FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 1 januari 2017

WK darts: Van Gerwen na 'beste wedstrijd ooit' langs Van Barneveld naar finale

 Michael van Gerwen heeft zich geplaatst voor de finale van het wereldkampioenschap darts van de PDC. De Brabander rekende in een duel van een bizar hoog niveau af met Raymond van Barneveld.

Van Barneveld begon furieus aan het duel. Zijn scores waren gewoon goed, maar zijn finishes waren zo trefzeker als de slimme HR-Radiatorfolie van TONZON: hij opende met 107, gevolgd door een prachtige 131-finish en met een finish van 96 - en honderd procent op de dubbels - won Barney de eerste set. Van Gerwen reageerde met een 124-finish, waarna Van Barneveld door een leg met twee 180's op 1-1 kwam. Barney gooide er een briljante finish van 160 achteraan, gevolgd door 114 van Van Gerwen. Met dubbel 20 maakte Mighty Mike de set van ongekend niveau af: 1-1.

Ook na het spetterende begin van de wedstrijd leek het alsof er magneetjes in de triple 20 zaten. De beide heren bleven de ene na de andere hoge score in het bord schroeien, waarbij Van Barneveld nog altijd geen enkele dubbel miste. Het leverde hem echter niet de set op, want die ging naar Van Gerwen: Barney kreeg één leg niet binnen vier beurten uit en daar profiteerde de 'groene sloopkogel' van. De Hagenaar opende set vier met twee keer 180 en kon voor de negendarter gooien. Dat lukte niet, wat hem zelfs even de leg leek te kosten. Met een 127-finish kwam hij op 0-2, waarna hij voor het eerst een dubbel (20) miste. Toch pakte hij de set, waardoor de kemphanen met 2-2 de pauze in gingen. 

In set vijf ging het niveau even iets omlaag. Van Gerwen miste een aantal dubbels, maar scoorde zo goed dat nagenoeg alles binnen twaalf darts uit was. Het leverde hem wederom een voorsprong op: 3-2. Van Barneveld begon in de problemen te komen en Mighty Mike gooide er een juist nog een tandje bij. De extra versnelling leverde hem de 4-2 op. De Hagenaar kon door een zeldzame gemiste dubbel van Van Gerwen nog een leg pakken in de volgende set, maar tegen het geweld van de Brabander was simpelweg niks uit te halen: 5-2.

De eerste leg van set acht leverde Van Gerwen bijna een negendarter op: hij gooide de laatste pijl enkele millimeters naast de dubbel 12. Van Barneveld wist vervolgens met een finish op bulls-eye nog op gelijke hoogte te komen, maar daar bleef het bij voor de vijfvoudig wereldkampioen. Van Gerwen maakte het af en won de wedstrijd met 6-2.

Van Gerwen eindigde met een bizar gemiddelde van 114,05 punten. Dat is veruit het hoogste gemiddelde ooit op een WK: in 2002 gooide Phil Taylor ooit 111,21 punten gemiddeld tegen Shayne Burgess, in een ruim kortere wedstrijd. Dat record is na vijftien jaar verpletterd. Van Barneveld gooide met 109,34 overigens ook een zelden vertoond gemiddelde: Taylor's 111,21 en 110,94 in de WK-finale van 2009 - tegen de Hagenaar - waren de enige WK-wedstrijden ooit met een hoger gemiddelde dan wat Barney zondagavond gooide.

Michael van Gerwen - Raymond van Barneveld (Bron: PDC)
Michael van Gerwen - Raymond van Barneveld (Bron: PDC)

WK darts: Anderson wint Schotse clash en staat voor derde keer op rij in finale

Gary Anderson staat voor de derde keer op een rij in de finale van het wereldkampioenschap darts van de PDC. In een Schotse halve finale won hij met 6-3 van Peter Wright. Op de momenten dat het moest kon Anderson vaak steeds toeslaan. 

Wright knalde uit de startblokken met 180, maar hield zijn leg niet, omdat hij zes pijlen op de dubbel miste. Anderson gooide dubbel zestien raak en opende met een break. De titelverdediger pakte zelfs de eerste set met 3-0. Na vijf legs was het voor het eerst raak voor Wright. Hij kon Anderson terugbreaken, maar moest toch toezien hoe de tweede set met 3-2 naar The Flying Scotsman ging.

Anderson wist opnieuw een break te pakken in de derde set, maar Wright brak direct terug en kon vervolgens zijn begonnen set met 3-1 houden. Anderson leek set vier eenvoudig binnen te halen door een 118-break te gooien. Wright kwam echter terug met finishes van 118 en 116. Op he juiste moment stond Anderson er weer, trok toch de vierde set naar zich toe en kwam op 3-1. Na vier sets was het algemene beeld dat Wright iets te veel de dubbels miste op de cruciale momenten.

In set vijf kwam Anderson opnieuw 2-0 voor, Hij gooide vervolgens zijn tiendde 180 en kreeg twee pijlen voor de set, nadat Wright 161 niet uitgooide. Anderson faalde, waarna Wright er 2-1 van maakte. Met een 80-finish werd het 2-2 en Snakebite ging er vervolgens met een 90-finish vandoor. 

Voor de derde keer op rij was een beslissende leg nodig om de set te beslissen. Wright moest 121 uitgooien om de set te pakken, maar mocht terugkomen omdat Anderson 68 niet uitgooide. Het was vervolgens wel raak en het werd 3-3 in sets. Wright kon echter niet op voorsprong komen, want opnieuw was de eerste leg van een set voor Anderson. Hij won vervolgens de set met 3-1, en kwam 4-3 voor, door 157 uit te gooien. 

Anderson had de turbo aangezet en won eenvoudig de achtste set met 3-0. De titelverdediger begon vervolgens set negen met een break van 121. Het werd moeizaam 2-0. Het ging uiteindelijk moeizaam maar Anderson gooide dubbel tien en staat voor de derde keer op een rijs in de finale van het WK. 

Stats Anderson - Wright. (Bron: PDC)
Stats Anderson - Wright. (Bron: PDC)

James Harden schrijft basketbalgeschiedenis

Terwijl in Nederland de champagneflessen ontkurkt werden en er oliebollen werden gegeten, werd op Oudjaarsdag in Amerika nog vrolijk gebasketbald. Het zou de heren miljonairs vergeven zijn als ze deze dag een gezapige wedstrijd zouden spelen, maar meerdere spelers besloten 2016 in stijl af te sluiten.

Giannis Antetokounmpo bezorgde met een fenomenale wedstrijd Milwaukee de zege tegen de Chicago Bulls en Russell Westbrook had in recordtijd een triple double tegen de Los Angeles Clippers, maar beide prestaties werden overschaduwd door de man met de mooiste baard in de NBA. James Harden kwam tegen de New York Knicks tot de onwaarschijnlijke aantallen van 53 punten, 16 rebounds en 17 assists.

De Knicks traden in Houston aan zonder Kristaps Porzingis en Courtney Lee. Ondanks dit gemis was er een daverende start van Harden. Halverwege het tweede kwart stonden de Knicks 40-46 voor. De Rockets sloten het tweede kwart echter af met een 29-9 run. In de rust bleef Carmelo Anthony ook achter in de kleedkamer voor New York waardoor het nooit meer echt spannend werd. De Knicks kwamen nog een paar keer tot vier punten, maar Houston bleef altijd aan de goede kant van de score: 129-122.

Hardens cijfers in deze wedstrijd mogen met recht historisch worden genoemd. Nooit in de geschiedenis van de NBA wist een speler 50 punten, 15 rebounds en 15 assists in één wedstrijd te noteren. De 53 punten waren voor Harden een persoonlijk record. Hij verbeterde zijn persoonlijke hoogste puntenaantal van 51 met een driepunter een minuut voor tijd. Het leverde hem een staande ovatie op van het thuispubliek.

Hardens historische avond (Bron: YouTube)

Harden verstevigde zijn kandidatuur voor de meest presigieuze individuele prijs in de NBA, de titel van Meest Waardevolle Speler (MVP). Zijn grote concurrent voor deze titel is Russell Westbrook, zijn oud-ploeggenoot van de Oklahoma City Thunder. Westbrook trad met de Thunder aan tegen de Los Angeles Clippers. Een week of twee geleden stonden de Clippers nog derde in het westen, maar door blessures van Chris Paul en Blake Griffin is de ploeg flink weggezakt.

Oklahoma City had geen kind aan de gehavende Clippers. Na één kwart stond het al 33-12 en de Thunder mocht halverwege de kleedkamer opzoeken met een 69-40 voorsprong. Westbrook had op dat moment al genoeg punten, rebounds en assists bij elkaar gesprokkeld voor zijn zestiende triple double van het seizoen. Ter vergelijk, alleen Wilt Chamberlain, Magic Johnson en Oscar Robertson deden in de NBA geschiedenis beter. En het seizoen is nog lang niet op de helft.

Het restant van de wedstrijd was een formaliteit die vooral door de bankzitters werd gespeeld. Eindstand werd 114-88. Enes Kanter werd met 23 punten topscorer bij de Thunder, Westbrook noteerde 17 punten, 12 rebounds en 14 assists. Voor de Clippers de zesde nederlaag op rij, waardoor ze naar de zevende plek in het westen zijn gezakt. Er is geen sprake van paniek in Los Angeles. De blessures van Griffin en Paul vallen mee en het seizoen is nog lang.

Basketbalfans in Milwaukee kunnen het nieuwe jaar met vertrouwen tegemoet zien. De Bucks, al jaren één van de minst presterende ploegen in de NBA, heeft een jonge kern die zich in rap tempo ontwikkelt en sinds een paar weken begint het erop te lijken dat ook rookie Malcolm Brogdon een ster kan worden.

De Bucks wonnen op bezoek bij de Chicago Bulls met 96-116. De ploegen zijn directe concurrenten voor een play-off plaats, maar het was vooral de manier waarop die opzien baarde. Giannis Antetokounmpo, hier al vaak voorbij gekomen, domineerde de wedstrijd zowel aanvallend als verdedigend. De Griek miste maar zes schoten en kwam met een variëteit aan dunks, schoten en lay-ups tot 35 punten. Hij voegde hier 9 rebounds en 7 assists aan toe. Verdedigend kwam hij tot 7 blocks en 2 steals.

Giannis heeft een prima luitenant in Jabari Parker. De pas 21-jarige power forward is aan zijn derde seizoen bezig en hij heeft dit jaar een grote sprong gemaakt. Met 27 punten leverde hij ook een grote bijdrage aan de zege. En dan heeft Milwaukee nog Malcolm Brogdon. De guard werd deze zomer door de Bucks gekozen in de jaarlijkse draft. Dit gebeurde pas in de tweede ronde en het gebeurt niet vaak dat spelers die laat in de draft worden gekozen direct een belangrijke bijdrage leveren.
De NBA leerde Brogdon vorige maand kennen toen de rookie over LeBron James heen dunkte. Een teken van disrespect, maar ook van bravour. Tegen de Bulls kwam Brogdon tot 15 punten, 11 rebounds en 12 assists, de eerste triple double uit zijn carriere.

Bij Chicago werd Jimmy Butler zoals gewoonlijk topscrorer. De forward scoorde 26 punten. Dwyane Wade bleef steen op 8 punten. Rajon Rondo, de laatste tijd vaker in het nieuws wegens wangedrag dan sportief succes, werd op de bank gehouden.

Uitslagen

Sacramento Kings – Memphis Grizzlies 98-112
Chicago Bulls – Milwaukee Bucks 96-116
Charlotte Hornets – Cleveland Cavaliers 109-121
Houston Rockets – New York Knicks 129-122
Utah Jazz – Phoenis Suns 91-86
Oklahoma City Thunder – Los Angeles Clippers 114-88

Eastern Conference

Cleveland Cavaliers 25-7
Toronto Raptors 22-10
Boston Celtics 20-14
Charlotte Hornets 19-15
Atlanta Hawks 17-16
Washington Wizards 16-16
Milwaukee Bucks 16-16
New York Knicks 16-17
Indiana Pacers 16-18
Chicago Bulls 16-18
Orlando Magic 15-19
Detroit Pistons 15-20
Miami Heat 10-24
Brooklyn Nets 8-24
Philadelphia 76ers 8-24

Western Conference

Golden State Warriors 29-5
San Antonio Spurs 27-6
Houston Rockets 26-9
Utah Jazz 21-13
Oklahoma City Thunder 21-13
Memhis Grizzlies 22-14
Los Angeles Clippers 22-14
Sacramento Kings 14-19
Denver Nuggets 14-19
Portland Trail Blazers 14-21
New Orleans Pelicans 14-21
Los Angeles Lakers 12-24
Minnesota Timberwolves 11-22
Phoenix Suns 10-24
Dallas Mavericks 10-24

Water in Maas-Waalkanaal gepompt

Rijkswaterstaat begint maandag met het pompen van water vanuit de Maas naar het Maas-Waalkanaal. De maatregel moet beperkte scheepvaart op het kanaal weer mogelijk maken.

De scheepvaart op het Maas-Waalkanaal is sinds donderdagavond door een aanvaring gestremd. Een schip botste bij Grave tegen een stuw, die zwaar beschadigd raakte. Daardoor zakte het waterpeil. Dat is nu te laag voor de scheepvaart. Ook zijn woonboten scheef komen te liggen.

Voor het transport van het water naar het Maas-Waalkanaal plaatst Rijkswaterstaat maandag twee grote pompen op een ponton in een oude sluiskolk in Heumen. Die pompen kunnen vermoedelijk maandagmiddag draaien. Rijkswaterstaat verwacht dat het een aantal dagen duurt voordat het oorspronkelijk waterpeil in het Maas-Waalkanaal is bereikt.

Water in Maas-Waalkanaal gepompt
Water in Maas-Waalkanaal gepompt (Foto: ANP)

Moeder Wesley Sneijder: ga weg uit Istanbul

De moeder van Wesley Sneijder hoopt dat haar zoon met zijn gezin weggaat uit Istanbul. Dat heeft ze tegen Shownieuws gezegd in een eerste reactie op de aanslag op nachtclub Reina in Istanbul, waarbij 39 mensen om het leven zijn gekomen.

De vrouw van Sneijder, Yolanthe, was een vaste bezoeker van de nachtclub, meldde De Telegraaf eerder zondag. Zijn moeder Sylvie zegt dat haar zoon direct op de hoogte was van de aanslag. "Ze zijn op vakantie. Gelukkig wel", vertelt ze."Wat als zij daar wel waren geweest en daar oud en nieuw hadden gevierd? Wat dan?", vraagt de moeder van de speler van Galatasaray zich verder af.

Sylvie stelt er iedere dag mee bezig te zijn dat haar familieleden "daar" zitten. "Ik hoop iedere dag weer dat er niks gebeurt. Wesley moet natuurlijk gewoon weer daar naartoe om te voetballen. Het is iedere dag hopen en bidden dat ze daar eigenlijk weggaan."

Moeder Wesley Sneijder: ga weg uit Istanbul
Moeder Wesley Sneijder: ga weg uit Istanbul (Foto: BuzzE)

Vitesse biedt Büttner contract aan

Alexander Büttner heeft een contractvoorstel gekregen van Vitesse. De 27-jarige linkspoot zit momenteel zonder club.

Vitesse zei vorige week nog dat een terugkeer van Büttner in Arnhem niet aan de orde was. De verdediger bevestigt nu echter aan Omroep Gelderland dat hij toch een aanbieding heeft gekregen. Eerder zei de Doetinchemmer al dat hij het wel ziet zitten om weer in Nederland te gaan spelen.

In de zomer van 2012 maakte Büttner een droomtransfer van Vitesse naar Manchester United. Daar kwam de voormalig jeugdinternational in twee seizoenen echter weinig aan spelen toe. Een overstap naar Dinamo Moskou werd ook niet wat hij ervan verwachtte en vanaf februari 2016 besloot Anderlecht hem te huren.

Büttner liet onlangs zijn contract ontbinden en hij is dus transfervrij. Tussen 2008 en 2012 was de linskback een geliefde speler in de Gelredome en de fans riepen hem in 2012 uit tot speler van het jaar.

Stijn Vreven nieuwe trainer NAC Breda

NAC Breda heeft een nieuwe trainer gevonden. Het is Stijn Vreven geworden, die was beschikbaar nadat hij eind oktober ontslagen was bij Waasland-Beveren. Volgens VTM Nieuws zal hij een contract tekenen tot en met het einde van dit seizoen. Vreven volgt Marinus Dijkhuizen op, die net voor de kerst ontslagen werd.  

Afgelopen maandag werd al bekend dat NAC en Vreven onderhandelden. "Het is een fantastische club. Een echte volksclub, dat past wel bij mij", zei hij toen. Vreven is geen onbekende in Nederland. Hij groeide van 1999 tot en met 2003 uit tot een cultheld bij FC Utrecht. De fans daar droegen hem op handen vanwege zijn tomeloze inzet en (bloed)fanatieke verdedigingswerk. Verder speelde hij nog twee seizoenen voor Vitesse en één bij ADO Den Haag. 

Vreven werd bij Waasland-Beveren ontslagen na  Na tegenvallende resultaten. Eerder coachte hij ook Esperanza Neerpelt, Dessel Sport en Lommel United. Vreven mag aan de bak bij NAC Breda. De club staat momenteel achtste in de Eerste Divisie en zal nog aan de bak moeten om zich een goede uitgangspositie te verwerven voor een plek in de play-offs. 

Hoogtepunten uit de tijd van Stijn Vreven bij FC Utrecht. (Bron: YouTube)


Update 20.50 uur

NAC heeft inmiddels een persbericht op haar website gezet. De deal is rond. Maandag volgt een persconferentie.  Stijn Vreven is tevreden met zijn overgang naar NAC: "Ik ben blij dat ik bij een prachtige club als NAC aan de slag mag als trainer. Deze club heeft fantastische supporters die altijd vol achter de club staan. Dat weet ik ook nog uit mijn periode als speler. NAC leeft enorm en de betrokkenheid van iedereen in en rondom de club is enorm groot. Het hondstrouwe publiek verwacht iedere wedstrijd dat de spelers voor ze door het vuur gaan. Wat dat betreft passen de waarden van deze club en het publiek goed bij mij. Ik kan niet wachten tot de eerste thuiswedstrijd in het altijd sfeervolle stadion."

Eerste bestorming Spaanse enclave van 2017

In de eerste uren van dit jaar hebben meer dan 1100 migranten de hekwerken rond de Spaanse Noord-Afrikaanse enclave Ceuta bestormd. Spaanse en Marokkaanse grensbewakers probeerden de massale grensoverschrijding te voorkomen. Daarbij zijn vijf Spaanse en talrijke Marokkaanse agenten gewond geraakt, volgens meldingen van Spaanse media.

De aanstormende migranten, veelal mensen uit zwart-Afrika, gedroegen zich georganiseerd en erg gewelddadig, volgens de autoriteiten. Het is uiteindelijk maar twee mensen gelukt over de hekwerken te klimmen en op Spaanse bodem terecht te komen. Zij moesten met verwondingen naar een ziekenhuis worden gebracht.

Ceuta in Noord-Afrika is al zeshonderd jaar Portugees of Spaans grondgebied en ligt aan de Straat van Gibraltar, ongeveer 15 kilometer van de Spaanse kust verwijderd. Het stukje EU in Afrika wordt langs de 8 kilometer lange grens afgeschermd door een dubbele rij van 6 meter hoge hekwerken. Toch proberen vaak mensen die naar Europa willen die hekwerken te trotseren.

Eerste bestorming Spaanse enclave van 2017
Eerste bestorming Spaanse enclave van 2017 (Foto: ANP)

Ook Witsel gaat voor Chinese miljoenen

Het is inmiddels bekend dat de Chinese voetbalclubs met grof geld inkopen aan het doen zijn. Ook een van de Belgische topspelers trekt nu naar het Verre Oosten: Axel Witsel gaat van Zenit Sint-Petersburg naar China.

Het is niet officieel bekend om welke club het gaat, maar Shanghai SIPG lijkt de voornaamste kandidaat te zijn. Onder meer Hulk en Oscar spelen daar al, terwijl Zenit's voormalige trainer André Villas-Boas er de coach is. Volgens RTBF zou Witsel een slordige achttien miljoen euro per jaar gaan verdienen in de Chinese Super League. 

Witsel wordt al lang aan Juventus gelinkt, maar de Italiaanse topclub wil niet genoeg geld om tafel leggen om hem van Zenit over te nemen. Volgens Italiaanse media wil de Oude Dame de Belg overnemen voor zes miljoen, een peulenschil voor de rijke Chinezen. 

Wereldgoal Giroud helpt Arsenal aan zege

Arsenal heeft de derde plek in de Premier League overgenomen. Mede door een fantastisch doelpunt van Olivier Giroud won de Londense ploeg van stadgenoot Crystal Palace. Het werd 2-0. 

Arsenal speelde z'n 200ste wedstrijd in het Emirates Stadium en dat werd gevierd met misschien wel de mooiste treffer die er ooit is gemaakt. Olivier Giroud stond met een handig balletje achter het standbeen aan de basis van een counteraanval. Even later bediende Alexis Sánchez de Fransman, die met een weergaloze 'scorpion kick' via onderkant lat scoorde.

Bij die ene treffer bleef het in de eerste helft, omdat Sánchez in blessuretijd een grote mogelijkheid onbenut liet. Doelman Wayne Hennessey lag in de weg. Tien minuten na rust werd het toch 2-0. Crystal Palace kreeg een voorzet van Monreal niet weggewerkt en Alex Iwobi kopte raak, opnieuw via de onderkant van de lat.

Palace kreeg vervolgens toch een aantal kansjes. Keeper Petr Cech moest ingrijpen bij doelpogingen van Christian Benteke en Yohan Cabaye, terwijl Martin Kelly kort daarna van dichtbij een volley volledig miste. Arsenal nam het initiatief weer over en het werd nog een aantal keren gevaarlijk, maar het bleef bij 2-0.

The Gunners profiteren daarmee van de nederlaag van Manchester City bij Liverpool (1-0). Het team van Arsène Wenger staat nu derde op de ranglijst, één punt boven zowel City als Tottenham Hotspur. Het gat met Liverpool en koploper Chelsea is respectievelijk drie en negen punten.

Noorse langlaufsters nemen macht over in Tour de Ski

De Noorse langlaufsters hebben in de tweede etappe van de Tour de Ski de macht overgenomen. In het Zwitserse Val Müstair won Stina Nilsson uit Zweden zaterdag de eerste etappe, een sprint in vrije stijl, maar zondag werd de Noorse vlag gehesen.

In Val Müstair stond zondag de tweede etappe op het programma, een massastart over vijf kilometer in klassieke stijl. Het duurde niet heel lang voor het Noorse duo Ingvild Flugstad Østberg en Heidi Weng, de grote favorieten voor de eindzege, er vandoor gingen. Ze kregen de Finse Krista Pärmäkoski mee, samen met Nilsson de enige die - als er een wonder gebeurt - de Noorsen zou kunnen bedreigen. 

In de slotkilometer sloeg Østberg haar slag. Ze verloor al kostbare seconden op Weng in de eerste etappe, terwijl ze juist op de korte etappes tijd moet pakken op haar concurrente. Dat deed ze zondag wel, maar heel veel was het niet: Weng kwam na Østberg als tweede over de streep, zeven seconden later. Pärmäkoski werd derde, de Zwitserse thuisfans stonden op de banken voor een prachtige vierde plek van Nadine Fähndrich. Nilsson eindigde als vijfde.

Østberg gaat aan de leiding in het algemeen klassement. Ze heeft daarin tien seconden voorsprong op Weng, terwijl Nilsson op 23 seconden derde staat. 

Agenten zijn helemaal klaar met geweld

Politiemensen zitten niet meer te wachten op medeleven of mooie woorden na weer een zware jaarwisseling. Dat zegt voorzitter Gerrit van de Kamp van de politievakbond ACP. Diverse agenten en ook andere hulpverleners zijn opnieuw gehinderd in hun werk of liepen verwondingen op omdat ze werden bekogeld met vuurwerk. Een agent ligt zwaargewond in het ziekenhuis nadat hij werd aangereden in Den Haag.

"Er is eigenlijk al zoveel over gezegd en we hebben al zoveel geprobeerd en gedaan, maar het is weer misgegaan. Met mooie woorden kom je er niet meer. De politiek moet nu echt actie ondernemen en ons de middelen bieden waar we iets mee kunnen", aldus Van de Kamp.

Het geweld tegen de hulpverleners lijkt volgens Van de Kamp erger dan vorig jaar. "We hebben de indruk dat het op tal van plekken behoorlijk ernstig was. Het leidt ook wel tot cynisme. Mensen denken zo langzamerhand: daar gaan we weer. Maar we zijn er nu echt klaar mee. De politiek is nu echt aan zet."

Politievakbond ACP: politiek is nu aan zet
Politievakbond ACP: politiek is nu aan zet (Foto: ANP)

Bob de Vries pakt nationale titel na knotsgekke marathon

Bob de Vries heeft in Thialf beslag gelegd op de nationale titel marathonschaatsen. De 32-jarige schaatser van de ploeg A-ware was in een sprint-à-deux veel te sterk voor de jonge Remco Schouten. Robert Post won de sprint van de rest en pakte brons. 

Vrijwel vanuit de start was het een harde wedstrijd en probeerde bijna iedereen een rondje te pakken op de ander. Halverwege de wedstrijd hadden De Vries en Schouten maar liefst drie ronden op het peloton gepakt. Zes andere schaatsers zaten op twee ronden.

Ploeggenoten van De Vries lieten zich af en toe afzakken om vervolgens het tempo weer flink op te voeren als de leider in de wedstrijd eraan kwam. Het leidde tot een loodzware en chaotische afvalrace, waarin heel wat favorieten voortijdig van het ijs stapten, onder wie Gary Hekman en Arjen Stroetinga. 

In de finale was De Vries de grote favoriet en stelde niet vervolgens teleur. In de sprint was de 21-jarige Schouten geen partij voor De Vries. Voor ploegleider Jillert Anema was het de negende titel in de laatste tien jaar.

Win een Suicide Squad-prijzenpakket!

De winnaars van onderstaande actie zijn bekend!

1. Blu-ray + t-shirt: xantip

2. Blu-ray + t-shirt: StormCrawler

3. Blu-ray + pet: banapples

Gefeliciteerd! De prijzen komen z.s.m. jullie kant op.

Voelt het niet goed om slecht te zijn? Dat is in ieder geval wel de mening van ondermeer Harley Quinn, lid van de Suicide Squad. En naar aanleiding van de release van die film kun je nu vette prijzen winnen!

In samenwerking met Warner Bros. Home Entertainment mogen we 3x de blu-ray van Suicide Squad weggeven, en daarbij ook nog eens 2 shirts en een pet van de film! Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is antwoord geven op de volgende vraag:

Met wie heeft Harley Quinn in de film een liefdesaffaire?

- de Joker

- Slipknot

- Deadshot

Geef je antwoord snel door via deze link en je maakt direct kans

'Arsenal en Barça mikken op Frans toptalent'

Arsenal en Barcelona volgen de verrichtingen van Franse jeugdinternational Dayotchanculle Upamecano met bijzonder veel belangstelling, weet The Sun. De verdediger van Red Bull Salzburg ontwikkelt zich bijzonder goed, waardoor verschillende Europese topclubs het in de 18-jarige zien zitten.

The Gunners en Blaugrana denken aan het contracteren van de defensieve kracht, maar ook Juventus en Bayern München zouden Upamecano proberen te strikken. Behalve met Salzburg, zullen belangstellenden ook met RB Leipzig tot een akkoord moeten komen gezien de gedeelde eigendomsrechten die de clubs hebben over de speler.

Hollywood ontwaakt als Hollyweed

Bewoners van het stadsdeel Hollywood in Los Angeles zijn zondag verrast door een opmerkelijke naamswijziging. Op de bergen ten noorden van de wijk staan grote witte letters die normaal gesproken het woord Hollywood vormen, maar op de eerste morgen van het nieuwe jaar bleek er Hollyweed te staan.

Plaatselijke media speculeren dat een of meer grappenmakers in de nacht de naam hebben gewijzigd door met de twee o's te knoeien en zo de nieuwe legalisering van wiet (weed) in Californië te eren. De politie doet naar eigen zeggen "onderzoek naar vandalisme"op de berg Lee waar de letters staan opgesteld vlakbij een telecommunicatiecentrum van de gemeente.

Klachten na storing site Staatsloterij

Een storing bij de lotenchecker op de website van de Staatsloterij heeft via Twitter tot een reeks van klachten geleid. Mensen wilden controleren of ze een prijs hadden gewonnen in de Oudejaarstrekking. Maar kregen via de checker onduidelijke meldingen.

Via de site kregen sommigen de melding dat ze met hun lot niks hadden gewonnen, maar via de app was dit wel het geval.

De Staatsloterij bood via Twitter excuses aan en adviseerde mensen om via de trekkingsuitslag op de website hun loten te controleren. Mensen kregen ook het advies om hun loten te bewaren, omdat sommigen misschien een lot hebben weggegooid waar toch een prijs op is gevallen.

"Rond 1 uur vannacht kwamen er achter dat er iets mis was", aldus een woordvoerder. "We hebben de checker toen meteen uitgeschakeld en hebben mensen geadviseerd loten via de uitslag te controleren. We vinden het vervelend en zijn nog aan het onderzoeken wat er mis is gegaan. We hebben nu zo'n twintig klachten binnen gekregen. Het lijkt mee te vallen. We hopen uiteraard dat mensen niet hun lot al weg hebben gegooid. Als dat wel het geval is, kunnen mensen het lot misschien nog uit de prullenbak vissen. Bij twijfel kunnen mensen contact opnemen met de klantenservice."

Klachten na storing site Staatsloterij
Klachten na storing site Staatsloterij (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: De eerste regen van het nieuwe jaar

Hallo beste mensen! Ik wil jullie vanaf deze plek de allerbeste wensen toewensen. Ik hoop op een jaar met wat meer dynamiek afgewisseld met leuke zonnige momenten. En als ik jullie mag adviseren: trek er allemaal op uit voor mooie foto's!  

De laatste dagen van dit jaar verliepen hier in Haarlem uitermate somber en mistig. Op andere plaatsen brak de zon nog goed door. Gisteren scheen alleen in het uiterste zuidoosten nog de zon, elders was het (opnieuw) grijs en somber.

Volkomen onverwacht trok er eind van de avond zowaar een klein maar actief regengebiedje over het westen en midden. Dat gebeurde rond 23.00 en was door géén enkel model verwacht. Zo zie je maar weer. Het weer kan je altijd weer verrassen.

De temperatuursverschillen waren vrij groot. In het noordwesten was het bijna zacht te noemen met 7 graden, terwijl het in Limburg net 1 graad werd. Tijdens het vuurwerk was het 4 tot 6 graden in het westen tot net onder 0 elders.

De eerste dag van het nieuwe jaar gaat helaas weer bewolkt verlopen. Dat zou hier dan al de 5e dag op rij zijn. Enig verschil is nu dat in de loop van de dag de eerste regen van het nieuwe jaar mogen begroeten. Het zou kunnen dat deze neerslag in de (iets) hoger gelegen gebieden van ons land even overgaat in natte sneeuw. Ik denk dan voornamelijk aan de Limburgse Heuvels, maar ook op de Veluwe sluit ik het niet uit. De temperaturen liggen vandaag tussen +2 en +6 graden. De wind komt eerst uit het zuidwesten, maar draait later bij naar het west-noordwesten.

De komende dagen overheerst de bewolking en zo nu en dan valt er een beetje regen. Toch kan ook de zon nog af en toe doorbreken. Het kwik loopt daarbij in vergelijking met de afgelopen dagen een paar graden op. Een enkel graadje vorst in de nacht blijft mogelijk.

Fijne Nieuwjaarsdag!

Update 17.35:  Er komt ijzel voor in het midden en zuiden. Hou rekening met lokale gladheid. Temperaturen liggen hierbij rond nul. In het zuiden kan het later ook door sneeuw glad worden. Erg onverwacht. Hier kom ik van de week op terug. Even oppassen dus komende uren. KNMI geeft zelfs code Oranje. Ben ik het mee eens. 

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 08:48
Zon onder: 16:35
Zonkracht: 1 / 1
 

Winter in Friesland (Foto: Bondage)
De afgelopen dagen was het soms erg mistig en vorstig. Dat leverde onder meer dit fraaie plaatje van Bondage op. Foto is gemaakt in Rolde. (foto: Bondage)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!
Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1852 In Nederland wordt de postzegel ingevoerd.
1982 De Nederlandse militaire vrouwenafdelingen MARVA en MILVA worden opgeheven.
2000 De gevreesde mondiale computerstoring als gevolg van de millenniumbug blijft uit.
2014 Colorado is de eerste Amerikaanse staat waar de vrije verkoop van marihuana is toegestaan.
2017 Happy New Year!!

Schouten prolongeert Nederlandse titel marathonschaatsen

Irene Schouten heeft in Thialf haar Nederlandse titel marathonschaatsen op kunstijs geprolongeerd. In de sprint van een kopgroep van vier klopte ze Janneke Ensing en Lisa van der Geest. De vierde vluchter was haar ploeggenote Carien Kleibeuker. 

De vier dames schaatsten halverwege de wedstrijd weg uit het peloton. Na ongeveer twintig ronden had het kwartet de rest ingehaald en stond de finale van het kampioenschap vast. Superknecht Kleibeuker zorgde dat in de finale niemand uit de kopgroep weg kon rijden, waarna Schouten in de sprint de beste was.

"Het ging niet makkelijk", zei Schouten na afloop. "Carien was echt de vrouw van de race, zij heeft zó hard gewerkt. Alleen had ik dit niet gekund. Ik ben haar heel dankbaar." Twee dagen geleden pakte Schouten al voor de vijfde keer op rij de Nederlandse titel massastart tijdens de NK afstanden. 

Verrassende winnaar GP Sven Nys

De Grote Prijs Sven Nys is zondag gewonnen door Toon Aerts. In de eerste editie zonder naamgever Sven Nys aan de start versloeg de Europees kampioen daarmee grote favoriet Wout van Aert. Bij de vrouwen won Marianne Vos.

Bij de start waren de Telenet-Fidea ploeggenoten Tom Meeusen en Aerts als snelste weg. Na een ronde hadden ze een voorsprong van zeven seconden op wereldkampioen Van Aert. Een paar seconden daarachter reed een grote groep met onder andere Kevin Pauwels en Michael Vanthourenhout.

Halverwege koers ging Meeusen bij de passage van een sloot over de kop en verloor de aansluiting met Aerts. Als gevolg van de buiteling ging ook de inmiddels bij de achtervolgende groep weggereden Vanthourenhout voorbij aan Meeusen.

Aerts breidde de voorsprong op Vanthourenhout langzaam uit naar vijfentwintig seconden. Op twintig seconden daarachter reden Van Aert, Bosmans, Pauwels en Meeusen.

In de laatste ronde kwam de wereldkampioen dan toch nog op stoom en naderde Aerts tot op tien seconden, echter de zege voor de koploper kwam niet meer in gevaar.

Marianne Vos wint opnieuw
In de wedstrijd voor de vrouwen pakte Vos opnieuw een overwinning. De tweede plaats was voor de Belgische Van Loy en de derde plaats voor onze landgenote De Jong. Uit vier deelnames dit seizoen heeft Vos nu drie overwinningen behaald.

Uitslag mannen
1. Toon Aerts (BEL)
2. Wout van Aert (BEL)
3. Michael Vanthourenhout (BEL)
4. Kevin Pauwels (BEL)
5. Wietse Bosmans (BEL)
6. Tim Merlier (BEL)
7. Corné van Kessel (NED)
8. Jens Adams (BEL)
9. Laurens Sweeck (BEL)
10. Gianni Vermeersch (BEL)

Uitslag vrouwen
1. Marianne Vos (NED)
2. Ellen Van Loy (BEL)
3. Thalita de Jong (NED)
4. Sanne Cant (BEL)
5. Laura Verdonschot (BEL)
6. Annemarie Worst (NED)
7. Nikki Brammeier (GBR)
8. Maud Kaptheijns (NED)
9. Anne Terpstra (NED)
10. Ellen Anderson (USA)

Terrorist in nachtclub droeg geen kerstmanpak

De terrorist die in de nacht van zaterdag op zondag een bloedbad aanrichtte in een nachtclub in Istanbul zag er niet uit als een kerstman. Dit heeft de Turkse premier Binali Yildirim zondag beklemtoond. Berichten over een terrorist in een kerstmanpak zijn onjuist, zei de premier, die sprak van één bewapende terrorist.

Wie dat kan zijn en waar de terrorist is gebleven, is nog steeds een raadsel. Hij schoot met zijn vuurwapen 39 mensen dood en verwondde er meer dan zestig in de nachtclub Club Reina aan de noordelijke oever van de Bosporus, vlakbij de Eerste Bosporusbrug.

LB: Roxeanne zet tatoeage voor 'grote liefde'

Lekker belangrijk nieuws dat je niet mag missen:

Roxeanne Hazes heeft een E op haar vinger laten tatoeëren. Haar nieuwe vriend Erik Zwennes liet een R op zijn vinger vereeuwigen. Op Instagram plaatste Roxeanne een foto van de lichaamsversieringen.

"Ik heb mijn grote liefde en beste vriend ontmoet. E, you rock my world", schreef Roxeanne bij de foto. "2017 kan alleen nog maar mooier worden." 

De dochter van wijlen volkszanger André Hazes is pas een paar weken samen met Erik, die bij haar platenlabel werkt. 

Roxeanne zet tatoeage voor 'grote liefde'
Roxeanne zet tatoeage voor 'grote liefde' (Foto: BuzzE)

Tottenham heeft geen kind aan Watford

Tottenham Hotspur is het nieuwe kalenderjaar uitstekend begonnen met een ruime zege bij Watford. De bezoekers gaven de thuisploeg geen enkele kans. Het werd 1-4. 

Op Vicarage Road, waar Nordin Amrabat bij Watford een basisplek had, wist de gastheer 27 minuten lang stand te houden. Daarna ging het echter snel. Dele Alli had net met een prachtig schot de lat geraakt toen Harry Kane wist te scoren op aangeven van Kieran Trippier. De 26-jarige Trippier schreef zes minuten later weer een assist op zijn naam en opnieuw was Kane de doelpuntenmaker. Heurelho Gomes had geen antwoord op de inzet van de Engelsman, die tussen twee tegenstanders door kon glippen om vervolgens af te ronden.

Nog vóór de pauze werd het al 0-3. Younes Kaboul, vroeger jarenlang speler van de Spurs, kreeg de bal niet goed weggewerkt. Alli kreeg 'm daardoor voor zijn voeten en hij haalde meteen uit. Meteen na de pauze was het opnieuw raak toen Kaboul oud-teamgenoot Kane niet kon afstoppen. De spits vond Alli, die helemaal vrij stond om te scoren.

Tottenham Hotspur nam daarna was gas terug, al kwam het nog wel een paar keer in de buurt van nog een doelpunt. Met name Son Heung-min had er één of twee kunnen maken, terwijl Gomes voorkwam dat Kane een hattrick maakte. Vincent Janssen kwam hem in het laatste kwartier aflossen, waarna Kaboul voor Watford de eer redde: 1-4.

Door de zege is Tottenham gestegen naar de derde plek in de Premier League. Het team van Mauricio Pochettino staat op doelsaldo boven Manchester City. Arsenal kan die derde plek van de Spurs later op de zondag overnemen, maar dan moet er wel worden gewonnen van Crystal Palace.

Noor Tande wint 'Nieuwjaarsspringen' in Garmisch

Schansspringer Daniel André Tande heeft het 'traditionele' Nieuwjaarsspringen in Garmisch-Partenkirchen gewonnen. Bovenal is de wedstrijd de tweede in de Vierschansentournee.

Tande sprong in de eerste ronde al naar de leiding, waarbij hij een klein gaatje sloeg naar Stefan Kraft, de Oostenrijker die de eerste wedstrijd in Oberstdorf won. De Polen waren bijzonder sterk: Piotr Zyla sprong zich naar plek drie, Kamil Stoch stond vijfde en Maciej Kot zesde. Markus Eisenbichler wist zich daar voor eigen publiek nog tussen te werken met de vierde plaats.

In de tweede ronde maakte World Cup-leider Domen Prevc weer indruk, nadat hij in Oberstdorf met de 26e plaats zijn kans op de tourneezege al zo goed als vergooide. Van de achtste plek steeg hij naar plaats vijf in de einduitslag. Zyla viel drie plekken terug, Eisenbichler hield zijn vierde stek. Dubbel olympisch kampioen Stoch imponeerde nog het meest: met een vlucht van 143 meter, een halve meter minder dan het zeven jaar oude schansrecord, nam hij de leiding.

Kraft slaagde er vervolgens niet in Stoch van de eerste plek te verdringen, waarna alleen Tande het nog kon doen. De Noor sprong naar 142 meter en dat was genoeg om de Pool van het lijf te houden en voor het eerst in zijn loopbaan een wedstrijd in de Vierschansentournee te winnen. 

In de Tournee heeft Stoch de leiding in handen genomen, maar het verschil met Kraft is marginaal. Tande volgt op kleine afstand, terwijl het gat naar Eisenbichler en Zyla al relatief groot is. 

FOK! Kiest: GroenLinks met Jesse Klaver

Met minder dan drie maanden te gaan tot de Tweede Kamerverkiezingen probeert FOK! een overzicht te geven van wat er te kiezen valt. In de rubriek FOK! Kiest nemen we iedere week een grote en een kleinere partij onder de loep. In de tweede aflevering: GroenLinks.

Ze bestaan ruim 25 jaar, zaten nooit in de regering, inmiddels wel in diverse gemeentebesturen en ze zijn toch vaak in beeld: GroenLinks. De partij combineert een groene agenda met economisch linkse en maatschappelijk liberale standpunten, en heeft na twee wat fletsere leiders nu weer een lijsttrekker die zal opvallen in de verkiezingsstrijd: Jesse Klaver.

De geschiedenis
GroenLinks is in 1990 ontstaan als fusie van vier kleinere linkse partijen: de Pacifistisch-Socialistische Partij (PSP), de Politieke Partij Radikalen (PPR), de Communistische Partij Nederland (CPN) en de Evangelische Volkspartij (EVP). Partijen van zeer divers pluimage dus, die eind jaren ’70 voor het eerst in gesprek raakten over samenwerking om zo een sterker blok te kunnen vormen. Dat er tussen marxisten, evangelisten, pacifisten en libertairen (PPR) nogal wat verschillen te overwinnen waren spreekt voor zich, maar er was ook een gemeenschappelijke basis. De gemeenschappelijke groene en progressieve standpunten hadden in diverse gemeentes al tot samenwerkingen geleid. Ook in de strijd tegen de kernwapens trokken de partijen samen op.

Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 1989 namen de partijen voor het eerst als één lijst deel, onder de naam Groen Links. Lijsttrekker was PPR-kopstuk Ria Beckers, die in 1977 al de eerste vrouwelijke lijsttrekker en fractievoorzitter in Nederland was. Het latere boegbeeld van de partij, vakbondsman Paul Rosenmöller, stond op plaats vier en was de hoogst geplaatste die niet uit de vier partijen afkomstig was. De uiteenlopende achtergronden van de oprichters bleven zeker in de begintijd een heldere politieke koers echter lastig maken. Het leidde soms tot moeilijk te doorgronden compromissen, bijvoorbeeld toen GroenLinks zich als enige partij tegenstander van de Golfoorlog verklaarde, maar wel akkoord ging met vredesmissies.

Onder leiding van de charismatische Rosenmöller stijgt de partij naar 11 zetels. Na de moord op Pim Fortuyn worden hij en zijn gezin bedreigd, en uiteindelijk doet dit hem besluiten om uit de politiek te stappen. Hij wordt opgevolgd door Femke Halsema, onder wie de partij een duidelijk liberalere koers gaat varen. Ondertussen blijft de partij last ondervinden van oorlogen, en moet zich herhaaldelijk in bochten wringen bij de missies in Kosovo en Irak. Echt problematisch wordt het als de opvolgster van Halsema, Jolande Sap, met GroenLinks aansluit bij de Kunduzcoalitie en akkoord gaat met een missie in Afghanistan. Dat wordt haar door de achterban niet in dank afgenomen, de partij haalt bij de verkiezingen van 2012 slechts 4 zetels en uiteindelijk vertrekt Sap. Na drie jaar Bram van Ojik hoopt de partij nu met aanstormend talent Jesse Klaver en een hernieuwd progressief en groen geluid de weg omhoog terug te vinden, en misschien zelfs te worden uitgenodigd voor coalitieonderhandelingen.

De standpunten
In september presenteerde GroenLinks het verkiezingsprogramma, getiteld ‘Tijd voor Verandering’. Achter deze Obama-achtige titel gaan acht hoofdstukken schuil waarvan de eerste de groene agenda van de partij beschrijft. Die is zeker ambitieus te noemen: de economie moet drastisch vergroenen, en als dat de economie doet krimpen dan mag dat.

Zo moet het gebruik van fossiele brandstoffen in Nederland volledig stoppen: de gaskraan gaat dicht (inclusief schaliegas) en de kerncentrale van Borssele en alle kolencentrales sluiten de deuren. Een minister van Klimaat en Duurzame Economie gaat die operatie leiden. Die moet trouwens ook nog met het stokpaardje van Marianne Thieme aan de slag: de bio-industrie verdwijnt ook.

GroenLinks gaat hiermee de strijd aan tegen wat door Jesse Klaver wel ‘economisme’ wordt genoemd: fixatie op geld en rendement. Hij zal dit speerpunt in de campagne ongetwijfeld blijven herhalen, en hopen dat hij in bijvoorbeeld de SP een medestander gaat vinden. Door het economisme vergeten we de empathie, de zorg voor elkaar en de dromen over de toekomst: de campagne moet gaan over wat mensen bindt.

Op financieel gebied zet GroenLinks een aantal nivellerende plannen uiteen: de lonen voor de lage- en middeninkomens moeten gaan stijgen door een belastingverlaging, terwijl de belastingen voor de hoge inkomens en vermogens juist omhoog gaan. De laagste inkomens kunnen nu amper profiteren van belastingkortingen omdat ze nauwelijks belasting betalen: voor hen wil de partij een negatieve belasting invoeren (oftewel, de kortingen worden uitgekeerd).

Het minimumloon gaat gelden vanaf 18 (is nu 23) en de AOW moet omhoog (het bedrag, niet de leeftijd). De tegenprestatie voor bijstandsgerechtigden wordt afgeschaft. De loondoorbetaling bij ziekte is zo ongeveer alle partijen een doorn in het oog, maar GroenLinks wil deze niet afschaffen of verkorten, maar laten betalen door een collectief fonds voor kleine werkgevers. Tot slot gaan de multinationals ‘gewoon’ belasting betalen: belastingontduiking of ontwijking moet ernstig bemoeilijkt worden.

Weinig verrassingen op het gebied van immigratie en integratie: de partij staat voor een humaan vluchtelingenbeleid, waarbij asielzoekers vanaf hun eerste dag in een azc toegang krijgen tot taalonderwijs, en mogen werken. De positie van kinderen moet verder worden beschermd.

Het Eigen Risico in de zorg moet worden afgeschaft. Verzekeraars mogen nog maximaal twee polissen aanbieden (een natura en een restitutie) en de mogelijkheden voor collectiviteitskortingen via werkgevers worden beperkt. En zoals het een progressieve partij betaamt, moeten euthanasie en abortus verdwijnen uit het wetboek van strafrecht.

In een ledenvergadering werd recent nog een wijziging op het verkiezingsprogramma aangekondigd, waarin de vrijheid van onderwijs wordt ‘aangepast’. De financiële gelijkstelling tussen openbaar en bijzonder onderwijs moet verdwijnen, en de beslissing om een nieuwe school te starten wordt nog slechts gebaseerd op kwalitatieve criteria.

De kandidaten
Lijsttrekker is Jesse Klaver, en die gaan we daarom natuurlijk in de grote tv-debatten terugzien. Hij is met dertig levensjaren de jongste lijsttrekker van de gevestigde partijen, en combineert jeugdige ambitie en bevlogen taalgebruik ook met een vleugje naïviteit. Hoe hij stand zal houden tegen ervaren debaters als Pechtold, Buma en Wilders is nog de vraag, maar zijn frisse kijk zal zeker aansprekend zijn voor de camera’s.

Op de tweede plek vinden we Kathalijne Buitenweg, die tussen 2004 en 2009 delegatieleider voor GroenLinks in het Europees Parlement was. Ze is als historica verbonden aan de universiteit van Amsterdam en daarnaast lid van het College voor de Rechten van de Mens. Verder hoog op de lijst: de huidige Kamerleden Linda Voortman en Rik Grashoff (4 en 5) en de partijstrategen annex spindoctors Tom van der Lee en Bart Snels (3 en 9). Oud-fractievoorzitter Bram van Ojik staat op plek 10.

Op plaats nummer zeven staat Zihni Özdil, docent aan de Erasmus Universiteit en NRC-columnist, maar zonder enige politieke ervaring. Tot slot noemen we Liesbeth van Tongeren op plaats zes. Deze voormalig Greenpeace-voorzitter stond eerst helemaal niet op de lijst, maar is na een steunactie alsnog op de lijst terecht gekomen.

Waarom zou je op GroenLinks stemmen?
Omdat het besef dat we onze aarde 'op aan het maken zijn' ook bij jou begint door te dringen. GroenLinks is de eerste partij die hardop zegt dat de economie mag lijden onder klimaatbeleid en de zorg voor onze aarde, en dat valt in ze te prijzen. Verder wil Klaver in zijn campagne een thema maken van wat mensen bindt, zoals de zorg voor elkaar. Klaver zal dat waarschijnlijk op een wat aansprekendere manier kunnen verwoorden dan bijvoorbeeld Sybrand Buma. Tot slot is het in het versnipperde politieke landschap zeker niet ondenkbaar dat GroenLinks deel uit zou kunnen maken van een regering.

Waarom zou je niet op GroenLinks stemmen?
Omdat de jeugdige bevlogenheid ook een nadeel kan blijken: inhoudelijk legt Klaver het wellicht af tegen zijn tegenstanders. In de campagne kan hem dat stemmen kosten, in een coalitieonderhandeling wellicht binnengehaalde beleidsvoorstellen. De pacifistische wortels van GroenLinks spelen ze op het gebied van defensie nog steeds parten. Tot slot zullen de typisch linkse standpunten op het gebied van de economie en immigratie zeker niet tot ieders verbeelding spreken.

Meepraten over GroenLinks en de verkiezingen kan in het Verkiezingenforum.

In de volgende aflevering: D66

Jesse Klaver wordt lijsttrekker GroenLinks (Foto: ANP)
Jesse Klaver, lijsttrekker GroenLinks (Foto: ANP)

Ziggo en Vodafone Nederland ronden fusie af

Het fusiebedrijf van Vodafone Nederland en Ziggo heeft de naam VodafoneZiggo gekregen, maar zal wel onder de merknamen Ziggo en Vodafone blijven opereren. Dat heeft de onderneming bekendgemaakt bij de afronding van de fusie.

Vodafone en Ziggo-moeder Liberty Global waren kort voor de jaarwisseling klaar met het samenvoegen van hun Nederlandse activiteiten. Daarmee krijgt marktleider KPN op de telecom- en televisiemarkt concurrentie van een tweede grote speler die in het hele land vaste én mobiele diensten kan aanbieden met een eigen netwerk.

De joint-venture die in februari vorig jaar werd aangekondigd is volgens een verklaring goed voor een gecombineerde jaaromzet van meer dan 4 miljard euro, met tien miljoen klanten voor vaste diensten en vijf miljoen voor mobiel. Vodafone heeft een contante betaling gedaan aan Liberty Global van 800 miljoen euro, om daarmee de verschillende waarden van de takken gelijk te trekken. Dat bedrag was iets lager dan de eerder voorziene 1 miljard euro.

De Europese Commissie ging in augustus al onder voorwaarden akkoord met de samensmelting. Om definitief groen licht van Brussel te krijgen heeft Vodafone Nederland zijn afdeling voor vaste telefoonlijnen, internet en tv-diensten verkocht aan T-Mobile. De samenwerking tussen Vodafone en Ziggo levert volgens de bedrijven circa 3,5 miljard euro aan besparingen op.

Ziggo en Vodafone Nederland ronden fusie af
Ziggo en Vodafone Nederland ronden fusie af (Foto: ANP)

Zwarte Cross maakt eerste namen bekend

Wolfmother, Kenny B en Dan Baird and Homemade Sin staan in 2017 op het podium van het Zwarte Cross Festival in het Achterhoekse Lichtenvoorde. Ook kondigde de festivalorganisatie zondag optredens aan van onder meer Rowwen Hèze, All Them Witches, Truckfighters en voormalig profvoetballer Björn van der Doelen.

In totaal zullen er uiteindelijk meer dan 250 bands en ruim 800 theaterartiesten optreden naast de verschillende stuntteams en het programma op en langs de crossbaan. Vorig jaar verkocht de Zwarte Cross volledig uit en trok het evenement 220.000 mensen naar Lichtenvoorde. De Zwarte Cross vindt dit jaar plaats op 13, 14, 15 en 16 juli.

De voorverkoop is inmiddels begonnen en alleen de dagkaarten voor de vrijdag zijn nog beschikbaar.

Zwarte Cross maakt eerste namen bekend
Zwarte Cross maakt eerste namen bekend (Foto: BuzzE)

Paus waarschuwt voor geestelijke armoede

Paus Franciscus heeft zondag tijdens zijn nieuwjaarsmis gewaarschuwd voor egoïsme en spirituele vereenzaming. "De geestelijke armoede krijgt in een narcistisch hart steeds meer ruimte die alleen op zichzelf en het eigenbelang is gericht", zei de leider van de rooms-katholieke kerk.

Deze houding is volgens Franciscus "een kankergezwel dat gemakkelijk de ziel aanvreet en te gronde richt". Hij vreest in een versplinterde en verdeelde cultuur voor "toename van het verweesde gevoel en de grote leegte en eenzaamheid" door het verdwijnen van familiebanden.

De paus herdacht voor ongeveer 50.000 gelovigen op het Sint-Pietersplein de slachtoffers van de aanslag op de nachtclub in Istanbul. "Helaas heeft het geweld ook in deze nacht van wensen en hoop weer toegeslagen". Hij zei te bidden voor de doodgeschoten bezoekers en hun nabestaanden.

Paus waarschuwt voor geestelijke armoede
Paus waarschuwt voor geestelijke armoede (Foto: ANP)

Erdogan blijft vechten tegen terrorisme

President Erdogan heeft zondag gezegd dat Turkije tot de laatste snik zal vechten tegen elke vorm van terrorisme en instanties die dat steunen. Hij reageerde op de schietpartij tijdens nieuwjaarsnacht in een populaire nachtclub in Istanbul. Een nog onbekende dader opende het vuur op de feestende menigte en doodde 39 mensen, onder wie een aantal buitenlanders. Een van de slachtoffers is een Turk met een Belgisch paspoort. Ook kwam een jonge Israëlische vrouw om.

"Als natie zullen we tot het eind toe vechten tegen niet alleen gewapende aanvallen van terroristen en hun handlangers, maar ook tegen hun economische, politieke en sociale aanvallen", liet Erdogan in een schriftelijke verklaring weten. "Ze proberen chaos te creëren, onze mensen te demoraliseren en ons land te destabiliseren met afschuwelijke aanslagen gericht op burgers. We zullen als natie de kalmte bewaren, nog dichter bij elkaar staan en we zullen nooit wijken voor deze smerige praktijken".

Erdogan blijft vechten tegen terrorisme
Erdogan blijft vechten tegen terrorisme (Foto: ANP)

Clubicoon Achilles '29 op oudejaarsavond uit selectie gezet

Voor de 31-jarige voetballer Thijs Hendriks is de jaarwisseling een beetje zuur verlopen. Het clubicoon van eerstedivisionist Achilles '29 kreeg op oudejaarsavond een telefoontje van technisch directeur Frans Derks. De boodschap: Hendriks is per direct uit de selectie gezet.

De al twaalf jaar voor de Groesbekers spelende Hendriks moet zich maandag melden bij Jong Achilles. Een vertrek zal niet in de weg gestaan worden. Dat hij er niet blij mee was bleek uit een sarcastisch klinkende tweet: "Net gebeld door @FransDerks7 met mededeling dat Achilles'29 me per direct uit de selectie zet. 12 jaar lang ALLES gegeven. Beste wensen!", klonk het.

Derks, ook assistent-coach bij de club, heeft samen met trainer Eric Meijers nog drie spelers uit de selectie gezet. Migiel Zeller, Brian Boogers en Simon van Beers hoeven zich ook niet meer bij het eerste te melden. Na negentien wedstrijden heeft Achilles '29 het vrij kansloze aantal van vijf punten bij elkaar gespeeld, waardoor het stijf onderaan staat in de Eerste Divisie. Met de ingrepen hoopt de club nog enigszins wat van het seizoen te maken. 

Van Gerwen: "Iedereen in mijn pad moet wijken"

Michael van Gerwen staat zondagavond in de halve finale van het WK darts van de PDC tegenover landgenoot Raymond van Barneveld. Barney schakelde Mighty Mike vorig jaar uit in de kwartfinales, maar wraakgevoelens zijn er niet echt. Van Gerwen heeft maar één doel: de wereldtitel heroveren, nadat hij die in 2014 al eens won.

"Ik wil heel graag winnen natuurlijk, maar dat heeft niks met Van Barneveld als tegenstander te maken. Ik kom hier voor de wereldtitel en iedereen op mijn pad moet daarvoor wijken, zo simpel is het", spreekt hij duidelijke taal. Van Barneveld schakelde in de kwartfinales veelvoudig wereldkampioen Phil Taylor uit, maar maakte daarbij weinig indruk op Van Gerwen. "Als hij op die manier tegen mij speelt gaat hij niet winnen. Dat gaat hij alleen niet doen, want tegen mij gaat hij zoals altijd goed gooien. Ik moet gewoon mijn eigen ding doen", aldus de nummer één van de wereld.

Volgens Van Gerwen is het in zijn voordeel dat het format alsmaar langer wordt. In de halve finales moeten zes sets gewonnen worden. "Ik moet hem gewoon onder druk blijven zetten. Zulke zware partijen speel ik het liefst, al moet ik ze elke dag spelen. Hier leef ik voor, dit soort wedstrijden zijn het leukst", aldus Van Gerwen. 

Rus Ustiugov met overmacht naar etappezege Tour de Ski

De Russische langlaufer Sergey Ustiugov regeert vooralsnog met ijzeren vuist in de Tour de Ski. Zaterdag won hij in Val Müstair al met overmacht de sprint in vrije stijl, zondag was hij ook in de tweede etappe veruit de sterkste.

De tweede etappe werd eveneens in het Zwitserse Val Müstair gehouden, maar dit keer was het een totaal andere wedstrijd dan de sprint van zaterdag: een massastart over tien kilometer in de klassieke stijl. 

Het veld bleef erg lang bij elkaar en met nog twee kilometer te gaan bestond de kopgroep uit een langgerekt lint van zo'n twintig man. De Noor Martin Johnsrud Sundby was immer vooraan te vinden, net als Ustiugov en de Zwitser Dario Cologna - wiens ouderlijk huis uitkijkt op het parcours waar de wedstrijd gehouden werd. 

In de slotfase gaf Ustiugov als eerste echt gas en die aanval kon niemand beantwoorden. Binnen de kortste keren had de Rus een gat te pakken, waardoor hij het in de laatste meters zelfs was rustig aan kon doen. Sundby moest machteloos toekijken en genoegen nemen met plek twee, voor landgenoot Didrik Tønseth. Een derde Noor, Sjur Røthe, pakte de vierde plek, terwijl Cologna als vijfde eindigde.

In het algemeen klassement gaat Ustiugov uiteraard aan de leiding. Hij heeft negentien seconden voorsprong op Sundby, terwijl de Canadees Alex Harvey op bijna een minuut op de derde plek staat. 

Duitsers willen Korans verbranden. Of niet.

Gedurende het rampjaar 2016 heeft de Duitse politie diverse verboden versies van de Koran in beslag genomen, Evenals de 'normale' Koran gaat het hierbij om geschriften die oproepen tot haat en teksten die anticonstitutioneel zijn. De Duitse overheid zit er nu mee in de maag: hoe kom je op een fatsoenlijke wijze van tienduizenden haatboekjes af?

De boekjes zijn in beslag genomen op honderden verschillende locaties in 10 verschillende federale staten. Het gaat om interpretaties van het letterlijke woord van God door een groep die zichzelf 'De Ware Religie' noemt. Vanzelfsprekend een Salafistische club. Alleen al in een pakhuis in Keulen trof de politie 22.000 exemplaren aan, professioneel geseald, met de subtitel 'leest' erop gedrukt. Volgens Thomas de Maiziere, de minister van Binnenlandse Zaken, waren de teksten stuitend en zijn om die reden in beslag genomen.

Maar hoe kom je er vanaf? Een haatvol boekje dat oproept tot geweld en als het even kan een omverwerping van de staat tot stand wil brengen, wordt door nogal wat figuren als heilig gezien en dat soort goddelijk werk kan je natuurlijk niet zomaar in de verbrandingsoven sodemieteren. Om hiervan af te komen, dien je zelf min of meer aan te passen aan de boodschappen die dit soort werkjes te melden hebben. En de Duitsers lijken daar rekening mee te gaan houden.

De enige juiste methode, als je de schriftgeleerden mag geloven, zou een rituele begrafenis zijn. Normaal gesproken doet men dat in de woestijn, op een plek waar verder nooit een hond te vinden is. Je mag namelijk niet het risico nemen dat iemand per ongeluk loopt op de plek waar het heilige boekje begraven is. Dat zou Allah als beledigend kunnen ervaren en we weten allemaal hoe hij en/of zijn aanhangers hierop reageren. In Duitsland ligt dat natuurlijk wat anders, de kans dat iemand per ongeluk zijn lompe voeten bovenop het schrift zet, is wat groter dan in de Rub’al-Khali . Gelukkig zijn er andere geleerden die zeggen dat je het werk best in het water mag laten vallen of verbranden als er geen andere mogelijk is. 

Maar je kan er de klok op gelijkzetten dat mensen erg boos en verdrietig gaan worden als de Duitse overheid voor een van de laatste twee opties kiest.

2,8 miljoen zien Nationaal Aftelmoment

Ruim 2,8 miljoen Nederlanders zagen op NPO1 het Nationale Aftelmoment vanuit Amsterdam, waarmee de laatste minuten van 2016 werden afgeteld. Het was het best bekeken programma op oudejaarsavond. De oudejaarsconference van Claudia de Breij op NPO1 stond met 2,1 miljoen kijkers op de tweede plaats, gevolgd door het Nationale Vuurwerk vanuit Rotterdam op RTL4 (1,9 miljoen).

De oudejaarsconference Zonde(r) Voornemens van Javier Guzman, die RTL4 uitzond, kon rekenen op een kleine 900.000 kijkers. Het programma stond daarmee op de twaalfde plaats in de kijkcijfer top-25 van de Stichting Kijkonderzoek.

2,8 miljoen zien Nationaal Aftelmoment
2,8 miljoen zien Nationaal Aftelmoment (Foto: ANP)

Mobiele datagebruik piekt rond jaarwisseling

Het mobiele datagebruik tijdens oud en nieuw is flink toegenomen ten opzichte van een jaar geleden. KPN meldde enkele uren na middernacht al een nieuw mobiel datarecord voor de jaarwisseling door de vele miljoenen verstuurde nieuwjaarswensen. Vodafone becijferde in de loop van zondag dat het mobiele internetverkeer bijna is verdubbeld vergeleken met twaalf maanden terug.

Bij KPN lag het mobiele datagebruik rond 02.00 uur zondagmorgen ongeveer 40 procent hoger dan tijdens de vorige jaarwisseling. De piek in het mobiele dataverkeer was omstreeks 0.30 uur.

Klanten van Vodafone gebruikten tussen 18.00 uur zaterdag en 04.00 uur zondag alles bij elkaar zo'n 58 terrabyte, tegen 30 terrabyte een jaar eerder. Volgens een woordvoerder was het datagebruik onder meer zo hoog omdat ook veel mensen belden via het 4G-netwerk.

Badr Hari
Bij Vodafone lag de piek eveneens rond 0.30 uur. Toen werd er 25,9 gigabyte per seconde verbruikt. Dat was volgens de zegsman erg veel, maar het betrof niet het drukste moment bij Vodafone ooit. Tijdens de kickbokswedstrijd tussen Badr Hari en Rico Verhoeven in december 2016 ging op een bepaald moment wel 35 gigabyte per seconde door het netwerk.

KPN en Vodafone hebben nog geen precieze cijfers van het 'ouderwetse' sms- en telefoonverkeer. Vodafone wist begin van de zondagmiddag wel te melden dat het gebruik van die diensten deze jaarwisseling weer iets is teruggelopen ten opzichte van een jaar geleden.

Mobiele datagebruik piekt rond jaarwisseling
Mobiele datagebruik piekt rond jaarwisseling (Foto: BuzzT)

Kulizhnikov mist EK sprint

Pavel Kulizhnikov doet volgende week niet mee aan de EK sprint in Thialf. De Russische sprinter kampt met een liesblessure, waardoor hij eerder ook het Russische nationale kampioenschap moest afzeggen. Kulizhnikov gaat zich nu voorbereiden op het WK afstanden in Gangneung.

Het EK sprint zal samen met het EK allround van 6 tot en met 8 januari verreden worden in Thialf. De WK afstanden worden gehouden in Zuid-Korea van 9 tot en met 12 februari.

Nieuwjaarsduik was 'lekker fris'

De traditionale nieuwjaarsduik in Scheveningen was deze keer een "lekker frisse" duik. Volgens een woordvoerder van organisator Unox was het deze keer kouder dan vorig jaar en lag door de wind de gevoelstemperatuur rond het vriespunt, bij een zeewatertemperatuur van zo'n 7 graden.

Tienduizend mensen waagden de duik in Scheveningen. Er deden zich geen incidenten voor en ook raakte niemand onderkoeld, maar "mensen zullen het wel koud hebben gehad - de douche thuis is warmer", aldus de woordvoerder. Hij sprak van een daverende start van 2017.

In heel Nederland organiseert Unox nieuwjaarsduiken op 142 locaties. Ook zijn er duiken op 22 plaatsen in het buitenland, waaronder Curaçao en Australië. In totaal doen er 52.000 mensen mee.

Nieuwjaarsduik was 'lekker fris'
Nieuwjaarsduik was 'lekker fris' (Foto: ANP)

Achmea rekent weer op miljoenenschade

Achmea gaat ervan uit dat er deze jaarwisseling voor 10 tot 15 miljoen euro aan schade is aangericht. Dat zegt een woordvoerder van de verzekeraar. Vorig jaar liepen particulieren voor 13 miljoen euro brand- en vuurwerkschade op aan hun huizen en auto's.

Achmea, moederbedrijf van onder meer Centraal Beheer en Interpolis, is de grootste verzekeraar van Nederland. Het bedrijf heeft onlangs als eerste verzekeraar het Vuurwerkmanifest ondertekend. Dat is een initiatief van onder meer oogartsen om consumentenvuurwerk verboden te krijgen.

"Het is niet normaal dat we dit soort schade binnen een paar uur aanrichten", aldus de woordvoerder van Achmea. "We zijn het eens met alles wat oogarts Tjeerd de Faber vanochtend heeft gezegd." De Faber, werkzaam bij het Oogziekenhuis Rotterdam, zei dat "we moeten stoppen met consumentenvuurwerk".

Bij het Oogziekenhuis kwamen tijdens de jaarwisseling veertien mensen met ernstig oogletsel door vuurwerk binnen. Volgens De Faber leveren twee nachten vuurwerk rond oud en nieuw meer oogletsel op dan dat Amerikaanse militairen opliepen tijdens vier jaar oorlog in Irak en Afghanistan.

Achmea rekent weer op miljoenenschade
Achmea rekent weer op miljoenenschade (Foto: ANP)

Geen gedurfde kleding Gaga bij Super Bowl

Lady Gaga heeft beloofd zich in te houden als ze voor een miljoenenpubliek optreedt tijdens de pauze van de Super Bowl. De zangeres verzorgt volgende maand de legendarische Half Time Show van de Super Bowl, het best bekeken programma op de Amerikaanse televisie.

Gaga, die geregeld weinig verhullende of opmerkelijke kleding aantrekt, heeft de National Football League (NFL) verzekerd met een fatsoenlijke outfit op het podium te verschijnen. Dat vertelden ingewijden aan New York Daily News.

De NFL wil voorkomen dat er blote lichaamsdelen op televisie te zien zijn. Daarom wordt Gaga's kleding aan haar lijf vastgeplakt. De sportbond werd in 2004 in verlegenheid gebracht toen Janet Jacksons blote borst in beeld was. Justin Timberlake trok aan een stuk van Janets outfit. Dat scheurde af waardoor de blote borst van de zangeres een paar seconden te zien was. Sinds 'nipplegate' is de NFL een stuk strenger als het over de Half Time Show gaat.

Geen gedurfde kleding Gaga bij Super Bowl
Geen gedurfde kleding Gaga bij Super Bowl (Foto: BuzzE)

Brandweer ongehinderd in diverse regio's

In verschillende steden en regio's kregen brandweerlieden tijdens de jaarwisseling te maken met agressie van omstanders. Maar dat was niet overal zo. In zeker drie regio's, Flevoland, Twente en Brabant-Noord (Den Bosch en omstreken), konden brandweerlieden ongehinderd hun werk doen, zo brachten de korpsen zondag zelf naar buiten.

Brandweer ongehinderd in diverse regio's
Brandweer ongehinderd in diverse regio's (Foto: ANP)

Bezorgrestaurants rekenen op topdrukte

In het hele land bereiden bezorgrestaurants zich voor op de drukste dag van het jaar. Dat meldt Thuisbezorgd.nl, de grootste bezorgwebsite van Nederland.

Het bedrijf heeft extra klantenservice- en IT-medewerkers ingehuurd om de drukte op te vangen. In de vier grote steden zijn ook extra bezorgers actief. Ruim 80 procent van de meer dan 6500 aangesloten restaurants is deze nieuwjaarsdag open.

Volgens Thuisbezorgd.nl wordt driekwart van de bestellingen gedaan vanaf mobiel of tablet en steeds minder vaak vanaf een pc. "Op een dag als vandaag liggen meer mensen met hun telefoon of tablet op de bank", zegt een woordvoerder.

Pizza en pasta worden het vaakst besteld, gevolgd door Oosters (sushi en Chinees) en Mediterraan (Turks/Grieks). In de steden maken ook saladebars en traiteurs furore met bezorgmaaltijden.

Bezorgrestaurants rekenen op topdrukte
Bezorgrestaurants rekenen op topdrukte (Foto: ANP)

Nieuwjaarsschansspringen: wie, wat en hoe?

Het is Nieuwjaarsdag en voor veel mensen betekent dat een aantal dingen: het verplichte bezoekje aan de (schoon)familie, half kapot op bed liggen voor hen die 's avonds een vent, 's ochtends een vent niet kennen en live bij de NOS naar het schansspringen in Garmisch-Partenkirchen kijken. Voor hen die lekker lui op de bank liggen kijken, maar eigenlijk wel willen weten wát ze nou precies kijken, een kleine uitleg.

De wedstrijd in Garmisch-Partenkirchen is de tweede wedstrijd in de Vierschansentournee, het jaarlijkse hoogtepunt van de internationale schansspringkalender. De wedstrijden tellen alle vier mee voor de World Cup, maar de eindzege in de tournee is toch waar het voor een groot deel om draait - de Tourneesieger gaat immers voor altijd de boeken in.

Hoe werkt het?
Om 14.00 uur gaat men van start in Garmisch, nadat eerder al een oefenronde gesprongen is. In de eerste ronde strijden 25 duo's tegen elkaar - iets wat alleen in de Tournee zo gedaan wordt - waarbij ze op basis van de kwalificatie van zaterdag aan elkaar gekoppeld zijn. De 25 winnaars van de duels plaatsen zich voor de finaleronde, net als de vijf beste verliezers. In de finale springt iedereen nog een keer en worden de punten opgeteld bij de punten uit de eerste ronde: het totaal aantal punten bepaalt de winnaar. 

Op wie moet je letten?
Het belooft weer een mooie wedstrijd te worden. Aanvankelijk was de pas 17-jarige Domen Prevc de grote favoriet voor de Tournee. Hij domineert het seizoen, maar was bij wedstrijd één in Oberstdorf met een 26e plek bijzonder matig. De Oostenrijker Stefan Kraft pakte er de zege. De tourneewinnaar van 2015 versloeg de Pool Kamil Stoch, dubbel olympisch kampioen en na een mindere periode eindelijk weer in vorm. Kraft's landgenoot Michael Hayböck werd derde in Oberstdorf en is tevens bezig aan een goed seizoen. Dat geldt ook voor de Noor Daniel André Tande, die echter minder stabiel presteert. Een fantastische tweede sprong bracht hem in Oberstdorf nog plek vier. 

Een aantal namen zijn interessant om op te letten. Naast Domen Prevc doet bijvoorbeeld ook zijn oudere broer Peter mee. Pero won vorig jaar met gigantische overmacht de World Cup en schreef ook de Tournee op zijn naam. Dit jaar is hij echter een stuk minder in vorm, hoewel in zaterdag in de kwalificatie langzaam weer beter leek te worden. Dan is er ook nog de middelste broer: Cene, een minder gevestigde naam, maar hij maakt zijn selectie voor de Tournee voorlopig waar. In Oberstdorf versloeg hij zijn beide broers en werd hij achtste, in Garmisch kwalificeerde hij zich als veertiende. 

Uw redacteur zal zoals altijd met spanning uitkijken naar de prestatie van de Japanse legende Noriaki Kasai. De 44-jarige grootheid kent geen al te best seizoen en haalde in Oberstdorf de finale niet, maar Nori mag nooit afgeschreven worden. De hoop van de Duitse thuisfans is volledig gevestigd op Markus Eisenbichler. De 25-jarige kent plotseling het seizoen van zijn leven, ontwikkelt zich tot een heuse wereldtopper en won zaterdag de kwalificatie. Oud World Cup-winnaar Severin Freund bakt er een stuk minder van deze winter, net als Richard Freitag, en dus zal Eisenbichler het voor de Duitsers moeten doen. 

Om 14.00 gaat de eerste ronde van start, live te zien op NPO1, Eurosport en het Duitse ARD of ZDF. Uiteraad kun je ook in dit topic op het FOK!forum meepraten!

Malta is de nieuwe EU-voorzitter

Malta neemt per 1 januari het roterende EU-voorzitterschap over van Slovakije. Het is voor het eerst dat het Zuid-Europese eilandenstaatje met 415.000 inwoners de leiding krijgt over de ministerraden in Brussel.

De regeringsploeg van premier Joseph Muscat gaat een woelige periode tegemoet, met de verwachte officiële aankondiging van het Britse vertrek uit de unie, verkiezingen in Nederland en Frankrijk, en een nieuwe Amerikaanse president die de relatie tussen de VS en EU mogelijk verandert.

Malta heeft zes prioriteiten: migratie, interne markt, veiligheid, sociaal beleid, buurlanden en maritiem beleid.

Tijdens het Maltese voorzitterschap viert de EU ook dat zestig jaar geleden (25 maart 1957) het Verdrag tot oprichting van de Europese Economische Gemeenschap in Rome werd ondertekend. Van twaalf leden groeide de 'Europese familie' tot 28.

Op 3 februari spreken de EU-leiders in hoofdstad Valletta, zonder premier Theresa May, over de toekomst van de EU zonder de Britten.

Malta is de nieuwe EU-voorzitter
Malta is de nieuwe EU-voorzitter (Foto: ANP)

23 doden door brand op boot Indonesië

Een brand op een Indonesisch passagiersschip heeft zondag aan 23 opvarenden het leven gekost, tientallen raakten gewond. De 'Zharo Express' was volgens de chef van de reddingsdienst met bijna 250 mensen aan boord op weg naar de eilandengroep ten noorden van hoofdstad Jakarta. Zijn mannen brachten meer dan tweehonderd mensen in veiligheid.

Het vuur ontstond volgens de politie waarschijnlijk door kortsluiting in een generator, vlak nadat de ferry de haven van Muara Angke had verlaten. "De cabine stond ineens vol dikke rook", zei een overlevende, die met 31 lotgenoten in een ziekenhuis moest worden opgenomen. "De passagiers raakten in paniek en renden naar het dek om drijvende voorwerpen in het water te gooien. Het vuur sloegen plotseling razendsnel om zich heen toen een plek was bereikt waar brandstof is opgeslagen."

De geblakerde boot is terug gesleept naar de haven, waar de meeste lichamen konden worden geborgen.

Ongelukken op zee komen regelmatig voor in Indonesië, vaak doordat er te veel mensen aan boord zijn en te weinig reddingsvesten.

23 doden door brand op boot Indonesië
23 doden door brand op boot Indonesië (Foto: ANP)

Noord-Korea gaat langeafstandswapens testen

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft aangekondigd binnenkort langeafstandsraketten te gaan testen. "Het onderzoek en de ontwikkeling van deze geavanceerde wapens is in een vergevorderd stadium en de voorbereidingen voor de testlancering zijn bezig", zei Jong-un zondag tijdens een toespraak op televisie.

Noord-Korea testte in 2016 in rap tempo al meerdere keren langeafstandswapens. Volgens experts is Noord-Korea nog wel ver verwijderd van het ontwikkelen van langeafstandsraketten met nucleaire kernkoppen die de afstand tot de Verenigde Staten kunnen overbruggen.

Noord-Korea gaat langeafstandswapens testen
Noord-Korea gaat langeafstandswapens testen (Foto: ANP)

Kroos trollt Brazilië met '20-1-7', Fransman trollt Kroos

Voetballer Toni Kroos heeft het nieuwe jaar verwelkomd met een in Brazilië weinig populaire tweet. De Duitser zette een bericht op Twitter met als tekst: "Feliz 20..!!", waarbij de Braziliaanse en Duitse vlag de 1 en 7 vormden, doelend op de halve finale van het WK voetbal van 2014. 

Een aantal humorloze Brazilianen reageerden boos op de tweet: "Ga je moeder neuken", klonk het. Anderen konden de grap beter waarderen en draaiden het om: "Felix ..17!!", waarbij de 2 en de 0 vervangen werden door de Braziliaanse en Duitse vlag...doelend op de WK-finale van 2002. Fransen deden hetzelfde, uiteraard met de Franse vlag: het land versloeg Duitsland met 2-0 in de halve finale van het EK van vorig jaar.

Fun met Funda #42: Huis ter Horst

In Voorschoten is een rijksmonument te koop op Koninklijk landgoed 'De Horsten'. Je weet wel, waar onze koning en koningin en hun kids ook wonen. Voor een vraagprijs van € 695.000,- k.k (indicatieve vraagprijs € 1.995.000,- k.k.) kunt u zich de eigenaar noemen van een slordige 500 vierkante meter huis op bijna 17.000 vierkante meter tuin. Overigens moet je dan ook nog € 52.461 per jaar aftikken voor het Recht van Opstal.

Kijk mee naar Huis ter Horst.

Nieuwe dopinglijst WADA gaat in

Wereldantidopingautoriteit WADA heeft zondag de nieuwe lijst met verboden middelen online gezet. Zoals elk jaar gaat de nieuwe lijst in op 1 januari. Nog in dezelfde maand wordt dan begonnen met overleg over de lijst van het volgende jaar, die in september uiteindelijk goedgekeurd wordt.

Op de lijst staan middelen die in bepaalde sporten verboden zijn, middelen die in elke sport illegaal zijn en middelen die alleen buiten competitie gebruikt mogen worden. Onder meer de middelen roxadustat en molidustat zijn toegevoegd aan de lijst. Beiden helpen het lichaam bij het aanmaken van natuurlijk EPO.

Vorig jaar leidde de toevoeging van meldonium aan de dopinglijst tot een maandenlange soap over vooral Russische en Oost-Europese sporters. De een na de ander teste positief op het in die contreien veel gebruikte hartmedicijn, de maker ervan verwachtte doden op de speelvelden als het niet meer gebruikt mocht worden en uiteindelijk werden veel sporters vrijgesproken. Tennisster Maria Sharapova was een van de grootste namen die er wél een fikse schorsing aan over heeft gehouden. 

Vuurwerk veroorzaakt aanzienlijke smog

Het vuurwerk heeft in de oudejaarsnacht zoals verwacht een flinke hoop smog veroorzaakt. Op sommige plaatsen werd een concentratie fijnstof gemeten van meer dan 1000 microgram, zei een woordvoerder van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zondag op NPO Radio 1. Boven de 200 microgram fijnstof per kubieke meter geldt de luchtkwaliteit als zeer slecht.

De smog bleef langer hangen dan verwacht, doordat het later ging waaien dan voorspeld.

De luchtkwaliteit tijdens de jaarwisseling werd voor het eerst ook gemeten door een groep vrijwilligers. Ze kregen daarvoor van het RIVM een speciale fijnstofsensor.

Vuurwerk veroorzaakt aanzienlijke smog
Vuurwerk veroorzaakt aanzienlijke smog (Foto: ANP)

Nieuwjaarsoptreden Mariah Carey de mist in

Het optreden van Mariah Carey bij het traditionele aftelmoment tijdens de jaarwisseling op Times Square in New York verliep, op zijn zachtst gezegd, niet geheel vlekkeloos, meldt The New York Times.

De schaars geklede Carey begon met het zingen van het traditionele Auld Lang Syne, tot zover geen vuiltje aan de lucht. Maar toen ze haar nummer Emotions inzette, ging het helemaal mis. Het zingen van Mariah liep in het geheel niet synchroon met de ingestarte geluidsband. De oorzaak bleek een technische fout, waardoor de zangeres zichzelf niet hoorde en het geheel uitmondde in een slecht playback-optreden.

Terwijl de muziek doorging en Mariah's dansers hun act bleven uitvoeren alsof er niets aan de hand was, gaf de zangeres er de brui aan. Met haar lippen stijf op elkaar en haar hand op haar heup liet ze duidelijk blijken op zijn zachtst gezegd niet blij te zijn met het verloop van het optreden, dat live werd uitgezonden in de Verenigde Staten.

Nieuwjaarsoptreden Mariah Carey de mist in
Nieuwjaarsoptreden Mariah Carey de mist in (Foto: BuzzE)

50PLUS begint eigen radiozender

De politieke partij 50PLUS heeft vanaf maandag een eigen radiozender op internet: 50PLUSradio. Op de zender wordt muziek gedraaid die ouderen op dit moment missen op de reguliere radiozenders. "Zelfs Radio 5 draait te weinig muziek die aansluit bij hun interesse", aldus het persbericht van 50PLUSradio.

Onder de mensen die bij de zender zijn betrokken, zijn ervaren radiomakers als Anne van Egmond, Edvard Niessing en Theo Erkens. Ook zangeres Sandra Reemer en dirigent Harry van Hoof leveren een bijdrage.

De activiteiten van 50PLUSradio zijn ondergebracht in een aparte stichting.

50PLUS begint eigen radiozender
50PLUS begint eigen radiozender (Foto: BuzzE)

Doden en gewonden bij ongeval in Duitsland

De afgelopen nacht zijn er bij een kettingbotsing in Duitsland 6 doden gevallen en 13 mensen gewond geraakt. Het ongeval gebeurde in dichte mist op de A7 bij de plaats Bad Grönenbach in de streek Unterallgäu.

Aangezien het op de plek van het ongeval een grote chaos is is de snelweg afgesloten. De bergingswerkzaamheden zijn nog in volle gang.

Minstens 39 doden bij aanslag nachtclub Istanbul

Bij een aanslag op een nachtclub in de Turkse stad Istanbul zijn zondagochtend vroeg veel gewonden gevallen. Het is nog niet duidelijk hoeveel gewonden er zijn en wat er precies is voorgevallen. Het Turkse televisiestation NTV meldt dat twee gewapende mensen de nachtclub zijn binnengevallen en het vuur hebben geopend op de bezoekers. Volgens de laatste berichten is er nog een overvaller in het pand.

Volgens de Britse krant Mirror zijn er 50 mensen gewond geraakt tijdens de aanslag in de Reina Club.

De Turkse politie is met gepantserde auto's uitgerukt en ook zijn er veel ambulances ingezet. De nachtclub ligt in de wijk Ortakoy

Istanbul is de grootste stad van Turkije. Er wonen 14 miljoen mensen.

Update 8:33 uur:
Persdienst AP meldt dat de dader mogelijk verkleed als kerstman het vuur bij de nachtclub opende. Hij schoot met een wapen met lange loop eerst een politieagent en een burger neer, en vervolgens betrad hij het pand. Het AP beroept zich op verklaringen van de lokale gouverneur. Hoeveel schutters er betrokken waren kon of wilde hij niet zeggen.

Ten minste vijftien van de slachtoffers waren buitenlanders. Ten minste vijf waren van Turkse komaf. Over de afkomst van de andere slachtoffers is nog niets bekend. De dader zou gevlucht zijn in andere kleren dan waarmee hij het pand betrad.

De regering Erdogan heeft inmiddels een totaalverbod op berichtgeving over de aanslag uitgevaardigd.

Update 7:38 uur:
Inmiddels hebben de Turkse autoriteiten gemeld dat er zeker 39 doden zijn gevallen bij de aanval op nachtclub Reina. Zeker 69 mensen zouden zijn gewond geraakt, waarvan er vier in kritieke toestand verkeren. Zowel de Turkse als de Amerikaanse autoriteiten spreken van een terreuraanslag; de eerste van het nog zo jonge jaar 2017.

21 doden zijn inmiddels geïdentificeerd; onder hen zijn vijf Turken en zestien mensen met een andere nationaliteit. Het is nog onduidelijk wat er met de dader of daders is gebeurd; mogelijk zijn deze nog voortvluchtig.

Update 1:33 uur:
De Volkskrant
meldt inmiddels dat er zeker 35 doden en 40 gewonden zouden zijn gevallen in de Istanbulse nachtclub. De daders, die naar verluidt Kerstmankleding zouden hebben gedragen, zouden zich mogelijk nog in het pand bevinden. Speciale politie-eenheden kammen op het moment de nachtclub uit. Meer nieuws zal volgen.

Veel gewonden bij aanslag nachtclub Istanbul
Veel gewonden bij aanslag nachtclub Istanbul (Foto: ANP)

Turkije censureert berichtgeving aanslag

De Turkse regering onder leiding van Erdogan heeft verboden beelden en berichtgeving naar buiten te brengen over de aanslag op de nachtclub in Istanbul, waarbij zondagochtend minstens 35 doden vielen en zo'n veertig gewonden. 

Op de internetpagina van Die Welt komen toch getuigenverslagen naar buiten. "Twee personen schoten met een wapen", zegt een van de ooggetuigen. "Plotseling begon iedereen te rennen. Mijn man zei tegen me dat ik niet bang hoefde te zijn. Hij is bovenop me gaan liggen en heeft drie schotwonden opgelopen."

Een andere ooggetuige spreekt ook over de dramatische gebeurtenissen in de nachtclub Reina: "Ik moest meerdere lichamen van me af gooien om weg te kunnen komen." Volgens de ooggetuigen waren er zo'n zevenhonderd bezoekers in de nachtclub ten tijde van de aanslag.

Er is nog veel onduidelijk over de aanslag, zoals de vraag waar de daders zijn en wat het motief van de aanslag zou zijn.

Turkije verbiedt berichtgeving aanslag
Turkije verbiedt berichtgeving aanslag (Foto: ANP)

M*A*S*H Acteur William Christopher overleden

De acteur William Christopher is zaterdag overleden. Hij was vooral bekend van zijn rol als de Amerikaanse legerkapelaan Mulcahy in de langlopende hitserie M*A*S*H*. Christopher, die 84 jaar werd, kreeg achttien maanden geleden te horen dat hij kanker had. Hij stierf in zijn huis in Pasadena, Californië.

Christopher speelde ruim elf jaar lang de rol van de kapelaan in M*A*S*H*, de serie die van 1972 tot 1983 liep en zich fictief afspeelde in de Koreaanse Oorlog.

De laatste aflevering van de serie werd in 1983 door 106 miljoen mensen bekeken, waarmee het de best bekeken tv-serie was.

Helft minder klachten over vuurwerkoverlast

De teller van het meldpunt voor overlast door voorwerk moet het dit jaar met ongeveer de helft van de klachten doen ten opzichte van vorig jaar. De teller is blijven steken op 45.084 meldingen tot 2.00 uur vannacht. In de komende dagen kunnen daar nog wat klachten bijkomen natuurlijk, maar het is erg onwaarschijnlijk dat er nog 45.000 valide meldingen binnen zullen komen.

Vorig jaar ging het meldpunt nog prat op 90.000 meldingen, maar veel daarvan bleken verzonnen. Ook dit jaar kent het meldpunt geen enkele vorm van verificatie en het is onbekend hoeveel van de 45.084 meldingen vals zijn. De vier valse meldingen die wij zelf deden verschenen in elk geval alle vier op de kaart.

Het meldpunt, een initiatief van GroenLinks, pleit voor een totaalverbod op consumentenvuurwerk. Alle meldingen zullen worden gebundeld en worden aangeboden aan de Tweede Kamer en 30 burgemeesters.

Lijkt dat steeds MINDER mensen zich storen aan vuurwerkoverlast rond oud en nieuw

Lijkt dat steeds MINDER mensen zich storen aan vuurwerkoverlast rond oud en nieuw

'Ook Lazio wil El Ghazi'

Na AS Roma zou ook SS Lazio Anwar El Ghazi van Ajax willen overnemen. De club zou de aanvaller aanvankelijk willen huren.

El Ghazi heeft over belangstelling niets te klagen. De vleugelaanvaller werd eerder al gelinkt aan AS Roma, maar nu lijkt ook de andere club uit de Italiaanse hoofdstad de Ajacied te willen inlijven. De twee rivalen zouden strijden om de handtekening van de tweevoudig Oranje-international.

Dat meldt Calciomercato, dat bekendstaat als geruchtenmachine. Ajax zou zo'n tien miljoen euro op tafel willen zien voordat het nadenkt over een vertrek van El Ghazi. AS Roma heeft een ander plan: de 21-jarige aanvaller eerst huren en hem vervolgens voor acht miljoen euro overnemen. Bij Roma kan El Ghazi ploeggenoot worden van Kevin Strootman, terwijl bij Lazio Ricardo Kishna, Wesley Hoedt en Stefan de Vrij op hem wachten.

Volgens Calciomercato heeft Jorge Mendes, de agent van El Ghazi, in Dubai gedineerd met de technisch directeur van Lazio. Dat kan wijzen op een overstap van El Ghazi, maar Mendes is ook zaakwaarnemer van Lazio-aanvaller Keita Baldé, die in de belangstelling van Manchester United zou staan. Ook verdediger Wallace, die is ondergebracht bij Mendes, wordt in verband gebracht met een transfer.

Feestgangers onwel in Damwoude

Circa twintig bezoekers van een feesttent in het Friese Damwoude (gemeente Dantumadeel, bij Dokkum) zijn in de nieuwjaarsnacht onwel geworden. Ze klaagden over prikkelende ogen en ademhalingsmoeilijkheden, meldt de Veiligheidsregio Fryslân. Dat gebeurde even na 04.00 uur zondagmorgen.

De getroffen feestgangers werden opgevangen in een sporthal, waar zij werden onderzocht door hulpverleners van het Rode Kruis. Niemand hoefde naar het ziekenhuis. Er wordt nog uitgezocht welke stof de klachten bij de bezoekers heeft veroorzaakt.

Volgens de woordvoerder van de veiligheidsregio is het nieuwjaarsevenement korte tijd onderbroken, maar daarna weer voortgezet. De feesttent werd door enkele honderden mensen bezocht.

Feestgangers onwel in Damwoude
Feestgangers onwel in Damwoude (Foto: ANP)

Oogziekenhuis ziet iets meer vuurwerkslachtoffers

Bij het Oogziekenhuis in Rotterdam hebben zich deze jaarwisseling meer mensen met ernstig vuurwerkletsel aan de ogen gemeld dan vorig jaar. Er kwamen veertien slachtoffers binnen. Vorig jaar waren dat er twaalf, zo heeft een woordvoerder zondag gemeld. Het aantal loopt mogelijk nog op, omdat er ook nog slachtoffers van elders in het land kunnen binnenkomen.

Van de verwondingen is de helft zo ernstig dat de slachtoffers blijvende schade daarvan zullen hebben. Dat betekent dat ze verminderd zicht zullen hebben of dat ze zelfs blind worden en hun oog mogelijk kwijtraken.

De meeste letsels zijn veroorzaakt door legaal siervuurwerk. Van de slachtoffers was de helft omstander. Ze werden geraakt door rondvliegend vuurwerk. Geen van de slachtoffers droeg een vuurwerkbril.

De helft van de slachtoffers in het Rotterdamse ziekenhuis stak zelf vuurwerk af, de rest was omstander. Een van de slachtoffers vertelde dat er een pijl omviel tijdens het afsteken, waarna delen in zijn oog terechtkwamen.

Oogziekenhuis ziet meer vuurwerkslachtoffers
Oogziekenhuis ziet meer vuurwerkslachtoffers (Foto: ANP)

KPN meldt mobiel datarecord bij jaarwisseling

Het mobiele datagebruik door klanten van KPN heeft tijdens de jaarwisseling een nieuw record bereikt. Het mobiele netwerk van de marktleider in telecommunicatie verwerkte in de nacht van zaterdag op zondag miljoenen nieuwjaarswensen.

Rond 02.00 uur zondagmorgen was het mobiele datagebruik ongeveer 40 procent hoger dan tijdens de vorige jaarwisseling. De piek in het mobiele dataverkeer lag omstreeks 0.30 uur.

Het bedrijf meldt een verdrievoudiging in het dataverbruik sinds 2014. Later op nieuwjaarsdag worden nadere cijfers van het sms- en telefoonverkeer bekend.

KPN meldt mobiel datarecord bij jaarwisseling
KPN meldt mobiel datarecord bij jaarwisseling (Foto: ANP)

Toeschouwersrecord bij vuurwerk Erasmusbrug

Met ruim 60.000 bezoekers heeft de tiende editie van de vuurwerkshow bij de Erasmusbrug in Rotterdam een nieuw record gevestigd. Burgemeester Ahmed Aboutaleb was een van de toeschouwers.

Zij telden dankzij een projectieklok op een tien meter groot waterrad af naar de jaarwisseling. Het aftellen naar Het Nationale Vuurwerk werd kort voor middernacht ingezet door Linda de Mol in het RTL4-programma Ik hou van Holland.

De duizenden vuurwerkbommen konden door het gebruik van een extra ponton nog beter over het water de lucht in worden geschoten. Organisator Klaas Rohde toonde zich verheugd over de jubileumeditie, tien jaar geleden begonnen met 15.000 toeschouwers. Volgens hem is het evenement meegegroeid met de vraag naar een gezamenlijk vuurwerk.

Het was voor het eerst dat de RET toeschouwers gratis naar het evenement vervoerde. Ruim 10.000 mensen hebben hier gebruik van gemaakt. De RET spreekt daarom van een succes.

Toeschouwersrecord bij vuurwerk Erasmusbrug
Toeschouwersrecord bij vuurwerk Erasmusbrug (Foto: ANP)

Haagse politieman zwaargewond door aanrijding

Door een aanrijding op het Kaapseplein in Den Haag is een politieman in de nieuwjaarsnacht zwaargewond geraakt. Een mobiel medisch team heeft met een traumaheli medische assistentie verleend en daarna is de agent naar het ziekenhuis vervoerd.

Het incident gebeurde rond 02.00 zondagmorgen. Over de toedracht is nog niets bekend. De bestuurder is voor een verklaring meegenomen naar het bureau.

De politie werd rond het Kaapseplein in de Schilderswijk door een groep omstanders bekogeld met vuurwerk en stenen. De Mobiele Eenheid is aanwezig om op te kunnen treden, aldus de politie.

Kind gewond bij schietpartij in Rotterdam

Een dertienjarige jongen is in de Nieuwjaarsnacht gewond geraakt bij een schietpartij in Rotterdam. De schietpartij gebeurde rond 01.30 uur deze morgen aan de Terbregsehof in de Maasstad.

Het kind is per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Over de aard en ernst van de verwondingen kan de politie nog geen mededelingen doen. Meteen na het incident is de recherche een onderzoek begonnen.

Ook over de reden van de schietpartij is nog niets bekend.

Kind gewond bij schietpartij in Rotterdam
Kind gewond bij schietpartij in Rotterdam (Foto: ANP)

Aanhoudingen na rellen in Amersfoort

De Mobiele Eenheid (ME) is in Amersfoort tijdens de jaarwisseling uitgerukt nadat er ongeregeldheden uitbraken. Zo'n 30 jongeren zijn aangehouden.

Al voor middernacht werd de politie opgeroepen omdat er een auto in brand was gestoken. Daarna werd het steeds onrustiger en volgden er knokpartijen en vernielingen in de buurt van de straat Sextant, ten noorden van het centrum.

Volgens een woordvoerder van de politie zijn de jongeren in een bus afgevoerd. Ze zijn aangehouden wegens schending van de openbare orde.

Miljoenenprijs valt in Zeeland en Gelderland

De hoofdprijs van de oudejaarstrekking van de Staatsloterij is gevallen in Zeeland en Gelderland. De prijs van 30 miljoen euro viel op twee halve staatsloten, zodat twee prijswinnaars in beide provincies tijdens de jaarwisseling multimiljonair zijn geworden. Zij ontvangen ieder 15 miljoen euro belastingvrij.

In 2015 viel de hoofdprijs van de oudejaarstrekking ook al op twee halve loten, toen in Noord-Holland en Overijssel.

Miljoenenprijs valt in Zeeland en Gelderland
Miljoenenprijs valt in Zeeland en Gelderland (Foto: ANP)

Narsingh mag praten met Swansea

Luciano Narsingh en Swansea City hebben van PSV groen licht gekregen om te onderhandelen. Dat schrijft het Eindhovens Dagblad. Een transfer zou snel tot stand kunnen komen.

Narsingh heeft nog een contract tot komende zomer en PSV heeft er dus baat bij om de rechtsbuiten, die dit seizoen lang niet altijd een basisplek heeft, deze winter te verkopen. Een week geleden meldde de club uit Wales zich bij Narsinghs zaakwaarnemer Mino Raiola.

Swansea zou bereid zijn te voldoen aan de vraagprijs van vijf miljoen euro voor de negentienvoudig Oranje-international. PSV kocht hem vierenhalf jaar geleden voor slechts een miljoen minder dan dat van sc Heerenveen.

Als Narsingh met Swansea tot een persoonlijk akkoord komt, kan het hard gaan met de overgang. Dat zou verrassend te noemen zijn, aangezien de aanvaller twee weken geleden een langer verblijf in Nederland niet uitsloot. "De club zit in mijn hart en we komen er samen uit. De kans is heel groot dat ik bijteken in de winterstop, maar in de voetbalwereld weet je het nooit", zo zei hij. "Als er een club uit een mooie competitie voorbij komt, Engeland, Spanje, Duitsland, gaat elke speler daar natuurlijk over nadenken."

Narsingh, die in 115 Eredivisieduels voor PSV tot 21 goals kwam, komt bij Swansea overigens niet in een gespreid bedje terecht. The Swans, waar ook de Nederlanders Leroy Fer en Mike van der Hoorn actief zijn, staan stijf onderaan in de Premier League.

'Bolt kan ook speerwerpen'

Usain Bolt is vermoedelijk de bekendste atleet op aarde en misschien wel een van de bekendste sporters van de laatste twintig jaar. De Jamaicaan staat vooral bekend als een sprintfenomeen, maar hij heeft tegenover het Franse L'Èquipe laten weten ook over een ander talent te beschikken: speerwerpen.

In een interview met de Franse sportkrant vertelde Bolt dat hij zich tijdens de Olympische Spelen van Rio de Janeiro vorig jaar aan het speerwerpen waagde. De Jamaicaan kwam naar eigen zeggen tot zo'n 54 meter, bepaald geen misselijke worp. "Ik vond die worp niet slecht, maar daarna had ik wel flinke pijnscheuten in mijn arm", vertelde Bolt. Overigens gooiden meer dan acht Jamaicanen dit jaar over de 60 meter, dus een nationale titel lijkt er nog niet in te zitten voor hem.

De topsprinter, goed voor wederom drie keer goud in Rio, won een weddenschap met twee teamgenoten: zij waren er van overtuigd dat hij de 50 meter niet zou halen. Bolt's kinesiste won de weddenschap wel, want zij legde de limiet op 60 meter. 

De FOK!crew wenst jullie een veilig 2017!

Ik hoop dat iedereen z'n ogen en vingers nog heeft, en dat jullie in 2017 veilig, gelukkig en gezond blijven! ~ DJMO

HAHA! BIER!! ~ YokiKater

"Dat er maar veel mooie momenten en veel katers tengevolge van dat moge zijn".  O-) ~ Cobra4

De beste wensen voor iedereen ~:) ~ Lavenderr

Ik wens iedereen een heel fijn, vrolijk en vooral gezond 2017! ~ LPFAN

Was het vuurwerk mooi vanaf jullie zolderkamertjes? Geniet van het uitzicht op 2017! ~ Rewimo

Zo-veel films in 2017. Ik kan niet wachten. Een heel mooi filmjaar en natuurlijk ook een mooi festivaljaar! Waar zie ik jullie van de zomer? ~ daan1601

Ik hoop dat jullie net zo'n goed jaar hebben als ik het afgelopen jaar had! ~ qltel

Ik wens een ieder een mooi 2017, vol mooie sport, wat met de WK's zwemmen en atletiek en allerlei obscure sportieve pracht wel moet lukken   ~ heywoodu

Een gezond, gamend en vooral plezierig 2017 voor iedereen! ~ Noppie2000

Ik wens jullie allen een prachtig 2017, waar de holtes van de nacht worden opgevuld met Persona 5 en alle andere schitterende games die ons tegemoetkomen ~ Vladimir Lenuit

Ik dank alle lezers die vol bewondering, walging, verbazing of woede m'n (controversiele) itempjes op de FP lezen. Dat er in 2017 maar weer veel 'nieuws' verafschuwd en bewonderd mag worden. ~ Harry64

Een fantastisch 2017 toegewenst iedereen, en als het even kan zonder al te veel bloedvergieten in de wereld. Cheers! ~WebHawk

Iedereen alvast een gezond, positief en spetterend 2017! *Proost* ~ Frutsel

Ik wens iedereen een gezond en fantastisch nieuw jaar toe, met hopelijk een nieuw deel van F-zero. Een mens mag hopen toch? Oh, en als dat niet lukt, zullen we dan allemaal een beetje liever zijn tegen elkaar?    ~ Puddington

Voor iedereen een mooi en gezond 2017 vol GENOT ~ Mexicanobakker

Iedereen een geweldig 2017 toegewenst, vol van SJW-bashing en graag met een ruk naar rechts. ~ BenX_95

een gezond, respectvol, vredig, vruchtbaar en multiseksueel 2017 ~ FredvZ

Ik wens jullie allemaal de moeder. O+ ~ Moira.
-  Godverdomme. Die wilde ik doen. ~ Fopje

Ik wens voor iedereen dat Arthur Schopenhauer ongelijk had en dat het ergste derhalve reeds achter de rug is. ~ Philosocles

Ik wens jullie allen een smeuïg 2017 ~ rubbereend

Een topjaartje toegewenst aan alle FOK!kertjes! Dat Utreg de beker mag winnen en van Ajax! Ohja ook veel bier eneeh dat het Weblog weer fantastische weblogjes gaat maken! Gr Gr ~ Paul

Iedereen een tof, gelukkig, voorspoedig, sportief, succesvol, gezond en tienvingerig 2017 toegewenst! ~ Nattekat

Geniet van het nieuwe jaar, grijp je kansen en doe je best op school kids. ~ Sneakydesert

Veul haail en zeeg'n ~ DerLudolf
-
hé kwakdeuze dat wol ik zegg'n. Moi! ~ Nizno

"zit komend jaar eens wat vaker aan je borsten' whehehe ~ Yvonne

Een zonnig, gezond en downtime vrij 2017! ~ Iteejer

2017 wordt sowieso episch, met The Don. Veel om naar uit te kijken, derhalve. ~ Reya

Een gelukkig, (Relationeel) liefdevol & (Psychologisch) gezond 2017 O+. ~ Samzz

Ik wens je alles toe, waar je je best voor doe! ~ Droopie

Een nog veel beter 2017. Iedereen enorm bedankt voor de inzet om FOK! leuk te houden en waar nodig weer leuk te máken. Laten we die trend in 2017 vooral doorzetten! HAPPY NEW YEAR!!! ~ Danny

Vanuit het altied mooie Drenthe wens ik jullie allen een geweldig 2017. Houd de paarsgepunte lans omhoog en de doos goed nat, echt gruwelijk nat! En pas op, 2017 wordt het jaar van de Grote Intergalactische Oorlog. Desalniettemin een fantastisch kutjaar gewenst allemaal! ~ Djeez

Groetjes aan 2017.Gr. ~ Leonos

In 2017 vergaat de wereld, dus geniet er nog maar eventjes van.  ~ MarcusViridis

Met hopelijk wat minder dode grootheden. ~ RvLaak

Beste wensen voor iedereen, en game on! gr gr ~ 2dope

Ik wens iedereen veel geluk, liefde, een goede gezondheid en vooral veel wijsheid toe voor 2017. ~ Leandra 

Ik wens iedereen heel veel geluk en voorspoed en heel veel Fok plezier, groetjes! ~ Stephan5

Ik wens iedereen een sportief 2017!  ~ borisz

*grmbl* ~ Opa.Bakkebaard

 Lieve allemaal. Een heel fijn en muzikaal 2017 met vooral veel vrolijke noten. Hopelijk met iets minder popiconen die het loodje leggen, maar met vooral veel goede nieuwe muziek en ontdekkingen. ~ Belsen

2016 is niet voor iedereen een geweldig jaar geweest, en zo zal ook 2017 niet voor iedereen een geweldig jaar worden. Maar een groot deel van het jaar vul je zelf, breng je zelf door met familie, vrienden, collega's of juist lekker alleen. Die tijd besteed je werkend, feestend of ontspannend. Of iets anders. Je kiest zelf. Somme dingen overkomen je, andere doe je zelf. Ik wens alle FOK!kers leuke, mooie, boeiende en interessante momenten voor 2017 en de wijsheid de juiste keuzes te maken. ~ Breuls

Ik wens jullie allemaal een fijn 2017. ~ Toto69

Ik wens heel Fok!, de frontpage en VBL in het bijzonder een heel gelukkig 2017!! ~ Vasion

Bij deze wil ik alle muziekgekken, filmfreaks, FOK!toen-fans, de gehele FOK!crew en uiteraard ook alle andere FOK!kers een prettig gestoord en vooral melomaan 2017 toewensen. ~ dekatophetspek

Maar begin 2017 niet alleen met een paar knalletjes, maar knal het hele jaar 2017 door!
Iedereen een gezond en goed 2017 toegewenst. ~ Punkman

Een nieuw jaar, nieuwe kansen. Iedereen een tof 2017 gewenst. ~ Pheno

Laatste reviews en specials
special
Logitech Blue Yeti en Yeti X microfoons (Interview)
review
Headliner: NoviNews
preview
The Eternal Cylinder
preview
Plants Versus Zombies: Battle for Neighborville
special
Xbox presentatie op Gamescom: is games streamen de toekomst?
preview
Cris Tales
©FOK.nl e.a.