FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 16 december 2018

Eindelijk eerste World Cup-zege voor langlaufer Belov

Langlaufer Evgeniy Belov heeft voor het eerst in zijn carrière een World Cup-wedstrijd gewonnen. In het Zwitserse skioord Davos was de 28-jarige Rus nipt de beste op de 15 kilometer vrije stijl, zijn eerste zege in 102 wedstrijden.

De Noor Chris André Jespersenging snel van start, maar in de tweede helft van de race bleek dat hij vermoedelijk toch wat te snel was gestart. De verschillen waren klein, maar de Fransman Maurice Manificat dook een kleine tien seconden onder de tijd van Jespersen door en leek lang op weg naar de winst.

Niemand kwam aan Manificat's tijd en Belov, de naast belager, had na 12,2 kilometer nog altijd een paar seconden achterstand. De Rus had zijn koers echter perfect ingedeeld: aan de finish perste hij er nog eens alles uit en kwam hij 0,9 seconden onder de tijd van de Fransman door. Martin Johnsrud Sundby uit Noorwegen pakte op 4,5 seconden de derde plek, de jonge Rus Denis Spitsov nestelde zich op 7,5 seconden ook nog voor Jespersen.

Snowboarder Fischnaller wint voor eigen publiek, Ledecka wint weer

Snowboarder Roland Fischnaller heeft voor eigen publiek in het Italiaanse Cortina d'Ampezzo de parallelreuzenslalom gewonnen. Voor de 38-jarige veteraan was het zijn vijftiende overwinning op het hoogste niveau.

Fischnaller begon met winst op landgenoot Mirko Felicetti, waarna de Rus Dmitry Sarsembaev de finish niet haalde. De Oostenrijker Benjamin Karl was vervolgens kansloos in de halve finales en dus nam Fischnaller het in de eindstrijd op tegen Nevin Galmarini. De Zwitser was veel te sterk voor de Zuid-Koreaan Kim Sang-kyum en de Italiaan Aaron March, waarna de Oostenrijker Andreas Prommegger eraan moest geloven. In de finale was Fischnaller met 0,17 seconden te sterk voor Galmarini, terwijl Prommegger de Oostenrijkse strijd om brons met 0,10 seconden won van Karl.

De mannenfinale (Bron: YouTube)

Bij de vrouwen was de Tsjechische Ester Ledecka in de eerste drie rondes weer een klasse apart: de Japanse Emi Sato, de Chinese Gong Naiying - die Michelle Dekker in de achtste finales klopte - en de Oostenrijkse Sabine Schöffmann moesten eraan geloven. De Zwitserse Julie Zogg plaatste zich via simpele zeges op de Poolse Weronika Biela en de Duitse Carolin Langenhorst en een nipte zege op de Sloveense Gloria Kotnik voor de finale, maar daarin ging ze onderuit en dus won Ledecka. Schöffmann pakte de derde plek door Gotnik met een halve seconde te verslaan.

De vrouwenfinale (Bron: YouTube)

Rodelaar Repilov pakt de dubbel, Eitberger slaat terug na dramatisch optreden

De World Cup rodelen in het Amerikaanse Lake Placid heeft zeges opgeleverd voor Duitsland en Rusland. In de staat New York stonden naast de gebruikelijke wedstrijden dit keer ook de sprints op het programma, waarbij de tijd pas na een paar bochten begint te lopen om het effect van de start te verminderen.

De nog altijd maar 22-jarige Rus Roman Repilov won de wedstrijd bij de mannen, zijn vierde reguliere World Cup-zege. Hij was in beide runs de snelste en won met 0,171 seconden voorsprong op de Duitser Johannes Ludwig, terwijl Reinhard Egger uit Oostenrijk met 0,227 seconden achterstand toch wel verrassend de derde plek pakte, vlak voor thuisfavoriet Chris Mazdzer.

Eitberger slaat terug
Na haar werkelijk dramatische optreden in Calgary sloeg Dajana Eitberger bij de vrouwen overtuigend terug. De Duitse was in beide runs de snelste, hoewel de verschillen met grootmeesterin Natalie Geisenberger uiterst klein waren: 0,031 seconden na twee runs. Julia Taubitz, dit seizoen al goed voor haar eerste zege, completeerde op 0,255 seconden het Duitse podium, wat voor het thuispubliek een beetje jammer was: Emily Sweeney, Summer Britcher en de verrassende Brittney Arndt grepen met plek vier, vijf en zes net naast de prijzen.

Bij de dubbels waren wereldkampioenen Toni Eggert en Sascha Benecken een klasse apart. Zowel in de eerste als in de tweede run waren ze veel te sterk voor de rest, aangevoerd door olympisch kampioenen Tobias Wendl en Tobias Arlt, die 0,32 seconden toe moesten geven op hun landgenoten. World Cup-leider Thomas Steu en Lorenz Koller uit Oostenrijk, de revelaties van het seizoen, eindigden op 0,540 seconden als derde.

Dubbels op de sprint
Op de sprint maakte Repilov zijn dubbel compleet, door landgenoot Semen Pavlichenko met 0,034 seconden te kloppen. Ludwig pakte ook hier het podium: hij eindigde op 0,113 seconden als derde, vlak voor olympisch kampioen David Gleirscher uit Oostenrijk (+0,134).

Geisenberger sloeg op de sprint terug met de winst, 0,078 seconden voor Britcher. Het zat allemaal uiterst dicht bij elkaar, want Taubitz werd op 0,086 seconden derde, voor Sweeney (+0,094), Arndt (+0,095) en Eitberger (+0,117).

Ook voor Eggert/Benecken was er de dubbel: de Duitsers waren op de sprint weer een maat te groot voor de rest, maar de thuisfans konden juichen. Mazdzer komt dit seizoen ook in de dubbels in actie en met Jayson Terdiman pakte hij op 0,198 seconden de tweede plek, vlak voor de Canadezen Tristan Walker/Justin Snith (+0,230), Wendl/Arlt (+0,240) en de Letse neefjes Andris en Juris Sics (+0,280).

'VS willen Gülen uitleveren'

Donald Trump zou Erdogan hebben toegezegd dat Washington werkt aan de uitlevering van Fethulla Gülen naar Turkije. Dat beweert de Turkse minister Mevlüt Çavusoglu vandaag. De toezegging zou gedaan zijn tijdens de G20-top twee weken geleden in Argentinië. 

Volgens Turkije zit Gülen achter de mislukte staatssgreep in 2016, sindsdien heeft Turkije meermaals gevraagd om zijn uitlevering. Gülen leeft al ruim twintig jaar in ballingschap in de Verenigde Staten in Pennsylvania. In november werd bekend dat de Amerikaanse regering onderzoek liet doen naar een mogelijke uitzetting van Gülen. Hiermee hoopt het Witte Huis Turkije tot rust te krijgen rondom de moord op de journalist Jamal Khashoggi aldus ingewijden tegenover NBC News. 

De Nederlandse tak van de Gülen-beweging noemt het ‘schokkend’ dat de geestelijke wordt ingezet als ‘wisselgeld’ in de diplomatieke ruzie over Khashoggi. Volgens de beweging heeft Gülen altijd ontkent achter de coup te zitten. ‘Nog tijdens de couppoging heeft hij  die veroordeeld en ieder mogelijke betrokkenheid verworpen. Sterker nog, hij heeft direct opgeroepen tot een internationaal onderzoek. Deze oproep heeft hij bij meerdere gelegenheden herhaald, maar hier is vooralsnog geen gehoor aan gegeven.’ 

Ook zegt de beweging dat Gülen een uitleving aan Turkije met zijn leven zal moeten bekopen. Ze roept de VS dan ook op om Gülen niet uit te leveren omdat dat in strijd zou zijn met internationale wet- en regelgeving.

Het Witte Huis wil niet reageren op de geruchten. 

FOK! sportfoto-onderschrift week 50

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week is foton met het volgende onderschrift: "Putting the "hard" back in Hard Rock again."

De opgave van deze week:

Jimmy Gressier finisht op een wel heel bijzondere manier tijdens het EK Cross Country in de Beekse Bergen. Wat is een leuk onderschrift bij de foto? (Pro Shots / Ankie Hogewind)
Jimmy Gressier finisht op een wel heel bijzondere manier tijdens het EK Cross Country in de Beekse Bergen. Wat is een leuk onderschrift bij de foto? (Pro Shots / Ankie Hogewind)

Frankrijk nieuwe Europese kampioen handbal

Frankrijk is de nieuwe Europees kampioen handbal. In Parijs wonnen de Françaises met 24-21 van Rusland. Voor de regerend wereldkampioen is dit de eerste Europese titel. In de wedstrijd voor de derde plaats versloeg Nederland de Roemeense vrouwen.

In de uitverkochte AccorHotels Arena met meer dan 13.000 toeschouwers op de tribune maakten Frankrijk en Rusland er een harde confrontatie van. Beide ploegen waren aan elkaar gewaagd al ging de thuisploeg een groot gedeelte van de wedstrijd aan de leiding.

Daria Dmitrieva scoort voor Rusland (Bron: Youtube)

Zelfs een rode kaart voor sterspeelster Allison Pineau vanwege het gooien van de bal naar het hoofd van de Russische keepster bij een zeven meter bal kon Frankrijk niet deren. Rusland liet kansen liggen om op gelijke hoogte te komen. Na zestig minuten fysiek handbal van beide kanten was de eindstand 24-21 voor Frankrijk.

Uitslag EK handbal 2018
1. Frankrijk
2. Rusland
3. Nederland
4. Roemenie
5. Noorwegen
6. Zweden

Manon Houette scoort in tegenaanval (Bron: Youtube)

Gouden wissel Shaqiri brengt Liverpool terug aan kop na winst op Manchester United

Liverpool heeft de koppositie in de Premier League heroverd op Manchester City.

De roodhemden boekten zondagavond een 3-1 overwinning op Manchester United, de nummer zes van de ranglijst, en hebben één punt meer dan the Citizens. Xherdan Shaqiri kroonde zich met twee doelpunten tot de man van de wedstrijd op Anfield.

Manchester United leek binnen vier minuten op voorsprong te komen, maar een treffer van Romelu Lukaku werd vanwege buitenspel afgekeurd. Het tempo in de beginfase was moordend en ook Liverpool toonde dreiging; zo moest David de Gea na zes minuten redden op een schot van Roberto Firmino. Later mikte Fabinho naast en haalde Ashley Young een bal van de lijn, alvorens Sadio Mané de score opende. De aanvaller controleerde het leer na een uitstekende pass van Fabinho met de borst en werkte voorbij De Gea: 1-0.

Dejan Lovren kreeg hierna een kans op de 2-0, maar het was Manchester United dat na ruim een half uur spelen het net wist te vinden. Alisson liet een voorzet van Lukaku los en daar kon Jesse Lingard van profiteren: 1-1. De gelijkmaker liet zijn sporen na bij Liverpool, want in het laatste kwartier was de wedstrijd veel meer in balans dan in het eerste half uur. José Mourinho voerde in de rust één wissel door: Marouane Fellaini verving de geblesseerde Diogo Dalot.

De eerste grote kans in de tweede helft was voor Liverpool: na een mooie dribbel punterde Firmino de bal naar het doel, maar De Gea redde uitstekend. The Reds bleven de bovenliggende partij, maar kregen niet veel kansen meer en daarom greep Jürgen Klopp na 71 minuten in. Hij liet Shaqiri invallen voor Naby Keïta. Het bleek een gouden wissel: Shaqiri kon uithalen na een van richting veranderde voorzet van Sané en trapte hoog binnen. Toen stond hij pas drie minuten op het veld.

Daar bleef het niet bij, want de Zwitser tekende na 81 minuten voor de 3-1 op Anfield. Hij ging een combinatie aan met Firmino en plaatste de bal op fraaie wijze in de hoek. Manchester United, waarbij Anthony Martial kort voor de 3-1 was ingevallen om wat af te dwingen, was definitief geklopt en heeft nu al meer doelpunten in de Premier League geïncasseerd dan in het gehele vorige seizoen: 29 om 28. Het is overigens voor het eerst sinds maart 2011 dat Liverpool in een Premier League-thuiswedstrijd drie keer heeft gescoord tegen Manchester United.

Uitslag Feyenoord - Fortuna Sittard

Fortuna Sittard heeft zondag Feyenoord de eerste thuisnederlaag van het seizoen bezorgd. De Limburgers waren in De Kuip met 0-2 te sterk.
De thuisploeg begon in vorm aan de wedstrijd, waar de ploeg de laatste vijf competitiewedstrijden op rij had gewonnen. Fortuna had de laatste twee competitiewedstrijden verloren. Bij Feyenoord mocht Orkun Kökçü voor het eerst in de basis beginnen, waar hij vorig weekend tegen FC Emmen zijn debuut als invaller had gemaakt.

Na zes minuten spelen kreeg Sam Larsson de bal na een goede aanval. Het schot van de Zweed ging via een verdediger naast. Vier minuten later ontstond er een scrimmage voor het doel van Feyenoord, waar Justin Bijlow volledig mis tastte bij een hoekschop, maar uiteindelijk wel redding kon brengen. Fortuna-doelman Alexei Kosolev kon zich enkele momenten later onderscheiden op een schot van Steven Berghuis. Gescoord werd er niet voor rust, waar Jordy Clasie zich halverwege moest laten vervangen bij de thuisploeg en Renato Tapia zijn plek overnam.

Direct na rust zocht de nummer drie van de Eredivsie de aanval, maar ging een schot van Larsson naast. In de 51e minuut namen de Limburgers de voorsprong. Na een snelle omschakeling kapte Andrija Novakovich Tyrell Malacia en bracht Lars Hutten in stelling, die rustig binnen kon schieten: 0-1.

Vanuit het niets volgde na 64 minuten spelen bijna de gelijkmaker. Na een hoekschop bleef de bal liggen en Dylan Vente schoot, waar Koselev ternauwernood redding kong brengen. Tien minuten later verzuimde Fortuna voortijdig de wedstrijd te beslissen. Hutten werd goed vrijgespeeld in het strafschopgebied, maar schoot rakelings voorlangs.

Bij Feyenoord was Robin van Persie in de tweede helft ingevallen en de spits kreeg mogelijkheden op de 1-1. Eerste kapte hij zich vrij, maar gleed hij uit en uit een voorzet van rechts kopte hij over. Waar de gelijkmaker uitbleef, viel in de eerste minuut van de blessuretijd alsnog de beslissing. Ahmed El Messaoudi viel een afgeslagen bal op, speelde Bart Nieuwkoop uit en schoot in de verre hoek raak: 0-2.

Jan-Arie van der Heijden (R) in duel met Lars Hutten (L). (PRO SHOTS/Kay Int Veen)
Jan-Arie van der Heijden (R) in duel met Lars Hutten (L). (PRO SHOTS/Kay Int Veen)

Feyenoord

0 - 2

Fortuna Sittard

     51' Hutten
 90+1' El Messaoudi
 
 Gele kaart: v.d.Heijden, (Feyenoord),
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: ?
Arbiter: Manschot
 
Opstelling:   Opstelling:
Bijlow
Nieuwkoop
v.Beek
v.d.Heijden (v.Persie/67)
Malacia
Clasie (Tapia/46)
Kökcü
Vilhena
Berghuis
Vente
Larsson
  Koselev
Heerings
Ninaj (Ciranni/78)
Dammers
Pinto
Hutten
Diemers (Essers/84)
Smeets (El Messaoudi/68)
Rodríguez
Stokkers
Novakovich

Chisnall maakt comeback en verslaat Payne; Dolan heeft geen moeite met Chinees

Dave Chisnall heeft in een bizar duel geplaatst voor de derde ronde van het PDC WK. Josh Payne kwam op een 2-0-voorsprong in sets en speelde Chisnall volledig zoek. Payne zakte echter volledig in en Chisnall wist toe te slaan. Hij won uiteindelijk met 3-2. 

Payne won zaterdag in vijf sets van Jeff Smith en wist Chisnall gelijk onder druk te zetten. Hij won de eerste set met 3-0 en een gemiddelde van 115,62 per beurt. Ook in de tweede set kon Chisnall niks klaarspelen, die opnieuw met 3-0 naar Payne ging. Payne opende set drie met dubbel-16 voor zijn zoveelste veertiendarter, waarop Chisnall eindelijk een leg kon pakken met een 80-finish. Pardoes pakte hij ook een break, maar werd gelijk teruggebroken door een 92-finish. Het liep naar een vijfde leg en daarin vond Chizzy de cruciale 180’er en pakte vervolgens de derde set. 

Het goede gevoel bij Chisnall zette door. Hij won de vierde set met 3-1. In de vijfde set herpakte Payne zich met een dertiendarter. Hij vergat in de tweede leg te finishen, waardoor Chisnall op 1-1 kwam. Chizzy stoomde door en trok de vijfde set met 3-1 naar zich toe. 

Qua gemiddelden (98 om 95) en finishpercentage (45,45% om 45%) is Payne nipt in het voordeel. Het was echter wel Chisnall die drie sets wist te winnen. In de derde ronde wacht Kim Huybrechts of de winnaar van het duel Robert Thornton-Daniel Larsson. 

Cijfers Chisnall - Payne. (Bron: PDC)
Cijfers Chisnall - Payne. (Bron: PDC)

Eerder op de dag wist Brendan Dolan zich te plaatsen voor de tweede ronde. Hij stond één leg af tegen de Chinese qualifier Yuanjun Lui. In de volgende ronde wacht Joe Cullen. 

CIDI eist actie van AH na antisemitisch fimpje

Afgelopen vrijdag dook er een filmpje op op YouTube waarin een jongen met een keppeltje wordt uitgelachen door twee vakkenvullers van de Albert Heijn. Tevens is te horen hoe de jongen door iemand buiten beeld wordt uitgescholden voor kankerjood.

Tevens gaat er afbeelding viral met daarin de reactie van een webcare-medewerker die het lijkt weg te wimpelen als een ongelukkige samenloop van omstandigheden. 

Inmiddels heeft de video en de reactie van de webcaremedewerker ook het CIDI bereikt. Het CIDI is duidelijk: Volgens hen moet Albert Heijn dit serieus nemen: "Iemand uitlachen om zijn keppel is niet oké" Twittert het CIDI. 

Inmiddels heeft de AH gereageerd. Zij blijven erbij dat het om een ongelukkige samenloop van omstandigheden gaat. 

Sensationeel baanrecord 5km in Thialf door Semerikov

Danila Semerikov heeft op de vijf kilometer voor misschien wel dé stunt van de afgelopen jaren in het schaatsen gezorgd. De Rus heeft tijdens de World Cup-wedstrijden in Thialf de vijf kilometer op zijn naam geschreven, terwijl de gehele wereldtop gewoon aanwezig was.

Sven Kramer verscheen al in de eerste rit aan de start en reed een alleszins acceptabele tijd van 6:10,614 minuten. Jorrit Bergsma beet zich in de volgende rit stuk en zou met 6:12,164 als vijfde eindigen, maar Patrick Roest redde het vervolgens wél. Met 6:09,820 minuten leek de (sinds november) houder van het baanrecord de winst wel voor zich op te eisen en daar kon Semerikov ook niks aan veranderen, zo leek het.

Halverwege had de Rus dik twee seconden achterstand op het schema van Roest, maar ineens versnelde hij: met fenomenale rondjes van 28,2 seconden, 28,1 en 28,8 seconden knalde Semerikov naar 6:08,96 minuten, twee honderdsten onder Roest's baanrecord en uiteraard goed voor de winst, nadat de Rus nooit verder kwam dan een vierde plek tijdens de matig bezette World Cup in Minsk vorig seizoen.

Overigens waren de Russen sowieso op dreef, want Alexander Rumyantsev en Sergey Trofimov eindigden met beiden een persoonlijk record als zesde en zevende. Marcel Bosker reed in 6:16,848 naar de negende tijd, Douwe de Vries won de B-groep in een persoonlijk record van 6:13,581 minuten.

De volledige uitslag van de A-groep staat hier

Zwak Arsenal verliest voor het eerst in vier maanden

Arsenal heeft duur puntenverlies geleden in de Premier League. De ploeg van Unai Emery ging pijnlijk onderuit bij laagvlieger Southampton.

Onder leiding van de Spaanse manager verloor Arsenal de eerste twee duels van dit seizoen (tegen Manchester City en Chelsea), maar daarna begonnen The Gunners aan een ongeslagen reeks van 22 duels in alle competities. Drie kopdoelpunten maakten aan die fraaie serie een einde en twee goals van Henrikh Mkhitaryan konden een nederlaag in St. Mary's Stadium niet voorkomen.

Southampton, dat op zijn beurt al twaalf duels niet had gewonnen, nam de leiding na twintig minuten, toen Matt Targett een voorzet gaf die Danny Ings raak kon knikken. Arsenal deed echter snel iets terug; ook Mkhitaryan kreeg de bal met het hoofd in het doel. Toch gingen The Saints met een voorsprong de pauze in. De defensie van de gasten stond opnieuw niet goed opgesteld en weer was het Ings die profiteerde met een kopbal.

In de tweede helft kwam Arsenal langszij toen een schot van Mkhitaryan van richting veranderde en in het doel belandde. De Londenaren bleven echter moeite houden met het vechtvoetbal van Southampton en Shane Long dacht de 3-2 te maken, maar zijn goal werd afgekeurd wegens buitenspel. Vijf minuten voor tijd was het wel raak toen keeper Bernd Leno mistastte bij een hoge voorzet en Charlie Austin raak kopte.

Arsenal blijft vijfde in de Premier League en raakt verder achterop bij de concurrentie. Het gat met Chelsea en Tottenham Hotspur is nu respectievelijk drie en vijf punten. Southampton klimt uit de gevarenzone en bezet de zeventiende plaats.

Overige uitslagen Premier League zondag
Brighton & Hove Albion - Chelsea 1-2
Southampton - Arsenal 3-2
Liverpool - Manchester United 3-1

Granaat op kerstmarkt Culemborg

De politie heeft op de kerstmarkt in Culemborg een handgranaat aangetroffen. Volgens Omroep Gelderland lag het explosief voor een shisha-lounge op de Oude Vismarkt. De politie heeft gebied ruim afgezet met lint en de Explosieven Opruimingsdienst is opgeroepen.  

Omroep Gelderland meldt dat ondanks de vondst van het explosief de kerstmarkt gewoon rustig doorgaat. De politie heeft de zaak in onderzoek. Meer informatie volgt later. 

België voor het eerst wereldkampioen hockey na shoot-outs

Nederland is er zondag niet in geslaagd om wereldkampioen te worden. In de finale, die na 60 minuten in 0-0 eindigde, verloren de Oranje Heren uiteindelijk via shoot-outs van België. Pas in de sudden death werd de spannende eindstrijd van het wereldkampioenschap in het Indiase Kalinga Stadium beslist, nadat Jeroen Hertzberger zijn shoot-out over het Belgische doel zag verdwijnen.

De wereldtitel is de eerste prijs voor de Belgische hockeyers ooit. Voor Nederland is het de tweede zilveren medaille op een WK op een rij. Een prestatie die tot grote teleurstelling in het Nederlands kamp leidde. Met betraande ogen liepen diverse Oranje-spelers na afloop over het veld. Het ongeloof en de ontgoocheling waren groot. Aan de andere kant vielen de Belgen elkaar in de armen. Vol vreugde nam aanvoerder Briels de wereldbeker in ontvangst. Voor Nederland restten slechts de troostprijzen: Thijs van Dam werd talent van het toernooi, Pirmin Blaak gekroond tot de beste keeper.

Voorzichtig
Met in het achterhoofd alle grote clashes en uitslagen van de laatste jaren tussen Nederland en België, waren de eerste kwarten opvallend voorzichtig. De Belgen leken te gokken op een mooie lange pass van achteruit, van bijvoorbeeld wereldspeler Arthur van Doren. De Nederlanders wilden hun middenveld wel inspelen, maar zagen dat daar de Belgen al hun pionnen hadden neergezet. Zo stond Seve van Ass soms zo tussen vier Belgen in, als hij de bal kreeg.

In dit schaakspel was een klein foutje al bijna fataal. Toen Billy Bakker net de bal verloor aan Cedric Charlier op de kop cirkel van de Belgen, kwam België meteen met een gevaarlijke counter, die schitterend werd gestopt door een van de mooiste tacklebacks van de wedstrijd, van aanvaller Thierry Brinkman.

Terwijl België weinig creëerde, kroop Oranje langzaam uit zijn schulp. Individuele acties werden niet echt aangegaan, maar ‘het landje veroveren’, zoals de spelers het zelf vaak noemen dit toernooi, was wel steeds gevaarlijker, ook al was het moeilijk kom een gat te vinden in de Belgische defensie. Twee strafcorners leken de wedstrijd open te kunnen breken voor Nederland, maar één variant op Jeroen Hertzberger lukte niet helemaal. De tweede werd niet goed gestopt. Zo gingen beide teams de rust in. Het was wachten op de eerste treffer om de wedstrijd te doen ontbranden, hoewel de WK-finale uiteraard ook extra spanning met zich meebracht.

Gelijkwaardig
Ook het derde kwart bleven de teams gelijkwaardig. En waren de kansen minimaal. De Belgen trokken een rode muur op en bleven calculerend hockey spelen. Oranje deelde speldenprikjes uit, maar moest blijven vrezen voor counters. Jorrit Croon vond Mirco Pruyser, die richting de cirkel rende, naar zijn backhand draaide en net langs het doel van keeper Vincent Vanasch sloeg.

Beide teams bleven elkaar in een houdgreep houden, waarbij Oranje nog het liefst wilde aanvallen, maar niet in het rode mes van België wilde lopen. Met nog een paar minuten te gaan, was het de vraag of er nog een team iets bijzonder wilde doen. Nicolas de Kerpel schoot nog tegen de zijplank, maar eindigde de wedstrijd in 0-0, waardoor shoot-outs de beslissing moesten brengen.

Shoot-outs
In de shoot-out gingen de kansen heen en weer. Hertzberger bracht Nederland op 1-0, waarna Van Doren miste. Pruyser kon er 2-0 van maken, zag de bal van zijn stick worden getikt. Omdat België weer mist, kon Jonas de Geus er 2-0 van maken. De jongeling van Almere, die Robbert Kemperman verving in de shoot-outserie, bleef koel en zette Nederland op koers voor goud. België kwam echter terug. Eerst maakt Van Aubel er 2-1 van, waarna Van Ass miste en Wegnez de stand in de finale gelijk trok. Toen vervolgens Van Dam zijn poging ook zag stranden, kon De Sloover het afmaken. De Belg scoorde, maar Blaak had terecht shoot gezien. Terwijl de Belgen de wereldtitel al vierden, keurde de videoref de treffer af. Nederland leefde nog.

Maar waar het in de halve finale tegen Australië via de sudden death nog werd gewonnen, ging het in de finale mis. Van Aubel scoorde opnieuw, waarna alle druk bij Hertzberger lag. Na drie gemaakte shoot-outs dit toernooi, liep de vierde shoot-out verkeerd af. Vanasch drong de aanvaller naar de buitenkant, Hertz haalde uit met de backhand, maar zag de bal tot zijn verbijstering hoog over vliegen.


België juicht na het winnen van de wereldtitel. (Pro Shots / Bart Scheulderman)

Uitslag Ajax - De Graafschap

Ajax blijft in het spoor van PSV. In de Johan Cruijff Arena wonnen de Amsterdammers met 8-0 van De Graafschap. Hakim Ziyech en Daley Blind scoorden beiden drie doelpunten.

Er waren niet veel kansen voor De Graafschap, maar na tien minuten kreeg de uitploeg de tot dan beste kans van de wedstrijd. Daryl van Mieghem ging alleen op André Onana af, maar de aanvaller faalde.

Daarna waren de volgende kansen voor Ajax. Na achttien minuten kwam Ajax op voorsprong via Tadic na een assist van Ziyech. Daarna ging het snel voor de thuisploeg en liep het binnen een kwartier uit naar een 3-0 voorsprong via Noussair Mazraoui en Ziyech. Dat was ook de ruststand.

Ajax kwam na de rust moeizaam op gang, maar nadat Ziyech de 4-0 op het scorebord had gezet ging het snel. Binnen twaalf minuten wist Ajax maar liefst vier keer te scoren onder meer dankzij een mooi afstandsschot van Blind. Blind scoorde ook nog uit een corner en Ziyech maakte zijn derde van de middag. De Marokkaans international kreeg daarna zijn publiekswissel. In de slotminuten van de wedstrijd wist ook Blind zijn derde van de middag te maken en besliste zo de eindstand op 8-0.


Blind en Ziyech juichen na de 5-0. (Pro Shots / Stanley Gontha)

AFC Ajax

8 - 0

De Graafschap

 18' Tadic
 25' Mazraoui
 32' Ziyech
 62' Ziyech
 65' Blind
 69' Ziyech
 74' Blind
 90' Blind
   
 
 Gele kaart: , v.d.Pavert, (De Graafschap)
 
Stadion: Johan Cruijff ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 53.338
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Onana
Mazraoui (Kristensen/58)
De Ligt
Blind
Tagliafico
v.d.Beek
Schöne
De Jong
Ziyech (Sinkgraven/72)
Dolberg
Tadic (Neres/59)
  Etemadi
Owusu
S.Nieuwpoort
v.d.Pavert
Tutuarima
Olijve
El Jebli (Vet/75)
Bakker
Narsingh (Abena/46)
Nijland (Serrarens/ 67)
v.Mieghem

Ayhan Tonca lijsttrekker voor DENK in Europa

De lijsttrekker voor de Europese Parlementsverkiezingen in 2019 namens DENK werd vandaag bekendgemaakt. Ayhan Tonca, die zowel politiek als bestuurlijk veel ervaring heeft, zal de lijst aanvoeren. DENK verwacht 2 zetels te behalen in het Europees Parlement.

Ayhan Tonca was lang actief als raadslid in de gemeente Apeldoorn, waarvan 4 jaar als fractievoorzitter. Tegelijkertijd vervulde Tonca diverse bestuurlijke functies binnen verschillende maatschappelijke organisaties en trad hij ook naar buiten als woordvoerder namens een aantal van deze organisaties. Momenteel is hij werkzaam als clusterdirecteur van 3 basisscholen in Overijssel.

“Tijdens mijn loopbaan ben ik altijd maatschappelijk betrokken en actief geweest, waarbij ik altijd in contact was, en nog steeds ben, met heel veel mensen. Het is een eer om de lijst van DENK Europa te mogen aanvoeren. Ik heb veel vertrouwen in de mensen die actief zijn voor DENK. Het zijn gepassioneerde en enthousiaste mensen die zich dagelijks inzetten voor hun idealen.”, aldus Tonca.

Het verkiezingsprogramma voor DENK Europa volgt op een later moment. Ayhan Tonca: “DENK heeft zich altijd uitgesproken voor een Europa 2.0; méér van mínder. De huidige EU is een unie die zich met te veel zaken bezighoudt en die te ondoorzichtig is. DENK is dan ook voor een vernieuwde Europese Unie. Er staan grote internationale vraagstukken die in EU verband besproken moeten. Denk aan migratie, klimaat en economische samenwerkingen. Voor al deze thema’s komen wij binnenkort met goede voorstellen.”

DENK voorzitter Selçuk Öztürk: “Wij zijn verheugd om met een sterke kandidaat als Ayhan, iemand met bewezen kwaliteiten, de verkiezingen in te gaan. Ik heb er alle vertrouwen in dat Ayhan Tonca het DENK geluid de komende tijd op een goede manier zal overbrengen. Natuurlijk eerst door heel Nederland met een positieve campagne en vervolgens in het Europees Parlement.”

De gehele kandidatenlijst en het verkiezingsprogramma voor de Europese Parlementsverkiezingen worden op korte termijn bekend gemaakt.

Ayhan Tonca lijsttrekker voor DENK in Europa (Foto: DENK)
Ayhan Tonca lijsttrekker voor DENK in Europa (Foto: DENK)

De Jong schittert op 3000m in Thialf, supertijd Bowe op 1000m

Schaatsster Brittany Bowe heeft in Heerenveen een World Cup-zege gepakt op de 1000 meter. Dat deed de Amerikaanse in een dik wereldrecord laaglandbanen, waarmee ze Jorien ter Mors uit de boeken reed.

Ter Mors won in februari olympisch goud door in Pyeongchang 1:13,56 te rijden, maar Bowe dook daar in Thialf ruim onder: 1:13,249 seconden, inclusief het superijs van Salt Lake City en Calgary zelfs nog goed voor een plek in de lijst van dertig snelste tijden ooit.

Niemand kwam bij Bowe in de buurt, maar Miho Takagi dook ook nog wel onder de 1:14. De Japanse pakte plek twee in 1:13,939 seconden, vlak voor de 1:14,031 van de Russin Yekaterina Shikhova.

Met 1:14,497 minuten was Jutta Leerdam op de zevende plek verrassend de beste Nederlandse, direct voor de 1:14,829 van Ireen Wüst en de 1:14,905 van Letitia de Jong. De volledige uitslag is hier te vinden. 

In de B-groep was er met 1:16,297 winst voor Joy Beune, terwijl Lotte van Beek met 1:16,624 de derde plek pakte.


Brittany Bowe na haar 1000 meter (Pro Shots / Erik Pasman)

3000m vrouwen
De 3000 meter werd gewonnen door Antoinette de Jong en dat deed de 23-jarige Nederlandse op zeer indrukwekkende wijze. Na een snelle start hield ze het knap vol, waarna ze finishte in 3:59,419 minuten. De Jong is daarmee na Ireen Wüst, die dat in 2013 (twee keer) en 2014 deed, pas de tweede vrouw ooit die in Thialf onder de vier minuten duikt.

De Jong was overigens niet de enige die snel was. Sterker nog, de hele top-5 zat binnen twee seconden, met de Canadese Isabelle Weidemann die in een persoonlijk record van 4:00,129 tweede werd, vlak voor de 4:00,337 van de Tsjechische Martina Sablikova. Esmee Visser werd vierde in een PR van 4:00,622 minuten, Melissa Wijfje reed met 4:02,735 (7e) eveneens een PR. Reina Anema eindigde in 4:08,471 als veertiende, Ireen Wüst startte niet.

In de B-groep kwamen geen Nederlandse dames in actie, maar het was nog wel een vermelding waard: Miho Takagi was namelijk bíjna de tweede geweest die de vierminutengrens doorbrak, maar de Japanse finishte in 4:00,022 minuten. De uitslag van de A-groep staat hier

Van der Poel klasse apart in het zand van Zonhoven

Mathieu van der Poel heeft ook de vijfde wedstrijd van de Superprestige gewonnen. In het Belgische Zonhoven kwam de Nederlander solo over de finish. Bij de vrouwen won de Belgische Sanne Cant.

David van der Poel ging er na de start vandoor. Hij kreeg broer Mathieu van der Poel en Tom Meeusen mee. Halverwege de eerste ronde moesten Meeusen en David van der Poel lossen. Vanaf dat moment zou Van der Poel de gehele wedstrijd onbedreigd solo aan kop rijden.

De strijd voor de tweede plaats was lange tijd een mooi duel tussen Wout van Aert en Toon Aerts. Beide Belgen waren aan elkaar gewaagd tot problemen met de derailleur roet in het eten van Aerts gooide en hij de aansluiting met Van Aert verloor. Zijn derde plaats kwam niet meer in gevaar. Voor Van der Poel was dit vijf op vijf in de Superprestige.

De wedstrijd bij de vrouwen was een prooi voor Cant. In de slotfase moest Denise Betsema, zaterdag nog winnares in de Scheldecross, de Belgische laten gaan. Op de derde plaats finishte Alvarado Ceylin Del Carmen.

Uitslag mannen
1. Mathieu van der Poel (NED)
2. Wout van Aert (BEL)
3. Toon Aerts (BEL)
4. Lars van der Haar (NED)
5. Jens Adams (BEL)
6. Laurens Sweeck (BEL)
7. Joris Nieuwenhuis (NED)
8. Gianni Vermeersch (BEL)
9. Tom Meeusen (BEL)
10. Michael Vanthourenhout (BEL)

Uitslag vrouwen
1. Sanne Cant (BEL)
2. Denise Betsema (NED)
3. Alvarado Ceylin Del Carmen (NED)
4. Nikki Brammeier (GBR)
5. Alice Maria Arzuffi (ITA)
6. Loes Sels (BEL)
7. Inge van der Heijden (NED)
8. Maud Kaptheijns (NED)
9. Annemarie Worst (NED)
10. Shirin van Anrooij (NED)

Uitslag FC Groningen - FC Emmen

FC Emmen heeft op bezoek bij FC Groningen op de valreep een overwinning geboekt. Na een achterstand vlak voor tijd werd deze toch nog omgebogen in een voorsprong, het werd 1-2.

In de eerste helft was het vooral Groningen wat de aanval zocht, maar via de counter waren de beste kansen voor Emmen. Cavlan en Bijl kregen kansen maar schoten over. Mahi was namens Groningen gevaarlijk, een schot werd gekeerd door keeper Scherpen die daarna ook een vrije trap van Handwerker uit het doel hield.

De tweede helft gebeurde er lange tijd niks en leek de wedstrijd in 0-0 te gaan eindigen. In de slotfase gebeurde er echter ineens van alles. Mahi leek Groningen naar de overwinning te kopen, maar een minuut later was het ineens gelijk na een schot van Pedersen. In de blessuretijd schoot diezelfde Pedersen Emmen naar de zege.

Emmen stunt met zege. (PRO SHOTS/Niels Boersema)
Emmen stunt met zege. (PRO SHOTS/Niels Boersema)

FC Groningen

1 - 2

FC Emmen

 87' Mahi    88' Pedersen
 90+3' Pedersen
 
 Gele kaart: Zeefuik, (FC Groningen), Chacon, (FC Emmen)
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: ?
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Padt
Zeefuik
Te Wierik
Chabot
Handwerker
Doan
Memisevic
Reis
Warmerdam (Mendes Moreira/79)
Mahi
Cassierra (Breij/66)
  Scherpen
Gronsveld
Veendorp
Bakker
Siekman
Cavlan
Bannink (Marinus/ 83)
Bijl
Chacon
Arias (Pedersen/75)
A.Jansen (Klok/90 2)

Handbalsters pakken brons op EK na zege op Roemenië

Nederland heeft brons gewonnen op het Europees kampioenschap handbal. In de wedstrijd voor de derde plaats waren de handbalsters met 24-20 te sterk voor Roemenië.

De Nederlandse vrouwen waren een maatje te groot voor Roemenië en kwamen op een ruime voorsprong. Bij rust was de voorsprong 15-8. Ook in de tweede helft hetzelfde spelbeeld. In het laatste kwartier werd het echter toch nog enigszins spannend. Van acht punten achterstand kwam Roemenië terug tot op 3 punten. In de laatste minuten wist Nederland de concentratie te hervinden en de overwinning binnen te slepen.

Hoogtepunten Roemenië - Nederland op EK handbal 2018 (Bron: Youtube)

Na de derde plaats op het WK van vorig jaar en zilver op het EK van 2016 en WK van 2015 is dit het vierde toernooi waar Nederland bij de beste drie landen behoord. Op de Olympische spelen van 2016 in Rio werd Nederland slechts vierde.

Om 17.30 uur spelen Frankrijk en Rusland in de finale om de Europese titel. Frankrijk is de regerend wereldkampioen en de Russische tegenstander is Olympisch kampioen.

'Mars tegen Marrakesh' loopt uit de hand

De 'Mars tegen Marrakesh' in Brussel, die in eerste instantie verboden werd maar later toch mocht doorgaan; is lichtelijk uit de hand gelopen. De mars werd georganiseerd door Vlaams Belang van Filip Dewinter, in samenwerking met andere rechtse groeperingen. 

Er kwamen ruim vijfduizend betogers op de mars  af. De politie heeft onder meer het waterkanon ingezet; ook werd er traangas gebruikt. Bij de rellen werden door de demonstranten onder meer met hekken, stenen en flessen gegooid. Ook werden er leuzen zoals 'linkse ratten, rol uw matten', 'eigen volk eerst' en 'geen jihad in onze staat' geroepen. Volgens Belgische media zouden er inmiddels gewonden zijn gevallen bij de rellen. 

NHL: Sprong schiet Ducks naar winst, Avalanche klopt Stars

De ijshockeyers van de Colorado Avalanche hebben in eigen huis een overwinning bij kunnen schrijven. In de Mile High City won de ploeg uit Denver met 6-4 van de bezoekende Dallas Stars.

Colorado sloeg in de eerste periode geijk toe: Gabriel Landeskog, Matt Calvert en Mikko Rantenen zorgden voor 3-1, maar dankzij Esa Lindell en Tyler Seguin kwamen de Stars weer in de buurt. Rantanen bracht de marge weer terug op twee (4-2), maar in de laatste zeven minuten kwamen de Stars helemaal terug: Seguin scoorde zijn tweede en Jamie Benn bracht de 4-4 op de borden.

Het mocht uiteindelijk toch niet baten, want dankzij de tweede goal van Landeskog en een late treffer van captain Nathan MacKinnon - die al goed was voor drie assists - won Colorado alsnog met 6-4.

De Anaheim Ducks wonnen op bezoek bij de Columbus Blue Jackets en daar deed Daniël Sprong van zich spreken. De Nederlander scoorde de gelijkmaker (1-1) en was in overtime voor het eerst in zijn NHL-carrière goed voor de winnende goal: 1-2.

Uitslagen NHL zaterdag
Minnesota Wild - Calgary Flames 1-2
Columbus Blue Jackets - Anaheim Ducks 1-2 OT
Florida Panthers - Toronto Maple Leafs 4-3 OT
Montreal Canadiens - Ottawa Senators 5-2
New York Islanders - Detroit Red Wings 4-3 SO
Pittsburgh Penguins - Los Angeles Kings 4-3 OT
Washington Capitals - Buffalo Sabres 4-3 SO
Nashville Predators - New Jersey Devils 2-1 SO
Colorado Avalanche - Dallas Stars 6-4
Vancouver Canucks - Philadelphia Flyers 5-1

Avalanche - Stars (Bron: YouTube)

Blue Jackets - Ducks (Bron: YouTube)

Nuis verslaat Russen in Thialf en wint 1000m

Schaatser Kjeld Nuis heeft tijdens het World Cup-weekeinde in Heerenveen de 1000 meter gewonnen. De olympisch kampioen, getergd na zijn 'mislukte' 1500 meter, snelde na een fantastische openingsronde van 24,8 seconden naar een bloedsnelle tijd van 1:07,803 minuten.

Met zijn tijd bleef Nuis iets boven zijn eigen baanrecord, maar hij klopte wel twee Russen. Rivaal Pavel Kulizhnikov tekende voor 1:07,93 minuten, wat hem de tweede plek opleverde. Zijn landgenoot Denis Yuskov kwam vooral dankzij diens bekende slotronde (26,1) tot een toptijd: 1:07,953 minuten, goed voor de derde plek.

Thomas Krol deed het met 1:08,407 en de vijfde plek een dag na zijn winst op de 1500m wederom uitstekend. Dai Dai Ntab werd in 1:10,001 vijfde in de B-groep, waar Gijs Esders met 1:10,722 zestiende werd. Hein Otterspeer werd daar gediskwalificeerd.

De volledige uitslag van de A-groep staat hier

O'Connor in drie sets te sterk voor Meeuwisse op PDC WK

Yordi Meeuwisse is in de eerste ronde van het wereldkampioenschap darts uitgeschakeld. De Nederlander werd met 3-0 verslagen door de Ier William O'Connor. 

Meeuwisse mocht aan de partij beginnen en werd direct gebroken. Vanaf dit moment liep onze landgenoot achter de feiten aan. In de laatste beslissende leg van de derde set gooide O'Connor 107 uit en brak voor een tweede keer. Dit was genoeg voor de wedstrijd. 

Zowel qua gemiddelden (87 om 84) als qua finishpercentages (41% om 37% was O'Connor net iets beter dan Meeuwisse. De Ier speelt in de tweede ronde tegen James Wilson. Ook Grabel Glemens staat in de tweede ronde. Hij won met 3-0 in sets van Aden Kirk. 

Zweedse biatleten kloppen Noren en pakken estafettewinst

De Zweedse biatleten hebben tijdens de World Cup in Hochfilzen de eerste mannenestafette van het seizoen gewonnen. In de Oostenrijkse sneeuw vocht Zweden een fraai duel uit met wintersportrivaal Noorwegen en dat leverde winst op. 

De Zwitserse startloper Benjamin Weger maakte grote indruk: hij schoot zoals zes anderen foutloos, maar gaf er in de slotronde nog eens een stevige snok op en wisselde als eerste, maar liefst 25 seconden voor Thomas Bormolini (Italië), die op vijf seconden werd gevolgd door Lars Helge Birkeland (Noorwegen), Peppe Femling (Zweden) en de verrassende Anton Smolski (Wit-Rusland).

Lukas Hofer pakte namens Italië de leiding bij zijn eerste schietbeurt en hield die ook vast: hij wisselde tien seconden voor de Zweed Martin Ponsiluoma, de van plaats vijftien opgeklommen Sloveen Jakov Fak en de Oostenrijker Simon Eder. Jeremy Finello (Zwitserland) volgde op enkele seconden op de vijfde stek, samen met België, wat begon met biatlonbelgen Michael Rösch en Florent Claude.

De derde Italiaan, Dominik Windisch, werd achtervolgd door vier man: Dominik Landertinger (Oostenrijk), Tarjei Bø (Noorwegen), Klemen Bauer (Slovenië) en Torstein Stenersen (Zweden). Bij de schietbaan hadden ze hem te pakken, maar samen met Stenersen vertrok hij wel weer vooraan, met Bauer op tien seconden. Windisch wisselde als eerste, vrijwel gelijk met Stenersen. Bauer en Bø volgden op dik tien seconden, Landertinger op twintig. Ook Rusland en Duitsland waren zeker nog niet kansloos, terwijl Thierry Langer België op een keurige negende plek hield.

Slovenië viel bij de voorlaatste schietbeurt weg door zeer moeizaam schieten van Mitja Drinovec, terwijl Sebastian Samuelsson de Zweden naar een voorsprong van zestien seconden op Thierry Chenal (Italië) en Vetle Sjåstad Christiansen (Noorwegen) hielp. Samuelsson had bij de laatste schietbeurt twee extra patronen nodig, waardoor de wél foutloze Christiansen aan kon sluiten en met de Zweed om de winst kon gaan strijden. Benedikt Doll hielp Duitsland op 25 seconden naar plek drie, voor de Oostenrijker Felix Leitner.

Christiansen probeerde nog even bij Samuelsson te komen, maar de Noor moest zich gewonnen geven en dus ging de winst naar Zweden. Doll kwam niet meer in gevaar op de derde plek, die zo naar Duitsland ging. België kwam met slotloper Tom Lahaye-Goffart uiteindelijk als dertiende over de streep in het veld van 25 landen, een keurige prestatie.

Roma

Y Tu Mama Tambien. Children of Men. Harry Potter and the Prisoner of Azkaban. Gravity. In een notendop de carrière van regisseur Alfonso Cuarón. En nu is daar Roma. Na zijn Oscar voor Gravity kon hij kiezen uit tientallen scripts. Echter koos hij voor de film die hij al jaren wilde maken. Een intiem document over zijn jeugd in het Mexico van 1971.

Vieira: "Ik zou Balotelli weleens tegen de muur willen smijten"

Patrick Vieira is sinds afgelopen zomer coach van Mario Balotelli bij Nice en dat valt voor de Franse coach niet altijd mee.

Balotelli zorgt ook dit seizoen voor de nodige opschudding bij OGC Nice. De flamboyante spits wist in tien wedstrijden nog geen enkele keer het net te vinden bij Les Aiglons. Patrick Vieira, sinds dit seizoen de trainer in Nice, geeft in gesprek met L'Équipe toe dat hij zijn handen vol heeft aan de Italiaan.

"Ik zou Mario weleens tegen de muur willen smijten of hem aan zijn kraag aan de kapstok willen hangen, om hem een antwoord te geven. Maar dat kan niet, omdat ik niet langer speler ben. Ik moet twee keer nadenken voordat ik iets zeg, omdat alles impact heeft en ik anders een geweldige speler dreig te verliezen. Daarom probeer ik opbouwend te zijn in mijn kritiek op hem", laat Vieira weten. Balotelli zorgt ook dit seizoen voor de nodige problemen in Zuid-Frankrijk.

De aanvaller heeft volgens Journal du Dimanche een maand geleden na een wissel tegen Nîmes zijn frustraties geuit in de kleedkamer. Daarna zou hij geweigerd hebben om de troep op te ruimen. Later zou Balotelli nog een keer voor problemen gezorgd hebben, tijdens de voorbespreking voor het duel met EA Guingamp. Midden in het praatje van trainer Vieira liep de Italiaan weg om naar het toilet te gaan.

NBA: Triple doubles James én Ball leiden Lakers langs Hornets

De basketballers van de Los Angeles Lakers hebben op bezoek bij de Charlotte Hornets de achttiende zege van het seizoen gepakt, tegenover elf nederlagen. De Hornets werden met 100-128 geklopt.

Vooral in het derde kwart (17-40) waren de Lakers veel te sterk voor de thuisploeg. LeBron James en Lonzo Ball schitterden en lieten zelfs beiden een triple double noteren, pas de tweede keer in de Lakers-geschiedenis dat twee spelers dat in één wedstrijd doen. James was goed voor 24 punten, 12 rebounds en 11 assists, Ball tekende voor 16 punten, 10 rebounds en 10 assists.

Uitslagen NBA zaterdag
Orlando Magic - Utah Jazz 96-89
Charlotte Hornets - Los Angeles Lakers 100-128
Detroit Pistons - Boston Celtics 113-104
Memphis Grizzlies - Houston Rockets 97-105
San Antonio Spurs - Chicago Bulls 93-98
Oklahoma City Thunder - Los Angeles Clippers 110-104
Phoenix Suns - Minnesota Timberwolves 107-99

Triple doubles voor James en Ball (Bron: YouTube)

Uitslag sc Heerenveen - FC Utrecht

FC Utrecht heeft door een sterke eerste helft drie punten gepakt in de uitwedstrijd bij sc Heerenveen, dat in de slotfase aardig terugkwam.

Met FC Utrecht trof sc Heerenveen niet bepaald zijn favoriete opponent. Slechts één van de laatste tien thuiswedstrijden werd gewonnen, terwijl de Friezen al twaalf wedstrijden wachten op een clean sheet tegen de Domstedelingen. Bovendien heeft Advocaat de boel aardig op de rit gekregen bij Utrecht, dat één van de laatste elf wedstrijden verloor. De oefenmeester moest in het Abe Lenstra Stadion vlak voor de aftrap nog een wijziging doorvoeren, omdat Timo Letschert niet fit genoeg was om te starten.

Emil Bergström verving Letschert en was al vroeg van grote waarde voor Utrecht. Nadat Michel Vlap nog de eerste mogelijkheid had gekregen voor de thuisploeg, was het na veertien minuten spelen raak aan de andere kant. Bergström promoveerde een hoekschop van Oussama Tannane tot doelpunt: 0-1. Twaalf minuten later was het andermaal raak voor de bezoekers. Gyrano Kerk passeerde Kik Pierie in het strafschopgebied en schoot vanuit een onmogelijke hoek raak, door de benen van Heerenveen-doelman Warner Hahn. Kerk is zo de eerste Utrecht-speler sinds Ruud Boymans in november 2014 die in vier Eredivisie-wedstrijden op rij het net weet te vinden.

Voor rust breidde Utrecht de voorsprong zelfs nog uit naar 0-3. Na een rush bediende Simon Gustafson Tannane, die de bal kiezelhard langs Hahn schoot. Na rust was het aanzienlijk minder spectaculair in Heerenveen. Via Vlap en Tannane vielen er mogelijkheden te noteren, alvorens de thuisploeg twintig minuten voor tijd tot scoren kwam. Op aangeven van Arbër Zeneli schoot Vlap op fraaie wijze raak: 1-3. Een kwartier voor tijd bracht Heerenveen de spanning definitief terug in de wedstrijd. Een hoekschop van Zeneli werd door de ingevallen Pelle van Amersfoort over Utrecht-doelman David Jensen gekopt.

Advocaat wisselde defensief, door Mark van der Maarel in het veld te brengen voor Urby Emanuelson. De slotfase leek voor Utrecht nog lastiger toen Lukas Görtler door scheidsrechter Edwin van de Graaf een rode kaart kreeg voor een charge op Van Amersfoort. Na inmenging van de VAR werd deze beslissing teruggedraaid en omgezet in een gele kaart. Een slotoffensief leverde voor Heerenveen uiteindelijk niet meer op dan enkele gevaarlijke momenten, waardoor Utrecht de minimale marge over de streep wist te trekken.

sc Heerenveen

2 - 3

FC Utrecht

 69' Vlap
 75' v. Amersfoort
   14' Bergström
 26' Kerk
 45+2' Tannane
 
 Gele kaart: , v. Overeem, Görtler, (FC Utrecht)
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 17.575
Arbiter: v.d. Graaf
 
Opstelling:   Opstelling:
Hahn
Floranus
Schmidt (v. Amersfoort/63)
Pierie
Woudenberg (Hornkamp/87)
Kobayashi
Vlap
Rienstra
v. Bergen (Mihajlovic/46)
Lammers
Zeneli
  Jensen
Klaiber
Bergström
Janssen
Gavory
Gustafson
v. Overeem
v.d. Streek (Görtler/79)
Emanuelson (v.d. Maarel/82)
Kerk (Boussaid/89)
Tannane

Monsterzege skiër Hirscher op reuzenslalom

Alpineskiër Marcel Hirscher heeft in het Italiaanse Alta Badia met ongekende overmacht de reuzenslalom in de World Cup gewonnen. Op de Italiaanse sneeuw zette hij de op acht na grootste winstmarge ooit neer op de reuzenslalom bij de mannen.

In de eerste run was Hirscher al een klasse apart: Matts Olsson gaf 0,94 seconden toe en stond toch op de tweede plek, de jonge Zwitser Marco Odermatt stond op precies één seconde op de derde plek. Odermatt viel in de tweede ronde na een paar zeer onrustige bochten en pakte dus geen punten, Olsson viel terug naar de zesde plek.

In die tweede run was het vooral Thomas Fanara die grote indruk maakte, waardoor de Fransman van de veertiende naar de tweede plek steeg. Dat deed hij vlak voor landgenoot Alexis Pinturault - die van zeven naar drie klom - en de Oostenrijker Manuel Feller. Luca de Aliprandini stond na één run 28e, maar werd na een daverende tweede run zevende.

Op Hirscher stond echter geen maat. In de tweede manche bouwde hij zijn voorsprong nog eens uit naar een monsterlijke 2,53 seconden, de grootste winstmarge sinds hij in maart 2015 de reuzenslalom in Garmisch-Partenkirchen met 3,28 seconden voorsprong won. De legendarische Ingemar Stenmark heeft het record in handen: in 1979 won hij in Jasna met 4,06 seconden.

UFC naar Veronica TV

Nadat in oktober de geruchten al de wereld in werden geholpen, is het nu dan toch officieel: TV-zender Veronica heeft naast de rechten van Glory-kickboksen nu ook de rechten van de UFC aangekocht. Per 2019 zal het Amerikaanse MMA-geweld live via de zender te zien zijn.

Tot nu toe lagen de rechten van 's werelds grootste MMA-organisatie bij betaalkanaal FoxSports, maar Veronica laat zien dat zij op dit moment hét vechtsportkanaal op de Nederlandse TV is. De UFC heeft al twee zeer succesvolle gala's in de Rotterdamse Ahoy gehouden en is wereldwijd gezien een miljardenbedrijf.

Grote sterren als Conor McGregor en Ronda Rousey hebben de sport naar het grote publiek gebracht en Nederland doet wat dat betreft goed mee: Alistair Overeem, Stefan Struve, Gökhan Saki, Siyar Bahadurzada en Germaine de Randamie zijn de huidige vechters bij de UFC uit het kleine kikkerlandje. Overeem heeft inmiddels één titelgevecht achter de rug en De Randamie is zelfs kampioen geweest.

Op zaterdag 19 januari zal de MMA-liefhebber voor het eerst een gala bij Veronica kunnen zien, UFC on ESPN+1. Tijdens dit gala zal het supergevecht tussen bantamgewichtkampioen T.J. Dillashaw en vlieggewichtkampioen Henry Cejudo worden uitgezonden vanuit Brooklyn, New York.

UFC on ESPN+1 zal live worden uitgezonden via de website van Veronica en zal maandag 21 januari vanaf 23.00 uur te zien bij Veronica TV.


Dus niet tijdens UFC 233 (Bron: Youtube)

Vierde wereldtitel Kromowidjojo op 50 vrij, zilver Heemskerk en estafetteploeg

Op de wereldkampioenschappen kortebaanzwemmen in het Chinese Hangzhou hebben de Nederlandse dames het zilver gepakt op de 4x50 meter vrije slag. Ranomi Kromowidjojo, Femke Heemskerk, Kim Busch, Valerie van Roon moesten zich gewonnen geven tegen het Amerikaanse team.

4x50m vrije slag vrouwen
Voor de verandering stonden de beste twee sprintsters van Nederland op de eerste twee plekken in de estafette, maar wereldtoppers Kromowidjojo en Heemskerk - op de 50m vrije slag de nummers één en twee in de halve finales - konden een kleiner gat slaan dan werd gehoopt ten opzichte van Madison Kennedy en Mallory Comerford.

Busch werd vervolgens voorbij gezwommen door Kelsi Dahlia, waarna Van Roon in een rechtstreeks duel niet was opgewassen tegen Erika Brown. De Amerikaanse dames wonnen in 1:34,03 minuten, voor de 1:34,55 van Nederland. Australië pakte met 1:36,34 het brons.

1500m vrije slag mannen
Op de 1500 meter vlinderslag nam Mykhailo Romanchuk wraak op Gregorio Paltrinieri. Op het WK langebaan van vorig jaar was de Italiaan de beste, maar nu was het Romanchuk die goud pakte. Aan het einde van een fraai duel op de langste afstand in het bad sloeg Romanchuk toe: Paltrinieri ging 1475 meter aan de leiding, Romanchuk won in 14:09,14 minuten, voor de 14:09,87 van Paltrinieri. Brons was er in 14:19,39 voor de Noor Henrik Christiansen.

100m vrije slag mannen
Na goud op vier estafettes en zilver op één estafette en twee individuele onderdelen heeft Caeleb Dressel in Hangzhou dan eindelijk ook individueel goud te pakken. De Amerikaan won een fantastische finale op de 100m vrije slag, waar Vladimir Morozov er als een kanonskogel vandoor ging. Hij moest dat in de slotfase echter bekopen en zag Dressel nét langszij komen: 45,62 seconden tegen 45,64 voor de Rus. De Zuid-Afrikaan Chad le Clos eindigde in 45,89 met het brons.

200m schoolslag vrouwen
Feest voor de Belgen: Fanny Lecluyse zwom op de 200 meter schoolslag naar een verrassende bronzen medaille in 2:18,85 minuten, de tweede Belgische medaille ooit op het WK kortebaan en de eerste in 25 jaar. De Amerikaanse Annie Lazor won in 2:18,32 en klopte daarbij haar landgenote Bethany Galat (2:18,62) dankzij een ijzersterk slotstuk.

200m rugslag mannen
De gehele top-5 van de Olympische Spelen van Rio de Janeiro was aanwezig en het werd dan ook een prachtige strijd. Het was uiteindelijk de winnaar van olympisch brons, Evgeny Rylov, die er met de wereldtitel vandoor ging. De Rus kwam met een daverend slotstuk voorbij olympisch kampioen Ryan Murphy en won in 1:47,02 minuten, tegen 1:47,34 voor de Amerikaan. Radoslaw Kawecki uit Polen pakte in 1:48,25 het brons.

100m vlinderslag vrouwen
Na één keer olympisch goud, vier wereldtitels langebaan en zeven keer WK-goud op de kortebaan - allemaal met estafettes - was er eindelijk individueel goud voor Kelsi Dahlia. Twee jaar terug won ze zilver op de 50, 100 en 200 meter vlinderslag, in Hangzhou was er brons en wederom zilver op de 50 en 200 meter...maar goud op de 100m. Dahlia domineerde de finale en tikte aan in een toptijd van 55,01 seconden, ver voor de 56,22 van landgenote Kendyl Stewart. Daiene Dias pakte met 56,31 knap brons namens Brazilië.

50m schoolslag mannen
Cameron van der Burgh sloot zijn indrukwekkende carrière af door zijn wereldtitel kortebaan op de 50m schoolslag te verdedigen. De olympisch kampioen op de 100m schoolslag van 2012 en winnaar van vele (gouden) WK-medailles tikte aan na 25,41 seconden en bleef de Wit-Rus Ilya Shymanovich (25,77) voor. Felipe Lima uit Brazilië pakte in 25,80 seconden het brons.

50m vrije slag vrouwen
Al vanaf de start stond er geen maat op Ranomi Kromowidjojo, die met overmacht en in 23,19 seconden naar het goud zwom. Femke Heemskerk was op grote afstand best of the rest en tekende in 23,67 seconden voor een uitstekende zilveren medaille, vlak voor de 23,76 van de Braziliaanse Etiene Medeiros.

Na 2010, 2014 en 2016 is Kromowidjojo nu voor de vierde keer wereldkampioene op de 50 vrij. Wat Hangzhou betreft eindigt de balans op drie keer individueel goud, plus drie keer zilver en één keer brons met diverse estafettes. Heemskerk gaat naar huis met twee keer zilver en één keer brons op individuele afstanden en dezelfde estafettescore als Kromowidjojo.

4x100m wisselslag mannen
De Amerikanen wonnen maar weer eens een estafette, want ook op de 4x100m wisselslag waren ze de besten. Na de rugslag lag Australië dankzij Mitch Larkin op kop, maar de rest van die ploeg had het niveau niet en de Aussies eindigden als achtste. Ryan Murphy en Andrew Wilson hielpen de Amerikanen naar plek vier, vrij ruim achter de Russen, met Kliment Kolesnikov en Kiriil Prigoda. Vlinderslagzwemmer Caeleb Dressel knalde er een geweldige 100m uit en bracht de VS naar plek één, wat Ryan Held vast wist te houden: 3:19,98 minuten. Mikhail Vekovishchev en slotzwemmer Vladimir Morozov hielden Rusland met 3:20,61 op de tweede plek, Japan pakte keurig brons in 3:21,07 minuten.

4x100m wisselslag vrouwen
In de laatste wedstrijd van het WK was weinig spanning te vinden. Olivia Smoliga, Katie Meili, Kelsi Dahlia en Mallory Comerford waren een klasse apart namens de VS: 3:45,58 minuten, net geen wereldrecord. Met 3:48,80 ging het zilver op gepaste afstand naar China, ruim voor de 3:51,38 van Italië.

Viertal opgepakt voor openlijke geweldpleging

Afgelopen nacht vond er op het station in Middelburg een incident plaats waarbij een 18-jarige man uit Vlissingen zou zijn geslagen en werden er verschillende jongeren met een vuurwapen bedreigd. De daders gingen er met een auto vandoor. 

Agenten die op melding afgingen zagen onderweg een auto rijden die aan het opgegeven signalement voldeed en besloten hem een stopteken te geven. De bestuurder negeerde dit stopteken en ging er met hoge snelheid vandoor, daarbij ook een rood licht negerend. De  achtervolging leidde over de A58 richting Vlissingen. Bij Oost-Souburg nam de bestuurder de afslag en vloog met gedoofde lichten de Sloebrug over richting Vlissingen. 

Door de combinatie van de snelheid en gedoofde lichten raakten de agenten het spoor bijster. Later in de nacht, rond 02:00 uur, trof de politie op de Maria van Bourgondiëstraat in West-Souburg de auto aan. De vier inzittenden: een 18-jarige jongen uit Grijpskerke, een 16-jarig meisje en twee 17-jarige jongens uit Vrouwenpolder, werden aangehouden en in de cel gezet. 

De auto werd in beslag genomen voor nader onderzoek. De politie, die inmiddels al met meerdere getuigen heeft gesproken, zet het onderzoek voort en het viertal zal vandaag verhoord worden. 

UFC on FOX 31: volgende tegenstander McGregor?

Kevin Lee en Al Iaquinta, twee topvechers in de lichtgewichtsdivisie van de UFC, namen het tegen elkaar op tijdens MMA-gala UFC on FOX 31. Een rematch van een eerder gevecht tussen beide heren uit 2014, toen Iaquinta unaniem de jury achter zich kreeg.

Beide heren kwamen om te vechten. Vijf ronden van vijf minuten gingen Iaquinta en Lee een hard en gelijkopgaand gevecht met elkaar aan. Lee was de grote favoriet van de avond, maar Iaquinta had eerder laten zien over een groot vechtershart te beschikken, nadat huidig kampioen Khabib Nurmagomedov flink aan de bak moest om Ragin' Al te verslaan.

Iaquinta liet niet over zich heenlopen en nam het initiatief al snel over van een gretige Lee. Lee was scherp en kwam in de eerste twee ronden een aantal keer goed door, maar Iaquinta was veel beweeglijker en leek al snel het staande gevecht langer vol te kunnen houden. Zodra Lee Iaquinta naar de grond wist te brengen, wist de gladde Iaquinta toch altijd weer knap te ontsnappen, dit tot grote frustratie van de grondspecialist.

Ook in de derde ronde wist Lee zijn tegenstander flink hard op de grond te gooien, maar nooit wist hij enig voordeel te halen uit deze positie. Iaquinta had zich goed voorbereid en bleef in het grondgevecht rustig en beheerst verdedigen. Staand was het een ander verhaal en Lee kreeg de ene na de andere rechtervuist te verwerken. Vooral halverwege de derde ronde tot laat in de vijfde ronde wist Iaquinta het gevecht naar zich toe te trekken met rake klappen op het hoofd van de soms wankelende Lee.

Tot grote teleurstelling van Lee werd Iaquinta unananiem door de jury beloond voor zijn optreden. "Ik dacht dat ik goede tegenstand bood", aldus de verliezer na het gevecht. "Het gebeurt niet vaak dat ik na een gevecht met een mond vol tanden sta, ik had toch echt de eerste drie ronden gewonnen."

De winnaar ziet Conor McGregor nu als zijn eerstvolgende tegenstander. "Als Conor een rematch tegen Khabib wil, zal hij toch eerst via mij moeten. Hij gaf op, hij verdient geen onmiddelijke rematch." Iaquinta verdient een lucratief gevecht tegen de sterke McGregor absoluut, nadat hij zes van zijn laatste zeven tegenstanders in de octagon verliezend achterliet en alleen verloor van kampioen Nurmagomedov.

Volledige uitslag UFC on FOX 31 en daarna nog wat hoogtepunten:
Al Iaquinta verslaat Kevin Lee na jurybesluit (48-47 x2, 49-46)
Edson Barboza verslaat Dan Hooker via KO (stoten, ronde 3)
Rob Font verslaat Sergio Pettis na jurybesluit (30-27 x 3)
Charles Oliveira verslaat Jim Miller na opgave (rear-naked choke, ronde 1)
Zak Ottow verslaat Dwight Grant na jurybesluit (28-29, 29-28 x2)
Drakkar Klose verslaat Bobby Green na jurybesluit (29-28 x 3)
Joaquim Silva verslaat Jared Gordon via KO (stoten, ronde 3)
Jack Hermansson verslaat Gerald Meerschaert na opgave (guillotine choke, ronde 1)
Zak Cummings verslaat Trevor Smith jurybesluit (29-28 x 3)
Dan Ige verslaat Jordan Griffin na jurybesluit (29-28 x 3)
Mike Rodriguez verslaat Adam Milstead via TKO (stoten, ronde 1)
Juan Adams verslaat Chris De La Rocha via TKO (stoten, ronde 3) 

FNV en Jumbo staan morgen tegenover elkaar voor de rechtbank

Jumbo-distributiewerkers uit het hele land gaan naar maandag de rechtbank in Den Bosch om de zitting tussen de bonden en Jumbo bij te wonen. De vakbonden hebben Jumbo gedaagd omdat het bedrijf zich niet aan het stakingsrecht heeft gehouden. Daarnaast heeft de supermarktketen een eigen regeling voor arbeidsvoorwaarden doorgevoerd, terwijl er nog een cao geldt. De zitting begint om 09:30 uur.

De werknemers van de distributiecentra Beilen, Breda, Elst, Raalte, Veghel en Woerden staken morgen. Met bussen reizen zij naar de rechtbank in Den Bosch om collectief hun ongenoegen te tonen. "De eenzijdige regeling van Jumbo wordt ons opgedrongen. Bovendien is de centrale ondernemingsraad (COR) niet de aangewezen partij om over mijn arbeidsvoorwaarden te onderhandelen. De COR is niet onpartijdig en heeft geen machtsmiddelen", vertelt Ben van Velzen, die als vrachtwagenchauffeur bij het distributiecentrum in Beilen werkt.

Jumbo speelt vuil spel
In 2017 was het Jumbo zelf die naar de rechter stapte om een stokje te steken voor de stakingsacties. De rechter wees de eis af; hij oordeelde in het kort geding dat de vakbonden zich voldoende hadden ingespannen aan de onderhandelingstafel en mochten overstappen naar actievoeren. Karim el Ouarroudi, allround medewerker bij het distributiecentrum Woerden: "Maar Jumbo legde de uitspraak van de rechter gewoon naast zich neer en heeft er heel bewust alles aan gedaan om onze acties te dwarsbomen." Ook de Inspectie van SZW concludeerde dat de stakingen bij Jumbo zijn gebroken.

FNV en Jumbo staan morgen tegenover elkaar voor de rechtbank (Foto: Rechtspraak.nl)
FNV en Jumbo staan morgen tegenover elkaar voor de rechtbank (Foto: Rechtspraak.nl)

Italiaanse biatletes winnen fraaie estafette

De Italiaanse biatletes hebben tijdens de World Cup in het Oostenrijkse Hochfilzen de eerste estafette bij de vrouwen van dit seizoen gewonnen. Lisa Vittozzi, Alexia Runggaldier, Dorothea Wierer en Federica Sanfilippo wonnen na een fraaie comeback.

Vittozzi had bij haar staande schietbeurt één extra patroon nodig, maar wisselde namens Italië wel als eerste, voor Duitsland met Vanessa Hinz, Slowakije met Paulina Fialkova, Zweden met Linn Persson en Oekraïne met Anastasia Merkushyna.

Namens Slowakije had Anastasia Kuzmina twee extra patronen nodig, maar met snel langlaufen pakte ze alsnog twintig seconden voorsprong op de jonge Julia Simon en Lena Häcki uit Frankrijk en Zwitserland. Ekaterina Yurlova-Percht volgde daar namens Rusland vlak achter, net als de Oostenrijkse Julia Schwaiger. Noorwegen, Wit-Rusland en Zweden waren ook volop in de race, terwijl de Duitse Franziska Preuss bij het schieten zwaar de mist in ging en in één klap vrijwel kansloos was.

Een geweldig optreden van Wierer bracht Italië ineens weer in de race. Sterker nog, van meer dan een minuut achterstand ging de ploeg naar achttien seconden voorsprong op Zwitserland, waar Elisa Gasparin het prima deed. Met Emma Nilsson en Celia Aymonier volgden Zweden en Frankrijk op een halve minuut van Italië, tien seconden voor Rusland en Wit-Rusland.

De Italiaanse slotloopster Sanfilippo bleef foutloos op de schietbaan en wist in de slotronde de Française Anaïs Bescond en de Zweedse Hanna Öberg achter zich te houden. De Zweedse klopte de Française in de strijd om de tweede plek, een kleine tien seconden achter de winnende Italiaanse dames. 

Om 14.00 uur is het de beurt aan de mannen om de week in Hochfilzen af te sluiten.

Nederland tevreden met uitkomsten klimaattop

Nederland is tevreden over het resultaat van de VN-klimaattop COP24 in Polen. Op de top is afgesproken hoe landen laten zien dat zij het Klimaatakkoord van Parijs uitvoeren. "Dat is belangrijk. Bijna 200 landen hebben in Parijs hun handtekening gezet onder het internationale klimaatakkoord. Nu is het zaak dat iedereen die afspraken nakomt en invult met concrete maatregelen,’’ reageert minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat.

De VN-top in Polen heeft geleid tot afspraken hoe landen gaan rapporteren over hun CO2-uitstoot en hun inspanningen om de uitstoot te verminderen. Nederland is tevreden dat is vastgelegd dat alle landen hiervoor uiteindelijk hetzelfde rapportagemodel zullen hanteren.

Landen moeten hun inspanningen voor het terugdringen van CO2-uitstoot vastleggen in nationale plannen. Tijdens COP24 is afgesproken op welke wijze landen het ambitieniveau van die plannen elke vijf jaar zullen verhogen. Ook is afgesproken dat de discussie over het financieren van klimaatbeleid verbreed zal worden om investeringen meer in lijn te brengen met de doelen van het akkoord van Parijs

Het is tijdens COP24 helaas niet gelukt om bestaande afspraken over de internationale handel emissierechten verder uit te werken. De onderhandelingen daarover zullen worden voorgezet in aanloop naar een volgende klimaattop.

Man ernstig gewond na steekincident

In de nacht van zaterdag op zondag is een 22-jarige Nijmegenaar ernstig gewond geraakt bij een conflict in een café aan de Horstacker in de wijk Lindenholt. De politie heeft de zaak in onderzoek en sprak met diverse aanwezigen. Het slachtoffer moest met spoed worden geopereerd. Hoe het met het slachtoffer is, is op dit moment niet bekend.

De politie kreeg de melding vanuit het café en ging met meerdere eenheden ter plaatse. Omdat de situatie nogal hectisch en chaotisch was werd van alle aanwezigen de identiteit vastgelegd. Hoe het conflict is ontstaan en wie verantwoordelijk is voor het steken is nog onduidelijk. Vandaag zal het onderzoek worden voortgezet.

Politie waarschuwt voor malafide webwinkels

Het Landelijk Meldpunt Internet Oplichting heeft de afgelopen weken meerdere aangiftes ontvangen van malafide webwinkels die misbruik maken van de naam van KPN, Tele2, Kijkshop en Coolblue. De domeinnamen waarin de namen van deze ketens worden misbruikt worden altijd aangevuld met een toevoegsel zoals deals, shop, actie, nl, nederland, uitverkoop, webshop, online en nl. De misbruikte domeinnamen eindigen altijd met .com.

Misbruik keurmerken
Deze nepwebshops bieden electronicaproducten aan tegen aanlokkelijke prijzen. Er wordt misbruik gemaakt van diverse keurmerken zoals Thuiswinkel Waarborg, Q-shops Keurmerk en Webshop Keurmerk. Over het algemeen profileren deze nepwebshops zich via handelplaatsen zoals Speurders en Marktplaats. Daar worden valse advertenties geplaatst waarna een bezoeker wordt verleid om naar de betreffende nepwebshop te gaan.

Valse betaalinstructies
Wie een aankoop doet, ontvangt bericht waarin staat dat men kort erna een mail ontvangt met betaalinstructies. In die mail wordt verzocht om geld over te maken naar een bepaald bankrekeningnummer. Dit kan een Nederlands of een buitenlands (vaak Engels) bankrekeningnummer zijn. Ook kan gevraagd worden om te betalen via bitcoin.

Daarnaast zijn er gevallen bekend dat men een betaalverzoek krijgt van de ING of de BUNQ. Hoewel dit legitieme betalingsmethoden zijn, is dit natuurlijk hoogst ongebruikelijk voor een webwinkel, zeker als men zich voordoet als gerenommeerde ketens. Een consument moet, als hij geconfronteerd wordt met een situatie zoals hiervoor omschreven, extra alert te zijn.

Maatregelen politie
Gezien de sterke onderlinge samenhang en gelijkenissen van de diverse nepwebshops sluit de politie niet uit dat mogelijk dezelfde verdachte(n) achter deze nepwebshops zit(ten). De politie probeert de betaalstroom te blokkeren en stuurt Notice and Take Downs naar de registrar en hostingsmaatschappijen. Handelsplaatsen zoals Marktplaats maar ook banken zoals de BUNQ zijn actief om de fraude via hun platform te voorkomen.

Politie waarschuwt voor malafide webwinkels (stockfoto politie.nl)
Politie waarschuwt voor malafide webwinkels (stockfoto politie.nl)

Woning beschadigd door zwaar vuurwerk

De politie is op zoek naar getuigen van een incident dat zaterdagavond plaatsvond op de Dijkschouwerslaan in Den Helder.  Omstreeks 21:50 uur werd er vermoedelijk zwaar vuurwerk over een schutting van een woning gegooid. Het vuurwerk ontplofte vlak bij de gevel van het pand. Hierdoor brak het glas in een slaapkamerraam volledig in scherven.

Ook het glas uit een raam van de woonkamer raakte vernield. Hierbij ging het om de buitenste laag van dubbel glas. De ontploffing veroorzaakte ook schade aan de tuin. Bij het incident raakte niemand gewond. De bewoonster heeft aangifte gedaan. De politie stelt een nader onderzoek in en zoekt getuigen. Deze kunnen zich melden op 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Vermiste man meldt zichzelf na 2 dagen bij ziekenhuis

Een man die donderdag zijn auto had achtergelaten in Stompetoren en vervolgens verdween is weer terecht. Hij heeft zich in de nacht van zaterdag op zondag gemeld op de eerste hulp in het Westfries Gasthuis in Hoorn. De man was erg koud en verward.

De man belde donderdagmiddag met zijn vrouw dat hij zich niet lekker voelde. De vrouw ging op weg om haar man te halen en trof zijn auto langs de Noordervaart in Stompetoren. De man zelf bleek echter verdwenen te zijn. Een uitgebreide zoektocht, waarbij ook een helikopter werd ingezet, leverde niets op. Het is niet duidelijk waar hij in de tussentijd geweest is. 

4 Gouden windei kandidaten aangepast

Albert Heijn, Aldi en Vomar passen hun producten aan die genomineerd zijn voor het Gouden Windei 2018. Albert Heijn zal op de zoete aardappelpuree duidelijk op de voorkant gaan vermelden dat het product (vooral) gewone aardappel bevat. Daarnaast zal ze bij de Zaanse Hoeve kaasplakken niet meer rekenen met een portiegrootte van minder dan een kaasplak, wat suggereerde dat er minder calorieën in zaten.

Aldi gaat op de Olijf-Bak&Braad op de voorkant vermelden dat het product voor slechts 21% uit olijfolie bestaat. Vomar zal 'roomboter' uit de naam halen van hun Roomboter rozijnenbollen, waarin slechts 0,3% roomboter zit. Alle vier de producten waren vorige week gekandideerd voor de lopende verkiezing voor het Gouden Windei 2018; een jaarlijkse verkiezing van foodwatch voor het meest misleidende product. foodwatch ziet de aanpassingen als positieve stappen. De andere 4 kandidaten - Coca-Cola, Unilever, Jumbo en Venco - blijven vooralsnog onveranderd en zijn nog volop in de race voor de titel. In de week voor kerst wordt de winnaar bekend gemaakt.

Het Gouden Windei wordt dit jaar voor de negende keer uitgereikt. In de afgelopen jaren hebben meer dan 100.000 consumenten hun stem uitgebracht. Ook dit jaar hebben nu al weer meer dan 10.000 mensen gestemd. In 2017 won het ‘goudeerlijke’ maisbrood van Jumbo, zonder maismeel. In 2016 won Healthy People blauwe bosbes en framboos. In 2015 wonnen de gesuikerde cranberries van Albert Heijn. Het jaar ervoor won Capri-Sun van Coca-Cola de omstreden prijs. In 2013 won Natrena Stevia Kristalpoeder van Douwe Egberts. Unilever won de prijs al twee maal: in 2012 met Becel Pro-Activ en in 2011 met Blue Band Goede Start Witbrood. Danone ontving het windei in 2010 met het product Actimel.

Er kan nog enkele dagen gestemd worden. Ook op de FOK! poll kan er nog gestemd worden. 

4 Gouden windei kandidaten aangepast (Foto: foodwatch)
4 Gouden windei kandidaten aangepast (Foto: foodwatch)

Langlaufster Johaug met 7 uit 8 de Kerst in

Langlaufster Therese Johaug heeft de eerste competitieperiode in de World Cup overtuigend afgesloten. De dit seizoen van een dopingschorsing teruggekeerde Noorse won in het Zwitserse Davos de 10 kilometer vrije stijl, haar zevende zege in acht World Cup-wedstrijden dit seizoen.

Op elk tussenpunt was Johaug de snelste, hoewel het met de dominantie dit keer eigenlijk best mee bleek te vallen. Haar landgenote Ingvild Flugstad Østberg hield de schade keurig beperkt en eindigde uiteindelijk op twaalf seconden, goed voor plek twee.

De Finse Krista Pärmäkoski bleef eveneens binnen twintig seconden van Johaug en eindigde zo als derde. Achter haar waren de verschillen wel fors: met 38 seconden en plek vier bleef verder alleen de jonge Zweedse Ebba Andersson - de revelatie van het seizoen - binnen de minuut.

De vrouwen mogen zich nu opmaken voor de Kerst: op 29 december gaat het seizoen verder in het Italiaanse Toblach/Dobbiaco, waar met een sprint in vrije stijl de eerste etappe van de Tour de Ski op het programma staat. De mannen komen zondag om 11.30 uur nog in actie in Davos voor de 15 kilometer vrije stijl.

'Walk-ons WK darts niet afgeschermd na aanslag op Van Gerwen'

Wie zaterdagavond naar RTL7 keek zal het niet ontgaan zijn: een heuse aanslag op het wereldkampioenschap darts! Tweevoudig kampioen Michael van Gerwen werd voor zijn walk-on bekogeld met bier, waardoor hij terug moest voor een wasbeurt en een nieuw shirt. 

Van Gerwen was uiteraard geïrriteerd, maar maakte daarna wel korte metten met Alan Tabern. Na afloop was ook wel vrij duidelijk dat het hem allemaal niet al te veel meer kon schelen, maar daar had RTL's razende reporter Arjan van der Giessen geen boodschap aan.

The Feather was zwaar aangeslagen en stond met trillende stem Van Gerwen te interviewen"Ik wil je geen complex aanpraten...", aldus Van der Giessen, alvorens hij op vijf verschillende manieren aan Van Gerwen vroeg of hij het tóch niet echt heel erg vond - wat de Brabander keer op keer ontkende.

"Iemand gooide zijn drinken over mij heen, toen keek ik naar rechts en kwam er nog één", lachte Van Gerwen. "Het kwam ook over m'n handen en alles en weetjewattis, dat gaat ook ten koste van mijn darten natuurlijk." Van Gerwen kwam met vochtige oogjes het podium op, niet alleen omdat hij zijn ogen uit had moeten spoelen: "Ik was ook gewoon zoveel boos", reageerde hij. "Het is toch allemaal nergens voor nodig?"

De aangeslagen Van der Giessen vroeg de darter hoe zoiets te voorkomen zou zijn, maar daar had Van Gerwen weinig antwoord op. "Ik denk dat het gewoon een incident is, misschien mocht hij die beveiliger niet of mocht hij mij niet, wie weet." Van Gerwen werd nog even bedankt voor het interview, 'want dat was denk ik toch nog best lastig', aldus The Feather. "Nee, helemaal niet", lachtte MVG weg, waar Van der Giessen weinig in mee kon gaan.

Dat was natuurlijk nog het einde niet, want dé dartskenner van Nederland, RTL-presentator Marcel Maijer, liet zijn immer frisse licht er ook nog even op schijnen in de studio, na Van der Giessen's opmerking dat we toch 'moeilijk de hele walk-on af kunnen schermen met plexiglas'. "Waaróm kan dat niet?", aldus een totaal verbouwereerde Maijer.

Een goede vraag, zo leek de reporter te denken, want hij trok gelijk op oorlogspad naar niemand minder dan Barry Hearn, de grote baas van de PDC. Die liet zowaar weten dat er géén plexiglas bij de walk-on zal komen. Of het WK überhaupt ooit nog door kan gaan is nog maar de vraag, maar we wensen vooral Arjan van der Giessen en Marcel Maijer heel veel sterkte met het verwerken van het 9/11 van het darts. Waar was jíj op 12/15?

Undercoveractie tegen illegale prostitutie

Afgelopen zaterdag hield de Afdeling Vreemdelingen Identificatie Mensenhandel (AVIM) een undercoveractie. De actie was gericht tegen illegale prostitutie en mogelijke mensenhandel. Vijf sekswerkers zijn gecontroleerd en bleken geen vergunning te hebben.

AVIM is door de gemeente aangewezen als handhaver en toezichthouder van de Vreemdelingenwet. Daarnaast is haar taak het opsporen en bestrijden van migratiecriminaliteit en mensenhandel en -smokkel. Een van de manieren om illegale prostitutie en mogelijk mensenhandel op te sporen is een regelmatig terugkerende undercoveroperatie. Escort is alleen toegestaan als je een vergunning van de gemeente hebt. Heb je die niet dan ben je als sekswerker illegaal bezig. Illegale prostitutie en mensenhandel vallen onder ondermijnende criminaliteit.

Undercover
De medewerkers van AVIM deden zich zaterdag 15 december voor als potentiële klant en maakten een afspraak met prostituees naar aanleiding van hun seksadvertenties die op internet geplaatst zijn. Ze maakten een afspraak in een hotel in de omgeving van Breda. Eenmaal binnen werd er eerst een gesprek gevoerd met de dame. Belangrijkste punt van de controle was de vrijwilligheid van hun werkzaamheden en hun leeftijd. Alle dames hebben met speciaal opgeleide collega's een gesprek gehad waarbij naar signalen van mensenhandel gezocht werd. Verder werd er gecontroleerd op verblijfsrecht en leeftijd van de betrokkene door middel van controle van identiteitsdocumenten. Buiten de escortdames werden ook hun chauffeurs gecontroleerd en door de systemen gehaald.

Resultaat
In totaal zijn er tijdens de actie vijf vrouwen gecontroleerd. Ze hadden verschillende nationaliteiten zoals de Nederlandse, Roemeense, Zweedse en Marokkaanse. Er waren geen aanwijzingen van mensenhandel of uitbuiting. Alle gecontroleerde dames waren niet in het bezit van de benodigde escortvergunning die voor deze vorm van prostitutie vereist is. In alle gevallen zal een bestuurlijke rapportage worden opgemaakt en opgestuurd worden naar de gemeente.

Een van de coördinatoren van de actie: “Alle gecontroleerde dames vertelden dit werk vrijwillig te doen maar wel vanuit een bepaalde afhankelijkheid. In de meeste gevallen was dit een beroerde financiële situatie waardoor men zich genoodzaakt voelt om dit werk te moeten doen. In een van de auto’s werd ook een 2-jarig dochtertje van een dame aangetroffen. Over deze bizarre situatie is telefonisch contact geweest met "Veilig Thuis". Het dossier van dit gezin was bij hen bekend en daar wordt vanuit Veilig Thuis aan gewerkt.”

RUPS
Alle dames is aangegeven dat er een Regionaal Uitstapprogramma voor Prostituees (RUPS) bestaat. Het uitstapprogramma voor prostituees biedt prostituees hulp en ondersteuning bij het stoppen met prostitutie. 

Medewerkster ontmoetingscentrum overvallen

Bij een ontmoetingscentrum op het Monseigneur Nolensplein in Breda werd rond middernacht een medewerkster beroofd van geld. Dit gebeurde onder bedreiging van een scherp voorwerp. De politie heeft de zaak in onderzoek. Er raakte niemand gewond.

De vrouw was aan het werk bij het ontmoetingscentrum, waar een feest aan de gang was. Toen zij rond middernacht uur richting het kantoor liep, werd zij door een persoon van achteren vastgegrepen. Hierbij werd er met een scherp voorwerp op haar lichaam geduwd. Nadat het slachtoffer geld gaf, ging de overvaller er vandoor. De politie startte direct een onderzoek naar de dader. Deze wist te ontkomen.

Getuigen wordt verzocht zich te melden bij de politie. Dat kan via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. WhatsAppen is ook mogelijk. 

May geeft Blair uitbrander

De Britse premier Theresa May heeft uitgehaald naar haar voorganger Tony Blair, vanwege de steun voor een nieuw Brexitreferendum van laatstgenoemde. Volgens May zijn Blairs uitspraken ondermijnend, en beledigen ze het premiersambt dat hij ooit bekleedde.

Blair, voor Labour premier tussen 1997 en 2007, zei vrijdag in Bussel dat een nieuw referendum de logische uitkomst is als geen van de andere mogelijkheden werken. Hij riep May op om dit in principe mogelijk te maken, net als alternatieve overeenkomsten met de EU zoals Noorwegen en Canada die hebben, als opties naast haar eigen deal met Brussel. Voor Mays eigen overeenkomst lijkt namelijk bij lange na geen meerderheid te zijn in het Britse parlement.

De BBC zegt dat Mays kritiek op Blair opvallend geïrriteerd van toon was. Volgens haar kan de Britse regering niet, "zoals hij zou doen", de verantwoordelijkheid om de uitslag van het referendum van 2016 te implementeren, naast zich neerleggen.

"Het parlement heeft de democratische plicht om te leveren waar de Britse bevolking voor heeft gestemd", aldus de premier. "Er zijn teveel mensen die dit proces willen ondermijnen voor hun eigen politieke belangen, in plaats van te handelen in het nationale belang."

Onacceptabel
Mays overeenkomst met de EU is voor tot wel honderd Conservatieve parlementariërs onacceptabel. Vooral het vangnet voor de Ierse grens is ze een doorn in het oog. Die grens is open sinds het Goede Vrijdagakkoord uit 1998 - dat volgde op decennia van sektarisch geweld - en moet volgens dit akkoord ook openblijven.

Het probleem is dat de Britse regering, deels onder druk van de Noord-Ierse unionisten, niet accepteert dat één landsdeel - Noord-Ierland - anders zou worden behandeld dan de andere landsdelen. Hierdoor is een douanegrens in de Ierse Zee uitgesloten, en dus regelt het vangnet dat bij het uitblijven van andere oplossingen het hele Verenigd Koninkrijk EU-regels blijft volgen.

De hoofdreden dat May haar deal vooralsnog niet door het parlement krijgt, is dat de Britten niet eenzijdig uit die vangnetregeling mogen stappen, maar alleen na toestemming van de EU. De reden is dat het anders niet de garantie voor een open grens zou bieden die het behoort te zijn, maar de parlementariërs stellen dat Groot-Brittannië op deze manier de EU niet echt verlaat. Afgelopen week klonken bovendien geluiden dat de Ieren moeten stoppen zich vijandig op te stellen en 'hun plek moeten kennen.'

Wedkantoren
Het lijkt er ondertussen steeds meer op dat er voor geen enkele Brexit-variant een meerderheid in het Lagerhuis is te vinden, en daarom is de kans op een tweede referendum bij de wedkantoren inmiddels richting de vijftig procent aan het gaan.

May heeft gezegd dat ze haar deal uiterlijk 21 januari ter stemming aan het Lagerhuis zal voorleggen, maar de kans dat ze het erdoor krijgt lijkt uitermate gering. Dan is de verwachting dat ook binnen de Conservatieve Partij de roep om een tweede referendum sterker wordt. Het staat namelijk allerminst vast dat 'Remain' een nieuwe volksraadpleging zou winnen: de Britse bevolking is net als het parlement nog steeds tot op het bot verdeeld. De gedachte is dan dat een nieuwe 'Leave'-overwinning de gemoederen tot bedaren zou brengen en May in staat zou stellen haar deal wél door het parlement te krijgen.

May geeft Blair uitbrander

Weer World Cup-winst Büchli op keirin, Wild wint omnium

Baanwielrenner Matthijs Büchli heeft op de keirin zijn tweede opeenvolgende World Cup-zege te pakken. Na een derde plek in Milton en winst in Berlijn was de Nederlander van BEAT Cycling ook in Londen de beste.

In de finale stond Büchli samen met ploeggenoot Theo Bos, die de eerste was die het tempo echt omhoog begon te schroeven. Nederlands kampioen Büchli kwam uit zijn wiel en nam de leiding, waarbij alleen de Maleisiër Azizul Awang hem kon volgen. Het bleef bij volgen, want Büchli pakte de winst, voor Awang. Bos hield de rest knap van zich af en pakte de derde plek.

Kirsten Wild was net als in Parijs goed voor World Cup-winst op het omnium. De Nederlandse won de scratch en afvalkoers en werd derde op de tempokoers. In de afsluitende puntenkoers reed ze scherp genoeg mee om ervoor te zorgen dat haar Amerikaanse concurrente Jennifer Valente op de tweede plek bleef staan, voor de Canadese Allison Beveridgde.

Op de sprint bij de vrouwen was er brons voor Laurine van Riessen, onder meer dankzij een indrukwekkende zege op de Chinese Zhong Tianshi in de kwartfinales. In de halve eindstrijd was de Duitse Emma Hinze een maatje te groot, maar in de strijd om brons won de Nederlandse twee keer met 0,008 seconden van de Oekraïnse Olena Starikova. De eindwinst ging naar sprintkoningin Stephanie Morton. De Australische was in twee heats te sterk voor Hinze.

De Denen Julius Johansen en Casper von Folsach waren vooral dankzij een geweldig sterk slot - en een rondje voorsprong - wederom de besten op de koppelkoers. De jonge Britten Fred Wright en Matthew Walls wonnen het duel om het zilver van Albert Torres en Sebastian Mora uit Spanje, wat voor Nederland jammer was: Yoeri Havik en Jan Willam van Schip reden erg lang op de podiumplekken, maar werden daar in de slotronden vanaf geduwd.

Dumoulin kiest voor Giro d'Italia

Tom Dumoulin kiest de Giro d’Italia als hoofddoel voor volgend jaar. Dat heeft zijn ploeg Sunweb via een filmpje op Twitter bekendgemaakt. Het routeschema van de Italiaanse rittenkoers is gunstiger dan dat van de Tour de France, doordat er meer individuele tijdritkilometers zijn opgenomen in het parcours van de Giro d'Italia.

Vlak na de Tour, waarin hij tweede werd net zoals in de Giro dit jaar, was Dumoulin zeker dat hij vol voor de winst wilde gaan in de Ronde van Frankrijk. Daarbij liet hij ook weten dat hij het komend jaar geen twee grote rondes wil rijden. In het filmpje op Twitter laat hij nu weten dat hij kiest voor de Giro d'Italia, maar zeer waarschijnlijk ook aan de start van de Tour de France komt.

Estafettezwemsters als snelste naar WK-finale

Op de slotdag van de wereldkampioenschappen kortebaanzwemmen in Hangzhou hebben de Nederlandse dames zich overtuigend geplaatst voor de finale van de 4x50 meter vrije slag, het onderdeel waarop Nederland goud (2014) en zilver (2016) pakte op de twee andere keren dat het op het WK-programma stond.

Startzwemster Femke Heemskerk bracht Nederland gelijk al in positie waarmee de benodigde top-8 dik binnen bereik lag, Kim Busch, Valerie de Roon en Maaike de Waard wisten dat vast te houden. Met 1:36,33 was er de snelste tijd voor Nederland, waar Ranomi Kromowidjojo in de finale het team kan versterken. Alleen de Amerikaanse ploeg bleef binnnen een seconde van het Oranjekwartet.

In tegenstelling tot de overige dagen gaat de finalesessie zondag om 11.00 uur van start. Ook op de slotdag zijn de finales live te zien op de site van de NOS.

FOK! Wat een weer: code geel, sneeuw, ijzel, regen en gladheid!

Code geel: Een gebied met sneeuwval en ijsregen ligt boven het noordoosten van het land. Elders komt er plaatselijke IJZEL voor en liggen er sneeuw- of ijsresten op de weg. Het is door dit alles op veel plaatsen glad.

Van het zuidwesten uit lopen de temperaturen geleidelijk op en verdwijnt de gladheid in de loop van de ochtend, in het noordoosten duurt dit tot in de middag.

Weerbericht: Er is veel bewolking en in het noordoosten sneeuwt het aanvankelijk nog. Elders valt er af en toe wat motregen, die op een bevroren ondergrond aanleiding tot IJZEL kan geven. Verder liggen er op veel plaatsen nog sneeuwresten. Door dit alles is het op uitgebreide schaal glad. In de loop van de ochtend lopen de temperaturen op en verdwijnt op steeds meer plaatsen de gladheid, het laatst in het noordoosten. Van het zuidwesten uit klaart het op en ontstaat er lokaal mist. De maximumtemperaturen lopen uiteen van ongeveer 2°C in het noordoosten tot 6°C in het zuidwesten. De wind draait naar zuid tot zuidwest en is matig, aan zee en boven het IJsselmeer eerst nog vrij krachtig.

Komende nacht kan het vooral in de noordelijke helft mistig zijn, de zuidelijke helft is zwaar bewolkt. In de loop van de nacht gaat het van het zuidwesten uit af en toe regenen. De minimumtemperatuur komt uit rond 3°C. De wind draait naar zuid tot zuidoost en is zwak tot matig.

Morgen overdag trekt het gebied met neerslag naar het noordoosten en kan het daar in de middag nog af en toe regenen. Van het zuidwesten uit klaart het in de loop van de dag op. De maximumtemperatuur ligt rond 6°C. De wind draait van het zuidwesten uit naar west en is matig. (Bron: KNMI)

Ziedemaanschijnt (Foto: DJMO)
Zie de maan schijnt... vul zelf maar in. ( Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Real opnieuw uitgefloten na moeizame zege op Vallecano

In de Madrileense derby heeft Real Madrid thuis een moeizame 1-0 zege geboekt op Rayo Vallecano. Afgelopen woensdag werden de Real-spelers uitgefloten door hun eigen fans na de 3-0 thuisnederlaag tegen CSKA Moskou en ook nu werden de spelers van Real uitgefloten na de magere zege op de degradatiekandiaat.

Na een kwartier spelen kwam de thuisploeg op voorsprong via Karim Benzema. De Franse spits profiteerde optimaal van de slecht uitgevoerde buitenspelval van Rayo Vallecano. Toni Kroos knalde in de eerste helft nog op de paal, maar veel meer liet 'De Koninklijke' niet zien.

In de slotfase van de wedstrijd kregen de bezoekers nog een goede kans op de gelijkmaker, alleen lag Real-doelman Thibaut Courtois tot tweemaal toe in de weg. In eerste instantie redde hij uitstekend bij een schot van Alex Alegria en hield vervolgens ook de rebound van Velazquez uit zijn doel.

Door de overwinning komt Real Madrid op twee punten van Barcelona, dat zondag nog wel hun wedstrijd moet spelen. Dan komt de landskampioen in actie tegen Levante. Atlético Madrid wist in de stand op gelijk hoogte te komen met Barcelona door een 2-3 zege op Real Valladolid.

Atlético leek een makkelijke wedstrijd tegemoet te gaan nadat de thuisploeg halverwege de wedstrijd met 0-2 voor stond dankzij treffers van Nikola Kalinic en Antoine Griezmann. Valladolid kwam in de tweede helft sterk terug. Na een klein uur kopte Fernando Calero de 1-2 binnen en zes minuten later maakte oud-Twente spits Enes Ünal de 2-2.

Griezmann bezorgde Atlético in de slotfase met een gekruist schot toch nog de zege voor de bezoekers.

Overige uitslagen:
Getafe - Real Sociedad 1-0
Eibar - Valencia 1-1

Juventus wint 199ste derby della Mole

Juventus heeft de 199ste editie van de Derby della Mole gewonnen. De landskampioen en huidig koploper in de Serie A won dankzij een benutte penalty van Christiano Ronaldo met 0-1 van stadgenoot Torino.

In een leuke eerste helft was de beste kans na een kwartier voor Juventus. Een prachtige redding van Torino-doelman Salvatore Sirigu stond een openingstreffer van Juventus in de weg. Sirgu viel niet veel later uit met een blessure.

Zijn vervanger Salvador Ichazo vloerde halverwege de tweede helft Mario Mandzukic. Ronaldo wist de penalty te benutten en zorgde zo voor het enige doelpunt van de wedstrijd.

Juventus heeft na zestien speelrondes in de Serie A nu 46 punten. Alleen thuis tegen Genoa werden er punten verspeelt. Eerste achtervolger is Napoli, maar wel al op 11 punten van de landskampioen. Napoli speelt zondag tegen Cagliari.

Internazionale won met Stefan de Vrij in de basis met 1-0 van Udinese, waar de Nederlanders Hidde Ter Avest en Bram Nuytinck in de basis stonden. Ook daar viel het enige doelpunt uit een strafschop. De Argentijnse spits Mauro Icardi benutte de strafschop een kwartier voor tijd met een panenka.

Koreaanse dubbelslag op massastart, Schouten 2e

Tijdens de World Cup schaatsen in Heerenveen hebben de Zuid-Koreaanse mannen op de massastart een dubbelslag geslagen. World Cup-leider Um Cheon-ho was in de sprint nét te sterk voor zijn 17-jarige landgenoot Chung Jaewon, die voor de Belg Bart Swings als tweede eindigde. Simon Schouten kwam als vijfde over de streep, Chris Huizinga werd tiende.

Bij de vrouwen verichtte Melissa Wijfje beulswerk, maar teamgenote Irene Schouten kon het in de finale net niet afmaken: de Japanse Nana Takagi was haar te snel af in de sprint. Schouten werd wel tweede, voor Takagi's landgenote Ayano Sato. De Italiaanse Francesca Lollobrigida werd vierde en nam de leiding in de World Cup over van de Zuid-Koreaanse Kim Bo-reum, die door Ivanie Blondin in de laatste bocht onderuit gekegeld werd.

Eerste World Cup-zege schansspringer Geiger

Schansspringer Karl Geiger heeft in zijn 107e individuele World Cup-wedstrijd eindelijk zijn eerste zege gepakt. In het Zwitserse Engelberg was de Duitser vooral dankzij een geweldige tweede sprong te beste in de eerste van de twee wedstrijden die er dit weekeinde gehouden worden.

Na de eerste ronde was de leiding in handen van de Rus Evgeniy Klimov, de winnaar van de eerste World Cup-wedstrijd van het seizoen. Hij werd op de voet gevolgd door de Pool Piotr Zyla, met wat grotere gaten richting de Duitser Stephan Leyhe, de Oostenrijker Daniel Huber, Geiger, de Pool Dawid Kubacki en de Noor Johann André Forfang.

Forfang sprong zich in de tweede ronde goed naar voren, maar eindigde uiteindelijk op plek vier, twee tienden van een punt achter Huber. Ondanks een mindere sprong hield Zyla zijn tweede plek nog vast: Geiger kwam met zijn topsprong weliswaar voorbij, Klimov zakte flink door het ijs en viel terug van de eerste naar de vijfde plek. Geiger mocht zo met de champagne spuiten, samen met Zyla en - voor de eerste keer in de World Cup - Huber.

In het Franse Premanon kwamen de vrouwen in actie en daar ging de winst naar Katharina Althaus. De Duitse stond na de eerste ronde nog achter de Japanse Sara Takanashi op plek twee, maar een dijk van een tweede sprong bracht haar de winst, vooral ook doordat Takanashi tegenviel. Ze eindigde nog wel als tweede, door de Sloveense Ema Klinec net van het lijf te houden. Tieners Lidiia Iakovleva (Rusland) en Nika Kriznar (Slovenië) werden vierde en vijfde.

Langlaufer Klæbo slaat terug in sprint, ook Nilsson wint

Langlaufer Johannes Høsflot Klæbo heeft na zijn teleurstellende optreden in Lillehammer - de Noor werd slechts elfde - gelijk teruggeslagen. In het Zwitserse Davos won hij de sprint in de vrije stijl, wat Stina Nilsson bij de vrouwen deed.

Klæbo was in de kwalificaties al de snelste en overtuigde op weg naar de finale. Daarin kreeg hij in de slotfase nog wel concurrentie van Federico Pellegrino, maar de Italiaanse specialist kwam tekort en moest genoegen nemen met plek twee. De Fransman Baptiste Gros hield zijn landgenoot Lucas Chanavat van het podium en werd derde, de Noor Eirik Brandsdal kon zich net als de Rus Gleb Retivykh niet echt in de strijd mengen.

De mannenfinale (Bron: YouTube)

Bij de vrouwen was de winst voor de Zweedse Nilsson, haar eerste van het seizoen. De olympisch kampioen op de sprint in klassieke stijl was te rap voor de Amerikaanse Sophie Caldwell en landgenote Maja Dahlqvist. Natalia Nepryaeva was best of the rest en werd vierde, voor de Sloveense Katja Visnar en de Finse Krista Pärmäkoski.

De vrouwenfinale (Bron: YouTube)

FOK!Kerstprijsvraag: 16 december

Shadow of the Tomb Raider is het einde van de herboren trilogie en volgt de laatste stappen die Lara Croft neemt om de definitieve Tomb Raider te worden.

Vandaag hebben we bij de prijsvraag een PlayStation 4 versie en een Xbox One versie als prijs. De Xbox One versie is de Shadow of the Tomb Raider Croft Edition.

Om te kunnen winnen moet je natuurlijk wel eerste een vraag goed beantwoorden.

Noppie2000 vond in zijn review iemand een beetje vervelend. Wie? 

Neem mij mee naar de prijsvraag! 

Lees hier de spelregels door.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1221
review
Outcast 2: A New Beginning
special
VrijMiBabes #201 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1220
special
Random Pics van de Dag #1219
special
Random Pics van de Dag #1218
©FOK.nl e.a.