Baansprinters blijven onverslaanbaar in World Cup

heywoodu

De Nederlandse teamsprinters blijven onverslaanbaar in het baanwielrennen. Na zeges tijdens de World Cup-wedstrijden in Parijs, Milton en Berlijn was er ook in Londen Nederlandse winst op de teamsprint.

Roy van den Berg, Harrie Lavreysen en Matthijs Büchli stonden in de finale tegenover Groot-Brittannië, waarbij Büchli het stokje weer overnam van Jeffrey Hoogland, die de eerste ronde reed. Na starter Van den Berg was het nog even spannend, maar Ryan Owens, Philip Hindes en Joseph Truman bleken uiteindelijk volstrekt kansloos: 42,789 tegen 44,186 seconden. De Duitse ploeg klopte Polen in de strijd om het brons.

Bij de vrouwen was er brons voor Nederland. Kyra Lamberink en Shanne Braspennincx waren in de kleine finale een maatje te groot voor Sandie Clair en Mathilde Gros uit Frankrijk, nadat Hetty van de Wouw de kwalificaties had gereden. Lin Junhong en Zhong Tianshi uit China wonnen een uiterst spannende strijd om goud van Miriam Welte en Emma Hinze uit Duitsland: 32,771 tegen 32,808 seconden.

Katie Archibald, Eleanor Dickinson, Neah Evans en Laura Kenny domineerden in de finale van de ploegenachtervolging. Het Britse kwartet nam het op tegen de Verenide Staten, maar zette de Amerikaanse ploeg nog voor het einde op een rondje en dus was de finale voorbij. Italië klopte het Britse Team Breeze in een mooie strijd om brons.

Op de ploegenachtervolging bij de mannen was het Huub Wattbike Test Team een klasse apart. De Britse ploeg, met naast wereldrecordhouder Ashton Lambie ook John Archibald, Daniel Bigham en Jonathan Wale in de gelederen, was vooral in de slotfase toch een maatje te groot voor het Belgische kwartet. De nationale Britse ploeg leek lang op weg te zijn naar plek vier, maar doordat de Italianen in de slotronden compleet instortten wonnen de Britten met drie honderdsten van een seconde alsnog.