BMW debuteert in Formule E met winst in ePrix Saoedi-ArabiŽ

Antonio Felix da Costa heeft de eerste ePrix van het nieuwe seizoen in de Formule E gewonnen. De Portugees bezorgde het fabrieksteam van BMW Andretti in hun debuutrace zo gelijk de eerste overwinning en deed dat in de Saoedische straten van Ad Diriyah.

Da Costa had wat moeite om zijn auto op de poleposition te krijgen, maar nadat dat eenmaal was gelukt vertrok hij alsnog prima en pakte hij de leiding, voor Sebastien Buemi, Jose Maria Lopez, Jean-Eric Vergne en Stoffel Vandoorne. Edoardo Mortara zorgde gelijk al voor wat chaos door zijn bolide met een remprobleem in de muur te hangen, maar hij kon - met flink wat schade - wel verder.

Lopez leek het na ruim vijf minuten lastig te hebben, want zowel Vergne als Lotterer passeerden de Argentijn. De twee kwamen ook voorbij aan Lotterer, waarna Vergne na twintig minuten de aanval opende op leider Da Costa. Dat deed hij met succes: de Fransman pakte de Portugees buitenom en nam de leiding in handen.

Met Vergne, Da Costa en Lotterer op de podiumplekken ging het er even fel aan toe in de strijd om plek vier: Buemi werd daar te grazen genomen door Lopez en Jerome D'Ambrosio. Vandoorne kende een bijzonder moeilijke race en lag inmiddels zeventiende, achter Robin Frijns. Lotterer nam geen genoegen met plek drie en via de Attack Mode - een minuut extra power als je over een bepaald deel van de baan rijdt - wist hij Da Costa te verschalken.

Voor de twee Techeetah-coureurs, koplopers Vergne en Lotterer, ging het een kwartier voor tijd fout: ze kregen een drivethroughpenalty wegens het gebruiken van teveel energie tijdens de 'regen' en het duo viel terug naar de vierde en zesde plek. Vergne pakte al snel een plek terug, want hij verschalkte Buemi, terwijl Lopez crashte en voor een neutralisatie zorgde. Da Costa lag ondertussen weer op kop, vrij ruim voor D'Ambrosio en Vergne.

Met een kleine vier minuten - plus één ronde - werd het veld weer op gang gevlagd, met Da Costa als leider en D'Ambrosio, Vergne en Buemi achter hem aan. Met de Attack Mode ingeschakeld pakte Vergne de tweede plek over van D'Ambrosio, terwijl Mitch Evans daarachter Buemi in een fel gevecht van de vierde plek verdrong.

In de slotronde trok Vergne nog even alle registers vol open, maar een ultieme aanval op Da Costa slaagde niet en dus bezorgde de Portugees BMW bij haar debuut in de Formule E gelijk de winst. D'Ambrosio pakte de derde podiumplek weg voor Evans, Lotterer en Buemi, terwijl Frijns als twaalfde over de streep kwam.