Bellator MMA: historisch avondje

Michael Chandler is weer de koning in de lichtgewichtsklasse bij Bellator MMA. Tijdens MMA-gala Bellator 212 wist de vechter uit Missouri de kampioensgordel in zijn favoriete gewichtsklasse voor de derde maal in zijn carrière te winnen. Een prestatie die bij Bellator nog niet eerder was langsgekomen.

Voor Chandler was het extra lekker dat hij de titel terugwon van Brent Primus. Primus nam in juni 2017 de gordel van Chandler over, nadat de laatste last kreeg van een blessure aan zijn enkel en de dokter besloot dat de toenmalige kampioen niet verder kon vechten. Chandler heeft tijdens Bellator 212 dus weer laten zien wie de baas is.

De Bellator-veteraan is dan ook bijna niet in de problemen gekomen in zijn gevecht tegen Primus. Vroeg in de tweede ronde wist de nog ongeslagen Primus Chandler neer te slaan en Chandler werd bijna gewurgd, maar wist miraculeus te ontsnappen. Staand was Primus veel sterker, dus Chandler besloot het gevecht naar de grond te brengen en zo de harde stoten en trappen van Primus te ontwijken.

Een slimme strategie, vonden ook de juryleden, die Chandler alle vijf de ronden vonden domineren. Primus had geen antwoord tegen het sterke worstelgeweld van Chandler en hij lag het grootste gedeelte van het gevecht dan ook op zijn rug, de ground-and-pound van de sterke Chandler ontwijkend.

"Het was een fantastisch optreden van Primus", aldus de nieuwe kampioen. "Hij kwam hier echt om zijn titel te verdedigen en ik moest vechten voor wat ik waard was."

Frank Mir vs Javy Alaya
Niemand, maar dan ook niemand kon Frank Mir in zijn lange carrière laten afkloppen. Mir ging nog liever knockout door harde klappen, iets wat de afgelopen jaren vaker voorkwam dan hem lief was, dan opgeven. Aan het eind van zijn indrukwekkende carrière is het er dan toch van gekomen en op een manier die de MMA-veteraan onwaardig is.

Javy Alaya wist Mir aan het eind van de tweede ronde af te laten kloppen, nadat hij de voormalig UFC-kampioen tegen de kooi wist vast te zetten en hem een ongenadig pak slaag gaf. Het leek erop alsof Mir een blessure aan zijn mond had en hij besloot, hevig bloedend uit een hoofdwond, af te kloppen.

Gezond verstand won het van strijdlust, want later gaf Mir toe dat hij een breuk in zijn onderkaak bleek te hebben opgelopen. "Ik dacht dat het mijn tand was die de pijn veroorzaakte, dus die probeerde ik eruit te trekken, maar al snel werd de pijn te heftig", aldus Mir tegen Richard Hunter, een MMA-blogger.

Mir verloor dus ook zijn tweede gevecht voor organisatie Bellator, nadat hij eerder via KO verloor van de Russische Fedor Emelianenko  in het zwaargewichtstoernooi. Ayala won eindelijk weer eens, na tweemaal de kooi uit te lopen zonder overwinning.

Overige uitslagen Bellator 212:
Michael Chandler verslaat Brent Primus na jurybesluit (50-45 x3)
Javy Ayala verslaat Frank Mir na opgave (stoten, ronde 2) 
A.J. McKee verslaat Daniel Crawford na opgave (anaconda choke, ronde 1) 
Juliana Velasquez verslaat Alejandra Lara na jurybesluit (29-28, 28-29, 30-27)
Sam Sicilia verslaat Derek Campos na jurybesluit (29-28 x2, 28-29)
Toby Misech verslaat Edward Thommes door TKO (stoten, ronde 3) 
Tywan Claxton verslaat Kaeo Meyer door TKO (stoten, ronde 1) 
Robson Gracie Jr. verslaat Brysen Bolohao na opgave (rear-naked choke, ronde 2) 
Chris Avila verslaat Brandon Pieper na opgave (rear-naked choke, ronde 1)