Interviews: Blindspot 2 geeft antwoorden en introduceert nieuwe personages

Gelukkig nieuwjaar! Blindspot ging afgelopen jaar van start bij Veronica, terwijl in de VS het tweede seizoen al te zien was. We halen in Nederland de schade in, want dat tweede seizoen begint vandaag bij Veronica, met een dubbele aflevering om half negen. Onderstaand artikel verscheen oorspronkelijk in oktober 2016, voorafgaand aan de start van het seizoen op de Amerikaanse televisie.

Oorspronkelijk artikel:

Het eerste seizoen van Blindspot ging drie weken geleden van start bij Veronica. In deze actieserie volgen we Jaimie Alexander als 'Jane Doe', die aan het begin van de serie wordt gevonden in een tas op Times Square. Ze heeft geheugenverlies, dus ze weet niet wie ze is en wat ze in die tas doet, maar kan daardoor ook niet vertellen wat al die tatoeages op haar lichaam betekenen.

In het eerste seizoen leren we meer over waar de tatoeages vandaan komen en uiteindelijk wat het doel ervan is; het seizoen is in de VS in mei afgerond en het tweede seizoen begon een paar weken geleden. Net als vorig jaar bespraken we de verwachtingen over het nieuwe seizoen met de cast en crew van Blindspot, tijdens Comic-Con International. Voor wie de serie nog aan het kijken is op Veronica; dit artikel bevat kleine details uit afleveringen die in Nederland nog niet zijn uitgezonden.

In het gesprek over de toen nog nieuwe serie vertelde bedenker Martin Gero ons vorig jaar dat hij elk seizoen ziet als een boek, dat een begin, midden en uiteindelijk, richting de seizoensfinale, ook een einde kent. En dus is er in het eerste seizoen al aardig wat verteld, onduidelijk gemaakt, weer verduidelijkt en vervolgens afgerond. "In de eerste aflevering van seizoen 2 wordt elke vraag uit het eerste seizoen beantwoord, en dan ook echt. Er zijn geen leugens, geen verdraaiingen, alles is zoals we daar zeggen dat het is", vertelt Alexander, "en vanaf daar gaan we meteen door. Dus dat is heel tevredenstellend, want ik zei ook 'we kunnen niet de schijn blijven ophouden, who the F is Jane?' en dat beantwoorden we ook." "Er zijn geen geheimen van vorig jaar meer over", bevestigt Gero. "Iedereen weet wie Jane was, wat ze was, wat ze vooral niet was. Het is een interessante dynamiek om de show weer mee te starten. Vorig jaar ging het heel veel over het dubbelleven dat ze leidde, en dat is dit jaar niet meer het geval."

Jaimie Alexander (Foto: Peter Breuls)
Jaimie Alexander (Foto: Peter Breuls)

Waar het dan wel over gaat, blijven Gero en medeproducer Sarah Schechter bewust vaag over. Maar zowel zij, als de acteurs zelf, zijn erg enthousiast om de belangrijkste bijrollen in de serie wat meer naar de voorgrond te brengen. "We zijn zo blij met de ongelooflijke cast die we hebben", licht Schechter toe. "Vorig jaar konden we zien waartoe Ashley in staat was als Patterson met dat geweldige liefdesverhaal. Maar elke acteur is zo goed als zij, en dus hebben we dit jaar geweldige verhalen voor Rob, voor Audrey en gaan we door met het uitbouwen van het universum. Ook introduceren we een heleboel interessante nieuwe personages die erg leuk zijn We zijn vooral enthousiast over Archie. We zijn enorme Good Wife fans." Schechter doelt hier op Archie Panjabi, die vanaf het eerste seizoen van The Good Wife te zien was als Kalinda Sharma. Ze is inmiddels in het tweede seizoen van Blindspot te zien, als een NSA-agent die het FBI-team komt ondersteunen. Daarnaast heeft Blindspot in de Marvel-vijver gevist en daar Luke Mitchell uit Agents of S.H.I.E.L.D. en Michelle Hurd uit Daredevil en Jessica Jones weten te strikken voor rollen in het tweede seizoen.

De castleden zelf zijn ook erg enthousiast over het uitbreiden van hun verhalen. "In het eerste seizoen was het erg belangrijk om de twee leads goed te introduceren," vertelt Audrey Esparza, die de rol van Tasha Zapata speelt, "maar Martin is nu bezig om onze verhaallijnen verder uit te breiden, terwijl hij ook een aantal leuke nieuwe personages introduceert." Met 'ons' bedoelt Esparza naast zichzelf ook Ashley Johnson (Patterson) en Rob Brown (Edgar Reade). Het drietal vormt, samen met Jane Doe en Kurt Weller (gespeeld door Sullivan Stapleton), het team waarom de serie draait. Volgens Johnson gaat het in een eerste seizoen vaak wat trager met de personages die meer ondersteunend zijn, en dus in Blindspot ook. "Het publiek leert langzaam een beetje iedereen kennen, en daarna kun je gaan uitweiden," aldus de actrice. "Als de laatste paar afleveringen van het eerste seizoen als leidraad genomen kunnen worden," voegt Brown toe, "waarin je ziet hoe Patterson op hilarische wijze gefrustreerd is over de geheimen die Reade en Zapata voor haar hebben, zie je dat we wat meer met elkaar zullen gaan samenwerken. We gaan onze onderlinge relaties wat verder verkennen."

Maar uiteindelijk draait de serie voornamelijk nog rondom Jane en Kurt. Het eerste seizoen liet zien in hoeverre de twee zich tot elkaar aangetrokken voelen, maar ook hoe hun relatie werd bemoeilijkt door Janes geheimen. "Kurt hoopte dat zij Taylor Shaw was, het meisje uit zijn omgeving dat twintig jaar geleden vermist raakte," vertelt Sullivan Stapleton, die Kurt speelt. De identiteit van Jane bleek uiteindelijk niet te zijn wat Kurt dacht, of hoopte. "Het heeft een enorm effect op hem dat zij niet bleek te zijn wie ze zei dat ze was." Volgens Stapleton maakt dat het begin van het tweede seizoen ongemakkelijk voor de twee. Het oplossen van zaken door het FBI-team wordt direct na de seizoensopening weer opgepikt, en dat betekent dat Kurt en Jane weer samenwerken. "Jane is enorm in strijd met zichzelf," licht Alexander toe hoe haar personage de situatie bekijkt. "Van nature is ze een goed persoon, iemand die alleen maar anderen wil helpen. En ze wil gewoon haar eigen leven leiden, niet langer gebruikt worden door anderen. Er hangt een donkere wolk over haar heen. Dat is heel zielig om te zien - totdat ze mensen in elkaar slaat en dan is het wel weer leuk," grapt ze.

Blindspot 2 is inmiddels vier afleveringen gevorderd met het tweede seizoen. Veronica zendt vanavond aflevering 7 en 8 van het eerste seizoen uit. Eerdere afleveringen van seizoen 1 zijn, voor een beperkte tijd, online terug te kijken.