FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 14 december 2018

Skeletonster Lölling domineert op thuisbaan, Bos weer 9e

Skeletonster Jacqueline Lölling heeft op haar thuisbaan in Winterberg met overmacht gewonnen. De 23-jarige Duitse winnares van olympisch zilver in Pyeongchang was in beide runs de snelste en deed dat met flink verschil. Kimberley Bos eindigde op de negende plek, net als een week eerder in Sigulda.

Na één run was al duidelijk wie de beste was, maar achter Lölling was het uitermate spannend: Elena Nikitina gaf 0,34 seconden toe en stond tweede, de Russische werd op één honderdste gevolgd door de Duitse Tina Hermann en die had op haar beurt ook maar één honderdste van een seconde op de Oostenrijkse Janine Flock. Kimberley Bos stond op 0,75 seconden op de achtste plek, samen met de Canadese Jane Channell.

Bos zag in de tweede run zowel de Russin Yulia Kanakina als de Duitse Sophia Griebel langszij komen, maar Channell was dan weer langzamer en dus eindigde de Nederlandse op de negende plek. Flock bleef vervolgens 0,03 seconden achter Hermann steken, maar startraket Nikitina liet net iets teveel liggen en eindigde één honderdste achter Flock, die zo alsnog het podium op mocht. Lölling was met afstand de beste: ze plakte er nog eens drie tienden bij en won met 0,67 seconden voorsprong op Hermann.

Brand in appartementencomplex, bewoner overleden

Bij een brand in een appartementencomplex bij Het Bassin in Maastricht is een bewoner overleden. De rest van het pand is ontruimd en andere bewoners zijn in de buurt opgevangen.

Iets voor 22.00 uur kreeg de politie een melding van brand in een van de appartementen. Bij het blussen van de brand door de brandweer werd ontdekt dat een bewoner van het appartementencomplex is overleden.

De politie is een onderzoek gestart naar de oorzaak van de brand en wat er precies is gebeurd.

Hattrick voor biatleet Bø met derde zege op rij

Biatleet Johannes Thingnes Bø heeft zijn derde overwinning in het World Cup-seizoen al te pakken. Na winst op de sprint en achtervolging tijdens de openingsweek in Pokljkuka was de Noor ook in het Oostenrijkse Hochfilzen niet te kloppen op de sprint.

Bø was op de langlaufski's weer eens een klasse apart en begon ook nog met foutloos schieten in liggende positie. Staand kwam daar één misser bij, wat Martin Fourcade een kans leek te geven: de Franse grootmeester lag slechts 0,8 seconden achter na zijn tweede schietbeurt.

In de slotronde moest hij echter erkennen dat hij zijn topvorm nog zeker niet te pakken heeft, want ondanks foutloos schieten moest hij aan de finish 8,6 seconden toegeven op de tijd van Bø.

De derde plek was er voor de Duitser Benedikt Doll, die iets minder dan twee jaar geleden op hetzelfde parcours wereldkampioen werd op de sprint. Doll schoot foutloos en was tien seconden langzamer dan Bø.

Zaterdag staat om 11.30 uur de achtervolging bij de vrouwen op het programma, om 14.45 uur volgen de mannen.

Halsema: 'ik word er emotioneel van'

Femke Halsema is nu een half jaar burgemeester van Amsterdam, en blikte vanavond in het AT5-programma Het Gesprek met de Burgemeester terug op de afgelopen maanden. 'Ik vind het werk emotioneler dan ik me had voorgesteld.'

'In veel opzichten lijkt het op wat ik dacht dat het zou zijn,' antwoordt ze op de vraag of het werk overeenkomt met het beeld dat ze er van tevoren van had. 'Alleen wat je niet weet voordat ik het ambt aanvaardde, dat is hoe de verantwoordelijkheid voelt en op je schouders drukt.'

Instituut
'Gek genoeg voel je dat het meest, natuurlijk ook bij een aanslag of een ontruiming, maar bijvoorbeeld ook als je op bezoek gaat bij een moeder die net in een steekpartij haar zoon heeft verloren. Dat zijn de momenten waarop je beseft dat je daar als instituut bent, niet als persoon, en dat het belangrijk is dat je troost biedt, dat je zorgt dat je er voor mensen bent. En dat zijn ook heel emotionele momenten.'

Bezetting P.C. Hoofthuis
Een ingewikkeld moment maakte ze mee toen ze geconfronteerd werd met de bezetting van het P.C. Hoofthuis door boze studenten. 'Ik vond dat een ingewikkelde, want je hebt geen criminelen tegenover je. Ik bedoel, je hebt jonge mensen tegenover je die vol idealen naar je kijken, maar wel een pand hebben bezet. (...) Ik ben al met al trots omdat het een vreedzame ontruiming is geweest die binnen een dag heeft plaatsgevonden. Maar ik vond het ingewikkeld om op te treden tegen studenten met idealen en hen door de politie weg te laten halen.'

Misschien was die beslissing juist ingewikkeld omdat ze iets van zichzelf herkende in de studenten. 'Ja natuurlijk! Je staat tegenover je jongere zelf. Dat zijn vreemde momenten, dat je realiseert dat je nu het gezag moet uitoefenen en ze moet vertellen wat wel en niet mag.'

Vergrootglas
Het ambt van burgemeester brengt ook met zich mee dat elke uitspraak op een goudschaaltje gewogen wordt. 'Ik word me er meer en meer van bewust dat mijn uitspraken ook onder een vergrootglas liggen.' Toch wil ze zich daar niet te veel door laten leiden.

'Ik ben me er ook wel beducht van dat ik het debat niet te veel wil mijden. Dus bijvoorbeeld het debat over de geloofsvrijheid, de begrenzing ervan, de bescherming die moslims in onze stad moeten kunnen genieten. Maar ook de grenzen aan radicalisme - of het nou extreem-rechts, extreem-links of religieus is - ik wil daar ook helder over zijn.'

'Best nog eens een opmerking'
'En omdat het heel veel mensen bezighoudt, wil ik daar ook wel vrijelijk met mensen over kunnen praten. Want we leven in een gepolariseerde stad en ik denk niet dat het helpt als we onderwerpen die moeilijk of na aan het hart liggen, om die niet meer te benoemen. Dus ik sluit niet uit dat er door mij best nog eens een opmerking gemaakt wordt.'


Uitslag Willem II - ADO Den Haag

Willem II heeft voor de vierde keer op rij thuis niet kunnen winnen. Ditmaal verloor de Tilburgers met 0-3 van ADO Den Haag.

Na negen minuten opende Erik Falkenberg tegen zijn oude club de score voor ADO. Willem II ging op zoek naar de gelijkmaker en kreeg met Fran Sol de beste kans, maar de Spaanse spits raakte de bal niet goed.

In de tweede helft kwam Willem II beter uit de kleedkamer, maar wast het Lex Immers die de 0-2 binnenschoot na een assist van Giovanni Troupée, die bij de eerste goal ook al de assist had gegeven. Een kwartier na 0-2 was Immers opnieuw trefzeker, ditmaal op een assist van Abdenasser El Khayati.

Door de zege stijgt ADO naar de tiende plaats met negentien punten uit zestien wedstrijden. Willem II blijft staan op zestien punten en staat op een dertiende plaats.

Willem II

0 - 3

ADO Den Haag

     9' Falkenburg
 61' Immers
 77' Immers
 
 Gele kaart: Wellenreuther, Anita, (Willem II), Beugelsdijk, Meijers,Becker, (ADO Den Haag)
 
Stadion: Koning Willem II Stadion, Tilburg
Toeschouwers: 12.163
Arbiter: Kamphuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Wellenreuther
Lewis
Meissner
Peters
Palacios
Anita (Akkaynak/83)
özbiliz (Kristinsson/77)
Llonch
Avdijaj
Sol
Crowley
  Zwinkels
Troupée
Beugelsdijk
Kanon
Meijers
Bakker
El Khayati
Immers (Pinas/88)
Becker
Falkenburg (Zhang/71)
Lorenzen (Goppel/ 81)

Handbalsters verliezen halve finale van Frankrijk

Nederland is er niet in geslaagd om de finale van het EK handbal te bereiken. De handbalsters onder leiding van bondscoach Helle Thomsen verloren met 26-21 van regerend wereldkampioen Frankrijk.

In de uitverkochte AccorHotels Arena opende Nederland de score maar daarna nam Frankrijk al snel het initiatief over. Oranje had geen antwoord op het hoge tempo en fysieke spel van de Franse handbalsters. Keepster Tess Wester had het lastig en werd door de bondscoach gewisseld voor Rinka Duijndam. In het tweede deel van de eerste helft kwam Nederland beter in haar spel. Angela Malestein speelde sterk en was goed voor drie doelpunten. Bij rust is het 12-11 voor het thuisland.

In de tweede helft kwam Nederland op gelijke hoogte dankzij een goal van Lois Abbingh maar daarna was het weer Frankrijk met het betere spel en nam snel afstand. Met tien minuten te gaan was de achterstand van Nederland opgelopen tot zes punten.

Toen ging het mis voor Jessy Kramer. Bij een aanvallende actie verzwikte ze haar enkel en moest het veld verlaten. Ook Martine Smeets was toen ook al uitgeschakeld door een blessure aan de kuit. Het lijkt einde toernooi voor beide speelsters. Vanaf dat moment kwam Oranje niet meer in haar spel. Bij het laatste fluitsignaal is de eindstand 26-21.

Frankrijk speelt zondag de finale tegen olympisch kampioen Rusland. Nederland speelt eerder op die dag om het brons tegen Roemenië.

Baudet mag alsnog zegje doen bij het gerechtshof

Thierry Baudet en minister Kajsa Ollongren mogen bij het gerechtshof een mondelinge toelichting komen geven op het beklag dat Baudet tegen Ollongren heeft ingediend, zo schrijft AT5.  Baudet deed in februari aangifte tegen de voormalig wethouder van Amsterdam.

Volgens Baudet beweerde Ollongren tijdens een lezing dat hij en zijn partijgenoten Nederlanders openlijk zouden discrimineren op basis van rassen. Hij vindt dat de minister daarmee een volksvertegenwoordiger gedemoniseerd heeft.

Brief kwijt
Het Openbaar Ministerie bepaalde eerder dat minister Ollongren geen strafbare feiten had gepleegd en besloot niet tot vervolging over te gaan. Later bleek dat een in augustus ingediende brief van de advocaat van Baudet was zoekgeraakt. Het gerechtshof besloot daarom dat het beklag van Baudet opnieuw bekeken moet worden.

Beide partijen mogen bij het gerechtshof nu hun zegje komen doen, maar ze zijn daartoe niet verplicht.

Topper Go Ahead-Den Bosch eindigt in gelijkspel, Sparta nieuwe koploper

Sparta Rotterdam is de nieuwe koploper in de Keuken Kampioen Divisie. De Rotterdammers wonnen thuis met 5-0 van Jong AZ, terwijl de topper in de eerste divisie tussen Go Ahead Eagles en FC Den Bosch eindigde in een 0-0 gelijkspel.

Go Ahead was in de wedstrijd tegen Den Bosch duidelijk de betere. De thuisploeg kreeg in de eerste helft ook voldoende kansen, maar steeds lag FC Den Bosch-doelman Wouter van der Steen in de weg. Op een inzet was de goalie kansloos, maar wist Leo Vaisanen redding te brengen op de doellijn.

Den Bosch, de koploper na zeventien speelrondes kreeg in de eerste helft via Stefano Beltrame een kans, maar zijn inzet werd geblokt. Ook in de tweede helft was Go Ahead de betere ploeg. Nadat Danny Holla weggestuurd werd na zijn tweede gele kaart nam de druk op het doel van Den Bosch, maar Van der Steen lag steeds in de weg, waardoor het in Deventer 0-0 bleef.

Sparta wint eenvoudig
Sparta had een simpele avond tegen Jong AZ. Mohamed Rayhi scoorde voor rust twee keer. Na rust wist maakte Bart Vriends de 3-0. Rayhi was in de tweede helft ook trefzeker en maakte zijn derde van de avond. In blessuretijd maakte invaller Halil Dervişoğlu de 5-0. 

Twente blijft zo in het spoor van de bovenste ploegen in de Keuken Kampioen Divisie. In Cambuur boekte de Tukkers een moeizame zege tegen SC Cambuur. FC Twente staat door de winst op de vierde plaats op drie punten van koploper Sparta.

Overige uitslagen:
N.E.C. - MVV Maastricht 0-1
Roda JC - FC Volendam 2-1
Telstar - Jong PSV 2-4
TOP Oss - Helmond Sport 1-1
Almere City - Jong Ajax 2-3
FC Eindhoven - RKC Waalwijk 1-3
Jong FC Utrecht - FC Dordrecht 4-1

3 overvallers gepakt, 3 anderen spoorloos

Een pizzeria aan de Pieter de Hoochweg in Rotterdam Delfshaven is vrijdag aan het begin van de avond overvallen door drie mannen met een mes. De medewerkster liep bij de overval een steekwond aan haar hand op. Korte tijd na de overval werden in de omgeving drie mannen aangehouden die voldeden aan het opgegeven signalement.

De melding kwam om 17.41 uur bij de politiemeldkamer binnen. De medewerkster die behandeld werd door een ambulance aan de verwonding aan haar hand, kon de agenten een beschrijving geven van de drie mannen die haar zojuist met een mes hadden bedreigd en verwond. Even voor 18:00 uur zagen agenten op een parkeerplaats in de omgeving drie mannen die voldeden aan dit signalement. Zij zijn aangehouden. Het onderzoek wordt voort gezet.

Minder geluk
Een bezorger had minder geluk: Op de grens van Rotterdam en Capelle aan den IJssel nabij het Schollebos werd een maaltijdbezorger overvallen door drie mannen met een mes. Zij gingen na de overval op het Kalundborgerf lopend vandoor richting het Schollebos. Deze overval vond plaats tussen 19:00 uur en 19:30 uur. 

Deze overvallers, waarvan de kleinste zo'n 1.75m en de grootste zo'n 1.85m was, waren alledrie in het zwart gekleed en droegen bivakmutsen. Ze bedreigden de bezorger met een mes. Nadat de bezorger zijn geld had afgegeven, gingen de overvallers er lopend vandoor richting het Schollebos. Zij zijn nog altijd spoorloos. 

Van dit incident is de polite nog op zoek naar getuigen. Mensen die iets gehoord of gezien hebben wordt verzocht contact op te nemen met de politie via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem.

3 overvallers gepakt, 3 anderen nog spoorloos (Foto: Stockfoto politie.nl)
3 overvallers gepakt, 3 anderen nog spoorloos (Foto: Stockfoto politie.nl)

NAVO-plan vastgesteld: meer F-35's en vuurkracht voor Defensie

Het kabinet heeft ingestemd met het nationaal plan voor de NAVO. In het plan staat dat het kabinet in het voorjaar gaat bepalen waaraan extra geld uit de rijksbegroting wordt uitgegeven. De intentie is om, als onderdeel van die afweging, extra te gaan investeren in Defensie.

Extra investeringen in Defensie zijn noodzakelijk omdat de nabije veiligheidsomgeving instabieler is geworden. Er zijn meer dreigingen om rekening mee te houden en de dreigingen zijn ook complexer geworden. Europa moet bovendien beter in staat zijn om de eigen veiligheid te beschermen en daarvoor minder te leunen op de Verenigde Staten.

Nationaal plan
Staatshoofden en regeringsleiders spraken tijdens de NAVO-Top van afgelopen juli af om nog voor het einde van dit jaar inzichtelijk te maken hoe zij tot 2024 hun defensie-uitgaven gaan verhogen. Met dit nationale plan geeft het kabinet gehoor aan deze afspraak. Al in 2014 is besloten dat de NAVO-bondgenoten hun defensie-uitgaven in tien jaar tijd in de richting van de NAVO-norm van 2% van het bruto binnenlands product (bbp) bewegen.

Minister Bijleveld: “Met dit plan laat het kabinet zien de huidige dreigingen serieus te nemen. Het kabinet spreekt de intentie uit om te investeren in Defensie. Dit is geen vrijblijvende intentie, want Nederland moet stappen zetten om een betrouwbaar bondgenoot te blijven.”

Vijf prioriteiten
In het plan staat dat het kabinet de intentie heeft te investeren in vijf prioriteiten: extra F-35 jachtvliegtuigen, uitbreiding van vuurkracht op land en op zee, versterking van de special forces en van het cyber- en informatiedomein. Deze prioriteiten dragen eraan bij dat de krijgsmacht sneller aanwezig kan zijn, krachtiger kan optreden en het optreden ook langer kan volhouden. Het uitgangspunt bij de prioritering is dat iedere euro die Nederland aan investeringen in Defensie besteedt, ten goede komt aan de slagkracht van de NAVO én van de EU. De prioriteiten komen ook ten goede aan tekorten in de NAVO en de EU.

Darter Noppert leidt Lam naar slachtbank bij debuut PDC-WK

Darter Danny Noppert heeft zijn debuut op het wereldkampioenschap van de PDC achter de rug. In het Londense Alexandra Palace maakte de 27-jarige Fries gehakt van Ting Chi Royden Lam uit Hong Kong.

Lam begon prima door de eerste leg te winnen....en dat was het. Met een 95-finish sloeg Noppert terug, waarna hij geen enkele leg meer verloor. Set twee ging dus met 3-0 naar de Nederlander, net als de derde set. Een 97-finish hielp hem op weg in set drie, een snaarstrakke 112-finish bracht hem uiteindelijk de winst. In de tweede ronde mag hij het opnemen tegen de Duitser Max Hopp, met de 32e plek de laagst geklasseerde van de geplaatste spelers.

"Hij viel me eigenlijk wel tegen", reageerde Noppert. "Ik ben blij, wat kan ik zeggen? Het was mijn eerste keer op dit WK en met zulk publiek...een hele grote ervaring, ik kijk uit naar de volgende wedstrijd. Het was een droom om hier te staan, hoewel ik misschien wel wat tegenstand had willen hebben, het was een beetje eenrichtingsverkeer. Tegen Hopp moet ik volle bak gaan, ik weet wat me te wachten staat", aldus de Fries.

Danny Noppert - Royden Lam (Bron: PDC)
Danny Noppert - Royden Lam (Bron: PDC)

'Ajax heeft Magallán bijna binnen na geaccepteerd bod'

Lisandro Magallán blijft nadrukkelijk in beeld bij Ajax. Volgens Argentijnse media heeft de club een bod van negen miljoen euro uitgebracht.

Het Algemeen Dagblad schrijft dinsdagavond over een bedrag van tien miljoen euro. Boca Juniors zou na de verloren finale van de Copa Libertadores tegen River Plate, in het Santiago Bernabéu, van zich laten horen.

Afgelopen zondag verloor Magallán met Boca Juniors de finale van de aartsrivaal door in de verlenging twee goals tegen te krijgen (3-1). Het is niet de eerste keer dat Ajax nadrukkelijk wordt gelinkt met de Argentijse stopper. Eerder zouden de Amsterdammers ook een bod van circa negen miljoen euro hebben neergelegd bij Boca Juniors.

Begin november meldde De Telegraaf al dat Ajax de jacht op Magallán had heropend. De verdediger, die eerder al medisch werd gekeurd in Amsterdam, geldt als opvolger van Matthijs de Ligt, die in verband wordt gebracht met verschillende Europese grootmachten. Magallán zou afgelopen zomer al naar Ajax komen, maar mede omdat Boca geen vervanger kon vinden, opteerde Ajax voor de komst van Daley Blind.

De 25-jarige verdediger ligt momenteel nog tot medio 2021 vast bij de Argentijnse topclub. In totaal heeft Magallán tot dusver 75 wedstrijden gespeeld voor Boca Juniors, waarin hij 3 keer heeft gescoord en 1 keer een medespeler in stelling heeft gebracht. Eerder was Magallán actief voor drie andere Argentijnse clubs: Gimnasia, CA Rosario en Deportivo Defensa.

Update 14 december 21:01 uur
Ajax heeft Lisandro Magallán bijna binnen. Journalist César Luis Merlo van TyC Sports schrijft op Twitter dat Boca Juniors een bod van negen miljoen euro heeft geaccepteerd. Tegenover het Algemeen Dagblad heeft directeur spelersbeleid Marc Overmars bovendien bevestigd dat hij Magallán snel wil toevoegen aan de selectie.

Skeletonner Tretiakov haalt hard uit in Winterberg

Skeletonner Alexander Tretiakov heeft zijn eerste World Cup-zege van het seizoen binnen. In Winterberg was de Rus de beste en niet zo'n beetje ook: de rest werd op bijna een seconde gezet.

In de eerste run was The Russian Rocket al veruit de beste, waarbij olympisch kampioen Yun Sung-bin meer dan vier tienden van een seconde toe moest geven. Achter Yun was het wel spannend: World Cup-leider Nikita Tregubov volgde op 0,02 seconden, Tomass Dukurs en Axel Jungk gaven amper een tiende toe.

Jungk kende een heerlijke eerste run en zag hoe Dukurs het niet haalde, waarna Tregubov op 0,05 seconden strandde. Een podiumplek was dus zeker voor de Duitser, die daarna ook nog eens zag hoe Yun 0,01 seconden achter hem eindigde. Tretiakov stond zijn winst uiteraard niet meer af en won met 0,83 seconden voorsprong, met Yun op plek drie. Martins Dukurs, grootmeester van het skeleton en achtvoudig winnaar in Winterberg, werd slechts zevende.

Na Kevin M., nu ook tweelingbroer Melvin M. gearresteerd

Nadat eerder dit jaar zijn tweelingbroer werd aangehouden, is nu ook de 28-jarige Melvin M. gearresteerd door de politie. Hij stond sinds september 2015 gesignaleerd op de Nationale Opsporingslijst, als verdachte van betrokkenheid bij de gewelddadige dood van Stuart Markiet. Zijn lichaam werd op 22 april 2015 gevonden in Rozenburg. De verdachte was sinds 2015 op de vlucht samen met zijn broer.

Misdrijf
Op 22 april 2015 werd uit het water van de Nieuwe Waterweg nabij Rozenburg, het stoffelijk overschot van de 41-jarige Schiedammer Stuart Markiet gehaald. De man werd sinds 6 april vermist. Uit de sectie bleek dat hij vermoedelijk door een misdrijf om het leven is gekomen. De politie startte meteen een grootschalig rechercheonderzoek. Op 26 mei van dat jaar hield het rechercheteam een 28-jarige Rotterdammer aan op verdenking van betrokkenheid bij de dood van Markiet. Hij werd na de inbewaringstelling vrijgelaten, maar was nog altijd verdachte in deze zaak.

Lees ook: Voortvluchtige gearresteerd voor moord, 2e verdachte nog spoorloos

Gedurende het onderzoek werd duidelijk dat de gebroeders M, een destijds 24-jarige tweeling uit Rotterdam, mogelijk verantwoordelijk zijn voor de dood van de Schiedammer, die een neef van hen was. Het onderzoek was er dan ook op gericht deze broers zo snel mogelijk op te sporen en aan te houden. Toen de inzet van diverse middelen niet leidde tot de aanhouding van de twee, werden zij op 1 september 2015 op de Nationale Opsporingslijst (NOL) geplaatst.

Aanhouding
De verdachte is afgelopen woensdag aangehouden. Inmiddels is hij voorgeleid aan de rechter-commissaris, die heeft besloten dat hij nog minimaal 14 dagen vast zit. Zijn tweelingbroer, die in mei van dit jaar werd aangehouden, zit ook nog steeds vast.

Rusland eerste finalist op EK handbal

De handbalsters van Rusland hebben ten koste van Roemenië de finale van het Europees kampioenschap bereikt. In de halve finale tussen beide landen was de eindstand 28-22. Om 21.00 uur speelt Nederland in de tweede halve finale tegen gastland Frankrijk.

Roemenië moest aantreden zonder Cristina Neagu. De sterspeelster raakte in de wedstrijd tegen Hongarije zwaar geblesseerd aan de knie. Ondanks het ontbreken Neagu konden de Roemeense vrouwen in de eerste dertig minuten goed weerstand bieden aan Rusland. Bij rust was het 16-15 voor Rusland.

De tweede helft liet een ander beeld zien. Meteen vanaf het begin was Rusland de bovenliggende partij en konden drie tot vier doelpunten uitlopen. Roemenië was niet bij machte om aan te haken en moest de zege aan olympisch kampioen Rusland laten.

De tweede halve finale tussen Nederland en wereldkampioen Frankrijk wordt vrijdagavond om 21.00 uur gespeeld. Bij Nederland is Angela Malestein opnieuw in de selectie opgenomen. In de wedstrijd tegen Duitsland moest de rechterhoekspeelster plaatsnemen op de tribune. Dione Housheer maakt de omgekeerde weg en zit niet in de selectie.

Lange middag op WK darts, Lewis met pijn en moeite door

Op het wereldkampioenschap darts in het Londense Alexandra Palace is de eerste middagsessie een feit. Vrijdagmiddag werden vier partijen gespeeld en dat werd een vrij lange zit. De avondsessie begint ook vrijdag weer om 20.00 uur - of wellicht een kwartiertje later - en is weer live te zien op RTL7.

Michael Barnard was tien jaar na zijn enige andere optreden weer terug op het WK en de Challenge Tour-winnaar opende het bal tegen José de Sousa, een zeldzame Portugese darter die eveneens voor de tweede keer op het WK stond. Met name De Sousa gooide zo nu en dan best aardig, maar Barnard won de eerste twee sets met 3-2.

Vooral de Engelsman gooit bepaald niet snel en daardoor was het al een langdurige affaire, wat er niet beter op werd toen De Sousa set drie met 3-2 won en set vier met 3-1 ook nog eens pakte. De vijfde set ging uiteraard naar het maximale aantal van vijf legs en in de vijfde leg kreeg De Sousa maar liefst vijf matchdarts. Die gingen allemaal mis, Barnard worstelde zich richting een finish en maakte het dan uiteindelijk toch af: 3-2.

Michael Barnard - José de Sousa (Bron: PDC)
Michael Barnard - José de Sousa (Bron: PDC)

Vervolgens was het de beurt aan Alan Tabern, tot en met 2012 vaste deelnemer, en Raymond Smith. Het format was min of meer hetzelfde: Tabern won de eerste twee sets, maar de volgende twee gingen naar Smith - die tijdens het juichen nog een paar kunsttanden verloor, maar dat geheel terzijde. In set vijf was het dan toch klaar met de Australiër met de uiterst creatieve bijnaam 'Ray' en met een keurige 64-finish maakte Tabern het met 3-0 in de vijfde set af.

Alan Tabern - Raymond Smith (Bron: PDC)
Alan Tabern - Raymond Smith (Bron: PDC)

Met zijn 53 jaar mocht de Noord-Ier Kevin Burness zijn WK-debuut maken en dat deed hij tegen de altijd vrij zeker van zichzelf ogende Paul Nicholson. The Asset is weer een heel klein beetje terug van weggeweest, maar tegen Burness liep het totaal niet. Set één ging met 3-2 naar de talentvolle Noord-Ier, die de volgende twee sets ook prima uitgooide, terwijl Nicholson er alsmaar minder van bakte: 3-0.

Paul Nicholson - Kevin Burness (Bron: PDC)
Paul Nicholson - Kevin Burness (Bron: PDC)

Cody Harris won een dag eerder van Martin Schindler en dus mocht de Nieuw-Zeelander aantreden tegen Jamie Lewis, de Welshman die vorig jaar zo verrassend de halve finales haalde. Lewis, die een matig jaar kende, begon sterk en won de eerste twee sets met 3-1, maar daarna ging het ineens fout. Alles ging mis, Harris profiteerde optimaal en begon steeds sterker te spelen, wat hem twee sets met 3-2 winst opleverde. De Welshman herpakte zich echter precies op tijd en in de vijfde set trok hij alsnog de winst in drie legs naar zich toe.

Jamie Lewis - Cody Harris (Bron: PDC)
Jamie Lewis - Cody Harris (Bron: PDC)

Aboutaleb: "Het komt Ajax en Feyenoord goed uit om geen fans toe te laten"

Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam denkt dat Feyenoord en Ajax nog helemaal geen behoefte hebben aan uitsupporters bij de Klassiekers.

Ajax eiste onlangs bij Feyenoord in een brief dat men 600 uitkaarten beschikbaar moest maken voor de fans van de Amsterdammers, voor de Klassieker van 27 januari in Rotterdam.

Feyenoord was verbaasd over het moment, omdat er eerder tussen beide clubs was gesproken over de mogelijkheden om supporters van beide clubs weer toe te laten bij de Klassieker. Deze gesprekken werden 'on hold' gezet na ongeregeldheden tijdens de kampioenswedstrijd tussen PSV en Ajax. "Dat Ajax hier nu weer een brief over stuurt, lijkt dan ook vooral voor de bühne. Wellicht om de eigen achterban tevreden te stellen", claimde Feyenoord.

Er wordt nu te makkelijk geroepen dat de burgemeesters van Amsterdam en Rotterdam het niet willen, stelt Aboutaleb. "Ik wil niet zwartepieten, maar wij hebben het gevoel dat het de clubs goed uitkomt om nu geen uitsupporters toe te laten", wordt de burgemeester donderdag door RTV Rijnmond geciteerd. "Dan kunnen ze meer kaartjes verkopen en hoeven ze ook niet te investeren in de veiligheid."

"En dan is het makkelijk om te roepen: ja, de burgemeesters willen het niet." Aboutaleb en zijn Amsterdamse collega zijn wel degelijk bereid om weer te praten over de kwestie, zegt hij. "Maar zo lang de clubs niet op een lijn zitten.... waar begin ik dan aan?" Sinds 2009 zijn supporters van Ajax en Feyenoord niet meer welkom in elkaars stadion, naar aanleiding van voortdurende rellen en vechtpartijen. Dat leidde tot veel schade en een enorme politie-inzet.

Fenerbahçe stelt nieuwe trainer aan en zet Koeman in de schaduw

Fenerbahçe heeft een nieuwe hoofdtrainer gevonden. Ersun Yanal is vrijdagochtend benoemd tot de nieuwe trainer, zo meldt de Turkse club.

De samenwerking is in principe voor anderhalf jaar. Wat er nu met Erwin Koeman en Chris van der Weerden gaat gebeuren, is onduidelijk.

Fenerbahçe nam eind oktober afscheid van Phillip Cocu en koos vervolgens voor Koeman als interim-trainer. Laatstgenoemde werd afgelopen zomer door Cocu aan de technische staf toegevoegd. Een schokeffect na het afscheid van Cocu bleef uit: de topclub uit Istanbul staat zeventiende in de Süper Lig, met negentien punten minder dan koploper Istanbul BB.

Zelf zei Koeman te verwachten dat hij snel zou worden opgevolgd, maar Fenerbahçe-directeur Damien Comolli liet eerder deze maand juist weten dat de Nederlander voorlopig zou aanblijven. Ook na de nederlaag tegen Spartak Trnava (1-0), donderdagavond in de Europa League, gaf Koeman te kennen dat hij niets over zijn toekomst wist en dat 'hij klaar voor alles was'.

Yanal en Fenerbahçe zijn geen onbekenden van elkaar: hij was in het seizoen 2013/14 al hoofdtrainer van de club. De 56-jarige Turk was voor het laatst actief bij Trabzonspor, waar hij vorig jaar vertrok. Sindsdien zat hij zonder club. Met Cocu werd donderdag een akkoord bereikt over ontbinding van het contract.

Zwaar vuurwerk onder appartementen gevonden

De politie heeft een partij zwaar vuurwerk weggehaald uit een opslagbox onder een appartementencomplex, dichtbij een school, aan de Claushof in Harmelen. De opslag hiervan was levensgevaarlijk, zo meldt de politie. 

Op basis van binnengekomen informatie gingen agenten vrijdag naar een opslagbox onder appartementen aan de Claushof. Daar vonden zij een partij van ongeveer 117 kg zwaar, illegaal vuurwerk. Het is levensgevaarlijk om zulk vuurwerk in een gewone opslagbox te bewaren, zo dicht in de buurt van woningen en een school.

Agenten hebben het vuurwerk volgens de specifieke procedure weggehaald en ter vernietiging weggebracht. Er is een verdachte in beeld die zich moet melden aan het politiebureau. De zaak is in onderzoek.

Zwaar vuurwerk onder appartementen gevonden (Foto politie.nl)
Zwaar vuurwerk onder appartementen gevonden (Foto politie.nl)

Snowboardster Ochner slaat toe voor eigen publiek

Snowboardster Nadya Ochner heeft na 64 starts haar eerste zege in de World Cup binnen. De Italiaanse won in Karersee, in haar thuisprovincie Süd-Tirol, de eerste parallelreuzenslalom van het World Cup-seizoen.

Ochner rekende op weg naar de finale af met de Zwitserse Ladina Jenny, de Russin Natalia Soboleva en de Duitse Ramona Hofmeister, waarna ze het opnam tegen de koningin van het parallelsnowboarden: olympisch kampioene Ester Ledecka. De Tsjechische versloeg de Zwitserse teamgenoten Patrizia Kummer en Julie Zogg, waarna Cheyenne Loch uit Duitsland kansloos was.

In de finale moest Ledecka zich echter gewonnen geven tegen de flink aangemoedigde Ochner. Loch finishte de wedstrijd om plek drie niet, dus die ging naar Hofmeister. Michelle Dekker was sterk in de kwalificaties, maar sneuvelde in de achtste finales tegen de Russische Elizaveta Salikhova.

Ochner - Ledecka (Bron: YouTube)

Bij de mannen ging de winst naar de Sloveen Tim Mastrnak, de tweede uit zijn carrière. Via de Canadees Darren Gardner, de Italiaan Aaron March en de Oostenrijker Sebastian Kislinger schopte hij het tot de finale tegen Benjamin Karl uit Oostenrijk, goed voor zestien World Cup-zeges.

Karl klopte de Duitser Stefan Baumeister simpel en rekende op enkele millimeters af met achtereenvolgens de Rus Andrey Sobolev en landgenoot Andreas Prommegger, maar Mastrnak was in de finale veel te sterk. Kislinger klopte Prommegger in de strijd om de derde plek.

Mastrnak - Karl (Bron: YouTube)

Prénatal roept slaapzakken terug

Prénatal roept diverse slaapzakken terug omdat de runner van de rits stukgetrokken kan worden. Deze kleine onderdelen zijn gevaarlijk en vormen een risico op verstikking voor kleine kinderen. De slaapzakken zijn sinds juli 2018 tot en met heden verkocht in de Prénatal winkels.

Prénatal: "Hoewel wij ervan uitgaan dat slechts een zeer beperkt deel van de producten een mankement zouden kunnen vertonen, nemen wij het zekere voor het onzekere. Wij roepen alle getoonde slaapzakken die de specifieke leverancier geproduceerd heeft terug". 

De slaapzakken kunnen uitsluitend bij een Prénatal-winkel teruggebracht worden. Ook zonder vertoon van een kassabon krijgt de consument zijn geld terug.  het gaat om de slaapzakken met de PO-nummers: 698694; 703417; 701700; 705932; 701701; 705935; 702073; 705997; 702074; 705998; 703146; 707005; 703415 en 707006. Deze zijn terug te vinden op het wasvoorschriftlabel onder in de slaapzak achter de letters PO.

'Incredible Hulk' in ziekenhuis na toediening vaccin

Lou Ferrigno, de echte 'Incredible Hulk', ligt in het ziekenhuis na een verkeerde toediening van een vaccin tegen longontsteking, zo laat hij zelf weten via social media.

"Ik kwam voor een vaccin tegen longontsteking en nu lig ik hier met vloeistof in mijn biceps", aldus de 67-jarige Amerikaanse bodybuilder en acteur. Ferrigno liet woensdag een foto van zichzelf zien waarin hij aan een infuus in een ziekenhuisbed ligt. "Het is belangrijk dat je blijft opletten op de persoon die het vaccin gaat geven, dat de plek goed ontsmet wordt en dat de naald uit een nieuwe verpakking wordt gehaald."

Het is niet bekend welk vaccin tegen longontsteking gegeven zou worden.

Ferrigno speelde het groene monster in de televisie serie die gedurende de jaren zeventig werd uitgezonden.


Incredible Hulk (Bron: Youtube)

Asielverzoek Jahwed S. afgewezen door Duitsland

Het asielverzoek van Jahwed S. is opnieuw afgewezen door de rechtbank in het Duitse Trier. De Afghaan wordt ervan verdacht dat hij eind augustus twee Amerikaanse toeristen neerstak op Centraal Station, zo schrijft AT5.

Ze raakten daarbij zwaargewond. En van de slachtoffers liep een dwarsleasie op en zit in een rolstoel. Kort na de steekpartij werd S. neergeschoten en gearresteerd. In de overweging van de rechtbank is de aanslag daarentegen niet meegenomen. Er is alleen gekeken naar de omstandigheden van de terreurverdachte zelf, dat meldt De Telegraaf.

Omdat hij in zijn thuisland geen politieke vervolging of gevaar zou hoeven te vrezen, is zijn aanvraag afgekeurd. De rechtbank oordeelde bovendien dat S. in zijn thuisland gewoon zelf in zijn levensonderhoud kan voorzien.

Drie jaar geleden vroeg de verdachte voor het eerst asiel aan in Duitsland. Na een afwijzing ging hij in 2017 in hoger beroep tegen het oordeel van de rechtbank. Hoewel zijn aanvraag opnieuw is afgekeurd, kan S. dit nog wel aanvechten bij het gerecht in Rheinland-Pfalz. Daar woonde hij voor zijn arrestatie.

Zwolle eindelijk geklopt in Dutch Basketball League

In de Dutch Basketball League heeft Landstede Basketbal eindelijk de eerste nederlaag geleden. Na dertien opeenvolgende zeges ging de ploeg thuis onderuit tegen New Heroes Den Bosch: 67-74.

Met 29-29 als ruststand gingen de ploegen aan de thee, maar in het derde kwart sloegen de Brabantse bezoekers toe. Onder leiding van Jonathon Williams en Nick Oudendag, goed voor 18 en 16 punten, werd een gat van goed tien punten geslagen, wat de ploeg in het vierde kwart wist te verdedigen.

Met 13-1 staat Zwolle nog wel ruim bovenaan in de competitie, Den Bosch volgt met 10-2, met Donar Groningen op 10-3 en ZZ Leiden op 9-1.

Politie Westland zet Geocaching in tegen criminaliteit

Bij het spel Geocaching gaan mensen in de buitenlucht met GPS-navigatie op zoek naar een verborgen ‘schat’, een zogenoemde cache. Politieteam Westland wil via dit spel meer mensen alert maken op verdachte situaties door caches te verstoppen op plekken waar bijvoorbeeld inbrekers of overlastgevers regelmatig huishouden.

Agenten hebben deze week al twee caches in het Westland verstopt. Deze punten zijn zichtbaar op de Geocaching App. De komende tijd plaatsen collega’s steeds nieuwe Geocachepunten, tot in bijna iedere dorpskern in het Westland een cache verscholen ligt. Ook in de gemeente Midden-Delfland hoopt de politie binnenkort caches te verstoppen. Hierover zijn politie en gemeente nog met elkaar in gesprek.

Zie je iets verdachts? Bel 112!
De politie stimuleert Geocachers via 1-1-2 een melding bij de politie te maken als ze tijdens het spel iets verdachts zien. De caches liggen op plaatsen waar volgens de politiesystemen vaker sprake is van criminaliteit als woninginbraak of ernstige overlast. De politie kan direct in actie komen, zeker als de Geocacher een goed signalement of vluchtrichting van de dader geeft. Ook kunnen ze, als hun eigen veiligheid het toelaat, een foto of film met hun smartphone maken.

Hoe werkt de geocache van Politie Westland?
Een cache is een waterdichte doos, met daarin een logboek en de ‘schat’. In de caches van de politie vind je meerdere ‘schatten’ waarvan de vinder er één mag houden. Ook kan hij zijn naam en een boodschap achterlaten in het logboek. Wanneer je de ‘schat’ vindt, deel je de ligplaats niet met anderen. De andere Geocachers moeten deze locatie zelf vinden. Dat je een beetje moeite moet doen om de ‘schat’ te vinden, is nu juist de sport.

Sparen voor een politiegadget
In iedere cache vind je ook een stempel voor je stempelkaart. Deze kaart kun je uitprinten of ophalen op het bureau aan de Vierschaar 1 in Naaldwijk. Heb je een volle stempelkaart? Lever deze dan tijdens de openingstijden in aan bureau Westland, in ruil voor een politiegadget. Er zijn gadgets voor jong en oud.

Politie Westland zet Geocaching in tegen criminaliteit (Stockfoto politie.nl)
Politie Westland zet Geocaching in tegen criminaliteit (Stockfoto politie.nl)

Maximumstraf voor Aydin C.

De 40-jarige Aydin C. is in hoger beroep veroordeeld tot de hoogst mogelijke straf, voor zedendelicten en andere strafbare feiten. Het gerechtshof Amsterdam heeft dit vandaag beslist. Opleggen van meer dan deze maximumstraf van 10 jaar en 243 dagen gevangenisstraf is wettelijk niet mogelijk.

De strafzaak genaamd Disclosure betreft een groot aantal zedenfeiten, met 33 destijds minderjarige meisjes, 1 meerderjarig meisje en 5 meerderjarige mannen als slachtoffers. Het hof acht bijna alle feiten bewezen, evenals computervredebreuk, oplichting, het vervalsen van documenten en het aanwezig hebben van DMT (een harddrug). De rechtbank legde eerder dezelfde maximum straf op. Tevens was dit de eis van het Openbaar Ministerie.

Internationaal karakter van deze strafzaak
De man benaderde de slachtoffers via het internet. Zij zijn afkomstig uit Nederland, Groot-Brittannië, Schotland, Noorwegen, Canada, Australië en de Verenigde Staten. Deze landen hebben de vervolging van de strafbare feiten aan Nederland overgedragen. Canada heeft dit niet gedaan met betrekking tot strafbare feiten betreffend Amanda Todd, waarvan Aydin C. eveneens wordt verdacht. Hij zal hiervoor worden uitgeleverd aan Canada. Het is nog niet bekend wanneer de rechtszaak tegen Aydin C. in Canada begint.

Minderjarige meisjes
Aydin C. had gedurende ruim 3 jaar op het internet contact met de minderjarige slachtoffers. Eerst bijvoorbeeld op Habbo Hotel, Chatroulette of Omegle en daarna op Facebook en op een videochatprogramma zoals Skype of MSN. Hij maakte daarbij gebruik van een zeer groot aantal accountnamen. Daarmee deed hij zichzelf (onder meer) voor als een tienermeisje dat samen naakt seksuele spelletjes voor de webcam wilde spelen. Hij schakelde een virtueel webcamprogramma in met filmpjes van een jonge vrouw. Hierdoor kreeg het slachtoffer de indruk dat zij contact had met die jonge vrouw.

Aan de meisjes werd steeds opgedragen de seksuele handelingen bij zichzelf te verrichten die zij op het getoonde filmpje zagen. De man heeft hiervan opnamen gemaakt en het betreffende meisje enige tijd later met die beelden geconfronteerd. Hij dreigde dan de afbeeldingen op het internet te verspreiden aan familie, vrienden en de school, als het meisje niet zou ingaan op zijn eis dat zij een aantal nieuwe webcamseksshows voor hem zou opvoeren. Het hof acht de meeste van de tenlastegelegde feiten op dit onderdeel bewezen en tevens dat de man een gewoonte heeft gemaakt van het bezit, de verspreiding en het openlijk tentoonstellen van kinderpornografische foto’s en films van deze slachtoffers.

Meerderjarige mannen
Het hof acht ook bewezen dat Aydin C. 4 mannen heeft opgelicht en 1 poging daartoe heeft gedaan. Hij begaf zich op internetsites waar mannen onderling chatten, waarbij ze seksuele handelingen bij zichzelf verrichtten en deze via de webcam aan de ander lieten zien. C. heeft contact gehad met deze mannen en deed zichzelf voor als een jongen, waarna de slachtoffers seksuele beelden uitwisselden. In een aantal gevallen werden deze mannen er daarna mee geconfronteerd dat de jongen minderjarig zou zijn en dan deed C. zich voor als de vader van die jongen. C. dreigde met verspreiding van het pornografische materiaal aan bekenden, met name de werkgevers van de slachtoffers.

Zij konden dit voorkomen door een bepaald bedrag over te maken naar bankrekeningen van Skrill (voorheen Moneybookers), die met een e-mailaccount werken in plaats van een bankrekeningnummer. 4 mannen hebben (grote) bedragen overgemaakt. C. heeft dit geld in een groot aantal gevallen zelf bij een bank opgehaald of gepind. Eén man heeft hem niet betaald, waarop C. diens compromitterende beeldmateriaal op het internet heeft verspreid, met onder meer het ontslag van die man tot gevolg.

Oplichtingen
C. deed zich in 2011 onder een aantal aliassen voor als verhuurder van 2 woningen in Rotterdam. Aspirant-huurders sloten contracten met hem en betaalden hem geld voor de 1e maand huur en de borg. De woning bleek uiteindelijk niet voor hen beschikbaar. C. ontving van de slachtoffers een kopie van hun paspoorten. Met gebruik van hun identiteit en door het vervalsen van documenten opende hij bij Skrill/ Moneybookers bankrekeningen op hun naam en verrichtte daarop financiële transacties.

Computervredebreuk
C. is eveneens veroordeeld voor computervredebreuk. Hij is van eind november 2013 tot aan zijn aanhouding een beveiligde draadloze wifi-verbinding van een ander binnengedrongen. Op deze wijze kon hij (gratis) gebruik maken van de internetaansluiting van een nietsvermoedende persoon in zijn directe woonomgeving. C. maakte daarmee ook gebruik van het IP-adres van die ander, met als gevolg dat hij bij een onderzoek naar bij zedenfeiten gebruikte IP-adressen niet (onmiddellijk) naar voren zou komen.

Maximum straf
De man heeft zich (onder meer) jarenlang schuldig gemaakt aan zedenmisdrijven via het internet. Door zichzelf voor te doen als een ander heeft hij de minderjarige slachtoffers, van wie sommigen aanvankelijk pas 9 jaar oud waren, ingepalmd en hun vertrouwen gewonnen. Hij maakte misbruik van dit vertrouwen door hen voor de webcam seksuele handelingen bij zichzelf te laten verrichten. Hij ging geraffineerd te werk door nepaccounts aan te maken. Voor de meisjes moet het een enorme schok geweest zijn toen zij ontdekten dat zij zich niet voor een jong meisje hadden blootgegeven maar voor een volwassen man, die bovendien opnamen van hen maakte.

C. zette de meisjes op meedogenloze wijze onder druk om meer shows te geven onder dreiging van het verspreiden van de kinderpornografische afbeeldingen in hun directe omgeving en op het internet. De meisjes leden zwaar door het handelen van de verdachte en velen ondervinden hiervan nog steeds ernstige psychische gevolgen. Het hof is van oordeel dat deze zedendelicten alleen al de maximaal op te leggen straf rechtvaardigen; een gevangenisstraf van 10 jaar en 243 dagen. De straf voor alle bewezen feiten samen mag volgens de wet niet hoger zijn dan de hoogste maximumstraf die op die feiten is gesteld, in dit geval 8 jaar, plus één derde (2 jaar en 243 dagen).

Staatssecretaris mag Oekraïense broers uitzetten

De staatssecretaris van Justitie en Veiligheid mag twee minderjarige broers zaterdag uitzetten naar Oekraïne, waar hun ouders en zusje al verblijven. Dat heeft de voorzieningenrechter vandaag beslist in een spoedprocedure.

Illegaal verblijf
De ouders van de broers zijn, naar eigen zeggen, in 2001 naar Nederland gekomen. Zij hadden hiervoor geen verblijfsvergunning. Tijdens hun illegale verblijf hebben zij drie kinderen gekregen, waaronder de twee broers. Vanaf 2013 is het gezin in beeld gekomen bij de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid. Sinds die tijd heeft het gezin meerdere keren geprobeerd een verblijfsvergunning aan te vragen, zo ook een aanvraag vanwege humanitaire gronden. Op 6 juli van dit jaar heeft de staatssecretaris deze aanvraag afgewezen en op 8 november heeft de staatssecretaris het hiertegen gemaakte bezwaar ongegrond verklaard.

Het hele gezin is op 7 juli 2018 uitgezet naar Oekraïne. Een paar weken later zijn alleen de broers teruggekeerd naar Nederland.
De staatssecretaris heeft aangegeven de broers op 15 december te zullen uitzetten. Het gezin heeft beroep ingesteld tegen het besluit van 8 november. Die zaak dient dinsdag. In deze spoedprocedure hebben de broers de voorzieningenrechter verzocht om die procedure in Nederland te mogen afwachten.

Aanpassingsvermogen
De voorzieningenrechter oordeelt dat de staatssecretaris de broers mag uitzetten en dat zij hun beroepsprocedure niet in Nederland mogen afwachten. De voorzieningenrechter is van oordeel dat het beroep op dit moment geen kans van slagen heeft. Dat de broers een band met Nederland hebben staat vast, maar dit is inherent aan een langdurig verblijf in Nederland. Uitzetting, na langdurig verblijf in Nederland, kan risico’s met zich meebrengen, maar het dossier bevat geen stukken dat deze risico’s zich ook bij deze kinderen voordoen of hebben voorgedaan.

Daarnaast oordeelt de rechter dat zij geen recht hebben op een verblijfsvergunning enkel omdat de leefomstandigheden in Oekraïne minder gunstig zijn dan in Nederland. Ook is er in het land geen sprake van een schrijnende situatie. Dat één van de broers vanwege zijn intellectuele en emotionele stoornis een kwetsbare ontwikkeling meemaakt is ook geen reden om hen een verblijfsvergunning te verlenen. Het is niet gebleken dat de jongen zich niet in Oekraïne kan ontwikkelen of dat daar de benodigde begeleiding niet aanwezig is.

Kweken hennep voor eigen gebruik niet toegestaan

Een 43-jarige man uit Naaldwijk heeft zich schuldig gemaakt aan het opzettelijk telen van vijf hennepplanten. De rechtbank Den Haag oordeelt dat de verdachte strafbaar is maar legt de man geen straf op.

Medicijn tegen de pijn
De man kweekte de cannabisplanten om daar wietolie van te maken als medicijn tegen zijn zenuwpijnen. Reguliere medicatie zou niet meer werken en de cannabis van de coffeeshop of de apotheek werkte onvoldoende. Ook kon hij de medicinaal verstrekte cannabis niet betalen omdat hij een bijstandsuitkering heeft en de kosten niet worden vergoed door de zorgverzekeraar. Volgens de man was hierdoor sprake van een noodtoestand waardoor hij zelf een specifiek soort cannabis moest telen die wel afdoende werkt.

Geen uitzonderlijke omstandigheden
Uit het arrest van de Hoge Raad van 16 september 2008 blijkt dat uitzonderlijke omstandigheden in een individueel geval een bijzondere regeling van ontheffing mogelijk maken. Strafbare gedragingen op grond van de Opiumwet kunnen dan gerechtvaardigd worden geacht onder meer in geval van een noodtoestand.

De rechtbank is echter van oordeel dat hier geen sprake is van uitzonderlijke omstandigheden. Niet is komen vast te staan dat de cannabis verkrijgbaar bij apotheek of coffeeshop onvoldoende verlichting bieden. Het is daardoor onvoldoende aannemelijk geworden dat de verdachte alleen baat had bij zijn eigen geteelde cannabissoort.

Financiële noodzaak
Verder stelt de rechtbank vast dat de financiële noodzaak om zelf zijn eigen cannabis te kweken geen reden is voor een geslaagd beroep op overmacht. Dat verzekeraars de kosten voor medicinale cannabis niet vergoeden, betekent niet dat straffeloos hennep kan worden geteeld.

Artikel 12 procedure
De rechtbank houdt rekening met het feit dat het hier om een principiële zaak gaat. De man was het niet eens met de beslissing van de officier van justitie om hem niet te vervolgen. Via een artikel 12 procedure heeft hij zelf om zijn eigen strafvervolging gevraagd omdat hij van de rechter duidelijkheid wenst te verkrijgen of hij zijn eigen hennep mag telen.

Tot 9 jaar cel voor Syrische vluchtelingen

De rechtbank in Rotterdam heeft vrijdag twee Syrische vluchtelingen veroordeeld tot straffen van 9 en 4 jaar, onder andere omdat ze in Syrië meevochten met de terroristische organisatie Jabath el Nusra. De officier van het Landelijk parket had twee weken geleden 9 en 6 jaar cel geëist.

De rechtbank achtte bewezen dat de man die de hoogste straf kreeg opgelegd, een 27-jarige man uit Oosterhout, zich in Syrië uit ideologische motieven had aangesloten bij de gewapende strijd. De man was sluipschutter geweest, en liet zich er op voorstaan "veertien zielen op zijn geweten te hebben”. Dit gaat om een schending van de mensenrechten en het zijn en blijven oorlogsmisdrijven, aldus de rechtbank. De andere man was blijkens foto’s in ieder geval aan het werk geweest bij een checkpoint.

De twee waren in 2015 naar Nederland gekomen. In juli 2017 kwam er een ambtsbericht van de AIVD waarin gewag werd gemaakt van de sympathieën van de twee. Bovendien werd bekend dat de 27-jarige een hennepkwekerij zou hebben. Inderdaad werd in de woning van de man in Oosterhout een kwekerij aangetroffen, in drie van de vier kamers. Ook zouden er eerdere oogsten zijn geweest. De 24-jarige kreeg een lagere straf dan geëist omdat zijn aandeel bij de mensensmokkel minimaal was, aldus de rechtbank.

Kromowidjojo ook wereldkampioene op 50m vlinderslag

Op de wereldkampioenschappen kortebaanzwemmen in het Chinese Hangzhou heeft Ranomi Kromowidjojo zich voor het eerst in haar indrukwekkende loopbaan laten kronen tot wereldkampioene op de 50 meter vlinderslag.

50m vlinderslag vrouwen
Kromowidjojo, vicewereldkampioene op de langebaan, kende veruit de sterkste start en stond haar leidende positie geen moment meer af. Na 24,47 seconden tikte ze als eerste aan, relatief ver voor de Australische Holly Barratt (24,80) en de Amerikaanse Kelsi Dahlia (24,97). Maaike de Waard zwom met 25,32 seconden naar een uitstekende vijfde plek, vlak voor de pas 13-jarige Chinese Wang Yichun.

4x50m vrije slag mannen
Er werd een strijd verwacht tussen de Amerikanen en de Russen en die kwam er ook. Caeleb Dressel moest het als startzwemmer verrassend afleggen tegen de ontketende Vladimir Morozov, maar Ryan Held sloeg een flink gat naar Evgeny Sedov. Jack Conger hield dat tegen Ivan Kuzmenko vast, waarna Michael Chadwick snel genoeg was om Evgeny Rylov van het lijf te houden: 1:21,80 tegen 1:22,22 minuten, waarmee beide teams overigens ruim onder het vier jaar oude Russische wereldrecord doken. Italië pakte voor Australië en Zuid-Afrika het brons.

100m wisselslag mannen
Het Russische zwemfenomeen Kliment Kolesnikov was de grote favoriet, maar had het op de rugslag verrassend moeilijk tegen Marco Orsi. De Italiaan wist Kolesnikov tot het uiterste te pushen, maar de Rus tikte in 50,63 seconden toch als eerste aan. Orsi won in 51,03 het zilver, brons was er toch wel verrassend in 51,53 voor de Japanner Hiromasa Fujimori, vijf honderdsten van een seconde voor Michael Andrew uit de VS.

100m wisselslag vrouwen
Katinka Hosszu heeft zich voor de vierde keer op rij gekroond tot wereldkampioene op 'haar' 100 meter wisselslag. De wereldrecordhoudster tikte aan na 57,26 seconden en hield de Japanse Runa Imai (57,85) van het lijf. Alia Atkinson uit Jamaica klopte de Amerikaanse Melanie Margalis en pakte in 58,11 seconden het brons, net als twee jaar geleden.

400m vrije slag vrouwen
Na haar zege op de 200m vrije slag was er op de dubbele afstand ook goud voor de 18-jarige Australische Ariarne Titmus. Ze nam al vroeg de leiding, maar had de zelfs pas 16-jarige Chinese wereldrecordhoudster Wang Jianjiahe constant vlak achter zich. Wang wist echter niet echt dichterbij te komen en moest na goud op de 800m genoegen nemen met zilver op de 400m. Titmus tikte aan na 3:53,92 minuten en pakte daarmee ook nog eens Wang's werelrecord af. Wang zelf finishte in 3:54,56 minuten, haar ook nog maar 16-jarige landgenote Li Bingjie won in de achtergrond in 3:57,99 het brons.

50m vrije slag mannen
Caeleb Dressel lijkt zich te ontpoppen tot de koning van het zwembad, zeker wat het sprinten betreft, maar op de 50 meter vrije slag werd hij toch echt geklopt. Net als op de 4x50 vrij was Vladimir Morozov sneller en de Rus deed dat met een toptijd: met 20,33 pakte hij het goud en bleef hij maar 0,07 seconden verwijderd van het vier jaar oude wereldrecord van Florent Manaudou. Met 20,54 was er wel zilver voor Dressel, terwijl de Zuid-Afrikaan Bradley Tandy in 20,94 verrassend brons pakte. Daar had hij wel wat hulp nodig: de Brit Ben Proud tikte als derde aan, maar werd wegens een valse start gediskwalificeerd.

50m rugslag vrouwen
Ranomi Kromowidjojo zette haar dag voort door met 26,54 de gedeeld achtste tijd te zwemmen in de halve finales van de 50m rugslag. Ze had tegen de Française Mathilde Cini mogen zwemmen om een finaleplek, maar besloot af te zeggen, om zich zaterdag op de 50m vrije slag te richten. Maaike de Waard viel met 26,74 en een elfde plek flink tegen. De Braziliaanse wereldrecordhoudster en tweevoudig regerend wereldkampioene Etiene Medeiros kende een rotslechte start, kwam er geen moment meer aan te pas en eindigde als laatste.

50m rugslag mannen
Bij de mannen was er goud voor de Rus Evgeny Rylov. Hij vocht een mooi duel uit met de Amerikaan Ryan Murphy, die hij met zijn tijd van 22,58 seconden nipt wist te kloppen: Murphy pakte zilver in 22,63 seconden. De Ier Shane Ryan bleef de Rus Kliment Kolesnikov één honderdste voor en greep in 22,76 het brons. De Chinees Xu Jiayu hoopte voor eigen publiek voor het goud te zwemmen, maar moest zich om nog onbekende redenen afmelden.

4x200m vrije slag mannen
De Amerikanen gingen voor hun zevende wereldtitel uit zeven estafettes, maar die kwam er niet. Blake Pieroni bracht de Amerikanen aan de leiding, maar Ryan Held viel terug naar plek vier en daar bleef de ploeg ook. Brazilië, Rusland en China vochten om het goud, met vooral een geweldige 200m van de Braziliaan Fernando Scheffer.

De Chinese topper Sun Yang bracht het thuisland als derde zwemmer naar de leiding, maar slotzwemmer Wang Shun werd gepasseerd door de Braziliaans Breno Correia en de Rus Aleksandr Krasnykh. De Rus leek het nog bijna te doen, maar Correira tikte aan na 6:46,81 minuten, een verwoesting van het uit 2010 stammende Russische wereldrecord (6:49,04) en 0,03 seconden voor Krasnykh. China pakte op minder dan driekwart van een seconde het brons in misschien wel hét hoogtepunt van dit WK tot nu toe.

'Taxichauffeur' krijgt celstraf voor verkrachting

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 30-jarige man uit ’s-Hertogenbosch veroordeeld tot een gevangenisstraf van 24 maanden. Hij reed in maart 2015 een vrouw naar een afgelegen plek en verkrachtte haar.

De vrouw stapte bij de verdachte in de auto in de veronderstelling dat ze in een taxi stapte om naar huis te gaan. De verdachte reed vervolgens naar een donkere en afgelegen plek in ’s-Hertogenbosch en pakte de vrouw daar bij haar keel. Vervolgens verkrachtte hij haar. De vrouw werd onderzocht op DNA-sporen. In juli 2017 leverde dit een match op in de databank van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI).

Volgens de verdachte had hij inderdaad seks met de vrouw, maar gebeurde dit vrijwillig. De rechtbank gelooft dat niet. De verklaring van de vrouw dat zij werd gedwongen seks te hebben, wordt ondersteund door meerdere bewijzen: onder meer een verwonding in de hals van de vrouw, de beschadigde kleding van haar en de emotionele staat waarin zij zeer kort na het incident door haar partner en later ook door de politie werd aangetroffen. Verder speelt mee dat de verdachte bij de politie en tijdens de behandeling van de strafzaak bij de rechtbank wisselend verklaarde en dat hij zijn verklaring telkens bijstelde.

De rechtbank rekent het de verdachte aan dat hij de vrouw onherstelbaar leed heeft aangedaan. De gebeurtenissen hebben een diepe indruk op haar achtergelaten. De verdachte hield hier op geen enkele wijze rekening mee toen hij misbruik maakte van de gelegenheid die zich voordeed. Bij het bepalen van de hoogte van de straf houdt de rechtbank bovendien rekening met opgelegde straffen in vergelijkbare gevallen. Al met al vindt de rechtbank een onvoorwaardelijke celstraf van 24 maanden passend.

Herten Oostvaardersplassen in januari op je bord

Wildgroothandel Pieter van Meel uit Amsterdam gaat een (groot) deel van de afgeschoten edelherten uit de Oostvaardersplassen verwerken voor consumptie. Dat meldt Staatsbosbeheer. Afgelopen maandag is begonnen met het afschieten van ruim 1800 herten, tot er circa 490 overblijven. Staatsbosbheer: "Van Meel heeft veel ervaring met het verwerken van wild, zoals zwijnen, edelherten en reeën van de Veluwe en zal het vlees leveren aan poeliers, slagers en gerenommeerde restaurants door het hele land."

De dieren die geschikt zijn om te consumeren worden ter plekke van hun ingewanden ontdaan en opgeslagen in een speciaal ingerichte koelinstallatie. Hierna haalt de groothandel het vlees op om verder te verwerken. Voordat het vlees verwerkt wordt zal de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit elk dier individueel keuren. Niet alle dieren die geschoten worden belanden bij Van Meel; het is de bedoeling dat een deel blijft liggen als aas voor ander wild. Zieke dieren worden naar een destructiebedrijf gebracht. 

Wie wel trek heeft in een stukje hertenbiefstuk uit de Oostvaardersplassen zal geduld moeten hebben; het vlees komt pas in januari beschikbaar. December is de druktste maand voor de groothandel, en het proces moet zorgvuldig gebeuren. Een deel van het vlees moet volgens Van Meel en Staatsbosbeheer beschikbaar zijn voor een 'maatschappelijk doel'. Er wordt momenteel gekeken naar de mogelijkheden daarvoor. 

Herten Oostvaardersplassen in januari op je bord (Foto: Celina Polane - Staatsbosbeheer)
Herten Oostvaardersplassen in januari op je bord (Foto: Celina Polane - Staatsbosbeheer)

Zeer lange celstraffen voor poging tot liquidatie

In hoger beroep zijn 5 mannen veroordeeld tot zeer lange gevangenisstraffen voor hun betrokkenheid bij de poging tot moord op Peter R. Het gerechtshof Amsterdam heeft dit vandaag beslist. Het slachtoffer werd op 5 november 2015 in Diemen beschoten met 2 aanvalsgeweren waarbij hij door 6 kogels is geraakt. Toch overleefde hij de aanslag. In totaal vuurden de schutters 34 kogels af.

Medeplegen poging tot moord
Het hof acht bewezen dat alle 5 verdachten zich schuldig hebben gemaakt aan het medeplegen van deze poging om het slachtoffer te liquideren. Op de plaats delict waren 3 verdachten aanwezig: 2 schutters en 1 chauffeur. Het hof legt 2 van hen 20 jaar en de 3e persoon 18 jaar gevangenisstraf op. Het hof heeft niet kunnen vaststellen wie van deze 3 personen de 2 schutters zijn geweest. Maar gelet op de nauwe en volledige samenwerking vindt het hof dat dit voor de straf niet uitmaakt.

De verdachten maakten zich ook schuldig aan enkele andere strafbare feiten, waaronder het bezit van springstof en heling. De 2 zwaarst gestrafte verdachten hadden bovendien een aanzienlijk strafblad. De resterende 2 verdachten krijgen een gevangenisstraf van 16 jaar en van bijna 14 jaar. Zij waren volgens het hof intensief betrokken bij de voorbereiding van de aanslag, het volgen van het slachtoffer, het organiseren van de vlucht en het wegmaken van sporen. Bovendien had 1 van hen rechtstreeks contact met de opdrachtgever.

Hogere straffen
Het hof gaat bij een aantal verdachten boven de eis uit. Het Openbaar Ministerie eiste 2 keer 20, 16, 15 en 13,5 jaar gevangenisstraf. Deze eis was vrijwel gelijk aan de straffen die de rechtbank oplegde. De vordering van het slachtoffer van 25.000 euro smartengeld wijst het hof toe.

Voorbereiding aanslag
Het hof rekent het de verdachten zwaar aan dat de aanslag grondig is voorbereid. De auto van het beoogde slachtoffer was al enkele weken voorzien van een peilbaken. Met een telefoon konden de verdachten inloggen op dit baken om telkens te bepalen waar het slachtoffer was. In de dagen voorafgaand aan de aanslag probeerden de verdachten al een paar keer om de voorgenomen moord te plegen. Dat lukte steeds niet.

Veiligheid samenleving
Daarnaast weegt het hof mee dat de aanslag op klaarlichte dag met zware vuurwapens in een woonwijk is gepleegd waarbij in het wilde weg is geschoten. Diverse geparkeerde auto’s zijn geraakt. Tot slot blijkt volgens het hof uit de berichten die enkele verdachten naar elkaar stuurden dat zij een grote verbetenheid hadden om het slachtoffer te doden. Het hof vindt dat de berichten afschuw wekken. Voor het sturen van deze berichten maakten de verdachten gebruik van versleuteling via de applicatie Pretty Good Privacy (PGP). De verdachten beriepen zich vrijwel volledig op hun zwijgrecht. Het hof weegt bij de straftoemeting mee dat de verdachten daarmee geen enkel inzicht hebben gegeven in hun motieven. Beveiliging van de samenleving is daarom een belangrijk doel van de opgelegde straffen.

Opsporingsmiddelen niet onrechtmatig
De raadslieden van de verdachten voerden in hun pleidooien aan dat er fouten zijn gemaakt in het opsporingsonderzoek en dat de inzet van enkele opsporingsmiddelen onrechtmatig is geweest. Het hof verwerpt al deze verweren.

Aboutaleb: 'Dak- en thuislozen niet langer bekeuren'

Burgemeester Abouteleb van Rotterdam wil stoppen met het beboeten van dak- en thuislozen. Volgens hem lost het niks op, en zijn ze beter af met hulpverlening en ondersteuning. Dat zei hij gisteren tijdens een debat over het alcoholverbod voor het Wijkpark in het Oude Westen. Op dit moment is het daar van april tot september toegestaan om te drinken, maar vanwege de vele overlast wil het stadsbestuur dat nu volledig verbieden. 

Volgens de burgemeester lopen de boetes alleen maar verder op omdat ze niet betaald (kunnen) worden. Uiteindelijk worden ze dan kwijtgescholden om zo'n iemand weer een toekomst te bieden. Hij riep daarom de gemeenteraad op om met de politie en justitie te overleggen om te kijken wat er mogelijk is. 

Afgelopen week riep Beau van Erven Dorens op Instagram al op om te stoppen met het bekeuren van dak- en thuislozen. Hij deed dat toen hij onderweg was van Amsterdam naar Rotterdam, voor de opnames van 'Het Rotterdam Project' waarin hij daklozen in de stad probeert te helpen. Abouteleb refereerde in het debat dan ook naar het programma van Beau. 

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

Amsterdam CS, gisterochtend 07:30. Ik was op weg naar Rotterdam. We moeten ophouden daklozen boetes te geven. Ze hebben geen geld en zullen nooit betalen. De boete van 90 of zelfs 140 euro (wegens slapen op straat) groeit duizelingwekkend en de dakloze zal niet betalen. Uiteindelijk gaat de dakloze de bak in, de boete blijft staan en hij zal weer niet betalen. De samenleving wordt opgezadeld met duizenden euro’s aan kosten van justitie, deurwaarders, politie en gevangenis, om een oninbare boete van 90 euro te innen en de dakloze wordt begraven onder de schulden (die hij nooit zal betalen.) Miljoenen kost het en al die verspilde energie van het ambtelijk apparaat... Het is niet links, het is niet rechts: het is gewoon dom.

Een bericht gedeeld door Beau van Erven Dorens (@beauvaned) op10 Dec 2018 om 11:54 (PST)

Dronken asielzoeker bedreigt beveiliger azc

De politie heeft afgelopen nacht met behulp van een diensthond een bewoner van het AZC in Middelburg aangehouden. Om 03:00 kreeg de politie de melding binnen van de beveiliging van het AZC dat er een beveiliger met een mes bedreigd werd. De opgeroepen agenten doorzochten het pand met schilden en honden. 

De 31-jarige man werd gewond aangetroffen. Nadat een arts de wonden van de man, die hij zichzelf zou hebben toegebracht, verzorgd had, werd de man aangehouden en overgebracht naar het bureau. Uit een blaastest bleek dat de asielzoeker behoorlijk diep in het glaasje had gekeken; hij blies 685 µg/l. 

Belg bedreigt agent na contactverbod ex-vriendin

Een paar maanden geleden, om precies te zijn op 30 oktober, deed een inwoonster van de gemeente Middelburg aangifte van stalking tegen haar ex-vriend, een 33-jarige Belg. Hij zou onder meer olie door haar brievenbus hebben gegooid en haar hebben bedreigd. Naar aanleiding hiervan besloot de politie hem een briefje te sturen met de mededeling dat hij geen contact meer mocht zoeken met zijn gewezen vriendin. 

De Belg was hier behoorlijk verbolgen over, en zocht dan ook ook contact met de politie. Tijdens het telefoontje met de agent gaf de boze Belg aan het geweld niet te schuwen. De Officier van Justitie besloot dan ook dat de man aangehouden mocht worden. Toen er gisteren infomatie binnenkwam dat hij naar Middelburg zou komen, besloot de politie hem op te wachten en met succes: hij is aangehouden en ingesloten voor verhoor. 

Ksa legt 3 ton boete op aan buitenlandse bookmaker

De Kansspelautoriteit (Ksa) heeft een boete van 300.000 euro opgelegd aan het bedrijf WHG (International) Limited. WHG heeft via de website williamhill.com kansspelen aangeboden aan Nederlandse consumenten. Het aanbieden van (online) kansspelen zonder vergunning is in Nederland onder de huidige wetgeving verboden.

Tijdens onderzoek heeft de Ksa geconstateerd dat de website williamhill.com bereikbaar was vanuit Nederland. Verder stond Nederland ('the Netherlands') in het drop down-menu, was de klantenservice vanuit Nederland bereikbaar en kon er worden betaald via IDEAL bij verschillende Nederlandse banken (IDEAL kan alleen worden gebruikt door een betaler die over een Nederlandse bankrekening beschikt).

Via de site van WHG waren door Nederlandse consumenten casinospellen als blackjack, roulette en poker te spelen. Ook was het mogelijk weddenschappen op sportwedstrijden af te sluiten en op fruitmachines te spelen. Tijdens het onderzoek stuitte de Ksa ook op twee gokapps van WHG.

Beschermen consument
De aanpak van illegaal online aanbod is één van de prioriteiten in de Toezichtagenda 2018-2019 van de Ksa. René Jansen, voorzitter van de raad van bestuur: ‘Veel Nederlanders weten het niet, maar online gokken is in Nederland illegaal. Een speler die gokt bij een illegale aanbieder doet dat onbeschermd, er is geen toezicht mogelijk op een faire gang van zaken. Daarom treedt de Ksa op tegen illegale aanbieders. Het beschermen van de consument is een belangrijke doelstelling van de Ksa, naast het voorkomen van kansspelverslaving en de bestrijding van illegaliteit.'

3 vrouwen neergestoken in Neurenberg

In Neurenberg, Duitsland, zijn donderdavond kort na elkaar drie vrouwen neergestoken. De politie is met helikopters en speurhonden op zoek naar de dader(s). Rond 19:30 werd een 56-jarige vrouw in haar borst gestoken. Ze werd met spoed geopereerd. 

Rond 23:00 werden een 26-jarige en een 34-jarige vrouw neergestoken. Beiden raakten levengevaarlijk gewond. De steekpartijen vonden dicht bij elkaar plaats, en de politie houdt er dan ook rekening mee dat het om slechts één dader gaat. Het zou volgens de politie niet om een terreurdaad gaan. 

Zwemmer Puts raakt wereldtitel 50 vrij kwijt

Zwemmer Jesse Puts zal vrijdag officieel onttroond worden als wereldkampioen kortebaan op de 50 meter vrije slag. In de ochtendsessie moest de Nederlandse sprinter een swim-off zwemmen voor een plek in de finale, maar de Pool Pawel Juraszek was te sterk: 20,98 tegen 21,08 en dus ligt Puts eruit.

Op de 50 meter vlinderslag had hij later een herkansing in de series, maar ook dat pakte niet best uit. Met zijn tijd van 23,35 seconden kwam hij niet verder dan de 26e plek, terwijl hij met zijn dit jaar gezwommen 22,72 keurig vijfde zou zijn geworden. Nicholas Santos uit Brazilië was met 22,41 seconden een klasse apart.

De overige twee Nederlandse deelnemers op vrijdagochtend gingen op de 50m rugslag bij de vrouwen het water in. Maaike de Waard zwom met 26,48 seconden naar een uitstekende vierde plek, Ranomi Kromowidjojo noteerde 26,63 seconden en is met plek twaalf ook door naar de halve finales.
De finalesessie van vrijdag gaat wederom om 12.00 uur van start en is ook dit keer weer live te zien op de site van de NOS.

NHL: Lightning wint topduel van Maple Leafs, Vasilevskiy schittert

De ijshockeyers van de Tampa Bay Lightning hebben in de NHL het topduel in de Eastern Conference gewonnen. De koplopers ontvingen de Toronto Maple Leafs in de Amalie Arena en legden de nummers twee er met 4-1 op.

Kasperi Kapanen bracht de Maple Leafs in de eerste periode al vrij snel op 0-1, maar Anthony Cirelli tekende drie minuten later voor de gelijkmaker. Dankzij Nikita Kucherov kwam Tampa Bay in de tweede periode op voorsprong, waarna Alex Killorn en Tyler Johnson in de laatste 36 seconden van de tweede periode de eindstand op het bord brachten.

De man van de wedstrijd was geen van die spelers, maar Andrei Vasilevskiy. De 24-jarige Russische goalie keerde terug van een gebroken linkervoet en hield zijn ploeg met maar liefst 48 reddingen stevig overeind.

Uitslagen NHL donderdag
Buffalo Sabres - Arizona Coyotes 3-1
Columbus Blue Jackets - Los Angeles Kings 4-1
Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes 6-4
Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs 4-1
Minnesota Wild - Florida Panthers 5-1
Nashville Predators - Vancouver Canucks 4-3 OT
Winnipeg Jets - Edmonton Oilers 5-4 OT
San Jose Sharks - Dallas Stars 3-2

Vasilevskiy's geweldige wedstrijd (Bron: YouTube)

Slechtste slogans van het jaar bekendgemaakt

De slechtste slogans van het jaar zijn weer bekendgemaakt. Na ruim 14.000 stemmen ging de titel naar een kapper uit Laren, met de hi-la-ri-sche slogan "We doen wel vrouwen...maar knippen ze niet." Haha.

"Ja, we kregen ooit de vraag of we ook vrouwen doen", aldus de kapper in een reactie. "Nou, die doen we wel, maar we knippen ze niet!", antwoordde de lolbroek destijds, wat dan ook maar gelijk de slogan werd. "Verbazingwekkend veel vrouwen kunnen er wel om lachen."

In de top-10 staan wellicht wat leukere slechte slogans, zelf kunnen we Aarts Sanitair Service uit Eindhoven wel waarderen, maar oordeel vooral zelf:

1. We doen wel vrouwen maar knippen ze niet (Barbier Rogier, Laren)
2. Ga niet zelf kutte, Bel Ronald Schutte! (Stukadoorsbedrijf Schutte, Dordrecht)
3. Voor ieder reetje een Aarts W.C'tje (Aarts Sanitair Service, Eindhoven)
4. Met je fiets in de penarie? Bel dan even met Harie (Fietsenmaker Harrie, Posterholt)
5. Theo en Peet, voor al u electriciteet (PC van der Peet, Rijswijk)
6. Het Solmar je vakantie zijn (Solmar Tours, Maarheeze)
7. Wespen horren buiten (Unilux, Boxtel)
8. Let us oystertain you! (Oestercompagnie, Rotterdam)
9. 't is VERS(C)HOOR (Verschoor groente- en fruithandel, Ridderkerk)
10. Zonder ons gene plons (Ruimdienst Lazeroms, Antwerpen)

Christine Liebrecht, universiteit docent communicatie- en informatiewetenschappen, en journalist en tekstschrijver Tefke van Dijk namen ooit het initiatief voor de verkiezing, die nu voor de zevende keer werd gehouden. De prijs is een Delfts blauw tegeltje met de slogan erop.

"Van kop tot kont, worst in de mond" was vorig jaar de winnende slogan, wat stond op de worstenbroodjes van een Brabants molenbedrijf. "Zit je haircut" van een Utrechtse kapper pakte de prijs twee jaar terug.

Klassieke adventuregame Full Throttle gratis op GOG

De cult-klassieker Full Throttle is momenteel gratis op te pikken op gameplatform GOG. Het betreft de remastered-versie die vorig jaar uitkwam, met verbeterde graphics en audio.

Full Throttle was het eerste soloproject van avonturengameveteraan Tim Schafer, die daarvoor al mee had gewerkt aan Day of the Tentacle en de Monkey Island-serie. De game is een typische point-and-click adventure en heeft sinds zijn release in 1995 een heuse cultstatus bemachtigd. Voor wie de game nog niet kent, het is een absolute must-play voor P&C/adventure-liefhebbers. Bekijk de trailer hieronder voor een goede portie nostalgie. Klik hier om naar de GOG-pagina te gaan om de game op te pikken.

NBA: Harden legt Lakers over de knie met triple double en 50 punten

De basketballers van de Houston Rockets hebben in eigen huis een vrij ruime zege geboekt. De Los Angeles Lakers werden met 126-111 over de knie gelegd door James Harden en co.

De wedstrijd ging lange tijd min of meer gelijk op, hoewel de Rockets het grootste deel van de tijd wel lichtjes de overhand hadden. Vroeg in het vierde kwart kwamen de Lakers langszij, maar ondanks de 29 punten van LeBron James moesten ze hun meerdere erkennen in de thuisploeg.

In de laatste vier minuten liepen de Rockets met een dominante run uit naar vijftien punten voorsprong, aangedreven door de 50 punten, 11 assists en 10 rebounds van Harden - zijn tweede 50+-wedstrijd van het seizoen.

Uitslagen NBA donderdag
Houston Rockets - Los Angeles Lakers 126 - 111
San Antonio Spurs - Los Angeles Clippers 125 - 87
Orlando Magic - Chicago Bulls 97 - 91
Phoenix Suns - Dallas Mavericks 99 - 89

Harden kende een topwedstrijd (Bron: YouTube)

Voorlopig geen geld meer voor provincie Utrecht

De provincie Utrecht krijgt vanaf 1 januari direct geen voorschotten meer van het Rijk. 

De reden daarvoor is dat er nog steeds geen jaarrekening over 2017 is ingeleverd. De oorzaak daarvan is dat accountantskantoor EY de balans niet kan opmaken tot dat aanvullend onderzoek naar de chaos rondom de Uithoflijn is afgerond. Daardoor kan ook de jaarrekening niet worden goedgekeurd.

Door het besluit van minister Ollongren loopt de provincie 4 miljoen euro per week mis. Daardoor moet de provincie interen op haar reserves. Volgens een woordvoerder van de Gedeputeerde Staten is dat geen probleem, ook investeringen komen niet in gevaar. Als de jaarrekening alsnog wordt goedgekeurd, door EY, en ingeleverd krijgt de provincie alsnog het achtergehouden geld.

Heroes of the Storm verliest ontwikkelaars en esports

Slecht nieuws voor fans van Heroes of the Storm. De game lijkt van minder belang voor Blizzard te worden. Ontwikkelaars van de game worden herplaatst naar andere teams binnen Blizzard. Ook verdwijnen de esports-toernooien Heroes Global Championship Heroes of the Dorm in 2019.

De aankondigingen worden gemaakt door J. Allen Brack en Ray Gresko. Blizzard heeft volgens hen meer projecten dan ooit in ontwikkeling en daar zijn meer mensen voor nodig. Dit betekent niet het einde van content voor Heroes of the Storm, maar het ligt in de lijn der verwachting dat de frequentie waarmee nieuwe content uitkomt gaat afnemen.

Aan welke projecten de ontwikkelaars nu zijn gekoppeld is niet bekend.

Heroes of the storm banner

Viertal opgepakt voor 'exposen' jonge kwetsbare vrouwen

De politie heeft een man en drie vrouwen aangehouden voor afpersing. Ze worden verantwoordelijk gehouden dat zij meer dan tien jonge vrouwen uit het hele land hebben afgedreigd door ze onder druk te zetten met het dreigement dat ze naaktfoto’s van hen op internet zouden publiceren, ook wel exposen genoemd. De man wordt daarnaast ook verdacht van verkrachting van een van de slachtoffers.

De man (23) werd dinsdag 27 november in een woning in de wijk Groente- en Fruitmarkt in Den Haag aangehouden. De drie vrouwen uit Hilversum, Capelle aan den IJssel en Rotterdam zijn donderdag 6 december aangehouden. De aanhoudingen zijn het resultaat van een goede samenwerking tussen politie en justitie in Den Haag en Zeeland-West-Brabant. Zij denken hiermee een reeks zaken te hebben opgelost.

Verkrachting
Het onderzoek startte met de aangifte van een vrouw uit Vlissingen. Zij zou worden afgeperst door een man die dreigde naaktfoto's van haar op internet te zetten, als zij hem geen geld zou betalen. De politie kwam uit bij de man in Den Haag, die meer vrouwen op dezelfde wijze afperste. Een van de slachtoffers is mogelijk zelfs verkracht, juist toen ze hem geld kwam brengen. Bij onderzoek in zijn huis werden een telefoon en een laptop in beslag genomen. Op woensdag 12 december heeft de Rechtbank in Den Haag zijn voorarrest met 90 dagen verlengd.

Slachtoffers
Het onderzoek, zoals naar de telefoon en een laptop, leverde informatie op dat de drie vrouwen uit Hilversum (18), Capelle aan den IJssel (25) en Rotterdam (26) mogelijk betrokken zijn. Het drietal is na de aanhoudingen verhoord en de politie probeert duidelijk te krijgen wat precies hun rol is. Bij de politie hebben zich tot dusver tien vrouwen tussen de 18 en 25 jaar gemeld, die mogelijk slachtoffer zijn van het viertal cybercriminelen. Naast Nijmegen en Vlissingen, wonen deze gedupeerden in Bennekom, Den Haag (2x), Helmond, Leiden, Wouw, Riethoven en Schiedam. Er wordt niet uitgesloten dat er meer slachtoffers zijn.

Werkwijze
Aris van Herwijnen van de recherche van het politiedistrict Zeeland legt uit hoe cyberafpersers vaak te werk gaan: “We zien dat daders via datingsites een vals profiel aanmaken, dus met valse gegevens en een foto van iemand anders. Daarna wordt contact gelegd met potentiële slachtoffers en wordt gevraagd om eens een foto te sturen. Het gaat dan fout zodra een slachtoffer een naaktfoto stuurt, waarop ze wel of niet herkenbaar zijn. De afperser neemt dan via een ander social mediakanaal met weer een andere valse identiteit contact met haar op en zegt dat hij naaktfoto’s van haar heeft. Hij dreigt deze te publiceren op internet. Ze kan dat voorkomen door geld over te maken. Als ze daar intrapt, heeft hij beet en gaat het van kwaad tot erger. Afhankelijk van de reactie van het slachtoffer moet ze steeds geld betalen of worden bepaalde transacties zelfs tegen seks afgedaan. Een van de slachtoffers meldde ons zelfs dat ze was verkracht. Al met al een zeer kwalijk fenomeen, waarbij ze vaak ook nog eens bewust proberen jonge kwetsbare vrouwen te vinden.”

Doe altijd aangifte
De Zeeuwse politie weet dat dit soort cybercrime onderzoeken heel moeilijk zijn: “Dit soort onderzoeken zijn lastig omdat de daders zich vaak achter valse social media accounts verschuilen. Het is voor politie en justitie daardoor moeilijk om achter de juiste identiteit te komen. Door knap recherchewerk hebben we zicht gekregen op dit viertal, waarna ze zijn aangehouden. Het blijkt dus heel belangrijk dat slachtoffers aangifte doen. Verder adviseren wij slachtoffers om bewijs te verzamelen op het moment dat sprake is van exposen. En tot slot: praat erover met ouders, familie of iemand anders die je vertrouwt, hoe eng dat ook is!”, aldus Van Herwijnen.

FOK! Wat een weer: k.k.k.k.k.k.k.k.oud!!!!!

Hohoho!  

Brrr... het is koud. Zeker als je in de gebieden zit met wolkenvelden, zoals in het noorden en oosten, dan was het erg onaangenaam buiten. Er stond een nare oostenwind die het voor het gevoel nog kouder maakte. Ik moest er helaas ook doorheen. Hier in het westen scheen de zon echter de hele dag. Overigens ook in het midden en zuiden. Het bleef wel overal droog.

Vannacht koelde het weer flink af. Er is kans op lokale gladheid. Dit bij minima van -1 tot -4 graden. Dat wordt weer ruiten krabben vanmorgen.

Overdag schijnt zeker in het zuiden de zon volop. In het midden iets minder, terwijl het in het noorden grotendeels bewolkt zal zijn. Het kwik ligt rond een ijskoude 2 graden. De oostelijke wind stelt gelukkig niet zo veel voor.

De aanval op dit koude weer wordt dit weekend ingezet. Waarschijnlijk al in de nacht van zaterdag op zondag. Er kan dan eerst wat (natte) sneeuw vallen die in het noordoosten even kan blijven liggen. Al snel gaat de sneeuw in een groot deel van het land over in regen en lopen de temperaturen op naar 6 tot 8 graden. En dan is de kou voorlopig weer uit de lucht.

Welterusten en gezond weer op!  

wandeling nabij Nijmegen (Foto: StateOfMind)
Een prachtige foto aan het einde van de middag in de Hatertse en Overasseltse Vennen, nabij Nijmegen. ( Foto: StateOfMind)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Babel geniet bij Oranje: "Zo kunnen ze niet zien of ik grijs word"

Ryan Babel geniet van zijn huidige rol bij Oranje. De 31-jarige aanvaller van Besiktas werd in oktober 2017 voor het eerst in zes jaar weer opgeroepen voor het Nederlands elftal en sindsdien vervult hij een belangrijke functie bij Oranje. Babel was verrast dat hij zich weer mocht melden bij de nationale ploeg en moest ook even wennen.

"Veel jongens met wie ik heb gespeeld waren er niet meer. Alleen Wesley Sneijder en Arjen Robben. Verder was het een nieuwe groep. Er waren ook wat regels veranderd. Ik keek om me heen, om te zien hoe ik me in zo'n groep moest bewegen. Nu ben ik one of the guys", vertelt de 54-voudig international in een interview met ELF Voetbal .

"Die jonge jongens maken nu soms grappen dat ik de oudste ben. Met dit rode haar kunnen ze niet zien of ik grijs word, hè. Ja, ik doe er alles aan om jong te blijven", lacht Babel, die niet wil beamen dat hij nu een volwaardig international genoemd mag worden. De routinier wil ook niet bevestigen dat hij altijd verzekerd is van een uitnodiging voor Oranje onder bondscoach Ronald Koeman.

"Ik ben bij Oranje de laatste van mijn generatie en zit in een nieuw tijdperk. Er zijn veel nieuwe, jonge spelers die aanstalten maken om bij Oranje te komen. Ik ken mijn plek. Mijn contract bij Besiktas loopt na dit seizoen af en ik weet nog niet hoe mijn toekomst eruit gaat zien. Mijn grootste wens voor het nieuwe jaar is dat ik fit blijf en mijn wedstrijden blijf spelen", aldus Babel.

Economische positie van vrouwen verbeterd

De economische positie van vrouwen is na de crisisjaren weer verbeterd. Dit blijkt uit de tiende Emancipatiemonitor van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Tussen 2015 en 2017 groeide het aandeel vrouwen met werk. Ook nam de gemiddelde arbeidsduur van vrouwen toe van 27 naar 28 uur per week.

De economische zelfstandigheid van vrouwen steeg van 58 naar ruim 60 procent. Maar vrouwen onderling verschillen in economische positie. Vrouwen met een laag onderwijsniveau en vrouwen met een niet-westerse migratieachtergrond werken minder vaak en zijn minder vaak economisch zelfstandig. Deze verschillen zijn de afgelopen tien jaar niet kleiner geworden.

Toename arbeidsduur
Na de crisisjaren steeg de gemiddelde arbeidsduur van vrouwen sterker dan ervoor. Vergeleken met tien jaar eerder hebben meer vrouwen een grote deeltijdbaan (28 tot 35 uur): 25 procent, tegen 20 procent in 2007. Vooral moeders met een partner werken nu gemiddeld meer uren. Dat komt ook doordat steeds meer vrouwen na de geboorte van hun eerste kind hetzelfde aantal uren werken als voor de geboorte. Was dat in 2007 nog 40 procent van de moeders, in 2017 was dit opgelopen tot bijna 60 procent.

4 van de 10 vrouwen passen met komst kinderen hun werkpatroon aan
Moeders met een partner en jonge kinderen zijn ook steeds vaker economisch zelfstandig: bijna 66 procent (2017) tegen 54 procent in 2007. Mochten ze alleen komen te staan - gemiddeld vier op de tien relaties eindigen in een scheiding - dan kunnen ze vaker dan voorheen zich financieel onderhouden. Ruim 40 procent van alle vrouwen gaat minder werken of stopt na de geboorte van het eerste kind. Het vaderschap heeft nauwelijks gevolgen voor de arbeidsdeelname van mannen: vaders werken gemiddeld 40 uur per week, voor en na de geboorte.

De zorg voor de kinderen verschilt ook tussen mannen en vrouwen: mannen nemen een derde van de uren zorg voor kinderen voor hun rekening,
vrouwen twee derde. Het aandeel van mannen in betaald werk is anderhalf keer zo groot als dat van vrouwen. Dit beeld is de afgelopen jaren gelijk gebleven.

Laagopgeleide vrouwen nog steeds minder vaak economisch zelfstandig
Vrouwen met een laag onderwijsniveau hebben minder vaak werk, werken minder uren en zijn minder vaak economische zelfstandig dan hoogopgeleide vrouwen. De arbeidsdeelname en –duur, en de economische zelfstandigheid van zowel laag- als hoogopgeleiden groeide de afgelopen tien jaar. Dit verschil in economische positie is de afgelopen jaren echter niet kleiner geworden.

Verschil in economische positie tussen vrouwen met en zonder migratieachtergrond toegenomen
In de crisisjaren daalde de arbeidsdeelname van vrouwen met een niet-westerse migratieachtergrond, en daarmee ook hun economische zelfstandigheid. Vanaf 2015 zijn meer niet-westerse vrouwen gaan werken, maar het verschil in arbeidsdeelname met vrouwen van Nederlandse komaf is nu groter dan in 2007. Wel is het verschil in arbeidsduur afgenomen. De arbeidsduur van niet-westerse vrouwen is al jaren hoger, maar doordat vrouwen zonder migratieachtergrond meer uren zijn gaan werken, is het verschil sinds 2007 kleiner geworden.

Nederland blijft kampioen deeltijdwerken
Nederland is al jaren koploper deeltijdwerken. Vergeleken met andere EU-landen hebben vrouwen in Nederland vaak betaald werk, maar nergens werken zij zo vaak in deeltijd als in ons land: 74 procent, tegen 31 procent gemiddeld in de EU. In tijd besteed aan de zorg voor kinderen ontlopen moeders en vaders in Nederland elkaar weinig vergeleken met andere lidstaten.

Shorttracker Knegt uitgeschakeld na vorkheftruckongeluk

Van 11 tot en met 13 januari wordt in Dordrecht gestreden om de Europese titels in het shorttrack, maar Sjinkie Knegt zal zijn titel niet verdedigen: de Fries heeft vrij ernstig spierletsel opgelopen bij een ongeluk...met een vorkheftruck.

Dinsdagmiddag ging het bij Knegt thuis in Bantega fout. Volgens de Europees kampioen kwam hij met zijn been bekneld te zitten tussen een schuurdeur en zijn vorkheftruck, die niet op de handrem stond. "Een flinke teleurstelling. Met de pijn valt het wel mee, dat is draaglijk, maar het is een enorme domper dat ik voorlopig niet kan schaatsen", aldus Knegt.

"Dat Sjinkie in Dordrecht zijn kwaliteiten niet kan laten zien is bijzonder jammer voor het Nederlandse shorttrack", reageerde bondscoach Jeroen Otter. "Hij was in topvorm, ik weet zeker dat hij voor de titel had kunnen gaan, heel zonde. Voor de andere Nederlanders is het nu de uitdaging om te laten zien dat we het ook zonder Sjinkie ver kunnen schoppen."

Darter De Zwaan ondanks topwedstrijd onderuit op WK tegen kampioen Cross

In het Londense Alexandra Palace is het wereldkampioenschap darts begonnen. Dat gebeurde met de eersterondepartij tussen de Nederlander Jeffrey de Zwaan en de Indiër Nitin The Royal Bengal Kumar, met als inzet een duel tegen regerend wereldkampioen Rob Cross. Het darten wordt donderdagavond live uitgezonden op RTL Z, omdat de Europa League op RTL 7 nog even in de weg zit.

Jeffrey de Zwaan (NED) - Nitin Kumar (IND)
De Zwaan won de eerste set met 3-0, maar in de tweede set begon Kumar toch prima partij te bieden. Het niveau ging voor beide heren omhoog: De Zwaan slingerde er een paar 180's in en kwam zelfs boven gemiddeld 100 punten per beurt uit. Met een 70-finish trok De Zwaan set twee naar zich toe, waarna hij een behoorlijk matige derde set met een 52-finish pakte.

"Ik ben natuurlijk blij", reageerde De Zwaan na afloop. "Ik heb lekker staan gooien, misschien niet zoals verwacht, maar goed, de eerste wedstrijd is binnen en we gaan op naar de tweede", stelde hij terecht vast. "De tweede set ging heel goed, in de derde viel de druk weg en ging het wat minder. Heel misschien was ik ook wel een beetje met mijn hoofd bij Cross, hoewel ik weet dat dat eigenlijk niet goed is", glimlachte The Black Cobra.

Jeffrey de Zwaan - Nitin Kumar (Bron: PDC)
Jeffrey de Zwaan - Nitin Kumar (Bron: PDC)

Martin Schindler (GER) - Cody Harris (NZL)
De 22-jarige Schindler leek toch wel de favoriet tegen de elf jaar oudere Nieuw-Zeelander Harris, maar The Codestar wist een prima list te bedenken en trok het duel naar zich toe. Dat begon al met winst in set één, waarna Schindler met onder meer een prima 95-finish set twee pakte. De derde set was in drie legs voor Harris, maar Schindler was in het vierde bedrijf dan weer een stuk beter. Het niveau werd er niet beter op, maar met finishes van 85 en 104 gooide Harris - die zich eerder nog dood wist te gooien vanaf 134 - het in set vijf toch op uitstekende wijze uit.

Martin Schindler - Cody Harris (Bron: PDC)
Martin Schindler - Cody Harris (Bron: PDC)

Jan Dekker (NED) - Lisa Ashton (ENG)
Het mocht flink wat moeite kosten, maar Dekker heeft zich via een van de twee vrouwen op het WK geplaatst voor de tweede ronde. Een uitgebreider verslag van het duel kun je hier lezen.

Rob Cross (ENG) - Jeffrey de Zwaan (NED)
De Zwaan begon uitermate sterk en voor de wereldkampioen goed en wel met zijn ogen kon knipperen had hij de eerste set al in drie legs verloren. Cross herpakte zich en in de beslissende leg van de tweede set - na een 84-finish van De Zwaan - gooide Cross 96 keurig in twee pijlen uit: 1-1. In set drie liet de Engelsman zien niet voor niks wereldkampioen te zijn, ondanks zijn matige jaar, en met een strakke 121-finish pakte hij de set: 2-1. Een 116-finish leverde De Zwaan in set vier nog wel de eerste leg op, maar Cross kwam er overheen en maakte het met een 52-finish af: 3-1 en einde WK voor De Zwaan.

Met zijn gemiddelde van 106,09 punten per beurt gooide De Zwaan overigens het op één na hoogste verliezende gemiddelde ooit: alleen Raymond van Barneveld sneuvelde ooit met een hoger gemiddelde. In 2017 ging hij in een epische halve finale onderuit tegen Michael van Gerwen, waarbij Van Barneveld tot 109,34 punten kwam.

Rob Cross - Jeffrey de Zwaan (Bron: PDC)
Rob Cross - Jeffrey de Zwaan (Bron: PDC)

FOK!Kerstprijsvraag: 14 december

Life is Strange: Before the Storm keren we terug naar Arcadia Bay, maar dit keer voor de evenementen van deel één. Dit betekent geen Max, een jonge Cloe en een aanwezige Rachel. De games is een prequel en bestaat uit meerdere episodes.

Vandaag bij de FOK!Kerstprijsvraag kun je de Life is Strange Before the Storm Limited Edition voor PlayStation 4 winnen. Enige wat je moet doen is de volgende vraag goed beantwoorden.

Hoeveel episodes heeft de Limited Edition van het spel?

Neem mij mee naar de prijsvraag! 

Lees hier de spelregels door. 

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1221
review
Outcast 2: A New Beginning
special
VrijMiBabes #201 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1220
special
Random Pics van de Dag #1219
special
Random Pics van de Dag #1218
©FOK.nl e.a.