FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 15 december 2018

Van Gerwen overleeft aanslag en staat in derde ronde WK

Darter Michael van Gerwen heeft zich in het Londense Alexandra Palace geplaatst voor de derde ronde van het wereldkampioenschap van de PDC. De tweevoudig wereldkampioen rekende in de tweede ronde af met de Engelsman Alan Tabern, maar dat had wel wat voeten in de aarde.

Bij de walk-on liet Van Gerwen uiterst lang op zich wachten en al snel bleek waarom: hij had een forse plens bier in zijn gezicht gekregen en moest terug om zich even flink te wassen en om een nieuw shirt op te halen. Een woeste Van Gerwen kwam met wat vertraging het podium op, opende met een 104-finish en pakte de eerste set gelijk met 3-1. 

In set twee was Tabern kansloos en dus leek het snel gedaan, maar de na zeven jaar afwezigheid teruggekeerde Saint wist set drie zowaar naar zich toe te trekken. In het vierde bedrijf slaagde hij er ook in Van Gerwen tot een vijfde leg te dwingen, nadat de Brabander de nodige matchdarts gemist had, maar in die beslissende leg maakte MVG het dan alsnog af met een 86-finish.

Eerder op de avond werden al drie potjes gespeeld waarin het niet al te spannend was. De Spanjaard Toni Alcinas maakte gehakt van de dramatisch gooiende Nieuw-Zeelander Craig Ross. De imker van beroep wist in set drie zowaar een leg te winnen, maar daar bleef het ook bij en dus won Alcinas met 3-0.

Ryan Searle, vooral bekend van een valsspeelincident waarbij hij een wedstrijd 'won' zonder de beslissende dubbel te gooien, rekende verrassend simpel af met Stephen Burton. Bertie kwam nauwelijks opdagen, gooide slechts drie van zijn 23 darts op een dubbel raak en sneuvelde met 3-0.

De Tsjechische eer moest verdedigd worden door Karel Sedlacek, maar dat lukte niet helemaal. De kale Tsjech gooide tegen Keegan Brown zeker niet slecht, maar de jonge Engelsman was simpelweg een maatje te groot, gooide een strak gemiddelde en finishte keurig, wat hem de 3-0 winst opleverde.

Michael van Gerwen - Alan Tabern (Bron: PDC)
Michael van Gerwen - Alan Tabern (Bron: PDC)

'24-uursopvang bij Groen Links stemmers'

Forum voor Democratie-fractievoorzitter Annabel Nanninga wil dat de Amsterdamse GroenLinks-wethouder Rutger Groot Wassink (Sociale Zaken) naar locaties voor de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers gaat zoeken in wijken met veel GroenLinks-stemmers, meldt AT5.

Nanninga zei dat vanmiddag in het radioprogramma WNL op zaterdag. 'Ik stel voor om de stembureau's te zoeken met hoogste percentages GroenLinks-stemmers en dan in die wijken die centra neer te zetten. Want ik wil wel graag dat mensen die hier zo voor kiezen, die mogen daar ook de consequenties van hebben.'

Pilot van het Rijk
Ze reageert daarmee op de plannen die Groot Wassink deze week presenteerde voor de zogenaamde 24-uursopvang. Onlangs werd bekend dat de stad mee gaat doen aan een pilot van het Rijk, waarbij er een aantal opvanglocaties wordt gerealiseerd voor uitgeprocedeerde asielzoekers. De zogenaamde landelijke vreemdelingenvoorzieningen (LVV's) zijn een test om uit te wijzen of de opvang een permanente vorm in Nederland gaat krijgen.

'Barmhartigheid in de hele stad'
Fractievoorzitter van GroenLinks, Femke Roosma, noemt de woorden van Nanninga 'gemakzuchtige retoriek.' In een reactie aan AT5 zegt ze dat het college van burgemeester en wethouders beleid maakt voor de hele stad en niet alleen voor GroenLinks-stemmers.

Roosma: 'Amsterdamse barmhartigheid om de meest kwetsbare groepen op te vangen verwacht ik in alle wijken van de stad. Die barmhartigheid is niet voorbehouden aan GroenLinks-kiezers, die zit in de hele stad.' 

Nanninga zegt te vrezen voor een aanzuigende werking. Ze is bang dat asielzoekers nu juist naar Amsterdam trekken. 'Het is echt heel gevaarlijk voor illegalen zelf die dan denken dat is een mooi verhaal, dat is gouden bergen. Je krijgt er een casemanager en een woonplek en je kan niet uitgezet worden als je je paspoort opeet. Mensen gaan hele rare dingen doen om Europa te bereiken door dit soort idiote initiatieven.'

'Mensen hebben hier niets te zoeken'
In het programma zegt ze niet te begrijpen waarom juist Amsterdam mee wil doen aan de opvang-pilot. De problemen in de stad zijn in haar ogen te groot. 'We hebben geen huizen, we hebben niet genoeg plekken voor scholen, het verkeer is helemaal vastgelopen, we hebben zware criminaliteit, we hebben de mocromaffia, we hebben de ondermijning, we hebben het Wallengebied. Of all places hebben die mensen hier natuurlijk helemaal niets te zoeken.'

Bang voor een aanzuigende werking is Roosma niet. Ze prijst het besluit van staatssecretaris Mark Harbers en hoopt op een latere landelijke dekking van opvanglocaties. Als die er komt dan is er volgens haar geen sprake van een aanzuigende werking. 'Ik verwacht niet dat het meer is dan anders. Kijk naar Groningen daar heb je nu ook al een 24-uursopvang.'

Het stadsbestuur zet zich al langer in voor de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers. Voormalig burgemeester Eberhard van der Laan maakte zich er persoonlijk hard voor. Tegen de wensen van het toenmalige kabinet, kwam er in Amsterdam een bed-bad-brood-regeling, waarbij ongedocumenteerden konden rekenen op beperkte opvang.

500 mensen opvangen
Groot Wassink gaf deze week aan dat er gezocht wordt naar opvanglocaties voor de nieuwe 24-uursopvang. In totaal moet er plek zijn voor 500 mensen, de gezochte locaties moeten ieder plaats bieden aan 50 tot 80 personen. In 2019 verwacht het stadsbestuur meer informatie te hebben over de opvangplekken.

Uitslag Vitesse - VVV-Venlo

Om 20.45 uur begon in de Eredivisie het duel tussen Vitesse en VVV-Venlo. De thuisclub won deze wedstrijd met 2-1. Hieronder vind je hiervan de karakteristieken.

Vitesse

2 - 1

VVV-Venlo

 32' ödegaard
 80' Darfalou
   76' Mlapa
 
 Gele kaart: Clarke-Salter, ödegaard, Foor, (Vitesse), Mlapa, Joosten, (VVV-Venlo)
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: 13.249
Arbiter: Bax
 
Opstelling:   Opstelling:
Eduardo
Karavajev
Doekhi
Clarke-Salter (Thelander/77)
Büttner
ödegaard
Serero
Beerens (Gong/78)
Foor
Darfalou
Linssen
  Unnerstall
Rutten
Röseler
Promes (Joosten/72)
Kum
v.Ooijen (Seuntjens/58)
Linthorst (v.Bruggen/ 78)
Susic
Opoku
Mlapa
Grot

Uitslag AZ - Excelsior

AZ heeft in de Eredivisie een zwaarbevochte zege geboekt op Excelsior. Pas diep in de blessuretijd scoorde Johnson de beslissende 2-1. Hieronder vind je de karakteristieken van deze wedstrijd.

Adam Maher. (PRO SHOTS/Toon Dompeling)
Adam Maher. (PRO SHOTS/Toon Dompeling)

AZ

2 - 1

Excelsior

 40' Til
 90+4' Johnsen
   30' Mahmudov
 
 Gele kaart: Ouwejan, (AZ), Fortes, (Excelsior)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 14.427
Arbiter: v.d.Kerkhof
 
Opstelling:   Opstelling:
Bizot
Svensson
Vlaar
Koopmeiners
Ouwejan
Midtsjö
Til
Maher
Stengs (Johnsen/71)
Seuntjens
Idrissi
  Damen
Fortes
Mattheij
Matthys
Burnet
Haspolat
Messaoud (Hadouir/86)
Koolwijk
Mahmudov
Ómarsson (El Hamdaoui/71)
Bruins

Duitse bobsleeŽrs domineren voor eigen publiek

Tijdens de World Cup bobsleeën in het Duitse Winterberg hebben de thuisfans zaterdag prima kunnen juichen. De mannen kwamen in actie in de viermansbob - voor het eerst dit seizoen - en de vrouwen hadden ook een wedstrijd op het programma, wat bij elkaar maar liefst vijf Duitse podiumplekken opleverde.

Bij de vrouwen werd het een bijzonder spannende strijd tussen drie teams. Olympisch kampioene Mariama Jamanka zette met remster Annika Drazek de snelste tijd neer in de eerste run, op 0,08 seconden gevolgd door landgenotes Stephanie Schneider en Ann-Christin Strack, terwijl de Amerikaanse Elana Mayers Taylor met remster Kwaza Lake 0,17 seconden toe moest geven.

Het Amerikaanse duo denderde in de tweede run rap naar beneden, maar maakte slechts één honderdste goed op Schneider en Strack. Jamanka slaagde er na een voor haar doen slordige run niet in haar voorsprong te verdedigen: ze kwam 0,07 seconden achter Schneider terecht, 0,01 voor Meyers Taylor.

De twaalfde en laatste plek was voor de Belgische veterane Elfje Willemsen, die afscheid nam van het leven als atlete. Dat deed ze samen met remster Hanna Mariën, die speciaal voor de gelegenheid voor het eerst sinds de Olympische Spelen van 2014 weer in de slee stapte.

Uitgerekend in Winterberg ging de winst bij de vrouwen zo naar een pilote uit Altenberg en dat was bij de mannen niet anders. Sterker nog, het werd in de viermansbobs een 1-2'tje voor de Altenberger piloten: het team van Nico Walther pakte in de eerste run 0,02 seconden voorsprong op Francesco Friedrich's team en wist dat in run twee te vergroten naar 0,07 seconden.

Op 'ruime' afstand ging plek drie ook al naar Duitsland: Johannes Lochner noteerde de snelste tweede run van iedereen en pakte zo met zijn team op 0,22 seconden de derde plek. Ivo de Bruin kende een nette tweede run en eindigde samen met Dennis Veenker, Joost Dumas en Janko Franjic op de veertiende plek.

Middelvinger mag niet

De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een man aangehouden omdat deze zijn middelvinger opstak naar agenten. Dat gebeurde in de Spaarndammerbuurt in Amsterdam, zo meldt AT5.

Waarom de man het nodig vond om zijn vinger op te steken naar de agenten is onduidelijk, maar het leverde hem wel een arrestatie op. 'Het is al vele jaren een feit dat het opsteken van een middelvinger naar de politie een belediging is', schrijft de politie op Facebook.

Onder het bericht zijn opvallende reacties geplaatst. Meerdere mensen suggereren dat de agenten de vinger van de verdachte hadden moeten breken. Toch is er ook iemand die de aanhouding nogal overdreven vindt.

Uitslag Heracles Almelo - PSV

PSV heeft tegen Heracles Almelo wederom een simpele zege geboekt in de Eredivisie. In Almelo werd het 0-4.

Na twaalf minuten kwam PSV dankzij zorgde Bergwijn voor een 0-1 voorsprong. Na iets meer dan een half uur verdubbelde Schwaab de score. Toen vlak voor rust Drost tegen een rode kaart opliep was de wedstrijd helemaal gespeeld.

In de tweede helft deed PSV het rustig aan, maar toch scoorde het nog twee keer. Dumfries scoorde de 0-3 en Pereiro bepaalde, vlak nadat hij een penalty had gemist, de eindstand op 0-4.

Heracles Almelo

0 - 4

PSV

     12' Bergwijn
 33' Schwaab
 79' Dumfries
 90+4' Pereiro
 
 Gele kaart: Duarte, Sama, Blaswich, Merkel, (Heracles Almelo), Rosario, (PSV)
 Rode kaart: Drost (45 2)Czyborra (90 2) (Heracles Almelo),
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 12.080
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Blaswich
Breukers
Rossmann
Sama
v.Hintum (Czyborra/62)
Duarte (Dos Santos/76)
Osman
Peterson (Konings/82)
Merkel
Drost
Kuwas
  Zoet
Dumfries
Schwaab
Viergever
Angelino
Rosario (Malen/73)
Gutiérrez
Hendrix (Rigo/88)
Lozano
L de Jong
Bergwijn (Pereiro/85)

Agenten te fit voor gewapende cameradieven

Een bewoner van de Zuidendijk in Dordrecht kreeg vrijdagavond een vuurwapen op zich gericht, omdat twee mannen het op zijn camera gemunt hadden. Ver kwamen ze niet. Agenten haalden de twee rennend in. De man was bijna thuis toen hij net voor zijn woning werd beroofd. Met zijn camera gingen de daders er als een haas vandoor.

In de buurt startte de politie meteen een grote zoekactie. Twee mannen, van wie er een het op een lopen zette bij het zien van de politie, trokken de aandacht. Het lukte de agenten om een van de twee snel in de boeien te slaan. Na een korte achtervolging werd ook de tweede man aangehouden op de Laan der Verenigde Naties. Een 19 en 21-jarige man uit Dordrecht zijn aangehouden en ingesloten voor verhoor.

Uitslag PEC Zwolle - NAC Breda

In een spannende wedstrijd hebben PEC Zwolle en NAC Breda met 0-0 gelijkgespeeld.

NAC Breda begon goed aan de wedstrijd. Mitchell te Vrede kreeg in de eerste twintig minuten drie kansen maar de aanvaller kopte naast en vond doelman Diederik Boer op zijn pad. Vervolgens was het aan de thuisclub, Zian Flemming, Younes Namli, Thomas Lam en Vito van Crooy kregen goede kansen op de 1-0 voorsprong.

Ook in de tweede helft ging het gelijk op. Een schot van Van Crooy ging net naast. De meeste offensieve druk kwam echter van NAC maar uiteindelijk moesten beide ploegen genoegen nemen met een gelijkspel.

PEC Zwolle

0 - 0

NAC Breda

 
 Gele kaart: v. Polen, Ehizibue, (PEC Zwolle), Te Vrede, (NAC Breda)
 
Stadion: IJsseldelta Stadion, Zwolle
Toeschouwers: 13.242
Arbiter: v. Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Boer
Ehizibue (v.d. Berg/77)
Lam
Bouy
Paal
v. Polen
v. Duinen
Dekker (Elbers/61)
Namli
Flemming
v. Crooy
  v. Leer
v. Anholt
Klomp
Koch
Mets
Leigh
Verschueren
Korte (Fernandes/81)
El Allouchi
Rosheuvel (Mühren/88)
Te Vrede

Eriksen behoedt Tottenham in extremis voor duur puntverlies

Tottenham Hotspur is er zaterdagmiddag tegen Burnley op het nippertje in geslaagd om enigszins in het spoor van koploper Manchester City te blijven. In Wembley werd het 1-0.

Tottenham Hotspur kon zich, als het nog een rol wilde blijven spelen in de strijd om de landstitel, geen puntverlies meer veroorloven, maar de nummer drie van de Premier League slaagde er in de eerste helft in een halfleeg Wembley nauwelijks in om gaten te slaan in de verdediging van Burnley. Lucas Moura was met een kleine twintig minuten op de klok voor het eerst gevaarlijk namens de thuisploeg, terwijl Erik Lamela ruim tien minuten later had moeten scoren. De Argentijn schoot echter tot zijn eigen frustratie tegen Joe Hart aan, waardoor doelpunten uitbleven in de eerste helft.

Ashley Barnes had Tottenham op slag van rust al gewaarschuwd met een kopbal over de lat en de spits van de bezoekers deelde vijf minuten na de onderbreking met het hoofd opnieuw een speldenprikje uit. Trainer Mauricio Pochettino, die tot zijn frustratie Lamela opnieuw een grote kans zag missen in de tweede helft, besloot vervolgens in te grijpen door Christian Eriksen, Heung Min-Son en Fernando Llorente in te brengen. Son toonde zich al vrij snel gevaarlijk met een schot voor het doel van Hart langs en een voorzet die bijna werd binnengelopen door Dele Alli, maar het was een andere invaller die de held werd. Ruimschoots in de blessuretijd kreeg Eriksen de bal in de zestien meter en schoot hij het enige doelpunt van de middag in de linkerbovenhoek.

Overige uitslagen Premier League zaterdag
Manchester City - Everton 3-1
Crystal Palace - Leicester City 1-0
Huddersfield Town - Newcastle United 0-1
Tottenham Hotspur - Burnley 1-0
Watford - Cardiff City 3-2
Wolverhampton Wanderers - AFC Bournemouth 2-0
Fulham - West Ham United 0-2

Moskee bedreigd na weigeren dodengebed SyriŽganger

Er is opnieuw een ernstige bedreiging geuit richting de Nasr-moskee in de Indische Buurt in Amsterdam. Het bestuur van het gebedshuis wordt bedreigd, omdat het een dodengebed weigerde voor de in Syrië omgekomen Sarah L. en haar kindje. 

Gelovigen die de moskee bij het Muiderpoortstation bezochten voor het vrijdagmiddaggebed, werden gisteren geconfronteerd met een dreigende tekst op een muur. Er stond 'Theo van Gogh' met een vinkje achter zijn naam, met daaronder 'Charlie Hebdo' en een vinkje. De derde regel was in het Arabisch, zegt een woordvoerder van de politie. Een eerste vertaling wijst uit dat er iets in de zin van 'We komen eraan' stond.

De tekst is inmiddels verwijderd en de recherche doet onderzoek. Het dreigement zorgt voor geschokte reacties bij moskeegangers. "Iedereen heeft het erover", vertelt één van hen.

Tweede doodsbedreiging
Nog geen twee weken geleden werd een bestuurslid van de Nasr-moskee al bedreigd in een filmpje dat verspreid werd via Whatsapp en Telegram. De clip zou gemaakt zijn door een Amsterdamse jihadist die in Syrië verblijft. Daarin wordt het bestuurslid Ali Bouakili kwalijk genomen dat een dodengebed voor Sarah L. en haar dochtertje geweigerd werd.

Ali Bouakili zegt tegen AT5 dat hij geschrokken en aangeslagen is door de tekst van gisteren. Hij geeft aan dat het zo snel mogelijk verwijderd is. "Dit is natuurlijk geen frisse boodschap om te laten staan op de muur van de moskee."

Sarah en haar kind kwamen om tijdens een luchtaanval in Syrië. De moskee weigerde het dodengebed naar eigen zeggen, omdat zo'n plechtigheid gehouden moet worden op de plek waar het lichaam van de overledene is. Andere bronnen zeggen dat de moskee vooral bang was dat het dodengebed extra aandacht van de politie zou opleveren.

Glennis Grace wil 'heel graag nog een kind maken'

Glennis Grace heeft een prachtig jaar achter de rug. Toch heeft ze nog twee wensen. Een huisje in Amsterdam en nog een kind.

"Ik woon nu in Almere en wil weer in de stad wonen, het liefst zo dicht mogelijk bij de Jordaan, bij mijn geboortegrond. Ik mis het echt", zegt de zangeres vandaag in Het Parool. "De dynamiek, de reuring. En ik vind het heerlijk om met mijn zoon in de tram te springen. Het leven ligt hier voor het oprapen."

Glennis domineerde dit jaar maandenlang het nieuws vanwege haar deelname aan America's Got Talent. Ze haalde de finale, maar won de talentenjacht uiteindelijk niet. Daarmee greep ze ook net naast de hoofdprijs van 1 miljoen dollar. Die had ze nu goed kunnen gebruiken. "Amsterdam is superduur geworden. Die zoektocht is daarom best moeilijk. Maar waar een wil is, is een weg. Ik kan je zeggen: de wil is sterk."

Verhuizen naar de Verenigde Staten ziet Glennis niet zitten, hoewel er nog wel mogelijkheden zijn om haar carrière daar verder uit te bouwen. "Er zijn meerdere plannen en verzoeken, dus ik sluit dat helemaal niet uit. Al wil ik nog zo veel. Verhuizen naar Amsterdam, en ik gooi het er maar uit: ik wil heel graag nog een kind maken, dat is een diepe wens. Tegelijk realiseer ik me dat het leven niet tot achter de komma is te regisseren. Maar we are gettin' there. Stap voor stap."

Schaatser Krol stunt met eerste World Cup-zege, drie op rij voor Kulizhnikov

Schaatser Thomas Krol heeft in Heerenveen zijn eerste World Cup-zege gepakt. De Nederlander was in Thialf bloedsnel op de 1500 meter en werd niet meer geklopt.

Met 1:44,092 minuten tekende de Amerikaan Joey Mantia voor een toptijd, de vierde ooit gereden in Heerenveen. De 26-jarige Krol vertrok nog een klap sneller dan Mantia en wist het met een slotrondje van 28,4 seconden keurig vol te houden. Het bracht Krol naar een eindtijd van 1:43,782 minuten.

Patrick Roest was met 27,2 zoals verwacht bijzonder sterk in de slotronde, maar had al teveel ingeleverd op Krol. Met 1:44,128 - een nieuw persoonlijk record - mocht hij wel naar het podium, want de laatste uitdagers, Denis Yuskov (4e in 1:44,613) en Kjeld Nuis (5e in 1:44,623) haalden het niet.

In de B-groep was er 's ochtends een derde plek voor Marcel Bosker (1:46,672), terwijl Louis Hollaar met nog maar eens een nieuw persoonlijk record (1:48,213) de zesde plek pakte.

De volledige uitslag is hier te vinden.

500m mannen
De 500 meter bij de mannen is gewonnen door de Rus Pavel Kulizhnikov, die zijn derde World Cup-overwinning op rij pakte. Op het snelle Friese ijs snelde Kulizhnikov naar een scherpe tijd van 34,494 seconden, de op vier na snelste tijd ooit gereden in Heerenveen. Ook nu bleef hij er een Japanse armada nipt mee voor: Tsubasa Hasegawa pakte met 34,521 de tweede plek, vlak voor de 34,557 van Yuma Murakami. Tatsuya Shinhama, goed voor twee zeges in Tomakomai, werd vierde in 34,649 seconden en behoudt de World Cup-leiding.

Dai Dai Ntab deed het met 34,694 en de vijfde plek uitstekend, Michel Mulder viel met 34,957 en de zeventiende plek tegen, terwijl Kai Verbij niet startte. In de B-groep eindigde Ronald Mulder in 35,142 als tweede, vlak voor de 35,192 van Jan Smeekens. De volledige uitslag is hier te vinden. 

WŁst in baanrecord naar zege op 1.500 meter

Ireen Wüst heeft op indrukwekkende wijze de 1.500 meter gewonnen bij de wereldbekerwedstrijden in Heerenveen. Ze zegevierde in een nieuw baanrecord van 1:53,30. Het oude record stond met 1:53,31 sinds 2013 al op haar naam.

In tegenstelling tot haar oude record pakte Wüst vandaag vooral de winst in de opening. Na 300 meter had ze aardig wat tijd voorsprong en gedurende de race liep die weliswaar steeds verder terug, bij de finish had ze nog net genoeg over. Brittany Bowe eindigde in 1:54,00 als tweede, Yekaterina Shikhova werd met 1:54,03. Miho Takagi, vorig jaar in de wereldbeker oppermachtig op de 1.500 meter, werd met 1:54,37 pas vierde.

Antoinette de Jong was de tweede Nederlandse, zij werd in 1:54,86 vijfde. Lotte van beek legde met 1:55,20 beslag op de zesde plaats. In de B-groep pakte Joy Beune met 1:57,114 minuten de winst. De uitslag van de A-groep is hier te vinden.

Wüst was uiteraard na afloop zeer tevreden over haar race: "Als je van die trage banen ineens in Thialf terechtkomt, lijkt het wel of je in Salt Lake City of Calgary rijdt. Ik wist wel dat dit erin zat. We zijn er nog niet, maar dit is wel lekker voor het geloof dat het grote doel, een wereldrecord, er wellicht inzit."

Wüst in baanrecord naar de dagzege. (PRO SHOTS/Erik Pasman)
Wüst in baanrecord naar de dagzege. (PRO SHOTS/Erik Pasman)

Bayern boekt eenvoudige zege op Hannover, Gladbach verspeelt punten

Bayern München heeft na het 3-3 gelijkspel tegen Ajax een makkelijke overwinning geboekt in de Bundesliga. De Rekordmeister won het uitduel tegen Hannover 96 met 0-4.

Na twee minuten kwam Bayern München al op voorsprong. Thomas Müller legde de bal terug op de rand van de zestien waarna Joshua Kimmich de 0-1 binnenschoot. Na een halfuur spelen maakte David Alaba via een prachtige dropkick de 0-2.

In de tweede helft kreeg Bayern genoeg voldoende kansen om de score uit te breiden. In de 55ste minuut maakte Serge Gnabry de 0-3 en niet veel later pikte ook Robert Lewandowski zijn doelpuntje mee. Voor de Poolse spits was het alweer zijn tiende doelpunt van de competitie. 

Door de winst komt Bayern München op gelijke hoogte met nummer twee Borussia Mönchengladbach. Gladbach kwam niet verder dan een doelpuntloos gelijkspel tegen Hoffenheim.

Overige uitslagen:
FC Augsburg - Schalke 04 1-1
VfB Stuttgart - Hertha BSC 2-1
Fortuna Düsseldorf - SC Freiburg 2-0

Gemiste dubbels maken einde aan toernooi Noppert op PDC WK

Danny Noppert is uitgeschakeld op het wereldkampioenschap darts van de PDC. Hij verloor met 3-0 van Max Hopp. Noppert verloor vooral omdat hij de dubbel bijna niet kon vinden. 

Hopp mocht beginnen en won de openingsleg. Noppert kreeg zes pijlen op 1-1, maar gooide die niet uit. Hopp sloeg toe en won de eerste set met 3-0. De eerste leg in de tweede set was ook voor Hopp, maar Noppert brak terug met een 130-finish. Hij kwam in leg drie tot zeven pijlen voor en negendarter, maar faalde op T19. Het finishen ging niet, waardoor Hopp opnieuw een break kon plaatsen. De tweede set ging met 3-0 naar de Duitser. Noppert stond op dit moment in de wedstrijd op één dubbel na vijftien pogingen. 

In set drie was het Noppert die direct een break plaatste, maar Hopp brak terug. De Duitser komt vervolgens op matchpoint door 92 uit te gooien. Hoppert sleept er vervolgens een beslissende leg uit. Via dubbel achttien gooit Hopp het echter direct uit en staat in ronde drie. In de volgende ronde wacht Michael van Gerwen of Alan Tabern. 

Cijfers Hopp - Noppert. (Bron: PDC)
Cijfers Hopp - Noppert. (Bron: PDC)

Vrouw weet gewapende overvaller buiten de deur te houden

Een vrouw parkeerde vrijdagavond rond 22.45 uur haar auto op de Groen van Prinstererstraat in Rotterdam-Noord. Ze zag toen een man bij wie ze geen goed gevoel kreeg. Hij leek haar te volgen. Eenmaal thuis aangekomen, opende ze haar deur en wilde snel naar binnen gaan. Het lukte de man om nog net zijn arm tussen de deur te steken, met in zijn hand een vuurwapen.

De vrouw gilde en kreeg gelukkig de deur dicht. Een getuige kwam er op af en probeerde de man te pakken. Hij rende hem achterna over de Kempenaerstraat tot de kruising met de Heemskerkstraat. Vervolgens verdween hij uit het zicht. Vermoedelijk ging hij richting de Talmastraat.

Politie was inmiddels aangekomen en startte meteen een onderzoek. Agenten spreken met buurtbewoners en vragen camerabeelden op. De dader is licht getint met zwart haar. Hij droeg een donkere jas en een lichte broek. Mensen die iets gezien of gehoord hebben wordt verzocht zich te melden via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Bezorgdheid om skiŽr Gisin na zware val: "Hij was erg lang bewusteloos"

Alpineskiër Aleksander Aamodt Kilde won zaterdag de super-G op de Saslong-piste in het Italiaanse Val Gardena/Gröden, maar de aandacht was er vooral voor Marc Gisin. Hij kwam hard ten val en dat leverde een ieder serieuze zorgen op.

De Zwitser ging op zo ongeveer de slechtst mogelijke plek onderuit: vlak voor de monsterlijke Kamelbuckelsprong. Hij vloog er door de lucht, kwam hard op de piste terecht en was overduidelijk buiten bewustzijn, getuige de manier waarop hij naar beneden rolde. Na een lange onderbreking werd hij met de helikopter afgevoerd naar het eveneens in Süd-Tirol gelegen Bozen, waar bleek dat hij er met een gebroken bekken mogelijk nog vrij genadig vanaf komt.

Zus Michelle Gisin, zelf ook actief in het World Cup-circuit, liet tegenover het Zwitserse Blick weten dat haar broer 'erg lang' buiten bewustzijn is geweest en pas in het ziekenhuis weer bij zinnen kwam. Het lijkt er vooralsnog op dat er van zaken als hersenletsel geen sprake is en zijn toestand wordt omschreven als stabiel.

"Zoiets is altijd een risico in onze sport en als het eenmaal gebeurt kun je eigenlijk niks doen. Ik wens hem al het beste", aldus winnaar Kilde na afloop. Ook Gisin's teamgenoot Feuz, goed voor plek drie, was begrijpelijkerwijze niet al te veel bezig met zijn eigen resultaat: "Dat is echt een van de slechtste plekken waar zoiets kan gebeuren. Mijn run was goed, maar daar kan ik me nu natuurlijk niet echt blij mee voelen", aldus Kugelblitz.

Gisin kwam als eens eerder zwaar ten val: in januari 2015 ging hij hard onderuit op de beruchte Streif in Kitzbühel, waarbij hij zijn seizoen met een behoorlijke hersenschudding moest beëindigen.

SkiŽr Kilde haalt uit op afdaling Saslong-piste

Alpineskiër Aleksander Aamodt Kilde heeft de World Cup-afdaling in het Italiaanse Val Gardena/Gröden gewonnen. Op de beroemde Saslong was de 26-jarige Noor goed voor zijn derde World Cup-zege, de eerste in bijna drie jaar.

Mauro Caviezel leek een scherpe tijd neergezet te hebben, maar Kilde kwam als zesde naar beneden en dook maar liefst 1,12 seconden onder de tijd van de Zwitser door. Daarmee was de race gelijk al gelopen, want niemand wist de oppermachtige Kilde te benaderen.

Max Franz kwam nog het dichtst in de buurt, zo bleek achteraf, maar hij eindigde als tweede op 0,86 seconden, een eeuwigheid op de snelheidsdisciplines. De Zwitser Beat Feuz tekende op 0,92 seconden voor de derde plek, tot frustratie van de Amerikanen: Bryce Bennett (+0,98), de in Val Gardena altijd knallende veteraan Steven Nyman (+1,01) en Travis Ganong (+1,05) grepen allemaal net naast een verrassend podium.

De als 26e gestartte Christian Walder was hard op weg naar een podiumplek, maar de Oostenrijker ging aan het einde van de piste onderuit. De uitslag is hier te vinden.

Grote brand in Britse dierentuin onder controle

In de Chester Zoo in Cheshire (Groot Brittannië) heeft vanmiddag een flinke brand gewoed in het oerwoudverblijf. Inmiddels is de brand onder controle en is de brandweer bezig met nablussen. 

Volgens de dierentuin zijn er geen gewonden gevallen bij de brand, ook alle dieren zijn op tijd gered uit het verblijf. De dierentuin blijft voorlopig gesloten voor het publiek.

 

Bedrijvige winkeldief aangehouden

Winkelpersoneel van een drogisterij aan de Appelmarkt in Zierikzee sloeg vrijdagochtend 14 december 2018 alarm toen zij in een winkelend stel met baby de plegers van een eerdere winkeldiefstal uit september 2018 herkenden. Dat zij het bij het rechte eind hadden, bleek wel uit de buit die agenten na onderzoek in de auto van de mannelijke verdachte, vermoedelijk een 40-jarige man uit Mongolië, aantroffen.

Het winkelpersoneel meende het gezin, dat de winkel vrijdagochtend binnenkwam, te herkennen en wilde een tassencontrole uitvoeren. De vrouwelijke verdachte ging er daarop vandoor, winkelpersoneel hield de mannelijke verdachte staande en waarschuwde de politie. Agenten zagen dat de man een geprepareerde tas bij zich had. De man is aangehouden en meegenomen naar het politiebureau. In overleg met Veilig Thuis is er een familielid gewaarschuwd voor de opvang van de baby.

Volle bak
Tijdens de fouillering troffen agenten een autosleutel aan bij de verdachte. De auto zelf bleek op een parkeerplaats in Zierikzee, vlakbij de plek waar de verdachte is aangehouden, te staan. In de auto troffen de agenten een heleboel spullen, die vermoedelijk van diefstal afkomstig zijn, aan. Het gaat onder andere om: 15 stuks haarverzorgingsproducten van diverse merken, scheermesjes, een tondeuse, geurkaarsen, lampen, lego en heel veel make-up. De politie in Goes komt graag in contact met winkeliers die spullen missen.

Aliassen
Na contact met de afdeling Vreemdelingenpolitie, Identificatie en Mensenhandel (AVIM), bleek dat de verdachte zich vermoedelijk van meerdere aliassen bediend en een uitzetbaar vreemdeling is. Zijn identiteit wordt nader onderzocht. De man zit in de cel en wordt zaterdag verhoord.

Bedrijvige winkeldief aangehouden (Foto: Politie.nl)
Bedrijvige winkeldief aangehouden (Foto: Politie.nl)

Van der Poel opnieuw een klasse apart in Antwerpen

Mathieu van der Poel heeft zaterdag de Scheldecross gewonnen. De Nederlander was opnieuw oppermachtig en won met ruim een minuut voorsprong op eerste achtervolgers Wout van Aert en Toon Aerts.

Na de start vormde zich een kopgroep van vier: Van der Poel, Aerts, Van Aert en Michael Vanthourenhout. Na een kwartier koers plaatste de Nederlander enkele versnellingen en wist vervolgens zijn medevluchters af te schudden. Ronde na ronde breidde hij zijn voorsprong uit. Na winst in 2014, 2015 en 2017 was dit de vierde zege voor Van der Poel in Antwerpen.

Uitslag
1.Mathieu van der Poel (NED)
2. Wout Van Aert (BEL)
3. Toon Aerts (BEL)
4. Michaël Vanthourenhout (BEL)
5. Laurens Sweeck (BEL)
6. Corné Van Kessel (NED)
7. Lars van der Haar (NED)
8. Tom Meeusen (BEL)
9. Tim Merlier (BEL)
10. Michael Boros (CZE)

Marijke Helwegen waarschuwt na 'ontploffing' borsten

De borstimplantaten van Marijke Helwegen (69) zijn deze week met spoed verwijderd in een Amsterdamse kliniek. Ze waren 'ontploft'. Het plastisch chirurgie-icoon is enorm geschrokken, zo meldt AT5.'De smurrie sijpelde al tussen mijn organen. Nóóit wil ik weer siliconen in mijn lijf', zegt Helwegen vandaag in De Telegraaf'Ik wil vrouwen waarschuwen!'

'Het was een behoorlijke klap in mijn gezicht toen de chirurg vertelde wat er aan de hand was', vertelt ze. 'Hij kwam aan mijn bed staan met een emmertje in zijn handen. Daarin lagen de twee siliconenprotheses, of beter: wat er nog van over was. Het zag er onsmakelijk uit. Het was één grote, vieze brij!'

Cup AA
Helwegen gaat sinds een paar dagen met een 'zeer bescheiden cup AA' door het leven, weet de krant. 'Het is echt vreselijk wat me is overkomen', zegt Helwegen. De arts vertelde haar dat ze vanaf nu 'plat' door het leven gaat. 'Nou, dat vond ik prima.' Helwegen waarschuwt vrouwen met implantaten zich minstens om de twee jaar in een kliniek laten controleren.

NHL: Rangers van 3-0 naar verlies tegen Coyotes

De ijshockeyers van de New York Rangers hebben vrijdagavond in het eigen Madison Square Garden de overwinning uit handen gegeven. De Arizona Coyotes bleken met 3-4 te sterk, waarmee ze na vier nederlagen weer eens wonnen.

Aanvankelijk was er niks aan de hand voor de Rangers. Pavel Buchnevich en Kevin Hayes tekenden in de eerste periode voor 2-0, Mika Zibanejad maakte er in de tweede periode 3-0 van. Daarna ging het echter fout: Jordan Oesterle scoorde, 7 minuten voor tijd was het Josh Archibald die dol trof en met drie minuten te spelen trok Oliver Ekman-Larsson de stand gelijk. In overtime was het vervolgens Derek Stepan die de Coyotes met zijn zevende goal van het seizoen de winst bezorgde.  

Uitslagen NHL vrijdag
New Jersey Devils - Vegas Golden Knights 5-4 OT
New York Rangers - Arizona Coyotes 3-4 OT
Pittsburgh Penguins - Boston Bruins 5-3
Carolina Hurricanes - Washington Capitals 5-6 SO
Detroit Red Wings - Ottawa Senators 2-4
St. Louis Blues - Colorado Avalanche 4-3 OT
Chicago Blackhawks - Winnipeg Jets 3-4 OT
Edmonton Oilers - Philadelphia Flyers 4-1

Rangers - Coyotes (Bron: YouTube)

PDC WK: North, Long en Payne winnen eerste ronde

Dag drie van het wereldkampioenschap darts van de PDC. Danny Noppert vanmiddag speelt zijn tweederondepartij tegen Max Hopp. Michael van Gerwen speelt in de avond tegen Alan Tabern. Eerst zijn er in de middag nog drie andere wedstrijden zonder landgenoten. 

Richard North 3-2 Robert Marijanovic (R1)

North is de nummer elf van de Pro Tour Order of Merit en Marijanović mag aan het WK meedoen via de Duitse Superleague. Marijanovic kwam op 0-2, maar vergat de set binnen te halen. North brak terug, maar op 2-2 was het toch de Duitser die alsnog via een 64-finish de eerste set binnen haalde. Het werd 2-0 in sets en Marijanovic kwam 2-1 voor in de derde set. North bleef in het wiel en kwam gelijk. In de beslissende leg gooide hij 68 uit om de set te pakken en in de wedstrijd te blijven. 

Ook in de vierde set kwam Marijanovic 2-0 voor. North gooide echter 136 en 84 uit om op 2-2 te komen. De Engelsman pakte alsnog de vierde set met 3-2. In de beslissende set nam North het over. In de derde leg brak hij Marjianovic met een dertiendarter en een leg later maakte North het af. De Engelsman mag vrijdag terugkomen voor de tweede ronde tegen Steve West. 

De cijfers bij North - Marijanovic. (bron: PDC)
De cijfers bij North - Marijanovic. (bron: PDC)

Mickey Mansell 1-3 Jim Long (R1)

Een felicitatie voor iedereen die deze partij heeft kunnen uitzitten. Long verslaat Mansell met 3-1 in sets. De Canadese debutant won met 75,33 gemiddeld. Mansell kwam 'slechts' tot 74,45 gemiddeld. Long treft in de tweede ronde Benito van de Pas. 

Cijfers bij Mansell - Long. (Bron: PDC)
Cijfers bij Mansell - Long. (Bron: PDC)


Josh Payne 3-2 Jeff Smith (R1)

Josh Payne mocht als achtste van de Pro Tour Order of Merit naar het WK, terwijl Jeff Smith het Noord-Amerikaans kampioenschap won. Smith had aan één break voldoende om de eerste set te pakken (3-1). Met dezelfde cijfers pakte Payne de tweede set. Bij Smith was het beste leek er echter af. Met twee dertiendarters kon Payne de derde set met 3-0 veroveren. 

Payne ging in set vier vrolijk verder en brak Smith direct. De Canadees gaf nog een teken van leven en brak terug. Het werd 2-2 en Smith gooide zowaar 52 uit om de vierde set te pakken. In de vijfde set gaf Smith niet meer thuis en via dubbel twee won Payne de beslissende set met 3-0. Zondag is Dave Chisnall de tegenstander van Payne in de tweede ronde. 

Cijfers Payne - Smith. (Bron: PDC)
Cijfers Payne - Smith. (Bron: PDC)

Hockeyers via shoot-outs naar WK-finale

Doelman Pirmin Blaak heeft Nederland zaterdag in de halve finale tegen Australië met een ware heldenrol aan een finale-plaats op het WK in India geholpen. De goalie keepte fantastisch in de reguliere speeltijd, maar moest in de slotseconde toch capituleren (2-2). Shoot-outs waren daardoor noodzakelijk om een beslissing te brengen in deze ware thriller. En ook daarin ontpopte Blaak zich als de grote held bij Oranje door in de sudden death de beslissende shoot-out van Beale te pakken.

Oranje speelt zondag om 14.30 uur de finale tegen België, dat zaterdag eerder op de dag de eerste halve finale met 6-0 van Engeland won. Blaak, die na afloop als man of the match werd gehuldigd, stond glimmend voor de camera’s van de FIH. "Dit is geweldig. De gelijkmaker vlak voor tijd was pijnlijk, maar we gingen met veel vertrouwen de shoot-outs in. Bij de laatste shoot-out pakte mijn gok om de bal weg te slaan, goed uit. We hebben nu minder dan 24 uur voor de finale tegen België, maar we zullen snel herstellen en er morgen staan", zei de held van Oranje.

Vier jaar geleden was Nederland-Australië het affiche van de WK-finale en stond er na afloop 6-1 op het scorebord in Den Haag, voor Australië. Nu was Oranje in de halve finale in Bhubaneswar heer en meester op het blauwe veld van het uitverkochte Kalinga Stadium. Het Nederlands elftal moest alleen de eerste paar minuten de Australische storm overleven, maar toen die eerste paar cirkelpenetraties van Australië niets opleverden, kon Oranje het ritme bepalen, hoewel Australië altijd dreigend kon zijn.

Een fijne actie van Jonas de Geus werd mooi afgemaakt door nota bene verdediger Glenn Schuurman voor de 1-0. Seve van Ass dolde zijn verdediger en gaf voor, en via een Australische stick ging de bal achter Andrew Charter. De Australiërs gaven zich niet zomaar gewonnen, maar strafcorners, backhands en een heel vuurpeleton aan munitie werd op Pirmin Blaak afgevuurd, maar de Rotterdamse keeper gaf geen krimp en redde die eerste twee kwarten weergaloos.

In het derde kwart zakte Oranje iets in, maar wisten de Kookaburras weinig raad met het balbezit. Keeper Blaak hoefde weinig in actie te komen tegen een onmachtig Australië, dat op dat moment niet de macht leek te hebben een comeback te forceren. Twee was het Robbert Kemperman die Mirco Pruyser vrij zag staan. Eén keer vuurde Pruyser op Charter, vlak daarna miste Pruyser net de pass. Terwijl Oranje op 3-0 had kunnen staan, mocht Australië een strafcorner nemen, na een overtreding op Trent Mitton. Via de afschuif belandde de bal bij Tim Howard, die binnenflatste.

Met de 1-2 stand maakte het stadion veel lawaai tussen het derde en vierde kwart. De supporters maakten zich op voor een heet kwartiertje. Het was afwachten hoe Oranje zou reageren op de tegentreffer. Het antwoord was goed. Ondanks de enorme druk van Australië leek de Nederlandse defensie stand te houden. Australië wisselde de goalie voor een veldspeler en zette nog meer druk. Drie minuten voor tijd kregen de Aussies een strafcorner, maar met een magistrale redding voorkwam Blaak de gelijkmaker.

Terwijl in het stadion het aftellen al bijna begonnen, sloeg het noodlot toch toe voor Oranje Eddy Ockenden tikte de bal richting het doel, Schuurman kreeg ‘m verkeerd op zijn stick en zag tot zijn afgrijzen de bal door de benen van Blaak rollen: 2-2. 25 seconden later was de wedstrijd voorbij. Shoot-outs.

Daarin kwam Oranje, na een misser van Zalewski, op voorsprong via Hertzberger. Maar na missers van Pruyser en Kemperman stond Australië plots op winst. Een misser van Tim Brand, de geboren Nederlander, zorgde voor een comeback van Oranje. En toen Thijs van Dam de 3-3 in de shoot-outs maakte na een heerlijke turn was alles weer mogelijk in de sudden death.

Die werd begonnen door Hertzberger, die deed waarvoor hij was meegenomen naar India: scoren. Beale moest gelijk maken. Hij koos voor zijn forehand, maar voor hij kon uithalen, tikte Blaak de bal weg. Nederland won zo de shoot-outs en staat in de WK-finale.

Hockeyers via shoot-outs naar WK-finale (Pro Shots / Bart Scheulderman)
Hockeyers via shoot-outs naar WK-finale (Pro Shots / Bart Scheulderman)

Kodaira wint 500m in Heerenveen in baanrecord

Nao Kodaira heeft bij de wereldbekerwedstrijden in Heerenveen zoals bijna gebruikelijk de 500 meter gewonnen. De Japanse deed dat tevens in een nieuw baanrecord van 37,17.

Het betekende voor Kodaira haar twintigste opeenvolgende wereldbekerzege op de 500 meter. Achter haar eindigde Vanessa Herzog als tweede. Ook zij reed een goede tijd, haar 37,23 was zelfs goed voor een nationaal record. Brittany Bowe maakte in 37,70 het podium vol.

Jutta Leerdam was op de elfde plaats de beste Nederlandse. Haar 38,18 was een persoonlijk record. Janine Smit (38,47) eindigde als zeventiende. Letitia de Jong was met 38,573 seconden de beste in de B-groep, waar Antoinette de Jong met 39,135 vijfde werd in een persoonlijk record. Ireen Wüst eindigde er als twaalfde in 39,489 seconden.

Omdat Kodaira de wereldbekerwedstrijden in Polen liet schieten staat Herzog in het klassement bovenaan. De uitslag van de wedstrijd in Heerenveen is hier te vinden.

Manchester City wint van Everton mede dankzij twee goals Gabriel Jesus

Manchester City mag zich in ieder geval voor een dag koploper van de Premier League noemen. De ploeg van Pep Guardiola won met 3-1 van Everton.

De Citizens verloren de koppositie van de Premier League afgelopen week aan Liverpool toen de club tegen de eerste nederlaag van het seizoen aanliep tegen Chelsea en nu kwam men in eigen huis met het gepaste antwoord. Gabriel Jesus werd de grote man met twee treffers en ook Raheem Sterling deed een duit in het zakje.

De Braziliaanse spits kende vorig seizoen een geweldig debuutjaar, maar stond nu al vijf maanden droog bij City, wat de eerste kans aan Everton moest laten. Richarlison scoorde echter niet en daarna nam de thuisploeg de teugels stevig in handen. De beloning volgde na 22 minuten en Jesus was de beul. Hij werd weggestuurd door Leroy Sané en schoot kalm langs doelman Jordan Pickford.

Even later leek het zelfs 2-0 te worden, maar met een fenomenale reflex hield de sluitpost nu wel zijn doel schoon op een poging van Riyad Mahrez. Voor de pauze kwam het scorebord niet meer in beweging, al scoorde Gabriel Jesus nog wel zijn tweede van de middag. Dat deed hij echter vanuit buitenspelpositie, waardoor hij tot in de tweede helft moest wachten om zich nogmaals toe te laten juichen.

Vijf minuten na rust was het alsnog feest voor de Braziliaan, die weer werd geassisteerd door Sané. De Duitse vleugelspeler vond Jesus tussen twee verdedigers en zag hoe de Braziliaan kundig binnenkopte. Dominic Calvert-Lewin maakte uit het niets de aansluitingstreffer, maar Sterling maakte twintig minuten voor tijd aan alle onzekerheid een einde met een rake kopbal.

In de slotfase vierde Kevin De Bruyne zijn rentree en dat was het hoogtepuntje van het laatste kwart, waarin beide ploegen niet meer vol aanzetten. Dankzij de overwinning heeft City nu 44 punten uit zeventien duels. Liverpool volgt met twee punten achterstand, maar heeft nog wel een duel tegoed. De Reds spelen zondag tegen Manchester United.

Onana is niet bezig met transfer: "Het beste is om hier te blijven"

André Onana houdt zich niet bezig met een transfer. De 22-jarige doelman voelt zich goed bij Ajax, zo vertelt hij in een interview met omasports.

"Ik ben nog altijd speler van Ajax. Ik wil het beste voor mezelf en het beste is om hier te blijven en om te groeien terwijl we onze wedstrijden blijven winnen. Dat is hetgeen ik moet doen en voor de toekomst zullen we wel zien of ik Ajax moet verlaten voor Barcelona of een andere club", aldus de achtvoudig international, die woensdag nog uitblonk tegen Bayern München (3-3). Hij wordt gelinkt aan een terugkeer bij de Catalaanse grootmacht en ook andere clubs volgen zijn verrichtingen.

De keeper was tijdig hersteld van een blessure en verrichtte in de laatste groepswedstrijd van de Champions League enkele knappe reddingen. Na afloop sprak Onana met Manuel Neuer: "Ik ben nog altijd jong en heb veel te leren en te verbeteren. Ik was gewoon even met Neuer aan het praten. Ik denk dat hij degene is die ik moet volgen. Hij is erg groot en ik ben erg trots dat ik tegen hem heb mogen spelen."

"Ik heb mijn best gedaan en daar ben ik blij mee. Neuer was positief over mij en gaf mij enkele adviezen", besluit Onana, die sinds de winter van 2014 voor Ajax speelt en nog een contract heeft tot medio 2021. Tot dusverre stond Onana bij 111 wedstrijden onder de lat bij Ajax en daarin kreeg hij 91 doelpunten om de oren. Zondag neemt hij het met Ajax op tegen De Graafschap.

Biatleet Fourcade oppermachtig op achtervolging Hochfilzen

Biatleet Martin Fourcade heeft tijdens de World Cup in het Oostenrijkse Hochfilzen de achtervolging gewonnen. De Fransman nam vroeg de leiding in handen en stond die vervolgens geen moment meer af.

Johannes Thingnes Bø mocht dankzij zijn winst in de sprint als eerste vertrekken en kwam dan ook als eerste bij de schietbaan, gevolgd door Martin Fourcade en Benedikt Doll. Bø begon foutloos en vertrok dus als eerste, gevolgd door de Duitser en de Fransman. Bø arriveerde ook als eerste bij de tweede schietbeurt, maar daar ging hij ineens drie keer de fout in, allemaal aan de rechterkant van het doel. Fourcade schoot foutloos en nam de leiding over, Doll volgde met één fout op plek twee. Bø moest achter een groepje van vier man aansluiten op plek zeven, bijna 40 seconden achter Fourcade.

Fourcade arriveerde ruim als eerste bij de derde schietbeurt en trof vijf keer doel, waarna Doll kon aanleggen, gevolgd door vijf anderen. Van de achtervolgers bleven er slechts twee foutloos: Vetle Sjåstad Christiansen en Arnd Peiffer mochten een halve minuut na Fourcade de op één na laatste ronde in, Doll, Antonin Guigonnat, Alexander Loginov, Lukas Hofer en Bø volgden bijna een minuut later.

Fourcade mocht als eerste aanleggen voor de laatste schietbeurt en deed dat op uiterst overtuigende wijze: vijf keer raak en zonder val of pech was de zege binnen. Acht man streden daarachter om de tweede plek, maar alleen Christiansen en Peiffer bleven foutloos en dus streden zij om plek twee. Guigonnat dacht daar overigens ook nog even om mee te doen, maar bedacht zich net op tijd dat hij de strafronde in moest en dus kon hij nog net rechtsomkeert maken.

Fourcade kwam uiteraard niet meer in gevaar en boekte zijn tweede zege van het jaar, Peiffer schudde Christiansen van zich af en eindigde als tweede, waarbij de Noor toch kon juichen: zijn eerste World Cup-podium was een feit.

Overwinning nummer negen voor Betsema

Veldrijdster Denise Betsema heeft de Scheldecross in Antwerpen gewonnen. Op de tweede plaats finishte Lucinda Brand. De Belgische Laura Verdonschot werd derde.

Na een slechte start kon Betsema in de tweede ronde aansluiten bij de kop van de wedstrijd. Na een versnelling kwam ze alleen aan de leiding te liggen. Enkel Nederlands kampioen Brand kon in de buurt blijven maar werd nooit een echte bedreiging voor de 25-jarige Texelse. Voor Betsema is dit de negende overwinning van het seizoen.

Uitslag
1. Denise Betsema (NED)
2. Lucinda Brand (NED)
3. Laura Verdonschot (BEL)
4. Alvarado Ceylin Del Carmen (NED)
5. Loes Sels (BEL)
6. Sanne Cant (BEL)
7. Sophie De Boer (NED)
8. Nikki Brammeier (GBR)
9. Maud Kaptheijns (NED)
10. Eva Lechner (ITA)

Zaakwaarnemer: "Toekomst Vincent Janssen onduidelijk"

Vincent Janssen maakte in de zomer van 2016 voor ruim 22 miljoen euro de overstap van AZ naar Tottenham Hotspur, maar een succes werd het nimmer.

Na een verhuurbeurt aan Fenerbahçe in het afgelopen seizoen is hij in de huidige voetbaljaargang nog niet in actie gekomen namens the Spurs. Louis Laros, de zaakwaarnemer van de momenteel met een voetblessure kampende aanvaller, weet niet wat de toekomst zal gaan brengen voor zijn cliënt.

"We weten niet wat er gaat gebeuren. Zijn focus ligt op dit moment bij honderd procent fit worden en daarna zullen we zien hoe het loopt", vertelt hij in gesprek met ESPN. "Op dit moment is er niet veel meer wat we kunnen doen, hij wil fit worden en spelen, maar we zullen zien." Afgelopen zomer gingen er geruchten dat Fenerbahçe Janssen opnieuw zou willen huren, maar deze kans is volgens de Amerikaanse sportzender klein.

De Turkse grootmacht bevindt zich momenteel namelijk op de zeventiende positie in de Turkse Süper Lig en het lijkt er niet op dat Fenerbahçe volgend seizoen Europees voetbal zal spelen, waardoor er geen interesse is om Janssen opnieuw naar Istanbul te halen. Vorig seizoen was hij in dienst van de club goed voor vier goals en vier assists in zestien competitiewedstrijden.

Tottenham lijkt bovendien aankomende zomer ondanks de aanwezigheid van Janssen, die nog vastligt tot medio 2020, op zoek te gaan naar een nieuwe spits. De zeventienvoudig Oranje-international voldoet niet in de ogen van Mauricio Pochettino en Fernando Llorente, normaal gesproken de tweede keus achter Harry Kane, beschikt over een aflopend contract.

NBA: Embiid en Antetokounmpo schitteren

De basketballers van de Milwaukee Bucks hebben op bezoek bij de Cleveland Cavaliers een zege bij kunnen schrijven. De ploeg won met 102-114 en deed dat weer eens onder leiding van Giannis Antetokounmpo. De Greek Freak evenaarde zijn hoogste aantal met 44 punten en was ook nog eens goed voor 14 rebounds en 8 assists.

Een andere jonge geboren Afrikaan schitterde eveneens, maar voor Joel Embiid en zijn Philadelphia 76ers was het niet genoeg. Embiid scoorde 40 punten en pakte maar liefst 21 rebounds weg, maar de Indiana Pacers waren met 101-113 alsnog te sterk. Bij de Pacers was Thaddeus Young met 26 punten en 10 rebounds de topscorer, uitgerekend tegen zijn oude ploeg. 

Uitslagen NBA vrijdag
Boston Celtics - Atlanta Hawks 129-108
Charlotte Hornets - New York Knicks 124-126 OT
Brooklyn Nets - Washington Wizards 125-118
Cleveland Cavaliers - Milwaukee Bucks 102-114
Philadelphia 76ers - Indiana Pacers 101-113
Memphis Grizzlies - Miami Heat 97-100
Denver Nuggets - Oklahoma City Thunder 109-98
Portland Trail Blazers - Toronto Raptors 128-122
Sacramento Kings - Golden State Warriors 125-130

Antetokounmpo was op dreef (Bron: YouTube)

Ook Embiid was op dreef, maar dat was niet genoeg (Bron: YouTube)

PSV geeft vrouwen Achilles'29 stevig klop, tienertopscorer Smits weer op dreef

Het zit Achilles'29 niet echt mee. De beloften gingen deze week met een wat onfortuinlijke 20-0 onderuit, de vrouwen verging het vrijdagavond in de Eredivisie niet veel beter: 1-9 tegen koploper PSV.

Vooral in de twintig minuten voor rust sloeg PSV met vijf goals hard toe. Achilles kwam door een eigen goal van Janou Levels nog op het scorebord, hoewel de 18-jarige haar fout wel goedmaakte door de 1-7 te scoren. Maddy Williams was verder nog goed voor een hattrick bij de Eindhovense dames.

sc Heerenveen kreeg bezoek van FC Twente, waar de 18-jarige Joëlle Smits weer eens op dreef was. De tienertopscorer was na één en anderhalf uur trefzeker en zorgde zo voor de 0-2 eindstand. Ajax won op bezoek bij Excelsior Barendrecht met 0-6, onder meer door een hattrick van Eshly Bakker en twee goals van Ellen Jansen.

VV Alkmaar stond na tien minuten thuis al met 2-0 voor tegen ADO Den Haag, maar de bezoeksters kwamen na een uur op gelijke hoogte, waarna Allyssa Daal twee minuten voor tijd de 2-3 scoorde.

Politiehond Barry vist verdachte Belg uit ven

Politiemensen hebben in de nacht van vrijdag 14 op zaterdag 15 december 2018 rond middernacht op de A58 ter hoogte van Goes na een korte achtervolging een 26-jarige Tilburger en een 29-jarige Belg aangehouden op verdenking van (een poging tot) bedrijfsinbraak.

De mannen worden er van verdacht te hebben geprobeerd in te breken in een bedrijfspand aan de Tramperweg in Hansweert. De eigenaar van het bedrijf had door dat er werd ingebroken in zijn bedrijf, zag de inbrekers wegrijden in een auto, ging er achteraan en waarschuwde de politie.
Agenten zagen de verdachte auto rijden op de N289 in de richting van Kapelle en zetten de achtervolging in.

Op de rotonde van de N289, de Smokkelhoekweg en de Schoorse Oudedijk sprong een man uit de auto en rende weg. Deze verdachte, een 29-jarige Belg, kon even later door politiehond Barry uit een ven worden ‘gevist’ en worden aangehouden. Hij raakte daarbij wel gewond en is door een arts aan zijn verwondingen behandeld.

De verdachte auto reed ondertussen verder en ging de A58 op richting Middelburg. Politiemensen konden de auto even later op de A58 tot stilstand brengen en de bestuurder ervan aanhouden. De twee verdachten zijn ingesloten in cellencomplex Torentijd in Middelburg. De auto waarin het tweetal reed, een Audi A6 Allround Quattro, wordt nader onderzocht.

Verstappen: "Liever overwinningen en ploffende motoren dan een trage motor"

Zolang hij meer kansen krijgt om mee te doen voor de overwinning vindt Max Verstappen het niet erg als zijn Honda-motor regelmatig kapot gaat.

Na twaalf seizoenen met Renault stapt Red Bull Racing komend seizoen over op Honda. In een interview met Sky Sports vertelt Verstappen dat de Honda-motor nu al meer vermogen heeft dan de Renault-motor van afgelopen seizoen.

Wat betreft betrouwbaarheid zijn er nog wel grote vraagtekens. Dit seizoen kreeg Toro Rosso meer gridpenalties dan elk ander team. De Nederlander is niet ongerust: “Ik denk dat dit jaar al behoorlijk goed was. Ze hebben een hoop motoren gebruikt omdat ze dat konden, bijvoorbeeld omdat ze achteraan op de grid stonden.”

Nogmaals Verstappen: “Misschien geef ik wel de voorkeur aan een overwinning en vervolgens een ploffende motor dan continue een trage motor.”

Afgelopen seizoen won de Nederlander twee races en finishte daarnaast negen keer op het podium.

Zesde WK-goud zwemster Smoliga, 3e en 4e goud op rij Seto en Atkinson

Op de wereldkampioenschappen kortebaanzwemmen in het Chinese Hangzhou heeft Jesse Puts zich niet geplaatst voor de finale van de 100 meter vrije slag. In de halve finales tikte hij aan in 47,23 seconden, de vijftiende tijd. Het was wel een evenaring van zijn 's ochtends gezwommen persoonlijk record. De Zuid-Afrikaan Chad le Clos was met 45,89 verrassend de snelste, voor favorieten Vladimir Morozov (45,93) en Caeleb Dressel (46,09).

4x50m wisselslag mannen
De Amerikanen domineerden de estafettes, maar na het Braziliaans goud op de 4x200 vrij was er Russisch goud op de 4x50m wisselslag. Kliment Kolesnikov legde het op de rugslag nog af tegen Ryan Murphy, maar Oleg Kostin zwom de Russen naar de leiding. Mikhail Vekovishchev hield die leidende positie vast, Evgeny Rylov maakte het vervolgens overtuigend af tegen de Amerikaanse slotzwemmer Ryan Held: 1:30,54 tegen 1:30,90 minuten. Op een dikke halve seconde pakte de Braziliaanse ploeg het brons.

200m wisselslag vrouwen
De 200m wisselslag bij de vrouwen is al jaren het domein van Katinka Hosszu. De Hongaarse is olympisch kampioene, drievoudig regerend wereldkampioene langebaan en nu ook drievoudig regerend kampioene op de kortebaan. Met 2:03,25 minuten was ze een klasse apart, terwijl de Amerikaanse dames Melanie Margalis (2:04,62) en Kathleen Baker (2:05,54) op afstand zilver en brons pakten. Dat was jammer voor het Chinese thuispubliek, want Baker klopte de Chinese Ye Shiwen, die op haar 16e olympisch goud won in Londen, maar sindsdien nauwelijks nog prijzen pakte.

100m vlinderslag vrouwen
Kim Busch is er op de 100m vlinderslag niet in geslaagd de finale te halen, wat ook niet echt verwacht kon worden. De Nederlandse zwom naar een tijd van 57,63 seconden. Dat was met de vijftiende plek bij lange na niet goed genoeg voor de finale, maar het was wel weer een prima verbetering van haar 's ochtends gezwommen persoonlijk record. Met 55,09 was Kelsi Dahlia een klasse apart: ze zwom zelfs sneller dan de gouden race van Katinka Hosszu twee jaar geleden.

50m vlinderslag mannen
Net als in 2012 kroonde Nicholas Santos zich tot wereldkampioen op de explosieve 50m vlinderslag. De 38-jarige Braziliaan sprintte naar een tijd van 21,81 seconden, waarmee hij Chad le Clos (21,97) naar het zilver verwees. Brons was er toch wat verrassend in 22,38 voor Dylan Carter namens Trinidad & Tobago, niet hét zwemland bij uitstek. Hij hield de Duitser Marius Kusch met 0,02 seconden van het podium.

50m vrije slag vrouwen
Ranomi Kromowidjojo en Femke Heemskerk zijn het hele WK al lekker op dreef en dat bleek ook in de halve finales van de 50m vrije slag weer. Met 23,50 seconden was drievoudig en regerend wereldkampioene Kromowidjojo de snelste, Heemskerk liet met 23,75 seconden de tweede tijd noteren.

50m schoolslag mannen
Op de 50m schoolslag verbeterde Ties Elzerman zich met 26,40 seconden weer ten opzichte van de ochtend, maar met plek vijftien was het niet genoeg voor een plek in de finale. Cameron van der Burgh uit Zuid-Afrika was met 25,76 de snelste, voor de 25,87 van de Duitser Fbian Schwingenschlögl.

50m rugslag vrouwen
Olivia Smoliga pakte na goud op vier estafettes en de 100m rugslag haar zesde gouden medaille in Hangzhou: de 50m rugslag werd ook een prooi voor de Amerikaanse. Bij afwezigheid van wereldrecordhoudster- en kampioene Etiene Medeiros - de Braziliaanse kende een rotslechte halve finale - tikte Smoliga aan na 25,88 seconden. Daarmee klopte ze de zeer verrassende jonge Oostenrijkse Caroline Pilhatsch, die met 25,99 het zilver pakte, voor de Australische Holly Barratt (26,04). Daar was het publiek wat teleurgesteld mee, want de immer goedlachse en hyperactieve lieveling Fu Yuanhui greep zo op 0,02 seconden naast de medailles.

400m wisselslag mannen
Daiya Seto won de wereldtitel op de 400m wisselslag in het 25-meterbad in 2012, 2014 en 2016 en daar is nu een vierde opeenvolgende titel bijgekomen voor de 24-jarige Japanner. Er stond geen maat op hem en met 3:56,43 minuten was hij een halve baan beter dan de rest, hoewel hij wel naast Ryan Lochte's wereldrecord uit 2010 greep (3:55,50). De Australiër Thomas Fraser-Holmes pakte met 4:02,74 het zilver, voor de Braziliaan Brandonn Almeida (4:03,71).

100m schoolslag vrouwen
Ook Alia Atkinson pakte bepaald niet voor het eerst goud. Na goud op de 50m schoolslag was er voor de derde keer op rij de wereldtitel op de 100m schoolslag voor de Jamaicaanse, die aantikte na 1:03,51 minuten. Daarmee hield ze de bijzonder sterk eindigende Amerikaanse Katie Meili (1:03,63) nog net van het lijf, terwijl Jessica Hansen met 1:04,61 het brons mee naar Australië mag nemen.

4x200m vrije slag vrouwen
Op de slotafstand van de dag kon het thuispubliek toch nog eens lekker uit hun bolletje gaan: de Chinese vrouwen wonnen een fraaie finale op de 4x200 meter vrije slag. Dankzij individueel wereldkampioene Ariarne Titmus en Minna Atherton lag Australië halverwege op kop, maar Zhang Yuhan - met haar 23 jaar de enige niet-16-jarige in de ploeg - bracht de Chinese dames langszij. Wang Jianjiahe werd vervolgens onder druk gezet door de Amerikaanse Erika Brown, maar weerstond de aanval en tikte na 7:34,08 minuten aan als winnares, voor de Amerikaanse en Australische dames.

BMW debuteert in Formule E met winst in ePrix Saoedi-ArabiŽ

Antonio Felix da Costa heeft de eerste ePrix van het nieuwe seizoen in de Formule E gewonnen. De Portugees bezorgde het fabrieksteam van BMW Andretti in hun debuutrace zo gelijk de eerste overwinning en deed dat in de Saoedische straten van Ad Diriyah.

Da Costa had wat moeite om zijn auto op de poleposition te krijgen, maar nadat dat eenmaal was gelukt vertrok hij alsnog prima en pakte hij de leiding, voor Sebastien Buemi, Jose Maria Lopez, Jean-Eric Vergne en Stoffel Vandoorne. Edoardo Mortara zorgde gelijk al voor wat chaos door zijn bolide met een remprobleem in de muur te hangen, maar hij kon - met flink wat schade - wel verder.

Lopez leek het na ruim vijf minuten lastig te hebben, want zowel Vergne als Lotterer passeerden de Argentijn. De twee kwamen ook voorbij aan Lotterer, waarna Vergne na twintig minuten de aanval opende op leider Da Costa. Dat deed hij met succes: de Fransman pakte de Portugees buitenom en nam de leiding in handen.

Met Vergne, Da Costa en Lotterer op de podiumplekken ging het er even fel aan toe in de strijd om plek vier: Buemi werd daar te grazen genomen door Lopez en Jerome D'Ambrosio. Vandoorne kende een bijzonder moeilijke race en lag inmiddels zeventiende, achter Robin Frijns. Lotterer nam geen genoegen met plek drie en via de Attack Mode - een minuut extra power als je over een bepaald deel van de baan rijdt - wist hij Da Costa te verschalken.

Voor de twee Techeetah-coureurs, koplopers Vergne en Lotterer, ging het een kwartier voor tijd fout: ze kregen een drivethroughpenalty wegens het gebruiken van teveel energie tijdens de 'regen' en het duo viel terug naar de vierde en zesde plek. Vergne pakte al snel een plek terug, want hij verschalkte Buemi, terwijl Lopez crashte en voor een neutralisatie zorgde. Da Costa lag ondertussen weer op kop, vrij ruim voor D'Ambrosio en Vergne.

Met een kleine vier minuten - plus één ronde - werd het veld weer op gang gevlagd, met Da Costa als leider en D'Ambrosio, Vergne en Buemi achter hem aan. Met de Attack Mode ingeschakeld pakte Vergne de tweede plek over van D'Ambrosio, terwijl Mitch Evans daarachter Buemi in een fel gevecht van de vierde plek verdrong.

In de slotronde trok Vergne nog even alle registers vol open, maar een ultieme aanval op Da Costa slaagde niet en dus bezorgde de Portugees BMW bij haar debuut in de Formule E gelijk de winst. D'Ambrosio pakte de derde podiumplek weg voor Evans, Lotterer en Buemi, terwijl Frijns als twaalfde over de streep kwam.

Judoka Franssen verliest strijd om brons op Masters

Judoka Juul Franssen heeft geen medaille overgehouden aan de Masters in Guangzhou, het eindejaarstoernooi met de zestien beste darters per gewichtsklasse.

De Nederlandse judoka verloor de strijd om het brons van de regerend olympisch kampioen Tina Trstenhak uit Slovenië. Franssen opende haar toernooi met een zege op Catherine Beauchemin-Pinard uit Canada. Ze verloor vervolgens van de Japanse Mika Tashiro, maar klopte Mungunchimeg Baldorj uit Mongolië tijdens de herkansingsronde.

In de strijd om brons kreeg Franssen een minuut voor het einde van de partij haar derde shido en daarmee hansoku-make. Partij was afgelopen en ze moest genoemen nemen met plek vijf.

De Masters is na het WK het belangrijkste toernooi van het jaar. Toernooiwinst levert 1800 punten op en is daarmee meer waard dan een Grand Slam, wat slechts 1000 punten waard is. Een wereldtitel levert 2000 punten op. Tijdens het eindejaarstoernooi in Guangzhou komen zondag Sanne van Dijke, Karen Stevenson, Guusje Steenhuis, Marhinde Verkerk, Frank de Wit, Noël van ’t End, Michael Korrel, Roy Meyer en Henk Grol nog in actie.

Belgische hockeyers met overmacht naar eerste WK-finale

België is de eerste finalist van het WK in Bhubaneswar. De Red Lions klopten in de halve finale Engeland (0-6) en mogen zich voor het eerst in de geschiedenis gaan opmaken voor een WK-finale, waarin zij Australië of Nederland treffen.

Voor het Belgische team van bondscoach Shane McLeod was het bereiken van de halve finale van een wereldkampioenschap al een unicum. De Engelse ploeg, onder leiding van 430-voudig international Barry Middleton, was daarentegen voor de derde keer op rij halve finalist op een WK. Zij zorgden in de kwartfinales voor een daverende verrassing door Olympisch kampioen Argentinië uit te schakelen (3-2), terwijl België het toen nog ongeslagen Duitsland uit het toernooi knikkerde (2-1). Na de eerste halve finale van de dag zijn het uiteindelijk de Belgen die morgen om 14:30 uur gaan spelen om het wereldkampioenschap.

Strafcorner effectief wapen van de Belgen

Het eerste deel van de wedstrijd had Engeland grotendeels het balbezit, maar de Belgen noteerden de eerste kansen van de wedstrijd en kwamen dan ook op voorsprong na acht minuten. Na gemiste mogelijkheden van Florent van Aubel en Cedric Charlier was het aanvaller Tom Boon, eerder al de gevierde man in de kwartfinales tegen Duitsland, die de 0-1 scoorde met een tip-in. Diezelfde Boon verdubbelde net voor het einde van het eerste kwart bijna de voorsprong, maar zag zijn prachtige inzet op de lat uiteenspatten.

De Belgen demonstreerden dat de toekomstige mede-finalist op zijn hoede moet zijn bij de strafcorners, aangezien zij dit toernooi diverse malen al het net wisten te vinden vanaf de rand van de cirkel. De halve finale was daarin geen uitzondering: de eerste strafcorner van de wedstrijd was meteen raak. De inzet van Alexander Hendrickx werd nog gekeerd, maar aangever Simon Gougnard was alert en zette de 0-2 op het scorebord. Gougnard, wiens vader vannacht was overleden, werd dan ook met extra enthousiasme bejubeld door zijn teamgenoten.

Van Doren (Bloemendaal) voorkwam snelle aansluitingstreffer

In de laatste minuten voor de rust moest Engeland nu wel aanzetten, maar wist doelman Vincent Vanasch niet echt te testen voor de rust. Sterker nog, Dockier liet na de 0-3 aan te tekenen. De speler van hoofdklasser Den Bosch kon de bal vrij inschieten bij de tweede paal, maar schoof de bal naast het Engelse doel. Daardoor ging België met een overbrugbare voorsprong de kleedkamer in.

De eerste strafcorner voor Engeland, in de eerste minuut na de rust, leverde bij de eerste echte kans bijna de 1-2 op: Vanasch had geen antwoord op de inzet vanaf de rand van de cirkel, maar Bloemendaal-speler Artur van Doren was alert op de doellijn en wist de sleep te keren. De rebound was niet besteed aan Middleton, maar de Engelsen lieten zien niet zomaar op te geven.

Score liep uit in de omschakeling

Engeland zette in het derde kwart nog aan, maar moest diverse malen waken voor de snelle omschakeling van België. Na een mislukte deflectie van de Engelse aanvallers kon Charlier in de omschakeling de derde treffer van de wedstrijd aantekenen. De aanvaller speelde zich met een wippertje vrij en drukte af met een schot in de lange hoek. De enige grote kansen voor Engeland in het restant van de wedstrijd kwamen voort uit strafcorners, die allemaal onschadelijk werden gemaakt door Vanasch.

Vanuit de omschakeling kregen de Red Lions nog meer kansen om de score verder uit te breiden, met onder meer Gauthier Boccard die een mooie combinatie niet wist af te ronden. Uiteindelijk was het Hendrickx die uit een strafcorner de 0-4 scoorde en de wedstrijd, met nog een kwart te gaan, in het slot gooide. Niet veel later herhaalde het strafcornerkanon zijn kunstje voor zijn zevende doelpunt van het toernooi. Dockier deed met een rake klap nog een duit in het zakje, waardoor de Belgische mannen voor het eerst in de geschiedenis een WK-finale gaan spelen. De tegenstander komt voort uit het duel tussen Australië en Nederland.

Bellator MMA: historisch avondje

Michael Chandler is weer de koning in de lichtgewichtsklasse bij Bellator MMA. Tijdens MMA-gala Bellator 212 wist de vechter uit Missouri de kampioensgordel in zijn favoriete gewichtsklasse voor de derde maal in zijn carrière te winnen. Een prestatie die bij Bellator nog niet eerder was langsgekomen.

Voor Chandler was het extra lekker dat hij de titel terugwon van Brent Primus. Primus nam in juni 2017 de gordel van Chandler over, nadat de laatste last kreeg van een blessure aan zijn enkel en de dokter besloot dat de toenmalige kampioen niet verder kon vechten. Chandler heeft tijdens Bellator 212 dus weer laten zien wie de baas is.

De Bellator-veteraan is dan ook bijna niet in de problemen gekomen in zijn gevecht tegen Primus. Vroeg in de tweede ronde wist de nog ongeslagen Primus Chandler neer te slaan en Chandler werd bijna gewurgd, maar wist miraculeus te ontsnappen. Staand was Primus veel sterker, dus Chandler besloot het gevecht naar de grond te brengen en zo de harde stoten en trappen van Primus te ontwijken.

Een slimme strategie, vonden ook de juryleden, die Chandler alle vijf de ronden vonden domineren. Primus had geen antwoord tegen het sterke worstelgeweld van Chandler en hij lag het grootste gedeelte van het gevecht dan ook op zijn rug, de ground-and-pound van de sterke Chandler ontwijkend.

"Het was een fantastisch optreden van Primus", aldus de nieuwe kampioen. "Hij kwam hier echt om zijn titel te verdedigen en ik moest vechten voor wat ik waard was."

Frank Mir vs Javy Alaya
Niemand, maar dan ook niemand kon Frank Mir in zijn lange carrière laten afkloppen. Mir ging nog liever knockout door harde klappen, iets wat de afgelopen jaren vaker voorkwam dan hem lief was, dan opgeven. Aan het eind van zijn indrukwekkende carrière is het er dan toch van gekomen en op een manier die de MMA-veteraan onwaardig is.

Javy Alaya wist Mir aan het eind van de tweede ronde af te laten kloppen, nadat hij de voormalig UFC-kampioen tegen de kooi wist vast te zetten en hem een ongenadig pak slaag gaf. Het leek erop alsof Mir een blessure aan zijn mond had en hij besloot, hevig bloedend uit een hoofdwond, af te kloppen.

Gezond verstand won het van strijdlust, want later gaf Mir toe dat hij een breuk in zijn onderkaak bleek te hebben opgelopen. "Ik dacht dat het mijn tand was die de pijn veroorzaakte, dus die probeerde ik eruit te trekken, maar al snel werd de pijn te heftig", aldus Mir tegen Richard Hunter, een MMA-blogger.

Mir verloor dus ook zijn tweede gevecht voor organisatie Bellator, nadat hij eerder via KO verloor van de Russische Fedor Emelianenko  in het zwaargewichtstoernooi. Ayala won eindelijk weer eens, na tweemaal de kooi uit te lopen zonder overwinning.

Overige uitslagen Bellator 212:
Michael Chandler verslaat Brent Primus na jurybesluit (50-45 x3)
Javy Ayala verslaat Frank Mir na opgave (stoten, ronde 2) 
A.J. McKee verslaat Daniel Crawford na opgave (anaconda choke, ronde 1) 
Juliana Velasquez verslaat Alejandra Lara na jurybesluit (29-28, 28-29, 30-27)
Sam Sicilia verslaat Derek Campos na jurybesluit (29-28 x2, 28-29)
Toby Misech verslaat Edward Thommes door TKO (stoten, ronde 3) 
Tywan Claxton verslaat Kaeo Meyer door TKO (stoten, ronde 1) 
Robson Gracie Jr. verslaat Brysen Bolohao na opgave (rear-naked choke, ronde 2) 
Chris Avila verslaat Brandon Pieper na opgave (rear-naked choke, ronde 1) 

Da Costa begint Formule E-seizoen met pole, Vandoorne en Frijns prima

Antonio Felix Da Costa begint het nieuwe Formule E-seizoen vanaf poleposition. De coureur van het fabrieksteam van BMW Andretti was in de eerste kwalificatiegroep de snelste in de Saoedische straten van Ad Diriyah, waarna niemand zijn tijd verbeterde.

Het regent een dag of drie per jaar in Ad Diriyah, maar uitgerekend zaterdag viel er een enorme plens water vroeg in de dag. De trainingen moesten vervangen worden door een korte sessie, waarna de kwalificatie van start ging met twee groepen en zonder de gebruikelijke superpole.

Da Costa noteerde in groep één de snelste tijd, voor Tom Dillmann, José Maria Lopez en Sebastien Buemi. De van de Formule 1-overgestapte Stoffel Vandoorne - met Vandoorne en Felipe Massa rijden er nu negen voormalig F1-coureurs mee - maakte een sterke indruk en reed met zijn auto van HWA Racelab baar de snelste tijd in groep twee, wat hem de vijfde plek op de startgrid opleverde. Robin Frijns debuteerde voor Virgin Audi en tekende voor de achtste plek, voor de Belg Jerome D'Ambrosio.

Om 13.00 uur Nederlandse tijd begint de eerste race ooit met de nieuwe generatie Formule E-auto's, waarbij een autowissel halverwege niet meer nodig is. De race is live te zien op Ziggo Sport en Eurosport 1. In Ad Diriyah werd voor het eerst ook gereden in de nieuwe Jaguar iPace eTrophy, waarin Simon Evans de winst pakte.

Update 12.40 uur
Meerdere coureurs zijn hun snelste ronde kwijtgeraakt wegens het overtreden van de regels. Onder hen ook Robin Frijns, die nu niet als achtste, maar als twintigste zal vertrekken.

Getuigen overval Kruidvat gezocht

De districtsrecherche in Gouda zoekt getuigen van een overval op een filiaal van Kruidvat in Moordrecht, vrijdagavond 14 december omstreeks 20:00 uur. Twee jonge mannen overvielen het personeel van de winkel aan de Kerklaan en gingen er vandoor met een onbekend geldbedrag.

Agenten kregen even na 20:00 uur de melding dat er ongeveer tien minuten daarvoor een overval was gepleegd op de winkel. Tijdens het afsluiten van de winkel, waren twee mannen de zaak binnengekomen, bedreigden het aanwezige personeel met een mes en gingen er uiteindelijk met geld vandoor. Volgens getuigen waren de twee gevlucht in de richting van de dijk. De mannen droegen tijdens de overval donkere kleding met capuchons en hielden hun gezichten bedekt.

Ondanks een grootschalige zoektocht naar de daders, zijn er vooralsnog geen verdachten aangehouden. De districtsrecherche in Gouda onderzoekt de overval en roept getuigen op zich te melden. Deze kunnen zich melden op 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Biatlete Mškšršinen slaat weer toe

Biatlete Kaisa Mäkäräinen heeft haar derde overwinning van het nog uiterst jonge World Cup-seizoen al te pakken. In het Oostenrijkse Hochfilzen won de Finse de achtervolging - 10 kilometer, vier schietbeurten - nadat ze een week eerder in Pokljuka al de sprint en achtervolging pakte.

Door haar winst in de sprint mocht Dorothea Wierer als eerste vertrekken, maar de Italiaanse kreeg Mäkäräinen wel gelijk achter zich aan. Wierer kon tot de eerste schietbeurt knap bij de Finse blijven, maar moest door twee missers afhaken. Ekaterina Yurlova-Percht bleef foutloos en nam zo de leiding over, met Mäkäräinen en de Slowaakse tandem Anastasiya Kuzmina en Paulina Fialkova achter zich aan.

De koplopers kwamen samen met de tweede schietbeurt aan, waar Mäkäräinen met foutloos schieten de leiding overnam, voor de eveneens foutloze Fialkova en Wierer, die zich terug had gevochten. Die drie kwamen gezamenlijk bij de derde schietbeurt aan, waar ze allemaal één keer de mist in gingen. Monika Hojnisz deed dat niet en de Poolse kon opschuiven naar plek twee, tussen Fialkova en Mäkäräinen/Wierer.

Mäkäräinen en Fialkova begonnen samen aan de laatste schietbeurt, maar Wierer, Hojnisz en Kuzmina sloten al snel aan. Iedereen schoot één keer mis...behalve Hojnisz, die zo verrassend als leidster de slotronde aan mocht vangen. De Poolse werd echter op de hielen gezeten door het door Mäkäräinen aangevoerde groepje en het was de Finse die de turbo stevig aanslingerde. Hojnisz moest eraan geloven, de bij Mäkäräinen afgehaakte Fialkova en Wierer kwamen er ook overheen in die volgorde kwamen ze over de finish, met de verslagen Hojnisz op plek vier.

Om 14.45 uur gaan de mannen van start, zoals gewoonlijk live op Eurosport.

Personeel uitwisselen tussen politie en Defensie

Het moet makkelijker worden om over te stappen tussen politie en Defensie, of te worden gedetacheerd. Onder meer op het gebied van cybercrime zien korpschef Erik Akerboom en commandant der strijdkrachten Rob Bauer kansen en op dat vlak gaan de partijen ook meer samenwerken.

Dit blijkt uit een artikel in Dagblad Trouw dat zaterdag is gepubliceerd. De krijgsmacht en de politie hebben de komende jaren samen 35.000 nieuwe mensen nodig. Daarbij gaat het om schoolverlaters van alle niveaus, maar ook bijvoorbeeld om digitale experts en ervaren cybercrime-specialisten.

Overstap
Strategisch digitaal rechercheur Frido van het Team Hightech Crime (THTC) is een van de collega’s die jaren geleden al de overstap maakte. In 2005 kwam hij in dienst vanuit de Koninklijke Marechaussee (KMar). ‘Ik wilde altijd al bij de politie, maar was daar eerder afgewezen. Bij de Kmar maakte ik me de digitale wereld eigen. Dat werd veel waard en ineens kon ik gemakkelijk overstappen.’ De politie voelde bekend: ‘Dat groepsgevoel, dat wij-gevoel dat heb je bij Defensie ook. En bij Defensie en de politie werk je allebei vanuit dat besef dat je iets doet waar de maatschappij op zit te wachten.’

Verschillen waren er ook. De omgangsvormen zijn bij de politie zijn informeler, merkte Frido. ‘De discipline van Defensie weet ik nog altijd te waarderen, en de vrijheid binnen de politie. Voor mij was het destijds vooral lastig dat ik bij de politie als BOA moest beginnen. Het heeft me jaren gekost om weer volledig executief te worden. Een goede overstap tussen Defensie en politie werkt alleen als dit goed is geregeld. Zij-instromers kunnen nu al executief voor specifieke inzet worden aangesteld. Dit maakt instromen bij de politie makkelijker. Collega’s moeten, indien geschikt, daarna ook volledig executief kunnen worden.’

Personeel uitwisselen tussen politie en Defensie (Foto: Politie.nl)
Personeel uitwisselen tussen politie en Defensie (Foto: Politie.nl)

Baansprinters blijven onverslaanbaar in World Cup

De Nederlandse teamsprinters blijven onverslaanbaar in het baanwielrennen. Na zeges tijdens de World Cup-wedstrijden in Parijs, Milton en Berlijn was er ook in Londen Nederlandse winst op de teamsprint.

Roy van den Berg, Harrie Lavreysen en Matthijs Büchli stonden in de finale tegenover Groot-Brittannië, waarbij Büchli het stokje weer overnam van Jeffrey Hoogland, die de eerste ronde reed. Na starter Van den Berg was het nog even spannend, maar Ryan Owens, Philip Hindes en Joseph Truman bleken uiteindelijk volstrekt kansloos: 42,789 tegen 44,186 seconden. De Duitse ploeg klopte Polen in de strijd om het brons.

Bij de vrouwen was er brons voor Nederland. Kyra Lamberink en Shanne Braspennincx waren in de kleine finale een maatje te groot voor Sandie Clair en Mathilde Gros uit Frankrijk, nadat Hetty van de Wouw de kwalificaties had gereden. Lin Junhong en Zhong Tianshi uit China wonnen een uiterst spannende strijd om goud van Miriam Welte en Emma Hinze uit Duitsland: 32,771 tegen 32,808 seconden.

Katie Archibald, Eleanor Dickinson, Neah Evans en Laura Kenny domineerden in de finale van de ploegenachtervolging. Het Britse kwartet nam het op tegen de Verenide Staten, maar zette de Amerikaanse ploeg nog voor het einde op een rondje en dus was de finale voorbij. Italië klopte het Britse Team Breeze in een mooie strijd om brons.

Op de ploegenachtervolging bij de mannen was het Huub Wattbike Test Team een klasse apart. De Britse ploeg, met naast wereldrecordhouder Ashton Lambie ook John Archibald, Daniel Bigham en Jonathan Wale in de gelederen, was vooral in de slotfase toch een maatje te groot voor het Belgische kwartet. De nationale Britse ploeg leek lang op weg te zijn naar plek vier, maar doordat de Italianen in de slotronden compleet instortten wonnen de Britten met drie honderdsten van een seconde alsnog.

De Gele Hesjes in Nederland vandaag

Ook vandaag staan er weer Gele Hesjes-protesten gepland in Nederland. Hieronder vind je een lijst met plaatsen en tijden waar er verzameld wordt. Ga jij naar één van de protesten? Schroom dan niet om je foto’s en video’s met ons te delen! Mis je een plaats? Laat een comment achter en we plaatsen hem erbij! 

Alkmaar – Paardenmarkt – 13:00 uur
Amsterdam – Centraal Station – 13:00 uur
Arnhem – Gele Rijdersplein – 13:00 uur
Den Haag – Binnenhof - 13:00 uur
Emmen – Raadhuisplein – 13:00 uur
Eindhoven – Stadhuis – 13:00 uur
Groningen – Grote Markt – 13:00 uur
Leeuwarden – Zaailand – 13:00 uur
Maastricht – De Geusselt – 12:00 uur
Middelburg – de Lange Jan – 13:00 uur
Nijmegen – Plein 1944 – 13:00 uur  Afgeblazen door de organisator!
Rotterdam – Erasmusbrug – 11:30
Tiel – Waalkade – 11:30 uur
Vlissingen – Langezelke – 13:00 uur
Zaltbommel – A2, Martinus Nijhoffbrug – 13:00 uur

Gele hesjes in Amsterdam (Foto: FOK!)
Gele hesjes in Amsterdam (Foto: FOK!)

Heemskerk en Kromowidjojo overtuigend door op WK

Op de wereldkampioenschappen kortebaanzwemmen in het Chinese Hangzhou hebben Femke Heemskerk en Ranomi Kromowidjojo ook zaterdagochtend weer kunnen overtuigen. Beiden plaatsten zich relatief simpel voor de halve finales op de 50 meter vrije slag.

Regerend en drievoudig wereldkampioene Kromowidjojo tikte aan na 24,07 seconden. Dat was goed voor de vijfde plek, achter onder meer Heemskerk: zij tikte aan na 23,90 seconden en liet daarmee de snelste tijd noteren in de series. Alleen de Russin Mariia Kameneva (23,93) en de Australische Holly Barratt (23,94) bleven ook onder de 24 seconden.

Op de 50m schoolslag bij de mannen plaatste Ties Elzerman zich voor de halve eindstrijd. Zijn 26,56 seconden was goed voor de vijftiende plek en veel scheelde het niet: 0,02 seconden langzamer en hij was buiten de boot gevallen. Dat overkwam Arno Kamminga wel: met 26,70 kwam hij tot de twintigste tijd en werd hij uitgeschakeld.

Jesse Puts haalde het na het kwijtraken van zijn wereldtitel op de 50m vrij maar net in de series van de 100m vrije slag. Met 47,23 seconden noteerde hij de zestiende tijd, precies genoeg om een ronde verder te mogen. Stan Pijnenburg moest met 47,67 genoegen nemen met de 26e plek en is klaar.

Op de 100m vlinderslag bij de vrouwen mag Kim Busch nog een keer in actie komen. Met 57,76 seconden zwom ze een nieuw persoonlijk record en was ze goed voor de veertiende tijd, waardoor Busch zaterdagmiddag in de halve finales mag zwemmen.

De finalesessie gaat zaterdag wederom om 12.00 uur van start en is ook nu weer live te zien op de site van de NOS.

Anderson na stroeve start verder op WK darts

Darter Gary Anderson heeft zich zonder al te grote moeite geplaatst voor de derde ronde op het wereldkampioenschap darts. De Schotse tweevoudig wereldkampioen stuurde de Noord-Ierse debutant Kevin Burness in vier sets naar huis, hoewel het in het begin bij vlagen nog wel even lastig was.

Burness, die zich via winst op Paul Nicholson in de middag had geplaatst voor de tweede ronde, begon uiterst overtuigend met een 12-darter en een 81-finish. Anderson moest toch even gas geven om de set in vijf legs te winnen, waarna Burness in set twee dankzij onder meer een 82-finish op 2-0 kwam. Anderson gooide 130 via bullseye uit, maar Burness pakte de set alsnog. Daarna was het dan wel gedaan met de debutant, die niet echt meer in de buurt kwam en zijn weinige kansen liet liggen, waardoor Anderson met 3-1 won.

Gary Anderson - Kevin Burness (Bron: PDC)
Gary Anderson - Kevin Burness (Bron: PDC)

Na de 3-0 zege van Danny Noppert op Royden Lam gingen ook de andere twee eersterondepartijen van de vrijdagavond vrij snel voorbij. Ted Evetts speelde een uitstekende wedstrijd tegen Simon Stevenson, die zelf ook verre van beroerd gooide. Met onder meer een 108-finish won Evetts set één in vijf legs, waarna hij ook in de tweede set vijf legs nodig had. Een 120-finish hielp hem in set drie vervolgens op weg, waarna het even niet zo soepel ging: op zijn negende achtereenvolgende matchdart maakte Evetts het af, vooral ook doordat Stevenson zelf tig kansen liet liggen om in de wedstrijd te blijven.

Simon Stevenson - Ted Evetts (Bron: PDC)
Simon Stevenson - Ted Evetts (Bron: PDC)

Na twee kansloze sets wist de Rus Boris Koltsov pas in de derde set tegen de Engelsman Chris Dobey twee legs te pakken, maar het was bij lange na niet genoeg om terug in de wedstrijd te komen. Koltsov speelde uiterst matig, Dobey speelde verzorgd en maakte het met 3-0 in sets af.

Chris Dobey - Boris Koltsov (Bron: PDC)
Chris Dobey - Boris Koltsov (Bron: PDC)

NFL: Chargers naar play-offs na indrukwekkende comeback tegen Chiefs

De Los Angeles Chargers staan voor het eerst sinds 2013 weer in de play-offs in de NFL. Op bezoek bij de Kansas City Chiefs won de ploeg na een indrukwekkende comeback, waardoor beide teams nu op een 11-3 record staan.

De Chiefs begonnen lekker aan het duel: quarterback Patrick Mahomes bereikte Demarcus Robinson met een mooi passje in de endzone, waarna Darrel Williams nog voor het einde van het eerste kwart de tweede touchdown binnen wist te duiken. Een mooie catch van Mike Williams in de endzone bracht de Chargers in het tweede kwart terug, maar Damien Williams dook de derde Chiefs-touchdown binnen in het derde kwart. In datzelfde kwart deed Mike Williams weer van zich spreken: de jonge wide receiver sneed door de Chiefs-verdediging en werkte de tweede Chargers-touchdown binnen, 21-14.

Het bleef een Williams-dag, want dit keer was het Damien (Chiefs) die in het vierde kwart een touchdown scoorde en de thuisploeg op 28-14 bracht. De bezoekers gaven echter niet op en Justin Jackson werd de endzone in geduwd voor 28-21. Met nog enkele seconden te spelen leken de Chiefs het te winnen, zeker nadat Mike Williams de bal in de endzone net niet wist te vangen. Chargers-quarterback Philip Rivers kreeg echter nog een kans en dit keer lukte het wél: hij bereikte Mike Williams (28-27) en wist diezelfde Williams nóg eens te bereiken voor de two-point conversion, waardoor de Chargers met 28-29 wonnen.

Tot slot nog even een waarschuwing voor de liefhebber: dit keer worden de overige wedstrijden niet allemaal op zondag gespeeld, er staan er op zaterdag voor de verandering ook twee op het programma. Om 22.30 uur spelen de New York Jets tegen de Houston Texans, terwijl de Denver Broncos het om 02.20 uur opnemen tegen de Cleveland Browns.

Chiefs - Chargers (Bron: YouTube)

Aanslag Straatsburg geen reden om dreigingsniveau te verhogen

De aanslag op de kerstmarkt in Straatsburg, waarbij de staatsgevaarlijke radicale islamiet Cherif Chekatt drie mensen doodde en later zelf door de politie doodgeschoten werd, is geen reden om het dreigingsniveau in Nederland te verhogen. Dat schrijft Minister van Justitie en Veiligheid, Ferd Grapperhaus, in een brief aan de regering, op het verzoek van Geert Wilders. 

Grapperhaus: "De gebeurtenis in Straatsburg is geen reden om het dreigingsniveau in Nederland te verhogen. Dit blijft staan op niveau 4 van 5 (substantieel). De aanslag past helaas in het beeld van eerdere incidenten die we in Europa hebben gezien. Het laat ook zien dat er nog altijd een dreiging is. Daarom blijven in Nederland, en de landen om ons heen, alle veiligheidsdiensten, politie en justitie zich dag en nacht inspannen om deze dreiging tegen te gaan. Op dit moment zijn er geen concrete aanwijzingen die aanleiding geven om extra maatregelen te treffen."


Haase blameert zich op NK tennis tegen nummer 672 van de wereld

Titelverdediger Robin Haase is op de NK tennis in Alphen aan den Rijn al in de kwartfinales uitgeschakeld. De beste tennisser van Nederland liet zich in drie sets verrassen door de negentienjarige Ryan Nijboer. Het werd 7-6, 2-6 en 6-4 voor de nummer 672 van de wereld.

Haase, die 622 plekken hoger staat op de wereldranglijst, gaf in de derde set een 3-1-voorsprong weg. Hij liet bij 4-3 in zijn voordeel twee breakpoints onbenut en leverde vervolgens op love zijn servicegame in. Nijboer maakte het vervolgens met zijn tweede matchpoint af.

Van de afgelopen vier edities van de Nederlandse kampioenschappen won Haase er drie: 2014, 2015 en 2017. Twee jaar geleden verloor hij in de eindstrijd van Botic van de Zandschulp.

Nijboer speelt zaterdag in de halve eindstrijd tegen Jelle Sels. die in twee sets te sterk was voor Gijs Brouwer. Aan de andere kant van het schema strijden de broers Scott en Tallon Griekspoor om een finaleplek.

Kansspelautoriteit controleert horeca op gokkasten

De Kansspelautoriteit (Ksa) heeft donderdag 13 december 2018 ruim 70 horeca-locaties in 5 steden bezocht. Bij de bezoeken is gekeken of er minderjarigen aan het spelen waren op een kansspelautomaat. Ook is gevraagd aan de uitbater (of het dienstdoend personeel) of er wel eens minderjarigen spelen op de kansspelautomaten in hun zaak en zo ja, wat er dan wordt gedaan.

De locaties in Maastricht, Almelo, Haarlem, Breda en Amersfoort waren geselecteerd op de aanwezigheid van kansspelautomaten. De bezoeken door medewerkers van de Ksa vonden plaats vanaf het einde van de middag tot ’s avonds laat. De Ksa, toezichthouder op de markt voor de kansspelen, wilde met deze actie in kaart krijgen of het voorkomt dat minderjarigen op kansspelautomaten spelen, of wet- en regelgeving wordt nageleefd en of horecapersoneel op de hoogte is van het feit dat alleen volwassenen op kansspelautomaten mogen spelen. De actie van de Ksa richtte zich specifiek op horecalocaties; speelhallen zijn niet bezocht.

Hersens jongeren
'De hersens van jongeren zijn nog volop in ontwikkeling', zegt René Jansen, bestuursvoorzitter van de Ksa. 'Dat maakt ze extra vatbaar voor verslavingen. Er zijn ook aanwijzingen dat jongeren die op jonge leeftijd met gokken in aanraking komen, op latere leeftijd grotere kans lopen in de problemen te komen op dit gebied. In de jeugd wordt er dan als het ware een zaadje geplant.’

Geen misstanden
Bij de bezochte 70 horecalocaties zijn er geen misstanden aangetroffen. Veel horecalocaties met een vergunning om alcohol te schenken, voeren een 18+-deurbeleid. Dat betekent dat minderjarigen sowieso niet binnen mogen komen. Verder gaven uitbaters en personeel aan in de gaten te houden of minderjarigen spelen. Als ze twijfelen aan iemands leeftijd, wordt om een legitimatie gevraagd.

Prioriteit
De Ksa-actie in de ruim 70 horeca-locaties staat niet op zichzelf. Het voorkomen dat jongeren in aanraking komen met gokken is een prioriteit van de Ksa, zoals beschreven in de Toezichtagenda 2018-2019. Eerder dit jaar waarschuwde de Ksa voor zogenoemde loot boxes (schatkistjes) in games en voor het piramidespel Geldbloem, dat zich vooral op jongeren richt. Verder werden er dit jaar door de toezichthouder 2 onderzoeken gepresenteerd over de toenemende vermenging van gaming en gokken, een ontwikkeling waar de Ksa zich zorgen over maakt.

FOK! Wat een weer: overdag zonnig en zeer koud

Hohoho!  

Eigenlijk verliep de dag zoals ik hem al had voorzien. Bijna dan, want dat er plaatselijk wat vlokjes sneeuw zijn gevallen had ik niet direct voorzien. De aanvoer kwam vanuit Duitsland en de bewolking was toch dik genoeg voor wat heel lichte (mot)sneeuw. Het was zeker niet uitgebreid, maar slechts lokaal. In het westen en ook deels zuiden scheen de zon echter geregeld en werd het nog een aardige dag. Koud is het echter nog steeds.

Vandaag is het dan een deel van de dag vrij zonnig. Later in de middag neemt de bewolking geleidelijk aan toe op nadering van een aanval op de koude lucht. In de avond kan er in Zeeland wat lichte neerslag vallen. Ik denk korte tijd natte sneeuw en héél misschien ijzel. Vrij snel loopt het kwik daar op en wordt het gewoon regen.

In de nacht naar zondag valt er overal wel wat neerslag. Ook hiervoor geldt voor de meeste gebieden: eerst wat sneeuw of misschien ijzel, later regen. Alleen in het noordoosten kan het even wit worden door sneeuw. Waarom niet elders? Ik verwacht dat de intensiteit niet heel groot zal zijn, hooguit een paar mm. Voor een echte brute overgang heb je een veel actiever front nodig. Daar is nu niet echt sprake van. Ik verwacht geen grote problemen voor het verkeer. Mede omdat het gros van de neerslag in de nacht valt.

Op de zondag zelf is het grotendeels bewolkt, maar meest droog. Dat zien we ook aan het kwik. Ligt die morgen nog op 0 a +1 graad, zondag alweer +4 tot +7 graden. De wind waait eerst uit het zuidoosten, maar draait daarna naar het zuidwesten.

Fijn weekend.  

Helder weer op het water (Foto: Interpretatie)
Afgelopen week was het soms mooi helder. Zoals hier op het water. (Foto: Interpretatie)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Magistrale manoeuvres in Moskou (25)

Inmiddels hadden de mannen met de stormram hun positie bij de voordeur ingenomen. De man met de portofoon haalde, na nog een moment in het apparaat gesproken te hebben, een fluitje te voorschijn en blies hierop. Met één flinke klap was de voordeur open gebeukt. Er was een hevig glasgerinkel te horen dat van de achterkant van het gebouw scheen te komen. Meteen nadat de deur splinterend was opengezwaaid, hadden de mannen met de stormram een stap zijwaarts gedaan waarop de hele ploeg wachtenden naar binnen rende. Naar wat er zich binnenin het gebouw afspeelde, kon de Duitser slechts gissen.

SkiŽr Svindal 'besteelt' thuispubliek in ItaliŽ

Alpineskiër Aksel Lund Svindal heeft zijn eerste World Cup-zege van het seizoen binnen. Op de beruchte Saslong-piste in het Italiaanse Val Gardena/Gröden was de grote Noor nipt de snelste op de super-G.

Heel erg gelukkig was het publiek daar niet mee, want de Süd-Tiroler thuisheld Christof Innerhofer had een tijdje eerder de snelste tijd neergezet, waar alleen Svindal's landgenoot Kjetil Jansrud een beetje bij in de buurt was gekomen. Svindal ging echter als een dolle naar beneden en was aan de finish 0,05 seconden sneller dan de Italiaan, die zo uitgerekend voor eigen publiek zeer nipt naast zijn eerste overwinning in bijna zes jaar tijd greep.

Jansrud eindigde op 0,27 seconden van Svindal als derde, hoewel hij het nog heel even dun door de broek had lopen: het Franse afdalingskanon Johan Clarey ging met startnummer 50 wel héél hard naar beneden, maar strandde op 0,65 seconden, wat wel goed was voor een fraaie vierde plek.

1 op de 3 autobezitters kreeg snelheidsboete in 2017

Een op de drie Nederlandse autobezitters kreeg in 2017 ten minste één snelheidsboete. Onder particulieren werden jonge autobezitters relatief vaker bekeurd dan oudere autobezitters. Dat blijkt uit het onderzoek Snelheidsboetes: de bekeurden in beeld, van het CBS.

Van de ruim 9 miljoen Nederlandse personenauto’s die (een deel van) 2017 op de weg waren, werden er 2,9 miljoen bekeurd voor één of meer snelheidsovertredingen. Samen werden zij 5,8 miljoen keer bekeurd voor te snel rijden.

Jongere krijgt vaker snelheidsbekeuring
Van de particuliere autobezitters was het aandeel dat ten minste één keer bekeurd werd voor een snelheidsovertreding hoger onder jongeren dan onder ouderen. Van de 19-jarige autobezitters werd 37,6 procent bekeurd in 2017. Van de auto’s van 80-plussers had 17,9 procent minstens één bon. Autobezitters van 18 jaar werden minder vaak bekeurd dan autobezitters van 19 jaar. Mogelijk heeft dit ermee te maken dat jongeren pas een auto kochten na hun 18e verjaardag en daarom slechts een deel van het jaar op de weg waren.

De auto’s op naam van jongeren werden naar verhouding niet alleen vaker bekeurd, bij snelheidsbekeuringen lag de gemiddelde overschrijding van de maximumsnelheid ook hoger dan bijouderen. 18-jarigen overschreden de limiet met gemiddeld 9,7 kilometer per uur, 80-plussers met gemiddeld 7,1 kilometer per uur.

Plug-in hybride relatief meeste snelheidsboetes
In 2017 werd van alle personenauto’s op benzine 28 procent één of meermaals bekeurd voor te hard rijden. Plug-in hybrides werden naar verhouding het vaakst bekeurd, 63 procent van de auto’s van dit type kreeg minimaal één bekeuring. Ook van de diesels (46 procent) en volledig elektrische voertuigen (45 procent) werd een relatief groot deel bekeurd.

Personenauto’s op naam van een bedrijf werden naar verhouding vaker bekeurd voor te hard rijden dan auto’s van particulieren. Van alle auto’s van particulieren werd 31 procent één keer of vaker bekeurd in 2017, van de bedrijfsauto’s 35 procent.

Audi het vaakst bekeurd
Van de dertig meest voorkomende automerken kregen Audi’s het vaakst een boete (48 procent), gevolgd door BMW (46 procent), Land Rover, Volvo (beide 45 procent). Laag daarentegen was het percentage bekeurde personenauto’s van de merken Daewoo, Daihatsu (beide 20 procent) en Suzuki (22 procent).

Ook de hoogte van de snelheidsoverschrijding verschilt per merk. Porsches overschreden de snelheidslimiet met 9,3 kilometer per uur het meest. Daihatsu had de lichtste snelheidsoverschrijding binnen de top 30 (7,4 kilometer per uur te hard). Buiten de top 30 meest voorkomende merken valt Tesla op, waarvan er in Nederland bijna 9 duizend zijn. Hiervan kreeg ongeveer drie kwart minstens één snelheidsboete in 2017.

Autobezitters
Het CBS onderzocht snelheidsboetes op kentekenniveau. Ieder kenteken is afzonderlijk meegenomen in de analyses, ook als meerdere kentekens/personenauto’s dezelfde eigenaar hadden. Als wordt gesproken over het percentage bekeurden onder 19-jarige autobezitters betreft dit dus het percentage kentekens op naam van 19-jarigen dat werd bekeurd.

Dit nieuwsbericht bevat een selectie van de resultaten van het onderzoek Snelheidsboetes: de bekeurden in beeld. Voor dit onderzoek in het kader van verkeersveiligheid werden verschillende databronnen gecombineerd: data over snelheidsbekeuringen van het Centraal Justitieel Incassobureau, voertuiginformatie van de Rijksdienst Wegverkeer en jaarkilometrages die het CBS heeft berekend op basis van tellerstanden van RDW. Het onderzoek heeft alleen betrekking op snelheidsboetes voor Nederlandse personenauto’s die bekeurd zijn in het kalenderjaar 2017.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #143 (not very sfw!)
special
AI Picture Gallery #113
special
Random Pics van de Dag #851
special
FOK! Zien en doen: Museum voor Beeld en Geluid Den Haag
special
AI Picture Gallery #112
special
Random Pics van de Dag #850
©FOK.nl e.a.