FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 28 december 2016

WK darts: Van Barneveld wint titanenstrijd van Lewis

Raymond van Barneveld staat in de kwartfinale van het wereldkampioenschap darts van de PDC. In een titangevecht wist hij met 4-3 van Adrian Lewis te winnen. 

Een kraker van jewelste. Het is het derde jaar op rij dat beide spelers elkaar treffen op het WK. Twee jaar geleden was het ook een duel uit de derde ronde, dat met 4-3 naar Van Barneveld ging. Vorig jaar was het echter een duel uit de halve finales en toen wist Lewis met 6-3 te winnen.

Lewis had aan één break genoeg om de eerste set met 3-0 te pakken. In de tweede set is een vijfde leg nodig, maar met een 70-finish wist Van Barneveld 1-1 op het bord te krijgen.

Met een 64-finish wist Van Barneveld voor het eerst in de wedstrijd voor te komen. Even later kon hij ook de derde set pakken met 3-1. Qua gemiddelde noteerde Lewis nu 103 en Barney 'slechts' 96. In de vierde set werd het 2-2 en in die set kreeg Van Barneveld meerdere kansen om er 3-1 van te maken. Hij koos echter om het vaak via zijn favoriete dubbel zestien te proberen, maar die wist hij maar niet te vinden. Ook in de beslissende leg van die set ging het mis, waardoor Lewis toch op 2-2 kon komen.

Ook in set vijf kon Barney dubbel zestien niet vinden, waardoor Lewis zijn leg kon houden en weer op voorsprong kwam. Lewis brak vervolgens met een 112-finish en gooide dubbel zestien wel. Van Barneveld brak terug, maar Lewis kwam op 3-2 in sets door 106 uit te gooien. Met 3-0 in de zesde set wist Van Barneveld op 3-3 te komen en een beslissende set was nodig.

Van Barneveld kwam met een 72-finish met een break op voorsprong. Hij raakte dubbel zestien nu wel! Een leg later werd het via dezelfde dubbel zelfs 2-0. Via een 73-finish kwam Lewis nog op 2-1, maar uiteindelijk is het toch de Hagenaar die het duel met 4-3 weet te winnen. In de kwartfinale wacht de klassieker met Phil Taylor of zal hij aantreden tegen Kim Huybrechts. 

Stats: Lewis - Van Barneveld. (Bron: PDC)
Stats: Lewis - Van Barneveld. (Bron: PDC)

'Debbie Reynolds met spoed naar ziekenhuis'

Debbie Reynolds is met spoed afgevoerd naar het ziekenhuis. Volgens TMZ vertoonde de moeder van de dinsdag overleden Carrie Fisher tekenen van een beroerte.

Debbie was bij haar zoon Todd Fisher toen ze onwel werd. Volgens insiders is Debbie erg aangeslagen door de dood van haar dochter en zou dat flink knagen aan de gezondheid van de 84-jarige actrice.

Reynolds was bij haar zoon om de uitvaart van Carrie te regelen.

'Debbie Reynolds met spoed naar ziekenhuis'
'Debbie Reynolds met spoed naar ziekenhuis' (Foto: BuzzE)

Afdaling skiërs afgelast door harde wind

De World Cup alpineskiën in het Italiaanse Santa Caterina wordt deze week geteisterd door harde wind. Woensdag zou de afdaling geskied worden, maar deze moest om veiligheidsredenen afgelast worden. 

De wedstrijd zal ook niet ingehaald worden, omdat de rest van de kalender al overvol is. Na de twee afdalingen die wél door zijn gegaan zijn er nu nog zes over dit seizoen. Voor twee mensen was de afgelasting eigenlijk prima nieuws: de Noor Aksel Lund Svindal moest door pijn aan zijn knie verstek laten gaan, maar loopt nu geen puntenverlies op. De Oostenrijker Marcel Hirscher vecht met Kjetil Jansrud om de zege in de algemene World Cup, maar afdalingen skiet hij nagenoeg niet en dus loopt hij ook geen verlies op. Jansrud had op beide heren een slag kunnen slaan, dus zal flink gebaald hebben. 

Het is nu ruim twee weken wachten op de volgende afdalingen, maar dat zijn dan wel twee echte klassiekers. Op 14 januari staat in het Zwitserse Wengen de klassieker op de Lauberhorn op het schema, een week later is het in Kitzbühel tijd voor de klassieke afdaling op de Hahnenkamm, twee van de mooiste afdalingen op aarde. In Santa Caterina gaat het donderdag mogelijk nog verder met een alpinecombinatie, bestaande uit een super-G en een slalom. 

WK darts: Van de Pas kan comeback tegen Anderson niet voltooien

Benito van de Pas is er niet in geslaagd om zich te plaatsen voor de kwartfinales van het wereldkampioenschap darts van de PDC. Hij kon een comeback tegen Gary Anderson na een 3-0 achterstand niet helemaal goed maken en moest zich uiteindelijk met 4-2 gewonnen geven. 

Van de Pas mocht de partij beginnen en en wist direct een break te plaatsen met een 121-finish om op 2-0 te komen. Anderson kon echter direct terugbreaken. Van de Pas kon in leg vier 81 uitgooien om de set te pakken, maar deed dat niet. De Schot hield vervolgens zijn eigen leg en sloeg vervolgens opnieuw toe om de set van Van de Pas af te snoepen (3-2).

Van de Pas kende een goed jaar. Hij won dit jaar zijn eerste toernooien bij de PDC. Hij was driemaal de beste tijdens Players Championships. Op de grote toernooien was het wat wisselvalliger. Het beste resultaat was een kwartfinaleplek op de World Grand Prix en World Series of Darts Finals. Desondanks klom hij op naar de vijftiende plaats op de wereldranglijst. Anderson won één UK Open Qualifier en één Players Championship. Het beste resultaat op de TV was een finaleplek op de World Grand Prix, waar hij verloor van Michael van Gerwen.

In de tweede set gingen alle legs met de darts mee, waardoor Anderson met 3-2 op 2-0 in sets kon komen. De Schot raakte tot nu al zijn dubbels. The titelverdediger stoomde door en opende met een break. Het werd 2-0, waarna Van de Pas zijn eigen leg hield met een 143-finish. Anderson bleef vervolgens perfect op zijn dubbels om met 3-1 de derde set te pakken.

In de openingsleg van de vierde set miste Anderson zowaar voor het eerst deze partij een dubbel. De Schot kwam even later via dubbel één alsnog op 1-0. Het werd 1-1 en Van de Pas liet nog van zich horen door 125 uit te gooien en wist de partij te verlengen door 72 uit te gooien, nadat Anderson zijn eerste matchdart miste. Het werd zelfs 3-2 nadat Van de Pas de vijfde set met 3-0 naar zich toe trok, mede door een 112-finish.

In set zes was het niveau weer zeer hoog. Op 2-1 kon de Nederlander zich niet meer terugvechten, daarvoor gooide Van de Pas net die ene pijl net in een vijf of een één. Via dubbel twaalf trok Anderson de partij naar zich toe en mag zich de eerste kwartfinalist noemen. 

Stats: Anderson - Van de Pas. (Bron: PDC)
Stats: Anderson - Van de Pas. (Bron: PDC)

Galatasaray ontvangt Chinees bod op Podolski

De kans bestaat dat Lukas Podolski ook voor Chinese miljoenen kiest. Bij Galatasaray is naar verluidt een bod van zeven miljoen euro binnengekomen.

Een woordvoerder van de Turkse club maakt woensdag namelijk bekend dat de Chinese club Beijing Guoan een bod heeft gedaan op Lukas Podolski. In Turkse media wordt gesproken van een bedrag van zeven miljoen euro.

Levent Nazifoglu, zegsman van Galatasaray, laat aan Anadolu Agency het volgende weten: "Er is een bod van de Chinese club Beijing Guoan binnengekomen op Podolski. De club heeft dit nu in beraad. Of het van een transfer komt hangt vooral van de speler zelf af."

De zeven miljoen euro wilde Nazifoglu bevestigen noch ontkennen. Het contract van de voormalig Duits international in Istanbul loopt nog door tot de zomer van 2018.

Hond eet complete kalkoen

David Barrett uit Prestwick in Schotland, heeft een hond die Bubba heet. Een schattig beest en nu beroemd op Twitter. Zij glipte op kerstavond namelijk de keuken in, gapte de kerstkalkoen en werkte hem in een paar minuten weg.

De hond viel na het feestmaal voldaan neer in de woonkamer en kon zich niet meer bewegen. De foto's die David op Twitter deelde, gaan intussen de wereld rond. De kalkoen komt daar helaas niet door terug

Grote brand in leegstaand zwembad Culemborg

In een leegstaand zwembad in Culemborg is woensdagavond brand uitgebroken. De brandweer heeft het over een zeer grote uitslaande brand.

Er zijn veel blusvoertuigen aanwezig en de straat is afgezet. De vlammen zijn in de wijde omtrek te zien. Om te zorgen voor goede samenwerking tussen de hulpdiensten, is opgeschaald naar GRIP 1.

Het gebouw is afgelopen zomer voor 410.000 euro verkocht aan de Vereniging Islamitische gemeenschap Culemborg. Er zou een moskee gevestigd worden. Bij de brand komt asbest vrij.

WK darts: Oppermachtige Wright als laatste naar achtste finales

Peter Wright heeft zich met een zeer sterk optreden als laatste geplaatst voor de achtste finales van het wereldkampioenschap darts van de PDC. De als derde geplaatste Schot won met 4-0 van Jamie Lewis. Wright sloot de laatste set af met finishes van 89, 100 en 130. 

Wright raakte 75% van zijn dubbels en noteerde een gemiddelde van 103,5. Lewis wist alleen in set drie één leg te pakken en noteerde 91 gemiddeld. De Schot treft donderdag Ian White voor een plek in de kwartfinale. 

De tweede ronde zit erop en de derde ronde zal direct beginnen. Gary Anderson zal aantreden tegen Benito van de Pas. De laatste partij van de avond is de kraker tussen Raymond van Barneveld en Adrian Lewis. 

Skiester in coma vervoerd naar Zweden

Skicrosster Anna Holmlund is overgebracht naar een ziekenhuis in Stockholm. De Zweedse raakte inmiddels een ruime week geleden zwaargewond na een valpartij in het Italiaanse Innichen, waar ze aan het trainen was voor de World Cup van die week. 

De 29-jarige Holmlund, drievoudig World Cup-kampioene, lag sindsdien in kunstmatige coma in het ziekenhuis in Bozen, waar ze een hersenoperatie onderging. "Anna's toestand is nog onveranderd, maar ze was stabiel genoeg om vervoerd te worden. Ze ligt echter nog altijd in coma en heeft nog altijd intensieve zorg nodig", aldus de Zweedse teamarts Jakob Swanberg over de winnares van olympisch brons in 2014. 

Ntab wint zeer spannende 500 meter

Daidai Ntab mag zich de nieuwe Nederlands kampioen op de 500 meter noemen. In Thialf snelde de sprinter van Team Plantina naar een tijd van 34,80 seconden en bleef hiermee teamgenoot Ronald Mulder en Jan Smeekens nipt voor. Dit drietal mag hierdoor naar de WK afstanden in Gangneung.

Op kampioenschappen wordt de 500 meter tegenwoordig slechts eenmaal verreden en dat was te merken aan de spanning bij sommige rijders en aan de druk die op iedere rit zat. De lat werd hoog gelegd door Kjeld Nuis die met 34,93 seconden zijn snelste tijd in Thialf ooit liet noteren.

Ronald Mulder dook met 34,83 seconden in een rechstreeks duel tegen Jan Smeekens (34,91) onder de tijd van Nuis. Daarna beten titelverdediger Kai Verbij (34,98) en olympisch kampioen Michel Mulder (35,23) zich stuk op de toptijden. In de slotrit sloeg Ntab na een valse start alsnog toe: 34,80 seconden.

Vrijdag staat voor de sprinters nog de 1000 meter op het programma. Dan zal ook bekend worden wie naar het Europees kampioenschap sprint mag.

'Strafrechtelijk onderzoek tegen Netanyahu'

De advocaat-generaal in Israël heeft de politie opdracht gegeven een strafrechtelijk onderzoek te beginnen tegen premier Benjamin Netanyahu. Dat onderzoek is gericht op twee onderwerpen die niet met name zijn genoemd, aldus de Israëlische zender Channel 10.

Media hebben eerder bericht over belangenverstrengeling rond een advocaat van Netanyahu bij de aankoop van Duitse onderzeeërs. Netanyahu heeft daarna ontkend iets verkeerd te hebben gedaan.

Het ministerie van justitie wilde niet reageren op het bericht over het onderzoek. Volgens Channel 10 is een van de onderwerpen die advocaat-generaal Avihai Mandelblit wil laten bekijken een kwestie die nog niet in de publiciteit is geweest.

'Strafrechtelijk onderzoek tegen Netanyahu'
'Strafrechtelijk onderzoek tegen Netanyahu' (Foto: ANP)

'Takata dicht bij schikking in VS om airbags'

De geplaagde airbagmaker Takata is dicht bij een schikking met autoriteiten in de Verenigde Staten vanwege het schandaal rondom defecte airbags. Volgens The Wall Street Journal zal begin volgend jaar overeenstemming worden bereikt over het boetebedrag, dat naar verluidt circa 1 miljard dollar zal bedragen.

Volgens de Amerikaanse krant wordt momenteel onderhandeld over of Takata al dan niet een schuldbekentenis zal doen. Het Japanse bedrijf is in moeilijkheden geraakt door een defect in het opblaasmechanisme van zijn airbags, die daardoor kunnen ontploffen. In sommige gevallen zijn daarbij bestuurders dodelijk getroffen door stukjes metaal die met hoge snelheid door de auto werden geslingerd.

Takata wordt in de VS verdacht van misleidende verklaring met betrekking tot het airbag-debacle. Ook zouden de Japanners informatie hebben achtergehouden.

'Takata dicht bij schikking in VS om airbags'
'Takata dicht bij schikking in VS om airbags' (Foto: ANP)

Wüst voor zevende maal kampioen op schaatsmijl

Ireen Wüst heeft voor de zevende maal in haar schaatscarrière de Nederlandse titel gepakt op de 1500 meter. In Thialf was de rijdster van Team Just Lease in een tijd van 1.57,19 te sterk voor titelverdedigster Jorien ter Mors. Marrit Leenstra eindigde vlak hierachter als derde. Zij mogen naar de WK afstanden die in februari in Gangneung plaatsvinden.

Door de hoge luchtdruk van 1043 hPa was het voor alle schaatssters zwaar. Dat bleek ook uit de rit van Sanneke de Neeling die in 1.58,87 een prima vierde tijd van de dag klokte, maar in de slotronde wel een tijd van 33,1 seconden nodig had. Dat had ook Marrit Leenstra die dankzij haar snellere start op 1.57,75 uit kon komen.

Wüst had bij de wereldbeker in Heerenveen nog 1.55,34 laten noteren, maar vandaag in Thialf kwam ze niet bij die tijd in de buurt. De veelvoudig kampioene bleef tot de 1100 meter vlak boven de tijd van Leenstra rijden en dook pas in de slotronde onder die tijd. In de slotrit kwam Ter Mors nog dichtbij, maar net van een ziekte hersteld moest ze in de laatste meters net te veel prijs geven (1.57,47).

Voormalig nummer één Ivanovic stopt met tennissen

Ana Ivanovic stopt met tennissen. De 29-jarige Servische maakte dat woensdagavond bekend op social media. Ze had de laatste tijd veel last van blessures en kan het fysiek niet meer opbrengen. 

Ivanovic kende haar grootste succes in 2008 waarin ze Roland Garros wist te winnen. Door die overwinning werd ze ook de nummer één van de WTA-ranglijst. Ze bekleedde deze positie in totaal twaalf weken, tussendoor één weekje afgelost door haar landgenote Jelena Jankovic.

"Het was een moeilijke beslissing, maar er is zo veel om te vieren," zegt Ivanovic. "Mijn competitieve hoofdstuk is over, maar tennis en mijn liefde voor het spel blijven in mijn hart. Ik zal niet helemaal verdwijnen van het veld! Ik kijk uit naar de nieuwe uitdagingen die voor me liggen."

Afgelopen zomer trouwde Ivanovic met de 121-voudig Duits international Bastian Schweinsteiger

'Automatische rem voorkwam erger in Berlijn'

De vrachtwagen waarmee de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn is gepleegd, was volgens Duitse media uitgerust met een automatisch remsysteem. Dankzij die noodrem kwam de truck 70 tot 80 meter na de eerste botsing tot stilstand, meldde onder meer de Süddeutsche Zeitung woensdag. De krant baseerde zich op bronnen rond het onderzoeksteam.

"Deze techniek heeft levens gered", zei een bron. De krant herinnert aan de vergelijkbare aanslag in Nice, waar afgelopen zomer meer dan tachtig mensen bij om het leven kwamen. In Berlijn vielen twaalf doden.

Na de terreurdaad is veel gespeculeerd over mogelijk ingrijpen door de Poolse chauffeur. Maar het onderzoeksteam vermoedt nu dat hij kort voor de aanslag door de dader in zijn hoofd is geschoten.

'Automatische rem voorkwam erger in Berlijn'
'Automatische rem voorkwam erger in Berlijn' (Foto: ANP)

Sgt. Peppers Dead Stars Club Band

De heidense viering van het oude naar het nieuwe jaar staat weer voor de deur en dus worden we weer doodgegooid met lijstjes. Wat was het beste album? Staan er verrassingen in de Top 2000? Wie is er gestopt met roken? Van dat laatste heeft de Britse kunstenaar Chris Barker werk gemaakt. Hij maakte op zeer artistieke wijze een leuk overzichtje van een alternatief van de 'Club van 27', namelijk de 'Club van 2016'. Wat of wie ging er dood in het afgelopen jaar.

Wie geboren is voor 1990 weet, of zou moeten weten dat Sgt. Pepper's Lonely Heart Club Band van The Beatles een onovertroffen en legendarisch album is. Een invloedrijker album dan dit is er niet. Al is het alleen al vanwege de cover, waar zo'n 70 (in die tijd) beroemde en/of controversiële personen te vinden zijn. In die laatste categorie zijn bijvoorbeeld Aleister Crowley en ene Adolf uit Braunau am Inn afgebeeld.

Barker maakte hier een geheel eigentijdse versie van. Veel dingen die afgelopen jaar stuk gingen, staan erop. Nadeeltje voor het Nederlandse publiek is dat de 'platenhoes' wel erg gericht is op die lui van de overkant van het water, het Verenigd Koninkrijk.

We zouden er een quiz van kunnen maken, maar dat doen we even niet. Iemand die een beetje handig is met google en wel eens een andere site dan Fok! bezoekt, ontdekt al snel wie wie is. En dat is niet wenselijk bij een quiz.

Toch is het leuk om zelf een beetje te kijken of je elke beroemdheid herkent. Maar mocht je dat teveel moeite vinden of herken je niet iedereen; de juiste antwoorden zijn hier te vinden.

Buiten de zeer herkenbare David Bowie of Cassiu.... Mohammed Ali om, staan er een paar leuke verrassende 'overledenen' tussen. Wie goed kijkt ziet bijvoorbeeld dat de Verenigde Staten er ook op te vinden zijn. De doodsoorzaak zou de verkiezing van Donald Trump zijn. Ook het Indiase bankbiljet van 1000 roepie ontbreekt niet. Sinds dit jaar is dit namelijk geen wettig betaalmiddel meer op het subcontinent.

Opvallend is dat voetbalclub Leicester City FC ook is afgebeeld. Deze club werd nota bene landskampioen afgelopen jaar in Engeland. Maar wellicht heeft Barker daar een 'meninkje' over.

Hekserij op voetbalveld verboden na geweld tussen spelers

Ben je een voetballer die zich met hulp van hekserij naar de top van de Rwandese Premier League hoopt te spelen? Helaas! De Rwandese voetbalbond FERWAFA heeft het gebruik van hekserij op de velden verboden.

Het gebruik van hekserij in het voetbal is al jaren 'een ding' in landen als Oeganda en Rwanda. Die twee landen stonden ruim tien jaar geleden al eens tegenover elkaar in kwalificatiewedstrijden voor de Africa Cup, waarbij één van de keepers de juju - wat dat ook moge zijn - van zijn doel probeerde te halen met behulp van magie. Het werd een hele rel, een verdediger probeerde een handdoek bij het doel weg te halen 'omdat het goals tegen hield', maar uiteindelijk werd de boel gesust.

In de Rwandese competitie is het geloof in hekserij echter nog alom aanwezig. Onlangs ging het fout tijdens de wedstrijd tussen topclubs Mukura Victory Sports en Rayon Sports. De keeper van thuisclub Mukura, Andre Mpazimpaka, werd ervan beschuldigd hekserij te gebruiken. Een speler van Rayon Sports, Moussa Camara, liep na een gemist schot naar Mpazimpaka's doel en begon wat te rommelen bij de doelpaal. Dat kon niet op waardering van de keeper rekenen, die met volle vaart achter Camara aan rende. Uitgerekend Camara maakte een paar minuten de gelijkmaker, mogelijk geholpen door bovennatuurlijke krachten, wat dan weer tot nog meer onrust tussen de spelers en fans leidde.

Hekserij in het voetbal in Rwanda (Bron: YouTube)

"In de regels van onze bond hebben we geen regels tegen het gebruik van hekserij, omdat nergens ter wereld is bewezen dat zoiets invloed kan hebben op de uitkomst van wedstrijden", aldus Vedasite Kayiranga, de vicepresident van FERWAFA, tegen The New Times"Nu er alsmaar meer geweld is tussen spelers die de andere ploeg ervan beschuldigen hekserij te gebruiken hebben we besloten om er toch maar regels voor op te gaan stellen", vertelt hij. "De maatregelen zullen bij de volgende speelronde al geldig zijn."

"Het is erg jammer dat zulke praktijken nog beoefend worden en nog een plek hebben in het Rwandese voetbal", stelt oud-international Jimmy Mulisa, tegenwoordig coach van APR FC, dé dominante club in Rwanda en de club van president Paul Kagame's partij. "Het geeft een slecht beeld voor ons land, maar is ook slecht voor de ontwikkeling van het voetbal. Hier moeten strenge maatregelen tegen genomen worden." Ook zijn collega-trainer van Police FC, Innocent Seninga, heeft het niet op de hekserij. "Ik geloof er niet in, maar ik heb mijn carrière als speler vroegtijdig moeten beëindigen omdat ik bij clubs speelde die er wel in geloofden, terwijl ik dat niet deed."

Inmiddels heeft de Rwandese voetbalbond de straffen bekendgemaakt. Een speler die schuldig wordt bevonden aan het gebruik van hekserij moet 100.000 Rwandese francs betalen, een kleine honderd euro, maar bijna een minimum maandsalaris in Rwanda. Als een club erbij betrokken is moet de club bijna drie miljoen francs betalen, zo'n drieduizend euro. 

Auto Queen Latifah gestolen tijdens tankbeurt

Queen Latifah heeft het rond kerst heel even zonder haar Mercedes S63 moeten doen. Een van haar beveiligers stond de wagen af te tanken bij een benzinepomp in Atlanta toen dieven in de auto sprongen en er met de bolide vandoor gingen. De actrice heeft de auto inmiddels terug.

Direct na de diefstal zijn agenten op zoek gegaan naar de auto. Ze vonden de Mercedes volgens TMZ terug bij een appartementencomplex in de buurt van de woning van Queen Latifah. Op wat kleine lakschade na was er niet heel veel aan de hand met de auto. Wel vonden agenten een paar lege frisdrankblikjes.

De politie hoopt nu op basis van videobeelden die bij het tankstation zijn gemaakt de daders te kunnen achterhalen.

Auto Queen Latifah gestolen tijdens tankbeurt
Auto Queen Latifah gestolen tijdens tankbeurt (Foto: BuzzE)

Amri had simkaart van Vodafone

De gratis simkaart die de Tunesische moslimterrorist Anis Amri uitgereikt kreeg op een station in Nederland, blijkt van Vodafone te zijn. Dat bevestigde een woordvoerster van Vodafone woensdag na een bericht hierover in de Stentor.

Amri is op woensdag 21 december, twee dagen nadat hij de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn pleegde, hoogstwaarschijnlijk in Nijmegen geweest. Op dat moment deelde een marketingbureau gratis simkaarten uit. In de rugtas van Amri werd later zo'n kaartje gevonden.

Uit de code van de kaart bleek dat het een simkaart van Vodafone was. Het telefoonbedrijf had een marketingbureau in de arm genomen voor een kerstactie op de stations van Nijmegen, Breda en Zwolle, waarbij voorbijgangers een simkaart kregen.

De 24-jarige Amri werd op 23 december doodgeschoten door de politie in Milaan.

Amri had simkaart van Vodafone
Amri had simkaart van Vodafone (Foto: BuzzT)

Opa-panda Pan Pan overleden

China heeft woensdag een bekende inwoner verloren. Reuzenpanda Pan Pan is op 31-jarige leeftijd in gevangenschap overleden. 'Opa Panda' had meer dan 130 nakomelingen, een kwart van alle in gevangenschap levende reuzenpanda's. Pan Pan werd in het wild geboren in de provincie Sichuan, maar hij leefde vanaf enkele maanden oud in gevangenschap in een bekend opvangcentrum nabij Chengdu.

Volgens Chinese media had Pan Pan kanker. Reuzenpanda's leven in het wild circa twintig jaar, in gevangenschap worden ze een stuk ouder. Pan Pan was voor zover bekend de oudste mannelijke reuzenpanda in gevangenschap. Van deze zeer kwetsbare dierensoort leven er nog minder dan 2000 in het wild. Honderden leven in gevangenschap.

Ouwehands Dierenpark hoopt in het voorjaar van 2017 twee reuzenpanda's uit China te begroeten, Xing Yu en Wu Wen. Wereldwijd zijn reuzenpanda's maar in achttien dierentuinen te zien.

Opa-panda Pan Pan overleden
Opa-panda Pan Pan overleden (Foto: ANP)

Duits stel hield vrouw als slavin

Een Duits echtpaar wordt ervan verdacht een vrouw maandenlang als slaaf te hebben gemarteld en misbruikt. De man en de vrouw zijn woensdag door justitie in Bonn in staat van beschuldiging gesteld.

Het stel zou een toen 23-jarige vrouw tussen augustus 2013 en februari 2014 hebben vastgehouden in hun woning in Ruppichteroth ten oosten van Bonn in Noordrijn-Westfalen. De man en de vrouw, werkzaam geweest als paramedici, zouden de vrouw die in moeilijke omstandigheden verkeerde hebben aangeboden bij hen te komen wonen. Daarna hielden zij haar vast en misbruikten haar maandenlang.

Justitie heeft de zaak twee jaar in onderzoek gehad omdat er weinig bewijs was. Het geval doet denken aan de Duitse man en vrouw in de plaats Höxter die diverse vrouwen jarenlang vasthielden en mishandelden. Twee vrouwen overleefden dat niet.

Duits stel hield vrouw als slavin
Duits stel hield vrouw als slavin (Foto: ANP)

Française die man vermoordde nu echt vrij

Française Jacqueline Sauvage, die bekend werd door de moord op haar gewelddadige echtgenoot, is vrijgelaten. President François Hollande kondigde aan dat hij haar woensdag een presidentieel pardon heeft verleend dat een "onmiddellijk einde aan haar gevangenschap maakt". Daarmee is een slepend juridisch proces ten einde gekomen.

De zaak-Sauvage deed in Frankrijk veel stof opwaaien. De vrouw schoot haar man in 2012 dood na een huwelijk dat ze omschreef als een 47 jaar durende hel vol misbruik en mishandeling. Tijdens haar proces groeide ze uit tot symbool van alle slachtoffers van huiselijk geweld. Het hielp haar niet direct: ze werd veroordeeld tot tien jaar celstraf.

Na massale steunbetuigingen besloot Hollande begin dit jaar dat ze onder voorwaarden vrij moest komen. Het Franse hof voor strafrechtstoepassing vond haar vrijlating echter niet verantwoord en stak er een stokje voor, nadat uit psychologisch onderzoek een negatief advies was gerold.

Hollande heeft nu besloten Sauvage een volledig pardon te verlenen. Van die bevoegdheid had hij nog maar een keer eerder gebruikgemaakt.

Française die man vermoordde nu echt vrij
Française die man vermoordde nu echt vrij (Foto: ANP)

Kramer oppermachtig kampioen op vijf kilometer

Sven Kramer heeft met overmacht de Nederlandse titel op de vijf kilometer schaatsen gegrepen. De rijder van LottoNL-Jumbo reed in Thialf naar een tijd van 6.14,17 en was hiermee bijna vier seconden sneller dan zijn grote rivaal Jorrit Bergsma. Douwe de Vries werd vlak hierachter derde. Dit drietal heeft zich hiermee geplaatst voor de belangrijke wedstrijden later dit seizoen.

De omstandigheden in Heerenveen bleken door de extreem hoge luchtdruk (1043 hPa) zwaar, waardoor vele rijders in de laatste ronden stuk gingen en de tijden tegenvielen. Voor de dweil was Bob de Vries met 6.23,85 de snelste, terwijl zijn Clafis-teamgenoot Erik Jan Kooiman met 6.26,89 zwaar tegenviel. Hij kwam in de afgelopen wereldbekerwedstrijden nog het dichtst in de buurt van Kramer en Bergsma.

Deze twee toppers kwamen na de dweil in actie, waarbij Kramer een tijd neer moest zetten. Kramer hield alle rondetijden onder de 30 seconden en versnelde halverwege de race om uit te komen op 6.14,17. Een rit later probeerden Douwe de Vries en Jan Blokhuijsen hierbij in de buurt te komen en na een spannend gevecht trok De Vries aan het langste eind (6.18,51 om 6,19,54). Toch mocht Blokhuijsen tevreden zijn met de vierde plaats die het op zou leveren, want het was zijn beste race in jaren.

In de slotrit mocht Bergsma het opnemen tegen Patrick Roest. Al snel werd duidelijk dat dit duo niet in de buurt van de snelste tijd kwam en Bergsma moest in de slotfase nog zijn best doen om de tijd van Douwe de Vries te kloppen. Dit lukte hem uiteindelijk dankzij de slotronden (6.18,08). Roest viel met een twaalfde tijd tegen.

'Kassa voor platenlabels door dood sterren'

Het ongewoon hoge aantal sterfgevallen onder iconische muzikanten heeft dit jaar een stormloop ontketend op muziek van artiesten als David Bowie, Prince, George Michael en Leonard Cohen. Voor grote platenlabels betekent dit dat de verkopen fors hoger uit zullen uitvallen dan eerder verwacht.

Hoewel officiële verkoopcijfers niet eerder dan in januari bekend zullen worden, spreekt onderzoeksbureau Nielsen woensdag in de New York Post van een forse omzetplus voor platenlabels als Universal, Sony Music en Warner Music.

De dood van George Michael op eerste kerstdag zorgde bijvoorbeeld nog diezelfde dag voor een enorme vraag naar zijn muziek op Spotify. In vergelijking met een normale zondag werd zijn muziek 3200 procent vaker gestreamd.

De dood van Prince zorgde voor een piek van 5600 procent op zijn sterfdag en leidde tot een ware run op zijn albums, zowel fysiek als digitaal. Ook de muziek van David Bowie vond na zijn dood gretig aftrek.

'Kassa voor platenlabels door dood sterren'
'Kassa voor platenlabels door dood sterren' (Foto: ANP)

Trump tegen Israël: houd nog even vol

Aankomend president Donald Trump heeft donderdag nog eens duidelijk gemaakt dat Israël van hem een stuk meer ruimte zal krijgen dan van zijn voorganger Obama. Naar aanleiding van een kritische resolutie die de VN-Veiligheidsraad vorige week aannam tegen de bouw van nederzettingen door Israël, twitterde Trump woensdag: "We kunnen niet toestaan dat Israël met een dergelijke minachting en respectloosheid wordt behandeld".

Volgens de man die over drie weken het Witte Huis betrekt, is zijn land de laatste tijd geen goede vriend geweest voor Israël. "Het begin van het einde was de vreselijke deal met Iran en nu dit. Wees sterk Israël, 20 januari komt er snel aan", besloot hij zijn bericht.

De resolutie van vrijdag werd door veertien van de vijftien leden van de Veiligheidsraad goedgekeurd. De VS onthielden zich van stemming. Israël had gehoopt op een veto.

Trump tegen Israël: houd nog even vol
Trump tegen Israël: houd nog even vol (Foto: ANP)

Mogelijk defect aan vleugels Russisch toestel

De ramp met het Russische militaire vliegtuig zondag is mogelijk veroorzaakt door kapotte kleppen aan de vleugels. Dat heeft eerste onderzoek van een van de zwarte dozen uitgewezen. Een lid van de rampenbestrijding in Rusland heeft dat woensdag gezegd.

Met de kleppen die achter op de vleugels zitten, wordt het dalen en stijgen geregeld. Het kan zijn dat de piloten door het defect op het verkeerde been werden gezet en verkeerd hebben gehandeld.

Woensdag werd bekend dat de tweede zwarte doos was gevonden van het militaire vliegtuig dat zondag in de Zwarte Zee neerstortte. De eerste doos met vluchtgegevens was al getraceerd.

Onderzoekers hadden eerder al laten weten dat de crash mogelijk was te wijten aan een technisch mankement of een fout van de piloot. In het geborgen toestel zijn geen resten van springstof gevonden. Al voor de berging gingen de autoriteiten niet uit van een aanslag.

Het vliegtuig verongelukte kort na de start vanaf het vliegveld van Sotsji. Alle 92 inzittenden van het vliegtuig zijn omgekomen. Aan boord van de Toepolev-154 waren onder meer tientallen leden van het Aleksandrov Ensemble, een beroemd koor van het Russische leger dat in de aanloop naar Nieuwjaar zou optreden voor Russische militairen in Syrië. Ook een bekende arts, Elizaveta Glinka, die behoort tot de mensenrechtenadviesraad van president Vladimir Poetin, zat in het toestel.

Van de meer dan 1500 wrakstukken die zijn gelokaliseerd, hadden reddingswerkers er woensdag ongeveer zeshonderd uit het water gehesen.

Mogelijk defect aan vleugels Russisch toestel
Mogelijk defect aan vleugels Russisch toestel (Foto: ANP)

Aanslag China: 1 slachtoffer en 4 daders dood

Een aanslag op een gebouw van de Chinese communistische partij heeft woensdag het leven gekost aan één slachtoffer. Alle vier de daders zijn volgens de autoriteiten doodgeschoten. Het geweld vond plaats in de onrustige regio Xinjiang, in het westen van het land.

Volgens de regionale overheid reden de daders met een voertuig de tuin van een partijkantoor binnen en lieten ze een explosief afgaan. Drie mensen raakten gewond, een persoon overleed. Voordat de terroristen meer slachtoffers konden maken, werden ze zelf doodgeschoten.

De autoriteiten gaven weinig details. Staatsmedia noemden het een "terroristische aanslag". Die zijn in het verleden vaker gebeurd in Xinjiang, waar de islamitische Oeigoeren regelmatig botsen met de overheid en Chinezen van andere afkomst. In het afgelopen jaar was het er relatief rustig.

Aanslag China: 1 slachtoffer en 4 daders dood
Aanslag China: 1 slachtoffer en 4 daders dood (Foto: ANP)

Kuijt wil ook volgend seizoen voetballen

De 36-jarige Dirk Kuijt wil ook volgend seizoen op de voetbalvelden te zien zijn als voetballer. De Katwijker heeft er nu anderhalf seizoen bij Feyenoord opzitten en voelt zich fit genoeg om er nog een jaar bij te plakken. 

In een interview met FOX Sports laat Kuijt weten dat hij zich goed voelt. Na het winnen van de KNVB beker met Feyenoord en het feit dat de Rotterdammers nu bovenaan staan, is voor Kuijt de motivatie om verder te gaan. ''We begonnen heel goed en toen kwam de klad erin. Vervolgens verliezen we in de beker en competitie niet meer en staan we op de Coolsingel, voor het eerst sinds acht jaar. Dat is wat ik wil en eigenlijk wil ik nog meer.", aldus Kuijt. 

WK darts: Klaasen overtuigend naar laatste zestien

Darter Jelle Klaasen heeft zich op het WK van de PDC overtuigend geplaatst voor de derde ronde. De 32-jarige Nederlandse nummer tien van de wereld rekende af met de Noord-Ier Brendan Dolan. 

Dolan pakte de eerste leg van de wedstrijd, maar in de tweede leg begon Klaasen gelijk met twee 180's. De negendarter mislukte bij de achtste pijl, maar hij pakte de leg en uiteindelijk de set wel. Met zijn favoriete dubbel 18 pakte hij vervolgens ook de tweede set met 3-1, waarna Dolan met een mooie 135-finish een vijfde leg in de derde set afdwong. Ook daar was Klaasen echter te sterk voor de Noord-Ier.

Finishes van 101 en 142 hielden Dolan in de vierde set, maar op de momenten dat het echt moest kon hij geen vuist maken. Bij 2-2 in de vierde set opende Klaasen opnieuw met 180 en 180, maar ook dit keer ging de negendarter er niet in. Toch pakte hij weer de leg en dit keer betekende dat het einde van de wedstrijd: 4-0 in sets.

Klaasen staat donderdagmiddag in de derde ronde tegenover Dave Chisnall, de mondiale nummer zeven.

Jelle Klaasen - Brendan Dolan (Bron: PDC)
Jelle Klaasen - Brendan Dolan (Bron: PDC)

Ook Toro Rosso wil Renault-motor hernoemen

Toro Rosso gaat in het komende Formule 1-seizoen weer met motoren van Renault racen, al lijkt het erop dat ze niet de naam van het Franse merk gaan dragen. Teambaas Franz Tost heeft aan La Gazetta dello Sport laten weten dat er gesprekken worden gevoerd over eenzelfde constructie als bij het grotere zusterteam Red Bull Racing dat de Renaults onder de naam TAG Heuer gebruikt.

Tost: "Wij hebben mogelijkheden om een titelsponsor aan te trekken om onze 2017-motor te hernoemen. Wij zijn nu in gesprek met een mogelijke kandidaat."

Daarnaast liet de teambaas weten dat de nieuwe STR12 al door de crashtest is gekomen en dat het baandebuut in Barcelona zal zijn, op een filmdag voorafgaand aan de officiële testdagen.

WK darts: Zeer solide Wade gooit 'Bronzed Adonis' naar huis

Het is een nieuwe dag, met nieuwe wedstrijden op het wereldkampioenschap darts van de PDC. In Londen staan ook woensdagmiddag weer drie wedstrijden op het programma, allemaal in de tweede ronde.

Kim Huybrechts (BEL, 13) - Max Hopp (GER) 4-0
Huybrechts leek het misschien moeilijk te kunnen krijgen tegen de 20-jarige Duitser Hopp, nu al bezig aan zijn vijfde WK, maar daar kwam het nooit van. Binnen korte tijd stond de Belg op 2-0 in sets, waarna hij ook de derde set met 3-1 won. Hopp kon in de vierde set bij vlagen meer een vuist maken tegen Huybrechts, maar The Hurricane maakte het met een mooie 102-finish af: 4-0.

Kim Huybrechts - Max Hopp (Bron: PDC)
Kim Huybrechts - Max Hopp (Bron: PDC) 

James Wade (ENG, 6) - Steve Beaton (ENG, 27) 4-1
James Wade heeft de goede vorm te pakken, zo liet hij tegen Steve Beaton zien. The Machine pakte de eerste set met 3-1, waarbij Beaton alleen met een mooie 123-finish een leg kon pakken. Beaton kreeg nauwelijks kansen in de tweede set, maar in set drie sleepte hij er dankzij uitstekend spel een vijfde leg uit. Die pakte hij niet, maar de vierde set ging wél naar de Bronzed Adonis, die de ontzettend goed gooiende Wade prima partij bood. In de vijfde set ging het niveau iets omlaag en kon Wade zijn gemiddelde van ruim boven de 105 niet meer volhouden, maar hij speelde sterk genoeg om de gemiste kansen van Beaton af te straffen en zich te plaatsen voor de volgende ronde.

James Wade - Steve Beaton (Bron: PDC)
James Wade - Steve Beaton (Bron: PDC) 

Jelle Klaasen (NED, 10) - Brendan Dolan (NIR, 23) 4-0

Onderzoek leidt naar bussen vol vuurwerk

De politie heeft woensdagochtend na invallen in de Rotterdamse deelgemeente Hoogvliet en het Gelderse Wezep 1800 kilo illegaal vuurwerk in beslag genomen. Bij de actie werden vier mannen gearresteerd.

De invallen waren het resultaat van maandenlang politie-onderzoek dat begon na de aanhouding van twee minderjarigen die in het bezit waren van illegaal vuurwerk. Het spoor leidde uiteindelijk naar de twee adressen. In beide plaatsen stuitte de politie op een bus die was volgeladen met vuurwerk.

In Wezep werden een 53-jarige man uit Amersfoort en een 41-jarige man uit Leusden opgepakt. In Hoogvliet hield de politie een 42-jarige man uit Spijkenisse en een 52-jarige man uit Hoogvliet aan.

Onderzoek leidt naar bussen vol vuurwerk
Onderzoek leidt naar bussen vol vuurwerk (Foto: ANP)

Commandant uit grote zorgen over marine

Marinecommandant Rob Verkerk heeft grote zorgen over de huidige staat en de toekomst van de marine. In het marinemagazine Alle Hens zegt hij dat voorkomen moet worden dat de samenleving verwachtingen heeft "van een ogenschijnlijk moderne marine, die we niet kunnen waarmaken".

Volgens Verkerk worden belangrijke politieke beslissingen over de vervanging van snel verouderende fregatten en onderzeeboten te lang uitgesteld. "De ontwikkelingen gaan snel en potentiële tegenstanders zitten ook niet stil. We zijn zaken aan het uitstellen, ondanks alles wat er om ons heen gebeurt", aldus de Commandant Zeestrijdkrachten.

Ook de huidige staat is volgens Verkerk niet best. Er zijn niet genoeg reserveonderdelen voor de schepen. "Het tekort aan onderdelen komt door jarenlange intensieve inzet, in combinatie met een verouderende vloot en gekrompen budgetten".

De luitenant-generaal laat weten dat het gebrek aan reserveonderdelen en verouderd en versleten materieel de marinemensen het meest bezighoudt, "Het gaat in onze gesprekken vrijwel nooit over arbeidsvoorwaarden. Meestal vragen de mensen mij: generaal, wanneer krijg ik nou eens de juiste spullen, zodat ik mijn werk professioneel kan doen?".

Commandant uit grote zorgen over marine
Commandant uit grote zorgen over marine (Foto: ANP)

KLM-piloot verblind met laser bij landing

Een piloot van een KLM-vliegtuig is verblind met een groene laserstraal toen hij wilde landen op het vliegveld van Bremen. De 31-jarige Nederlander wist het toestel met 65 passagiers en vier bemanningsleden veilig aan de grond te zetten. Niemand raakte gewond. Volgens de Duitse politie is nog niemand opgepakt.

Het incident gebeurde afgelopen zaterdag, maar is woensdag pas naar buiten gebracht. Het toestel was vertrokken uit Amsterdam. Bij Achim, ten oosten van Bremen, richtte iemand de laserstraal op het vliegtuig.

Wie een piloot verblindt met een laserstraal, kan in Duitsland tot tien jaar celstraf krijgen. De maximumstraf in Nederland is vijftien jaar.

KLM-piloot verblind met laser bij landing
KLM-piloot verblind met laser bij landing (Foto: ANP)

Stybar donderdag en vrijdag van start in crossen van Loenhout en Bredene

Wegrenner Zdenek Stybar maakt donderdag en vrijdag een uitstapje naar het veld. De drievoudig wereldkampioen veldrijden staat donderdag aan de start in de Azencross in Loenhout en een dag later in Bredene.

Zdenek Stybar: "Ik heb vandaag al eens het parcours in Loenhout verkend. Het wordt donderdag voor mij een beetje thuiskomen. In deze wereld ben ik groot geworden. De ploeg heeft me zelfs een camper ter beschikking gesteld om me helemaal te kunnen onderdompelen in de sfeer. Ik wil er nog eens echt van genieten, het gevoel hebben dat ik nog eens veldrijder ben."

De renner van Etixx-Quick Step verwacht geen rol van betekenis te kunnen spelen en ziet de deelname vooral als een leuke afwisseling met zijn training op de weg.

De Azencross is donderdag live te zien op Sporza vanaf 13.30 uur.

Biatlon in voetbalstadion Schalke

We zitten in de periode tussen Kerst en de jaarwisseling en liefhebbers van het biatlon weten wat dat betekent: de World Team Challenge, ook wel bekend als Biathlon auf Schalke staat voor de deur!

In het voetbalstadion van Schalke 04 in Gelsenkirchen wordt de jaarlijkse wedstrijd woensdagavond gehouden. De allergrootste namen zijn dit jaar helaas niet van de partij, maar regerend World Cup-kampioene Gabriela Koukalova is er wel bij, samen met landgenoot Michal Slesingr. Tien duo's staan aan de start, waaronder namens Noorwegen het echtpaar Fanny Horn Birkeland en Lars Helge Birkeland. De Duitse Franziska Preuss zou samen met haar vriend Simon Schempp van start gaan, maar ze is ziek en wordt vervangen door Vanessa Hinz. Het volledige deelnemersveld is hier te vinden.

Mocht je zin hebben in een avondje biatlon, maar je bent niet bekend met de World Team Challenge: geen nood, we vatten het even samen. De tien duo's, bestaande uit één man en één vrouw, beginnen aan een massastartwedstrijd. De vrouwen langlaufen vier ronden van ruim 1200 meter, de mannen vijf, met na elke ronde een schietbeurt - afwisselend staand en liggend. 

Na de massastart worden alle tijdverschillen gehalveerd en gebruikt als starttijden voor de achtervolging. Teams met 45 seconden achterstand of meer mogen allemaal 45 seconden na de eersten vertrekken. De vrouwen nemen wederom vier ronden voor hun rekening, de mannen vijf. Elk gemist schot levert een verplichte strafronde van 75 meter op - korter dan in de World Cup, maar door de korte lengte van de langlaufronde is het ook lastiger om een strafronde goed te maken.

We zouden hier natuurlijk niet zoveel aandacht aan besteden als het niet live te zien was, dus waar kun je het dan kijken? Zoals altijd kan dat op de Duitse TV, dit jaar op ZDF. Om 18.00 geht's los, terwijl dit jaar ook Eurosport om die tijd live gaat. 

Biathlon auf Schalke 2015 (Bron: YouTube)

Familie George Michael blij met condoleances

De familie van George Michael heeft laten weten blij te zijn met de vele reacties op de onverwachte dood van de zanger. Via Georges woordvoerder bedankten de nabestaanden voor het 'onvoorstelbare aantal' steunbetuigingen.

Volgens de familieleden en vrienden van de op 53-jarige leeftijd gestorven zanger draaide Georges leven om 'zijn muziek en de liefde voor zijn familie, vrienden en fans over de hele wereld'. "Er is geen passender eerbetoon dan de vele, vele vriendelijke woorden die ons ter ore zijn gekomen."

Ook het feit dat Georges muziek weer volop wordt gedraaid, noemen de nabestaanden een mooi eerbetoon. "Uit de grond van ons hart danken wij degenen die er, terecht, voor hebben gekozen zijn leven en nalatenschap te vieren in deze moeilijke tijd."

Familie George Michael blij met condoleances
Familie George Michael blij met condoleances (Foto: BuzzE)

Italië bezorgd over laatste stuk reis Amri

De Italiaanse autoriteiten zijn er bezorgd over dat de aanslag met een vrachtauto op 19 december in Berlijn mogelijk is aangestuurd door terroristen in Noord-Italië. De vrijdag 23 december in een voorstad van Milaan doodgeschoten hoofdverdachte, Anis Amri, maakte een bizarre reis door het noorden van het land. Die eindigde op het station van Sesto San Giovanni waar hij een vuurwapen trok toen agenten om zijn identiteitspapieren vroegen. Hij werd doodgeschoten.

Circa 1,5 kilometer van het station ligt Cinisello Balsamo. Het is uit deze gemeente dat de truck waarmee de aanslag in Berlijn werd gepleegd, op 16 december met een lading schoonmaakapparatuur naar Duitsland vertrok. De chauffeur, de Pool Lukasz Urban, was het eerste slachtoffer van de aanslag.

Na de aanslag trok Amri door Duitsland en naar het zich laat aanzien naar Nijmegen en vervolgens via Amsterdam naar Lyon en Italië. De reis lijkt doelgericht en snel te verlopen. Eenmaal in Italië stapt Amri over op lokaal vervoer en stopt hij hier en daar.

Italië bezorgd over laatste stuk reis Amri
Italië bezorgd over laatste stuk reis Amri (Foto: ANP)

FOK! Kiest: het CDA van Sybrand Buma

Met minder dan drie maanden te gaan tot de Tweede Kamerverkiezingen probeert FOK! een overzicht te geven van wat er te kiezen valt. In de rubriek Fok! Kiest nemen we iedere week een grote en een kleinere partij onder de loep. In de eerste aflevering: het Christen-Democratisch Appèl.

 

Inclusief de voorgangers is er geen partij die zo lang en zo vaak heeft deelgenomen aan kabinetten, als het CDA. Decennia lang konden de christendemocraten teren op een grote, zeer trouwe achterban in het Katholieke zuiden en in agrarische gebieden. Door haar rol in het centrum van de politiek en de bereidheid om met zowel linkse als rechtse coalitiepartners te regeren, was het een bijzonder stabiele factor in de Nederlandse politiek. Sinds de oppositierol tijdens de paarse kabinetten in de jaren ’90 heeft de partij zich moeten herpositioneren.

De geschiedenis
Het CDA is formeel in 1980 ontstaan als fusie van drie confessionele partijen, namelijk de Katholieke Volkspartij (KVP), de Anti-Revolutionaire partij (ARP) en de Christelijk-Historische Unie (CHU). De meeste premiers waren van KVP-huize (bijvoorbeeld de Quay, Beel, Cals en ook Dries van Agt, al werd hij pas premier na de fusie). De leider van het kabinet in oorlogstijd, Pieter Gerbrandy, kwam echter van de ARP.

In de eerste 21 kabinetten na de Tweede Wereldoorlog waren de christelijken telkens vertegenwoordigd, en leverden voor 15 ook de minister-president. De laatste in die rij: Ruud Lubbers, die met 12 jaar de langst zittende minister-president is. Na het derde kabinet Lubbers (met de PvdA) leed het CDA een historische nederlaag: de partij verloor 20 van de 54 zetels. Na acht jaar paars was het CDA terug in het torentje: viermaal Jan-Peter Balkenende die, geheel in de CDA-traditie, met zowel de PvdA als de VVD regeerde. Men zou kunnen zeggen dat samenwerking met de sociaaldemocraten het CDA slecht bekomt, want na kabinet Balkenende IV (met de PvdA van Wouter Bos) leed de partij wederom een grote nederlaag en verloor 20 zetels. De samenwerking met Geert Wilders in Rutte-I deed de achterban echter nog verder uitdunnen: op dit moment heeft het CDA onder leiding van Sybrand Buma nog 13 zetels in de Tweede Kamer, en 12 in de Eerste Kamer.

De standpunten
In oktober presenteerde het CDA het verkiezingsprogramma, getiteld ‘Keuzes voor een beter Nederland. De Christendemocraten leggen zoals gebruikelijk veel nadruk op waarden en tradities en op de centrale positie van het gezin. Maar ook staan er veel voorstellen in die behoorlijk haaks staan op het beleid dat het kabinet Rutte heeft gevoerd.

De toenemende polarisatie zit het CDA duidelijk dwars. Tegenstellingen bij afkomst, opleidingsniveau of leeftijdsgroep worden steeds groter en krijgen ook steeds meer nadruk in het publieke debat. "Een samenleving van ieder-voor-zich verliest ook het besef van gedeelde waarden en tradities, van respect en saamhorigheid", aldus lijsttrekker Sybrand Buma. Om aan de bevolking duidelijk te maken dat samenleven echt een gezamenlijke taak is, is de dienstplicht in het verkiezingsprogramma opgenomen. Bij defensie of bij een maatschappelijke organisatie moet de dienstplicht een (her)opvoedende rol krijgen. De partij wil ook dat mensen zeggenschap krijgen bij alle publieke organisaties, zoals scholen, zorginstellingen en woningcorporaties. Zo zou een school waar ouders inspraak hebben, niet kiezen voor een groot gebouw maar voor beter onderwijs.

Eerder werd al bekend dat het CDA de studiebeurs gedeeltelijk wil herinvoeren. Om te zorgen voor meer vaste arbeidscontracten gaat de verplichting voor werkgevers om loon door te betalen bij ziekte fors omlaag (maar hoe fors staat er niet in). Voor zzp'ers komt er een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Op het gebied van de zorg kiest het CDA een gulden middenweg: het eigen risico niet intact laten of afschaffen, maar verlagen (maar hoeveel staat er niet in). Om de forse bezuiniging op ouderen te compenseren komt er een zorgbonus voor mantelzorgers. Niet te verwarren met de zorgtoeslag natuurlijk.

Typische CDA-familiepunten vinden we terug bij het ouderschapsverlof: na de bevalling krijgen de nieuwe ouders samen drie maanden ouderschapsverlof. De mogelijkheden voor flexibel verlof en flexibele werktijden voor jonge ouders moeten worden vergroot. Tot slot hebben al die drukke gezinnen ook recht op een gezamenlijk rustmoment: de zondag.

Nog twee punten tot slot: het verkiezingsprogramma pleit voor een sluiting van alle coffeeshops, en er moet een kiesdrempel worden ingevoerd van twee zetels om de versplintering in de politiek tegen te gaan.

De kandidaten
Lijsttrekker is Sybrand van Haersma Buma, en die gaan we daarom natuurlijk in de grote tv-debatten terugzien. De Fries Buma is jurist en begon zijn werkzame carrière bij de Raad van State. Sinds 2002 is hij lid van de Tweede Kamer en hield zich daar met name bezig met de beleidsterreinen justitie en binnenlandse zaken (veiligheid en openbare orde).

Hij staat bekend als een inhoudelijk sterke, rustige debater. Hij schuwt zijn christelijke achtergrond niet, maar bedient zich duidelijk minder van het belerende moralistische toontje dat zijn illustere voorganger soms had. Buma laat zich zelden verleiden tot moddergevechten met populisten, ook al gaf hij na het klappen van kabinet Rutte-I aan “zijn buik vol te hebben van samenwerken met Geert Wilders”.

Het bovenste gedeelte van de lijst wordt voornamelijk gevuld met de huidige kamerfractie. Zo staat Mona Keijzer, die in 2012 de lijsttrekkersverkiezing van Buma verloor, op twee en vinden we Pieter Omtzigt terug op plek vier. Omtzigt is de financiële expert van het CDA en kwam in 2012 op een onverkiesbare 39e plaats terecht, maar is het enige Kamerlid dat op voorkeursstemmen toch in de Kamer kwam. Hij staat bekend als een terriër (‘de luis in de pels van het kabinet’) en is erg actief op social media. Op plaats zes staat Madeleine van Toorenburg, die we kennen als voorzitter van de parlementaire enquetecommissie Fyra.

In de lagere regionen vinden we bijvoorbeeld journalist Arjan Erkel (op 29) en voetbalcoach Wiljan Vloet (op 43). De echte lijstduwer is de 90-jarige Hannie van Leeuwen. In totaal was ze 24 jaar volksvertegenwoordiger tussen 1966 en 2007.

Waarom zou je op het CDA stemmen?
Omdat er een programma ligt dat een evenwichtige kijk heeft op de toekomst van het land, zonder daarbij specifiek een leeftijds- of etnische groep voor te trekken. Om die reden nodigt het programma ook uit tot coalitieonderhandelingen met zowel links als rechts. Het CDA kiest wel duidelijk voor het ‘traditionele’ gezin, dus als je daar deel van uitmaakt zit je bij het CDA wel goed. Buma zal zich in de verkiezingsstrijd opwerpen als ‘het redelijke alternatief’ in het centrum en daarmee een gerede kans hebben om deel te nemen aan de volgende regering.

Waarom zou je niet op het CDA stemmen?
Omdat de partij zich op ethische kwesties nog steeds niet schaart achter de keuzes die we inmiddels hebben gemaakt. Zaken als euthanasie en homohuwelijk liggen bij (de achterban van) het CDA nog steeds gevoelig en met het CDA in een kabinet zal ontwikkeling op dit gebied zeker weer een paar jaar stilliggen. Verder kan de degelijkheid van het CDA ook een nadeel zijn: doordat écht scherpe keuzes ontbreken moet je er niet op stemmen als je graag verandering wil zien.

In de volgende aflevering: GroenLinks.

Buma: Arrogantie van de macht bij Rutte (Foto: ANP)
Sybrand Buma, lijsttrekker van het CDA (Foto: ANP)

Nieuwe behandeling Hepatitis C in basispakket

Vanaf 1 januari wordt een nieuwe behandeling tegen chronische hepatitis C met het geneesmiddel Zepatier vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Minister Edith Schippers van Volksgezondheid heeft dat besloten na onderhandelingen over de prijs van het middel met de fabrikant.

Chronische hepatitis C is een ziekte die vaak pas na jaren tot klachten leidt, zoals levercirrose en bij een klein percentage leverkanker. Door nieuwe medicijnen is de behandeling effectiever geworden.

Het middel Zepatier (elbasvir en grazoprevir) is bedoeld voor patiënten met chronische hepatitis C, geïnfecteerd met virus genotype 1 en 4 (60 procent van de patiënten). Het wordt vergoed voor patiënten in alle ziektestadia.

Het ministerie van Volksgezondheid laat weten dat door de onderhandelingen de prijs voor het normaal gesproken dure geneesmiddel lager uitvalt. Het is volgens een woordvoerder de twintigste keer dat minister Schippers met succes heeft onderhandeld, vijf keer was dat over een middel tegen hepatitis C.

Nieuwe behandeling Hepatitis C in basispakket
Nieuwe behandeling Hepatitis C in basispakket (Foto: ANP)

Ransomware op tv

Ransomware is niet alleen een gevaar voor computers, tablets en smartphones. Ook een smart-tv van LG is gegijzeld door cybercriminelen, die 500 dollar (480 euro) losgeld eisen. De gedupeerde heeft niet betaald, een service center kon de televisie resetten. Dat meldt BleepingComputer.com.

Het gaat om een oudere smart-tv die draait op Google TV. Dat project van Google liep tussen 2010 en 2014. LG is inmiddels overgestapt op WebOS.

De besmetting was eerst gemeld door softwareontwikkelaar Darren Cauthon, die familie is van de gedupeerden. Hij zegt dat de eigenaren een app hadden gedownload om een film te bekijken. Halverwege de film zou de gijzelingsboodschap zijn verschenen.

Beveiligers Symantec en Trend Micro zijn er vorig jaar al eens in geslaagd malware op een smart-tv te zetten.

Ransomware op tv
Ransomware op tv (Foto: BuzzT)

Tunesiër gepakt in onderzoek aanslag Berlijn

De Duitse politie heeft een mogelijke contactpersoon van terrorist Anis Amri opgepakt in Berlijn. Volgens Der Spiegel is de verdachte een veertigjarige Tunesiër. Hij werd volgens het tijdschrift woensdagochtend gearresteerd op de voormalige luchthaven Tempelhof, waar hij in een asielzoekerscentrum verbleef.

Justitie heeft bevestigd dat iemand is opgepakt in het onderzoek naar de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn, maar wilde nog geen bijzonderheden vrijgeven.

Ook de 24-jarige Amri kwam uit Tunesië.

Tunesiër gepakt in onderzoek aanslag Berlijn
Tunesiër gepakt in onderzoek aanslag Berlijn (Foto: ANP)

Franse politie arresteert terreurverdachten

Met de arrestatie van drie verdachten denkt de Franse politie mogelijk nieuwe terroristische aanslagen te hebben voorkomen. De verdachten werden opgepakt in de omgeving van Toulouse. Een van hen, een man die al langer bekend was bij de politie, wordt ervan verdacht dat hij op oudejaarsavond wilde toeslaan, vertelde een politiebron woensdag.

Wat hij precies van plan was is nog niet duidelijk. De man werd opgepakt in Cugnaux, een voorstad van Toulouse. In Toulouse zelf werden de twee anderen gearresteerd. Een van hen wordt ervan verdacht dat hij een aanslag op de politie voorbereidde, de verdenking tegen de ander is onbekend.

Een bron bij justitie bevestigde de aanhoudingen en stelde dat sprake is van twee afzonderlijke zaken.

Franse politie arresteert terreurverdachten
Franse politie arresteert terreurverdachten (Foto: ANP)

Cyberaanval op OVSE

De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa is doelwit geweest van een cyberaanval. Die werd in november ontdekt. "De systemen zijn nu veilig. We kregen nieuwe beveiligingssystemen en wachtwoorden", zei een woordvoerster woensdag. Het is niet bekend of de aanval is geslaagd.

De OVSE zegt niet wie achter de aanval zit. Volgens de Franse krant Le Monde was die het werk van de Russische hackersgroep APT28, die ook wel Pawn Storm, Sofacy en Fancy Bear wordt genoemd. Die schimmige groep zou ook achter de aanval op de Amerikaanse Democratische Partij zitten.

De OVSE is onder meer actief in Oekraïne. De organisatie houdt daar de wapenstilstand in het oosten van het land in de gaten. Pro-Russische rebellen strijden er tegen de centrale regering. De OVSE-missie was ook betrokken bij de eerste hulpverlening na de ramp met vlucht MH17. De organisatie was verder actief op de Krim, het schiereiland dat werd geannexeerd door Rusland.

Cyberaanval op OVSE
Cyberaanval op OVSE (Foto: ANP)

Shiffrin trotseert de sneeuw en wint opnieuw reuzenslalom

Skiester Mikaela Shiffrin heeft in het Oostenrijkse Semmering opnieuw de zege gepakt op de reuzenslalom. De Amerikaanse, dominant op de slalom, was dinsdag ook al de beste op de reuzenslalom. 

De wedstrijd werd gekenmerkt door flinke sneeuwval, wat in de eerste run echter nog niet tot grote verrassingen leidde. Shiffrin was de snelste, maar de verschillen waren erg klein. Viktoria Rebensburg gaf slechts 0,08 seconden toe, Tessa Worley stond op niet meer dan 0,10 seconden. Tien dames bleven binnen een seconde, iets wat tegenwoordig niet vaak meer gebeurt.

In de tweede run kwam de sneeuw nog veel harder naar beneden, waardoor het zicht ernstig beperkt werd. De Française Coralie Frasse Sombet profiteerde: zij mocht als eerste starten na de dertigste plek in run één en eindigde als elfde. Ook de Noorse Kristin Lysdahl maakte indruk: in pas haar tweede World Cup-wedstrijd veroverde ze de zeventiende stek.

Een andere Noorse deed eveneens van zich spreken. Ragnhild Mowinckel wist zich na een ijzersterke run op te werken van de tiende naar de vierde stek. Worley dook nipt onder haar tijd en zag Rebensburg vervolgens 0,03 seconden tekort komen. Shiffrin ging wederom op prachtige, stabiele wijze naar beneden en breidde haar voorsprong op Worley een klein beetje uit: de Amerikaanse won met 0,15 seconden verschil. 

Gesink over Dekker: "Wat een zak"

Wielrenner Robert Gesink heeft weinig goede woorden over voor de Nederlandse oud-renner Thomas Dekker. Laatstgenoemde kwam onlangs met een nieuw boek over zijn wielerleven, vol doping, bloedzakken en bordeelbezoek.

"Wat een zak", zegt Gesink in duidelijke woorden tegen het NRC"Hij doet nog steeds alsof hij het slachtoffer is, maar zelf nam hij de korte weg naar de top. Wonen in Lucca, optrekken met renners als Hamilton (veroordeeld dopeur, red.) en op zijn 22e al in een Porsche rijden. Dan zit je gewoon in een bepaalde wereld", aldus Gesink, die zelf een aanzienlijk rustiger leven leidde.

"Ik ging thuis eten, een gehaktbal met aardappelen. Dan vroeg ik even hoe het met de koeien ging", aldus Gesink, die blij is dat hij goede mensen om zich heen had. "'Niet doen, de tijden gaan veranderen', vertelden ze dan tegen mij." 

Het hele interview met Gesink, over onder meer de moeilijke tijd na het overlijden van zijn vader, is hier te lezen.

'Busreis Amri begon in Nijmegen'

De reis van de Tunesische terrorist Anis Amri na de aanslag van 19 december in Berlijn verliep volgens Franse media over Nijmegen en Amsterdam. Nieuwszender Bmftv meldde woensdag dat Amri waarschijnlijk woensdagavond 21 december in Nijmegen een bus naar Amsterdam heeft genomen. In de hoofdstad nam hij op het station Sloterdijk voor een reis naar Frankrijk een bus van mogelijk dezelfde onderneming als die hem naar Amsterdam bracht, FlixBus.

De busreis eindigde in Lyon en duurde volgens Franse media circa vijftien uur. Amri is op het station Lyon-Part-Dieu door bewakingscamera's gesignaleerd.

Volgens de Nederlandse politie zijn er aanwijzingen dat de 24-jarige Amri onderweg naar Frankrijk door Nederland heeft gereisd. Daar loopt een onderzoek naar.

'Busreis Amri begon in Nijmegen'
'Busreis Amri begon in Nijmegen' (Foto: ANP)

'Ødegaard voor anderhalf jaar naar Heerenveen'

Real Madrid en sc Heerenveen zijn akkoord over een huurtransfer van Martin Ødegaard. Dat schrijven verschillende media in Spanje en Noorwegen.

Marca schreef dinsdag al dat het jonge talent mogelijk naar de Eredivisie zou komen en nu wordt er dus ook een naam van een club genoemd. Volgens De Telegraaf gaat het om sc Heerenveen. Een Noors tv-station meldde dinsdag echter dat Ødegaard naar Amsterdam is gekomen om met Ajax te praten.

Heerenveen hoopt de 18-jarige middenvelder tot medio 2018 te kunnen huren van Real Madrid, waar hij tot nu toe slechts één keer in het eerste elftal speelde. De Koninklijke is naar verluidt akkoord met de lengte van die huurtransfer. In een reactie laat Heerenveen weten dat ze het gerucht niet bevestigen, maar ook niet ontkennen.

Eerder leek Ødegaard de Spaanse hoofdstad nog in te ruilen voor Stade Rennes, waar hij ook een wedstrijd bezocht. Van een transfer kwam het echter niet.

'Ankara en Moskou eens over Syrisch bestand'

Turkije en Rusland zijn het eens geworden over de voorwaarden voor een bestand, dat snel moet ingaan in vrijwel heel Syrië. Het Turkse staatspersbureau Anadolu meldde woensdag dat het de bedoeling is dat de wapens met ingang van 29 december moeten rusten.

Het plan om een wapenstilstand te bereiken is overgebracht aan partijen die zich deze maand hielden aan een bestand in Aleppo en enkele andere plaatsen die waren betrokken bij een deal tussen regering en rebellen. Een door Saudi-Arabië gesteund verbond van tegenstanders van de Syrische president Bashar al-Assad, het HNC (Hoge Onderhandelingscomité), heeft laten weten "eerlijke initiatieven voor regionale bestanden te steunen". Het Kremlin heeft echter terughoudend gereageerd op de melding van Anadolu en kon er nog geen commentaar op geven.

Het Kremlin steunt Assad. De Turkse regering is een fel tegenstander van Assad. Ze herhaalde woensdag dat er voor hem volstrekt geen rol kan zijn in de overgang van Syrië van een burgeroorlog naar vrede.

'Ankara en Moskou eens over Syrisch bestand'
'Ankara en Moskou eens over Syrisch bestand' (Foto: ANP)

5500 datalekken, 100 waarschuwingen

De privacywaakhond van de overheid, de Autoriteit Persoonsgegevens, heeft dit jaar bijna 5500 meldingen van datalekken ontvangen. In 4000 gevallen leidde dat tot een onderzoek. Meer dan honderd organisaties kregen een waarschuwing, enkele tientallen onderzoeken lopen nog.

De Autoriteit Persoonsgegevens publiceerde woensdag het jaaroverzicht. Sinds 1 januari zijn organisaties verplicht om datalekken te melden. De meeste meldingen kwamen uit de zorg (29 procent, waaronder ook zorgverzekeraars), financiële dienstverlening (17 procent) en openbaar bestuur (15 procent).

Volgens de Autoriteit gaat het onder meer om verloren of gestolen laptops, smartphones en USB-sticks en om brieven en e-mails die bij de verkeerde persoon terechtkomen. Soms kunnen mensen in datasystemen de gegevens van anderen zien.

5500 datalekken, 100 waarschuwingen
5500 datalekken, 100 waarschuwingen (Foto: BuzzT)

'Aanwas windmolens gaat veel te langzaam'

Nederland heeft er dit jaar 229 nieuwe windmolens bij gekregen, genoeg om een stad van 450.000 inwoners van groene stroom te voorzien. Volgens de Nederlandse WindEnergie Associatie (NWEA) gaat de aanwas van nieuwe turbines echter veel te traag. In het huidige tempo gaat Nederland de doelstellingen uit het Energieakkoord nooit halen, aldus de branchevereniging.

Op land is er dit jaar voor 222 megawatt aan molens geplaatst. Dat is veel minder dan de 406 megawatt van vorig jaar. Op zee werden wel grote stappen gezet. Hier verdrievoudigde het vermogen tot 957 megawatt. In totaal staat er nu voor 4247 megawatt vermogen aan windenergie op land en op zee.

Om te voldoen aan het Energieakkoord zou het vermogen jaarlijks echter moeten toenemen met zo'n 700 megawatt op land en 500 megawatt op zee. Volgens de afspraken moet Nederland 6000 megawatt op land tellen in 2020 en 4450 megawatt op zee in 2023.

'Aanwas windmolens gaat veel te langzaam'
'Aanwas windmolens gaat veel te langzaam' (Foto: ANP)

Patiëntgegevens VUmc eventjes op straat

Door onzorgvuldigheid van een boekhouder zijn de medische gegevens van dertien patiënten van het VUmc in Amsterdam ontvreemd. De medewerker had zorgfacturen van patiënten in zijn tas gestopt, die uit zijn auto werd gestolen.

De dief gooide de facturen vervolgens weg achter een school. De school heeft ze bij het VUmc terugbezorgd. "VUmc betreurt dit incident zeer en heeft de patiënten direct op de hoogte gesteld", aldus het ziekenhuis. Ook is het voorval gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

De betreffende medewerker was ingehuurd via een extern bureau dat een deel van de zorgadministratie van het ziekenhuis verzorgt. Het voorval speelde zich onlangs af.

Patiëntgegevens VUmc eventjes op straat
Patiëntgegevens VUmc eventjes op straat (Foto: ANP)

Russen trekken keutel in: "Toegeven doping uit context gehaald"

De directrice van het Russisch antidopingagentschap RUSADA gaf in een dinsdag door de New York Times gepubliceerd interview toe dat er in Rusland sprake is geweest van doping. Niet georganiseerd door de staat, maar wel een 'institutionele samenzwering', zo vertelde Anna Antseliovich. 

Daar blijkt nu echter toch niks van waar. De woorden van Antseliovich zijn verdraaid, zo beweert RUSADA woensdag in een officiële verklaring. "RUSADA wil via deze weg duidelijk maken dat de woorden van Antseliovich verdraaid zijn en uit hun context zijn gehaald", luidt het statement. 

"Antseliovich vertelde louter dat in het McLaren-rapport, gepubliceerd op 9 december, niet gesproken werd van een door de staat gesponsord dopingprogramma, maar van een 'institutionele samenzwering'. De journaliste waar onze directrice mee sprak, Rebecca Ruiz, heeft die woorden uit hun context getrokken en gedaan alsof Antseliovich zo toegaf dat van een dergelijke samenzwering sprake was. Buiten dit alles heeft RUSADA de autoriteit helemaal niet om iets over deze zaak te bevestigen of ontkennen. Dat is de taak van het onderzoekscomité van de Russische overheid", besluit men. 

Jort Kelder: we hebben te weinig aandacht voor elkaar

Aan het einde van 2016 roept Jort Kelder nogmaals op wat netter met elkaar om te gaan. "De wereld is tegenwoordig zo snel. Alles moet vlug-vlug en we hebben weinig aandacht voor elkaar", zegt de polderdandy en beroepskakker in het AD.

Met zijn programma Hoe heurt het eigenlijk?, waarvan woensdagavond een speciale eindejaarsaflevering wordt uitgezonden op NPO 1, probeert Jort 'met nostalgie dat vertragingseffect erin te krijgen'. "Daarom zie je nooit moderne dingen in beeld. Bij het draaien moeten alle mobiele telefoons worden ingeleverd. Dat geapp en gedoe zie je bij mij niet."

Jorts programma heeft Nederland blijkbaar na zes seizoenen nog steeds niet veel bijgebracht. "Ik denk wel dat het appelleert aan een gevoel dat mensen hebben", meent hij echter. "Een van de grootste ergernissen van Nederlanders is de toenemende onbeschoftheid, blijkt uit onderzoek."

Jort Kelder: te weinig aandacht voor elkaar
Jort Kelder:we hebben te weinig aandacht voor elkaar (Foto: BuzzE)

'Chemie en auto's stuwen industrie in 2017'

De Nederlandse industrie zet de stijgende lijn van dit jaar in 2017 door. Vooral dankzij vooruitgang in de auto-industrie en de chemie houdt de groei aan, voorspelt ING in een woensdag gepubliceerd rapport.

De economen van de bank voorzien een plus van circa 1,5 procent voor de Nederlandse industrie in 2017, na een groei van zo'n 2 procent dit jaar. Voor de chemie, die 15 procent van de Nederlandse industrie vormt, zijn de vooruitzichten na drie jaar van krimp weer positief, aldus ING. Daarbij helpt de lage olieprijs de winstgevendheid vooruit.

De auto-industrie profiteert van het succes van VDL Nedcar. "De productiestart van een derde model Mini in november 2016 zorgt voor klinkende groeicijfers voor de automotive-industrie als geheel in 2017", stelt ING. De auto-industrie groeit daarbij naar verwachting met 20 procent.

De afgelopen jaren is de industrie vooral gegroeid dankzij de export. De buitenlandse omzet ligt nu ongeveer een vijfde hoger dan in 2010, terwijl de omzet in eigen land nog iets lager is dan in dat jaar. 2016 was in dat opzicht echter een "kanteljaar", aldus ING-econoom Jurjen Witteveen. "Ook de binnenlandse markt zit weer in de lift. Branches als de metaal en kunststofindustrie, die onder meer de bouwsector als belangrijke klant hebben, profiteren van de groei hier."

'Chemie en auto's stuwen industrie in 2017'
'Chemie en auto's stuwen industrie in 2017' (Foto: ANP)

Vliegverkeer gestremd door mist

Het verkeer moet woensdagochtend op verscheidene plaatsen rekening houden met dichte mist, waarbij het zicht minder dan 200 meter is. In Utrecht, Zeeland en Gelderland is het zicht zelfs minder dan 100 meter, aldus Weeronline.

In Deele bij Arnhem kunnen weggebruikers slechts 96 meter vooruitkijken. In Westdorpe in Zeeuws-Vlaanderen was het zicht 's morgens vroeg 82 meter.

De dichte mist blijft de hele ochtend nog hinderlijk voor het verkeer. Op sommige plaatsen in het zuiden van het land blijft de mist tot diep in de middag hangen.

Het vliegverkeer van en naar Schiphol moet woensdag door de dichte mist rekening houden met vertragingen. De luchthaven liet via Twitter weten dat de problemen vermoedelijk de hele dag duren.

Update 12:12 uur
Ook het vliegverkeer op Rotterdam The Hague Airport heeft woensdagochtend last van de aanhoudende mist. Door het slechte zicht kunnen er geen toestellen meer landen.

De vertrekkende vluchten konden wel gewoon opstijgen. Uitzondering daarop waren vluchten naar Engeland, waar het vliegverkeer ook wordt gehinderd door dichte mist.

Volgens een woordvoerster levert de mist nog geen al te grote problemen op. De luchthaven is thuisbasis voor vijf toestellen van Transavia die op en neer vliegen naar verscheidene vaste bestemmingen. De eerder vertrokken vliegtuigen moeten mogelijk op hun buitenlandse bestemming langer wachten voordat ze weer terugvliegen naar Rotterdam.

Eindhoven Airport had nauwelijks last van de mist. "Alleen in de ochtend waren er minimale vertragingen", aldus een woordvoerster. Een vlucht vanuit Londen richting Eindhoven loopt wel vertraging op door weersomstandigheden in Engeland.

Twee zwaargewonden door brand bij Chemelot

Op het industriecomplex Chemelot in Geleen heeft woensdagochtend brand gewoed. Daarbij zijn twee medewerkers zwaargewond geraakt. De twee zijn naar een ziekenhuis gebracht.

De brand woedde korte tijd bij een kraakfornuis van Sabic. De brandweer wist deze brand snel onder controle te krijgen. Waardoor de brand is ontstaan, is nog niet bekend.

Twee zwaargewonden door brand bij Chemelot
Twee zwaargewonden door brand bij Chemelot (Foto: ANP)

Carrie Fisher nog één keer in Star Wars

Carrie Fisher zal in de volgende Star Wars-film, Episode VIII, nog te zien zijn in haar rol als generaal Leia Organa. Dat meldt Variety.

De opnames voor het achtste deel van de Star Wars-saga zijn in juli afgerond. De sciencefictionfilm zit momenteel in postproductie en verschijnt eind 2017 in de bioscoop. Bronnen laten Variety weten dat Fisher al haar scenes succesvol heeft afgerond. Producenten Disney en LucasFilm hebben nog even de tijd een verhaallijn te bedenken vanwege het overlijden van Fisher.

De actrice had een contract voor nog een optreden als de populaire Leia in Star Wars Episode IX, waarvan de opnamen in 2018 beginnen. Disney en LucasFilm hebben nog niet gereageerd op vragen hoe men omgaat met het wegvallen van Fisher.

Fisher zou overigens nog wel digitaal kunnen terugkeren. In Rogue One keerde de overleden acteur Peter Cushing immers ook terug als zijn personage Grand Moff Tarkin.

Naast Star Wars acteerde Fisher in de serie Catastrophe, waarvan de opnamen voor het derde seizoen in augustus zijn afgerond. Ook de producenten van deze serie hebben nog niet laten weten hoe ze het komende seizoen omgaan met de dood van de actrice.

Pathé
Bioscoopketen Pathé zal Fisher vanaf woensdag eren bij de vertoningen van de nieuwe Star Wars-film Rogue One.

Voorafgaand aan de film, die geldt als een prequel op de originele trilogie waarin Fisher de hoofdrol speelde, wordt een zwart-witfoto van de actrice als haar personage prinses Leia vertoond. Rogue One, die vertelt hoe de rebellen aan de blauwdruk voor de Death Star zijn gekomen, is op dit moment de best bezochte film in de Nederlandse bioscopen.

"We vinden het gepast om op deze manier toch stil te staan bij Fisher en haar bijdrage aan de iconische filmserie", aldus een woordvoerder. De gedenkfoto is vanaf woensdag te zien in alle 22 Pathé-bioscopen en de drie theaters van Cinemec. 

Carrie Fisher te zien in volgende Star Wars
Carrie Fisher nog één keer in Star Wars (Foto: BuzzE)

Facebook-terrorist bestraft

Een 28-jarige man uit Druten moet een boete van 750 euro betalen, omdat hij op Facebook had opgeroepen tot terreuraanslagen. De man kreeg woensdag ook een voorwaardelijke celstraf van twee maanden. Hij was niet bij de uitspraak van de rechtbank in Arnhem aanwezig.

De Drutenaar had kort na de aanslagen in Brussel op 22 maart enkele opruiende teksten op zijn Facebookpagina gezet. Hij prees de aanslagplegers en riep Islamitische Staat (IS) op om meer aanslagen te plegen.

Een van de voorwaarden bij de straf is dat de man met een deskundige in gesprek gaat over de ideologieën die hij aanhangt.

De man uit Druten was secretaris van de Groene Moskee in zijn woonplaats. Nadat hij zijn opruiende teksten op Facebook had geplaatst, besloot het moskeebestuur hem te royeren.

Facebook-terrorist bestraft
Facebook-terrorist bestraft (Foto: BuzzT)

Wilders wil Kamer met spoed terugroepen

Geert Wilders wil dat de Tweede Kamer met spoed terugkomt van reces, omdat de vermoedelijke dader Anis Amri na de aanslag in Berlijn mogelijk via Nederland is gereisd. De PVV-leider heeft de andere fractievoorzitters geschreven met dat verzoek.

Wilders wil met premier Mark Rutte debatteren over de kwestie. Hij schrijft dat, als de mediaberichten kloppen, de grenzen zo lek als een mandje zijn en ons land groot gevaar loopt.

Kamerlid Kees Verhoeven van D66 wil nog vóór het weekeinde een brief met uitleg van minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie). Hij vraagt zich af waarom de minister niet zelf met het nieuws en de bijbehorende zorgvuldige uitleg is gekomen. "Mensen zijn in deze tijden van terreur al ongerust, dan zou het helpen als we zulke berichten niet steeds paniekerig uit buitenlandse media moeten vernemen. Of wist de minister er niet van? Zit de minister er wel voldoende bovenop?", aldus Verhoeven.

Amsterdam-Sloterdijk
Franse media meldden woensdag dat Amri met een bus uit Amsterdam in Lyon aankwam. Hij zou van station Amsterdam-Sloterdijk met een bus naar het station in Lyon zijn gereisd. Amri werd uiteindelijk doodgeschoten in Milaan.

Het Openbaar Ministerie heeft woensdag laten weten dat de politie onderzoekt of Amri via Nederland is gereisd.

Wilders wil Kamer met spoed terugroepen
Wilders wil Kamer met spoed terugroepen (Foto: ANP)

Hollandse Dag op het WK darts

De ontknoping van het WK darts komt alsmaar dichter in de buurt en woensdag gaan we vrolijk verder met twee goedgevulde sessies. In het Alexandra Palace worden de laatste vier tweederondepartijen afgewerkt, terwijl een begin wordt gemaakt aan de achtste finales.

Om 14.00 gaat het los met Kim Huybrechts tegen Max Hopp. De 20-jarige Duitser is al bezig aan zijn vijfde WK en schakelde in de eerste ronde Vincent van der Voort uit. James Wade neemt het vervolgens op tegen The Bronzed Adonis, Steve Beaton. De man met misschien wel de meest vloeiende worp van allemaal won The Embassy in 1996, maar kwam in de laatste elf jaar bij de PDC nooit verder dan de tweede ronde.

De laatste wedstrijd van de middag gaat tussen de Nederlander Jelle Klaasen en Brendan Dolan. De Lakesidewinnaar van 2006 haalde vorig jaar de halve finales en zal Dolan nu aan de kant moeten schuiven om die kant weer op te gaan.

Om 20.00 gaan de lichten in Londen weer aan voor de avondsessie. Dat begint met de laatste partij uit de tweede ronde: Peter Snakebite Wright neemt het op tegen Jamie Lewis. De man met het opvallende haar zou zich normaal gesproken zonder grote problemen langs Lewis moeten kunnen werken. Vervolgens begint de HOLLANDSE avond - zoals Marcel Maijer het zou noemen - pas echt. Benito van de Pas mag proberen om regerend tweevoudig wereldkampioen Gary Anderson uit te schakelen en zal het bijzonder moeilijk krijgen.

Een ware kraker sluit de dag af: tweevoudig wereldkampioen Adrian Lewis tegen de PDC-kampioen van 2007, Raymond van Barneveld. Een herhaling van de halve finale van vorig jaar en gezien de vorm van beide heren zou het een waar spektakel kunnen worden.

Alle wedstrijden zijn wederom live te zien op RTL 7. Ook op FOK! kun je uiteraard meepraten, aangezien er tijdens het WK een heus subforum is: Darts

Beurs staat nagenoeg stil

De aandelenbeurs in Amsterdam is woensdag nagenoeg onveranderd begonnen aan wat opnieuw een rustige handelsdag lijkt te worden. Na de minieme winsten van dinsdag ontbreekt het andermaal aan nieuws om de handel richting te geven, terwijl veel marktpartijen de boeken van 2016 al hebben gesloten.

De AEX-index noteerde na een halfuur handel 0,1 procent hoger op 483,80 punten. De MidKap steeg 0,2 procent naar 687,84 punten. De graadmeters in Frankfurt en Parijs weken nauwelijks af van de slotstanden van dinsdag. In Londen, waar woensdag voor het eerst sinds het lange kerstweekeinde wordt gehandeld, steeg de FTSE 0,3 procent.

De AEX werd met een plus van 2,5 procent aangevoerd door ArcelorMittal. De staalfabrikant is de absolute uitblinker onder de 25 hoofdfondsen in 2016, met een jaarwinst van 140 procent. De rij werd woensdag gesloten door verzekeraar NN Group, die 1,1 procent inleverde.

Euronext
Shell stond 0,3 procent in de plus. Het olie- en gasbedrijf wordt in Italië vervolgd wegens een mogelijke omkopingsaffaire rond de toekenning van een oliecontract in Nigeria. Dat blijkt uit stukken die het Italiaanse openbaar ministerie bij de rechtbank in Milaan heeft ingediend. Shell en het eveneens bij de opdracht betrokken Italiaanse oliebedrijf Eni ontkennen de beschuldigingen.

Beursuitbater Euronext leverde 0,2 procent in. Volgens zakenkrant Financial Times is het bedrijf dicht bij de overname van afhandelingsbedrijf LCH.Clearnet. Euronext zei vorige week al dat er gesprekken worden gevoerd met eigenaar London Stock Exchange, die LCH wil verkopen met het oog op zijn beoogde fusie met Deutsche Börse.

Olieprijs
Lloyds Banking Group stond 0,7 procent lager in Londen. De Britse bank overweegt volgens Financial Times een dochtermaatschappij op te richten in Nederland of Duitsland, om de eventuele negatieve gevolgen van de brexit op te kunnen vangen.

De olieprijs liep licht op. Amerikaanse olie en Brent werden 0,4 procent duurder, bij respectievelijk 54,12 en 56,32 dollar per vat. De euro werd voor 1,0455 dollar verhandeld, tegen 1,0460 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag.

AEX toont weinig beweging
Beurs staat nagenoeg stil (Foto: ANP)

'Carrie Fisher had terugval drugsverslaving'

Carrie Fisher had een terugval in haar drugsverslaving voordat ze op 23 december een hartaanval kreeg. Dat meldt Radar Online op basis van bronnen.

De actrice overleed dinsdag 27 december aan de gevolgen van de zware hartaanval. "Carrie kreeg een terugval rond Thanksgiving", zegt een bron. Ook twijfelden vrienden aan haar verklaring dat ze clean was. "Sommige vrienden twijfelden of ze ooit wel helemaal clean was want ze slikte ook medicijnen op recept tegen haar depressie en angststoornis", vervolgt de ingewijde.

Volgens de bron was Fisher in ontkenning dat ze leed aan een terugval en dat maakte het moeilijk om te weten of de actrice wel of niet definitief van de drank en drugs afbleef. "ik zag haar niet zo lang geleden nog helemaal high", vertelt een bron aan Radar.

Carrie Fisher vertelde openhartig over haar verslaving aan LSD, cocaïne en alcohol in haar autobiografie Wishful Drinking. Ook leed ze aan depressies en een bipolaire stoornis. "Ik dacht dat ik een drugsverslaafde was, puur en simpel. Gewoon iemand die niet vrijwillig ervan af kon blijven", zei Fisher zelf over haar gevecht tegen de verslavingen.

'Carrie Fisher had terugval drugsverslaving'
'Carrie Fisher had terugval drugsverslaving' (Foto: BuzzE)

WKN Weeroverzicht 2016

Het jaar is bijna om. Tijd voor diverse jaaroverzichten.

Frutsel heeft voor WKN (Weer, Klimaat en Natuurrampen) weer een bijzonder uitgebreid jaaroverzicht gemaakt van het weer van het (bijna) afgelopen jaar. Van maand tot maand kun je terugzien wat er allemaal te beleven viel met talloze filmpjes, foto's en feiten over het weer van het afgelopen jaar. Heb je interesse in het weer, dan zeker even kijken dus.

Docu Heleen van Royen in première op IFFR

De documentaire Het doet zo zeer van Heleen van Royen gaat tijdens het Internationaal Film Festival Rotterdam (IFFR) in première. De film die de schrijfster maakte over haar dementerende moeder wordt op zaterdag 28 januari voor het eerst vertoond.

Vanaf donderdag 23 februari is Het doet zo zeer te zien in de Nederlandse bioscopen, maakte distributeur Paradiso Filmed Entertainment woensdag bekend.

Heleen, die in haar achtertuin een mantelzorgwoning liet zetten, volgde haar moeder ruim een jaar. Heleen vertelde in augustus in Linda's Zomerweek over de documentaire en liet toen ook de eerste beelden zien. Toen sprak ze de hoop uit dat de beelden 'een mooie documentaire' zouden worden.

Docu Heleen van Royen in première op IFFR
Docu Heleen van Royen in première op IFFR (Foto: BuzzE)

Kvyat draaide alles om in de zomerstop

Daniil Kvyat heeft een rumoerig jaar achter de rug in de Formule 1. De Rus begon het seizoen bij Red Bull, stond in China op het podium, maar werd na vier races vervangen door Max Verstappen. Kvyat werd teruggezet naar het opleidingsteam, Toro Rosso.

Vooral in het begin ging het niet lekker met de ogenschijnlijk mentaal gebroken Kvyat, maar na de zomerstop ging het beter. "Er is in die zomerstop heel veel veranderd", zegt Kvyat. "Ik heb een goede rustperiode genomen en voor mijzelf bepaald dat ik alles zou gaan geven, zodat ik nergens spijt van zou krijgen."

"Voor de zomerstop kwam ik naar het circuit, reed ik m'n rondjes en was dat het. Daarna kwam ik terug met 120 procent toewijding en werkte ik keihard om alles eruit te halen. Vanaf dat moment ging het dan ook een stuk beter. Misschien waren de resultaten niet altijd denderend, maar ik werkte er weer hard voor en dat was voldoende."

De toekomst was voor Kvyat geruime tijd onzeker: dat hij 'degradeerde' naar Toro Rosso hielp niet bepaald mee, terwijl Red Bull-junior Pierre Gasly de GP2-titel pakte en dus kans leek te hebben op een stoeltje in de Formule 1. Toch zit Kvyat volgend jaar weer 'gewoon' naast Carlos Sainz bij Toro Rosso. "Het is wel een opluchting om te weten waar je volgend jaar gaat rijden. Ik ben blij dat ik hier blijf, we kennen elkaar goed. Ik moet gewoon hard blijven werken." 

NOS nog steeds onbereikbaar in Turkije

De website en de app van de NOS zijn nog altijd geblokkeerd in Turkije. Ze zijn al een week onbereikbaar, meldt de NOS zelf. Volgens de omroep heeft de blokkade te maken met de getoonde beelden van de moord op de Russische ambassadeur in Ankara.

Na de moordaanslag had Turkije een mediablokkade afgekondigd. Dat betekent dat media in Turkije niet over de moord mogen berichten. Via een omweg kunnen sommige mensen toch de site van de NOS in Turkije bekijken.

App NOS nog onbereikbaar in Turkije
App NOS nog onbereikbaar in Turkije (Foto: BuzzT)

Tweede zwarte doos Russisch toestel gevonden

De tweede zwarte doos van het Russische militaire vliegtuig dat zondag in de Zwarte Zee neerstortte, is gevonden. De Russische nieuwssite Sputnik meldde dit woensdag. De eerste doos met vluchtgegevens was al getraceerd.

Onderzoekers hadden eerder laten weten dat de crash mogelijk was te wijten aan een technisch mankement of een fout van de piloot. In het geborgen toestel zijn geen resten van springstof gevonden. Al voor de berging gingen de autoriteiten niet uit van een aanslag.

Het vliegtuig verongelukte kort na de start vanaf het vliegveld van Sotsji. Alle 92 inzittenden van het vliegtuig zijn omgekomen. Aan boord van de Toepolev-154 waren onder meer tientallen leden van het Aleksandrov Ensemble, een beroemd koor van het Russische leger dat in de aanloop naar Nieuwjaar zou optreden voor Russische militairen in Syrië. Ook een bekende arts, Elizaveta Glinka, die behoort tot de mensenrechtenadviesraad van president Vladimir Poetin, zat in het toestel.

Tweede zwarte doos Russisch toestel gevonden
Tweede zwarte doos Russisch toestel gevonden (Foto: ANP)

Ook hof komt tot een dag cel in zedenzaak

Ook het gerechtshof in Den Bosch heeft woensdag celstraffen van één dag opgelegd in combinatie met taakstraffen in de Valkenburgse zedenzaak.

22 mannen die twee jaar geleden seks hadden met de zestienjarige prostituee Kimberley in een hotelkamer in de Limburgse stad kregen straffen van één dag cel en een taakstraf. Zij wisten niet dat het meisje minderjarig was.

Die straffen legde de rechtbank in Maastricht in juli vorig jaar ook al op. Een celstraf van één dag wordt doorgaans niet feitelijk uitgezeten. Het Openbaar Ministerie ging daarom tegen deze uitspraken in hoger beroep. Het vindt dat 'substantiële' celstraffen moeten worden opgelegd.

Vier mannen werden vrijgesproken. Eén verdachte kreeg een zwaardere straf.

Ook hof komt tot een dag cel in zedenzaak
Ook hof komt tot een dag cel in zedenzaak (Foto: ANP)

NBA: 'We have to talk about Russell'

Vier wedstrijden werden er afgelopen nacht gespeeld in de NBA. Dat betekent dat er acht ploegen in actie kwamen en er een man of honderd in actie kwamen. Toch was er maar één speler die weer de headlines haalde, Russell Westbrook. OKC won met 94-106 van Miami en de guard behaalde zijn vijftiende triple double van het seizoen. Hij had hier maar driekwart wedstrijd voor nodig.

De wedstrijd tussen Miami en de Thunder was nooit echt spannend. De ruststand was 47-61. In het derde kwart werd dit nog uitgebreid en in het slotkwart deden beide ploegen rustig aan omdat de wedstrijd al gespeeld was. Westbrook eindigde de wedstrijd met 29 punten, 17 rebounds en 11 assists, goed voor zijn vijftiende triple double van het seizoen, en dat met nog een wedstrijd of vijftig te gaan. Zo krijgt het historische seizoen van de Thunder-guard een bijzonder vervolg.

Triple double nummer vijftien voor Westbrook (Bron: YouTube)

Een directe concurrent voor Westbrook voor de titel van MVP (meest waardevolle speler) dit jaar, James Harden, kwam ook in actie. Met zijn ploeg, de Houston Rockets, maakte Harden korte metten met de Dallas Mavericks, 107-123. Ook deze wedstrijd was bij rust al bekeken. Na drie kwarten had Harden 34 punten gemaakt en 11 assists uitgedeeld.

Van coach Mike d'Antoni mocht hij het laatste kwart op de bank blijven zitten. De Rockets schoten meer dan 50% van hun driepunters raak (17 op 32). Voor Dallas is dit een verloren jaar. De ploeg zal moeten bouwen aan een nieuwe, jonge selectie. Houston doet nadrukkelijk mee in de top van de Western Conference.

Boston nestelt zich in de Eastern Conference wat steviger op de derde plaats. De veelvoudig NBA-kampioen won in eigen huis van de Memphis Grizzlies, 113-103. Het was de zevende overwinning in de laatste acht wedstrijden voor Boston. Memphis speelde weer zonder Mike Conley, die kampt met een teenblessure. Voor de Celtics maakten de kleine mannen het verschil. Avery Bradley scoorde 23 punten, Isaiah Thomas voegde 21 punten toe. Gerald Green kwam van de bank en scoorde 19 punten.

Utah blijft het goed doen dit seizoen. In Los Angeles werd gewonnen van de Lakers, die na een sterke seizoensstart weer terug op aarde zijn; 100-102. Het publiek in de Staples Center kreeg een spannende wedstrijd te zien die pas in de slotminuut werd beslist. Met een driepunter zette Joe Ingles de Jazz definitief op voorsprong. D'Angelo Russell mocht in de laatste aanval aanleggen voor een winnend schot, maar zijn poging miste.

Gordon Hayward, die dit seizoen waarschijnlijk zal debuteren in de all star game, was de beste speler voor de Utah Jazz. Hij noteerde 31 punten. Bij de Lakers kwam de jonge power forward Julius Randle tot 25 punten en 12 rebounds.

Uitslagen

Boston Celtics – Memphis Grizzlies 113-103
Miami Heat – Oklahoma City Thunder 94-106
Dallas Mavericks – Houston Rockets 107-123
Los Angeles Lakers – Utah Jazz 100-102

Eastern Conference

Cleveland Cavaliers 23-7
Toronto Raptors 22-8
Boston Celtics 19-13
Charlotte Hornets 17-14
New York Knicks 16-14
Atlanta Hawks 15-16
Chicago Bulls 15-16
Milwaukee Bucks 14-15
Indiana Pacers 15-17
Washington Wizards 14-16
Detroit Pistons 15-18
Orlando Magic 15-18
Miami Heat 10-22
Brooklyn Nets 8-22
Philadelphia 76ers 7-23

Western Conference

Golden State Warriors 27-5
San Antonio Spurs 25-6
Houston Rockets 24-9
Los Angeles Clippers 22-11
Oklahoma City Thunder 20-12
Utah Jazz 19-13
Memhis Grizzlies 20-14
Sacramento Kings 14-17
Denver Nuggets 13-18
Portland Trail Blazers 13-20
New Orleans Pelicans 12-21
Los Angeles Lakers 12-23
Minnesota Timberwolves 10-21
Phoenix Suns 9-22
Dallas Mavericks 9-23

Van Barneveld: "WK gaat nu echt beginnen"

Darter Raymond van Barneveld plaatste zich dinsdagavond overtuigend voor de derde ronde van het WK in Londen. Met soevereine scores en uitstekende dubbels ging Alan Norris eraan, waardoor het woensdag de beurt is aan Adrian Lewis.

Dat kan revanche op gaan leveren voor Van Barneveld tegen de man die hem vorig jaar uit de finale van het WK hield. De tweevoudig wereldkampioen won destijds met 6-3 in de halve finale. Woensdag gaat het erom wie als eerste vier sets wint en zo een plekje in de kwartfinales weet te veroveren.

"Nu gaat het echt beginnen", zei Van Barneveld voor de camera van RTL7. "Woensdag sta ik hier weer tegenover 'ene' meneer Lewis, dat betekende vorig jaar mijn Waterloo. Hopelijk valt het nu wel mijn kant op. Het gaat de laatste maanden heel goed, daar put ik heel veel vertrouwen uit.", klonk het zelfverzekerd.

Van Barneveld en Lewis staan in de laatste wedstrijd van woensdagavond tegenover elkaar. 

Vrouw vraagt scheiding aan van rapper T.I.

Rapper T.I. gaat als vrijgezel het nieuwe jaar in. Zijn echtgenote Tameka 'Tiny' Cottle wil scheiden en heeft de echtscheidingsprocedure al in gang gezet. Dat melden diverse Amerikaanse entertainmentsites.

Uit de rechtbankdocumenten, die Entertainment Tonight inzag, blijkt dat T.I. en Tiny al gescheiden wonen. Hun huwelijk wordt omschreven als 'onherstelbaar verbroken zonder hoop op verzoening'.

De rapper, die werd geboren als Clifford Joseph Harris Jr., trouwde in juli 2010 met Tameka Cottle. Het stel heeft drie minderjarige kinderen: zoons King C'Andre (12) en Major Philant (8) en dochter Heiress Diana (9 maanden).

Volgens TMZ verkeerde het huwelijk van T.I. en Tiny al een paar maanden in zwaar weer. In augustus sprak de rapper geruchten over een scheiding nog tegen. "Er doen verhalen de ronde over een aanstaande scheiding, een alleenstaande moeder, een verhuizing naar een nieuw huis en alles daartussenin", liet T.I. destijds weten aan People. Volgens de rapper was toen nog alles koek en ei.

Vrouw vraagt scheiding aan van rapper T.I.
Vrouw vraagt scheiding aan van rapper T.I. (Foto: BuzzE)

'Aanslagpleger mogelijk via Nederland naar Milaan'

De Tunesische terrorist Anis Amri is na de bloedige aanslag in Berlijn mogelijk via Nederland naar Italië gereisd. Dit meldt de Italiaanse krant La Repubblica woensdag. Amri werd 23 december door de Italiaanse politie doodgeschoten, enkele dagen nadat hij op 19 december in Berlijn met terroristische motieven op een menigte was ingereden.

De krant stelt dat Italiaanse onderzoekers in de bagage van Amri een telefoon met bijzondere simkaarten hebben gevonden. De kaarten zijn tijdens een reclameactie van een telecommunicatiebedrijf uitsluitend in Nederland uitgedeeld van 20 tot 22 december. Dat gebeurde exclusief in Breda, Nijmegen en Zwolle. Amri is in de namiddag van donderdag 22 december op het Franse station Lyon-Part-Dieu gesignaleerd. Een dag later is hij op een station bij Milaan gedood.

'Amri mogelijk via Nederland naar Milaan'
'Amri mogelijk via Nederland naar Milaan' (Foto: ANP)

Scarlett meest lucratieve hoofdrolspeelster

Een film met Scarlett Johansson in de hoofdrol deed het in 2016 het best in de bioscopen. Het Amerikaanse zakenblad Forbes rekende uit dat de 32-jarige actrice de meeste winst opleverde voor een film.

Scarlett leverde in totaal 1,2 miljard dollar (1,15 miljard euro) brutowinst op. Dat heeft ze vooral te danken aan haar hoofdrol in Captain America: Civil War, een van de meest lucratieve films van 2016. Ook Scarletts rol in Hail, Caesar! droeg een steentje bij.

Dankzij die rol blijft de actrice haar Captain America-collega's net voor. Chris Evans, die de titelrol speelde, volgt met 1,15 miljard dollar (1,1 miljard euro) op de tweede plek van het Forbes-lijstje. Robert Downey Jr. was als Iron Man te zien in de Marvel-film en was daarmee goed voor een brutowinst van eveneens 1,15 miljard dollar (1,1 miljard euro).

Animatiefilms
Suicide Squad-actrice Margot Robbie en Amy Adams, die het afgelopen jaar te zien was in de succesfilms Batman v Superman: Dawn of Justice en Arrival, maken de top vijf compleet.

Forbes stelde de lijst samen aan de hand van de inkomsten uit de verkoop van bioscoopkaartjes. Animatiefilms waarin alleen de stemmen van acteurs te horen zijn, werden niet meegenomen.

Scarlett meest lucratieve hoofdrolspeelster
Scarlett meest lucratieve hoofdrolspeelster (Foto: BuzzE)

Ariana Grande: ik ben geen stuk vlees

Ariana Grande heeft een 'misselijk gevoel' overgehouden aan een ontmoeting met een fan. Een aanbidder volgde de 23-jarige zangeres en haar vriend Mac Miller dinsdagavond naar hun auto en riep hen verschillende dingen toe, schreef Ariana woensdag op Twitter.

"Hij zei: Ariana is 'sexy as hell'", herinnert de zangeres zich. De fan, die Ariana omschrijft als een jonge jongen, complimenteerde Mac met zijn verovering. "Dit is voor sommigen van jullie misschien geen big deal, maar ik werd er misselijk van en voelde me een lustobject. Ik zat er bovendien vlak naast toen hij dat zei."

Ariana schrijft dat ze dergelijke voorvallen vaker meemaakt en dat die volgens haar vrouwen angstiger maken. Volgens de Problem-zangeres hebben vrouwen als gevolg van dergelijke opmerkingen ook vaker het gevoel dat ze tekortschieten. "Ik ben geen stuk vlees dat een man kan gebruiken voor zijn plezier. Ik ben een volwassen vrouw en heb een relatie met een man die mij liefheeft en behandelt met respect."

De zangeres roept haar vrouwelijke volgers op hun ervaringen te delen. "We moeten van ons laten horen als we ons ongemakkelijk voelen. Als we dat niet doen, blijft het maar doorgaan. We zijn geen lustobjecten of trofeeën, we zijn koninginnen."

Ariana Grande: ik ben geen stuk vlees
Ariana Grande: ik ben geen stuk vlees (Foto: BuzzE)

'Terminalbedrijven gaan samenwerken'

Vijf mondiale terminalbedrijven en Havenbedrijf Rotterdam hebben een samenwerkingsovereenkomst gesloten. Daarmee willen ze beter kunnen inspelen op de schaalvergroting onder hun belangrijkste klanten, de rederijen. Dat meldt Het Financieele Dagblad woensdag op basis van documenten die zijn voorgelegd aan Amerikaanse toezichthouders.

De overeenkomst richt zich in eerste instantie op Amerikaanse terminals. Volgens de krant is de kans echter groot dat bij goedkeuring ook in Europa en Azië werk zal worden gemaakt van nauwere samenwerking. De zogeheten Global Ports Group moet een weerspiegeling worden van de samenwerking die al jaren bestaat tussen rederijen in allianties.

"Dit is duidelijk een reactie van de walkant op wat er aan de zeekant gebeurt", zei een anonieme terminaldeskundige tegen het FD. "De ruimte om te investeren is kleiner geworden bij de terminalbedrijven. Samenwerking wordt daardoor belangrijker om een goede marktpositie te creëren richting de rederijen", aldus een andere ingewijde.

De groep containerterminalbedrijven bestaat uit APM Terminals, DP World, Hutchison Port Holdings, PSA International en Shanghai International Port. De eerste drie hebben terminals in de Rotterdamse haven, onder de namen APMT, RWG en ECT. De bedrijven wilden geen commentaar geven op het bericht.

'Terminalbedrijven gaan samenwerken'
'Terminalbedrijven gaan samenwerken' (Foto: ANP)

Petitie voor behoud vuurwerktraditie

Consumentenvuurwerk, dat officiëel cultureel erfgoed is, ligt onder vuur. Groenlinksmeldpunten geven een vertekend beeld van een probleem dat er eigenlijk niet is. Vele klachten over harde knallen en vuurwerk dat wordt afgestoken buiten de aangegeven tijden worden de media ingeslingerd als teken van 'het grote probleem' en aangevoerd als argument voor een totaalverbod op consumentenvuurwerk.

Het gaat daarbij om vuurwerk dat al verboden is, dat wordt afgestoken op tijden waarop het al niet mag. Een totaalverbod zou dat probleem niet oplossen, net zoals het verbod dat nu ook al het probleem niet oplost.

Daarnaast blijkt al jaren dat het meldpunt voor vuurwerkoverlast bomvol valse, dubbele en foute meldingen staat. Niet alleen is er geen enkele controle op wie een klacht meldt, je kunt een random postcode invullen en een willekeurig (zelfs niet bestaand) mailadres. Zo kun je tientallen meldingen per minuut de deur uit doen, wat uiteindelijk een compleet vertekend beeld geeft.

Daarom is er nu de petitie voor het behoud van de vuurwerktraditie.

"Elk jaar horen we het weer in het nieuws: de kosten van schade aan objecten, het aantal slachtoffers en de overlast meldingen van vuurwerk. Waar de meeste mensen aan voorbij gaan is dat het woord ‘’Vuurwerk’’ wordt ingezet waar dit duidelijk ‘’illegaal vuurwerk’’ had moeten zijn. Erg vervelend, want hiermee komt onze traditie in het gedrang!"

En

"De klachten welke in de media naar boven komen zijn harde knallen, al vanaf vroeg in November. Aangezien consumentenvuurwerk pas de laatste dagen van December verkocht mag worden spreken we hier weer over ‘’illegaal vuurwerk’’ wat de boosdoener is.

Wij vinden het dan ook onbespreekbaar om consumentenvuurwerk te verbieden, hierdoor zal de overlast van gevaarlijk illegaal vuurwerk velen malen groter worden, en nog minder te handhaven zijn. En zeg nou eerlijk, deze traditie is toch te mooi om verloren te laten gaan!?"

Je kunt de petitie ondertekenen op http://www.petitievoorvuurwerk.nl/

Vuurwerk

Rusland geeft dopingbedrog een beetje toe

Voor het eerst hebben nog actieve Russische sportofficials toegegeven dat er in het land sprake was van bedrog rond de dopingcontroles op de Olympische Spelen van 2014 in Sochi.

In een interview met The New York Times vertelde Anna Antseliovich dat sprake was van een 'institutionele samenzwering'. Antseliovich is tegenwoordig de directeur van het Russisch antidopingagentschap RUSADA. De Russische, zelf niet betrokken bij het schandaal, zegt geschokt te zijn door de onthullingen uit het rapport van professor Richard McLaren. Toch zegt ze dat de Russische regering zelf niet betrokken was bij het grootschalige bedrog.

Dat strookt dan weer met wat president Vladimir Poetin onlangs voor de zoveelste keer vertelde. "Er is nooit sprake geweest van een door de overheid gesteund dopingprogramma", sprak Poetin. Eerder dit jaar stelde de president wel de Russische sportgrootheid Vitaly Smirnov aan als hoofd van een nieuwe antidopingcommissie. "Als voormalig sportminister en voormalig baas van het Russisch Olympisch Comité kan ik zien dat er een heleboel fouten gemaakt zijn", aldus Smirnov, die al sinds 1971 lid is van het Internationaal Olympisch Comité en daarmee veruit het langstzittende IOC-lid ter wereld is.

"We moeten uit gaan zoeken waarom jonge sporters naar doping grepen en waarom ze ermee akkoord gingen dat ze doping toegediend kregen", zegt Smirnov. Hij uit ook kritiek op de zogeheten TUE's: medische attesten die sporters het recht geven om verboden middelen om medische redenen te gebruiken. Zo blijkt de halve wielerwereld, inclusief bijvoorbeeld tourwinnaar Bradley Wiggins, flink astmatisch te zijn en dus verboden medicijnen te mogen gebruiken. "Het Westen gebruikt zo veel van die TUE's, die kansen hebben Russische atleten nooit gehad", aldus Smirnov, die wel toegeeft dat de anabole steroïden die de Russen gebruikten ook met een medisch attest niet gebruikt zouden mogen worden. 

Hoge boete voor Qualcomm in Zuid-Korea

Chipmaker Qualcomm heeft in Zuid-Korea een boete van 1 biljoen won gekregen, omgerekend 813 miljoen euro. Het bedrijf heeft misbruik gemaakt van zijn eigen patenten en niet genoeg betaald voor het gebruik van patenten van anderen, vond de Zuid-Koreaanse mededingingsraad woensdag.

Qualcomm ligt ook in Europa en de Verenigde Staten onder vuur en werd eerder al bestraft in China. Het bedrijf verdient vooral geld aan zijn patenten. Het heeft een monopolie op belangrijke technologie en andere bedrijven moeten betalen om die te mogen gebruiken.

Qualcomm gaat in beroep. De straf zou goed nieuws zijn voor de Zuid-Koreaanse giganten Samsung en LG. Zij hoeven misschien minder geld te betalen aan Qualcomm.

Qualcomm is ook de nieuwe eigenaar van de Nederlandse chipmaker NXP.

Hoge boete voor Qualcomm in Zuid-Korea
Hoge boete voor Qualcomm in Zuid-Korea (Foto: BuzzT)

'Bijna helft groenteconserven gesuikerd'

Aan bijna de helft (46 procent) van de groenten in pot of blik wordt suiker toegevoegd, blijkt uit een woensdag verschenen onderzoek van voedselwaakhond foodwatch.

De organisatie onderzocht het assortiment groenteconserven van de vier grootste supermarkten, Albert Heijn, Jumbo, Lidl en Aldi. Daaruit blijkt dat aan 79 van de 170 blikken en potten groenten suikers waren toegevoegd. Dat geldt ook voor biologische groenten.

"Zelfs groente - hét toonbeeld van gezond - wordt zo door de voedingsindustrie met suiker bedorven. Doordat de industrie overal suikers aan toevoegt, krijgen consumenten veel te veel suikers binnen en een eenzijdige smaakvoorkeur voor zoet", stelt foodwatch. Toegevoegde suikers werden onder meer gevonden in doperwten, wortels, maïs, rode kool, bieten, asperges, spruitjes, tuinbonen en kapucijners. Het suikergehalte was het hoogst bij rode kool, die tot 10 gram suiker per 100 gram bevat.

Gezondheidsproblemen
De reden waarom de voedingsmiddelenindustrie suikers toevoegt aan groenten is volgens foodwatch om ze lekkerder te maken. Voor het conserveren van het voedsel is dit niet nodig.

De overdaad aan suikers leidt tot allerlei gezondheidsproblemen als obesitas, hart- en vaatzieken en diabetes type 2. Volgens foodwatch kampt inmiddels bijna de helft (43 procent) van alle Nederlanders met overgewicht. Een op de acht is zelfs obees.

Bassie wil weer naast zijn vrouw liggen

Bas van Toor, beter bekend als clown Bassie, ging de laatste maanden door een hel. De 81-jarige helft van het duo Bassie en Adriaan werd getroffen door een auto-immuuninfectie en bracht maanden door in het ziekenhuis en een revalidatiekliniek. Bas was op tijd thuis voor de kerstdagen, maar heeft nog een grote wens: weer wakker worden naast zijn vrouw Coby.

"Ik heb zoveel bewondering voor mijn vrouw", zo blikt Bas in het AD nogmaals terug op de moeilijke tijd. "Ben nog steeds knettergek op haar. Zij heeft me hierdoorheen gesleept. Vanwege een aangepast bed kan ik nog steeds niet bij haar liggen en dat is wat ik erg mis: lekker bij haar kruipen."

Niet alleen voor Bas was de tweede helft van 2016 zwaar, ook Coby kreeg het voor haar kiezen. "Ik was zó bang dat hij zichzelf iets aan zou doen, maar liet het niet merken." Bas vertelde zijn vrouw dat hij het niet meer zag zitten en uit het leven wou stappen. "Ik heb drie, vier nachten niet geslapen. Hoopte zo dat hij er 's morgens nog was."

Volgens de clown hield zijn echtgenote hem in leven. "Ik keek in de spiegel en zei hardop tegen mezelf: klootzak die je bent! Zestig jaar terug die meid haar kop op hol brengen en haar nu achterlaten met een nieuw huis, een zak geld en een emmer verdriet? Schaam je! Vanaf dat moment heb ik de knop omgezet. Heb ik mijn lot geaccepteerd."

Bassie wil weer naast zijn vrouw liggen
Bassie wil weer naast zijn vrouw liggen (Foto: BuzzE)

Sneijder: "Problemen met de mens Van Gaal"

Wesley Sneijder vindt Louis van Gaal op technisch en tactisch vlak de beste trainer, maar op menselijk vlak kan het beter, vindt de Oranje-international.

Met Sneijder in de basisploeg en Louis van Gaal als trainer reikte het Nederlands elftal in 2014 in Brazilië tot ieders verrassing tot de laatste vier op het WK. Van Gaal maakte in die periode indruk op Sneijder, op technisch en tactisch vlak.

"Ik heb altijd gezegd dat Van Gaal technisch en tactisch de beste trainer is die er is", zegt Sneijder in een interview met FOX Sports. "Alleen in de omgang met spelers denk ik dat er nog wel wat te winnen valt voor hem."

Sneijder wil geen negatief verhaal over Van Gaal afsteken. "Met hem als trainer, op het veld, heb ik een perfecte tijd gehad. Dat waren de leukste trainingen", gaat Sneijder verder. "Alleen als mens, tijdens persoonlijke gesprekken of bij dingen die er omheen gebeurden heb ik eigenlijk alleen maar problemen met hem gehad", klinkt het toch best wel negatief. 

Londens handelsmerk Big Ben zwijgt maanden

Toeristen die in Londen een selfie willen maken tegen de achtergrond van de Big Ben, komen de komende tijd bedrogen uit. De klok en de Elizabeth Tower waarin die huist, ondergaan een drie jaar durende renovatie en worden door steigers deels aan het zicht onttrokken. In die tijd zal het iconische geluid van de Big Ben maandenlang niet te horen zijn.

De renovatie van 34 miljoen euro moet voorkomen dat de klok onbetrouwbaar wordt. Het is de derde keer in 150 jaar dat de Big Ben stilvalt; de vorige keren waren tijdens reparatiewerkzaamheden in 1976 en 2007. De bedoeling is dat één wijzerplaat steeds zichtbaar blijft en de klok wordt nog wel geluid op bijzondere dagen, zoals dodenherdenking en Nieuwjaar.

Deskundigen noemen de staat van de klok "vreselijk". De wijzers, het mechanisme en de slinger worden onder handen genomen en de wijzerplaten worden opnieuw geverfd. Daarbij krijgt de klok zijn oorspronkelijke kleuren terug, waarbij ook groen en blauw te zien zijn.

Lift
De Elizabeth Toren vertoont scheuren en de renovatie kon niet wachten tot de grootschalige restauratie van Westminster Palace, waarvan de toren onderdeel is. De parlementsgebouwen worden in de jaren twintig onder handen genomen.

In de 157 jaar oude toren wordt een lift aangebracht en de toren gaat voldoen aan de moderne veiligheidsregels. Toch verwachten de autoriteiten niet dat die lift veel zal worden gebruikt. Het beklimmen van de 334 treden van de kalkstenen wenteltrap in de 96 meter hoge toren hoort volgens hen bij de beleving van bezoekers die in de gebouwen worden rondgeleid.

Londens handelsmerk Big Ben zwijgt maanden
Londens handelsmerk Big Ben zwijgt maanden (Foto: ANP)

Debbie Reynolds reageert op dood dochter

Debbie Reynolds heeft op Facebook gereageerd op de dood van haar dochter Carrie Fisher. In een korte verklaring schrijft de 84-jarige actrice dat ze iedereen dankbaar is voor de steun die Carrie heeft ontvangen.

"Ik wil iedereen bedanken die de gaven en talenten van mijn geliefde en fantastische dochter hebben omarmd. Ik ben ook dankbaar voor alle lieve berichten en gebeden die haar nu op weg helpen naar haar volgende eindbestemming. Liefs, Carries moeder", aldus Reynolds op het sociale netwerk.

De actrice had tot op heden nog niet gereageerd op de gezondheidstoestand van haar dochter. Ook na het hartinfarct op een vlucht van Londen naar Los Angeles en de daarop volgende ziekenhuisopname besloot Reynolds haar aandacht uitsluitend op haar dochter te vestigen.

Debbie Reynolds reageert op dood dochter
Debbie Reynolds reageert op dood dochter (Foto: BuzzE)

Italiaanse justitie wil Shell vervolgen

De Italiaanse justitie wil Shell vervolgen wegens een omkopingsaffaire rond de toekenning van een oliecontract in Nigeria. Dat blijkt uit stukken die het Italiaanse openbaar ministerie bij de rechtbank in Milaan heeft ingediend. Shell en Eni ontkennen de beschuldigingen.

Het gaat om een oliedeal ter waarde van omgerekend zo'n 1 miljard euro die Shell en het Italiaanse olieconcern Eni in 2011 sloten. Daarbij zou een Nigeriaanse minister zijn omgekocht.

In verband met dezelfde zaak deden de opsporingsdienst FIOD en het Openbaar Ministerie in Nederland eerder al onderzoek bij het hoofdkantoor van Shell in Den Haag. De Italiaanse justitie klaagt ook Eni aan, alsmede elf personen die bij de corruptie betrokken zouden zijn.

Shell liet dinsdag in een reactie weten de zaak wel serieus te nemen. Het bedrijf werkt mee met de autoriteiten en hoopt zo de aanklager te kunnen overtuigen van de onschuld.

Italiaanse justitie wil Shell vervolgen
Italiaanse justitie wil Shell vervolgen (Foto: ANP)

Uitspraak in Valkenburgse zedenzaak

In alle 27 zaken van de zogenoemde Valkenburgse zedenzaak wordt woensdag uitspraak gedaan in hoger beroep. Het gerechtshof in Den Bosch spreekt zich deze dag uit over de geruchtmakende zaak, waar ook in hoger beroep meerdere zittingsdagen voor waren uitgetrokken.

Het Openbaar Ministerie heeft taak- en celstraffen geëist tegen klanten van de zestienjarige Kimberley. Het Heerlense meisje werd in 2014 gedwongen klanten te ontvangen in een hotelkamer in Valkenburg. De man die haar hiertoe dwong was de pooier Armin A., die hiervoor twee jaar cel kreeg.

De rechtbank veroordeelde de klanten vorig jaar na vergelijkbare strafeisen vooral tot taakstraffen. Het OM ging hiertegen in beroep. "Het opzoeken van seks buiten de legale prostitutie, op schimmige websites en op achterafplaatsen op achterbanken in auto's is een welbewuste keuze", motiveerde de officier van justitie dat besluit destijds.

Uitspraak in Valkenburgse zedenzaak
Uitspraak in Valkenburgse zedenzaak (Foto: ANP)

Alcoholverbod op strand Sydney na Kerstmis

De gemeenteraad van Randwick, een voorstad van de grootste Australische stad Sydney, stelt een alcoholverbod in op het populaire Sydney Coogee-strand. Australische media meldden dinsdag dat de gemeenteraad tot dit besluit is gekomen nadat een groot feest op het strand tijdens Kerstmis voor een ravage zorgde.

Duizenden dronken feestvierders kwamen zondag samen op Coogee Beach. Ze trokken een spoor van vernielingen en lieten maar liefst vijftien ton aan afval achter.

De ban op alcohol gaat donderdag in en blijft gehandhaafd tot het einde van de Australische zomer, eind april. Burgemeester van Randwick Noel D'Souza zei tegen ABC News dat er geen andere optie is dan het alcoholverbod. ,,De publieke verontwaardiging voor de vernieling van de parken en het strand zelf is enorm", aldus de burgervader.

Een ooggetuige zei dat het recreatiegebied ongekend vernield is. ,,Het was een complete vernieling van het gras. Rondslingerende flessen en zelfs complete picknickpakketten van kleedje tot bekers werden achtergelaten. Opdringerige mensen bij de overvolle bussen werden door de politie bij hun backpacks gegrepen. Buschauffeurs konden de deuren met geen mogelijkheid dicht krijgen."

Alcoholverbod op strand Sydney na Kerstmis
Alcoholverbod op strand Sydney na Kerstmis (Foto: ANP)

Kanye West ziet af van presidentschap VS

Kanye West laat zijn plannen om Donald Trump op te volgen varen. De lange werkdagen en het vele reizen zouden niet goed zijn voor de geestelijke gezondheid van West, zeggen bronnen tegen het Britse dagblad The Daily Star.

West (39) maakte geen geheim van zijn politieke ambities en zei meermalen dat hij een gooi naar het hoogste ambt in de VS wilde doen. Begin december bezocht hij de aanstaande president Donald Trump in New York. Na het gesprek met Trump twitterde West "2024", waarmee hij de suggestie wekte Trump na een eventuele tweede termijn te willen opvolgen.

Ingewijden laten echter weten dat West nu van het presidentschap afziet. De campagne, de lange werkdagen, het vele reizen en de wissel die het zou trekken op zijn gezin hebben de rapper ertoe bewogen er vanaf te zien, aldus bronnen. "Hij mag dat misschien rond Trump hangen maar het heeft geen interesse bij hem gewekt voor de politiek", aldus een bekende.

Sinds West in november werd opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis met een psychose moet hij van zijn artsen rust nemen. Verder gonst het van de geruchten dat zijn huwelijk met Kim Kardashian op klappen staat, iets wat de rapper zelf ontkent. "Voorlopig staan alle plannen voor de toekomst in de ijskast met alles wat er gebeurt", laat een ingewijde weten.

Kanye West ziet af van presidentschap VS
Kanye West ziet af van presidentschap VS (Foto: BuzzE)

'Verkeer in steden loopt over vijf jaar vast'

Zonder ingrijpende maatregelen zullen veel Nederlandse steden over vijf jaar tijdens de spits dichtslibben. Dat meldt Trouw op basis van een analyse van CROW, een platform voor verkeer, vervoer en infrastructuur. Volgens het platform zal de verkeerschaos zeker twee keer zo groot zijn als nu het geval is.

De berekening is gebaseerd op de toename van de vertraging op snelwegen die het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) voor de komende vijf jaar voorspelt. Het KiM verwacht vanwege de aantrekkende economie en de lage brandstofprijs 38 procent meer files.

Deze voorspelling toegepast op het verkeer in de steden leidt in die periode volgens het CROW tot een verdubbeling van de filedruk. Als de hoeveelheid verkeer toeneemt, dan stijgt het aantal files exponentieel.

De problemen worden vooral verwacht in de Randstad, maar ook een steden als Groningen, Arnhem, Zwolle en Eindhoven kunnen een forse toename van vertragingen verwachten.

'Verkeer in steden loopt over vijf jaar vast'
'Verkeer in steden loopt over vijf jaar vast' (Foto: ANP)

Van der Vaart wees Barça op 16e de deur

Rafael van der Vaart verbaast zich soms over de houding van jonge spelers in de Eredivisie. Hij neemt zichzelf als goede voorbeeld.

Als jeugdspeler van Ajax had Van der Vaart de clubs voor het uitkiezen. De geroutineerde middenvelder kende vervolgens een glansrijke carrière die hem langs onder meer Real Madrid en Tottenham Hotspur leidde.

"Tegenwoordig merk je dat jonge spelers heel snel de hemel in worden geprezen", zegt Van der Vaart tegen het Noordhollands Dagblad. "Ook in Nederland. Je hoeft maar een paar wedstrijden goed gespeeld te hebben en je komt in aanmerking voor het Nederlands elftal en wordt in verband gebracht met topclubs."

Van der Vaart denkt terug aan de tijd dat hij zelf op het punt stond een toptransfer te maken. "Toen ik zestien was, wilde Barcelona mij hebben. Er was toen geen haar op mijn hoofd die eraan dacht om dat te doen. Ik vond dat ik eerst door moest breken bij Ajax. Dat is ook mijn advies aan de jonge talenten hier: laat eerst eens zien dat je constant kunt presteren voordat je een stap maakt."

FOK! Wat een weer: we gaan aftellen

Het aftellen naar de jaarwisseling is begonnen, nog drie nachtjes slapen en dan mag er weer geknald worden (hetzij met vuurwerk, hetzij met de fles champagne ). 

Vannacht is er hopelijk weinig geknald (in het verkeer) want er kan, zeker in het zuiden van het land, mist ontstaan zijn. Vandaag kan het lang duren voordat die mist opgelost is en overgaat in laaghangende bewolking. In het midden en zuiden van het land blijft het dus bewolkt en grijs, in het noorden kan er ruimte zijn voor de zon. Gelukkig blijft het overal wel droog. De temperaturen liggen tussen de +1 graden waar het mistig is tot +7 graden waar het niet mistig is.

De komende dagen houden we droog en rustig weer met in de nacht kans op mist. Tijdens het champagnekurkentrekken en vuurwerk afsteken is het waarschijnlijk bewolkt maar droog en de kans op mist is dan erg klein. Na het weekend neemt de neerslagkans toe.

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 08:48
Zon onder: 16:35
Zonkracht: 1 / 1
 

Zomaar een voorbijschietend plaatje tussen Castricum en Heiloo (Foto: DJMO)
Zomaar een voorbijschietend plaatje tussen Castricum en Heiloo (Foto: DJMO)
Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!
Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1612 Galileo Galilei is de eerste astronoom die de planeet Neptunus waarneemt.
1869 William Seryle verkrijgt octrooi op kauwgom.
1908 In Messina (Italië) vallen als gevolg van een aardbeving en een tsunami meer dan 100.000 doden.
1975 Hilversum 4 wordt geopend door de Veronica Omroep Organisatie die tevens haar debuut maakt als publieke omroep na haar afscheid op 31 augustus 1974 als zeezender.
1981 De eerste Amerikaanse reageerbuisbaby wordt geboren.

Duitse minister wil verbod valse vleesnamen

De Duitse minister van Landbouw Christian Schmidt wil vleesaanduidingen voor vegetarische en veganistische producten gaan verbieden. Benamingen zoals 'vegetarische schnitzel' en 'veganistische curryworst' zijn volgens hem volstrekt misleidend en maken de consument onzeker.

In Bild zegt Schmidt woensdag dat hij zich gaat inzetten om "in het belang van de consument de valse etikettering te verbieden". De landbouwminister vindt dat de fabrikanten eigen namen moeten bedenken voor hun plantaardige producten. "Niemand moet bij deze pseudo-vleesproducten doen alsof het echt vlees is."

Schmidt is een erkend tegenstander van het verkopen van vleesvervangers met namen als worst, frikadelle of schnitzel. In oktober sprak hij zich uit voor duidelijke etikettering van vegetarische en veganistische producten onder het motto: 'wat er op staat, moet er ook inzitten'.

Duitse minister wil verbod valse vleesnamen
Duitse minister wil verbod valse vleesnamen (Foto: ANP)

'George Michael wordt naast moeder begraven'

George Michael zal naast zijn moeder op de Highgate Cemetery in Londen worden begraven. Dat meldt dagblad The Sun op basis van bronnen.

Lesley Panayiotou, zoals de moeder van de zanger heette, overleed in 1997 aan de gevolgen van kanker. Het verlies was een enorme klap voor Michael, die volgens vrienden een hechte band had met zijn moeder. "Dit is wat hij wilde", aldus een ingewijde over de laatste wens van Michael. "Eindelijk kan hij rusten bij zijn moeder", laat een vriend van de familie weten.

Bronnen laten weten dat Michael duidelijk was over de plek waar hij begraven wilde worden. Een medewerker van de Highgate Cemetery laat aan The Sun weten dat de moeder van de zanger is begraven in een familiegraf dat plek biedt voor Michael.

Ondertussen zwelt de bloemenzee voor het huis van de Wham!-zanger in Londen aan. De nabestaanden van Michael lieten dinsdag in een verklaring weten "dankbaar en ontroerd te zijn van het medeleven van zijn fans". Wanneer George Michael wordt begraven is nog niet bekendgemaakt.

'George Michael wordt naast moeder begraven'
'George Michael wordt naast moeder begraven' (Foto: BuzzE)

Nederlander trainer van RC Genk

RC Genk heeft een nieuwe trainer aangesteld in de persoon van Albert Stuivenberg. De Belgische club gaat een Nederlands avontuur aan.

De komst van Stuivenberg hing al enige tijd in de lucht. De club bevestigt nu via de officiële kanalen dat de Nederlandse oefenmeester is aangesteld.

"KRC Genk haalt met Stuivenberg een doorwinterd voetbalprofessional in huis die gewend is op hoog niveau te presteren met jonge en getalenteerde spelers", luidt een statement op de website van Genk. "De club kiest hiermee een trainer omdat hij beantwoordt aan het beoogde profiel, ook al is hij in België relatief onbekend."

Stuivenberg is bekend van dienstverbanden bij de KNVB en Feyenoord. Hij was vorig seizoen assistent-trainer van Louis van Gaal bij Manchester United.

Spreekwoordwoensdag - De balk en de splinter

Afgelopen week werd mij een aantal keer gevraagd op ik wel op ’t appèl aanwezig was. Want ik kon natuurlijk niet ontbreken. Altijd leuk als (trouwe?) lezers mij confronteren met mijn eigen spreekwoorden. Dat zal ik dan wel over mezelf afgeroepen hebben. Toen ik een van deze lezers ergens op aansprak en de woorden ‘balk’ en ‘splinter’ terug geslingerd kreeg, was er verder niets meer voor nodig om mij te inspireren voor de Spreekwoordwoensdag van deze week. 

Mollema: "Contador rijdt nu al als een malle"

Bauke Mollema heeft onlangs voor het eerst kennis gemaakt met zijn nieuwe ploeggenoot, niemand minder dan Alberto Contador. De Spanjaard komt vanaf komend seizoen uit voor Trek-Segafredo en maakte al gelijk een sterke indruk op Mollema.

"We hebben een paar keer samen getraind en hij rijdt nu al als een malle. Dat vind ik mooi om te zien", aldus Mollema, die onder de indruk was van het basisniveau van Contador. De Nederlander mag in de Giro d'Italia zelf voor zijn kansen gaan, maar in de Tour de France wordt hij de luxeknecht van zijn Spaanse kopman. "Het valt te vergelijken met de rol van Wout Poels voor Chris Froome bij Sky", legt hij zelf uit. 

Mollema zegt goed te gaan kijken naar wat Contador binnen en buiten de koers doet. "Hij is nu een groepje aan het vormen van mannen die hij nodig gaat hebben, maar verder zie je hem soms een halve dag niet. Net als mij probeert hij in alle rust een omgeving te creeëren om optimaal te presteren."

De Nederlander zelf zegt in mei niet voor spek en bonen naar de Giro te gaan: "Ik wil hem winnen en leren wat er bij komt kijken om voor de roze trui te vechten. In de Tour hoop ik daar dan mijn voordeel mee te doen, want daar wil ik uiteindelijk mee kunnen vechten om de podiumplaatsen", klinkt het strijdlustig. 

Oculus-baas gearresteerd in undercoveroperatie

Het ziet er naar uit dat Oculus VR op zoek moet naar een nieuw directielid, want Dov Katz (hoofd van computer vision) is opgepakt tijdens een undercoveroperatie van de politie in Tukwila, Washington. Katz wordt verdacht van betaald seks te hebben met een minderjarige volgens het rapport.

De operatie werd opgezet nadat Katz had gereageerd op een prostitutiebericht van de site backpage.com. Onze collega's van Geekwire hebben het rapport in handen, waarin een korte conversatie tussen Katz en een agent te lezen is. De agent schrijft eerst aan Katz dat ze meerderjarig is, maar vraagt daarna aan hem of hij bezwaar heeft tegen een minderjarige prostituee. Katz geeft aan dat geen probleem te vinden.

Op 21 december werd Katz gearresteerd. Hij gaf als verweer dat hij juist op weg was het meisje te redden, maar de politie zei dat hij eerst het alarmnummer had moeten bellen. Het volledige rapport is hier te vinden.

Katz kan een boete krijgen van maximaal 20.000 dollar of 10 jaar celstraf als hij schuldig wordt bevonden. Oculus heeft nog niet gereageerd op de arrestatie.

Katz
Oculus-baas gearresteerd in undercoveroperatie

Oud-biatleet: "Bewijs tegen Rusland is gefabriceerd"

In de sportwereld heerst al geruime tijd de nodige ophef rondom het McLaren-rapport over de Russische staatsdoping. Daarin wordt onder meer beschreven hoe de Russen rondom de Olympische Spelen van 2014, in Rusland, met flesjes met urine van Russische sporters geknoeid hebben.

Ze zouden de flesjes geopend hebben om zo de urine met doping te vervangen voor schone urine. Hierdoor bleven echter sporen achter op de flesjes, die onderzoeker Richard McLaren en zijn team gevonden hebben. Alle excuses en uitingen zijn inmiddels de revue gepasseerd en over het algemeen vinden de Russen dat bewijs maar nergens op slaan, maar een voormalige Russische topbiatleet heeft weer een andere uitleg.

"McLaren heeft betaal gekregen om dit rapport uit zijn duim te zuigen", verklaart Andrei Makoveev, tot enkele jaren geleden een van Rusland's beste biatleten. "Niet alleen de sport, maar ook de politiek krijgt nu de schuld en ik vind het niet fijn om te zien hoe hier zo'n politiek spelletje van gemaakt wordt."

Bewijs tegen Rusland ziet hij sowieso niet. "Voor zover ik weet gaat het voor een groot deel over de sporen op de flesjes die zouden duiden op het manipuleren van de urinestalen. Je moet echter niet vergeten dat het wel eens goed zo zou kunnen zijn dat die sporen er pas later op gemaakt zijn, zodat het gebruikt kon worden als zogenaamd bewijs tegen Rusland en om ons land in diskrediet te brengen", beweert Makoveev, die er daarmee voor zorgt dat alle 'smoesjes' nu toch wel zo'n beetje gebruikt zijn. 

WK darts: Van Gerwen in thriller langs sterke Reyes

Michael van Gerwen is door het oog van de naald gekropen om zich te plaatsen voor de derde ronde van het wereldkampioenschap darts van de PDC. In een ijzersterk duel van zowel Van Gerwen als Cristo Reyes wist de nummer één van de wereld aan het langste eind te trekken. Het werd 4-2. De Spanjaard had met 106 om 105 wel een iets beter gemiddelde. De wedstrijd met het op één na hoogste gemiddelde van een wedstrijd ooit op het WK.

Van Gerwen kon eenvoudig de eerst set met 3-0 pakken. Na de pauze kwam Reyes sterk terug en gaf antwoord met een tiendarter . Daarna volgden finishes van 73 en 51 om met 115 gemiddeld de stand gelijk te trekken.

Van Gerwen brak in de derde set met een 161-finish, maar de Spanjaard wist terug te breaken. Van Gerwen kon via dubbel vijf wel zijn eigen begonnen set houden en kwam op 2-1. Op 1-1 in de vierde set zette de Brabander en tandje bij en brak met een 76-finish. Vervolgens maakte Mighty Mike het in stijl af met een finish van 88.

Een wedstrijd van hoog niveau, beide spelers boven de 105 gemiddeld. Het werd 2-2 in de vijfde set. Van Gerwen opende met 45, wat de basis bleek te zijn voor een prutleg. Reyes stapte in en kon de leg pakken en won daarmee zijn tweede set.

Ook in set zes was een vijfde leg nodig. Van Gerwen kwam als eerste op een finish, waarna Reyes zich op 64 punten bracht. Van Gerwen ging niet uit, maar Reyes verzuimde ook om gelijk te komen. Een beurt later is het wel raak en trok de Brabander met 4-2 de partij naar zich toe.

Stats: Van Gerwen - Reyes. (Bron: PDC)
Stats: Van Gerwen - Reyes. (Bron: PDC)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #953
special
Weekend gifdump #121
special
VrijMiBabes #160 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #160
special
Random Pics van de Dag #952
review
Street Fighter 6
©FOK.nl e.a.