Da Costa begint Formule E-seizoen met pole, Vandoorne en Frijns prima

Antonio Felix Da Costa begint het nieuwe Formule E-seizoen vanaf poleposition. De coureur van het fabrieksteam van BMW Andretti was in de eerste kwalificatiegroep de snelste in de Saoedische straten van Ad Diriyah, waarna niemand zijn tijd verbeterde.

Het regent een dag of drie per jaar in Ad Diriyah, maar uitgerekend zaterdag viel er een enorme plens water vroeg in de dag. De trainingen moesten vervangen worden door een korte sessie, waarna de kwalificatie van start ging met twee groepen en zonder de gebruikelijke superpole.

Da Costa noteerde in groep één de snelste tijd, voor Tom Dillmann, José Maria Lopez en Sebastien Buemi. De van de Formule 1-overgestapte Stoffel Vandoorne - met Vandoorne en Felipe Massa rijden er nu negen voormalig F1-coureurs mee - maakte een sterke indruk en reed met zijn auto van HWA Racelab baar de snelste tijd in groep twee, wat hem de vijfde plek op de startgrid opleverde. Robin Frijns debuteerde voor Virgin Audi en tekende voor de achtste plek, voor de Belg Jerome D'Ambrosio.

Om 13.00 uur Nederlandse tijd begint de eerste race ooit met de nieuwe generatie Formule E-auto's, waarbij een autowissel halverwege niet meer nodig is. De race is live te zien op Ziggo Sport en Eurosport 1. In Ad Diriyah werd voor het eerst ook gereden in de nieuwe Jaguar iPace eTrophy, waarin Simon Evans de winst pakte.

Update 12.40 uur
Meerdere coureurs zijn hun snelste ronde kwijtgeraakt wegens het overtreden van de regels. Onder hen ook Robin Frijns, die nu niet als achtste, maar als twintigste zal vertrekken.