Hockeyers via shoot-outs naar WK-finale

Doelman Pirmin Blaak heeft Nederland zaterdag in de halve finale tegen Australië met een ware heldenrol aan een finale-plaats op het WK in India geholpen. De goalie keepte fantastisch in de reguliere speeltijd, maar moest in de slotseconde toch capituleren (2-2). Shoot-outs waren daardoor noodzakelijk om een beslissing te brengen in deze ware thriller. En ook daarin ontpopte Blaak zich als de grote held bij Oranje door in de sudden death de beslissende shoot-out van Beale te pakken.

Oranje speelt zondag om 14.30 uur de finale tegen België, dat zaterdag eerder op de dag de eerste halve finale met 6-0 van Engeland won. Blaak, die na afloop als man of the match werd gehuldigd, stond glimmend voor de camera’s van de FIH. "Dit is geweldig. De gelijkmaker vlak voor tijd was pijnlijk, maar we gingen met veel vertrouwen de shoot-outs in. Bij de laatste shoot-out pakte mijn gok om de bal weg te slaan, goed uit. We hebben nu minder dan 24 uur voor de finale tegen België, maar we zullen snel herstellen en er morgen staan", zei de held van Oranje.

Vier jaar geleden was Nederland-Australië het affiche van de WK-finale en stond er na afloop 6-1 op het scorebord in Den Haag, voor Australië. Nu was Oranje in de halve finale in Bhubaneswar heer en meester op het blauwe veld van het uitverkochte Kalinga Stadium. Het Nederlands elftal moest alleen de eerste paar minuten de Australische storm overleven, maar toen die eerste paar cirkelpenetraties van Australië niets opleverden, kon Oranje het ritme bepalen, hoewel Australië altijd dreigend kon zijn.

Een fijne actie van Jonas de Geus werd mooi afgemaakt door nota bene verdediger Glenn Schuurman voor de 1-0. Seve van Ass dolde zijn verdediger en gaf voor, en via een Australische stick ging de bal achter Andrew Charter. De Australiërs gaven zich niet zomaar gewonnen, maar strafcorners, backhands en een heel vuurpeleton aan munitie werd op Pirmin Blaak afgevuurd, maar de Rotterdamse keeper gaf geen krimp en redde die eerste twee kwarten weergaloos.

In het derde kwart zakte Oranje iets in, maar wisten de Kookaburras weinig raad met het balbezit. Keeper Blaak hoefde weinig in actie te komen tegen een onmachtig Australië, dat op dat moment niet de macht leek te hebben een comeback te forceren. Twee was het Robbert Kemperman die Mirco Pruyser vrij zag staan. Eén keer vuurde Pruyser op Charter, vlak daarna miste Pruyser net de pass. Terwijl Oranje op 3-0 had kunnen staan, mocht Australië een strafcorner nemen, na een overtreding op Trent Mitton. Via de afschuif belandde de bal bij Tim Howard, die binnenflatste.

Met de 1-2 stand maakte het stadion veel lawaai tussen het derde en vierde kwart. De supporters maakten zich op voor een heet kwartiertje. Het was afwachten hoe Oranje zou reageren op de tegentreffer. Het antwoord was goed. Ondanks de enorme druk van Australië leek de Nederlandse defensie stand te houden. Australië wisselde de goalie voor een veldspeler en zette nog meer druk. Drie minuten voor tijd kregen de Aussies een strafcorner, maar met een magistrale redding voorkwam Blaak de gelijkmaker.

Terwijl in het stadion het aftellen al bijna begonnen, sloeg het noodlot toch toe voor Oranje Eddy Ockenden tikte de bal richting het doel, Schuurman kreeg ‘m verkeerd op zijn stick en zag tot zijn afgrijzen de bal door de benen van Blaak rollen: 2-2. 25 seconden later was de wedstrijd voorbij. Shoot-outs.

Daarin kwam Oranje, na een misser van Zalewski, op voorsprong via Hertzberger. Maar na missers van Pruyser en Kemperman stond Australië plots op winst. Een misser van Tim Brand, de geboren Nederlander, zorgde voor een comeback van Oranje. En toen Thijs van Dam de 3-3 in de shoot-outs maakte na een heerlijke turn was alles weer mogelijk in de sudden death.

Die werd begonnen door Hertzberger, die deed waarvoor hij was meegenomen naar India: scoren. Beale moest gelijk maken. Hij koos voor zijn forehand, maar voor hij kon uithalen, tikte Blaak de bal weg. Nederland won zo de shoot-outs en staat in de WK-finale.

Hockeyers via shoot-outs naar WK-finale (Pro Shots / Bart Scheulderman)
Hockeyers via shoot-outs naar WK-finale (Pro Shots / Bart Scheulderman)