FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 3 januari 2022

Wright opnieuw wereldkampioen darts na geweldig slotstuk

In het Londense Alexandra Palace is het wereldkampioenschap darts na bijna drie weken afgerond. In de finale rekende Peter Wright uit Schotland af met de Engelsman Michael Smith, wat Wright zijn tweede wereldtitel opleverde.

Wright begon uitstekend aan het duel door via onder meer een 124-finish de eerste twee sets te winnen. Smith begon echter op gang te komen na een 167-finish, Wright gooide 117 uit, maar moest toch weer twee sets uit handen geven: 2-2.

Vervolgens werd het een zenuwslopende strijd: Wright kwam op voorsprong, Smith kwam terug...Smith kwam op voorsprong, Wright kwam terug naar 4-4. In de beslissende leg van set negen probeerde Wright 170 uit te gooien met Smith op 226 - onnodig dus, en de misser kostte hem uiteindelijk de set.

Smith gaf dan weer een 2-0 voorsprong weg in de tiende set: hij leek weinig meer te raken en Wright gooide er een geweldige eindsprint uit. De volgende set ging in 3-0 naar Snakebite en in de twaalfde set maakte hij het af: dubbel-16 leverde hem zijn tweede wereldtitel op.

Michael Smith - Peter Wright (Bron: PDC)
Michael Smith - Peter Wright (Bron: PDC)

Rodelfavorieten crashen, Duitsers domineren en Letland wint estafette

De World Cup rodelen is ook aan het nieuwe jaar begonnen: de jaarwisseling werd gevierd in het Duitse Winterberg, hoewel het gros ongetwijfeld vroeg op bed lag. Na de kwalificaties van vrijdag stonden er zaterdag en zondag weer wedstrijden op het programma, afgesloten met de estafette.

Dubbels
Een Duitse baan en dus stond een Duits duo na de eerste run bovenaan: Toni Eggert en Sascha Benecken waren het snelst, de Letse broers Andris en Juris Sics volgden op 0,123 seconden. Met Tobias Wendl en Tobias Arlt (+0,206) stond nog een Duits duo in de top-3, gevolgd door drie Oostenrijkse koppels: Thomas Steu/Lorenz Koller (+0,247), Juri Gatt/Riccardo Schöpf (+0,271) en Yannick Müller/Armin Frauscher (+0,308).

In run twee wisten Müller en Frauscher voorbij Gatt en Schöpf te gaan, waarna Steu en Koller hun vierde plek in elk geval konden verdedigen. Wendl en Arlt doken 0,041 seconden onder de Oostenrijkse tijd door, wat goed bleek voor minstens plek twee: de Sics-broers crashten in de finishbocht, een zeldzaamheid. Nóg zeldzamer was wat daarna gebeurde: Eggert en Benecken crashten óók, in dezelfde bocht. Wendl en Arlt wonnen zo ineens, voor Steu/Koller en Müller/Frauscher.

Mannen
Nico Gleirscher legde een indrukwekkende run op het ijs, de Oostenrijker pakte 0,170 seconden voorsprong op Dominik Fischnaller uit Italië en 0,228 seconden op de Duitser Johannes Ludwig. Met Jonas Müller op 0,257 seconden stond er ook een Oostenrijker op de vierde plek, voor Chris Rene Eissler uit Duitsland (+0,323), de Italianen Kevin Fischnaller (+0,338) en Leon Felderer (+0,366) en de Duitse veteraan Felix Loch (+0,368).

In run twee schoof de Oostenrijker Wolfgang Kindl mooi naar voren: Loch kwam twee plekken achter hem terecht, Felderer verloor zelfs zeven posities en Kevin Fischnaller leverde er tien in. Eissler kwam op drie tienden van Kindl op plek acht terecht, Müller deed het beter en verloor slechts twee plekken. Ludwig maakte indruk en pakte met 0,181 seconden de leiding over, Dominik Fischnaller maakte een foutje en verloor zes plekken. Gleirscher mocht het afmaken, maar dat lukte nét niet: hij kwam 0,068 seconden tekort en werd tweede, tussen Ludwig en Kindl.

Vrouwen
Grand dame Natalie Geisenberger uit Duitsland was de snelste, maar het scheelde bijzonder weinig: de verrassende Letse Elina Vitola volgde op slechts drie duizendsten van een seconde. Ook Ekaterina Katnikova uit Rusland (+0,031) en de Duitse Julia Taubitz (+0,083) zaten nog volop in de strijd om de winst, terwijl de verrassende Sigita Berzina uit Letland (+0,117) en Nina Zöggeler uit Italië (+0,127) richting hun beste resultaten ooit keken na één afdaling.

De Oostenrijkse Madeleine Egle stond na één run op de zeventiende plek en bleef maar stijgen: Zöggeler, zesde na run één, kwam bijna een halve seconde tekort, Berzina verloor zelfs nog wat meer. Met 0,256 seconden was het Taubitz die Egle eindelijk van plek één stootte, Katnikova was driekwart seconde langzamer en verloor acht plekken. Vitola hield de schade beperkt tot zes verloren posities, waarna Geisenberger het mocht proberen. Het was niet genoeg om Taubitz te verslaan, maar met 0,241 seconden werd ze wel tweede, voor Egle.

Estafette
Letland kwam als eerste van de toplanden de baan op en Eliza Tiruma, Kristers Aparjods en Martins Bots/Roberts Plume bleken een onhaalbare tijd neergezet te hebben. Madeleine Egle, Nico Gleirscher en Thomas Steu/Lorenz Koller kwamen namens Oostenrijk tot op 0,358 seconden, de Amerikanen Summer Britcher, Tucker West en Chris Mazdzer/Jayson Terdiman pakten met 0,508 seconden achterstand de derde plek, anderhalve tiende voor Duitsland.

Random Pics van de Dag #511

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Vulkaanuitbarsting La Palma; eerste bewoners mogen weer naar hun woning

Drie maanden lang spuwde de vulkaan Cumbre Vieja op La Palma as en lava. Nu is hij weer rustig en mogen de eerste bewoners terug naar hun huizen. Experts waarschuwen echter voor de gevaren die in de gebouwen zelf op de loer kunnen liggen.

Sinds negen uur lokale tijd mogen de mensen op La Palma hun huizen in sommige nederzettingen ten noorden van de vulkaan weer betreden. Als men echter een kelder in wil, moet er vooraf een gasmeting worden gedaan om te zien of zich in de lager gelegen kamers giftige gassen hebben opgehoopt. Autoriteiten raden daarnaast aan om ten minste 15 minuten te ventileren voordat men het licht of andere elektrische apparaten inschakelt. Niemand mag alleen een huis binnengaan en als men zich ziek voelt worden, moet men meteen de frisse lucht weer in.

De dikke laag as op de daken vormt ook een risico - de laag as zou daken kunnen hebben beschadigd. De fijnste asdeeltjes die bij het opruimen vrijkomen, kunnen tevens schadelijk zijn voor de ogen en de luchtwegen. Daarom adviseren de autoriteiten het dragen van een veiligheidsbril en beschermende maskers tijdens het opruimen van de as of als het as nog anderzins 'ronddwarrelt'.

De uitbraak van de vulkaan eindigde officieel met Kerstmis
Naar verwachting kunnen zo'n 900 tot 1000 mensen terugkeren naar hun huizen en appartementen. Enkele duizenden moeten echter meer geduld hebben. Inwoners van zo'n 900 huishoudens moeten op zoek naar nieuwe huizen omdat de stroom lava hun woonverblijf heeft verwoest of onbewoonbaar gemaakt.

De vulkaan op La Palma barstte uit op 19 september en was drie maanden actief tot 13 december. Na tien dagen 'rust' verklaarden de autoriteiten de uitbraak op eerste kerstdag voorbij.

VN-Veiligheidsraad: 'Er mag nooit een kernoorlog worden gevoerd'

Het uitbrengen van een gezamenlijke verklaring van de vijf leden van de Veiligheidsraad komt zeldzaam voor: vandaag hebben de vijf kernmachten VS, Rusland, China, Frankrijk en Groot-Brittannië hun wil uitgesproken om actie te ondernemen tegen de verdere verspreiding van kernwapens.

De vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad willen verdere verspreiding van kernwapens voorkomen. "We zijn ervan overtuigd dat verdere verspreiding van dergelijke wapens moet worden voorkomen", aldus een gezamenlijke verklaring van de vijf kernmachten VS, Rusland, China, Frankrijk en Groot-Brittannië. "Een kernoorlog kan niet worden gewonnen en mag dus nooit worden gevoerd", verklaarden de vijf staten.

Aangezien de inzet van kernwapens verstrekkende gevolgen zou hebben, zouden deze wapens "zolang ze nog bestaan" alleen "verdedigingsdoeleinden dienen, agressors afschrikken en oorlog voorkomen", benadrukken de ondertekenaars.

"Creëer een veilige omgeving"
Bijgevolg bevestigen de vijf landen opnieuw hun controlerende taak met betrekking tot de productie en het gebruik van kernwapens, alsmede hun steun voor het Verdrag inzake de non-proliferatie van kernwapens, dat eveneens door de ondertekenaars in 1968 is geïnitieerd. "Wij benadrukken onze wens om met alle landen samen te werken om een veilig klimaat te scheppen voor verdergaande ontwapening, met als doel een wereld zonder kernwapens en met onverminderde veiligheid voor iedereen", zo luidt het verder. Daartoe moeten de multilaterale besprekingen worden voortgezet en geïntensiveerd.

De landen, die als permanente leden van de VN-Veiligheidsraad een vetorecht hebben, hebben hun verklaring afgelegd voor een conferentie over de bespreking van het Non-proliferatieverdrag, die dit jaar zal plaatsvinden en wordt gecoördineerd door Frankrijk. Het Nucleaire Non-proliferatieverdrag (NPV) heeft tot doel de verspreiding van kernwapens te verbieden.

Rusland spreekt hoop uit op 'afname van spanningen'
De betrekkingen tussen Rusland en de VS en andere westerse staten zijn momenteel uiterst gespannen als gevolg van de Oekraïne-crisis. De Russische regering verklaarde dat de gezamenlijke verklaring van de VN-vetorechten over kernwapens tot stand was gekomen op haar initiatief "en met de zeer actieve deelname" van Rusland. Ze spraken de hoop uit dat dit zou bijdragen tot een wereldwijde afname van spanningen. "Wij hopen dat in de huidige moeilijke internationale veiligheidsomstandigheden de goedkeuring van een dergelijke politieke verklaring zal bijdragen tot een vermindering van de internationale spanningen", aldus het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou.

Het officiële Chinese persbureau Xinhua citeerde vice-minister van Buitenlandse Zaken Ma Zhaoxu die zei dat de gezamenlijke verklaring zou "helpen het wederzijds vertrouwen te versterken en de concurrentie tussen grote mogendheden te vervangen door onderlinge afstemming en samenwerking".

Ook de spanningen tussen China en de VS zijn de laatste tijd toegenomen. De gezamenlijke verklaring van de veto-mogendheden van de VN is ook van belang voor hun huidige onderhandelingen in Wenen over het nieuw leven inblazen van het nucleaire akkoord met Iran. De overeenkomst is bedoeld om te voorkomen dat Teheran kernwapens in handen krijgt.

Schiphol: taxichauffeur neergestoken op standplaats

Vanmiddag is een taxichauffeur meerdere malen in zijn been gestoken op de taxistandplaats bij de aankomsthal van Schiphol. Een 59-jarige man uit Haarlemmermeer is door de Koninklijke Marechaussee aangehouden. Een rit naar het ziekenhuis was niet nodig, de taxichauffeur kon ter plaatse aan zijn verwondingen worden behandeld. De toedracht is nog onbekend.

Primair en Voortgezet onderwijs en BSO gaan weer open na kerstvakantie

Op 10 januari 2022 gaan de basisscholen, middelbare scholen en scholen voor speciaal (voortgezet) onderwijs weer open. Dat geldt ook voor de buitenschoolse opvang. Volgens het OMT is dat verantwoord. Ook wordt sporten voor jeugd tot en met 17 jaar tot 20:00 uur buiten weer mogelijk vanaf 11 januari.

Op het mbo, hogescholen en universiteiten wordt online onderwijs gegeven vanwege een toename van het aantal besmettingen in deze leeftijdscategorie, behalve voor de eerder uitgezonderde groepen. Heroverweging hierover vindt plaats op 14 januari.

Zelfde regels als voor vakantie
Voor de basisscholen, middelbare scholen en scholen voor speciaal onderwijs gelden dezelfde afspraken als voor de verlengde kerstvakantie. Het gaat om de volgende regels:

  • Leerlingen met een milde neusverkoudheid of andere coronaklachten moeten thuisblijven en zich (laten) testen.
  • Scholen hanteren looproutes in de gang, spreiden pauzes en proberen contacten tussen verschillende schoolklassen te vermijden. Ook komen leerlingen zoveel mogelijk zelf naar school.
  • Leerlingen van groep 6, 7 en 8 van de basisschool en leerlingen van het voortgezet onderwijs dragen mondkapjes in de gang, net als het onderwijspersoneel.
  • Voor leerlingen van de groepen 6, 7 en 8 in het primair onderwijs, alle leerlingen van het voortgezet onderwijs en al het onderwijspersoneel in de scholen geldt: twee keer per week thuis een preventieve zelftest doen, zo nodig met behulp van ouders of andere verzorgers. Als de test positief is, gaat de persoon en de rest van het gezin in quarantaine en laten zich testen in de GGD-teststraat. Als de test negatief is, kan de leerling of leraar naar school. Dit dringende test-advies geldt voor iedereen, dus ook voor gevaccineerden.
  • Daarnaast gelden in de scholen in het primair en voortgezet onderwijs nog steeds de basismaatregelen. Dat betekent: volwassenen houden onderling 1,5 meter afstand (ook leraren waar mogelijk), ouders blijven buiten de school en vergaderingen zijn online.

Mbo en hoger onderwijs
Op het mbo, hogescholen en universiteiten wordt online onderwijs gegeven vanwege het toenemend aantal besmettingen in deze leeftijdscategorie. Daarnaast geeft dit extra tijd om jongeren in die leeftijdscategorie de komende weken hun boosterprik te kunnen geven. Op 14 januari wordt opnieuw afgewogen over het volledige maatregelenpakket, waar ook de heropening van het mbo en hoger onderwijs bij betrokken wordt. Studenten in een kwetsbare positie kunnen wel fysiek naar school. Verder gelden nog enkele andere uitzonderingen.

Uitzonderingen
Voor mbo-instellingen, hogescholen en universiteiten gelden de volgende regels:

  • Studenten in een kwetsbare positie (inclusief mbo niveau 1 en 2) en studenten die tentamens en examens moeten maken, mogen wel fysiek naar de onderwijsinstelling. Ook het praktijkgericht onderwijs kan doorgang vinden.
  • De studenten die fysiek naar de instelling mogen komen, houden waar mogelijk 1,5 meter afstand van elkaar. Dit geldt ook voor het onderwijspersoneel.
  • Bibliotheken van onderwijsinstellingen blijven open voor studenten.

'Royce de Vries door politie gewaarschuwd dat hij gevaar loopt'

De politie heeft Royce de Vries, zoon van de vorig jaar vermoorde Peter R. de Vries, gewaarschuwd dat hij ook gevaar loopt. Onbekenden zouden hem willen vermoorden, zo blijkt volgens Het Parool uit een anonieme tip aan het korps. Zo meldt AT5.

"De enige reden die ik kan bedenken, is dat ik als advocaat de zussen van Nabil B. bijstond in een civiele kwestie tegen de staat", zegt Royce de Vries tegen Het Parool.

Nabil B. is de kroongetuige in het Marengo-proces. Daarin wordt de ciminele organisatie vervolgd waar Ridouan T. het kopstuk van zou zijn. Tijdens het proces werden B's advocaat Derk Wiersum en zijn broer Reduan B. geliquideerd. Afgelopen juli werd Peter R. de Vries doodgeschoten, die fungeerde als de vertrouwenspersoon van B.

"Naar aanleiding van de dreiging die er momenteel kennelijk op mij rust, zijn veiligheidsmaatregelen getroffen en wordt er uitgebreid onderzoek gedaan naar de herkomst van deze dreiging," zegt De Vries. "Ik hoop met het naar buiten brengen van deze informatie de dreiging te doen stoppen."

De politie onderzoekt de tips.

De eerste tieners mogen zich melden voor een C19-boostervaccinatie!

Agent zwaar mishandeld door coronademonstrant bij cellencomplex

Een groep demonstranten heeft zich gisteravond enige tijd opgehouden bij het cellencomplex in Zuidoost aan de Flierbosdreef. Zij waren daar aanwezig omdat ze vrijlating eisten van een verdachte. Deze verdachte, een zelfbenoemde “veteraan” zat vast voor de mishandeling van twee ME-ers tijdens de verboden demonstratie op het Museumplein.

Rond 20.30 uur verzamelden zich een groep van ongeveer 30-35 personen zich voor cellencomplex aan de Flierbosdreef. Onder deze groep bevonden zich een groot aantal personen die verklaarden “veteranen” te zijn. De groep demonstreerde in eerste instantie voor de vrijlating van een specifieke verdachte, maar al snel gingen er leuzen rond van “Laat ze vrij”. Op sociale media deed de groep een oproep om meer aanhang te creëren. In het cellencomplex zaten meerdere verdachten ingesloten die eerder op de dag waren aangehouden tijdens de verboden demonstratie op het Museumplein.

Verstoring openbare orde
In overleg met het openbaar ministerie en de gemeente is er een plan gemaakt om de openbare orde verstoring te beëindigen. Toen er diverse politie-eenheden onderweg waren naar de Flierbosdreef besloten de demonstranten snel te vertrekken.

Mishandeling politieman
Een agent in uniform die aan het einde van zijn dienst in een politieauto wilde stappen om naar zijn eigen bureau te rijden, werd door een vrouw uit de groep met een paraplu bedreigd. Een andere aanwezige betoger trok de politieman hardhandig uit de politieauto en sloeg de agent. De verdachte, een 47-jarige man uit Amstelveen kon direct door toegesnelde agenten worden aangehouden. De agent is in een ambulance overgebracht naar het ziekenhuis waar hij enige tijd moest blijven. De agent is op dit moment thuis met zwaar letsel en gaat als hij daar lichamelijk toe in staat is aangifte doen tegen de verdachte. De verdachte zit op dit moment nog vast en wordt vandaag gehoord door de recherche.

Verboden demonstratie
Tijdens de verboden demonstratie op zondag 2 januari op het Museumplein eerder op de dag zijn in totaal 30 verdachten aangehouden voor diverse strafbare feiten. Ook hier raakten vier agenten gewond door geweld dat tegen hen werd gebruikt.

Dit zijn beelden van de demonstratie voor het cellencomplex:

Zie ook: 30 aanhoudingen bij verboden demonstratie Museumplein

5 bedreigingen voor de wereldeconomie in 2022

Het wereldwijde economische herstel wordt afgeremd door de aanhoudende COVID-pandemie. Het muterende coronavirus is echter slechts een van de belangrijkste risico's die de stemming onder beleggers het komende jaar kunnen drukken.

De wereldeconomie heeft zich in 2021 krachtig hersteld van het pandemie-dieptepunt, maar heeft in de tweede helft van het jaar wat aan kracht ingeboet als gevolg van nieuwe pandemie-uitbraken, knelpunten in de toeleveringsketen, tekorten aan arbeidskrachten en een trage uitrol van COVID-19-vaccins, vooral in ontwikkelingslanden met lage inkomens.

Het afnemende herstel heeft economen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de 38 leden tellende Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) ertoe aangezet hun mondiale groeiprognoses voor het jaar in respectievelijk oktober en december licht te verlagen.

Zij hielden echter vast aan hun vooruitzichten voor 2022, maar waarschuwden dat COVID-varianten de groei zouden kunnen doen ontregelen. Zij benadrukten dat het overgrote deel van de wereldbevolking snel moet worden ingeënt.

Hoewel de pandemie een groot risico blijft voor de wereldwijde economische groei, is het niet de enige dreiging die beleggers in 2022 waarschijnlijk scherp in de gaten zal houden.

Vaccinresistente COVID-varianten
In november schrokken de financiële markten zich het lazarus: Een nieuwe coronavirusvariant, omikron, was gemeld in zuidelijk Afrika. De zeer overdraagbare coronavirusvariant deed de financiële en grondstoffenmarkten wereldwijd instorten.

In de daaropvolgende week bleven de wereldmarkten onrustig omdat beleggers de economische gevolgen van de nieuwe variant moeilijk konden inschatten. Regeringen stelden verdere beperkingen in om omikron op afstand te houden, wat een bedreiging vormt voor het economisch herstel.

De eerste onderzoeken door deskundigen suggereerden dat omikron, hoewel besmettelijker dan de delta variant, niet zo dodelijk zou zijn als zijn voorganger en zich niet zou onttrekken aan de immuniteit die door bestaande vaccins of behandelingen wordt geproduceerd. Terwijl wetenschappers de gegevens blijven analyseren, hebben JP Morgan strategen gezegd dat als omikron daadwerkelijk 'minder dodelijk' blijkt te zijn, dit uiteindelijk het einde van de pandemie zou kunnen versnellen.

Het is mogelijk dat omikron niet de domper zal zijn op het economisch herstel, maar een toekomstige variant zou wel zo'n risico kunnen blijken te zijn. Deskundigen waarschuwen dat als de pandemie blijft voortwoekeren, er vaccineresistente COVID-varianten kunnen opduiken, wat een terugkeer van de lockdowns zou kunnen betekenen.

"Als COVID-19 aanhoudt - tot op middellange termijn - kan het mondiale bbp de komende vijf jaar met in totaal 5,3 biljoen dollar (4,6 biljoen euro) dalen ten opzichte van onze huidige prognose", zei hoofdeconoom Gita Gopinath van het IMF in oktober.

Volgens Gopinath moet de hoogste beleidsprioriteit eruit bestaan ervoor te zorgen dat minstens 70% in alle landen in 2022 moet zijn gevaccineerd tegen COVID-19. Tot dusver is minder dan 5% van de bevolking in landen met lage inkomens volledig gevaccineerd.

Knelpunten in de toeleveringsketen
Problemen in de toeleveringsketen hebben dit jaar een sleutelrol gespeeld in de vertraging van het wereldwijde herstel. Scheepvaartstremmingen, een tekort aan zeecontainers en een sterke toename van de vraag na het opheffen van de coronabeperkingen, hebben ertoe geleid dat producenten naarstig op zoek zijn naar onderdelen en grondstoffen.

De autosector is het zwaarst getroffen: de productie in de eurozone, waaronder Duitsland, is de afgelopen maanden ingestort. Autofabrikanten hebben hun productie teruggeschroefd omdat er nog steeds een tekort is aan tussenproducten, met name halfgeleiders.

Hoewel er tekenen zijn dat de tekorten afnemen door een daling van de transportkosten en een toename van de chipexport, verwachten deskundigen dat de knelpunten in het aanbod tot ver in het volgende jaar op de groei zullen blijven wegen.

"We verwachten dat de situatie in 2022 niet zal verbeteren - en niet voordat in 2023 nieuwe relevante zeetransportcapaciteiten worden ingezet of toeleveringsketens worden aangepast aan nearshoring," vertelde Frank Sobotka, managing director bij transport- en logistiekbedrijf DSV Air & Sea Germany, aan DW, doelend op de verplaatsing van een bedrijfsactiviteit naar een nabijgelegen land.

Sterk stijgende inflatie
De tekorten aan grondstoffen en halffabrikaten hebben, samen met de hogere energieprijzen, de inflatie in de eurozone en de Verenigde Staten naar een hoogtepunt in meerjarencijfers gestuwd. Dit heeft wereldwijde beleggers afgeschrikt, die vrezen dat centrale banken zich gedwongen zullen zien de rente voortijdig te verhogen om de stijgende prijzen te temperen.

De Europese Centrale Bank heeft verklaard dat de prijzen zijn opgedreven door tijdelijke factoren zoals schaarste op de markt en hogere energieprijzen. Zij verwacht dat de inflatie zal afnemen zodra de effecten van de wereldwijde verstoring van het evenwicht tussen vraag en aanbod afnemen.

Aangezien de problemen met de toeleveringsketen hardnekkiger blijken dan eerder werd gedacht, zal de inflatie naar verwachting gedurende het grootste deel van 2022 hoog blijven oplopen, waardoor de Europese centrale bankiers in het nauw zullen komen.

In de VS zal de bezorgdheid over de inflatie naar verwachting nog groter zijn, gesteund door een snel economisch herstel, een enorme fiscale stimulans en tekorten aan arbeidskrachten en toeleveranciers. De Federal Reserve heeft gezegd dat ze haar stimuleringsplan voor het kopen van obligaties sneller zal afbouwen en heeft rentestijgingen in 2022 in het vooruitzicht gesteld. Een renteverhoging door de Fed kan problemen opleveren voor sommige opkomende economieën, waaronder Zuid-Afrika, Argentinië en Turkije, die een kapitaalvlucht zouden kunnen meemaken.

China's harde aanpak
Een terugval in China, 's werelds op een na grootste economie, zal in 2022 de bezorgdheid bij beleggers zeker doen toenemen.

De Aziatische economische grootmacht hielp de wereld in 2020 uit de door de pandemie veroorzaakte recessie dankzij de wereldwijde vraag naar zijn elektronische en medische goederen. Het was de enige grote economie die in 2020 groeide en zal in 2021 naar verwachting met ongeveer 8% groeien, waarmee het na India de snelst groeiende grote economie is.

Het herstel na de pandemie ondervindt echter hinder van Pekings harde aanpak van zijn tech-titanen, waaronder Alibaba en Tencent, vastgoedbedrijven met hoge schulden, zoals Evergrande en Kaisa, en de particuliere onderwijsindustrie. Chinese topambtenaren hebben getracht de gemoederen te bedaren door aan te geven dat het stabiliseren van de economie hun topprioriteit is, wat de verwachting wekt dat begin 2022 een fiscale stimulans zal worden gegeven.

Pekings onwil om zijn 'zero-COVID'-houding te laten varen, die het land al meer dan een jaar in een isolement houdt en tot draconische beperkingen heeft geleid na het opduiken van zelfs één enkel COVID-geval, zal een groot risico blijven voor de wereldeconomie.

Geopolitieke spanningen
De betrekkingen tussen Rusland en de VS en de Europese bondgenoten zijn momenteel gespannen. Washington heeft Moskou gewaarschuwd in verband met een mogelijke invasie in Oekraïne naar aanleiding van een massale Russische troepenopbouw aan de Oekraïense grens.

De VS en de Europese bondgenoten overwegen meer economische sancties tegen Rusland, waaronder het blokkeren van de omstreden Nord Stream 2 gaspijpleiding, mocht het land zijn buurland binnenvallen.

"De spanningen tussen de VS en Rusland zijn een enorm risico dat de oostelijke NAVO-bondgenoten steeds meer op de rand van oorlog zou kunnen brengen," vertelde Edward Moya, senior marktanalist bij OANDA trading group, aan DW. "Als de VS en Europa de Nord Stream 2 pijpleiding blokkeren, kan dat leiden tot een wereldwijde energiecrisis die de olieprijzen richting de $100 per vat stuurt...Stijgende energieprijzen kunnen de druppel zijn die centrale bankiers wereldwijd dwingt om het monetaire beleid versneld aan te scherpen."

De betrekkingen tussen de VS en China zijn ook op gespannen voet komen te staan wat Taiwan betreft, waarbij Washington Peking waarschuwt de status quo met betrekking tot het eilandgebied niet eenzijdig te wijzigen.

Washington heeft Peking verder woedend gemaakt met zijn aankondiging dat VS-functionarissen de Olympische Winterspelen in Peking in februari zullen boycotten wegens de Chinese "wreedheden" op het gebied van de mensenrechten. China heeft gedreigd dat de VS "een prijs zullen betalen" voor hun besluit.

Statement minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid over de jaarwisseling 2021-2022

Voor agenten, ME’ers, BOA’s, brandweer- en ambulancemensen betekende de jaarwisseling weer een drukke enerverende nacht. Dankzij hun enorme inzet, professionaliteit en de goede voorbereiding van de hulpdiensten en de gemeenten konden incidenten onder controle worden gehouden. De Mobiele Eenheid (ME) was waar nodig snel ter plekke om erger te voorkomen. Wij zijn hen grote dank verschuldigd. Het is dan ook verschrikkelijk en tegelijk misdadig dat opnieuw hulpverleners op diverse plekken in het land gewelddadig zijn gehinderd in hun werk en met veel gevaarzetting zijn bekogeld met explosieven en stenen. De politie heeft afgelopen nieuwjaarsnacht terecht prioriteit gegeven aan de veiligheid van de hulpverleners en het beschermen van onschuldige burgers tegen relschoppers.

Voor geweldplegers is er geen pardon. Er zijn al verschillende aanhoudingen verricht en er zullen er meer volgen. De politie doet er alles aan om de daders van dit verschrikkelijke geweld zo snel mogelijk op te pakken. Het gaat niet alleen om rellende pubers, maar ook om ronduit crimineel gedrag. Waar mogelijk wordt snelrecht toegepast en zullen veroordeelden opdraaien voor de herstelkosten van hun spoor van vernielingen.

Het tijdelijk vuurwerkverbod heeft het kabinet net als voorgaande jaarwisseling ingesteld om de zorg te ontlasten nu met corona. De eerste indruk van de spoedeisende hulpdiensten van de ziekenhuizen en het Oogziekenhuis in Rotterdam is dat het vuurwerkverbod ook deze Oud&Nieuw heeft bijgedragen aan minder druk op de zorg. Precieze cijfers over de jaarwisseling van verschillende hulpdiensten, politie en het Openbaar Ministerie worden nu verzameld. De verwachting is dat rapportages met het totaalbeeld in de eerste helft van januari 2022 naar de Tweede Kamer kunnen worden gestuurd.

Het nutteloze feitje van de dag: Een hele oude minister

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Vandaag start formateur Mark Rutte met de gesprekken met de beoogde bewindslieden voor het kabinet Rutte IV. Enige tijd geleden kon je hier al lezen over de jongste minister ooit en daarom is vandaag een mooie aanleiding voor nog een ministerieel weetje. Want wist je dat de oudste minister een zeventiger was bij zijn de aanstelling? Geen enkele minister in onze geschiedenis was zo oud bij zijn aanstelling als Julius Christiaan van Oven. Als 74-jarige werd hij in 1956 minister van Justitie als opvolger van de overleden Leendert Antonie Donker. Van Oven wist tijdens zijn ministerschap de wettelijk vastgelegde handelingsonbekwaamheid van de gehuwde vrouw op te heffen, iets waar hij al sinds 1927 voor pleitte. Ook was Van Oven nog enige tijd minister van Binnenlandse Zaken ad interim.

Het nutteloze feitje van de dag: Een hele oude minister (WikiCommons/Collectie SPAARNESTAD PHOTO/NA/Anefo/Herbert F. Behrens)
Het nutteloze feitje van de dag: Een hele oude minister (WikiCommons/Collectie SPAARNESTAD PHOTO/NA/Anefo/Herbert F. Behrens)

Nachtwacht tot in detail te bekijken door nieuwe foto van 717 miljard pixels

Het Rijksmuseum is erin geslaagd een nieuwe foto van De Nachtwacht te maken die zo scherp is dat zelfs het allerkleinste detail te zien is. Deze ul­tra­ho­ge­de­fi­nitiefoto telt in totaal 717 miljard pixels. Hij is vanaf vandaag online te bekijken op de site van het Rijksmuseum. Zo meldt AT5.

Bezoekers van de site kunnen tot in de kleinste details inzoomen. Zo zijn ook de ogen van alle leden van De Nachtwacht goed te zien. De foto is 717 gigapixels, oftewel 717.000.000.000 pixels, groot. Om deze afbeelding te maken zijn er 8430 individuele foto’s gemaakt. Deze zijn daarna door middel van kunstmatige intelligentie aan elkaar geplakt tot een grote afbeelding. Het is de grootste digitale afbeelding die ooit van een kunstwerk is gemaakt.

"Het maken van deze afbeelding was een ongelofelijke uitdaging. Veel mensen dachten dat het onmogelijk was en verklaarden het team van operatie Nachtwacht voor gek dat we dit überhaupt gingen proberen", vertelt Robert Erdmann, senior scientist Rijksmuseum. 

Om te zorgen dat elke foto scherp was, werd voor het nemen van de foto eerst het oppervlak van het schilderij met lasers gescand en moest de camera uiterst nauwkeurig worden afgesteld. "Dankzij deze afbeelding kan het publiek zich tot in nog kleinere details verwonderen over Rembrandts meesterwerk", aldus Taco Dibbits, hoofddirecteur Rijksmuseum.

De foto is hier te bekijken.

De Nachtwacht ( Pixabay)
De Nachtwacht ( Pixabay)

Nog negen verdachten vast na verboden demonstratie in Amsterdam

Van de dertig personen die zondag zijn opgepakt bij een demonstratie in Amsterdam tegen de coronamaatregelen, zitten er nog negen vast. Zeven van hen worden verdacht van geweld tegen politieagenten, de andere twee van wapenbezit.  Zo meldt de Gelderlander.

De andere verdachten zijn heengezonden met een strafbeschikking of boete op zak, twee personen zullen zich nog voor de rechter moeten verantwoorden.

Zie ook: 30 aanhoudingen bij verboden demonstratie Museumplein

Jongen van 16 moet hand missen na ongeluk met zwaar vuurwerk

Een 16-jarige jongen is ernstig gewond geraakt bij een ongeluk met vuurwerk op oudjaarsavond in Kootwijkerbroek. Hulpdiensten bevestigen dat hij een hand moet missen, doordat een Cobra6 plotseling ontplofte terwijl de jongen hem vasthield in zijn hand. Een 17-jarige dorpsgenoot raakte ook gewond. Zo meldt de Gelderlander.

De Cobra 6 is illegaal vuurwerk, er zou zo'n 48,5 gram kruit in zitten. Dat is bijna 25 keer zoveel als in Nederland in een rotje consumentenvuurwerk is toegestaan.

Verdachte opgepakt voor steekincident hotel Oss

De politie hield gisteravond een 31-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats aan voor een steekincident in een hotel aan de Raadhuislaan in Oss. Hij wordt ervan verdacht dat hij een 24-jarige man uit Oss meerdere keren in het gezicht stak. Het slachtoffer liep daarbij gelaatsverwondingen op.

De politie kreeg rond 17.00 uur de melding dat er iemand was gestoken in het hotel aan de Raadhuislaan in Oss én dat de dader was gevlucht. Het steekincident speelde zich af in een hotelkamer van een hotel aan de Raadhuislaan in Oss. Toen politieagenten kort na de melding op de locatie van de melding arriveerden legden zij contact met het 24-jarige slachtoffer. Hij bleek meerdere keren in het gezicht gestoken te zijn, maar was nog wel aanspreekbaar.

Hulpverlening
Het verzorgend personeel van de ambulancedienst heeft het slachtoffer aan zijn gezichtsverwondingen behandeld over en vervoerde hem naar het ziekenhuis. Het slachtoffer mocht na behandeling gisteravond gelukkig weer naar huis.

Aanhouding
De verdachte was na het incident te voet gevlucht. Politieagenten hielden hem kort daarna aan op het Hesschepad in Oss. Hij werd voor verder onderzoek overgebracht naar het politiebureau.

Vervolgonderzoek
Er blijkt mogelijk een ruzie tussen het slachtoffer en de verdachte voorafgegaan aan het steekincident. De verdachte zit nog steeds vast en wordt uitgebreid verhoord.

FOK! Wat een weer: wisselvallig

winterbanner

Wolkenvelden en zon wisselen elkaar af en in het (zuid)oosten zijn er vooral vanmiddag en vanavond enkele buien. Later vanavond gaat het in het zuiden van Limburg langdurig regenen. De maxima liggen rond 11°C. De zuidwestenwind is matig tot vrij krachtig, aan zee en op het IJsselmeer krachtig, mogelijk hard, 7 Bft. Later op de dag neemt de wind in kracht af.

In de nacht naar dinsdag is het overwegend bewolkt met in het zuidoosten regen, in het zuiden van Limburg regent het flink door. In het noorden zijn er enkele buien. De minimumtemperatuur ligt rond 7°C. De wind is zwak en meestal zuidwestelijk.

Dinsdag is het overwegend bewolkt en er trekt een zone met buien langzaam zuidwaarts. In het zuiden van Limburg regent het eerst nog. In totaal kan daar vanaf maandag 20-30 mm vallen. In de namiddag klaart het in het noorden op. De temperatuur ligt in de ochtend rond 8°C, in de middag daalt de temperatuur in het noorden en later midden naar ca. 5°C. De wind is zwak en zuidwestelijk, draait van het noorden uit naar noordwest en neemt toe naar matig, aan zee vrij krachtig. (Bron: KNMI)

ParijsP (Foto: Paulus_de_kabouter)
Parijs rond de jaarwisseling. ( Foto: Paulus_de_kabouter)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Darter Wright na fenomenale wedstrijd in WK-finale tegen indrukwekkende Smith

De halve finales van het wereldkampioenschap darts hebben bepaald niet teleurgesteld. In het Londense Alexandra Palace nam Michael Smith het in een Engels onderonsje op tegen James Wade, terwijl Peter Wright zijn Schotse landgenoot Gary Anderson tegenover zich kreeg.

Smith begon uitstekend tegen Wade en met onder meer een zeldzame shanghai-19-finish - triple, single en dubbel - pakte hij de eerste twee sets. Wade pakte set drie met een 121-finish, maar gaf een 2-0 voorsprong in de volgende set weg. Smith stoomde heerlijk door tegen Wade, die beter speelde dan in de rest van het toernooi, maar nu eindelijk géén tegenstander had die door de ondergrens heen zakte.

In rap tempo gooide Bully Boy zich naar een 5-1 voorsprong en met een 112-finish begon hij set zeven ook weer lekker. Wade kwam er echter voorbij en gooide de set met 160 uit, alvorens ook set acht te winnen. In de negende set was het gedaan en nadat Wade 164 niet uit kreeg gooide Smith de wedstrijd via dubbel-10 uit, om zo zijn tweede WK-finale te mogen spelen.

Michael Smith - James Wade (Bron: PDC)
Michael Smith - James Wade (Bron: PDC)

De tweede halve finale ging tussen oud-wereldkampioenen Peter Wright en Gary Anderson en begon al lekker: Wright won set één, waarin in vier legs al vier keer een 180 gegooid werd. De tweede set ging met 3-2 naar Snakebite, die ook de derde set op zijn naam schreef. Anderson moest aanpoten en deed dat ook: ondanks een twaalfdarter voor Wright pakte The Flying Scotsman de vierde en via een 105-finish ook de vijfde set.

De volgende twee sets werden onderling verdeeld, waarna de turbo bij beide heren weer aan werd geslingerd. Anderson liet 124 liggen en Wright profiteerde door op 5-3 te komen, waarna Anderson met een enorme tussensprint - twee 180's op rij - de negende set pakte voor 5-4. In set tien werden de eerste vier legs onderling verdeeld, maar daarna was het klaar: Wright gooide 116 snaarstrak uit en besliste zo een fenomenale wedstrijd, met in totaal maar liefst 39 180's, een record voor een halve finale op het WK.

Peter Wright - Gary Anderson (Bron: PDC)
Peter Wright - Gary Anderson (Bron: PDC)


Laatste reviews en specials
review
Undead Inc.
review
Doctor Who - Boom: suspense en maatschappijkritiek vormen samen een boeiend geheel
special
VrijMiBabes #210 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1278
special
Random Pics van de Dag #1277
special
Random Pics van de Dag #1276
©FOK.nl e.a.