Bezorgdheid om skiër Gisin na zware val: "Hij was erg lang bewusteloos"

Alpineskiër Aleksander Aamodt Kilde won zaterdag de super-G op de Saslong-piste in het Italiaanse Val Gardena/Gröden, maar de aandacht was er vooral voor Marc Gisin. Hij kwam hard ten val en dat leverde een ieder serieuze zorgen op.

De Zwitser ging op zo ongeveer de slechtst mogelijke plek onderuit: vlak voor de monsterlijke Kamelbuckelsprong. Hij vloog er door de lucht, kwam hard op de piste terecht en was overduidelijk buiten bewustzijn, getuige de manier waarop hij naar beneden rolde. Na een lange onderbreking werd hij met de helikopter afgevoerd naar het eveneens in Süd-Tirol gelegen Bozen, waar bleek dat hij er met een gebroken bekken mogelijk nog vrij genadig vanaf komt.

Zus Michelle Gisin, zelf ook actief in het World Cup-circuit, liet tegenover het Zwitserse Blick weten dat haar broer 'erg lang' buiten bewustzijn is geweest en pas in het ziekenhuis weer bij zinnen kwam. Het lijkt er vooralsnog op dat er van zaken als hersenletsel geen sprake is en zijn toestand wordt omschreven als stabiel.

"Zoiets is altijd een risico in onze sport en als het eenmaal gebeurt kun je eigenlijk niks doen. Ik wens hem al het beste", aldus winnaar Kilde na afloop. Ook Gisin's teamgenoot Feuz, goed voor plek drie, was begrijpelijkerwijze niet al te veel bezig met zijn eigen resultaat: "Dat is echt een van de slechtste plekken waar zoiets kan gebeuren. Mijn run was goed, maar daar kan ik me nu natuurlijk niet echt blij mee voelen", aldus Kugelblitz.

Gisin kwam als eens eerder zwaar ten val: in januari 2015 ging hij hard onderuit op de beruchte Streif in Kitzbühel, waarbij hij zijn seizoen met een behoorlijke hersenschudding moest beëindigen.