FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 21 januari 2022

Random Pics van de Dag #527

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Biatleten Babikov en Braisaz boeken fraaie zeges in Antholz

Deze week staat alweer de laatste pre-olympische World Cup biatlon op het programma. In het immer fraaie Süd-Tirol in Italië komt men in actie in Antholz, waar op de eerste twee dagen de individuele wedstrijden werden afgewerkt: twintig kilometer voor de mannen, vijftien voor de vrouwen, met vier schietbeurten.

Mannen
De jonge Rus Said Karimulla Khalili maakte grote indruk door negentien van de twintig schijven om te schieten en ook vrij rap te zijn op de langlaufski's. Hij pakte de snelste tijd, maar die werd wel al snel met een kleine veertig seconden verbeterd door Tarjei Bø: de Noor trof achttien keer doel, alleen bij de laatste schietbeurt noteerde hij twee missers.

Die missers kwamen hem uitermate duur te staan, want Anton Babikov was goed bezig. De Rus schoot alle schijven om en was aan de finish 9,7 seconden sneller dan Bø, wiens twee strafminuten hem dus de overwinning kostten. Khalili hield de derde plek vast en pakte zijn eerste World Cup-podium, nadat Johannes Thingnes Bø met drie missers twee seconden tekort kwam om de Rus te kloppen.

De prestatie van de dag kwam op naam van een minder bekende naam: Campbell Wright schoot achttien keer raak en de piepjonge Nieuw-Zeelander pakte daarmee een vijftiende plek - biatlonhistorie voor het land én op de valreep een prestatie waardoor het Nieuw-Zeelands Olympisch Comité hem alsnog naar de Spelen in Beijing stuurt.

Vrouwen
Julia Simon uit Frankrijk schoot in de derde en vierde schietbeurt een keer mis, maar was erg snel onderweg en noteerde dan ook de beste tijd bij de finish. Ondertussen zag ze hoe landgenote Justine Braisaz-Bouchet haar aanviel en nadat zij het bij één misser hield was Simon's lot bezegeld: Braisaz-Bouchet finishte 51 seconden sneller dan haar landgenote.

Niemand wist de leidende tijd echt meer aan te vallen en dus pakte Braisaz-Bouchet na meer dan twee jaar weer eens een zege, voor Simon. Plek drie ging naar de Zweedse Mona Brorsson en haar achttien treffers, haar eerste individuele World Cup-podium ooit.

Bij de vrouwen was het de Britse veterane Amanda Lightfoot die de wedstrijd van haar leven neerzette. Ze pakte een twintigste plek met negentien treffers, maar de periode waarin landen startbewijzen voor de Spelen konden verdienen sloot helaas voor haar afgelopen weekeinde, dus kwam het net te laat.

SkiŽr Kilde wint afdaling op beruchte Streif in KitzbŁhel

In het Oostenrijkse Kitzbühel zijn de Hahnenkammrennen weer van start gegaan, de World Cup-wedstrijden op de beruchte Streif. Vrijdag werd daar een eerste afdaling gehouden, zondag volgt nog een tweede op dé klassieke piste - zaterdag is het de beurt aan de slalommers.

De eerste wiens tijd echt scherp leek was de Amerikaan Travis Ganong, de nummer zes op de startlijst. Matthias Mayer kwam vervolgens naar beneden en dook een kleine vier tienden onder zijn tijd door, waarna de Oostenrijker een paar minuten in de hotseat plaats mocht nemen.

Aleksander Aamodt Kilde was de elfde skiër die onder meer de Mausefalle en Hausbergkante aanviel. De Noor gaf een prachtige show weg en dook nog eens 0,67 seconden onder Mayer's tijd door. Kilde werd nog één keer serieus bedreigd: Johan Clarey was even sneller onderweg, maar de 41-jarige Fransman kwam ook in zijn 220e World Cup-wedstrijd nét tekort voor zijn eerste zege: tweede op 0,42 seconden.

Voor Clarey werd het wel de negende podiumplaats uit zijn lange carrière, vier daarvan kwamen opvallend genoeg in Kitzbühel. Mayer's podiumplek verdween uiteindelijk zelfs nog: Clarey's landgenoot Blaise Giezendanner kwam als 43e naar beneden en was vier honderdsten sneller dan Mayer, goed voor plek drie en na 99 wedstrijden eindelijk een eerste podium.

Justitieminister YeşilgŲz is woest: 'Blijf met je tengels van meisjes en vrouwen af'

Minister Dilan Yeşilgöz van Justitie en Veiligheid vindt dat slachtoffers van seksueel misbruik zichzelf nooit iets moeten verwijten. "Het is niet jouw schuld", benadrukte ze na de onthullingen over The Voice of Holland. "Het ligt nooit aan het slachtoffer."

Volgens Yeşilgöz kan "niet vaak genoeg" herhaald worden dat slachtoffers geen blaam treft. "Richting mannen die denken dat ze alles kunnen maken: je blijft met je tengels van meisjes en van vrouwen af", zei de minister vrijdagochtend voorafgaand aan de ministerraad. Ze heeft ook geen goed woord over voor "mensen die het goedpraten, bagatelliseren en wegkijken".

Wereldprimeur Westland: eerste vanille in een kas geteeld

Het is schreeuwend duur, maar o zo lekker: vanille. En het hoeft niet langer van over de oceaan te komen. Het Westlandse bedrijf Koppert Cress heeft er jaren over gedaan om dé teelttechniek voor vanille te ontwikkelen, maar inmiddels is het zover: volgende maand worden de eerste vanillepeulen voor het eerst ter wereld in een kas geoogst.

Prijs, kwaliteit en aanbod van dit tropische natuurproduct schommelen behoorlijk. Het aroma wordt daarom veel nagemaakt. Wageningse onderzoekers hebben samengewerkt met andere organisaties en bedrijven aan de teelt van de vanilleorchidee in kassen. De plant komt oorspronkelijk uit Mexico, en wordt nu bijna overal tussen de keerkringen gekweekt. Madagaskar is de grootste producenten van vanille met meer dan 2000 ton per jaar.

OM start politieonderzoek na massale aangifte tegen Willem Engel

Norbert Dikkeboom begon vorig jaar een burgerinitiatief omdat Willem Engel zich volgens hem schuldig maakt aan verschillende strafbare feiten. Dit resulteerde in een massale aangifte die werd ondertekend door 22.581 mensen.

Engel zou volgens Dikkeboom angst en verdeeldheid zaaien onder de bevolking met zijn uitlatingen over corona en het coronabeleid van de overheid.  In december werd de aangifte overhandigd aan het Openbaar Ministerie (OM) in Rotterdam.

Het OM heeft nu laten weten dat er voldoende aanleiding is voor een oriënterend onderzoek naar de uitlatingen van Engel. "De politie zal dat uitvoeren. De officier van justitie zal daarna beslissen of er sprake is van een bewijsbaar strafbaar feit en over wordt gegaan tot vervolging."


COVID-19: dagrecord 57.549 positief getesten (ondanks storing!)

De RIVM geeft aan dat het niet lukt om het hoge aantal meldingen wat vanuit de teststraten binnenkomt te verwerken in het systeem van de GGD waardoor het doormelden aan het RIVM ook achterloopt. De werkelijke aantallen positief op Sars-COV-2 geteste personen liggen dus veel hoger.

John de Mol enorm geschrokken van 'Victim Blaming' beschuldigingen

Veel woedende reacties op sociale media over het optreden van John de Mol in het programma BOOS over de misstanden bij The Voice. Talpa-baas De Mol noemt het een probleem dat slachtoffers van ongewenst seksueel gedrag daar geen melding van maken. Sociale mediagebruikers vinden dat De Mol zich door deze uitspraak schuldig maakt aan 'victim blaming'.

Ook hebben meerdere vrouwen die bij  Talpa werken vandaag in een paginagrote advertentie in het Algemeen Dagblad hun werkgever aangesproken op zijn optreden en verklaring in de uitzending van Boos gistermiddag. ‘We hebben de reactie van John de Mol met stijgende verbazing en het schaamrood op de kaken aangehoord'. Zo meldt het AD.

Update 17.45 uur: John de Mol zegt zich "rot geschrokken" te zijn van de reacties op zijn interview in BOOS over grensoverschrijdend gedrag achter de schermen bij TVOH. In een verklaring zegt hij dat hij "volledig onbedoeld" de indruk heeft gewekt dat hij de schuld bij vrouwen neerlegt.

Eerdere berichtgeving:
De tekst van de advertentie in het AD luidt: 

‘Beste John,
het ligt niet aan de vrouwen,
Groet, de vrouwen uit je bedrijf'.

Westen stuurt wapentuig en elitetroepen naar OekraÔne

Rusland reageert op een westerse troepen en wapenverzameling in Oekraïne door de VS, UK en Nederland.

Nederland heeft twee F35’s naar Bulgarije gestuurd. De UK stuurt een groep van 30 elitesoldaten en veel anti-tankwapens naar de Oekraïne weet Skynews te melden. Volgens Reuters stuurt de VS Raketten en nog veel meer divers ander wapentuig naar de Oekraïne.

In onderstaande video tracht Joe Biden met veel plaatjes naar beste vermogen zijn beslissing uit te leggen.

Rusland verscheept luchtverdedigingssysteem naar Wit-Rusland

Rusland verplaatst twee divisies met een S-400 luchtverdedigingssysteem naar Wit-Rusland. Oekraïne beschuldigt Moskou er ook van zijn wapenleveranties aan pro-Russische strijders in Oost-Oekraïne op te voeren en gericht huurlingen te rekruteren en op te leiden.

Temidden van de grote spanningen in het Oekraïne-conflict verplaatst Rusland twee van zijn S-400 luchtverdedigingssystemen naar buurland Belarus voor een manoeuvre. Twee divisies zijn in het uiterste oosten van het land op spoorwegwagons geladen, zo heeft het ministerie van Defensie in Moskou bekendgemaakt. Ze moeten over duizenden kilometers worden vervoerd van de regio Khabarovsk naar Wit-Rusland, waar over iets meer dan drie weken militaire oefeningen tussen Rusland en Wit-Rusland beginnen.

Er zullen ook oefeningen worden gehouden in het zuiden van de aan Oekraïne grenzende voormalige Sovjetrepubliek en in het westen aan de buitengrens van de EU. Hier zijn tien dagen voor uitgetrokken. Het is een regelmatige oefening. Volgens het Russische ministerie van Defensie zal het totale aantal soldaten niet meer bedragen dan het maximum aantal dat in het Verdrag van Wenen is vastgelegd. Dit betekent dat er minder dan 13.000 soldaten, 300 tanks, 500 pantservoertuigen en 3.500 parachutisten aanwezig zullen zijn.

Oekraïne beschuldigt Rusland er intussen van meer wapens te leveren aan pro-Russische strijders in Oost-Oekraïne. "Het Russische Commando Strijdkrachten blijft de gevechtscapaciteit versterken," aldus de Oekraïense militaire inlichtingendienst. Moskou voorziet de separatisten onder meer van tanks, artilleriesystemen, munitie en brandstof. Volgens de inlichtingendienst rekruteert Rusland ook opzettelijk huurlingen en laat deze opleiden in door separatisten gecontroleerde gebieden in Oost-Oekraïne.

Invasie Oekraïne vanuit het Noorden?
De VS en de NAVO beschuldigen Rusland ervan een aanval op Oekraïne te plannen. Moskou ontkent dit bijna dagelijks. De regering van de VS had de timing van de inzet van Russische troepen in het buurland als "opmerkelijk" bestempeld. "Rusland is wellicht van plan troepen in Wit-Rusland te stationeren onder het mom van gezamenlijke manoeuvres om Oekraïne mogelijk vanuit het noorden aan te vallen", aldus het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Als Rusland aanvalt, zijn er sancties mogelijk.
Het Wit-Russische ministerie van Buitenlandse Zaken wees dit van de hand. Het was een mengeling van "fantasie- en gruwelverhalen". Tijdens een bezoek aan het zuiden van het land zei heerser Alexander Loekasjenko dat de 1500 kilometer lange grens met Oekraïne op betrouwbare wijze moet worden beschermd. "Hun huidige politieke leiding, die onder externe controle staat, gedraagt zich soms onvoorspelbaar en ongepast," zei hij.

In Oost-Oekraïne vechten pro-Russische separatisten al sinds 2014 tegen het Oekraïense leger. Het Westen beschuldigt Moskou ervan militaire steun aan de separatisten te verlenen, hetgeen het Kremlin ontkent. Meer dan 13.000 mensen zijn al omgekomen in het conflict.

Majora's Mask in februari naar Nintendo Switch Online+

Nintendo kondigt aan dat The Legend of Zelda: Majora's Mask in februari wordt toegevoegd aan de Nintendo 64-catalogus op Nintendo Switch.

De game is dan te spelen voor iedereen met een abonnement op Nintendo Switch Online + Uitbreidingspakket. Het wordt de derde Nintendo 64-game die aan de dienst wordt toegevoegd. In december was het Paper Mario, gisteren werd Banjo-Kazooie toegevoegd.

Een specifieke datum is nog niet bekend.

Spanjaarden veroordeeld tot 2 maanden cel voor mishandeling ambulancepersoneel

Drie Spanjaarden die vorig jaar op een vakantiepark in Biddinghuizen samen een ambulancemedewerker hebben mishandeld zijn veroordeeld tot onvoorwaardelijke gevangenisstraffen. De politierechter van de rechtbank Midden-Nederland noemt de gebeurtenissen heel schokkend en volstrekt onacceptabel.

Zwanger
Vier Spanjaarden – twee mannen en twee vrouwen – hadden via een uitzendbureau werk gevonden in Nederland. Een deel van hen is gehuisvest op het vakantiepark in Biddinghuizen. De anderen waren op 26 oktober vorig jaar bij hen op bezoek. Op dat moment voelde één van de twee vrouwen, zij was op dat moment enkele maanden zwanger, zich niet lekker waarop 112 werd gebeld. Een ambulance kwam ter plaatse.

De hulpverleners komen tot de conclusie dat hun hulp door de ambulancedienst niet nodig is en maken voor de vrouw een afspraak bij de huisartsenpost. Dan slaat de vlam in de pan. De vrouw spuugt de verpleegkundige in het gezicht waarop een vechtpartij ontstaat waarbij beide hulpverleners zijn mishandeld. Om zich te verdedigen schopt de ambulanceverpleegkundige de belagers van zich af en zij vluchten het vakantiepark af. Agenten verklaren later dat ze de ambulancemedewerkers zeer overstuur aantroffen.

Enorme impact op hulpverleners
Uit de door de politierechter voorgelezen slachtofferverklaringen blijkt dat de gebeurtenissen een enorme impact hebben gehad op beide hulpverleners. Niet alleen raakten ze gewond, onder andere botbreuken, maar ook mentaal kampen beiden nog steeds met problemen. Ook kan de ambulancechauffeur nog steeds niet werken. Het Openbaar Ministerie had alle vier de verdachten beide mishandelingen ten laste gelegd. Met de officier van justitie is de politierechter van mening dat er in geen van de gevallen sprake was van, zoals dat juridisch heet, zwaar lichamelijk letsel.

In het geval van de mishandeling van de ambulanceverpleegkundige is er sprake van openlijk geweld. Beide vrouwen én de 23-jarige man hebben zich daar schuldig aan gemaakt. De politierechter kan niet vaststellen dat deze drie ook de ambulancechauffeur hebben mishandeld. Wel staat vast dat de 23-jarige man de chauffeur heeft geslagen, maar omdat het Openbaar Ministerie dit ten laste heeft gelegd als openlijk geweld – een feite waarbij meerdere personen betrokken moeten zijn – kan de man hier juridisch niet voor veroordeeld worden.

Gevangenisstraffen
De politierechter is van oordeel dat een taakstraf voor dit geweld tegen de hulpverleners écht een gepasseerd station is. Het feit is daar gezien de aard van het letsel te ernstig voor. Daarom rest alleen een gevangenisstraf. Geweld tegen hulpverleners is buitengewoon verwerpelijk. De officier van justitie had gevraagd om een gevangenisstraf die gelijk is aan het voorarrest en een voorwaardelijke celstraf. Maar de politierechter vindt dat de feiten zo ernstig zijn dat de drie opnieuw naar de gevangenis moeten. De twee vrouwen en de 23-jarige man zijn veroordeeld tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 2 maanden.

Man veroordeeld voor het doden van zijn drie maanden oude dochter in 2017

De rechtbank Noord-Holland heeft een 33-jarige man veroordeeld voor het opzettelijk doden van zijn dochter die drie maanden oud was. Dat gebeurde in februari 2017 in Koog aan de Zaan. De rechtbank heeft de man een gevangenisstraf opgelegd van zes jaar.

Incident
Op 3 februari 2017 was de man samen met zijn dochter in de woning in Koog aan de Zaan. De partner van de man had de woning even verlaten om boodschappen te doen. Kort nadat zij was teruggekeerd zag zij dat het niet goed ging met haar dochter. Het meisje is in comateuze toestand naar het ziekenhuis overgebracht, waar zij drie dagen later is overleden.

Onderzoek naar de doodsoorzaak
Er is door deskundigen van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) onderzoek gedaan naar de doodsoorzaak. Uit de onderzoeken is gebleken dat het meisje is overleden als gevolg van zeer ernstig hersenletsel. Er zijn geen medische oorzaken die dit letsel kunnen verklaren. Ook kan het letsel niet worden verklaard door milde of beperkte uitoefening van kracht, andere ‘huis-, tuin-, en keukenongevallen’ of gebruikelijke verzorgingshandelingen. Volgens de deskundigen is het hersenletsel aan het meisje toegebracht en past het letsel bij bijvoorbeeld het hevig heen en weer schudden van het meisje of het uitoefenen van geweld op haar hoofd.

De man heeft verklaard dat het meisje enkele weken eerder ook in het ziekenhuis was opgenomen nadat hij haar had moeten reanimeren. Volgens de man heeft het ziekenhuis toen mogelijk een diagnose gemist. Dit acht de rechtbank echter niet aannemelijk: deskundigen constateren dat het letsel van het meisje niet past bij een medische aandoening. Bovendien is het fatale letsel volgens deskundigen ontstaan zeer kort (enkele seconden) voordat het meisje in comateuze toestand belandde en haar reflexen uitvielen. De rechtbank volgt daarom de conclusie van de deskundigen dat het hersenletsel waaraan het meisje is overleden, is veroorzaakt door enige vorm van geweld.

Oordeel rechtbank
De man was de enige die zich in de buurt van het meisje bevond vlak voordat zij onwel werd. Het kan daarom niet anders dan dat hij degene is geweest die het fatale letsel heeft veroorzaakt, oordeelt de rechtbank. Omdat dit letsel volgens de deskundigen alleen door gewelddadig gedrag kan zijn toegebracht, vindt de rechtbank bewezen dat de man het meisje opzettelijk van het leven heeft beroofd.

Het meisje had haar hele leven nog voor zich en dat leven is haar door het handelen van haar eigen vader ontnomen. De man heeft geen opening van zaken gegeven over wat er zich de momenten voor het overlijden van zijn dochter heeft afgespeeld. Hierdoor laat hij de rechtbank en - belangrijker nog - zijn naasten in het ongewisse over wat er met haar is gebeurd. Het overlijden van het meisje brengt vanzelfsprekend in de naaste omgeving groot verdriet met zich, maar ook de samenleving ondervindt een schok en ervaart bij een dergelijk feit gevoelens van verontwaardiging.

De rechtbank weegt bij de strafoplegging in matigende zin mee dat de man het verlies van zijn dochter en zijn aandeel daarin zijn verdere leven met zich mee zal moeten dragen. Ook houdt de rechtbank rekening met het feit dat hij een jong gezin heeft dat van hem afhankelijk is. Tot slot weegt de rechtbank mee dat de man en zijn partner bijna vijf jaren in onzekerheid hebben moeten leven over de afloop van de zaak.

RIVM: Tata Steel-terrein grootste bron van PAK en metalen in de IJmond

De PAKs en metalen in de leefomgeving van inwoners uit de IJmond komen voornamelijk van het Tata Steel-terrein. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

Bewoners in de IJmond wilden weten waar de stoffen in hun leefomgeving vandaan komen. Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu combineert in dit onderzoek de uitkomsten van eerdere metingen met gegevens uit wetenschappelijke literatuur, de cijfers van de Emissieregistratie en onderzoek naar de samenstelling van het stof.

Herkomst van het stof op de grond
Uit het onderzoek blijkt dat de neergedaalde PAKs grotendeels afkomstig zijn van het Tata Steel-terrein door:

  • productie van cokes,
  • verwaaiing van (grof) stofdeeltjes,
  • op- en overslagen van steenkool,
  • het opwaaien van eerder neergedaald stof van het Tata Steel-terrein.

De metalen zijn vooral afkomstig van het Tata Steel-terrein door:

  • stofdeeltjes die vrijkomen bij de productie van pellets, sintererts en cokes,
  • verwaaiing van (grof) stofdeeltjes uit op- en overslagen van ertsen en andere materialen,
  • het opwaaien van eerder neergedaald stof van het Tata Steel-terrein.

Herkomst van het stof in de lucht: geen volledig beeld met bestaande data
Het RIVM gebruikt in dit onderzoek twee methoden om te achterhalen waar het stof in de lucht vandaan komt. Uit het onderzoek naar de samenstelling van het stof blijkt dat twee profielen van lokale bronnen afkomstig zijn. De uitstoot verschilt namelijk per bron. De samenstelling van het stof geeft dus informatie over de mogelijke bron. Daaruit kunnen we afleiden dat PAK en metalen in de lucht grotendeels van het Tata Steel-terrein komen.

De tweede onderzoeksmethode vergelijkt of de aangetroffen stoffen in de lucht (metingen) overeenkomen met berekeningen op basis van de bekende uitstoot. Voor fijnstof is dat het geval. Er worden echter veel minder PAKs en metalen berekend dan daadwerkelijk gemeten. Door dit grote verschil kan het RIVM de herkomst van stoffen in de lucht niet goed vaststellen. Oorzaken voor dit verschil heeft het RIVM niet onderzocht. Het verschil tussen berekening en metingen betekent niet dat de leefomgeving meer vervuild is dan eerder gedacht. Door de metingen is er een goed beeld van de luchtkwaliteit.

Nauwkeuriger meetdata nodig
Het RIVM adviseert bestuurders die specifieker willen weten waar stoffen in de lucht vandaan komen in de IJmond, om te zorgen voor een completer overzicht van de uitstoot van PAK en metaal. Ook adviseert het RIVM metingen te doen gericht op het herkennen van bronnen. Door nauwkeuriger meetdata kunnen bovendien de juiste bronmaatregelen gekozen worden. Dat is belangrijk om bij te kunnen houden of maatregelen die bedoeld zijn om de stoffen in de leefomgeving te verminderen, effect hebben.

Afsluiting drieluik
Dit is het derde en laatste onderzoek naar stoffen en gezondheid in de IJmond, en is uitgevoerd in opdracht van de provincie Noord-Holland. In 2021 concludeerde het RIVM al dat de hoeveelheid PAK en lood in het neergedaalde stof in de leefomgeving ongewenst is voor de gezondheid, vooral van kinderen. Eerder concludeerde het RIVM ook al dat er in de IJmond meer acute klachten gemeld worden bij de huisarts en de luchtkwaliteit vaker matig tot onvoldoende is. De uitkomsten van het huidige onderzoek hebben op deze conclusies geen invloed. De drie onderzoeken samen geven antwoord op de vragen van bewoners over de invloed van aanwezige stoffen op de kwaliteit van hun leefomgeving.

Het nutteloze feitje van de dag: Een tepel levert een goed idee op

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

De beste ideeën ontstaan op de gekste momenten. Wist je bijvoorbeeld dat YouTube ontstaan is omdat één van de oprichters maar moeilijk een filmpje kon vinden van het Janet Jackson Super Bowl-incident? PayPal-medewerker Jawed Karim zocht in 2004 de dagen na het opmerkelijke moment naar de beelden die hij dus maar moeilijk kon vinden. Samen met zijn collega's Chad Hurley en Steve Chen ontstond zo het idee voor de site die later YouTube zou gaan heten. Eind 2006 werd YouTube voor 1,65 miljard dollar verkocht aan Google.

'Geitenhouderij onterecht in kwaad daglicht gezet door Wakker Dier'

Vandaag bracht Wakker Dier een persbericht uit, waarin de organisatie vergaande uitspraken doet over de lammersterfte in de geitenhouderij. Via een Wob-verzoek zijn geboorte- en sterftecijfers over 2021 opgevraagd. Met cijfers vanuit verschillende datasets heeft Wakker Dier daar een eigen interpretatie aan verbonden. LTO kan deze conclusies niet plaatsen met de praktijk.

Jos Tolboom, voorzitter LTO vakgroep Geitenhouderij: “Er worden verschillende datasets aan elkaar geknoopt, gecombineerd met een uitspraak van de WUR en een eigen interpretatie van cijfers. Dit leidt nooit tot betrouwbare conclusies. Vanuit de ketencontrole wordt een verbetertraject op het bedrijf gestart als de uitval hoger is dan 12 procent. Dit is een verplichting vanuit de keten en betrof afgelopen jaar minder dan 10 op totaal bijna 400 bedrijven. Het rekenwerk van Wakker Dier lijkt dus onwaarschijnlijk.”

De geitensector werkt al jaren aan transparantie op dit onderwerp. Sinds 2021 is door het ministerie de registratieplicht aangescherpt op verzoek van de sector zelf. Het doel was om vroegtijdige sterfte beter te monitoren. Deze werkwijze van Wakker Dier helpt hier niet bij. In april wordt een kamerbrief verwacht waarin het ministerie van LNV een gedegen analyse maakt van de geboorte- en sterftecijfers. LTO richt zich op deze doorlichting van de cijfers.

Kwaliteitsafspraken
Als geitenhouder zet je in op de goede zorg voor je dieren en wil je zo min mogelijk uitval zien onder de lammeren. Daarom zijn er in de sector kwaliteitsafspraken gemaakt wanneer een geitenhouder geconfronteerd wordt met een te hoog sterftecijfer. Bedrijven die niet aan de eisen voldoen raken hun erkenning kwijt en kunnen bij vrijwel alle afnemers geen geitenmelk meer leveren. Bij meer dan 12% uitval in de eerste drie weken gaan de geitenhouder, dierenarts en zuivelafnemer om tafel om tot een verbeterplan te komen. Dit is een verplichting vanuit de zuivel verwerkers en het betrof in 2021 minder dan 10 bedrijven.

De kwaliteitsafspraken in de geitenzuivelketen zijn hier te lezen.

Enorm veel backward compatible games afgeprijsd in MS Store

Met al het nieuws rondom de overname van Acivision Blizzard door Microsoft raken sommige andere zaken een beetje ondergesneeuwd, zoals de "Back Compat Sale" die Microsoft momenteel houdt. In totaal zijn maar liefst 137 Xbox 360- en OG Xbox-games sterk afgeprijsd, tot 85%.

Als je graag de pareltjes van de twee vorige Xbox-generaties nog een keer wilt spelen op je nieuwere Xbox-console, niet zelden voorzien van de nodige optimalisaties, dan is nu het moment om je slag te slaan. In totaal zijn 137 titels afgeprijsd, waarvan een hele rits games voor onder de vijf euro. Hieronder een willekeurige greep uit het assortiment, voor het volledige overzicht klik je hier.

 Titel Originele prijs Aanbiedingsprijs Platform
Red Dead Redemption €29,99 €9,89 Xbox 360
Grand Theft Auto IV €24,99 €8,74 Xbox 360
Burnout Revenge €9,99 €4,99 Xbox 360
Saints Row €9,99 €1,49 Xbox 360
Max Payne €14,99 €8,99 Xbox
Time Splitters 2 €9,99 €2,49 Xbox
Age of Booty €4,99 €0,99 Xbox 360
Alien vs. Predator €19,99 €4,99 Xbox 360
Assassin's Creed Rogue €29,99 €9,89 Xbox 360
Asura's Wrath €19,99 €3,99 Xbox 360
Bound by Flame €9,99 €1,99 Xbox 360
F.E.A.R. 2 €19,99 €4,99 Xbox 360
Splinter Cell Double Agent €14,99 €5,99 Xbox
Manhunt €14,99 €8,99 Xbox
Saints Row 2 €9,99 €1,49 Xbox 360
Just Cause €9,99 €1,49 Xbox 360
Mega Man 10 €9,99 €1,99 Xbox 360
Deus Ex: Human Revolution €14,99 €2,24 Xbox 360
Tropico 4 €9,99 €2,49 Xbox 360
Oddworld: Munch's Oddyssee €9,99 €2,49 Xbox 
 Tomb Raider Underworld €19,99 €2,99  Xbox 360 
Tomb Raider Legend  €19,99  €2,99  Xbox 360 
Tomb Raider: Anniversary  €19,99  €2,99  Xbox 360 
Sega Vintage Collection: Golden Axe €9,99 €2,99 Xbox 360
Borderlands 2 €19,99 €7,99 Xbox 360
Max Payne 2 €14,99 €8,99 Xbox
Red Dead Revolver €14,99 €8,99 Xbox
Fable €39,99  €9,99  Xbox 360 
Fable 2  €19,99  €9,99  Xbox 360 
Fable 3  €19,99  €9,99  Xbox 360 
Mafia II €29,99  €7,49  Xbox 360 
Full Spectrum Warrior €14,99  €3,74  Xbox 
Sphinx and the Cursed Mummy  €14,99  €3,74  Xbox 
Virtua Fighter 5 Final Showdown €14,99 €4,94 Xbox 360
The Darkness €19,99 €3,99 Xbox 360

Meat Loaf overleden

De Amerikaanse zanger Meat Loaf is overleden. De zanger, die eigenlijk Marvin Lee Aday heette, werd 74 jaar oud. Hij overleed gisteravond in het bijzijn van zijn vrouw Deborah. De doodsoorzaak is niet bekend gemaakt.

Meat Loaf scoorde in de jaren '70 en '80 behoorlijk in de hitparade met hits als Paradise By The Dashboard Light, You Took The Words Right Out Of My Mouth (Hot Summer Night) en I’d Do Anything For Love (But I Won’t Do That).

Minister VWS wil 'vrijbewijs' introduceren

De minister voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Ernst Kuipers, overweegt om een vrijbewijs te introduceren. Door middel van dit vrijbewijs hoopt de minister prostitutie en seksueel geweld te verminderen. Ook ongewenste zwangerschappen en daarmee dus abortussen moeten hierdoor aanzienlijk afnemen. 

Het vrijbewijs kan worden behaald door een sekscursus te volgen, die zowel theorie als praktijkvakken kent. De theorie moet onder andere seksuele voorlichting en bewust ouderschap onder de aandacht brengen, bij de praktijkvakken wordt geleerd hoe men een man moet pijpen of een vrouw moet vingeren of likken en is er aandacht voor zelfbevrediging. Ook komt de Kamasutra aan bod.

Om de LHBTI-gemeenschap tegemoet te komen wordt er geen onderscheid gemaakt tussen mannen, vrouwen of transgenders bij de praktijkvakken, zo benadrukt de minister. Hij verwacht dat het niet moeilijk zal zijn om cursusleiders te werven: “Prostituees en gigolo’s hebben een schat aan ervaring, en kunnen na een kort omscholingstraject aan een eervolle baan beginnen. We hopen dat deze cursus en het daaraan gekoppelde vrijbewijs ervoor zorgen dat men respect krijgt voor elkaar.”

Om aan de theoriecursus te beginnen moet men minimaal 17 jaar of ouder zijn, het praktijkgedeelte kan pas vanaf 18 jaar en ouder worden gevolgd. In 2024 volgt een evaluatie en wordt er bekeken of het vrijbewijs verplicht kan worden gesteld.

Wob gegevens onthullen: ťťn op de vijf geitjes sterft binnen twee weken

Nieuwe registratieplicht wijst uit dat één op de vijf geitjes binnen twee weken sterft. Dit onthult Wakker Dier met behulp van overheidsgegevens die zij via een Wob-verzoek verkreeg. Anne Hilhorst van Wakker Dier: “Eén op de vijf jonge geitjes bezwijkt aan ziektes of gebrek aan zorg. Hartverscheurend. Hoe lang gaan we hier nog mee door?”

Eerder waren er al zorgen over hoge sterftecijfers bij jonge bokjes. Oud-minister Schouten stelde daarom op 1 november 2020 een registratieplicht in. Alle geboortes en sterfte van geitjes moeten nu worden gemeld. Nu er voor het eerst cijfers beschikbaar zijn, blijken de zorgen terecht. De sterfte in de eerste twee weken is bij lammeren zelfs nog twee keer zo hoog als de sterfte bij kalfjes.

Oorzaken
Er is nog geen gedegen onderzoek gedaan naar de oorzaken van de hoge sterfte bij geitjes. Maar gebaseerd op praktijkervaring en onderzoek bij andere dieren ligt de oorzaak mogelijk bij gebrekkige biestverstrekking, onderkoeling en ondervoeding. Ook de hoge melkproductie van de moedergeiten lijkt bij te dragen aan de hogere sterfte van lammetjes.

Meer dode bokjes
Vrijwel alle geitjes worden binnen een paar uur bij hun moeder weggehaald en zijn afhankelijk van de verzorging van de boer. Bokjes geven geen melk en zijn daarom niet nuttig voor de boer. Eerder gingen ze naar aparte mesterijen. Tegenwoordig blijven bokjes even op het melkgeitenbedrijf – meestal gaan ze binnen 28 dagen naar het slachthuis. De sterfte onder bokjes is hoger dan bij de vrouwelijke lammeren, wat duidt op minder goede zorg.

Maatregelen
Wakker Dier vindt de sterfte onder jonge geitjes schrikbarend en onacceptabel hoog. Zij roept zowel de politiek als de sector op om maatregelen te nemen. Het zou goed zijn om de jonge dieren langer bij hun moeder te houden en de geitenhouders op te leiden zodat ze hun dieren beter verzorgen. Hilhorst: “Als je dieren houdt, ben je verplicht er goed voor te zorgen.”

Wob-verzoek
Dit is de eerste keer dat er data bekend is over de sterfte bij jonge geiten. Met een beroep op de Wet openbaarheid bestuur (Wob) heeft Wakker Dier de geboorte- en sterftecijfers opgevraagd van 1 januari 2021 tot en met 31 oktober 2021. Onder de lammersterfte vallen zowel doodgeboren dieren in de laatste week van de dracht als dieren die binnen veertien dagen sterven.

Meer informatie over de Wob-gegevens, de analyse en achtergrondinformatie over geitenlammeren is te vinden in het rapport van Wakker Dier.

FOK! Wat een weer: van alles wat

winterbanner

Hallo!

Vandaag is er kans op een zonnetje, maar er kan ook een buitje vallen. Tegen de avond wordt de bewolking in het noordoosten dikker en dan kan het daar ook gaan regenen. Het kwik loopt op tot zo'n 7 graden bij een matige en langs de kust vrij krachtige wind.

In het weekend krijgen we rustig en meestal droog weer. De zon krijgen we dan helaas maar heel weinig te zien.

Volle maan in Castricum (Foto: DJMO)
Ondanks de mist was de volle maan soms goed te zien, zoals hier in C astricum. (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Oostenrijk: verplichte C19- vaccinatie, vouchers bij elke 10e gegeven prik als stimulans

Oostenrijk stelde als eerste EU-land verplichte coronavaccinaties in. De overgrote meerderheid van de leden van de Nationale Raad keurde het wetsvoorstel goed. Een loterij met een prijzenpot van ruim een miljard euro is bedoeld om vaccinsceptici over te halen.

Oostenrijk wil zich wapenen tegen toekomstige coronagolven met een uitgebreide vaccinatieplicht. De Nationale Raad keurde de maatregel met grote meerderheid goed. Dit betekent dat vanaf begin februari de coronavaccinatie verplicht is voor iedereen boven de 18 jaar, anders krijgt men vanaf half maart een boete tot 3.600 euro.

Zwangere vrouwen en mensen die om medische redenen niet kunnen worden gevaccineerd en degenen die korter dan zes maanden geleden hersteld zijn van COVID-19 hoeven niet te voldoen aan de vaccinatieplicht. De maatregel is niet bedoeld  om de omikron-variant tegen te gaan, maar meer tegen mogelijke toekomstige golven en virusvarianten en om te voorkomen dat ziekenhuizen overbelast raken en op slot gaan.

Een prijzenpot van 1,4 miljard euro in de loterij
De Oostenrijkse vaccinatieverplichting is de meest vergaande regelgeving op dit gebied in de EU tot nu toe. Italië en Griekenland kennen alleen verplichte vaccinaties voor ouderen. De Oostenrijkse Bundesrat, d.w.z. de kamer van de deelstaten, zal de wet waarschijnlijk op 3 februari moeten goedkeuren, maar dat wordt als een formaliteit beschouwd.

Het kabinet wil haar maatregel echter wel begeleiden met financiele prikkels. De Nationale Raad keurde ook een pakket van 1,4 miljard euro goed voor een vaccinatieloterij. Dit zou de bereidheid tot vaccinatie moeten vergroten. Per deelvaccinatie is volgens de overheid 500 euro te winnen, die als voucher kan worden ingewisseld in restaurants of in de detailhandel.

Niet alleen degenen die zich nu pas laten vaccineren, kunnen deelnemen aan deze loterij, maar ook degenen die al gevaccineerd zijn. Ongeveer elke tiende vaccinatie zal in de prijzen vallen. In gemeenschappen met een vaccinatiegraad van 80 procent zal in totaal 75 miljoen euro worden verdeeld, in gemeenschappen met een vaccinatiegraad van 85 procent 150 miljoen euro en in gemeenschappen met een vaccinatiegraad van 90 procent zal 300 miljoen euro worden verdeeld.

FPÖ: "Aanval op vrijheid"
Naast de regeringscoalitie stemde ook de meerderheid van de parlementsleden van de oppositie - sociaaldemocraten en liberale Neos - voor de 'impfplicht'. "Verplichte vaccinatie, die we liever niet wilden, is helaas noodzaak geworden om de vaccinatiekloof te dichten," zei SPÖ-leider Pamela Rendi-Wagner. De Neos eiste niettemin een stappenplan voor de opheffing van de coronamaatregelen.

De rechtse FPÖ was de enige parlementaire partij die het voorstel van de hand wees. Verplichte vaccinatie is "een gigantische beperking van de vrije wil van de mensen", zei leider Herbert Kickl. De afgelopen weken hebben duizenden mensen in Oostenrijk gedemonstreerd tegen de coronamaatregelen.

Impfpflicht Oostenrijk ( Pixabay)
Impfpflicht Oostenrijk ( Pixabay)

EU-parlement stemt voor strengere regels voor internetplatforms

De consumenten in de EU moeten beter worden beschermd tegen desinformatie, haatzaaiende taal of illegale diensten. Met een grote meerderheid heeft het EU-parlement besloten om grote techbedrijven in de toekomst strenger te reguleren.

Het EU-parlement heeft het licht op groen gezet voor strengere regels voor onlinereuzen als Google en Facebook. Europarlementariërs hebben in Straatsburg met grote meerderheid voor de zogeheten Digital Services Act (DSA) gestemd.

Het is de bedoeling om duidelijkere regels vast te stellen voor de grote onlineplatforms, bijvoorbeeld over hoe haatzaaien en nepnieuws moeten worden aangepakt. "We nemen de controle terug over de grote internetplatforms", zei de Deense Europarlementariër Christel Schaldemose, die verantwoordelijk is voor het opstellen van dit wetsvoorstel in het EU-parlement. Met de DSA verklaart de EU de oorlog aan het "Wilde Westen" waartoe digitale platforms zijn verworden.

"Als een nieuwe Europese digitale grondwet zal de digitaledienstenwetgeving de internetwetgeving volledig nieuw vormgeven," aldus SPD-parlementslid Tiemo Wölken.

"Een groot succes, met steun van links tot rechts," twitterde Paul Tang, lid van het Nederlandse Europees Parlement.

Meer transparantie voor de gebruikers
De wet voorziet onder meer in nieuwe regelgeving tegen illegale producten, diensten en inhoud op het internet. Het verwijderen van niet toegestane inhoud op onlineplatforms moet worden verbeterd en versneld door een meldingsprocedure. De vrijheid van meningsuiting moet echter ook worden beschermd: Gebruikers moeten worden geïnformeerd over het verwijderen van hun inhoud en moeten dit ook kunnen aanvechten.

Volgens het EU-parlement zijn de nieuwe bepalingen ook bedoeld om inhoud te bestrijden die schadelijk is maar "niet noodzakelijk illegaal" - wat bijvoorbeeld kan gelden voor Fake News. Grote platforms moeten worden verplicht de werking van hun algoritmen openbaar te maken, die bepalen welk nieuws, welke video's of welke producten aan gebruikers worden getoond.

Bijzonder strenge regels voor de grote platforms
De DSA is ook bedoeld om de huidige regels van de richtlijn inzake e-commerce uit 2000 te actualiseren. De nieuwe regels zullen van toepassing zijn op tal van aanbieders, zoals socialemedia-platforms en online winkels. De vereisten voor onlinebedrijven zullen verschillen naar gelang van hun functie, omvang en reikwijdte. Voor de zeer grote platforms zullen bijzonder strenge regels gaan gelden.

Bovendien moeten grote platforms zoals Amazon, Apple, Google en Facebook hun gebruikers in de toekomst meer invloed geven op welke advertenties aan hen worden getoond. Bij overtredingen hierop worden de ondernemingen boetes opgelegd die kunnen oplopen tot zes procent van hun jaaromzet. Vanuit het oogpunt van de consument is het ook goed nieuws dat het volgens het parlementaire standpunt het niet meer tijd in beslag mag nemen om cookies te weigeren dan ermee akkoord te gaan.

Op instigatie van de Groenen, de sociaal-democraten en links is het EU-parlement er ook voorstander van om gepersonaliseerde reclame op basis van persoonlijke gegevens zoals seksuele geaardheid, etnische afkomst of politieke overtuiging in het kader van de wet volledig te verbieden. De conservatieven wilden dit niet wijzigen. "Dit is een baanbrekend succes," zei Alexandra Geese. Dit zal waarschijnlijk de eerste keer zijn dat er een duidelijk verbod komt op platformen die gebruikersprofielen opstellen op basis van de meest privacygevoelige gegevens en op basis daarvan advertenties tonen.

EU hoopt dat DSA in 2023 in werking treedt
De DSA maakt deel uit van een hervormingspakket van de EU-Commissie om de macht van internetgiganten in te perken. Het EU-parlement had in december al gestemd over een ander project, de Digital Markets Act (DMA). Dit is bedoeld om concurrentieverstorend gedrag van de grote internetbedrijven te voorkomen. Apple zou bijvoorbeeld gedwongen kunnen worden om concurrerende apps op zijn iPhones toe te staan. Google en Amazon mogen in hun zoekresultaten niet langer hun eigen diensten 'voortrekken'.

Na de stemming van vandaag kunnen de besprekingen tussen het Parlement, de Raad en de Commissie beginnen. Medio december had de Commissie interne markt van het EU-parlement reeds haar standpunt over de DSA bepaald. De tekst die nu door de plenaire vergadering is aangenomen, bevat het standpunt van het EU-parlement voor de onderhandelingen met de EU-lidstaten en de EU-Commissie, die in de eerste helft van 2022 onder het Franse voorzitterschap van de Raad van start moeten gaan. De EU hoopt dat DSA in werking treedt in 2023.

Sterfte lager dan verwacht in tweede week 2022

In de tweede week van januari (week 2, 10 tot en met 16 januari 2022) overleden naar schatting 3.250 mensen. Dat zijn er ruim 100 minder dan verwacht. In de week ervoor overleden iets meer mensen dan verwacht (3.392). De sterfte onder 80-plussers en Wlz-zorggebruikers bleef ongeveer gelijk, die onder mensen jonger dan 80 jaar en de overige bevolking nam verder af. Dat meldt het CBS op basis van de voorlopige sterftecijfers per week.

Sinds de laatste week van 2021 is er geen oversterfte meer. Daarvoor lag de sterfte sinds begin augustus 2021 boven de verwachte sterfte en ook bijna elke week buiten het interval van gewoonlijke fluctuaties, zodat er sprake was van oversterfte.

In week 2 van 2022 registreerde het RIVM 50 overleden COVID-19-patiënten (stand 18 januari).

Sterfte bij Wlz-zorggebruikers lager dan verwacht
De sterfte bij mensen die zorg ontvingen in het kader van de Wet langdurige zorg (Wlz), zoals bewoners van verpleeghuizen en gehandicaptenzorginstellingen, bleef op basis van de schatting ongeveer gelijk in week 2. Er overleden ongeveer 1.200 Wlz-zorggebruikers, 100 minder dan verwacht. Sinds week 50 van 2021 (medio december) daalt de sterfte onder Wlz-zorggebruikers, sinds de laatste week van 2021 is er geen oversterfte meer.

De sterfte onder de overige bevolking nam op basis van de schatting verder af in week 2. Er overleden ongeveer 2.050 mensen van de overige bevolking, ongeveer gelijk aan het verwachte aantal overledenen voor week 2. Ook onder deze groep daalt de sterfte sinds week 50 van 2021. Sinds de eerste week van 2022 is er geen oversterfte meer.

Sterfte in alle leeftijdsgroepen rond verwachte niveau
De daling van de sterfte in de afgelopen weken is met name zichtbaar onder 80-plussers, maar in week 2 is de sterfte gelijk gebleven. Er overleden naar schatting 1.850 mensen van 80 jaar en ouder. Dat zijn er ruim 100 minder dan verwacht voor deze periode. Sinds week 49 daalt de sterfte in deze leeftijdsgroep. Sinds de laatste week van 2021 is er geen oversterfte meer.

Onder mensen van 65 tot 80 jaar overleden in week 2 naar schatting 1.000 mensen, ongeveer evenveel als verwacht. Ook in deze leeftijdsgroep daalde de sterfte sinds week 49, maar in de laatste weken van 2021 bleef de sterfte ongeveer gelijk. Begin 2022 daalde de sterfte in deze leeftijdsgroep weer verder. In week 2 is er geen oversterfte meer onder mensen van 65 tot 80 jaar.

Onder mensen jonger dan 65 jaar was de sterfte in week 2 naar schatting 400, ongeveer evenveel als verwacht. Ook in deze leeftijdsgroep is een daling te zien en is er in week 2 geen oversterfte meer.

Sterfte aan COVID-19 tot en met augustus bekend
De cijfers over de (over)sterfte zijn gebaseerd op de berichten over het aantal overledenen die het CBS dagelijks van gemeenten ontvangt. Deze berichten bevatten geen informatie over de doodsoorzaak. Die informatie ontvangt het CBS later via een doodsoorzakenverklaring. Voor alle overledenen tot en met augustus 2021 is de doodsoorzaak bekend. Volgens deze cijfers overleden 32.054 mensen aan COVID-19 van maart 2020 tot en met augustus 2021, zoals het CBS op 3 januari 2022 publiceerde.

Informatiebronnen RIVM
Het RIVM heeft tot nu toe 21.164 overleden COVID-19-patiënten geregistreerd, waarvan 18.047 tot en met augustus 2021 (stand 18 januari 2022). Het RIVM ontvangt dagelijks meldingen van overleden COVID-19-patiënten vanuit de GGD’s. Omdat mogelijk niet alle mensen met COVID-19 zich laten testen, er geen meldingsplicht geldt voor overlijden aan COVID-19 en de registratie soms wat langer duurt, zijn de werkelijke aantallen overleden COVID-19-patiënten in Nederland hoger.

Schatting week 2
De cijfers over week 2 van 2022 zijn een schatting op basis van 80 procent van de ontvangen overlijdensberichten. Vrijdag 28 januari publiceert het CBS voorlopige cijfers over de sterfte in week 2. De cijfers zijn dan completer.

Lichaam Dean (4) zaterdag al achtergelaten in Zeeland, Politie zoekt camerabeelden

De politie is op zoek naar camerabeelden die meer informatie kunnen geven over de ontvoering en de dood van het 4-jarige jongetje Dean waarvoor de Belgische Dave De Kock als verdachte is aangehouden. De verdachte reed in een lichtgrijze Peugeot 206 met het Belgische kenteken 2-ACR-250. De man heeft deze route op zaterdag 15 januari gereden. Het onderzoek richt zich op de aanwezigheid van het jongetje Dean in de auto of bij de verdachte.

Maandagmiddag 17 januari werd De Kock in Meerkerk gearresteerd. Hij wordt verdacht van de ontvoering en betrokkenheid bij de dood van het 4-jarige jongetje Dean. Het stoffelijk overschot van Dean werd diezelfde avond aan de rand van de Oosterschelde op Neeltje Jans (Vrouwenpolder) gevonden.

Uit het politieonderzoek blijkt dat de man in de nacht van vrijdag 14 op zaterdag 15 januari 2022 omstreeks middernacht de provincie Zeeland in kwam. Hij reed in een lichtgrijze Peugeot 206 voorzien van het Belgische kenteken 2-ACR-250. Hij blijkt bij Sint Jansteen de Belgisch-Nederlandse grens overgekomen te zijn en vervolgens door de Westerscheldetunnel te zijn gereden.

Vervolgens heeft de man zijn weg vervolgd naar Koudekerke waar hij enkele uren heeft doorgebracht. In die nacht blijkt hij ook in Vlissingen te zijn geweest. Daarnaast is hij in de vroege ochtend van zaterdag 15 januari ook enkele uren in Middelburg geweest, en is hij enkele keren teruggekeerd naar Koudekerke. Het is niet bekend of al die tijd ook het vierjarige jongetje Dean bij hem was.

Na het laatste korte bezoek aan Koudekerke is de verdachte zaterdagmiddag naar Neeltje Jans gereden, waar hij het slachtoffertje heeft achtergelaten. Hierna verliet hij de provincie Zeeland.

Vragen van de politie
Heeft u camerabeelden, die corresponderen met de hierboven genoemde tijdstippen? Bel dan met de politie: 0900-8844. Of via het Politie WhatsApp nummer 06 - 1220 7006. Of u belt anoniem via Meld Misdaad Anoniem (0800 – 7000). U kunt ook onderstaand tipformulier invullen en uw foto's of films toevoegen. Vermeld voor een snelle informatieverwerking dossiernummer: PL2000-2022014338.

Anoniem contact met team criminele inlichtingen
Omdat sprake is van een ernstig misdrijf kunt u ook anoniem terecht bij het team criminele inlichtingen (TCI). Een gesprek met een rechercheur van TCI is volledig anoniem. Hoe gaat dat dan? Bel het algemene nummer van de politie: 0900-8844 en vraag naar het Team Criminele Inlichtingen. De medewerker(st)er van het servicecentrum stelt u enkele gerichte vragen en helpt u dan anoniem verder. Meer informatie over deze werkwijze van TCI staat op www.politie.nl.

Meerjarig onderzoek naar de impact van long covid

Onderzoekers van het Erasmus MC gaan coronapatiënten die langdurig klachten houden meerdere jaren volgen. Daarbij kijken ze niet alleen hoe corona hun fysieke en mentale gezondheid beïnvloedt, maar ook of en hoe patiënten hun werk en sociale leven weer oppakken. De onderzoekers werken samen met C-support, het landelijk expertisecentrum dat longcovidpatiënten ondersteunt.

Een deel van de mensen die besmet raken met Covid-19 houdt lange tijd gezondheidsklachten, ook wel long covid genoemd. Het gaat om klachten als vermoeidheid, kortademigheid, spierpijn, hoofdpijn, hartkloppingen of vergeetachtigheid.

De aanhoudende klachten kunnen zorgen voor een slechtere kwaliteit van leven en fysieke en mentale problemen. Ook kunnen de klachten mensen belemmeren in hun werk en deelname aan sociale activiteiten. ‘Sommige mensen zijn na maanden nog niet of slechts deels weer aan het werk. Bij sommigen staat hun sociale leven grotendeels stil’, zegt Erasmus MC-onderzoeker Inge Spronk van de afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg.

Veel verschillende zorgverleners
De onderzoekers willen een goed beeld krijgen van de aard en impact van long covid. Ook kijken ze naar de zorg die patiënten hebben gekregen. Met die gegevens kunnen (toekomstige) hulpverleners patiënten beter helpen. Patiënten hebben veelal te maken met verschillende zorgverleners zoals huisartsen, specialisten, fysiotherapeuten, manueel therapeuten of psychologen. ‘Als we weten wat long covid met patiënten doet, kunnen zorgverleners hun behandelingen beter op de klachten en beter op elkaar afstemmen.’

Ook op het gebied van werk en sociale participatie hebben patiënten te maken met een breed scala aan instanties. De instanties zijn nog onvoldoende bekend met de langetermijngevolgen van Covid-19, signaleert C-support. Deze stichting werkt in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). De stichting ondersteunt mensen met langdurige coronaklachten en deelt de opgedane kennis met andere (zorg)professionals.

Persoonlijke inzichten
Patiënten die langdurig klachten houden, kunnen zich sinds oktober 2020 registeren op de website van C-support. De bijna 10.000 mensen die dat tot nu toe hebben gedaan, krijgen vanaf 11 februari een uitnodiging om mee te doen aan het onderzoek.

Deelnemers krijgen ook persoonlijke inzichten. Ze krijgen aan de hand van door hun ingevulde vragen een overzicht van hun eigen resultaten en hoe die zich verhouden tot de gehele onderzoeksgroep. Spronk: ‘De persoonlijke inzichten kunnen van pas komen als ze bijvoorbeeld een gesprek hebben met een zorgverlener. Ze kunnen dan beter uitleggen wat er aan de hand is. In het overzicht is een oogopslag is te zien op welke gebieden het goed gaat, en waar het minder goed gaat. Doordat het onderzoek vaker wordt herhaald, zien patiënten hoe hun klachten zich ontwikkelen. Door de vragenlijsten in te vullen helpen ze dus niet alleen het onderzoek vooruit, maar ook zichzelf.’

Nederland stelt F-35’s en landgebonden eenheden beschikbaar voor NAVO-verdediging

Nederland staat standby om extra bij te dragen aan de versterking van de afschrikking door en de verdediging van de NAVO. Er is een zorgwekkende Russische troepenopbouw aan de grens met Oekraïne. Ook gedraagt Rusland zich er steeds assertiever. De NAVO versterkt daarom de afschrikking en verdediging. Dat schrijft minister Kajsa Ollongren vandaag aan de Kamer.

Defensie zet 2 F-35 jachtvliegtuigen in, inclusief ondersteunend personeel. Dit is voor de maanden april en mei van dit jaar. De vliegtuigen voeren dan vanuit Bulgarije zogeheten Quick Reaction Alert-taken uit. De jachtvliegtuigen zijn direct inzetbaar om onbekende vliegtuigen boven het NAVO-verdragsgebied te onderscheppen. Dit wordt de eerste keer dat Defensie de F-35 in gaat zetten.

Ook staan een amfibisch transportschip, inclusief landingsvaartuigen en helikopters, en 2 landgebonden eenheden standby. Zij zijn inzetbaar voor de zogenaamde Initial Follow-on Forces Group (IFFG) van de NATO Response Force (NRF). De NRF is de snelle reactiemacht van de NAVO. De IIFG is daar onderdeel van en is inzetbaar om troepen van de Very High Readiness Joint Task Force (VJTF) op te volgen. De Noord-Atlantische Raad bepaalt of deze snelle interventiemacht wordt ingezet ter verdediging van bondgenoten.

Situatie de-escaleren
Ollongren: “Alle inzet is erop gericht de situatie via dialoog en diplomatie te de-escaleren. Dat is uiteindelijk in het belang van alle betrokken partijen. Tegelijkertijd is het belangrijk voorbereid te zijn op het onwenselijke scenario dat gesprekken niet slagen. Daarom blijven we ons, als onderdeel van het tweesporenbeleid, naast dialoog ook inzetten op afschrikking en verdediging.”

“Het kabinet steunt een heldere boodschap aan Rusland dat agressief optreden tot scherpe verzwaring van Amerikaanse en Europese sancties zal leiden, zoals ook recent door de Amerikaanse president Biden en de EU Hoge Vertegenwoordiger Borrell is aangegeven. Het kabinet zal bij verdere Russische agressie tegen Oekraïne (economische) sancties van de EU steunen.”

Eerder aangeboden bijdrage
De bijdrage komt bovenop de al eerder aangeboden Nederlandse bijdrage aan de bestaande NAVO-verbanden. Zo voert Nederland heel dit jaar het commando over het bestaande NAVO-vlootverband Standing NATO Maritime Group 1 (SNMG1). Dit is een van de 4 permanente maritieme reactiemachten van de NAVO. Zr.Ms. Rotterdam is het tijdelijke vlaggenschip van de SNMG1, dat wordt aangestuurd door het NAVO maritiem hoofdkwartier in Northwood, Verenigd Koninkrijk.

Nederland gaf eerder dit jaar bij de EU-bijeenkomst voor ministers van Defensie en Buitenlandse Zaken al aan te hechten aan de-escalatie van de spanningen aan de grens tussen Oekraïne en Rusland. Hiervoor is een gebalanceerd pakket aan preventieve militaire en niet-militaire maatregelen. De versterking van de afschrikking en verdediging van de NAVO is hier een van de punten van.

Politie en OM vragen zedenslachtoffers TVOH zich eerst bij hen te melden

De politie en het Openbaar Ministerie hebben de berichtgeving over misstanden rondom het tv-programma The Voice of Holland gevolgd. Er zou sprake zijn van allerlei soorten van ongepast gedrag, waaronder mogelijk ook strafbare feiten. Dit zijn verontrustende berichten.

Het OM wil mensen die denken slachtoffer te zijn van een strafbaar feit oproepen zich bij de de politie te melden en eventueel ook aangifte doen. Ook mensen die mogelijk getuige zijn geweest van strafbare feiten, worden verzocht zich bij de politie te melden.

Slachtoffer centraal
Het belang van slachtoffers staat bij het OM voorop. Onderzoeken worden gedaan door gespecialiseerde rechercheurs en officieren van justitie. Zij vormen een deskundig team en staan slachtoffers bij. Bewijs verkrijgen in zedenzaken is vaak lastig en kost vaak veel tijd, maar is zeker niet onmogelijk.

Het uitgangspunt van de politie en het Openbaar Ministerie in zedenzaken is dat slachtoffers zélf bepalen of ze aangifte doen. Het is belangrijk dat een slachtoffer niet tegen zijn zin in een strafrechtelijke procedure terechtkomt.

Melding of aangifte
Melden of aangifte doen van een zedendelict bij de politie kan als volgt:

  • Via het telefoonnummer 0900-8844. Hierna volgt direct contact of een afspraak met een zedenrechercheur voor een informatief gesprek.
  • Fysiek bij een politiebureau in jouw regio (zie: www.politie.nl)

Wil een slachtoffer (nog) geen contact met de politie, dan kan het slachtoffer ook bellen of (anoniem) chatten met het Centrum Seksueel Geweld (CSG) voor hulp. Het CSG kan als een slachtoffer dat wenst contact zoeken met de zedenpolitie om aangifte te doen.

Wat zijn zedendelicten?
Onder zedendelicten wordt, kort gezegd, verstaan het ondergaan van seksuele handelingen tegen de eigen wil of het onder dwang moeten verrichten van seksuele handelingen. Het kan daarbij bijvoorbeeld gaan om onzedelijke betastingen, aanranding of verkrachting. Er is een verschil tussen gedrag dat als moreel ongepast gezien wordt en gedrag dat volgens de wet strafbaar is gesteld. Bijvoorbeeld seksueel getinte toespelingen, al dan niet via social media gedaan, kunnen ongepast zijn, maar zijn in beginsel niet strafbaar.

Advocatenkantoor Van Doorne
Het Openbaar Ministerie en de politie hebben een gesprek gehad met het advocatenkantoor Van Doorne dat in opdracht van tv-producent ITV Studios onderzoek doet naar de vermeende misstanden. De uitkomst van dit gesprek is dat mogelijke slachtoffers van zedendelicten (zie ook de uitleg hierboven) worden opgeroepen om zich eerst bij de politie te melden.

Eerdere gesprekken met anderen dan de politie kunnen negatieve effecten hebben op de betrouwbaarheid van verklaringen die bij de politie worden afgelegd. Dat kan schadelijk zijn voor een eventueel strafrechtelijk onderzoek.

Regionale afstemming
Er is nauw contact tussen alle regionale zedenteams van de politie. Na ontvangst van een aangifte beoordeelt het Openbaar Ministerie deze en begint mogelijk een strafrechtelijk onderzoek.

Laatste reviews en specials
review
Wild Blue Yonder is Doctor Who op z'n best
special
Random Pics van de Dag #1120
special
VrijMiBabes #185 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1119
review
Alan Wake 2
special
Random Pics van de Dag #1117
©FOK.nl e.a.