoekers zijn alleen welkom met een coronatoegangsbewijs, daarnaast moeten bezoekers een vaste zitplaats krijgen en zullen er binnen mondkapjes gedragen moeten worden.

Ook binnen- en buitenevenementen mogen weer plaatsvinden. Binnen is het maximumaantal bezoekers 1250 met vaste zitplaatsen, buiten is een derde van de normale capaciteit welkom.

Supermarkten mogen vanaf morgen ook weer tot 22.00 uur hun deuren openen, nu moeten ze om 20.00 uur dicht. Nachtclubs mogen hun deuren nog niet openen voor publiek.

Verder wordt verwacht dat de quarantaineregels zullen worden aangepast.

Blizzard werkt aan survival game in nieuw universum

Blizzard kondigt een nieuwe game aan. Soort van. Het bedrijf kondigt aan te werken aan een compleet nieuwe survival game binnen een nieuw IP. Geen Warcraft, StarCraft, Overwatch of Diablo dus.

Hier blijft het echter bij. Het nieuws komt naar buiten omdat het bedrijf zoekt naar nieuwe ontwikkelaars, waaronder leden voor Art, Design en Engineering. Het duurt ongetwijfeld nog een aantal jaar voordat we meer te horen krijgen over de game, al is er volgens Mike Ybarra wel een speelbaar product.

De tijd zal ons meer leren.

Internationaal onderzoek bevestigt: lockdowns slecht voor veel jongeren

Lockdowns pakken voor veel jongeren negatief uit voor de lichamelijke en mentale gezondheid. Zo bewegen ze minder en kennen ze meer gevoelens van depressie, eenzaamheid en onzekerheid. Vooral kwetsbare jongeren worden zwaar geraakt. Wel lijken de klachten, na versoepelingen, bij de meeste jongeren snel minder te worden. Dat blijkt uit literatuuronderzoek van het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu en het Nivel.

Hiervoor werden onderzoeken naar de gevolgen van de coronapandemie op jongeren in het eerste jaar van de pandemie bekeken. De onderzoekers vergeleken 145 studies uit ongeveer 60 landen.

Minder beweging en meer negatieve gevoelens
Uit deze studie blijkt dat jongeren in deze periode gemiddeld minder zijn gaan bewegen en zwaarder werden. Verder zijn ze meer gestrest/gespannen en hebben ze meer depressieklachten, gevoelens van eenzaamheid en onzekerheid. Ook ervaren ze meer druk op de thuissituatie. Dit geldt vooral voor kwetsbare groepen. Er zijn ook positieve gevolgen van lockdowns. Zo zorgen ze voor meer vrije tijd, minder prikkels en verplichtingen, minder schoolstress en meer zelfstandigheid.

Onderzoeksprogramma naar gevolgen langlopende crisis
De coronapandemie veroorzaakt een crisis die lang duurt. Over de gevolgen van korte crises op mensen (bijvoorbeeld een groot ongeluk of natuurramp) wordt al veel onderzoek gedaan. Over de gevolgen van langzame, langlopende crises en wat dit doet voor de lichamelijke en mentale gezondheid, is nog weinig bekend. Het Netwerk GOR (RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst GHOR Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio Nederland, het Nivel en ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum Nationaal Psychotrauma Centrum) verzamelt door een onderzoeksprogramma van vijf jaar hier meer kennis over. Daarmee kunnen beleidsmakers bij deze en volgende, soortgelijke crises effectieve maatregelen nemen.

Het literatuuronderzoek is onderdeel van de Integrale Gezondheidsmonitor COVID-19, die in opdracht van ZonMw Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie en het ministerie van VWS Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wordt uitgevoerd. Doel hiervan is zicht te houden op de gevolgen op de gezondheid door de coronapandemie en de maatregelen.

Frederica speelt met vuur in Triangle Strategy

Nintendo laat ons in een trailer van Triangle Strategy kennismaken met Frederica, Serenoa's verloofde en tevens erg vaardig met vuurmagie. Als prinses van Aesfrost zullen haar overtuigingen op de proef worden gesteld, maar Frederica gelooft altijd dat er voor alles een oplossing is.

In Triangle Strategy vinden gevechten plaats op terrein met hoogteverschillen. Het aanvalsbereik van personages in afhankelijk van hun positie en hun wapen, dus het is belangrijk dat je het slagveld bestudeert voordat je tot actie overgaat. Daarnaast hebben je beslissingen invloed op hoe het verhaal zich ontvouwt en welke personages zich bij je aansluiten.

Triangle Strategy wordt op 4 maart wordt uitgebracht op Nintendo Switch.

Nieuwe bŔta Blood Bowl 3 van start

Nacon en de ontwikkelstudio Cyanide maken bekend dat vandaag een nieuwe closed bèta-fase begint voor Blood Bowl 3. Deze loopt tot 09.00 uur op donderdag, 3 februari 2022.

Deze bèta is alleen beschikbaar voor spelers die zich afgelopen juni voor de bèta registreerden en biedt deze spelers de kans om alle verbeteringen te proberen die de game de afgelopen maanden heeft gekregen. Daaronder zijn verbeteringen aan de user interface, gameplay en andere, op feedback van gebruikers gebaseerde verbeteringen.

Net als tijdens de vorige beta, kunnen spelers spelen met de Black Orcs, Imperial Nobility en Elven Union in tactische turn-based-gevechten tegen andere spelers (online en offline) of tegen de AI. Daarnaast is een nieuw team krachtpatsers gearriveerd om hun volharding op het veld te bewijzen: de Dwarfs.

Blood Bowl 3 komt in 2022 beschikbaar voor pc, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X/S en Nintendo Switch.

Bob Lashley krijgt zijn rating voor WWE 2K22

2K en Visual Concepts zijn begonnen met de onthulling van het WWE 2K22 Superstar-rooster en de kijkcijfers met "The Almighty" Bobby Lashley. De komende weken zullen er meer Superstars en hun ratings bekend worden gemaakt.

WWE 2K22 komt 11 maart uit op PlayStation 4 en PlayStatiopn 5, Xbox One en Xbox Series X|S en pc.

Pas op voor oogkleppen impact Green Deal

LTO Nederland waarschuwt voor oogkleppen bij de uitwerking van de Green Deal. De ‘Van boer tot bord’-strategie leidt tot aanzienlijk minder landbouwproductie in Europa, toenemende voedselimporten en hogere consumentenprijzen. Dat wordt opnieuw onderstreept door twee recente studies van Wageningen University & Research. Hoge prijsfluctuaties en sterke prijsdalingen in verschillende sectoren creëren grote inkomensrisico’s voor boeren. Daarover debatteert het Europees Parlement vandaag. LTO benadrukt dat de totale impact op de land- en tuinbouw en de voedselproductie daar scherp in beeld moet blijven.

Sjaak van der Tak, voorzitter LTO Nederland: “Lagere landbouwproductie leidt tot minder Europese export en meer import van voedselproducten van buiten de EU. Daarmee komt de strategische voedselsoevereiniteit van Europa in het geding. Een vermindering in productie betekent dat meer landbouwgrond buiten de EU nodig zal zijn om verliezen in Europa te compenseren. Meerdere studies wijzen op grote ‘carbon leakage’, wat vraagtekens zet bij de wereldwijde effectiviteit van de ‘Van boer tot bord’-strategie om klimaatverandering tegen te gaan. Pas dus op met oogkleppen bij politieke besluitvorming. De wereld is groter dan postzegel Nederland, de impact van Europa op de wereld is gigantisch. Bij de uitwerking van Green Deal-beleid is een scherpe blik op de Europese voedselproductie vereist, met wetenschappelijke onderbouwing van politieke doelen. Als LTO zitten we daar bovenop!”

WUR berekende dat met de uitvoering van de Europese Green Deal de gemiddelde landbouwproductie in Europa met 10 tot 20 procent daalt. Voor sommige gewassen kan het productievolume zelfs met 30 procent afnemen. Vooral de doelen van de Commissie om in 2030 het  gewasbeschermingsmiddelengebruik en de nutriëntverliezen in de Europese Unie (EU) te halveren en het kunstmestgebruik met 20 procent te reduceren, creëren deze effecten. Naast lagere opbrengsten kunnen deze maatregelen zorgen voor ernstige kwaliteitsproblemen in Europa. Gewassen zijn met minder gewasbeschermingsmiddelen veel vatbaarder voor aantasting door ziekten of schimmels. Producten kunnen daardoor zelfs ongeschikt worden voor menselijke of dierlijke consumptie.

Verstoring van de handelsbalans en grote inkomensschommelingen
Een lagere productie leidt tot schaarste op de markten. Als gevolg daarvan verwacht Wageningen University een gemiddelde prijsstijging van 10 procent voor consumenten. Consumenten zijn immers niet bereid evenveel te betalen voor lagere voedselkwaliteit. Deze prijsstijgingen en schaarste hebben ook grote negatieve gevolgen voor de Europese handelsbalans.

Wageningen University verwacht dat boeren door de Green Deal de komende jaren met negatieve inkomenseffecten worden geconfronteerd. De lagere productievolumes verlagen de omzet op agrarische bedrijven en dit wordt niet gecompenseerd door lagere kosten voor gewasbescherming en kunstmest. Deze kostenreducties verlopen langzamer dan de verwachte inkomensdalingen. Grote fluctuaties in productievolumes zorgen daarnaast voor grote wisselingen in het boereninkomen. De inkomenszekerheid van boeren komt daarmee verder onder druk komt te staan. Hierdoor wordt het nog lastiger voor boeren en tuinders om te verduurzamen.

Hoorzitting Europees Parlement
Deze onderzoeken van Wageningen University herbevestigen de zorgen van LTO Nederland over de impact van de Green Deal op de land- en tuinbouw. Eerder trokken Universiteit Kiel, het JRC en het Amerikaanse landbouwministerie vergelijkbare conclusies. Vandaag lichten verschillende wetenschappers hun onderzoeksresultaten toe tijdens een hoorzitting in het Europees Parlement. LTO Nederland roept Nederlandse Europarlementariërs op de bevindingen van de betrokken onderzoekers te gebruiken als basis voor verdere besluitvorming rond de wetgevingsvoorstellen die de Europese Commissie de komende maanden en jaren presenteert. Daarnaast is aanvullend onderzoek nodig om de totale impact van de Green Deal voldoende in beeld te krijgen.

Jagex kondigt bordspel en tabletop RPG van RuneScape aan

Jagex, de ontwikkelaar en uitgever van de MMORPG RuneScape, heeft de handen ineengeslagen met Steamforged Games, gespecialiseerd op het gebied van tabletop-gaming. Samen gaan ze zowel een bordspel als een tabletop roleplaying game (TTRPG) maken geïnspireerd op RuneScape’s fantasiewereld van Gielinor. Het bordspel lanceert op Kickstarter, terwijl de TTRPG rechtstreeks naar de winkels gaat. Beide spellen komen nog dit jaar uit.

De spellen zijn gebaseerd op avonturen, personages en locaties uit de 21-jarige geschiedenis van RuneScape. Het bordspel neemt één tot vijf spelers mee op quest-gebaseerde campagnes door Gielinor. Spelers moeten uitrusting maken en upgraden, hun personages upgraden, speciale recepten koken, omgaan met NPC's en hun skills testen terwijl ze verschillende regio's van de wereld verkennen. Ook zijn er zijmissies om spelers onderweg af te leiden en te vermaken.

De TTRPG bestaat uit een geïllustreerd, hardcover regelboek dat je een RuneScape tabletop roleplaying game laat runnen. Je bouwt je eigen personages, verkent Gielinor en creëert unieke en spannende quests. Het TTRPG-boek is ook volledig compatibel met de fifth edition regelset van D&D.

De RuneScape-spellen worden Steamforged's twaalfde bewerking van een videogame voor tabletop. Een eerdere adaptatie was onder meer het Monster Hunter: World-bordspel, dat in 2021 3,4 miljoen pond opleverde op Kickstarter.

Announcement Runescape tabletop
Announcement Runescape tabletop

Militairen leveren bijstand voor bewaking en beveiliging rechtbank Amsterdam

Defensie gaat de politie tijdelijk helpen bij het bewaken en beveiligen van rechtszaken in de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam Osdorp. Dat gebeurt vanaf 1 maart. Bij de inzet gaat het om bijstand door hiertoe opgeleide en getrainde militairen. In groen tenue en bewapend worden zij elk gekoppeld aan een politie-collega. De militairen werken samen met en onder leiding van de Bewakingseenheid van de politie.

Minister Ollongren heeft, in overeenstemming met haar ambtsgenoot van Justitie en Veiligheid, het verzoek hiertoe ingewilligd. Dit kwam van burgemeester Halsema van Amsterdam.

Zij deed haar verzoek mede namens de hoofdofficier van justitie René de Beukelaer en de politiechef Frank Paauw. De roep om hulp is omdat de politie tegen de grenzen van haar capaciteit loopt.

Defensie heeft pelotons gereed gesteld om desgevraagd bijstand te verlenen aan de politie en Koninklijke Marechaussee, voor de bewaking van objecten. De NCTV draagt de kosten voor het gereedhouden van deze pelotons.

Cinematische trailer voor Sniper Elite 5

Rebellion heeft een cinematische trailer uitgebracht voor Sniper Elite 5, de nieuwste telg in de langlopende serie. De game speelt zich af in 1944 in Frankrijk, waar jij tijdens de Tweede Wereldoorlog 'Operatie Kraken' moet stoppen.

Nieuw is de Invasion Mode, waarin een infiltrerende Axis Sniper jou moet uitschakelen. Uiteraard moet jij dat zien te voorkomen en heb je als bonus objective de infiltrant uit te schakelen. Multiplayer dus. De Axis Sniper kan gebruik maken van de AI in de game, zodat zij bijvoorbeeld jouw locatie onthullen als ze jou zien.

Sniper Elite 5 komt in 2022 uit op pc, PlayStation 4 & 5, Xbox One en Xbox Series X | S.

Respawn Entertainment werkt aan drie Star Wars-games

EA maakt via een blogpost bekend waar Respawn Entertainment (Titanfall, Apex Legends, Star Wars Jedi: Fallen Order) momenteel aan werkt. Na het succes van Star Wars Jedi mag het geen verrassing zijn dat het veel Star Wars betekent.

De studio werkt momenteel aan drie games binnen dat universum. De eerste titel is een vervolg in de Star Wars Jedi-serie. Ze worden hierin bijgestaan door twee nieuwe teams. De tweede titel is een nog onbekende FPS-titel onder leiding van Peter Hirschmann, game director. De laatste titel is een strategy game en wordt ontwikkeld in samenwerking met Bit Reactor.

Goed nieuws dus voor fans van Star Wars, minder goed nieuws voor fans die liever een origineel IP of Titanfall 3 hadden gezien.

Het nutteloze feitje van de dag: Met 326 km/u over de Afsluitdijk

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Velen vinden de snelweg over de Afsluitdijk uitnodigen om hard te rijden en dat dat deel van A7 één van de eerste stukken was waar je (vroeger) 130 kilometer per uur mocht rijden onderstreept dat ook wel een beetje. Maar wist je dat er een Nederlander is die daar (met toestemming) meer dan 300 kilometer per uur reed? Daarvoor moeten we terug naar 2006 toen er ook al een Nederlander bij Red Bull Racing in de Formule 1 reed. Destijds had Robert Doornbos de eer om bij het raceteam van het rode stier te rijden en op 15 augustus 2006 mocht de Nederlander van Rijkswaterstaat een demonstratie geven met zijn bolide op de iconische waterkering. Doornbos wist een snelheid van 326 kilometer per uur te halen!

"Wow, dit was echt gaaf! Natuurlijk had ik al wel eens vaker met een personenauto over de Afsluitdijk gereden, maar dit is een veel spannender ervaring! Toen Red Bull Nederland mij begin dit jaar benaderde met de vraag of ze misschien één van mijn stoutste dromen konden waarmaken, riep ik direct 'volgas met de RB2 over de Afsluitdijk rijden'. Deze droom is dus vandaag dubbel en dwars uitgekomen!" Zo vertelde Doornbos na afloop aan Motorsport.com.

Doornbos in zijn RB2 op de Afsluitdijk (WikiCommons/Patrick Savalle)
Doornbos in zijn RB2 op de Afsluitdijk (WikiCommons/Patrick Savalle)

Rusland en Oekra´ne: vragen en antwoorden over de situatie aan de grens

De situatie aan de grens tussen Oekraïne en Rusland is erg zorgwekkend. Er is veel contact tussen diplomaten, militairen en regeringsleiders om te voorkomen dat de spanningen hoger oplopen.

Waar gaan de gesprekken over? Welke maatregelen worden er genomen? En wat doet Nederland? We beantwoorden een aantal belangrijke vragen.

Wat gebeurt er aan de grens tussen Rusland en Oekraïne? ( stand 24 januari 22.59 uur)
Sinds een aantal maanden verzamelt Rusland steeds meer troepen langs de grens van Oekraïne. En er zijn veel Russische militairen in Belarus. Ook rondom de Krim in de Zwarte Zee ten zuiden van Oekraïne is er meer activiteit van Russische marineschepen.

Rusland heeft de Krim sinds 2014 illegaal geannexeerd (in bezit genomen). In het oosten van Oekraïne wordt sinds 2014 gevochten. Op 17 juli 2014 werd hier vlucht MH17 neergehaald, waarbij alle 298 slachtoffers – onder wie 196 Nederlanders – om het leven kwamen. De Nederlandse regering heeft drie doelen gesteld: waarheidsvinding, gerechtigheid en rekenschap. Hier werkt Nederland tot op de dag van vandaag hard aan, met steun van de internationale gemeenschap.

Er is in Oost-Oekraïne officieel sprake van een staakt-het-vuren, maar er wordt nog veel geschoten en er vallen ook doden. Ook een misverstand of ongeluk kan tot nieuw geweld leiden. Er is daarom veel contact tussen diplomaten, militairen en regeringsleiders om te voorkomen dat de spanningen hoger oplopen.

Hoe is het huidige conflict tussen Rusland en Oekraïne ontstaan?
Tot 1991 maakten Oekraïne en Rusland allebei deel uit van de Sovjet-Unie. In 1991 besloten de leiders van Belarus, Oekraïne en Rusland gezamenlijk dat de Sovjet-Unie werd opgeheven. Oekraïne en Rusland werden daarmee onafhankelijke landen.

Omdat Rusland en Oekraïne allebei onderdeel waren van de Sovjet-Unie, hadden beide landen kernwapens. In 1994 is afgesproken dat Oekraïne zijn kernwapens aan Rusland zou geven. In ruil daarvoor zou Rusland de onafhankelijkheid van Oekraïne garanderen. In 2014 trad er na grootschalige protesten in Oekraïne een nieuwe regering aan. Vlak daarna annexeerde Rusland de Krim. Ook steunt Rusland sinds 2014 opstandelingen in het oosten van Oekraïne (Donetsk en Loehansk).

Steeds meer Oekraïners willen dat Oekraïne lid wordt van de NAVO en de EU. Ook de Oekraïense regering is daar voorstander van. Rusland is het hier niet mee eens en eist dat Oekraïne nooit lid mag worden van deze organisaties. In 2014 sloot Oekraïne een associatieovereenkomst met de EU: op veel gebieden wordt er nauwer samengewerkt. Het betekent niet dat Oekraïne lid wordt van de EU.

Ook Oekraïne en de NAVO werken nauw samen. Die samenwerking is hechter geworden na de illegale annexatie van de Krim in 2014. De NAVO helpt Oekraïne bijvoorbeeld om zijn defensie te versterken. Onder andere op het gebied van cyberveiligheid.

Wat zijn de standpunten van Nederland?
Nederland maakt zich grote zorgen over de spanningen aan de grens van Oekraïne en Rusland. Het is belangrijk om te voorkomen dat de situatie uit de hand loopt. We moeten daarom met Rusland blijven praten. Tegelijkertijd moeten we met de EU en de NAVO duidelijk maken dat nieuwe agressie van Rusland serieuze gevolgen kan hebben. Zo is er met andere EU-landen afgesproken dat er sancties kunnen worden opgelegd.

De eisen van Rusland over NAVO-uitbreiding en het terugtrekken van wapens uit heel Oost-Europa zijn voor de NAVO, de EU en voor Nederland niet acceptabel. Wel is het goed om het met Rusland te hebben over de zorgen die het land heeft. Ook kunnen we dan afspraken maken over bijvoorbeeld militaire oefeningen en de aanwezigheid van bepaalde raketten in Oost-Europa. Of Oekraïne toe kan treden tot de NAVO is een vraag voor Oekraïne en de 30 bondgenoten van de NAVO. Nederland denkt dat het land in de toekomst kan toetreden, maar is van mening dat Oekraïne op dit moment niet aan de voorwaarden voor toetreding voldoet.

Wat is de rol van Nederland in deze situatie?
Het ministerie van Buitenlandse Zaken zet zich wereldwijd in om samen met andere landen gesprekken te voeren over de situatie. Bijvoorbeeld binnen de NAVO, de EU en Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE). Want samen staan we sterker.

In Genève, Brussel, Wenen en Moskou zijn al gesprekken gevoerd met Rusland over de huidige situatie. Er wordt dus veel overlegd, en met een duidelijk doel: om te voorkomen dat de spanningen hoger oplopen. Nederland steunt deze gesprekken en blijft er actief aan bijdragen. Een open gesprek met Rusland is belangrijk, juist bij kwesties waar wij het niet over eens zijn. Ook zorgen we er met andere landen voor dat we goed voorbereid zijn als de situatie verslechtert.

Zo stuurt Nederland twee F-35 jachtvliegtuigen naar NAVO-bondgenoot Bulgarije. Die zullen worden ingezet om onbekende vliegtuigen boven het NAVO-verdragsgebied te onderscheppen. Zie hiervoor de Kamerbrief ‘Nederlandse bijdragen aan de versterking van de NAVO afschrikking en verdediging’ (20 januari). Ook staat Nederland ervoor open zorgvuldig te kijken naar het leveren van defensieve militaire steun aan Oekraïne.

Premier Rutte en minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken zullen Oekraïne binnenkort bezoeken. Onder meer om te laten zien dat Nederland de landsgrenzen en onafhankelijkheid van Oekraïne steunt.

Wat betekent de situatie voor Nederlanders in Oekraïne?
De kleurcode voor Oekraïne is voor sommige delen van het land oranje: alleen voor echt noodzakelijke reizen. En een aantal gebieden zijn rood: reis er niet naartoe. Evacuatie is voor Nederlanders niet aan de orde. Nederlanders kunnen op dit moment zelf het land verlaten, bijvoorbeeld met de auto, trein of via commerciële vluchten. Wel houdt het team op de ambassade de situatie nauwlettend in de gaten.

Ben je in Oekraïne? Dan is het belangrijk om je verblijf te registreren bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken. Zo weten wij dat je in het land bent, en blijf je geïnformeerd over de laatste ontwikkelingen. Want de situatie in Oekraïne kan snel veranderen.

 • Rood: niet reizen De kleurcode van het reisadvies voor de Oekraïense gebieden Donetsk, Loehansk en de Krim is rood. Dit betekent dat het te gevaarlijk is om naar deze delen van Oekraïne te reizen. Wat je situatie ook is: ga er niet naartoe.

  Ga je toch naar deze gebieden? Dan is dit je eigen verantwoordelijkheid. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan je niet of waarschijnlijk niet helpen als je in de problemen komt.

 • Oranje: alleen noodzakelijke reizen De kleurcode van het reisadvies voor de rest van Oekraïne is oranje. In verband met de onzekere situatie wordt geadviseerd eventuele reizen uit te stellen. Als je in Oekraïne bent ga dan na of het nog steeds echt noodzakelijk is dat je daar verblijft en vertrek anders.

  Ga je toch naar Oekraïne? Dan is dit je eigen verantwoordelijkheid. Bereid je goed voor. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan je niet of waarschijnlijk niet helpen als je in de problemen komt.

"Elden Ring kan in 30 uur worden uitgespeeld"

Elden Ring kan in zo'n dertig uur worden uitgespeeld. Dat zegt producent Yasuhiro Kitao in een interview. Het gaat volgens Kitao dan wel over de hoofdroute. Als je van plan bent om veel optionele content te doen komen daar "tientallen uren" bij.

De exacte speeltijd is volgens Kitao moeilijk te voorspellen, vanwege het feit dat het spel een open wereld en veel RPG-elementen bevat die spelers verschillende opties geven. Het is overigens volgens Kitao onmogelijk om 100% in één playthrough te behalen, omdat je richting het einde bepaalde keuzes moet maken. Zoals wel vaker moet je in New Game Plus duiken om echt alles te zien.

Elden Ring komt op 25 februari uit voor PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X|S en pc.

Celstraf geŰist voor bedreiging persfotograaf met een shovel in Lunteren

Tegen een 34-jarige man uit Lunteren is maandagmiddag 24 januari voor de rechtbank in Zutphen een celstraf van vijftien maanden geëist waarvan vijf maanden voorwaardelijk vanwege het shovelincident met een persfotograaf en diens vriendin op 19 april 2021 in Lunteren.

De officier van justitie sprak in haar requisitoir over een zeer ernstige zaak. “De verdachte wist niet van ophouden, hij ging maar door. Het moet voor de slachtoffers hebben geleken alsof zij in een horrorfilm waren beland.”

De persfotograaf kwam die maandagavond af op een autobrand in Lunteren. Toen hij opnames probeerde te maken, is hij – samen met anderen – ernstig bedreigd door onder meer de verdachte. De fotograaf trok zich daarop terug in zijn auto, waarin ook zijn vriendin zat.

De verdachte heeft vervolgens een shovel gehaald en heeft die voor de auto van de fotograaf geplaatst, waarna hij de auto met de shovel optilde. Het voertuig is daarna door de verdachte en anderen met stokken bewerkt, zodanig dat een van de autoruiten barstte. Vervolgens heeft verdachte de auto met de shovel op de kop in een greppel gekiept. “Dat moet voor de inzittenden enorm angstaanjagend zijn geweest”, aldus de officier van justitie.

Tekeer gegaan
De officier zei dat het “het best voor te stellen is dat verdachte niet gediend was van publiek toen hij een autobrand stond te blussen, maar dat het onder geen beding te begrijpen is dat hij het heft in eigen hand heeft genomen, dat hij als een beest tekeer is gegaan, en pas is gestopt op het moment dat degenen op wie hij het had gemunt, op de kop, bekneld in een auto in een greppel lagen. De verdachte is vertrokken zonder een krimp te geven, de inzittenden schreeuwend om hulp achterlatend.” De brandweer moest de twee uit de auto bevrijden.

Deze enorm agressieve vorm van eigenrichting heeft een golf van verontwaardiging door het land laten gaan, schetste de officier. “Velen probeerden zich een voorstelling te maken van hoe beangstigend het moet zijn geweest om op deze manier op kop in een greppel te belanden, niet wetend hoe het zal aflopen, niet wetend of je het er levend van af zult brengen. Het OM tilt zwaar aan de zaak.”

Nuanceren
Het leek erop dat hier de persvrijheid - een groot goed - in het geding was, maar dat wilde de officier ter zitting toch nuanceren. De verdachte zelf verklaarde dat hij niet wist dat hij met mensen van de pers van doen had, stelde ze. Ze waren niet als zodanig herkenbaar, hebben zich niet als zodanig gepresenteerd, gebruikten geen professionele apparatuur – op dashcambeelden is te zien dat er met telefoontoestellen is gefotografeerd. “Maar deze conclusie doet niets af aan het ernst van de feiten”, aldus de officier.

Het OM acht meerdere strafbare feiten wettig en overtuigend te bewijzen. Zo vindt het OM dat de man zich schuldig heeft gemaakt aan vernieling van de auto van de slachtoffers waardoor levensgevaar te duchten was – de gebeurtenissen hadden fataal kunnen aflopen - een poging tot het toebrengen zwaar lichamelijk letsel, openlijke geweldpleging en bedreiging (in vereniging gepleegd). Wel is het OM van mening dat de man zou moeten worden vrijgesproken van de poging tot doodslag.

Schade vergoed

De verdachte heeft ruim drie maanden in voorarrest gezeten. Ondanks het feit dat hij direct spijt heeft betuigd en openheid van zaken heeft gegeven, vindt de officier van justitie dat een langere gevangenisstraf dan die drie maanden die de verdachte al heeft vastgezeten, passend en geboden is in deze zaak. “Er moet een duidelijk signaal worden afgegeven dat deze ernstige vorm van eigenrichting niet wordt geaccepteerd”, aldus de officier ter zitting. Ze eiste een celstraf van vijftien maanden waarvan vijf maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar – concreet betekent het dat hij wat het OM betreft nog zeven maanden de cel in zou moeten. De schade is door de verdachte enige tijd geleden al aan de slachtoffers vergoed.

De twee andere mannen die in deze zaak zijn aangehouden, moeten zich op een later tijdstip voor de rechter verantwoorden. Hun wordt openlijke geweldpleging en bedreiging (in vereniging gepleegd) ten laste gelegd.

Opvallend veel coronapatiŰnten onder de 30 opgenomen

De instroom van coronapatiënten onder de 30 jaar in ziekenhuizen is nog niet eerder zo hoog geweest als nu, signaleert het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Het centrum, dat dagelijks rapporteert over de coronacijfers van ziekenhuizen, kan hiervoor nog geen goede verklaring geven. De stijging is zichtbaar op de verpleegafdelingen.

De besmettingscijfers onder jonge mensen waren de afgelopen weken zeer hoog. “Daar maakten we ons niet zo’n zorgen over, want deze leeftijdsgroepen lopen de laagste risico’s, maar onze dataspecialisten sloegen op de hoge opnamecijfers aan”, zegt een woordvoerster van het LCPS. Ze hoopt dat over enkele dagen meer duidelijk is. Het LCPS gaat de onderliggende data bestuderen, maar wil die nu nog niet delen. Lees verder bij Skipr.

Eenvoudige aanschaf en doorvoer vuurwapens binnen Europa baart zorgen

Het niet toepassen en handhaven van Europese richtlijnen speelt criminele vuurwapenhandelaren in de kaart. De politie onderzocht hoe criminelen relatief eenvoudig vuurwapens aanschaffen, ombouwen en naar ons land transporteren. De politie – gesteund door Europol en de Europese Commissie – pleit daarom voor snelle invoering en handhaving van de Europese vuurwapenwetgeving.

Uit opsporingsonderzoeken van onder meer de Dienst Landelijke Recherche (DLR) van de Landelijke Eenheid, die onder gezag van het Landelijk Parket uitgevoerd worden, blijkt dat veel vuurwapens die in Nederland en andere Europese landen worden gebruikt bij geweldsincidenten uit Oost-Europa komen. De wapens worden in deze landen aangekocht, naar Nederland gebracht en omgebouwd om vervolgens in het criminele circuit te worden doorverkocht.

Frustreren
Naar aanleiding van de opsporingsonderzoeken zette de Landelijke Eenheid in 2019 samen met partners het internationale project Belpre op. Het doel van dit project was het criminele logistieke proces en de werkwijze rond vuurwapens in kaart te brengen, evenals mogelijkheden om dit proces te frustreren. Het project richtte zich op Slowakije, waar de aanschaf van bepaalde vuurwapens door particulieren zonder vergunning destijds was toegestaan. Het gaat dan bijvoorbeeld om zogenoemde Flobert-vuurwapens (met een klein kaliber) en gas- en alarmpistolen.

In Nederland zijn het bezit en de verkoop van deze wapens zonder vergunning streng verboden. “Het gaat om (klein kaliber) wapens die relatief eenvoudig kunnen worden omgebouwd naar scherpschietende vuurwapens van 9mm kaliber. Zodra dat is gebeurd, bijvoorbeeld door aanpassingen aan de loop te doen, worden de wapens in het criminele circuit verhandeld. Maar liefst 40% van alle wapens die de politie in beslag neemt, zijn omgebouwde wapens”, zegt Andy Kraag, hoofd van de DLR.

Richtlijnen
In Europees verband zijn eenduidige richtlijnen opgesteld die de handel in en het bezit van vuurwapens aan banden moet leggen. Bijvoorbeeld door ook Flobert-wapens vergunningplichtig te maken. Slowakije past per februari 2022 de vuurwapenwetgeving aan zodat flobert-vuurwapens niet meer vergunningsvrij aangekocht kunnen worden. Echter, in nog niet alle Europese landen worden deze richtlijnen toegepast. Dat maakt dat criminele vuurwapenhandelaren eenvoudig wapens kunnen kopen.

Dankzij vrij verkeer van personen en goederen binnen de Europese Unie en goede verbindingen is de pakkans tijdens het transport van wapens klein. “Dat maakt het voor vuurwapenhandelaren aantrekkelijk én gemakkelijk”, zegt Andy Kraag. “Zij kunnen wapens aanschaffen en transporteren zonder dat er een haan naar kraait. Deze wapens worden vervolgens gebruikt bij liquidaties in Nederland en terreuraanslagen in Europa. Zo werden omgebouwde wapens onder meer aangetroffen in het onderzoek naar de martelcontainers, de liquidatie van Peter R. de Vries en de aanslag op het Bataclan in Frankrijk. En dat maakt het een urgent probleem dat we bij de bron moeten aanpakken. Daarnaast gaan we natuurlijk onverminderd door om vuurwapenhandelaren die zich bezighouden met het aankopen, ombouwen en verhandelen van wapens naar Nederland op te sporen.”

Invoering
De politie pleit voor snelle invoering en handhaving van de Europese richtlijnen ten aanzien van vuurwapenbezit en -verkoop. “Het is van groot belang dat elk land dat doet. Als het ene land de regels toepast, maar het andere niet, zullen criminelen naar dat land uitwijken en gaat de handel onverminderd door,” zegt Arjan de Zwart, hoofd van de Rotterdamse recherche en bij de politie mede-verantwoordelijk voor de aanpak van illegale vuurwapens.

Voorkant
“Als politie hebben we de afgelopen jaren successen geboekt in de opsporing van illegale vuurwapens en de personen die ze verhandelen. Vorige jaar startte de politie ruim 200 onderzoeken naar handel in illegale vuurwapens en elk jaar nemen we vele duizenden illegale vuurwapens in beslag. Maar het zou ons én de samenleving enorm helpen als het vuurwapenhandelaren moeilijker wordt gemaakt om wapens aan te schaffen, om te bouwen en te vervoeren”, zegt De Zwart. “Als dat gebeurt, pakken we het probleem aan de voorkant aan en kunnen we echt een vuist maken tegen excessief geweld, zoals liquidaties.”

Cities: Skylines krijgt naast Airports DLC gratis update

De komst van Cities: Skylines Airports-DLC valt samen met een interessante update aan de kern van de game. De gratis update brengt enkele welkome A.I. tweaks en nieuwe customization-opties.

Ten eerste is de 'intelligentie' van vliegtuigen aangepast, niet langer zul je vliegtuigen zien die eindeloos boven een stad cirkelen. Daarnaast is het aantal passagiers dat per vlucht aan boord zit verhoogd. Qua customization kunnen spelers nu bomen die langs de weg staan inwisselen voor andere exemplaren, bijvoorbeeld de esdoorns vervangen door palmboompjes. Verder zijn er 14 nieuwe assets toegevoegd die gemaakt zijn door Skylines-modder MrMaison.

Bekijk onderstaande trailer voor een volledig overzicht van alle nieuwe features. De Airports-DLC komt vandaag uit, evenals de gratis patch.

Watch Dogs Legions krijgt geen updates meer

Ubisofts hack/adventure-game Watch Dogs Legion zal vanaf heden geen update meer ontvangen. Het huidige multiplayer-seizoen zal dan ook het laatste zijn.

In een blogpost van Ubisoft die afgelopen vrijdag werd geplaatst, geeft de Franse ontwikkelaar aan dat patch 5.6 - die in september vorig jaar verscheen - in feite de laatste update voor de game betrof. Seizoen 5, dat afgelopen weekend van start ging, zal dus het laatste multiplayer-seizoen zijn.

Dat betekent uiteraard niet dat hierna niet meer gespeeld kan worden, seizoenen 3-5 zullen zich vervolgens herhalen om spelers de mogelijkheid te geven om gemiste rewards alsnog op te pikken.

PokÚmon Legends: Arceus overzichtstrailer

Pokémon Legends: Arceus komt op 28 januari uit voor Nintendo Switch. Het is voor Nintendo dus een goed moment om nog een laatste overzichtstrailer te maken. In de beelden zien we op zich niets nieuws, maar alle feiten worden mooi op een rijtje gezet.

Pokemon Legends speelt zich bijvoorbeeld in het verleden af. De regio heet Hisui, een gebied dat later omgedoopt zou worden tot het bekende Sinnoh van Diamond en Pearl.
Je speelt als een lid van de 'survey corps' en doet onderzoek naar Pokemon in het wild. Wat natuurlijk het meest opvalt zijn de open speelgebieden en het feit dat je nu Pokemon echt real-time kunt vangen. Als dat niet lukt moet je het alsnog via het klassieke turn-based vechtsysteem proberen.

Apex Legends verwelkomt Mad Maggie in nieuw seizoen

Het nieuwe seizoen van Apex Legends staat voor de deur. Het nieuwe seizoen, dat op 8 februari wereldwijd van start gaat en als label "Defiance" meekrijgt, introduceert tevens een nieuwe personage genaamd Mad Maggie.

Maggie leek te worden vermoord in de Apex Legends comics maar wordt op het laatste moment 'gered'. Ze werd voor een executiepeleton geplaatst maar krijgt uiteindelijk een ander vonnis, uitgesproken door een nog onbekend personage. Meedoen aan de battle royale dient als vervanging voor haar straf.

Er zitten nog meer nieuwigheden in seizoen 12. Zo wordt een nieuwe gamemodus geïntroduceerd genaamd Control, waarin teams van 9 spelers het tegen elkaar opnemen met oneindige respawns. Ook lijkt de map Olympus een flinke update te krijgen. Bekijk de cinematic trailer van Maggie vast hieronder.

NFL: Chiefs na sensationeel slot langs Bills, Rams schakelen Buccaneers uit

In de NFL zijn we weer een ronde verder in de playoffs, de Divisional Round zit erop en dus zijn er nog vier teams over die kans maken op winst in de Super Bowl op 13 februari. De Conference Championship Games staan voor zondag op het programma, eerst een kijkje terug op het afgelopen weekeinde.

In de AFC zijn de Cincinnati Bengals bezig met het beste seizoen in decennia, maar de Tennessee Titans hadden in elk geval wel de hoop om in eigen huis een einde aan die run te maken. Kicker Evan McPherson begon er in elk geval goed aan en met twee field goals in het eerste kwart zette hij de Bengals op 0-6.

In het tweede kwart kwamen de Titans langszij via een korte touchdown van Derrick Henry, waarna de 2-point conversion mislukte. McPherson trapte nog eens raak en in het derde kwart scoorde Joe Mixon een touchdown voor de Bengals: 6-16. Wederom werd het gelijk, dit keer via een field goal van Randy Bullock en een 33-yard touchdown pass van Ryan Tannehill op AJ Brown.

Het vierde kwart leek geen beslissing op te gaan leveren, tot de Bengals in de slotfase nog in field goal range kwamen. McPherson mocht van 52 yards aanleggen in de laatste seconden van de wedstrijd en werd de grote held: hij trapte raak en de Bengals wonnen met 16-19.

De Green Bay Packers ontvingen de San Francisco 49ers en kwamen na een paar minuten op voorsprong dankzij een touchdown van AJ Dillon. Pas in het derde kwart veranderde de score: Robbie Gould trapte de Niners op het scorebord, Mason Crosby bracht de Packers-voorsprong in het vierde kwart terug naar zeven punten.

Met minder dan vijf minuten te gaan kwamen de Niners op dreef: een blocked punt werd door Talanoa Hufanga terug de endzone in gedirigeerd voor een touchdown en 10-10, waarna San Francisco in de laatste seconden ook nog eens in field goal range kwam. Gould mocht aanleggen en vanaf 45 yards trapte hij wederom raak: 10-13 en de Niners gaan door.

De titelverdedigers, de Tampa Bay Buccaneers, kregen bezoek van de Los Angeles Rams, die via een field goal van Matt Gay en een 7-yard touchdown pass van Matthew Stafford op Kendall Blanton op 0-10 kwamen. Ryan Succop deed namens de Bucs wat terug, maar in het tweede kwart ging het weer fout: Stafford bediende Cooper Kupp voor een 70-yard touchdown, Gay trapte nog eens raak en vroeg in het derde kwart was het Stafford zelf die 3-27 op de borden zette.

Toch gaven Tom Brady en Tampa Bay niet op. Succop trapte weer raak, Leonard Fournette werkte een touchdown binnen en Brady bediende Mike Evans over 55 yards: 20-27. In de laatste minuut werd Fournette de held met een 9-yard rushing touchdown voor 27-27, maar toch ging het fout: binnen een paar plays stonden de Rams in field goal range en Gay kon vanaf 30 yards de winst tussen de palen trappen, 27-30 voor de Rams.

De beste wedstrijd was de laatste van de vier, die tussen de Kansas City Chiefs van quarterback Patrick Mahomes en de Buffalo Bills van Josh Allen. Devin Singletary (Bills) en Mahomes scoorden in het eerste kwart een touchdown, in het tweede kwart waren het Byron Pringle (Chiefs) en Gabriel Davis (Bills): 14-14.

Een field goal van Harrison Butker bracht de Chiefs in het derde kwart op voorsprong, Mecole Hardman breidde die uit met een 25-yard run en Davis bracht het weer wat terug met een heerlijke 75-yard touchdown. Het vierde kwart werd geopend door een nieuwe field goal van Butker, maar met minder dan twee minuten te spelen wist Allen over 27 yards Davis te bereiken, waarna Stefon Diggs de 2-point conversion ontving: 26-29 voor de Bills.

Mahomes en zijn team lieten het er niet bij zitten en in no-time stuurde de quarterback Tyreek Hill weg voor een prachtige 64-yard touchdown run: 33-29. Het was nog niet voorbij, want wéér was het Davis die in de endzone een streep van Allen ontving: 33-36. Butker mocht in de slotseconden aanleggen en trapte de ploegen vanaf 49 yards overtime in, waarn de Chiefs dan toch wonnen: Mahomes bereikte Travis Kelce over 8 yards en de Chiefs wonnen met 42-36.

Uitslagen Divisional Round
Tennessee Titans - Cincinnati Bengals (AFC) 16-19
Green Bay Packers - San Francisco 49ers (NFC) 10-13
Tampa Bay Buccaneers - Los Angeles Rams (NFC) 27-30
Kansas City Chiefs - Buffalo Bills (AFC) 42-36 OT

Zondag 30 januari
21.00 AFC Championship; Kansas City Chiefs - Cincinnati Bengals
00.30 NFC Championship; Los Angeles Rams - San Francisco

FOK! Wat een weer: 50 (?) shades of grey...

winterbanner

Het is vandaag bewolkt, maar wel droog met in het uiterste zuiden vanochtend kans op mist. De maximumtemperatuur ligt tussen 2°C langs de zuidgrens en 6°C in het Waddengebied. Er staat weinig wind.

In de nacht naar woensdag is het bewolkt en droog. De minimumtemperatuur loopt uiteen van rond het vriespunt in het uiterste zuiden tot 5°C in het Waddengebied. Boven land staat er een zwakke zuidwestenwind, langs de kust staat er een matige westelijke wind.

Woensdag overdag blijft het bewolkt en blijft het op de meeste plaatsen droog. De maxima lopen uiteen van 3°C in het zuidoosten tot 7°C in het noordwesten. De wind is zuidwest, aan de kust west en neemt boven land toe naar matig, langs de kust naar vrij krachtig. (Bron: KNMI)

Donkere wolken pakken zich samen boven Zeepziederij de Adelaar in Wormerveer (Foto: FOK!)
Donkere wolken pakken zich samen boven Zeepziederij de Adelaar in Wormerveer (Foto: FOK!)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

'Interactief gedicht' A Memoir Blue uitgesteld naar maart

A Memoir Blue van uitgever Annapurna Interactive is uitgesteld van 10 februari naar 24 maart. Dit is een verhalend spel dat (bijna letterlijk) in het geheugen duikt van Miriam, een professionele zwemster. Miriam neemt je mee door haar levensverhaal, waarbij onder andere de relatie met haar moeder een hoofdrol speelt.

Het is dus een spel dat voornamelijk verhalende scenes bevat. Volgens Annapurna kun je wel rekenen op een paar 'onverwachte puzzels'. Het is aan de hand van de trailer moeilijk te zien of dit een goed spel wordt, maar Annapurna Interactive heeft inmiddels een behoorlijk groot portfolio aan interessante indiegames. A Memoir Blue komt op alle platformen uit.

Sol Cresta komt in februari uit

Sol Cresta, de shoot 'em up van van PlatinumGames, komt op 22 februari uit. Het dient als de spirituele opvolger van Moon Cresta en Terra Cresta, spellen uit de jaren '80. Sol Cresta krijgt een adviesprijs van veertig euro en komt uit voor PS4, Switch en pc.

De onderstaande releasedatum aankondigingsvideo geeft je een goede indruk wat je kunt verwachten. Dat is dus vooral echt klassieke top-down gameplay en bullet hell situaties. Het is uiteraard heel niche, maar er bestaat nog altijd een groepje liefhebbers die van dit soort spellen houden.

Square Enix toont 'laatste' Stranger of Paradise trailer

CHAOS! Square Enix zorgde afgelopen jaar voor veel memes op internet met Stranger of Paradise: Final Fantasy Origin. De game, die gemaakt wordt door Nioh-ontwikkelaar Team Ninja, krijgt nu nog een laatste grote verhaaltrailer. Hier zien we wederom dat het totaal onduidelijk blijft of we het verhaal wel serieus moeten nemen.

Stranger of Paradise speelt als een Dark Souls-achtige actie-game, maar bevat natuurlijk ook RPG-elementen uit de hoofdserie. Zo is er een uitgebreide 'job system' waarmee je de personages verschillende speelstijlen kunt laten gebruiken. Stranger of Paradise: Final Fantasy Origin komt op 18 maart uit voor PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X|S en pc (Epic Games Store).

Social deduction-game Gnosia vanaf deze week beschikbaar voor pc

Gnosia is afgelopen maandag uitgekomen voor Steam. Deze social deduction-game, die soms wordt beschreven als 'single player Among Us', kwam vorig jaar al uit voor Nintendo Switch waar het een kleine cult-hit werd.

Gnosia speelt zich af in een ruimteschip waarin tenminste een crewlid geïnfecteerd is door het 'Gnosia' virus. Terwijl ze een mens pretenderen te zijn wordt er elke avond iemand vermoord. Het is aan jou om uit te zoeken wie de verrader is. Het verhaal zit verder vast in een 'timeloop' en elke potje duurt maximaal vijftien minuten. De rollen zijn ook elk potje weer anders en je kunt zelf ook als Gnosia spelen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #630
special
VrijMiBabes #106 (not very sfw!)
special
Weekend gifdump #69
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #106
review
We Were Here Forever
special
Random Pics van de Dag #629
©FOK.nl e.a.