Duitse bobsleeŽrs domineren voor eigen publiek

heywoodu

Tijdens de World Cup bobsleeën in het Duitse Winterberg hebben de thuisfans zaterdag prima kunnen juichen. De mannen kwamen in actie in de viermansbob - voor het eerst dit seizoen - en de vrouwen hadden ook een wedstrijd op het programma, wat bij elkaar maar liefst vijf Duitse podiumplekken opleverde.

Bij de vrouwen werd het een bijzonder spannende strijd tussen drie teams. Olympisch kampioene Mariama Jamanka zette met remster Annika Drazek de snelste tijd neer in de eerste run, op 0,08 seconden gevolgd door landgenotes Stephanie Schneider en Ann-Christin Strack, terwijl de Amerikaanse Elana Mayers Taylor met remster Kwaza Lake 0,17 seconden toe moest geven.

Het Amerikaanse duo denderde in de tweede run rap naar beneden, maar maakte slechts één honderdste goed op Schneider en Strack. Jamanka slaagde er na een voor haar doen slordige run niet in haar voorsprong te verdedigen: ze kwam 0,07 seconden achter Schneider terecht, 0,01 voor Meyers Taylor.

De twaalfde en laatste plek was voor de Belgische veterane Elfje Willemsen, die afscheid nam van het leven als atlete. Dat deed ze samen met remster Hanna Mariën, die speciaal voor de gelegenheid voor het eerst sinds de Olympische Spelen van 2014 weer in de slee stapte.

Uitgerekend in Winterberg ging de winst bij de vrouwen zo naar een pilote uit Altenberg en dat was bij de mannen niet anders. Sterker nog, het werd in de viermansbobs een 1-2'tje voor de Altenberger piloten: het team van Nico Walther pakte in de eerste run 0,02 seconden voorsprong op Francesco Friedrich's team en wist dat in run twee te vergroten naar 0,07 seconden.

Op 'ruime' afstand ging plek drie ook al naar Duitsland: Johannes Lochner noteerde de snelste tweede run van iedereen en pakte zo met zijn team op 0,22 seconden de derde plek. Ivo de Bruin kende een nette tweede run en eindigde samen met Dennis Veenker, Joost Dumas en Janko Franjic op de veertiende plek.