Noor Tande wint 'Nieuwjaarsspringen' in Garmisch

Schansspringer Daniel André Tande heeft het 'traditionele' Nieuwjaarsspringen in Garmisch-Partenkirchen gewonnen. Bovenal is de wedstrijd de tweede in de Vierschansentournee.

Tande sprong in de eerste ronde al naar de leiding, waarbij hij een klein gaatje sloeg naar Stefan Kraft, de Oostenrijker die de eerste wedstrijd in Oberstdorf won. De Polen waren bijzonder sterk: Piotr Zyla sprong zich naar plek drie, Kamil Stoch stond vijfde en Maciej Kot zesde. Markus Eisenbichler wist zich daar voor eigen publiek nog tussen te werken met de vierde plaats.

In de tweede ronde maakte World Cup-leider Domen Prevc weer indruk, nadat hij in Oberstdorf met de 26e plaats zijn kans op de tourneezege al zo goed als vergooide. Van de achtste plek steeg hij naar plaats vijf in de einduitslag. Zyla viel drie plekken terug, Eisenbichler hield zijn vierde stek. Dubbel olympisch kampioen Stoch imponeerde nog het meest: met een vlucht van 143 meter, een halve meter minder dan het zeven jaar oude schansrecord, nam hij de leiding.

Kraft slaagde er vervolgens niet in Stoch van de eerste plek te verdringen, waarna alleen Tande het nog kon doen. De Noor sprong naar 142 meter en dat was genoeg om de Pool van het lijf te houden en voor het eerst in zijn loopbaan een wedstrijd in de Vierschansentournee te winnen. 

In de Tournee heeft Stoch de leiding in handen genomen, maar het verschil met Kraft is marginaal. Tande volgt op kleine afstand, terwijl het gat naar Eisenbichler en Zyla al relatief groot is.