FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 10 juni 2016

FARC en regering eens over uitbannen cocateelt

De Colombiaanse regering en de FARC gaan samen proberen boeren te bewegen de teelt van het verboden coca in te ruilen voor die van een ander gewas. Het vooralsnog beperkte proefproject is een belangrijke nieuwe stap in het vredesoverleg tussen de regering en de rebellenbeweging.

De regering heeft beloofd de mijnen in de gemeente Briceno te ruimen. Vertegenwoordigers van de FARC kunnen vervolgens veilig het gebied betreden om de boeren te overreden de coca eraan te geven. Als ze instemmen kunnen ze subsidie tegemoetzien.

De FARC, die de strijd tegen de regering jarenlang bekostigde uit de opbrengst van de cocaïnehandel, heeft tijdens de vredesonderhandelingen beloofd haar oude nering op te geven en de teelt van basisingrediënt coca voortaan tegen te gaan. Maar de regering klaagt dat de rebellen het verzet tegen de uitbanning van coca stiekem aanwakkeren.

FARC en regering eens over uitbannen cocateelt
FARC en regering eens over uitbannen cocateelt (Foto: ANP)

Stel nu je vraag aan de enige echte Mauri!

Eindelijk is het zo ver. Na ellenlange onderhandelingen en vergaderingen zijn we eindelijk tot een akkoord gekomen met het management van Mauri-Vlogs. Een dikke Q&A is het resultaat. Wij verzorgen de vragen, hij de antwoorden. Dus wil je ook je fame pakken in 1 van zijn filmpjes. Dit is je kans! 

Het is heel simpel, iedereen kan in dit topic vragen stellen aan het internet fenomeen, en hij zal er in een video antwoord op geven.

We kunnen geen garantie geven dat jouw vraag er uitgepikt wordt, en we kunnen ook geen garantie geven dat er eigenlijk uberhaupt een video komt. Maar hij zegt van wel, dus daar gaan we van uit. 

Horsefighter!

Niet in God maar wel in Bach geloven

Vierentachtig jaar geleden zette de Roemeense violist George Enescu met zijn leerling Yehudi Menuhin de vermoedelijk eerste uitvoering van Johann Sebastian Bachs beroemde dubbel-vioolconcert op de gevoelige plaat.

De bekendheid van de grote Bach was in de eerste helft van de vorige eeuw lang niet zo vanzelfsprekend als nu. Zijn muziek werd lang als een soort muzikantenmuziek gezien: leuke oefeningen maar om het nou uit te gaan voeren, mwah...

Daar kwam pas in de 20e eeuw verandering in, dankzij onder meer Enescu en de Catelaanse cellist Pablo Casals, waarover binnenkort meer.

Onderstaand concert voor twee violen, geschreven rond 1720, wordt tegenwoordig beschouwd als een van de beste barokwerken uit de geschiedenis. Het begint en eindigt met een snel deel, met in het midden een langzaam stuk. Dit omschreef mijn opa, een diepgelovige altviolist, ooit als 'een gesprek met God'.

Bach schreef zijn muziek dan ook ter glorie van God. Nou ben ik zelf niet gelovig, maar begrijp precies wat mijn opa bedoelde. Want ik mag dan misschien niet in God geloven, maar ik geloof wel in Bach.

EK: Uitslag Frankrijk - Roemenie

Het EK is begonnen. Frankrijk had veel moeite met Roemenië, maar wist wel te winnen: 2-1. Het was Dimitri Payet die een fantastische wedstrijd bekroonde met een mooie goal in de 89e minuut. De Roemenen stonden organisatorisch sterk, maar uiteindelijk was het onvoldoende.

De eerste paar minuten kabbelden wat, toen Roemenië in de vierde minuut een corner kreeg. Hieruit werden zij ook verrassend genoeg meteen gevaarlijk. Het was aanvaller Bogdan Stancu die vrij kon inschieten, maar Hugo Lloris zag de bal recht op zich af komen. Vijf minuten later kon Frankrijk na een afgeslagen corner de eerste serieuze kans noteren. Olivier Giroud kopte naast na een voorzet van Payet. Even later wisten de Fransen na een flitsende aanval - en een gelukje - de paal te raken via Antoine Griezmann.

Dit was helaas geen voorbode voor de rest van de eerste helft. Frankrijk speelde slechts bij vlagen goed en Roemenië hield alleen maar tegen. Tien minuten voor de rust wist Payet weer een man voor het doel te vinden. Griezmann wist via een Roemeens been bijna raak te schieten, maar de bal belandde net naast. Vlak voordat er voor de rust werd gefloten was er nog een wapenfeit via een kopbal van Giroud. Frankrijk was duidelijk beter, maar kon niet scoren voor rust.

Ook in de tweede helft kwamen de Roemenen beter uit de startblokken. Het was opnieuw Stancu die koud uit de kleedkamer vogelvrij stond, maar de bal niet goed uit de lucht kon halen. Ook nu werd de kans voor de Roemenen snel opgevolgd door een Franse mogelijkheid, maar Giroud schoot recht in de handen van doelman Tatarasanu. 

Payet was voor de Fransen duidelijk de beste man. Tien minuten na rust legde hij de bal na een fantastische actie af op Pogba. Die schoot recht op de Roemeense keeper, die tot dan een goede dag leek te hebben. Helaas voor hem zag hij er minder dan een minuut later slecht uit bij een voorzet van Payet. Hij tastte volledig mis en zo kon Giroud inkoppen. Het eerste doelpunt van het EK was een feit.

Frankrijk leek door te drukken, maar Roemenië ging toch een klein beetje op zoek naar de gelijkmaker. Dit had verrassend snel resultaat nadat Patrice Evra een overtreding beging in het strafschopgebied. Het buitenkansje wat daarop volgde werd benut door Stancu, en zo kon Frankrijk weer van voor af aan beginnen. Na de 1-1 had Frankrijk weer moeite om nog tot goede aanvallen te komen. Anthony Martial kwam 10 minuten voor tijd tot een schot op doel, wat de grootste mogelijkheid was sinds de 1-1.

Zo leek het dus 1-1 te worden. In de 89e minuut keerde echter het tij voor de arme Roemenen. Dimitri Payet kreeg een kleine schietkans en wist daar wel raad mee. Hij schoot werkelijk fantastisch binnen: 2-1. Dit was dan ook de eindstand.

Frankrijk

2 - 1

Roemenië

 58' Giroud
 89' Payet
   65' Stancu (pen)
 
 Gele kaart: Giroud, (Frankrijk), Rat, Chiriches, Popa, (Roemenië)
 
Stadion:  ,
Toeschouwers: -
Arbiter: Kassai
 
Opstelling:   Opstelling:
Lloris
Sagna
Rami
Koscielny
Evra
Pogba (Martial/77)
Kanté
Matuidi
Payet (Sissoko/90)
Giroud
Griezmann (Coman/66)
  Tatarusanu
Sapunaru
Chiriches
Rat
Grigore
Popa (Torje/82)
Pintilili
Stanciu (Chipciu/72)
Hoban
Stancu
Andone (Alibec/61)

Slachtoffer brand Alkmaar overleden

De 40-jarige man die donderdagavond zwaar gewond raakte bij een brand aan de Otterkoog op een industrieterrein in Alkmaar, is vandaag overleden aan verwondingen. Dit werd door de politie bekendgemaakt op twitter. 

Bij de brand die uitbrak in een bedrijfsverzamelgebouw werden 11 units volledig verwoest, drie anderen raakten zwaar beschadigd. De politie doet onderzoek naar de oorzaak van de brand. 

Gawker gered van faillissement

Gawker Media is bankroet. Het mediabedrijf, dat eerder dit jaar nog veroordeeld werd tot het betalen van een miljoenenboete aan Hulk Hogan, heeft vrijdag een faillissement aangevraagd.

Gawker publiceerde in 2012 een sekstape van Hogan. Op de beelden, die zonder Hogans medeweten werden opgenomen, is te zien hoe de voormalig worstelaar seks heeft met de vrouw van zijn toenmalige beste vriend.

Hogan klaagde Gawker aan, na een slepende rechtszaak besloot een jury dat Gawker 115 miljoen dollar (102 miljoen euro) aan schadevergoeding moet betalen. Later kwam daar nog eens een bedrag van 25 miljoen (22 miljoen euro) dollar bovenop. Met het totaalbedrag van 140 miljoen dollar (124 miljoen euro) wilde de jury duidelijk maken dat Gawker een grens had overschreden.

Na het toekennen van de schadevergoedingen liet Hogan blijken nog niet klaar te zijn met Gawker. Vorige maand sleepte hij het mediabedrijf opnieuw voor de rechter, omdat de website documenten zou hebben gelekt waaruit bleek dat hij racistische opmerkingen maakte. Een verzoek om die nieuwe zaak te starten werd onlangs afgewezen.

Update, 22:24 uur:

Gawker lijkt gered te zijn van een faillissement. Ziff Davis, de eigenaar van onder andere gamingwebsite IGN en internetsnelheidsmeter Ookla maakte bekend de Gawker Media Group te hebben gekocht voor plusminus 100 miljoen dollar. Alle zeven merken van Gawker Media Group zoals Kotaku en Jezebel zijn inbegrepen bij de deal. Het is nog niet bekend of de overname gevolgen heeft voor de sites.

Sekstape Hulk Hogan kost Gawker de kop
Sekstape Hulk Hogan kost Gawker de kop (Foto: BuzzE)

Hamilton opnieuw de snelste, Verstappen vierde in Canada

Lewis Hamilton heeft in de tweede vrije training voor de Grand Prix van Canada de snelste tijd gereden. De Mercedes-coureur was eerder op de dag ook al de beste. Ditmaal ging hij in Montreal in 1.14,212 rond, waarbij hij Ferrari-coureur Sebastian Vettel twee tiende van een seconde voorbleef.

Een derde plaats was weggelegd voor kampioenschapsleider Nico Rosberg, voor Max Verstappen die er ook nu goed bij zat. De Nederlander kreeg vandaag nog wel een waarschuwing aan zijn broek, omdat hij in de eerste vrije training Williams-coureur Valtteri Bottas gehinderd had.

Incidenten waren er niet in de tweede vrije training, al scheelde het niet veel. McLaren-rijder Fernando Alonso wist zijn bolide bij het opkomen van het rechte stuk van start/finish maar net uit de Wall of Champions te houden.

Uitslag

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 L. Hamilton Mercedes 1:14.212   43
2 S. Vettel Ferrari 1:14.469 +0:00.257 45
3 N. Rosberg Mercedes 1:14.738 +0:00.526 46
4 M. Verstappen Red Bull 1:15.156 +0:00.944 29
5 D. Ricciardo Red Bull 1:15.168 +0:00.956 43
6 V. Bottas Williams 1:15.213 +0:01.001 46
7 J. Button McLaren 1:15.213 +0:01.001 35
8 K. Räikkönen Ferrari 1:15.234 +0:01.022 43
9 N. Hülkenberg Force India 1:15.321 +0:01.109 50
10 C. Sainz Toro Rosso 1:15.410 +0:01.198 42
11 F. Alonso McLaren 1:15.450 +0:01.238 40
12 S. Perez Force India 1:15.493 +0:01.281 47
13 F. Massa Williams 1:15.513 +0:01.301 44
14 D. Kvyat Toro Rosso 1:15.559 +0:01.347 42
15 R. Grosjean Haas F1 1:16.093 +0:01.881 35
16 K. Magnussen Renault 1:16.255 +0:02.043 39
17 F. Nasr Sauber 1:16.582 +0:02.370 40
18 E. Gutierrez Haas F1 1:16.591 +0:02.379 32
19 M. Ericsson Sauber 1:16.902 +0:02.690 51
20 J. Palmer Renault 1:17.001 +0:02.789 48
21 P. Wehrlein Manor 1:17.023 +0:02.811 32
22 R. Haryanto Manor 1:17.423 +0:03.211 49

EK88: Onmachtig West-Duitsland speelt gelijk tegen fris Italië

Doordat we het EK voetbal in Frankrijk moeten missen na een dramatische kwalificatie blikken we deze weken op FOK! terug op het mooie EK van 1988. We volgen de loop van het toernooi precies zoals het 28 jaar geleden ging.

Gastland West-Duitsland mocht het op de openingsdag van het Europees Kampioenschap in eigen land opnemen tegen Italië. De sterk verjongde ploeg van de Azzuri is op dit EK vooral in voorbereiding op het WK van 1990 in Italië, dit toernooi wordt ook wel de generale repetitie genoemd.

West-Duitsland kende een moeizame voorbereiding waarin het in zes duels slechts viermaal scoorde. Tegen de Sovjet-Unie werd de ploeg van bondscoach Franz Beckenbauer zelfs met 4-1 van het veld geveegd.

Dat de Italianen met een frisse generatie voetballers naar het eindtoernooi waren afgereisd werd al snel duidelijk. Niet het verdedigende en afwachtende voetbal waar de Zuid-Europeanen om bekend stonden voerde de boventoon, nee er werd frivool en aanvallend gevoetbald door de ploeg van bondscoach Azeglio Vicini.

De eerste helft hadden de Italianen het beste van het spel maar de hechte Duitse ploeg hield stand. Aan beide kanten kwamen de spitsen nauwelijks in het spel voor. Rudi Völler en Jürgen Klinsmann werden nauwelijks bereikt omdat ze in de tang zaten bij de centrale verdedigers van Italië en Gianluca Vialli kon aan de andere kan zijn faam van goalgetter in de Serie A niet waarmaken.

In het begin van de tweede helft kwamen de Italianen dan toch eindelijk door de West-Duitse verdediging heen. Vooral dankzij gestuntel van libero Mathias Herget kon Roberto Mancini in de 52e minuut zijn eerste interlandgoal maken. Lang konden Azzuri niet van hun voorsprong genieten. Nadat keeper Walter Zenga een stap teveel zette met de bal in de hand kregen de West-Duitsers een makkelijk gegeven indirecte vrije trap in het strafschopgebied. Nadat de muur eindelijk op de goede afstand stond werd de bal op Andreas Brehme afgelegd die hem door een gat in de muur in de goal schoot. Zo kwamen de West-Duitsers in de 55e minuut op gelijke hoogte.

Voor de liefhebber, de gehele wedstrijd om nog eens terug te kijken (Bron: YouTube)

In het vervolg van de wedstrijd drongen beide ploegen niet echt meer aan. Een nederlaag in een openingsduel kan vaak dodelijk zijn en beide ploegen zaten daar niet op te wachten. Wel was Italië nog dichtbij de 2-1. Na wederom gestuntel van Herget had Paolo Maldini de winnende op zijn voet, maar de 19-jarige Milanees miste net het doel.

Na afloop was van het slechte spel van de West-Duitsers weinig te merken in het commentaar van Beckenbauer. Terwijl zijn ploeg nauwelijks een vuist kon maken tegen Italianen liet de bondscoach alleen zijn ongenoegen blijken over de blunderende Herget. "Hij heeft ongedisciplineerd gespeeld, lichtzinnig kun je ook zeggen. De volgende keer zal het anders moeten", aldus Der Kaiser.

Over de nauwelijks in de wedstrijd voorkomend Völler was de trainer milder. "Rudi komt nog wel", sprak hij vol vertrouwen over de aanvaller. De AS Roma-speler zelf was duidelijk over het waarom van zijn moeizame optreden. "Met Klinsmann bevond ik me op een eiland. Er kwam geen goede bal door. En ja, in de lucht is Ferri moeilijk te kloppen. Hij doet bovendien alles wat god verboden heeft", aldus Tante Käthe die de problemen vooral bij anderen zocht. De Duitse pers was na de wedstrijd genadeloos over Völler en reageerde vol onbegrip over de excuses van de aanvaller.

De Italiaanse bondscoach Azeglio Vicini kon tevreden zijn over het spel van zijn ploeg (Pro Shots / Jeroen van Bergen)
De Italiaanse bondscoach Azeglio Vicini kon tevreden zijn over het spel van zijn ploeg (Pro Shots / Jeroen van Bergen)

Louisville bewijst Muhammad Ali laatste eer

Duizenden inwoners van Louisville hebben hun beroemdste stadgenoot vrijdag de laatste eer bewezen. De kist met daarin het lichaam van de vorige week overleden bokslegende Muhammad Ali werd in een rouwstoet door de Amerikaanse stad gereden. De route van ruim 30 kilometer leidde langs belangrijke plekken uit het leven van Ali, zoals zijn ouderlijk huis, de buurt waarin hij opgroeide en de straat die naar hem is vernoemd, de Muhammad Ali Boulevard.

Acteur Will Smith en de voormalige bokskampioenen Lennox Lewis en Mike Tyson behoorden tot het selecte groepje mensen dat de kist met daarin het stoffelijk overschot van 'The Greatest' in de lijkauto tilde. Daarna begon de stoet van bijna twintig auto's aan een lange tocht door Louisville. Langs de kant stonden tienduizenden mensen, die de naam van Ali scandeerden en bloemen op de auto gooiden.

Louisville bewijst Muhammad Ali laatste eer
Louisville bewijst Muhammad Ali laatste eer (Foto: ANP)

McGregor krijgt uitstel van betaling

Modehuis McGregor Fashion Group, bekend van onder meer het merk Gaastra, heeft uitstel van betaling aangevraagd en verkregen. Dat maakte het Nederlandse bedrijf vrijdag bekend. Volgens de bewindvoerders geldt de surseance van betaling voor het moederbedrijf en het onderdeel ADAM Brandstore dat circa vijftig winkels telt, meldde een woordvoerder vrijdag.

Naast ADAM vallen ook de winkels van McGregor, Gaastra en Emergo Textile Projects (ETP) onder de vlag van McGregor Fashion Group. Deze winkels zijn niet in problemen, benadrukte de zegsman desgevraagd aan het ANP. Begin volgende week wordt meer informatie naar buiten gebracht.

Alle winkels blijven vooralsnog gewoon open. De bewindvoerders onderzoeken alle opties voor het bedrijf, inclusief een verkoop als geheel of in delen. Over gevolgen voor het personeel was nog niets bekend. De holding telt volgens de zegsman geen medewerkers. Bij ADAM gaat het om ruim honderd man personeel.

Online
Het concern maakte in december nog bekend na jaren schuldenvrij te zijn in te gaan zetten op groei, vooral online en in het buitenland. Toenmalig topman Jeroen Schothorst zei daarbij dat McGregor in Nederland eigenlijk te sterk vertegenwoordigd was, omdat klanten steeds meer online winkelen.

McGregor telt in totaal zo'n 1200 medewerkers en heeft 150 eigen winkels, waarvan ongeveer tachtig in de Benelux. Het bedrijf bestaat sinds 1993, al zijn sommige merken die het verkoopt al veel ouder. Tot 2006 was het genoteerd aan de Amsterdamse beurs.

McGregor krijgt uitstel van betaling
McGregor krijgt uitstel van betaling (Foto: ANP)

Rusland te sterk voor volleybalsters tijdens opening World Grand Prix

Het Nederlands volleybalteam is de World Grand Prix begonnen met een nederlaag. In Kaliningrad bleek gastland en Europees kampioen Rusland met 3-1 te sterk. De setstanden waren 25-22, 20-25, 25-20 en 25-16. 

Oranje kwam in de eerste set nog wel 16-12 voor, maar acht punten op een rij voor Rusland zorgde ervoor dat de openingset alsnog naar Rusland ging. De tweede set ging gelijk op. Op 19-19 kon Nederland afstand nemen door diverse Russische fouten en deze set werd ook door Nederland gewonnen. 

In sets drie en vier was Rusland heer en meester. Zaterdag wacht in Kaliningrad Turkije en zondag wordt de eerste ronde afgesloten met een duel tegen België. De twee weekenden erna staan in totaal duels gepland. De beste vijf landen na negen wedstrijden plaatsen zich voor de finale in Thailand. 

Jan Smeets: klagers moeten thuisblijven

Zoals elk jaar kwam er ook op het programma van de 47e editie van Pinkpop weer de nodige kritiek. Is er wel genoeg rock? Teveel electronica? Te weinig grote namen, of juist een gebrek aan vernieuwing? Pinkpop-baas Jan Smeets rekent resoluut af met de critici, want wie met headliners Red Hot Chili Peppers, Rammstein en Paul McCartney nog wat te klagen heeft, 'die moet gewoon thuisblijven'.

Smeets is in zijn nopjes met de acts die hij dit jaar voor zijn driedaagse festival in Landgraaf heeft weten te strikken. En een echte Beatle op Pinkpop, dat is een persoonlijke droom die uitkomt. "Sir Paul McCartney. What a dream", schrijft de grote baas in het programmaboekje aan zijn bezoekers. "Aangevuld met Rammstein en Red Hot Chili Peppers: het kan niet mooier. Ruig, ruiger en optimaal subtiel. De klagers hebben ongelijk."

In zijn voorwoord kijkt Smeets alvast even vooruit naar de naderende vijftigste Pinkpop. Hij droomt stiekem van Bob Dylan, Tom Petty of Neil Young ('voor mij persoonlijk de ultieme gedroomde headliner') op het verjaardagsfeestje over drie jaar. "Of wordt het toch een reünie met Dire Straits of The Police?"

Vrijdagavond sluiten Red Hot Chili Peppers de eerste Pinkpop-dag af. Rammstein doet zaterdag het licht uit en zondagavond is het hoofdpodium twee uur lang voor Paul McCartney.

Jan Smeets: klagers moeten thuisblijven
Jan Smeets: klagers moeten thuisblijven (Foto: BuzzE)

Hockeysters verliezen oefenwedstrijd van Verenigde Staten

De hockeysters hebben hun tweede oefenduel met de Verenigde Staten met 2-3 verloren. Het vorige duel werd nog met 4-2 gewonnen. Maria Verschoor, Laura Nunnink, Frederique Derkx, Michelle van der Pols, Larissa Meijer en Laurien Leurink keken toe vanaf de tribune.

De Nederlandse dames combineerden sterk in de openingsfase, maar het waren de Verenigde Staten die de score openden. Een Nederlandse strafcorner werd niet goed gestopt, waarna de Amerikaanse dames er snel uit kwamen. De backhand van Kathleen Bam, het eindstation van de aanval, ging onder Joyce Sombroek door. Slechts twee minuten later scoorde Oranje de gelijkmaker. Een strafcornersleep werd er nog uitgelopen, maar vervolgens combineerden de Oranje de bal alsnog de goal in. Lidewij Welten gaf het laatste tikje. Nederland combineerde bij vlagen schitterend, met splijtende passes van achteruit van Willemijn Bos en korte combinaties op het middenveld. Tot groot gevaar in de Amerikaanse cirkel kwam het echter maar nauwelijks in het 1e kwart.

In het tweede kwart gaf Kitty van Male prachtig voor, maar Xan de Waard miste de tip-in. Een wederom snelle uitbraak volgde, waar de Amerikaanse dames een strafcorner uit haalden. Die werd binnen geflatst door Lauren Crandall. Een duwtje in de rug van een Amerikaanse door Margot van Geffen leverde vijf minuten voor rust nog een strafcorner op, maar die werd sterk verdedigd. De mooie combinaties uit het eerste kwart waren in het tweede kwart nog slechts sporadisch te zien. In plaats daarvan werd regelmatig onnodig balverlies geleden.

In het derde kwart waren er aanvankelijk weinig kansen te bespeuren aan beide kanten. Kelly Jonker had de beste kans op de gelijkmaker, maar de Amerikaanse keepster zat er goed bij en Jonker zag haar backhand uit de rebound naast rollen. In het laatste kwart bouwden de Verenigde Staten hun voorsprong verder uit via een tip-in van Kathleen Sharkey. Caia van Maasakker bracht de marge weer op één doelpunt verschil, door de 3-2 binnen de slepen uit een strafcorner.

Een slotoffensief van Oranje volgde, maar de Nederlandse dames kwamen maar met moeite door de Amerikaanse verdediging heen. Zelfs een extra veldspeelster – Joyce Sombroek werd in haar honderste interland naar de kant gehaald in de laatste minuten – mocht niet baten. De hockeydames verliezen hun tweede duel van de Verenigde Staten, met 2-3.

Engelse hooligans weer slaags met politie

Engelse hooligans zijn vrijdag opnieuw slaags geraakt met de politie in de Franse havenstad Marseille. Net als in de nacht van donderdag op vrijdag trad de politie hard op tegen de veelal dronken voetbalfans. De Engelsen hadden zich bij de Queen Victoria Pub bij de oude haven verzameld, meldde het Britse persbureau Press Association. Ze gooiden onder meer flessen naar de agenten. De oproerpolitie joeg de hooligans met traangas en wapenstok uiteen en er zouden aanhoudingen zijn verricht.

Zaterdag speelt Engeland in Marseille tegen Rusland in het Europees kampioenschap voetbal.

Engelse hooligans weer slaags met politie
Engelse hooligans weer slaags met politie (Foto: ANP)

OM Spanje wil vrijspraak prinses Cristina

Het Spaanse Openbaar Ministerie heeft vrijdag vrijspraak geëist voor de Spaanse prinses Cristina in de belastingfraudezaak waarin ze terechtstaat. Haar echtgenoot Iñaki Urdangarin komt er minder genadig vanaf: hij moet als het aan justitie ligt bijna twintig jaar de cel in.

Cristina, de jongste zus van koning Felipe VI, was van meet af aan al niet het doelwit van het OM. Dat ze toch voor de rechtbank moest verschijnen is vooral op het conto te schrijven van de zelfbenoemde corruptiebestrijders van de vakbond Manos Limpias, die zich als civiele partij aansloten en de prinses veroordeeld wilden zien.

Urdangarin moet wel ernstig vrezen achter de tralies te verdwijnen. Het OM heeft volgens de Spaanse pers een sterke zaak tegen hem. Urdangarin zou zich hebben verrijkt ten koste van de schatkist.

Het proces nadert zijn einde. De komende weken verweert de verdediging zich. Eind juni velt de rechter waarschijnlijk het vonnis.

OM Spanje wil vrijspraak prinses Cristina
OM Spanje wil vrijspraak prinses Cristina (Foto: ANP)

Piloten crash Friesland verhoord

De twee piloten die donderdag betrokken waren bij een botsing waardoor een Zwitsers straaljager neerstortte bij het Friese plaatsje Bitgum, zijn vrijdag verhoord door militaire onderzoeksrechters uit Zwitserland. De twee zouden vrijdagavond nog worden overgebracht naar hun eigen land.

Volgens het Zwitserse persbureau SDA kwam vrijdagmiddag een dertienkoppig onderzoeksteam in Friesland aan. Dit team bestaat onder andere uit twee onderzoeksrechters en twee teamleden die zich ontfermen over de bij het ongeval betrokken piloten. De piloot van de gecrashte straaljager, die zich met zijn schietstoel wist te redden, maakt het naar omstandigheden goed. Hij liep een breuk in een voet op en heeft lichte snijwonden en kneuzingen.

Het ongeval tussen twee straaljagers van het stuntteam Patrouille Suisse gebeurde tijdens een oefening voor de Luchtmachtdagen, die vrijdag en zaterdag plaatsvinden op Vliegbasis Leeuwarden. Tijdens een manoeuvre schampten de toestellen elkaar. De piloot van de gecrashte F5-E-straaljager wist zich met zijn schietstoel in veiligheid te brengen. Hij belandde in een kas. De andere F5-E liep schade op aan de staart, maar de piloot slaagde erin zijn straaljager te landen.

Piloten crash Friesland verhoord
Piloten crash Friesland verhoord (Foto: ANP)

Arjen Lubach krijgt Zilveren Nipkowschijf

Het VPRO-programma Zondag met Lubach (ZML), met presentator Arjen Lubach, heeft dit jaar de Zilveren Nipkowschijf gekregen. Dat is een prijs voor het beste Nederlandse tv-programma van het afgelopen seizoen, naar de mening van tv-critici.

De jury roemt het programma: "Keek op de week anno 2016. De latenightsatire van Lubach is onmisbaar geworden voor de moderne nieuwsjunkie. Er gaat geen aflevering voorbij zonder dat DWDD een opzienbarend item van ZML laat zien in De TV draait door. Bovendien: zelfs als het niet grappig is, is het razend interessant", aldus de jury.

De Zilveren Reismicrofoon is dit jaar gegaan naar het NPO Radio 5-programma Adres Onbekend van omroep KRO-NCRV.

Thomas Erdbrink

Vorig jaar viel de eer van de Zilveren Nipkowschijf te beurt aan het VPRO-programma Onze man in Teheran, een serie van Iran-correspondent Thomas Erdbrink.

Zondag met Lubach kreeg vorig jaar al een eervolle vermelding van de jury. De andere genomineerden waren dit jaar Langs de oevers van de Yangtze en De Hokjesman.

Arjen Lubach krijgt Zilveren Nipkowschijf
Arjen Lubach krijgt Zilveren Nipkowschijf (Foto: ANP)

Chris Brown vindt Amsterdamse politie wel oké

Chris Brown had er waarschijnlijk niet op gerekend dat hij tijdens zijn verblijf in Amsterdam ook een politiebureau van binnen zou zien. Toch zat hij daar vrijdagmiddag een tijdje, nadat hij was aangehouden omdat hij op een crossmotor door de hoofdstad reed.

Chris en zijn maten hadden de motoren net gekocht, maar 'niet aan de kentekenplaten gedacht'. "Nu moeten we een boete betalen", legt de zanger, die zaterdag in de Ziggo Dome staat, in een video die hij op Instagram postte.

"We handelen het nu af", zegt Chris in een andere video. "De politie is heel aardig, ik vind de politie hier wel oké." De zanger en zijn vrienden reden met de motoren op de openbare weg, dat is niet toegestaan zonder kentekens.

Chris en zijn vrienden zaten kennelijk vrij lang op het bureau. In weer een andere video laat de zanger zien dat een van zijn maten in de wachtkamer in slaap is gevallen. Eerder deelde Chris al video's en foto's die hij in diverse coffeeshops maakte.

Open dag vliegbasis trekt 100.000 bezoekers

De eerste dag van de Luchtmachtdagen op Vliegbasis Leeuwarden heeft vrijdag ongeveer 100.000 bezoekers getrokken. Dat liet een woordvoerster van de basis weten. Belangstellenden konden onder meer kennismaken met het nieuwe gevechtsvliegtuig JSF.

De grote stroom belangstellenden leidde overdag tot opstoppingen op de wegen richting de vliegbasis. Bezoekers vermaakten zich onder meer met rondleidingen, stormbaanbeklimmingen en vliegshows. Ook de twee JSF-toestellen die een paar weken in Nederland zijn, gaven een demonstatie.

De Vliegbasis Leeuwarden houdt ook zaterdag nog open huis. Ook op die dag worden lange files in die richting voorzien. De Luchtmachtdagen worden traditioneel druk bezocht. In 2014 bijvoorbeeld waren er in totaal 245.000 bezoekers.

Open dag vliegbasis trekt 100.000 bezoekers
Open dag vliegbasis trekt 100.000 bezoekers (Foto: ANP)

Naam dochter prijkt op borst Arie Boomsma

Arie Boomsma heeft de naam van zijn dochtertje laten vereeuwigen op zijn lijf. De presentator liet Bobby Jo tatoeëren op zijn borst, is te zien op een foto die Arie vrijdag deelde via Instagram.

"Dat was een mooi moment, zeg", schrijft Arie bij het kiekje waarop hij Bobby Jo bij de tatoeage houdt. "Mijn goede vriend Henk Schiffmacher zette vandaag de naam van mijn dochter op m'n borst."

Arie en zijn echtgenote Romy verwelkomden Bobby Jo, hun eerste kind, in februari. De presentator liet sindsdien meermaals weten met volle teugen te genieten van het vaderschap.

 

Dat was een mooi moment, zeg. Mijn goede vriend Henk Schiffmacher zette vandaag de naam van mijn dochter op m'n borst.

Een foto die is geplaatst door Arie Boomsma (@arieboomsmainstagram) op10 Jun 2016 om 8:40 PDT

Bluetooth 5 op 16 juni aangekondigd

In een uitgelekte mail aan een Brits medisch bedrijf heeft CEO Mark Powell van de Bluetooth-werkgroep de komst van Bluetooth 5 aangekondigd. Volgens Powell wordt de volgende versie van de draadloze techniek op 16 juni officieel gelanceerd.

Bluetooth 5 levert vooral verbeteringen voor het 'internet of things'. Zo moet het voor hardwaremakers makkelijker worden om hun apparatuur met het internet te verbinden, bijvoorbeeld door gebruik te maken van bepaalde locatiediensten.

Of oudere apparaten via software-updates naar Bluetooth 5 kunnen worden bijgewerkt, is onduidelijk. In het verleden moest er vrijwel altijd nieuwe hardware gekocht worden. Bluetooth 4.1 was een uitzondering, apparaten met 4.0 konden worden bijgewerkt naar de nieuwere standaard.

Bluetooth 5 op 16 juni aangekondigd
Bluetooth 5 op 16 juni aangekondigd (Foto: BuzzT)

'Apple winkelt bij Intel voor chips'

De nieuwste iPhones van Apple zullen voor een deel worden uitgerust met chips van Intel. Deze zullen de chips die Intel-concurrent Qualcomm produceert vervangen. Het gaat daarbij om chips die in de Verenigde Staten op het netwerk van telecomaanbieder AT&T worden aangesloten en om chips die overzees worden gebruikt.

Dat meldde persbureau Bloomberg vrijdag op basis van ingewijden. iPhones die op het netwerk van Verizon aangesloten worden, blijven wel door Qualcomm geproduceerd worden. Tot nu toe waren alle iPhones exclusief uitgerust met communicatiechips van Qualcomm. Apple wil echter niet te afhankelijk zijn van een aantal bedrijven en spreidt daarom zijn bestellingen uit over meerdere leveranciers.

AT&T zal naar verwachting dit jaar 22 miljoen iPhones verkopen dit jaar en 23 miljoen een jaar later. De aantallen die Verizon volgens schattingen in de markt zet liggen op respectievelijk 21 miljoen en 22 miljoen stuks.

'Apple winkelt bij Intel voor chips'
'Apple winkelt bij Intel voor chips' (Foto: BuzzT)

Amsterdam intensiveert aanpak hooligans

Amsterdam gaat het komende seizoen de aanpak van een kleine harde kern van Ajax-hooligans intensiveren met een persoonsgerichte methode. Ze krijgen niet alleen straf, maar ook zorg. Deze zorg is bedoeld om onderliggende problemen waar de voetbalvandalen soms mee kampen duurzaam op te lossen, meldt de gemeente vrijdag.

De gemeente gaat hierbij samenwerken met het Openbaar Ministerie (OM) en verschillende zorgpartners en hulpinstellingen. Het komende seizoen wordt eerst een proef gehouden met tien notoire ordeverstoorders. Elk individu krijgt hiervoor een persoonlijke aanpak.

De proef loopt in principe een jaar en wordt daarna geëvalueerd. Daarna wordt gekeken of deze aanpak structureel kan worden ingevoerd. Het is de bedoeling het voetbalgeweld op de lange termijn te verminderen.

Voorheen werden voetbal-hooligans vooral gestraft op basis van een lik-op-stuk-beleid. Maar ondanks deze aanpak heeft Amsterdam nog steeds last van een klein groepje relschoppers die overlast veroorzaken en zich rond voetbalwedstrijden schuldig maken aan gewelddadigheden.

Amsterdam intensiveert aanpak hooligans
Amsterdam intensiveert aanpak hooligans (Foto: ANP)

Opnieuw zelfmoord in gevangenis Vught

In het gevangeniscomplex in Vught heeft opnieuw een gedetineerde zelfmoord gepleegd. Het gebeurde op de psychiatrische afdeling. De gevangene verhing zich dinsdag en is donderdag overleden, aldus het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Het is de tweede zelfdoding in Vught dit jaar. Vorig jaar waren er vier zelfdodingen, waarvan twee op de psychiatrische afdeling. De kort tevoren tot levenslang veroordeelde Lau G. bracht zich vorig jaar om het leven in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught.

Opnieuw zelfmoord in gevangenis Vught
Opnieuw zelfmoord in gevangenis Vught (Foto: ANP)

Nieuwe arrestatie aanslagen Brussel

De Belgische politie heeft donderdag bij een huiszoeking in de Brusselse deelgemeente Schaarbeek een 31-jarige man opgepakt in verband met de aanslagen in Brussel op 22 maart. De man heet Ali E.H.A. en heeft de Belgische nationaliteit.

De Belg is aangehouden op verdenking "van deelname aan de activiteiten van een terroristische groep, terroristische moorden en poging tot terroristische moorden, als dader, mededader of medeplichtige", maakte het federaal parket vrijdag bekend. Verder wil het parket niets kwijt.

De nieuwe arrestatie is de tiende in het onderzoek naar de aanslagen op vliegveld Zaventem en metrostation Maalbeek. Er kwamen 32 mensen om. Drie terroristen bliezen zich daarbij op, twee terroristen bedachten zich en werden later opgepakt.

Nieuwe arrestatie aanslagen Brussel
Nieuwe arrestatie aanslagen Brussel (Foto: ANP)

Defensie koopt voor ruim 100 miljoen munitie

Om de krappe voorraden aan te vullen trekt minister Jeanine Hennis-Plasschaert (Defensie) de komende drie jaar 100 tot 125 miljoen uit om nieuwe munitie te kopen. Bij de aanschaf en opslag wordt samengewerkt met de Nationale Politie, Duitsland, Denemarken en België, schrijft ze vrijdag aan de Tweede Kamer.

Door bezuinigingen, maar ook door missies is er een tekort aan munitie bij de krijgsmacht. Vorig jaar kwam nog naar buiten dat militairen op oefening pang-pang moesten roepen om verspilling van munitie te voorkomen. De discussie hierover leverde'een vernietigend beeld' op, stelde Hennis destijds.

De aankoop van de munitie is een belangrijke eerste stap om de inzetvoorraden op niveau te brengen en daarmee de basisgereedheid van de krijgsmacht verder te versterken, aldus de bewindsvrouw.

Defensie koopt voor ruim 100 miljoen munitie
Defensie koopt voor ruim 100 miljoen munitie (Foto: ANP)

Technomancer is klaar voor E3

Focus Interactive heeft de E3 trailer voor The Technomancer gepresenteerd. Hieruit blijkt onder andere dat de verwachte romance-optie inderdaad in het spel zit. Ook zie je hoe Technomancer Zachariah met een spuit serum uit een tegenstander haalt. Dit zorgde er in het onofficiële eerste deel Mars: War Logs voor minpunten op je reputatie, maar misschien is dit in The Technomancer gewoon toegestaan.

The Technomancer komt 21 juni uit voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.

 The Technomancer art - 1

The Technomancer art - 2

Hamilton het snelst, Verstappen vierde

Lewis Hamilton heeft in Montreal de snelste tijd neergezet tijdens de eerste vrije training voor de Grand Prix van Canada. De Brit reed op het circuit Gilles Villeneuve een tijd van 1:14.755 en was daarmee drie tiende sneller dan teamgenoot Nico Rosberg. Sebastian Vettel reed de derde tijd. De Duitser moest ruim vier tiende toegeven op de wereldkampioen. Max Verstappen eindigde de eerste sessie als vierde. De Red Bull-coureur reed zijn tijd op de soft banden, terwijl de top drie op de supersoft hun tijd neergezet hebben.

Felipe Massa zorgde nog voor een code rood in de training. De Braziliaan verloor de controle bij het aanremmen van de eerste bocht en ging achterwaarts in bandenstapel.

Om 20:00 is de tweede vrije training

Uitslag:

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 L. Hamilton Mercedes 1:14.755   22
2 N. Rosberg Mercedes 1:15.086 +0:00.331 30
3 S. Vettel Ferrari 1:15.243 +0:00.488 22
4 M. Verstappen Red Bull 1:15.553 +0:00.798 29
5 K. Räikkönen Ferrari 1:15.618 +0:00.863 23
6 V. Bottas Williams 1:16.301 +0:01.546 30
7 N. Hülkenberg Force India 1:16.464 +0:01.709 24
8 C. Sainz Toro Rosso 1:16.543 +0:01.788 21
9 S. Perez Force India 1:16.577 +0:01.822 25
10 F. Alonso McLaren 1:16.663 +0:01.908 18
11 D. Ricciardo Red Bull 1:16.734 +0:01.979 28
12 J. Button McLaren 1:16.788 +0:02.033 8
13 R. Grosjean Haas F1 1:17.008 +0:02.253 22
14 F. Massa Williams 1:17.065 +0:02.310 7
15 D. Kvyat Toro Rosso 1:17.310 +0:02.555 24
16 E. Gutierrez Haas F1 1:17.319 +0:02.564 24
17 F. Nasr Sauber 1:17.855 +0:03.100 21
18 R. Haryanto Manor 1:18.103 +0:03.348 21
19 M. Ericsson Sauber 1:18.129 +0:03.374 8
20 K. Magnussen Renault 1:18.409 +0:03.654 13
21 P. Wehrlein Manor 1:18.453 +0:03.698 30
22 J. Palmer Renault 1:18.583 +0:03.828 28

Olieprijs bezig met zeldzame opmars

De prijs van Brentolie zit al weken in de lift. Het ziet ernaar uit dat vrijdagavond voor de vijfde week op rij een hogere prijs op de klok staat dan een week eerder. Zo'n lange winstreeks is in ruim vier jaar niet meer voorgekomen, aldus zakenkrant Financial Times (FT).

De laatste keer dat de prijs van olie uit Europa, het Midden-Oosten en Afrika zo lang achtereen opliep, was in januari en februari 2012. Toen werd voor een vat Brentolie nog meer dan 125 dollar betaald. Door de sterke daling die in de zomer van 2014 werd ingezet, is dat nu nog maar zo'n 51 dollar.

Dat is wel een stuk meer dan op het dieptepunt van de markt in februari. Zowel Amerikaanse als Europese olie werd toen voor minder dan 30 dollar per vat verhandeld. Dat had te maken met de bredere onrust op de financiële markten, die werd ingegeven door verslechterde groeivooruitzichten voor veel opkomende economieën. Daarnaast houdt structurele overproductie de prijzen laag.

De olieprijzen worden de laatste weken met name opgedreven door productieverstoringen. In Canada hinderen bosbranden de olieproductie, in Nigeria liggen boorinstallaties onder vuur van militanten. Ook speelt mee dat de olievoorraden in de Verenigde Staten de laatste tijd slinken. Afgelopen dinsdag sloten de twee belangrijkste oliecontracten voor het eerst sinds juli vorig jaar allebei boven de 50 dollar.

Brentprijs bezig met zeldzame opmars
Olieprijs bezig met zeldzame opmars (Foto: ANP)

Dijsselbloem: Fransen eens over positie KLM

De Franse regering is het ermee eens dat beide bedrijven in de luchtvaartalliantie Air France-KLM orde op zaken moeten stellen en dat dit niet ten koste mag gaan van elkaar. Dat heeft minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) vrijdag gezegd nadat hij donderdag contact had gehad met zijn Franse collega.

Het kabinet verzet zich tegen het overhevelen van internationale vluchten van KLM naar Air France. De piloten van Air France gaan zaterdag, net als het EK voetbal in Frankrijk op stoom komt, voor een paar dagen staken. Ze zijn tegen kostenbesparingen en willen vluchten van KLM naar hun eigen luchtvaartmaatschappij overzetten.

Dijsselbloem herhaalde dat de Nederlandse mogelijkheden om druk te zetten beperkt zijn. De Nederlandse staat is maar een kleine aandeelhouder in alleen KLM. De minister stelt daarom dat het vooral van politieke druk moet komen. Volgens de minister zijn de politieke contacten 'gelukkig' goed.

Samenwerking
"Echte invloed moet gewoon komen van de relatie met Frankrijk en het belang van goede samenwerking. Daar zijn wij het politiek met de Fransen over eens", aldus Dijsselbloem.

Volgens Dijsselbloem moet niet te veel worden verwacht van mogelijke drukmiddelen zoals het afnemen van landingsrechten. Hij wijst er ook op dat ook de Franse Staat maar een minderheidsbelang heeft in Air France en dat de invloed van de Franse regering op het bedrijf dus ook maar beperkt is.

Dijsselbloem: Fransen eens over positie KLM
Dijsselbloem: Fransen eens over positie KLM (Foto: ANP)

Extra voorstellingen musical Sweeney Todd

De musical Sweeney Todd is langer in theater Het Zonnehuis in Amsterdam te zien. Door aanhoudende vraag naar kaarten heeft de producent eind deze maand drie extra voorstellingen aan de speellijst toegevoegd. Nog langer verlengen was niet mogelijk vanwege de volle agenda's van de cast en crew.

Sweeney Todd ging vorige maand in première en vertelt het verhaal van een onterecht veroordeelde barbier die in het negentiende-eeuwse Londen een ingenieus wraakplan in werking stelt. De hoofdrollen worden gespeeld door René van Kooten, Vera Mann, Henk Poort en Marjolein Teepen.

De musical werd twintig jaar geleden ook al eens in Nederland gespeeld, toen met Simone Kleinsma en Ernst Daniël Smid. Het verhaal werd een paar jaar geleden ook verfilmd. Johnny Depp en Helena Bonham Carter speelden toen de hoofdrollen.

Extra voorstellingen musical Sweeney Todd
Extra voorstellingen musical Sweeney Todd (Foto: BuzzE)

Stones moeten Broederliefde voor laten

The Rolling Stones komen deze week net tekort om hun veertiende nummer 1-album te scoren. De live-cd Totally Stripped, een heruitgave van Stripped uit 1995, komt net onder Broederliefde binnen op de tweede plaats in de Album Top 100. De hiphopgroep gaat voor de vierde week aan de leiding met Hard Work Pays Off 2.

Ook Volbeat en Gerard Joling behoren tot de nieuwelingen in de top met respectievelijk Seal The Deal & Let's Boogie en Lieveling.

Adele completeert de top vijf met 25. Zij profiteert van de aandacht die ze afgelopen week kreeg naar aanleiding van haar concertreeks in de Ziggo Dome. Haar vorige album, 21, doet het eveneens goed en stijgt terug naar plaats 13.

Album Top 10 week 24
(Notering, tussen haakjes notering vorige week, artiest, album o.b.v. Album Top 100 samengesteld door GfK Dutch Charts)

1. (1) Broederliefde - Hard Work Pays Off 2
2. (-) The Rolling Stones - Totally Stripped
3. (-) Volbeat - Seal The Deal & Let's Boogie
4. (5) Adele - 25
5. (-) Gerard Joling - Lieveling
6. (2) Glowinthedark & SFB - Lituatie
7. (3) Drake - Views
8. (-) Paul Simon - Stranger To Stranger
9. (4) Ariana Grande - Dangerous Woman
10. (6) Beyoncé - Lemonade

Stones moeten Broederliefde voor laten
Stones moeten Broederliefde voor laten (Foto: BuzzE)

Tientallen reddingswerkers redden muis uit Lech

Circa veertig reddingswerkers hebben uit de rivier de Lech in Beieren een veldmuis van de verdrinkingsdood gered. Politie en brandweer werden donderdagavond op het alarmnummer gebeld door een man die zei dat er iemand in rivier dreef die verdrinken zou. De redders trokken met groot materieel en zelfs een helikopter naar de stroom om de drenkeling in Landsberg op het droge te brengen. Maar behalve de muis werd er geen drenkeling aangetroffen.

Voor de opbeller krijgt de zaak nog een staartje, want de grote inzet van mensen en materieel als gevolg van "de slechte grap"wordt, behalve door de muis, niet gewaardeerd.

Tientallen redden muis uit Lech
Tientallen reddingswerkers redden muis uit Lech (Foto: BuzzO)

Regionale act Storksky opent Pinkpop

De Limburgse zanger en gitarist Michiel Claessen heeft met zijn project Storksky vrijdagmiddag de 47e editie van Pinkpop geopend. In een stampvolle en bloedhete tent op het festivalterrein in Landgraaf beet de jonge muzikant het spits af voor een weekend vol pop, rock en elektronica in Zuid-Limburg.

Claessen won eind vorig jaar de regionale talentenjacht Nu of Nooit. Traditiegetrouw opent de winnaar van de Limburgse bandjeswedstrijd de aankomende editie van Pinkpop in de Brand-tent.

Even voor 16.30 uur zijn The Common Linnets de eerste artiesten op het hoofdpodium. En een uurtje later verklaart Gary Clark jr. het 3FM Stage voor geopend. Van 22.25 tot 23.45 uur zijn de Red Hot Chili Peppers op het hoofdpodium de afsluiter van de Pinkpop-vrijdag. Zaterdag zijn de mannen van Rammstein de headliner, en de laatste grote naam op zondag is Paul McCartney.

Net als vorig jaar vindt het populaire popfestival dit jaar niet plaats met Pinksteren. Sinds een aantal jaar laat de organisatie het traditionele pinksterweekend los als de feestdagen te vroeg in het seizoen vallen. Veel grote internationale artiesten zijn dan nog niet op tournee.

Regionale act Storksky opent Pinkpop
Regionale act Storksky opent Pinkpop (Foto: BuzzE)

Nano-drone op show in Tokio

Op een beurs in Tokio is een van de kleinste drones ter wereld getoond. Het apparaatje is 3,5 centimeter groot en weegt 9 gram, evenveel als twee suikerklontjes. Een iets grotere versie, van 11 gram, kan een camera meenemen die tijdens het vliegen een vier minuten lange opname maakt.

Doordat ze zo klein zijn, hebben ze in elk geval in Japan geen vergunning nodig om te vliegen. De 'nano-drones' zijn er in groen, roze en blauw. Ze kosten 60 tot 100 dollar, omgerekend 53 tot 88 euro, meldt persbureau Reuters.

Nano-drone op show in Tokio
Nano-drone op show in Tokio (Foto: BuzzT)

Voorstel NAC: Twee ploegen promoveren naar Eredivisie

Nu FC Twente het kort geding tegen de KNVB heeft verloren en zeer waarschijnlijk degradeert naar de Jupiler League, vecht NAC Breda voor het eigen belang.

"Het is verschrikkelijk sneu voor Twente dat die club waarschijnlijk in de Eerste Divisie komt te spelen. Wij denken echter vooral aan ons eigen belang. En dat houdt in: we knokken ervoor dat er komend seizoen twee clubs rechtstreeks promoveren naar de Eredivisie", zegt algemeen directeur Justin Goetzee tegen Voetbal International.

Na de degradatie uit de Eredivisie in het seizoen 2014/2015 hoopte NAC binnen een jaar terug te keren naar het hoogste niveau, maar in de finale van de play-offs tegen Willem II ging het mis. Komend seizoen wordt het nog lastiger voor de Bredanaars doordat het spelersbudget noodgedwongen is teruggeschroefd én er met Twente een titelconcurrent bij komt.

NAC wil desondanks zo snel mogelijk terug naar de Eredivisie. "Maar met FC Twente in de competitie wordt dat natuurlijk wel een iets ander verhaal", aldus Goetzee. "Voor mij heeft die club een vergelijkbare status als Glasgow Rangers en Juventus. Ze roepen in Enschede dat degradatie een faillissement betekent. Maar ik betwijfel dat. Ik denk dat een club met een dergelijke omvang nooit kapot gaat."

"In de Jupiler League zal iedereen in Twente naast elkaar gaan staan om te zorgen dat die club er bovenop komt. Ze zullen dus een grote kans maken kampioen te worden. En dat is niet in het voordeel van de andere topploegen in de Eerste Divisie, waaronder NAC. Nogmaals: wij zullen er alles aan gaan doen dat er komend seizoen twee clubs kunnen promoveren.  Dat lijkt me wel zo eerlijk. En volgens mij denkt de KNVB er ook zo over. In de bondsvergadering is dit voorstel immers al besproken."

Asscher ziet zelfstandig KLM niet als optie

Het is maar de vraag of KLM het alleen zou hebben gered zonder de overname door Air France in 2004. Ook nu ligt een zelfstandig voortbestaan niet voor de hand, zei vicepremier Lodewijk Asscher vrijdag na afloop van de wekelijkse ministerraad.

Samenwerken is volgens Asscher in de luchtvaart de enige manier om te overleven. "Als je een intercontinentaal netwerk wilt bieden, kun je dat niet in je eentje doen", zei hij.

De vicepremier noemde KLM "een ongelofelijk belangrijk bedrijf voor Nederland". Er is het kabinet veel aan gelegen dat zo te houden, maar de mogelijkheden zijn beperkt. "Je kunt politieke druk uitoefenen, maar het is aan het bedrijf zelf om te zorgen dat ze overleven."

Onrust
Asscher reageerde op de onrust bij Air France, het zusterbedrijf van KLM. De pilotenvakbonden bij Air France willen vanaf dit weekeinde staken tijdens de eerste dagen van het EK voetbal in Frankrijk. Ze zijn ontevreden over nieuwe kostenbesparingen die het bedrijf wil doorvoeren en over een krimp van het vluchtaanbod, terwijl KLM groeit.

Over dat laatste was Asscher duidelijk. Er kan altijd gepraat worden, maar niet over het verplaatsen van winstgevende vluchten naar Frankrijk, was zijn boodschap. Eerder zeiden minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) en staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur) dat ook al.

Asscher ziet zelfstandig KLM niet als optie
Asscher ziet zelfstandig KLM niet als optie (Foto: ANP)

Sony bevestigt nieuwe 'high end' PlayStation 4

Sony heeft het veelbesproken gerucht over het bestaan van een nieuwere, betere PlayStation 4 bevestigd. De nieuwe console wordt door PlayStation-topman Andrew House simpelweg benoemd als 'high-end PS4' met ondersteuning voor 4K-content, die tijdens de ontwikkelingsfase de reeds bekende codenaam Neo draagt.

In een interview met The Financial Times geeft House aan dat er volgende week tijdens E3 geen aankondigingen zullen worden onthuld omtrent de nieuwe PlayStation, en er is verder ook niets losgelaten over een eventuele releasedatum of prijskaart. Een officiële aankondiging van de nieuwe PlayStation, die beschikt over onder andere een krachtigere processor en videokaart, volgt ergens na E3.

Softwareondersteuning voor de Neo/PS4K begint deze herfst, wat een release rond die periode zou kunnen suggereren. Hoewel de PS4K duurder wordt dan de normale PS4, zal deze geenszins fungeren als 'vervanger' voor de PS4; "we zullen simpelweg beide console-varianten gaan verkopen gedurende de levenscyclus. Alle toekomstige games zullen gewoon draaien op de normale PS4 en we verwachten dat alle - of in ieder geval zoveel mogelijk - titels daarnáást ondersteund worden door de high-end PS4", aldus House. Voor gameontwikkelaars zal er volgens House een 'kleine, beheersbare' hoeveelheid extra werk achterweg komen.

Sony's persconferentie gaat aankomende maandag van start, maar daar wordt naar alle waarschijnlijkheid dus niets losgelaten over de 'high-end PS4/PS4K/PS4.5/PS4-Neo'. House geeft verder nog aan dat Sony met de PlayStation Neo 'de hardcore gamers' en 'bezitters van uhd-televisies' wil bedienen.

Een aantal weken geleden werden er door Microsoft-insiders ook al geruchten de wereld ingeslingerd over een krachtigere Xbox One, met de codenaam Scorpio. Daarover kun je alles lezen in dit artikel.


PlayStation 4K bevestigd door PlayStation-topman Andrew House

Drake onverslaanbaar in singleslijst

Drake's One Dance is nog altijd de populairste plaat van het land. Het nummer voert voor de achtste achtereenvolgende week de Single Top 100 aan.

Justin Timberlake heeft opnieuw het nakijken. Hij staat al vier weken op de tweede plaats met Can't Stop The Feeling!. Ook de rest van de kop van de lijst staat muurvast. This Is What You Came For, de samenwerking van Calvin Harris en Rihanna, blijft weer steken op plaats drie, terwijl B-Brave en Sevn Alias op vier blijven plakken.

Singles Top 10 week 24
(notering, tussen haakjes notering vorige week, artiest, single o.b.v. Single Top 100 samengesteld door GfK Dutch Charts)

1. (1) Drake feat. Wizkid & Kyla - One Dance
2. (2) Justin Timberlake - Can't Stop The Feeling!
3. (3) Calvin Harris feat. Rihanna - This Is What You Came For
4. (4) B-Brave feat. Sevn Alias - One Night Stand
5. (8) Kungs vs. Cookin' On 3 Burners - This Girl
6. (6) The Chainsmokers feat. Daya - Don't Let Me Down
7. (5) Cheat Codes X Kriss Kross Amsterdam - Sex
8. (9) Galantis - No Money
9. (7) Sia - Cheap Thrills
10. (10) Designer - Panda

Drake onverslaanbaar in singleslijst
Drake onverslaanbaar in singleslijst (Foto: BuzzE)

Mokkel aangesproken met maagd, is woest

Rosie Anderson uit het Engelse Bromley is woest op de Starbucks. Een barista van de koffieketen heeft het namelijk aangedurfd om de 22-jarige tandartsassistente een maagd te noemen.

De niet onknappe jongedame bezocht op 18 mei een Starbucks-vestiging in Londen. En zoals echte hipsters weten, schrijven ze je naam op het koffiebekertje. Dit om fouten te voorkomen.

Rosie bestelde in de koffietent een 'strawberry and cream Frappuccino', compleet met slagroom. Toen ze haar naam vroegen, zei ze: "Ik heet Rosie, en ik geloof dat ik het ook nog heb gespeld voor hen."

Toen ze haar – ongetwijfeld peperdure – hipsterkoffie had ontvangen, verliet ze de toko om de bus naar Manchester te pakken. Het was pas hierna dat ze ontdekte dat niet haar naam op het bekertje stond, maar het woord 'Virgin'. Oftewel: maagd.

"Ik was woest", vertelt de tandartsassistente. "Zonder een slok te nemen heb ik de beker koffie weggesmeten." Eenmaal thuis bij haar ouders, deed ze haar beklag. "Ze vonden echter dat ik het moest opnemen als een compliment. Het heerschap aldaar vond me vast elegant, maar ik vond het juist beledigend. Ze hadden net zo goed 'trol' op de beker kunnen zetten."

Een week later klom ze in de pen en schreef Starbucks een woedende e-mail. Ze wilde graag weten waarom het personeel haar een maagd had genoemd, maar kreeg hierop geen antwoord. Na nog een brief, kreeg ze eindelijk twee tegoedbonnen voor nieuwe koffie. Te laat, want 'mij zien ze daar nooit meer terug', besluit ze.

Chatapp Line grootste techdebutant op beurs

Het Japanse bedrijf Line Corp hoopt in juli 113 miljard yen (936 miljoen euro) op te halen met zijn beursgang. De maker van de populairste chatapp van Japan wordt daarmee de tot nu toe grootste technologiedebutant op de beurs van dit jaar.

De aandelen zullen verhandeld worden aan de beurs in Tokio en op Wall Street. Met de richtprijs van de aandelenuitgifte wordt Line op 588 miljard yen gewaardeerd.

Het bedrijf kondigde in 2014 al aan naar de beurs te gaan tegen een waarde van 1 biljoen yen, maar wachtte toen op betere marktomstandigheden. Die bleven uit. Ondertussen zag het dochterbedrijf van de Koreaanse zoekmachine Naver chatrivalen als WhatsApp, Facebook Messenger en WeChat afstand nemen.

Line begon in 2011. Het bedrijf bood als een van de eerste chatapps uitbreidingen zoals plaatjes en spelletjes in de app aan. De omzet van het bedrijf groeide vorig jaar met 40 procent naar ruim 120 miljard yen. Daarvan kwam ongeveer 40 procent uit de verkoop van games, muziek en plaatjes.

Chatapp Line grootste techdebutant op beurs
Chatapp Line grootste techdebutant op beurs (Foto: BuzzT)

Paus: Maria Magdalena gelijk aan apostelen

Het Vaticaan heeft de Bijbelse rol van Maria Magdalena opgewaardeerd en haar gelijkgesteld aan de apostelen. Dat gebeurde door haar 'gedachtenis' of gedenkdag op 22 juli te veranderen in een 'feest', meldde de kerkstaat vrijdag.

"Een kleine stap voorwaarts in de 'Wie is wie' van de heiligen, maar een grote stap in de waardering van de rol van vrouwen in de kerk", schreef Radio Vaticaan over de beslissing.

Paus Franciscus heeft persoonlijk voor de opwaardering geijverd. Hij wil daarmee in het huidige jubeljaar op de betekenis van deze volgelinge van Jezus wijzen.

Maria Magdelena was volgens de Bijbel een van de vrouwen die bij de kruisiging van Jezus was en om hem treurde bij zijn graf.

Paus: Maria Magdalena gelijk aan apostelen
Paus: Maria Magdalena gelijk aan apostelen (Foto: ANP)

Vrouw bekladt F-35 op Luchtmachtdagen

Een 54-jarige vrouw uit Deventer heeft vrijdagochtend het replica-model van de F-35 tijdens de Luchtmachtdagen op Vliegbasis Leeuwarden met verf beklad.

De boze vrouw, die aangehouden is, verklaarde tegenover de marechaussee dat ze tegen het tentoonstellen van wapens is.  Wat ze kennelijk niet begrepen had is dat het bewuste toestel een dummy is en dat het publiek niet in de buurt kan komen van de echte Joint Strike Fighters die op dit moment aanwezig zijn tijdens het evenement.

De vrouw zit nog vast en een medewerker van de Luchtmacht heeft de verf van het neptoestel verwijderd.

FOK!update 1.13: maak je eigen frontpage

Het is alweer even geleden sinds de laatste relevante update aan de FOK!frontpage, dus vandaag is update 1.13 uitgerold. We hebben weer een aantal kleine en middelgrote wijzigingen voor je, dus check even of er iets voor je bij zit.

Er is veel gewijzigd in de afgelopen maanden, maar veel daarvan is stiekem pas bedoeld voor een volgende update. Daar zullen we dus binnenkort een nieuw bericht aan wijden. Naast een aantal aanpassingen die bugs verhelpen, de werking van de site net iets fijner maken of de techniek achter de site beter maken hebben we een paar functionele wijzigingen voor je.

Actieve Items

Er was al een tijdje een tracker met de actieve items in de linkerkolom, waarin je kunt zien op welke items het meest recent een reactie is geplaatst. Voor wie deze lijst liever raadpleegt op een losse pagina is er nu een linkje naar deze pagina in de bovenbalk van de site.

Bioscoopagenda en meer informatie bij onderwerpen

Naast berichten en reviews over films, games en dergelijke kun je vaak in de rechterkolom een klein informatieblokje vinden over die film of game. Daar zat altijd al een doorklikoptie achter, maar de pagina waar je op uitkwam was wat karig. Die informatie is nu uitgebreid: als we bij het onderwerp beschikken over afbeeldingen of video's, zoals gamescreenshots of filmtrailers, dan kun je die nu ook daar vinden. Daarnaast hebben we de pagina een beetje leuker aangekleed met de poster of boxshot van het onderwerp en kun je gerelateerde nieuwsberichten, reviews of forumtopics vinden. We hopen dat je hiermee beter je weg kunt vinden naar wat de redactie of andere FOK!kers over je favoriete onderwerp schrijven.

Ook hebben we bedacht dat als we toch over allerlei informatie over films beschikken, we dat net zo goed even voor je op een rij kunnen zetten. Daarom is er nu een aparte pagina met daarop de bioscoopagenda. Je kunt daar snel vinden welke films er per maand in première gaan (of zijn gegaan), eventueel een trailer bekijken en natuurlijk doorklikken naar de nu mooi uitgebreide filmpagina. Je vindt de pagina natuurlijk in het menu onder Film & TV.

Maak je eigen Frontpage

We houden op FOK! van diversiteit in het aanbod. We schrijven eigenlijk over van alles, zowel serieus als met een knipoog, over 'echt' nieuws of gewoon iets leuks, over showbiz of economie en we hebben reviews over films naast een grappig filmpje. Niet alles is even interessant voor iedereen en met deze update zetten we de eerste stappen naar de mogelijkheid om zelf selecties te maken in wat je wilt zien op de site. Als je naar de instellingenpagina gaat kun je daar nu een selectie-optie vinden voor alle categorieën die we momenteel hanteren voor onze berichten. Selecteer je daar je favoriete items, dan richt je hiermee je eigen startpagina in, waarop alleen headlines worden getoond uit de door jou geselecteerde categorieën. Een linkje naar deze pagina staat in je persoonlijke menu (onder je gebruikersnaam, rechtsboven op de pagina), maar je kunt ook instellen dat deze pagina wordt getoond als je naar de index van de Frontpage gaat, zodat het echt je eigen startpagina is. Zet daarvoor de instelling 'Gebruik eigen categorie-selectie als startpagina' op Ja.

Om het nog makkelijker te maken kun je deze categorieën ook kiezen als je voor de eerste keer naar je startpagina gaat. Kies daar je categorieën, sla de instellingen op et voila: je eigen pagina is gereed.

We horen graag hoe dit bevalt en of je zelf tegen beperkingen aanloopt. Natuurlijk is dit slechts een eenvoudig begin van verdere personalisatie, dus kom vooral met ideeën over wat je verder nog zou willen zien!

Terugkeer van de Tweakers-tracker

Wie al een tijdje op FOK! komt weet dat FOK! en Tweakers al sinds het begin der tijden bevriende websites zijn. Lange tijd hadden we standaard de Tweakers-headlines in onze linkerkolom en gebruikers van Tweakers kunnen daar ook een tracker met FOK!headlines inschakelen. Mocht je de Tweakers-headlines weer op FOK! willen zien, ga dan naar je instellingen en zet 'm aan. De tracker verschijnt dan onderin de linkerkolom.

Op de sportpagina kun je nu overigens ook headlines zien van Goal.com, die ons al enige tijd voorziet van interessant voetbalnieuws.

In de volgende update

We zijn hard aan het werk om een fatsoenlijke zoekfunctie terug te brengen, en we hebben de verwachting deze in de volgende update te kunnen presenteren. Dat zal dan ook waarschijnlijk de meest relevante functionaliteit van update 1.14 worden. We werken ook aan meer interactie met de content op de website en betere personalisatie-opties, plus we hebben nog een aantal interessante ideeën op de plank liggen. Heb je zelf nog ideeën voor de killer feature van de volgende update? Laat het horen! Je kunt natuurlijk gewoon onder dit bericht reageren, maar het FOK!features, bugs & development-forum staat hier natuurlijk ook voor open.

Geen uilen meer in Harry Potter-toneelstuk

De makers van het tweedelige toneelstuk Harry Potter and the Cursed Child gebruiken geen levende uilen meer op het podium. Dat is besloten nadat dinsdag tijdens de eerste try-out in Londen een uil ontsnapte, meldt de BBC.

De vogel had tijdens het stuk eigenlijk een korte vlucht moeten maken maar keerde na de scène niet meer terug naar de trainer. Donderdag, bij de uitvoering van het tweede deel, hingen er op de muren van het theater briefjes waarop stond dat er geen echte vogels meer worden gebruikt.

"Het stuk is momenteel nog in de voorbereidende fase, bedoeld om dingen uit te proberen en eventueel te schrappen", legt een van de producenten uit tegenover de omroep. "Als onderdeel daarvan hebben we besloten om geen echte uilen meer te gebruiken."

Harry Potter and the Cursed Child beleeft komende zomer zijn wereldpremière. Het stuk gaat verder waar de boeken over de bekende tovenaarsleerling eindigden.

Geen uilen meer in Harry Potter-toneelstuk
Geen uilen meer in Harry Potter-toneelstuk (Foto: BuzzE)

Transgender wil eigen voornaamwoord

Hoe spreek je een transgender aan? En als je spreekt over iemand die zich man noch vrouw voelt, volstaan hij en zij eigenlijk niet.

Transgender Netwerk Nederland (TNN) vindt daarom dat onze taal moet worden aangepast en werkt aan wat richtlijnen. Zo is na een stemming onder de eigen achterban al voorgesteld dat hij/zij, hem/haar en zijn/haar gezelschap moeten krijgen van respectievelijk hen, hen en hun. Een voorbeeld: "Hen heet Amandla. Ik ken hen van hun blog".

Over meneer of mevrouw wordt ook nagedacht. In het Engels bestaat al 'mixter' als meer neutrale term, aldus TNN. Later deze maand komt het met officiële "mediarichtlijnen".

Het woord transgender voldoet volgens de belangenorganisatie trouwens ook niet meer. Transgender persoon zou beter zijn.

In Nederland leven zeker 48.000 transgender personen. Een deel is en voelt zich wel man of vrouw, maar er is dus ook een deel dat zich man noch vrouw voelt.

Transgender wil eigen voornaamwoord
Transgender wil eigen voornaamwoord (Foto: ANP)

Rechtbank: FC Twente degradeert

FC Twente degradeert uit de Eredivisie, zo oordeelde de rechtbank Midden-Nederland vrijdagmiddag. De kortgedingrechter deed vrijdagmiddag uitspraak in de procedure. De rechter wees de vordering van FC Twente af en daardoor blijft het besluit van de licentiecommissie om FC Twente verplicht te laten degraderen naar de Jupiler League in stand. Officieel is de degradatie nog niet.

FC Twente beraadt zich nu over de mogelijke juridische vervolgstappen, zo wordt gemeld in een persverklaring. Interim-directeur Onno Jacobs: "Wij hebben dit rechterlijke oordeel te respecteren, maar natuurlijk zijn we zeer teleurgesteld door deze uitkomst."

"Een nieuwe mokerslag en een uitkomst die we eerlijk gezegd ook niet verwacht hadden. Dit maakt de situatie ervoor FC Twente bepaald niet makkelijker op. Wij gaan ons nu intensief beraden over de mogelijke juridische vervolgstappen, maar eerst wachten wij nu de uitspraak van de KNVB Beroepscommissie af. Daarna zullen wij verdere mededelingen doen."

Mitsubishi maakt concurrent van Bitcoin

De Japanse Mitsubishi-bank gaat een eigen virtuele munt uitgeven. De 'MUFG coin' moet de strijd aangaan met de bitcoin. Dat meldde de Japanse krant Asahi Shimbun vrijdag. Het is de eerste financiële instelling die dat doet.

Het is de bedoeling dat de munt in het najaar van 2017 beschikbaar wordt. Gebruikers kunnen geld van hun rekening overschrijven naar een app. 1 MUFG coin is 1 yen, omgerekend bijna 1 eurocent. Ze kunnen de virtuele munt gebruiken om rekeningen te betalen. Op vliegvelden kan de coin goedkoop worden omgewisseld voor buitenlandse valuta. In de loop van 2018 moeten er speciale MUFG-pinautomaten komen.

De Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ is de financiële tak van het Mitsubishi-concern, dat bijvoorbeeld ook auto's, schepen en televisies maakt.

Mitsubishi maakt concurrent van Bitcoin
Mitsubishi maakt concurrent van Bitcoin (Foto: BuzzT)

Gratis 'Match Day'-DLC voor Cities: Skylines

Ontwikkelaar Paradox Interactive heeft op Steam aangekondigd dat het per direct gratis DLC weggeeft genaamd Match Day. De DLC stelt spelers in staat om sportstadions aan hun steden toe te voegen.

"Per direct gratis beschikbaar is de Match Day-DLC, waarmee spelers stadions in hun stad kunnen bouwen, met alle voordelen en uitdagingen die horen bij het hosten van grote sportevenementen in de achtertuin van de bewoners", aldus Paradox op Steam. De DLC bestaat uit de volgende onderdelen: 

  • Een stadion voor je stad;
  • Match Day-mechanics - bereid je voor op extra verkeer van en naar de stadions;
  • Profiteer van inkomsten afkomstig uit ticketverkoop voor sportevenementen;
  • Pas de teamkleuren van je lokale sportteam naar wens aan;
  • Nieuwe beleidsregels gerelateerd aan het beheren van stadions;
  • Een nieuwhoofddeksel voor Chirper(!)

De DLC is sinds gisteren te downloaden vanaf de bijbehorende Steam-pagina.

ISU behoudt lange afstanden op WK allround

Buiten dat Jan Dijkema werd gekozen als nieuwe voorzitter van de ISU zijn er nog andere besluiten gevallen bij het congres van de Internationale Schaatsunie ISU in Dubrovnik. Voor zowel het langebaan schaatsen, als het shorttrack zijn er enkele wijzigingen doorgevoerd.

Wat niet werd veranderd wordt is het WK allround. De opzet, met als langste afstanden de 10.000 meter (mannen) en 5.000 meter (vrouwen), blijft behouden zoals hij is. Eerder was er sprake van dat de mannen een 3.000 meter en de vrouwen een 1.000 meter zouden gaan schaatsen, maar die plannen zijn niet doorgezet.

Bij het EK worden er wel wijzigingen doorgevoerd in het programma. Zo krijgt het een compleet nieuwe opzet. In de oneven jaren wordt er een gecombineerd EK allround en EK sprint verreden, terwijl in de andere jaren een EK afstanden wordt gehouden. Op het allround-toernooi worden ook de 10.000 en 5.000 meter verreden, maar die afstanden worden dan weer gemeden op het EK afstanden. Tijdens dat toernooi worden dan de ploegenachtervolging, massastart en teamsprint wel verreden.

Ook het shorttrack krijgt te maken met veranderingen. Zo heeft de ISU toegestaan dat er in sommige races meer deelnemers mogen starten; bijvoorbeeld bij de kwart- en halve finales op de 500 en 1000 meter. Daar mogen nu minstens vijf deelnemers aan de start staan in plaats van vier.

Tot slot mag er bij toernooien en internationale competities worden geëxperimenteerd met het rijden van kortere en langere afstanden dan de huidige reguliere afstanden. Tevens mogen bijvoorbeeld mixed team races worden toegevoegd. Dat laatste sluit aan bij het Nederlandse voorstel om een ISU Nations Trophy Shorttrack in het leven te roepen, een landenwedstrijd waaraan op basis van een world ranking de sterkste tien landen mogen meedoen en waarbij de teams bestaan uit dames en heren.

Meisje uit de kleren voor nieuwe iPhone

Op internet wordt verbolgen gereageerd op een nieuw filmpje dat aantoont hoe ver men durft te gaan voor een nieuwe smartphone. In Rusland is namelijk een grietje uit de kleren gegaan voor een iPhone. Vervolgens overgoot ze zich met motorolie.

De video is een nieuwe stunt van ene Dmitry Shilov. De beste man schuimde de straten van het altijd gezellige Krasnoyarsk af naar dames die bereid waren ver te gaan voor een iPhone 5S.

Meer dan tien dames gaven aan weinig te willen doen voor het gedateerde Apple-speeltje. Bij Ksenia had de Rus echter beet. Het blonde tienermeisje wilde best strippen en zichzelf besmeuren met motorolie voor een smartphone. "Er is niets mis mee", aldus het meisje, dat maar wat graag haar oude Android-toestel wilde vervangen.

Aldus geschiedde. Het meisje stapte bij Dmitry in de auto, waarna ze in een afgelegen bos de stunt uitvoerde. En uiteraard kreeg zij volgens afspraak een telefoon.

Volgens de maker gaat het hier om een sociaal experiment, om aan te tonen hoe ver men wil gaan voor materiële zaken. Het filmpje, dat op 5 juni online is gezet, is inmiddels viral gegaan. Al meer dan 280.000 mensen hebben zich verlustigd aan de beelden.

Overigens is men ook in ons land bereid ver te gaan voor een nieuwe iPhone. Vorige maand nog waren de voetballers van de Graafschap bereid Ajax van de titel te houden voor een iPhone 7. Dat lukte, al kostte het de Achterhoekers wel hun plek in de Eredivisie.


Het bewuste filmpje. Hoe ver durf jij te gaan voor een iPhone?

Beurzen Europa weer in mineur

De Europese effectenbeurzen gingen vrijdag weer flink omlaag, na de verliezen van een dag eerder. De dalende olieprijzen oefenden opnieuw druk uit op de aandelenhandel, net als de minnen in Azië en New York.

De AEX-index in Amsterdam stond in het eerste handelsuur 0,9 procent lager op 442,18 punten. De MidKap zakte 0,6 procent tot 656,24 punten. In Londen, Parijs en Frankfurt gingen de graadmeters tot 1,1 procent omlaag.

De AEX kende vrijwel alleen maar verliezers. Verzekeraar NN Group was de grootste daler met een min van 2,6 procent, gevolgd door branchegenoot Aegon die 1,8 procent verloor. Alleen staalconcern ArcelorMittal hield bij de hoofdfondsen het hoofd boven water met een plus van 1,2 procent.

Overname
Randstad leverde 1,7 procent in. Het uitzendconcern meldde de overname van het Japanse Careo Group, zonder financiële details naar buiten te brengen.

In de MidKap was luchtvaartcombinatie Air France-KLM de gebeten hond met een verlies van 2,4 procent. De piloten van Air France zetten hun voor zaterdag aangekondigde staking door.

Introductiekoers
Verder verwelkomde het Damrak twee nieuwkomers, verzekeraar ASR en fitnessketen Basic-Fit. ASR werd enthousiast onthaald. Het aandeel stond op 20,10 euro per aandeel, tegen een introductiekoers van 19,50 euro. De koers van Basic-Fit ging omlaag.

In Frankfurt was Lufthansa een opvallende verliezer met een daling van 4,3 procent. De financieel directeur van de Duitse luchtvaartmaatschappij heeft onverwacht haar vertrek aangekondigd.

Dollar
De prijs van Amerikaanse olie zakte 1 procent tot 50,05 dollar per vat. Brentolie noteerde 0,9 procent lager op 51,50 dollar.

De euro was 1,1315 dollar waard, tegen 1,1327 dollar bij het slot van de Europese handel op donderdag.

Beurzen Europa weer in mineur
Beurzen Europa weer in mineur (Foto: ANP)

Koerden eisen aanslag Istanbul op

De militante Koerdische beweging TAK heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de bloedige aanslag dinsdag in Istanbul waardoor zeker twaalf mensen de dood vonden. De groep deed dat via een website.

In de verklaring werden meteen nieuwe bedreigingen geuit. Daarin wordt Turkije gewaarschuwd dat buitenlandse toeristen niet langer veilig zijn in het land. Bij de aanslag dinsdag ontplofte een met explosieven volgepakte auto vlak bij een bushalte in de buurt van de bekende Grote Bazaar in de wijk Vezneciler. Dat gebeurde op het moment dat een busje van de oproerpolitie passeerde.

Onder de doden waren zeven politiemensen. Er vielen 42 gewonden. De politie arresteerde inmiddels vier verdachten.

Koerden eisen aanslag Istanbul op
Koerden eisen aanslag Istanbul op (Foto: ANP)

Geer en Goor trekken 1,2 miljoen kijkers

Gerard Joling en Gordon hebben donderdagavond hun programma Geer en Goor zoeken een hobby afgesloten met uitstekende cijfers. De laatste aflevering trok ruim 1,2 miljoen kijkers, blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek (SKO).

Het duo zette zich in het afgelopen seizoen opnieuw in voor Het Nationaal Ouderenfonds. Ze probeerden eenzame ouderen uit hun isolement te halen door met ze op zoek te gaan naar geschikte hobby's. Eerder scoorden Gerard en Gordon al in dezelfde reeks met de titels Geer en Goor: effe geen cent te makken en Geer en Goor: waarheen, waarvoor?.

Het best bekeken programma donderdagavond was het NOS Journaal van 20.00 uur. Naar het nieuws keken bijna 1,7 miljoen mensen.

Slot Geer en Goor trekt 1,2 miljoen kijkers
Slot Geer en Goor trekt 1,2 miljoen kijkers (Foto: BuzzE)

Steeds meer geregistreerde partners

Steeds meer mensen kiezen voor een geregistreerd partnerschap. In 2015 zijn 13.000 partnerschappen afgesloten. Dat zijn er 2500 meer dan het jaar ervoor. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Een geregistreerd partnerschap is bijna hetzelfde als het huwelijk. Wel ontbreekt het jawoord en zijn er andere regels bij kinderen voor partners van het zelfde geslacht.

Het aantal huwelijken is licht gedaald ten opzichte van 2014. De gemiddelde leeftijd waarop mensen een geregistreerd partnerschap afsluiten is vrijwel gelijk aan de leeftijd bij trouwen. Mannen waren in 2015 gemiddeld 37,2 jaar bij het een partnerschap en 37,5 jaar bij een huwelijk. Voor vrouwen lag die leeftijd op respectievelijk 34,4 jaar en 34,7 jaar. Tien jaar geleden waren mannen en vrouwen gemiddeld nog zo'n vier jaar ouder bij een partnerschap dan bij een huwelijk.

In 2015 zijn in totaal 77.000 officiële verbintenissen (huwelijken, geregistreerde partnerschappen) gesloten, 1000 meer dan in 2014. De toename komt vrijwel volledig door het grotere aantal geregistreerde partnerschappen.

Steeds meer geregistreerde partners
Steeds meer geregistreerde partners (Foto: ANP)

OITNB-actrice bracht jeugd door in kooi

Kate Mulgrew, die vooral bekend is als Red uit de serie Orange Is The New Black, bracht een deel van haar jongste jaren door in een kooi.

In een interview op de Britse zender ITV vertelde Kate dat ze als klein kind werd opgesloten zodat ze zichzelf niet kon bezeren. "Ik kon tot ik vier jaar oud was geen pijn voelen, dus bouwden ze een kooitje voor me."

Die aandoening was overigens niet de enige waaraan de actrice als kind leed. Kate, die binnenkort een biografie uitbrengt, had ook geboortetanden. "Ik ben geboren met een mond vol tanden", aldus de Amerikaanse, die zichzelf in het gesprek lachend als heks omschrijft. "Ik had een mond vol tanden en voelde geen pijn. Shakespeare had een goede aan mij gehad."

OITNB-actrice bracht jeugd door in kooi
OITNB-actrice bracht jeugd door in kooi (Foto: BuzzE)

Indiana Jones-tune achtervolgt Harrison Ford

Harrison Ford wordt soms een beetje gek van de herkenningsmelodie van de Indiana Jones-films. De acteur hoort het waar hij maar komt opdagen.

"Die verdomde muziek achtervolgt me overal", zei Ford donderdagavond tijdens een speciale avond waar de componist van het overbekende thema, John Williams, werd geëerd met een AFI-oeuvreprijs. "Het wordt iedere keer afgespeeld als ik een podium op kom lopen en nog eens als ik het podium verlaat. Het werd zelfs afgespeeld in de operatiekamer toen ik werd onderzocht aan mijn darmen", grapte hij. Ford speelde in de Indiana Jones-films de rol van de avonturier.

Williams is de eerste componist die de oeuvreprijs krijgt van het Amerikaanse filminstituut. Behalve Ford waren onder meer Steven Spielberg, George Lucas, Drew Barrymore, Tom Hanks en J.J. Abrams naar het Dolby Theater gekomen om Williams te eren. De Amerikaan maakte ook de soundtracks voor klassiekers als Star Wars, Superman, Jaws, Jurassic Park, E.T. en Schindler's List.

Indiana Jones-tune achtervolgt Harrison Ford
Indiana Jones-tune achtervolgt Harrison Ford (Foto: BuzzE)

Parijs laat privébedrijven vuilnis ophalen

De Franse autoriteiten hebben private afvalbedrijven ingehuurd om vuilnis van de straten van Parijs op te halen. Zij reageren daarmee op de staking van de ambtenaren waardoor het afval inmiddels in hopen langs de straten ligt.

Vrijdag begint in Parijs het veelbekeken EK-voetbal. De autoriteiten hebben de stakers op het hart gedrukt het evenement vooral niet te verstoren. "Al het vuilnis wordt opgeruimd, te beginnen bij nu, vandaag" aldus burgemeester Anne Hidalgo. "Maar het zal een paar dagen duren natuurlijk".

Parijs laat privébedrijven vuilnis ophalen
Parijs laat privébedrijven vuilnis ophalen (Foto: ANP)

Kwart piloten Air France legt werk neer

Een kwart van de piloten van Air France legt zaterdag het werk neer. Dat maakte de Franse partner van KLM vrijdag bekend.

Air France verwacht zaterdag bijna 20 procent van zijn vluchten te moeten annuleren door de staking. Daarbij kunnen naar verwachting ruim 90 procent van de langeafstandsvluchten en 90 procent van de binnenlandse vluchten worden uitgevoerd. Ongeveer een kwart van de middenlangeafstandsvluchten van en naar Parijs Charles de Gaulle moet worden afgeblazen.

De pilotenvakbonden bij Air France hebben opgeroepen tot een staking van 11 tot en met 14 juni, waardoor hun actie samenvalt met de start van het EK voetbal in Frankrijk. De piloten zijn boos over nieuwe kostenbesparingen die het bedrijf wil doorvoeren en een krimp van het vluchtaanbod.

Impact
De staking kost Air France naar schatting ruim 5 miljoen euro per dag. De impact is wel minder dan in september 2014, toen het bedrijf twee weken lang slechts een halve dienstregeling kon draaien. Dat kostte uiteindelijk circa een half miljard euro.

Air France waarschuwde dat zaterdag op het laatste moment nog vluchten kunnen worden geannuleerd. Reizigers mogen hun vlucht desgewenst kosteloos uitstellen en worden geadviseerd de vluchtschema's goed in de gaten te houden. De staking betreft alleen Air France. Vluchten van KLM ondervinden geen last van de acties.

Air France zal zolang de staking duurt dagelijks de verwachte gevolgen voor de volgende dag melden.

Kwart piloten Air France legt werk neer
Kwart piloten Air France legt werk neer (Foto: ANP)

Dijkema nieuwe voorzitter ISU

De Nederlander Jan Dijkema is gekozen tot nieuwe voorzitter van de internationale schaatsunie ISU. Hij volgt de Italiaan Ottavio Cinquanta op, die 22 jaar voorzitter was van de ISU.

De 72-jarige Dijkema was al vice-voorzitter van de ISU en hield bij de verkiezing op het congres in Dubrovnik drie mannen achter zich. In de eerste stemronde kreeg Dijkema 45 stemmen, de Hongaar György Sallak 43, De Fransman Didier Gailhaguet 25 en de Brit Christopher Buchanan 2. Voor de tweede ronde trokken Gailhaguet en Buchanan zich terug, waarna in de  finaleronde de uitslag 63-52 in het voordeel van Dijkema was.

Dijkema is de derde Nederlandse voorzitter van de ISU. Pim Mulier was na het oprichtingscongres in 1892 in het Kürhaus in Scheveningen tot 1895 de eerste president van de ISU, Gerrit van Laer was het van 1937 tot 1945. 

Jan Dijkema de nieuwe voorzitter van de ISU. (PRO SHOTS/Erik Pasman)
Jan Dijkema de nieuwe voorzitter van de ISU. (PRO SHOTS/Erik Pasman)

Staat zoekt koper voor Koninklijke Munt

De overheid is actief op zoek naar een koper voor de Koninklijke Nederlandse Munt (KNM). Dat meldde vrijdag adviesbureau Boer & Croon, dat door het ministerie van Financiën in de arm is genomen.

Het kabinet bevestigde eind april al de plannen voor de privatisering van de muntenproducent. Het sinds 1567 in Utrecht gevestigde bedrijf verkeert al langer in financieel zwaar weer. De onderneming beperkt zich alleen tot productie van munten en mist daardoor veel kansen, zei staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) eind april.

De KNM slaat sinds 1807 de Nederlandse munten. Nu gaat het vooral om stuivers, verder worden er veel buitenlandse munten geslagen. Een order uit Chili om 850 miljoen peso's te produceren zorgde voor grote problemen en leverde het bedrijf een boete op wegens wanprestatie. De KNM heeft grote schulden. Topman Maarten Brouwer vertrok eind vorig jaar al.

Staat zoekt koper voor Koninklijke Munt
Staat zoekt koper voor Koninklijke Munt (Foto: ANP)

IS-leider Al-Baghdadi mogelijk gewond

De leider van Islamitische Staat, Abu Bakr al-Baghdadi, is mogelijk gewond geraakt door een luchtaanval. Dat meldt de Iraakse zender Sumariya op gezag van bronnen in de provincie Nineveh.

De Amerikaanse coalitie zei vrijdag de berichten niet te kunnen bevestigen.

Volgens Sumariya zouden Baghdadi en andere IS-leidrs donderdag gewond zijn geraakt door een luchtaanval op het hoofdkwartier in de buurt van de Syrische grens.

IS-leider Al-Baghdadi mogelijk gewond
IS-leider Al-Baghdadi mogelijk gewond (Foto: ANP)

Kim Jong-un steekt er nog eentje op

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un praktiseert niet wat zijn regering uitdraagt. Terwijl Noord-Korea een anti-rookcampagne voert, is de grote leider gefotografeerd met een smeulende sigaret in zijn hand. De foto is genomen terwijl Kim een kinderkamp in Mangyongdae bezocht, meldt het staatspersbureau KCNA.

De anti-rookcampagne begon in mei. Sigarettenfabrikanten moeten gezondheidswaarschuwingen op de pakjes zetten. De Noord-Koreaanse media schrijven ook over burgers die succesvol met roken zijn gestopt omdat ze de staatsreclames hebben gezien die waarschuwen voor de gezondheidsrisico's van roken.

Twitteraars moeten wachtwoord veranderen

Twitter heeft een onbekend aantal accounts geblokkeerd, omdat de wachtwoorden mogelijk in verkeerde handen zijn gevallen. Gebruikers moeten een nieuw wachtwoord aanmaken. Het netwerk liet dat vrijdag weten.

De servers van Twitter zijn niet gehackt, benadrukt het bedrijf. Er zijn de laatste weken wel een paar grote datalekken geweest bij sites als Tumblr en Myspace. Die gebruikersnamen en wachtwoorden worden verhandeld op sites. Ze zijn interessant, omdat mensen vaak dezelfde wachtwoorden gebruiken op meerdere sites. Wie dus een Myspace-wachtwoord in handen heeft, kan proberen of dat wachtwoord ook werkt op Twitter.

Gedupeerde Twitter-gebruikers hebben inmiddels een e-mail gekregen waarin staat dat ze hun wachtwoord moeten veranderen. Twitter raadt mensen aan om sterke wachtwoorden te nemen en die nergens anders te gebruiken. Een ander advies is om tweestappen-authenticatie in te voeren. Wie wil inloggen, krijgt een sms met een bevestigingscode. Pas als die is ingevoerd, is de gebruiker echt binnen.

Twitteraars moeten wachtwoord veranderen
Twitteraars moeten wachtwoord veranderen (Foto: BuzzT)

Krajicek gaat Wawrinka tijdelijk coachen

Richard Krajicek zal de komende vier weken tennisser Stan Wawrinka gaan coachen. De Nederlandse oud-prof wordt aan de staf van de Zwitser toegevoegd die verder bestaat uit coaches Magnus Norman en Yannick Fattebert.

De reden waarom Krajicek gevraagd is, is dat hij bekend staat als grasspecialist. De Nederlander zegevierde op Wimbledon in 1996 en moet nu Wawrinka aan betere prestaties helpen op het heilige gras. De Zwitser kwam in Londen namelijk nog nooit verder dan de kwartfinale. Voor Krajicek is het zijn eerste baantje als coach, naast zijn directeurschap bij het ABN Amro World Tennistournament in Rotterdam.

Wawrinka: "Het is een voorrecht en een eer om zo'n kampioen aan mijn begeleidingsteam toe te voegen. Door zijn kennis hoop ik beter te gaan presteren op gras."'

Richard Krajicek zal op de tennisbaan een ander pak aan hebben. (PRO SHOTS/Jan Kok)
Richard Krajicek zal op de tennisbaan een ander pak aan hebben. (PRO SHOTS/Jan Kok)

Wasteland 2 tot en met zondag gratis speelbaar op Steam

Komend weekend is Wasteland 2: Director's Cut gratis speelbaar op Steam. Wasteland 2 is een ijzersterke RPG van ontwikkelaar InXile Entertainment en kwam in 2014 voor het eerst naar pc. Vorig jaar kwam de game in de vorm van de Director's Cut ook naar consoles.

Wasteland 2 is het vervolg op het originele Wasteland uit 1988, wat weer de voorloper is van de Fallout-games. De game heeft qua uiterlijk en gameplay dan ook veel weg van de eerste twee Fallout-games. 

Mocht je na het gratis weekend besluiten om de game te kopen dan is hij tevens in de aanbieding. De standaardversie zit op 20 euro en de 'digital deluxe'-uitvoering op 28 euro. Met beide versies krijg je het stokoude eerste deel er gratis bij.

Lees de uitgebreide FOK!-review van Wasteland 2: Director's Cut hier.

Voortbestaan Fortuna Sittard hoogst onzeker

Het lijkt erop dat met Fortuna Sittard er weer een ploeg uit het profvoetbal zal gaan verdwijnen. Volgens extern adviseur Paul van der Kraan is er nog steeds geen oplossing gevonden voor de financiële problemen van de Limburgse Jupiler Leagueclub en nadert de deadline om zekerheid te kunnen geven snel.

Van der Kraan: "We moeten uiterlijk vandaag (vrijdag 10 juni) het volledige bedrag bijeen hebben om het crediteurenakkoord mee te betalen. Maar dat akkoord valt duurder uit dan verwacht. Er is mogelijk een oplossing gevonden, maar het is onduidelijk of die op tijd gerealiseerd kan worden. Als uiterlijk in de loop van vrijdag hierover een akkoord is bereikt, dan ziet het er voor de club goed uit. Lukt dit niet, dan hebben we een levensgroot probleem."

Fortuna heeft van de KNVB tot komende woensdag de tijd gekregen om een sluitende begroting voor het komende seizoen in te leveren. Mocht dit niet lukken dan lijkt de licentie van de Limburgers ingetrokken te worden en stevenen ze af op een faillissement.

EK Vandaag - Vrijdag 10 juni

De voetballiefhebber heeft er al even op zitten wachten, de Nederland-fan iets minder, maar het is zover. Vandaag gaat dan toch echt het EK 2016 van start, in Frankrijk. Het gastland zal vandaag tegen Roemenië aftrappen.

Programma

Tijd Groep Thuis Uit Plaats
21.00 A Frankrijk Roemenië Saint-Denis

Frankrijk - Roemenië

Maar 1 wedstrijd vandaag om er een beetje in te komen. Als we de wereldranglijst mogen geloven een spannende wedstrijd tussen de nummer 17 en 22 van de wereld, maar wij weten wel beter. Frankrijk is een van de favorieten voor de eindoverwinning en heeft geen kind aan dit Roemeense elftal. Zelfs al is Frankrijk kapot van alle blessures, met toppers als Paul Pogba en Antoine Griezmann moet je dit voor eigen publiek toch kunnen klaren. Interessant wordt hoe Frankrijk precies alle personele problemen in de verdediging zal gaan opvangen, er zijn wel wat keuzes te maken.

Ondanks alle lovende woorden voor de Fransen mag er niet gezegd worden dat er een gunstige historie tegen de Roemenen is. De laatste vijf wedstrijden werden niet verloren en in Frankrijk verloren ze nog nooit van Roemenië, maar er werden van de laatste vijf er ook vier gelijkgespeeld en allemaal gingen ze ergens om. Het is dus nog niet zo simpel. Het lijkt er wel op dat voor een herhaling hiervan Roemenië op zijn best zal moeten zijn.

Wedstrijd van toen

De laatste keer dat een EK werd afgetrapt op 10 juni was nota bene toen het toernooi in ons eigen land was. Het was echter in België waar de aftrap werd genomen, de Rode Duivels behaalden hun (op dit moment) meest recente EK-overwinning in het Koning Boudewijnstadion. Een late goal in de eerste helft van Bart Goor en een vroege goal van Emile Mpenza in de tweede helft was de tegenstanders uit Zweden uiteindelijk te machtig. Uiteindelijk zouden beide landen uitgeschakeld worden in de eerste ronde.

Vijf arrestaties voor phishing

Vijf Ghanezen zijn in Amsterdam-Zuidoost aangehouden op verdenking van oplichting. Ze zouden phishing-mails hebben gestuurd en daarmee zeker 40.000 euro hebben buitgemaakt.

De politie arresteerde de drie hoofdverdachten, van 19, 22 en 23 jaar oud, woensdag in drie woningen in de hoofdstad. Ook twee Ghanese vrouwen (16 en 49 jaar) zijn opgepakt.

De politie kwam de verdachten op het spoor na een aangifte van twee Hagenaren in maart. Zij kregen een mailtje van de bank waarin werd gevraagd een rekening te betalen van ruim 800 euro. Als ze dat niet wilden, konden ze dat via een link kenbaar maken. Via de link kwamen ze bij een vragenlijst waarop ze persoonsgegevens moesten invullen. De Hagenaren vertrouwden het niet en sloegen alarm. Later bleek dat met de gegevens die anderen wel hadden achtergelaten, direct aanzienlijke bedragen online werden ingekocht.

Bij de arrestatie trof de politie onder meer valse creditcards, bankpassen, rijbewijzen en identiteitskaarten aan. Geen van deze passen was op naam van een van de verdachten.

De drie mannen worden vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. De vrouwen zijn na verhoor heengezonden. De politie onderzoekt wie er nog meer slachtoffer is geworden van deze praktijken.

Vijf arrestaties voor phishing
Vijf arrestaties voor phishing (Foto: BuzzT)

Minder jongeren hebben uitkering nodig

Jongeren hebben afgelopen halfjaar aanzienlijk minder werkloosheidsuitkeringen aangevraagd dan een jaar eerder. Vooral de ww-aanvragen vanuit de bouw en de zorg namen daarbij stevig af, meldde uitkeringsinstantie UWV vrijdag.

Het UWV verstrekte in de eerste zes maanden van dit jaar 50.150 nieuwe ww-uitkeringen aan jongeren tot 27 jaar. Dat was 12 procent minder dan in de eerste helft van 2015. In de bouw namen de aanvragen met 37 procent af, terwijl vanuit de zorg bijna een derde minder aanvragen binnenkwamen.

In de detailhandel, waar veel jongeren werken, zorgden de geruchtmakende grote faillissementen van de afgelopen maanden voor een toename van de uitkeringen. Ook in de sector vervoer en opslag raakten meer jongeren hun baan kwijt.

Hoogopgeleid
Aan het einde van het eerste kwartaal stonden bij het UWV 97.600 jongeren ingeschreven als werkzoekende. Bijna de helft daarvan is laagopgeleid en heeft geen startkwalificatie. 9 procent van de werkzoekende jongeren is hoogopgeleid. Eind maart werden 37.000 lopende ww-uitkeringen verstrekt aan jongeren.

Uit cijfers van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) bleek verder dat aantal vacatures voor personeel met een mbo-opleiding met 5 procent is afgenomen. Dit gold niet voor alle richtingen. In de sectoren orde en veiligheid, mobiliteit, de bouw en de zorg ontstond wel meer vraag naar mbo-personeel.

Het aantal mbo-studenten is dit schooljaar met ruim 475.000 nagenoeg even groot als een jaar eerder.

Minder jongeren hebben uitkering nodig
Minder jongeren hebben uitkering nodig (Foto: ANP)

Vloggers betasten meisjes

Nieuw dieptepunt in de wereld van de vloggers. Meisjes betasten en oplichten voor de views...

De kneuzen van het YouTube-kanaal 'Gewoon Doen' hadden iets grappigs bedacht, aan meisjes vragen of ze twee keer aan hun borsten mogen zitten in ruil voor tien euro. Voor veel sletjes misschien een goede deal, dus je kan het proberen natuurlijk.  Maar wanneer de dames ingaan op het voorstel wordt er niet twee keer betast maar een keer. Geen tientje dus...  It's a prank kill!

Nieuwe gameplay van Disney-achtige platformer Cuphead

Ontwikkelaar StudioMDHR heeft nieuwe gameplay getoond van hun run and gun platformer Cuphead. De game werd tijdens E3 van 2014 voor het eerst getoond en was toen slechts voor zo'n 40% voltooid.

De old-school ogende platformer met typische graphics die doen denken aan oudere Disney-tekenfilms staat in de planning voor release later dit jaar voor pc en Xbox One. Het lijkt een veelbelovende platformer te worden die elementen leent van games als Mario en kan ook in co-opmodus gespeeld worden met twee personen. De game won in 2015 al de 'Xbox One best of E3'-award.

Progressieve senator Warren steunt Clinton

Hillary Clinton heeft donderdag een zwaarwegende steunbetuiging uit de meest progressieve tak van haar Democratische Partij gekregen. Senator Elizabeth Warren sprak in een interview met MSNBC haar steun uit voor de presidentskandidaat.

"Ik ben klaar om mij in dit gevecht te mengen en mij een slag in de rondte te werken zodat Hillary Clinton de volgende president wordt van de Verenigde Staten en zeker te stellen dat Donald Trump nooit ook maar in de buurt van het Witte Huis komt", zei Warren.

De senator uit Massachusetts is een prominent figuur uit de linkervleugel van de partij waar ook Clintons rivaal Bernie Sanders toe behoort. Net als Sanders is Warren zeer kritisch op de financiële wereld. Toen Sanders nog in de race was, hield Warren zich op de vlakte.

Clinton kreeg donderdag ook al een steunbetuiging van huidig president Barack Obama.

Progressieve senator Warren steunt Clinton
Progressieve senator Warren steunt Clinton (Foto: ANP)

Na jaren daling nu meer kinderen naar opvang

Voor het eerst in drie jaar gaan er meer in plaats van minder kinderen naar de opvang. De Belastingdienst keerde vorig jaar voor 767.000 kinderen kinderopvangtoeslag uit. Dat is een stijging van 12.000 ten opzichte van 2014, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag. In topjaar 2011 gingen ruim 835.000 kinderen naar een kinderdagverblijf, gastouder of buitenschoolse opvang.

Peuters gaan het meest en langst naar de opvang. In 2015 ging meer dan de helft van de twee- en driejarige kinderen naar een kinderopvang, gemiddeld zeventien uur per week. Van de vijfjarige kinderen die al naar de basisschool gaan, gaat ongeveer een derde maar de buitenschoolse opvang of een gastouder. Dat gebeurt gemiddeld 8 acht uur per week volgens het CBS. Van de grote kinderen gaat zo'n één op de acht naar de opvang, zo'n zes uur per week.

De kosten voor de opvang waren afgelopen jaar voor 62 procent gedekt. De kosten waren in 2015 zo'n 5700 euro, 100 euro meer dan het jaar daarvoor na correctie voor inflatie. De toeslag bedroeg 3500 euro. Ter vergelijking: in 2008 vergoedde de toeslag gemiddeld nog 81 procent van de opvangkosten.

Na jaren daling nu meer kinderen naar opvang
Na jaren daling nu meer kinderen naar opvang (Foto: ANP)

TenneT wil eiland voor windstroom in Noordzee

Een kunstmatig eiland op de Doggersbank, midden in de Noordzee, moet de spil worden in een netwerk dat de omringende landen verbindt met een groot aantal windmolenparken op volle zee. Dat staat in een visie op de toekomstige infrastructuur voor duurzaam opgewekte elektriciteit die netbeheerder TenneT vrijdag heeft gepresenteerd.

Het eiland verdeelt niet alleen de stroom van de aangesloten windparken, maar moet ook een knooppunt gaan vormen tussen de stroommarkten van Nederland, Groot-Brittannië, Noorwegen, Duitsland en Denemarken. Dat zal volgens TenneT leiden tot lagere prijzen en een grotere leveringszekerheid.

Topman Mel Kroon van TenneT spreekt van een realistisch plan, dat de Europese doelstellingen op het gebied van terugdringing van de CO2-uitstoot 'haalbaar en betaalbaar' maakt. Daarvoor is wel nauwe samenwerking nodig tussen overheden, toezichthouders, energiebedrijven, netbeheerders en milieuorganisaties.

Ondiep
Het bouwen en aansluiten van windmolens op volle zee is fiks duurder dan dicht bij de kust, erkent TenneT. Op de Doggersbank is het water evenwel relatief ondiep. Dat drukt de kosten. Bovendien waait het vaak en hard in dat deel van de Noordzee.

Het gebruik van de Doggersbank voor windenergie is geen nieuw, maar wel een omstreden idee. De Britten bouwen op de enorme zandbank al aan een groot windmolenpark van vierhonderd turbines. Milieuorganisaties zijn kritisch omdat het een belangrijk natuurgebied betreft, de visserijsector vreest dat belangrijke visgronden verloren gaan.

TenneT wil eiland voor windstroom in Noordzee
TenneT wil eiland voor windstroom in Noordzee (Foto: ANP)

EK: Voorbeschouwing Groep F

Vanavond zal het EK beginnen en dus kijkt FOK!sport vooruit naar alle groepen op dit EK. Vandaag groep F, de groep waarin Portugal, Oostenrijk, IJsland en Hongarije het tegen elkaar op. Op papier niet de sterkste groep, maar er kan van alles gebeuren. Voor ons Nederlanders is het een groep met 4 ploegen met een recente historie.

Portugal

Portugal is misschien wel het sterkste voetballand wat nooit een eindtoernooi won, al hebben ze op dit moment niet de sterkste lichting. De Portugezen zullen het maar wat jammer vinden dat Nederland niet deelneemt, want tussen 2000 en 2006 speelden de beide landen 4x tegen elkaar en haalde Nederland maar 1 punt, waardoor Nederland het WK in 2002 miste en uitgeschakeld werd in de finalerondes in 2004 en 2006. Ook in 2012 verloor Nederland van Portugal in de groepsfase.

Portugal heeft toch geen verrassend sterke EK-historie. In 2004 werd de finale bereikt, maar verloor het land als gastland 2x van Griekenland. In 1984 en 2000 werd de halve finale bereikt. Portugal kende een sterke kwalificatie: Alleen de thuiswedstrijd tegen Albanië werd verloren en van Denemarken, Servië en Armenië werden beide wedstrijden gewonnen. Sterspeler Cristiano Ronaldo scoorde daarbij 5 keer en lijkt de belangrijkste man te gaan worden als het aankomt op doelpunten. Nani is er ook nog altijd bij, net als bijvoorbeeld Fabio Coentrao. Interessant is dat ook Renato Sanches mee mag. De kersverse speler van Bayern Munchen heeft maar 2 interlands achter zijn naam, maar wordt wel gezien als de opvolger van CR7. Misschien zit er voor hem een rol naast Ronaldo in zoals hij deze zelf had naast Figo in 2004.

Oostenrijk

Oostenrijk is geen grote bekende op het EK. De hoogtijdagen van het land zijn van voordat het EK er was, op het WK van 1934 en 1954 toen ze respectievelijk vierde en derde werden op het WK. In 2008 deed het land zonder succes mee op het EK, maar sindsdien is er veel veranderd. In de kwalificatie werd dit duidelijk, Oostenrijk wist 9 keer te winnen in een groep met Rusland, Montenegro en Zweden en alleen tegen de Zweden thuis werd het gelijk. Echter, tegen het niet gekwalificeerde Nederland ging het recentelijk minder goed.

In de zogenoemde uitzwaaiwedstrijd had Oostenrijk weinig in de pap te brokkelen tegen de mannen onder leiding van Danny Blind, en ook eerder in de oefencampagne ging het al mis. Sterspeler David Alaba, toch niet de minste, beging een knullige fout tegen het altijd lastige Malta. De goals zullen moeten komen van een oude bekende. Spits Marc Janko, ooit bij het nu wellicht gedegradeerde Twente de topschutter, nu speelt hij bij FC Basel.

 

IJsland

Het altijd sterke IJsland is ook een ware plaag gebleken voor Nederland in de kwalificatie voor dit EK. Twee keer was het land, met minder inwoners dan Utrecht, te sterk voor de Nederlandse equipe. De coach Lars Lagerbäck heeft zo het kleine land voor het eerst naar een eindtoernooi weten te leiden. Het is het land met het minste inwoners ooit op een EK, ongeveer 6.5 keer zo weinig als haar voorganger Letland.

In de kwalificatie ging overigens niet alles even goed. Kazachstan en Letland werden thuis niet verslagen en in Turkije en Tsjechie werd eenmaal verloren, maar thuis waren ze goed tegen de toppers en uit goed tegen de kleintjes. En waar Nederland bij hoort, dat laten we bij dezen in het midden. Belangrijke spelers zijn Gyafi Sigurdsson, die Nederland tweemaal wist te verschalken met drie goals en Kolbeinn Sigthorsson, de oud-spits van Ajax. Interessante spelers zijn ook Eidur Gudjohnsen, de oude rot die dus toch nog een eindtoernooi mag meemaken en Hjortur Hermansson, het jeugdtalent van PSV die in Zweden een sterk seizoen doormaakte. Een team dat nog best kan verrassen.


IJsland hoopt op mogelijke stunts in een niet al te zware groep - Pro Shots/Digitalsport

Hongarije

Interessant in deze groep is dat naast Oostenrijk, ook Hongarije er bij zit, een goed recept voor een mooie burenruzie. Hongarije is een land met een rijke voetbalhistorie, noem de naam Ferenç Puskas en iedereen heeft er een fantastisch beeld bij. Helaas heeft het land de status van 'beste team ooit', zoals ze dat op het nipt verloren WK in 1954 hadden, al lang niet meer. In plaats daarvan was het recentelijk de favoriete schiettent van het Nederlands elftal. De laatste 6 ontmoetingen eindigden in 7-1, 6-1, 4-0, 5-3, 4-1 en 8-1, allen in het voordeel van Nederland. Om het in contrast te zetten: De laatste 6 ontmoetingen tegen San Marino scoorde Nederland maar 5 doelpunten meer.

Desalniettemin is het de Hongaren wel gelukt om voor het eerst sinds 1986 op een eindtoernooi te staan en na 1964 en 1972 weer op het EK van de partij te zijn. De groep met Griekenland, Roemenie, Noord-Ierland, Finland en Faroer was geen lastige en met 4 overwinningen, 4 gelijke spelen en 2 verliespartijen werden ze derde. Over twee wedstrijden werd vervolgens Noorwegen verslagen. Zoltan Gera en Balasz Dzsudszak zijn de twee belangrijkste spelers van de Hongaren, maar de jonge Laszlo Kleinheisler is ook een speler om naar uit te kijken.

Speelschema

14-06-16 18:00 Oostenrijk - Hongarije
14-06-16 21:00 Portugal - IJsland
18-06-16 18:00 IJsland - Hongarije
18-06-16 21:00 Portugal - Oostenrijk
22-06-16 18:00 Oostenrijk - IJsland
22-06-16 18:00 Hongarije - Portugal 

Fiat trekt 'seksistische' handboekjes terug

Fiat trekt in Argentinië een handboek voor een van de autotypes terug, na scherpe kritiek van vrouwengroepen dat daarin seksistische teksten zouden staan. Zo worden vrouwen consequent neergezet als co-piloot, omdat de man de bestuurder zou moeten zijn en "de plek van het alfamannetje" moet innemen.

"Als de rok van een vrouw te kort is, raden we aan dat ze achterin gaat zitten zodat we onze concentratie niet verliezen. Als haar rok niet zo kort is maar je hand nogal eens gaat dwalen, kan ze ook beter achterin zitten", adviseert het boekje. Vrouwen die 'co-piloot' willen worden, moeten "tenminste mooie benen hebben", citeert de Britse krant The Guardian.

Vrouwengroeperingen reageerden gebeten op het boekje, vlak nadat ze massaal de straat op waren gegaan om te protesteren tegen geweld tegen vrouwen. De Argentijnse tak van Fiat stelde op Twitter dat de autofabrikant betreurt dat het handboek dat effect had en dat het niet respectloos bedoeld was.

Fiat trekt 'seksistische' handboekjes terug
Fiat trekt 'seksistische' handboekjes terug (Foto: BuzzO)

Update voor Pokkén Tournament onderweg

Fighter Pokkén Tournament krijgt deze maand nog een update. Op 15 juni aanstaande krijgt de game een update die diverse balanseupdates doorvoert voor veel van de Pokémon. Men verwacht echter dat dit niet alles is.

De datum, 15 juni, komt namelijk overeen met de tweede dag van Nintendo op E3. Door deze toevallige samenkomst verwachten veel mensen dat er op 14 juni, de eerste dag, DLC wordt aangekondigd voor de game. Of dit echt zo is en in welke vorm is uiteraard nog afwachten.

De balansupdates bevatten in ieder geval de volgende Pokémon: Lucario, Pikachu, Machamp, Gardevoir, Weavile, Suicune, Charizard, Gengar, Blaziken, Pikachu Libre, Sceptile, Chandelure, Braixen, Garchomp, Mewtwo en Shadow Mewtwo. Ook sommige Support-Pokémon worden aangepakt, namelijk: Snivy, Croagunk, Magneton, Quagsire, Diglett, Yveltal, Latios en Cresselia.

We zullen hopelijk 14 juni om 18:00 meer te weten komen.

Pokkén Tournament (Foto: Nintendo)

Mexico door naar kwartfinales Copa

Mexico is er in geslaagd om zich de plaatsen voor de kwartfinales van de Copa América. De Mexicanen wonnen donderdagnacht met 2-0 van Jamaica.

Het waren Javier Hernández en Oribe Peralta die scoorden tegen de Jamaicanen, waardoor Mexico feest kon vieren wegens het bereiken van de volgende ronde. Dat terwijl er nog een wedstrijd is te spelen in de groepsfase van het toernooi in de Verenigde Staten.

Naast Mexico is ook Venezuela verrassend een ronde verder, met eveneens zes punten. Venezuela won met 1-0 van Uruguay en schakelde daardoor een titelkandidaat verrassend uit. Er is nog een duel in de groepsfase te spelen voor de landen; Mexico speelt nog tegen Venezuela om de groepswinst, Uruguay en Jamaica willen de pijn verzachten.

Uruguay klaar op Copa na tweede nederlaag, Suárez boos

Uruguay is nu al uitgeschakeld op de Copa América. De ploeg verloor vannacht met 1-0 van het kleinere Venezuela en daarom is het nu al klaar.

De Uruguayanen traden aan zonder sterspeler Luis Suárez, die vooral boos moest toekijken hoe zijn ploeg werd uitgeschakeld tijdens de honderdste editie van de Copa, ditmaal georganiseerd in de Verenigde Staten. De aanvaller had tien minuten voor tijd een woedeuitbarsting, omdat hij niet mocht invallen van bondscoach Oscar Tabárez.

Van het veel minder geachte Venezuela werd vannacht verloren, terwijl Uruguay toch wel werd gezien als een van de outsiders voor de titel. Het was Venezuela dat won, dankzij een weergaloos doelpunt. Alejandro Guerra schoot de bal net voorbij de middenlijn richting doel, daar hij Fernando Muslera veel te ver voor zijn doel zag staan.

Guerra's schot bleek net niet afdoende, want de bal ging via de lat het doel niet in. Maar Muslera werd vervolgens alsnog geklopt doordat Salomon Rondón de rebound wist te benutten. Venezuela is nu door met zes punten.

Luis Suárez is boos. (Bron: YouTube)

Definitief cao-akkoord bij PostNL

PostNL heeft met de bonden een definitief cao-akkoord bereikt. De partijen waren er in april al uit maar nu hebben ook de vakbondsleden ingestemd met de gemaakte afspraken, meldde het postbedrijf vrijdag.

Medewerkers van PostNL krijgen in de periode tot en met maart volgend jaar drie loonsverhogingen van elk 0,5 procent. De eerste geldt met terugwerkende kracht sinds januari dit jaar. De toeslag voor werk op onregelmatige tijden wordt dit jaar afgebouwd, in ruil voor een eenmalige compensatie.

De cao van PostNL geldt voor vrijwel alle medewerkers die werken bij de onderdelen Pakketten, Mail in Nederland en op het hoofdkantoor van het bedrijf. Ook met het personeel dat op zaterdag de post rondbrengt zijn nieuwe afspraken gemaakt.

Definitief cao-akkoord bij PostNL
Definitief cao-akkoord bij PostNL (Foto: ANP)

Lionel Richie probeert te overleven

Lionel Richie kan het moeilijk verkroppen dat bevriende beroemdheden als Prince, David Bowie en Muhammad Ali sterfelijk blijken te zijn. Vooral het feit dat het om generatiegenoten gaat, drukt hem met de neus op de feiten.

De 66-jarige zanger is naar eigen zeggen nog 'niet klaar' voor de dood van artiesten uit zijn tijd. "Elke keer als het gebeurt, gebruik ik het als een wake-up call om vooral door te gaan met leven. Wat ik ook van plan was om te doen, ik kan het maar beter snel doen", aldus Lionel tegen The Mirror. "Er is geen garantie voor een volgende maand of een volgend jaar."

Vooral de dood van Prince kan Lionel maar moeilijk verwerken. "Daar was ik niet klaar voor. Gelukkig hebben we zijn muziek nog, maar liever had ik hem hier persoonlijk bij me gehad."

Om nog langer mee te gaan dan vandaag, let Lionel tegenwoordig extra op zijn gezondheid. De zanger, die zondag op Pinkpop staat, probeert dan ook zijn lichaam in perfecte conditie te houden voor zijn optredens. "Op die manier probeer ik te overleven."

Lionel Richie probeert te overleven
Lionel Richie probeert te overleven (Foto: BuzzE)

Torment: Tides of Numenera wederom uitgesteld

Weer een Kickstarter-project waar donateurs niet blij mee zullen zijn. Torment: Tides of Numenera is wederom uitgesteld. De game zou oorspronkelijk in 2015 het licht moeten zien, werd uitgesteld tot 2016 en zal nu (hopelijk) verschijnen in het eerste kwartaal van 2017.

De ontwikkelaar geeft aan dat de game qua content compleet is, je kunt de game dus van A tot Z compleet uitspelen, maar er is nog meer tijd nodig om de game te perfectioneren en de localisatie van de game te regelen. Hiervoor gaan de ontwikkelaar samenwerken met een zekere uitgever, maar welke dit is, is nog geheim.

Torment: Tides of Numenera is een RPG die meer dan één miljoen werelden kent. De game is in ontwikkeling voor pc.

Valentino Rossi rijdt virtueel in Assen

Milestone heeft een nieuwe trailer voor Valentino Rossi The Game uitgegeven. De racegame komt 16 juni uit voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Valentino Rossi The Game bevat alle coureurs, teams en tracks van 2016 MotoGP. Met een beetje geschiedenis bevat het ook de 500cc, 250cc en 125cc motoren, en de met minder elektronisce hulpjes uitgeruste motoren. Wij Hollanders mogen ook op het circuit van Assen rijden.

Eerste gameplay voor Conan Exiles

E3 nadert en zoals gebruikelijk zien we al erg veel footage voor de daadwerkelijke beurs begint. Voor Conan Exiles is dit niet anders. Deze game heeft de eerste gameplaytrailer gekregen, waarin we meer zien van de setting.

Let wel: het betreft pre-alpha gameplay, de ontwikkeling is dus nog lang niet klaar. Hoe dan ook, we kunnen wel zien wat we kunnen verwachten: bruut geweld en veel zand. De game komt op 13 september beschikbaar op Steam via Early Access.

Naakte vrouwen in strijd tegen IS

Anonymous heeft een briljante en doeltreffende manier gevonden om te strijden tegen IS. De hackers zetten namelijk blote wijven in.

De moslimextremisten verspreiden hun haatboodschappen massaal via social media. Duizenden volgers verlekkeren zich aan brute onthoofdingen, verkrachtingen en het in brand steken van 'ongelovigen'. InshAllah!

Anonymous heeft nu besloten de luis in de pels te zijn van deze jihadisten. Ze hebben namelijk duizenden nepprofielen aangemaakt met blote vrouwen. Deze nepaccounts volgen dan weer IS-twitterkanalen als Umm SayfuLlah, Abou BalqîsAbu-Suhayl en nog veel meer gezellige theekransjes.

Omdat deze nepprofielen naakte dames als profiel- en omslagfoto hebben, worden de moslimfundamentalisten automatisch geconfronteerd met vrouwelijk naakt. En omdat deze honderden fake accounts zelf geen berichten plaatsen, kunnen ze niet worden gemarkeerd als spam. Er is dus niets dat IS hier tegen kan doen.

Een van de twitteraccounts is een Franstalige. Hierop werd enige tijd geleden een onthoofdingsvideo met enthousiasme ontvangen. Dankzij het hackerscollectief ging dit account in korte tijd van vijftig naar ruim 800 volgers.

Overigens is dit niet de eerste actie van Anonymous tegen IS. Eerder maakten ze al reclame voor Viagra via de officiële website van de terreurorganisatie.

Hieronder enkele screendumps van de twitteraccounts. Ter leering ende vermaeck.

Twittervrouwen
Twittervrouwen
Twittervrouwen

Terschelling weer toneel voor Oerol

Theater- en muziekliefhebbers kunnen vanaf vrijdag weer terecht op Terschelling voor het jaarlijkse festival Oerol. Het Waddeneiland is de komende tien dagen weer het toneel van theater, dans, straattheater, beeldende kunst en muziek. Oerol bestaat 35 jaar en telt dit keer ruim negentig muziekacts, en 35 theatervoorstellingen, waarvan er 24 in première gaan.

De voorstellingen zijn veelal te vinden op bijzondere locaties, zoals in de duinen, in het bos, in een schuur of gewoon op straat. Bijzonder is de deelname van Rederij Lampedusa, een project van Teun Castelein. Met deze voormalige vluchtelingenboot kunnen bezoekers de oversteek maken van het vasteland naar Terschelling. De bemanning bestaat uit Nederlanders, Syriërs, Eritreeërs en Ethiopiërs, onder wie ook mensen die hun thuisland zijn ontvlucht. Een andere bijzondere act is de dansvoorstelling NIDO/Rizoma van Compañia Sharon Fridman, die om 05.00 uur 's ochtends te zien is bij zonsopgang.

Verder zijn er voorstellingen en optredens van onder anderen Nynke Laverman, Orkater, Ro Theater, Jungle By Night en Fresku.

Terschelling weer toneel voor Oerol
Terschelling weer toneel voor Oerol (Foto: ANP)

Gibson maakt sequel Passion of the Christ

Mel Gibson werkt aan een vervolg op zijn film The Passion of the Christ uit 2004. De film zal gaan over de wederopstanding van Jezus Christus.

Scriptschrijver Randall Wallace heeft de plannen donderdag bevestigd aan The Hollywood Reporter. Er gaan al jaren geruchten over een vervolg op de film. Vorige maand voerde Gibson die toen hij bij een screening op een universiteit liet weten interesse te hebben in een tweede Passion. Hij vertelde daarbij niets over de concrete plannen. Zijn scriptschrijver gaf donderdag aan dat de grote vraag uit de christelijke gemeenschap een belangrijke factor was in het besluit een sequel te maken.

The Passion of the Christ kreeg in 2004 naast veel lof over de filmische aspecten van de productie, ook de nodige kritiek. Die ging vooral over het expliciete geweld in de film. Ook werd Gibson beschuldigd van antisemitisme. De Braveheart-acteur financierde de film zelf. De productie kostte 30 miljoen dollar, de film leverde wereldwijd 612 miljoen dollar op. Het is daarmee de meest winstgevende film die niet door een grote studio is uitgebracht ooit.

Gibson maakt sequel Passion Of The Christ
Gibson maakt sequel Passion Of The Christ (Foto: BuzzE)

Twitchtroll $50.000 armer

Een 18-jarige internettroll krijgt $50.000 die hij als 'geintje' doneerde aan een aantal Twitch streamers niet terug van Paypal. De jongen doneerde grote sommen geld aan de streamers in de hoop dat ze het zouden uitgeven voordat de 30 dagen termijn voor teruggave was verstreken.

De 18-jarige troll doneerder geld aan Twitch gebruikers die live aan het streamen waren. Hij probeerde de bedragen vervolgens 30 dagen later terug te claimen via Paypal, in de hoop dat de streamers (een deel van) het geld zouden hebben uitgegeven en zo in de financiële problemen zouden komen.

Paypal weigert echter het geld terug te storten om dat het hier om donaties gaat. Donaties zijn via Paypal niet terug te draaien. Volgens een tweet die inmiddels verwijderd is blijkt dat de jongen de $50.000 doneerde via de credit cards van zijn ouders.

'Homofobe' agente in zaak-Heard is lesbisch

Uitspraken die de ex van Amber Heard eerder deze week deed over de arrestatie van de actrice in 2009, lijken geen hout te snijden.

Volgens Tasya van Ree hadden Amber en zij destijds slechts een klein ruzie op het vliegveld van Seattle. Dat Amber daarop werd gearresteerd voor geweldpleging, lag volgens de fotografe dan ook aan de 'homofobe' en 'vrouwonvriendelijke' agenten die haar oppakten.

TMZ schrijft donderdag echter dat de politieagent in kwestie niet alleen een vrouw is, maar ook lesbisch. Deze Beverly Leonard is volgens de site dan ook uiterst verontwaardigd over de beschuldigingen aan haar adres.

De arrestatie van Amber kwam afgelopen week naar boven nu de actrice haar echtgenoot Johnny Depp beschuldigt van huiselijk geweld.

'Homofobe' agente in zaak-Heard is lesbisch
'Homofobe' agente in zaak-Heard is lesbisch (Foto: BuzzE)

Onbedoeld schot 'geen gebrek aan training'

Marechaussees hebben het afgelopen jaar tientallen keren per ongeluk een schot gelost doordat ze de veiligheidsprocedures voor het wapengebruik niet goed naleefden. Dat blijkt uit statistieken van het ministerie van Defensie.

Het gaat geregeld mis in de zogeheten laad- en ontlaadbakken op bijvoorbeeld Schiphol. Die zijn bedoeld om een kogel op te vangen als een wapen per ongeluk afgaat. Marechaussees die dagelijks een wapen dragen moeten vaak laden en ontladen.

In 2015 en de eerste twee maanden van dit jaar kwam er in totaal 68 keer een kogel in de bakken terecht. Liefst 55 keer speelde het niet naleven van de veiligheidsprocedures tijdens het laden en ontladen een rol. Defensie heeft vaker informatie vrijgegeven over het aantal onbedoelde schoten, maar niet over de oorzaken.

Opleiding
"De incidenten laten zien hoe belangrijk veiligheidsbewustzijn is en dat we daaraan moeten blijven werken. Defensie hanteert strikte veiligheidsmaatregelen in het omgaan met wapens. Elk incident wordt onderzocht en indien nodig worden maatregelen getroffen", laat Defensie weten. Het ministerie stelt dat de incidenten niets te maken hebben met munitietekorten of opleiding.

Advocaat Sébas Diekstra, oud-teamcommandant bij de marechaussee, ziet dat anders. "Er wordt nog altijd te weinig getraind op veiligheidsprocedures met dienstwapens. Het aantal incidenten is al jaren onverminderd hoog. Maatregelen zijn nodig, voordat het mogelijk iemand nog een keer het leven kost."

Missies
Diekstra verdedigde in 2014 een marechaussee die op Schiphol per ongeluk iemand had neergeschoten. Ze had niet gecontroleerd of het pistool leeg was.

Bij de marechaussee klonk de afgelopen tijd ook weleens een schot in de wapenkamer en tijdens het wapenonderhoud. Bij andere legeronderdelen ging sinds begin vorig jaar 25 keer onbedoeld een wapen af. Relatief vaak gebeurde dat tijdens de buitenlandse missies in Irak (zeven keer), Mali (acht keer) en Afghanistan (drie keer).

In Irak raakte begin 2015 een Koerdische Peshmerga-soldaat gewond door een onbedoeld schot op de trainingslocatie Atrush. Uit de nieuwe informatie blijkt dat het in 2015 in totaal vier keer is gebeurd in Atrush dat per ongeluk een wapen afging.

Onbedoeld schot 'geen gebrek aan training'
Onbedoeld schot 'geen gebrek aan training' (Foto: ANP)

Luchthaven Brussel zonder stroom

Op de Brusselse luchthaven Zaventem is vrijdag de stroom voor een deel uitgevallen. Dat meldden Belgische media. Door de storing kunnen passagiers niet inchecken.

Bij de grenscontroles zijn de systemen ook uitgevallen. De oorzaak van de stroomuitval is nog niet gevonden. Voor het landen en opstijgen zijn er geen problemen omdat daar met een eigen systeem wordt gewerkt. De luchthaven houdt rekening met vertragingen tijdens de ochtend, aldus een woordvoerster.

Luchthaven Brussel zonder stroom
Luchthaven Brussel zonder stroom (Foto: ANP)

Trippen op Harmonix Music VR

Harmonix is bezig met Harmonix Music VR, een PlayStation VR-game waarin we de muziek eens op een andere manier kunnen beleven.

Harmonix Music VR werkt met elk nummer in je PlayStation 4-bibliotheek. Ook kun je nummers op een USB-stick afspelen op de console en dus in de game.Er zijn vier unieke werelden om te 'ervaren':  zo ben je op een maf dansfeest, of ga je naar 3D dat reageert op de muziek en er is zelfs een buitenaardse strand. De vierde wereld willen ze nog niet spoileren.

Het spel zelf heeft zeventien nummers, waaronder nummers uit hun eerdere game Amplitude.

Filmversie Battlestar Galactica in de maak

Battlestar Galactica komt terug. Universal Pictures is bezig een filmversie te ontwikkelen van de tv-serie, die in 1978 voor het eerst te zien was, maar recentelijker, sinds 2003, nieuwe fans maakte.

Volgens Entertainment Weekly zal Lisa Joy, die betrokken is bij Westworld, een op een film gebaseerde tv-serie voor HBO, een scenario voor de film schrijven. Een regisseur is nog niet bekend, net als mogelijke castleden.

Battlestar Galactica keerde in 2003 terug in de vorm van een miniserie die diende als reboot voor het verhaal tussen de strijd tussen de mensheid en een kunstmatig intelligente cybernetische levensvorm, de Cylons. Na de miniserie volgden van 2004 tot 2009 een prijswinnende tv-serie, waarin een groep overlevenden op zoek was naar de mythische thuisplaneet van de mensheid, genaamd Aarde. Na afloop van de serie kreeg een prequel-serie, over het ontstaan van de Cylons, nog een kans, maar deze serie, Caprica, overleefde het eerste seizoen niet.

Het is nog niet bekend wanneer de film in de bioscoop zou moeten verschijnen.

De cast van de 2003-versie van Battlestar Galactica
De cast van de 2003-versie van Battlestar Galactica

Atelier Sophie is open

Koei Tecmo heeft vandaag Atelier Sophie : The Alchemist Of The Mysterious Book uitgebracht en daarmee ook een launchtrailer. Deze RPG is de eerste PlayStation 4-game voor de franchise. 

In Atelier Sophie: the Alchemist of the Mysterious Book moet de speler letten op twee elementen die je missies en materiaalzoektocht beinvloeden: tijd en het weer. De tijd en het weer hebben invloed op welke monsters en materialen verschijnen. Je hebt ook last van moeheid tijdens het vechten. Als je al te lang avonturiert worden je aanvallen minder sterk. Door te rusten in je atelier hef je dat weer op.

Het verhaal gaat over Sophie, een jonge alchemiste die ontdekt dat ze een boek bezit dat een ziel heeft. Dit boek herbergt alle geheimen van de alchemie en wordt haar mentor. Door haar alchemie te verbeteren leert ze langzaam de vergeten herinneringen van het boek los te krijgen en zo het verhaal over de origine van haar mentor te leren kennen.

Atelier Sophie : The Alchemist Of The Mysterious Book komt 10 juni uit op PlayStation 4.

Arrestatie in onderzoek moord Wiels

In het onderzoek naar de moord op de Curaçaose politicus Helmin Wiels is in Nederland een verdachte opgepakt. Dat gebeurde op verzoek van justitie op het Carïbische eiland. "Er heeft een aanhouding plaatsgevonden. Deze persoon moet de komende dagen verhoord gaan worden", zei een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Willemstad donderdag tegen het Caribisch Netwerk van omroep NTR.

De identiteit van de verdachte blijft vooralsnog geheim. "Om te voorkomen dat het onderzoek wordt verstoord", aldus de zegsman in een gesprek dat te beluisteren is op de website van het Caribisch Netwerk. Hij kon ook nog niet zeggen of de verdachte zal worden overgebracht naar het eiland.

Wiels werd op 5 mei 2013 doodgeschoten op het strand van Marie Pampoen op Curaçao. Hij was de leider van de toen grootste politieke partij, Pueblo Soberano (Souverein Volk). Schutter Elvis K. werd voor deze en twee andere moorden veroordeeld tot levenslang. De opdrachtgevers zijn nog niet vervolgd.

Arrestatie in onderzoek moord Wiels
Arrestatie in onderzoek moord Wiels (Foto: ANP)

Vrouw wilde China aan drone VS helpen

Een Amerikaanse jury heeft donderdag een vrouw schuldig bevonden aan samenzwering om illegaal militaire technologie naar China te exporteren. De 45-jarige Wenxia Man zou hebben geprobeerd een geavanceerde militaire drone en straalmotoren die worden gebruikt in gevechtsvliegtuigen, waaronder de F-35 (JSF), de hypermoderne F-22 en de F-16, naar China te verschepen.

De vrouw uit San Diego kan voor het maken van de plannen maximaal twintig jaar celstraf krijgen, meldde het Amerikaanse ministerie van Justitie. De rechter bepaalt in augustus de strafmaat.

Wenxia Man uit San Diego praatte in gesprek met een undercoveragent haar mond voorbij. De vrouw vertelde dat ze samenwerkte met een spion van het Chinese leger die zich bezighoudt met het kopiëren van militaire technologie van andere landen. Los van de motoren probeerde de vrouw specificaties in handen te krijgen.

Vrouw wilde China aan drone VS helpen
Vrouw wilde China aan drone VS helpen (Foto: ANP)

Ciske de Rat krijgt na musical ook wandeling

Het jongetje Ciske de Rat, bekend van de boeken van schrijver Piet Bakker, krijgt zijn eigen wandeling. Wandelgids Daan Bartels neemt liefhebbers mee langs belangrijke plekken in Amsterdam waar beide films over het straatschoffie zijn opgenomen.

De wandelingen gaan in het najaar van start, als een tweede versie van de musical in première gaat. Dat heeft Bartels donderdag bekendgemaakt.

De boeken van Ciske de Rat werden twee maal verfilmd, in 1955 en 1984. De eerste versie trok 2,5 miljoen bezoekers, de tweede 1,5 miljoen. In de jaren tachtig-versie werd de hoofdrol vertolkt door Danny de Munk, die nu ook weer in de musicalversie te zien is.

Cultuurgoed
"Het verhaal van Ciske de Rat is Nederlands cultuurgoed", stelt Bartels. "Bijna iedereen kent het. Beide films zijn in Amsterdam opgenomen en de locaties in de binnenstad en de Czaar Peterbuurt zijn nog altijd herkenbaar." Zo komen de deelnemers aan de wandeltocht langs de 'woonhuizen' van Ciske, het winkeltje van tante Jans en de school waar Cis les kreeg van meester Bruis.

De tochten vinden plaats met toestemming en medewerking van de uitgeverij van de boeken. Kaarten voor de Ciske-wandeling zijn via de website hetlied.nl te bestellen. Eerder organiseerde Bartels ook wandelingen rond de levensverhalen van Ramses Shaffy, Wim Sonneveld en Annie M.G. Schmidt.

Ciske de Rat krijgt na musical ook wandeling
Ciske de Rat krijgt na musical ook wandeling (Foto: BuzzE)

FOK! Wat een weer: na zonneschijn komt regen

Vandaag komt er in de middag meer bewolking aanzetten, de ochtend is nog vrij zonnig. De opkomende bewolking kan helaas ook gepaard gaan met lichte regenval, met name in het noorden. De temperaturen liggen ver uit elkaar vandaag: 16 graden in het noorden en 23 graden in het zuiden. De wind komt uit het noordwesten en is zwak tot matig van kracht. In de avond draait hij naar het noordoosten. 

Zon op 05:20
Zon onder 21:59
Zonkracht

6 / 3

Rewimo en qltel keken tegen een strakblauwe lucht aan, en tegen de bouw van een windmolen pal achter hun huis. Daar gaat het uitzicht ... 

Bouw van een windmolen (Foto: qltel)
Bouw van een windmolen (Foto: qltel)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag
1610 De eerste Nederlandse kolonisten vestigden zich op het eiland Manhattan.
1829 De eerste 'Boat Race' tussen de universtiteiten Cambridge en Oxford vond plaats.
1865 De wereldpremière van de opera Tristan en Isolde vond plaats in het Nationaltheater in München. 
1943 László Bíró verkreeg octrooi op de balpen
2003 De Mars Rover 'Spirit' werd gelanceerd. 


Time-lapse van de Spirit op Mars

Pinkpop begint met de Peppers en Major Lazer

Het is weer tijd voor Pinkpop. De eerste dag van de 47e editie van het driedaagse muziekfestival begint vrijdag met optredens van onder anderen The Common Linnets, de Staat, Years & Years, Bastille, James Bay en Major Lazer. Red Hot Chili Peppers sluit de dag af op het hoofdpodium.

Pinkpop is eigenlijk met Pinksteren, maar aangezien dat dit jaar wederom vroeg viel, week de organisatie uit naar een weekend in juni. Het is de vijfde keer dat dit gebeurt.

De rest van het weekend staan er nog optredens gepland van onder anderen Doe Maar, Rammstein, Lianna La Havas, Lionel Richie, Balthazar, Tom Odell en Douwe Bob. Ex-Beatle Paul McCartney sluit het festival zondag af.

Pinkpop is nog niet volledig uitverkocht. Hoewel de kaartverkoop volgens de organisatie in februari storm liep, zijn er daags voor het festival toch nog tickets te koop. Alleen de dagkaarten voor de zondag zijn uitverkocht.

FOK! zal ook aanwezig zijn op Pinkpop! De recensie zal vanaf maandag op de Frontpage te lezen zijn.

Pinkpop begint met de Peppers en Major Lazer
Pinkpop begint met de Peppers en Major Lazer (Foto: ANP)

Mogelijk weer wrakstukken MH370 gevonden

Een Amerikaan heeft aan de kust van Madagaskar wrakstukken aangetroffen die vermoedelijk afkomstig zijn van het vliegtuig van Malaysia Airlines met vluchtnummer MH370 dat in 2014 van de radar verdween. Blaine Gibson, die speciaal op zoek is naar resten van het toestel, deed de vondst, meldde de BBC donderdag. De man trof eerder al wrakstukken aan in Mozambique.

Een Britse technicus die lid is van een gezelschap dat de verdwijning van het toestel onderzoekt, zei tegen de BBC voor 99,9 procent zeker te weten dat een van de gevonden brokstukken afkomstig is van een stoel van het toestel.

Mogelijk weer wrakstukken MH370 gevonden
Mogelijk weer wrakstukken MH370 gevonden (Foto: ANP)

Festival Classique nu in Scheveningen

Na negen jaar in het hart van Den Haag is het Festival Classique dit jaar verhuisd naar Scheveningen. Van vrijdag 10 tot en met zondag 19 juni viert het festival voor klassieke muziek zijn tienjarig bestaan met meer dan honderd voorstellingen en concerten in de badplaats, onder meer in het Kurhaus en op de Pier. De editie vorig jaar, op en rond de Haagse Hofvijver, trok 37.000 bezoekers.

Op het programma staat bijvoorbeeld het Residentie Orkest met de voorstelling Urban Jungle, met werken van Bernstein, Barber en Saint-Saëns. De voorstelling Opera by the Sea brengt hoogtepunten uit onder meer De Vliegende Hollander, De Parelvissers en Madame Butterfly. Voor kinderen is er het Haags Kindergala.

De NTR is de nieuwe mediapartner van Festival Classique. Zaterdagavond 11 juni is er een live-uitzending vanuit het Kurhaus onder de titel Podium aan Zee, met muziek, maar ook buitenoptredens op de Pier met dansers en acteurs.

 

Wat een prachtig samenspel van Joachim Eijlander en Besim Hoti op de Pier! Vooropnames van de @omroepntr uitzending @depierscheveningen #scheveningen

Een video die is geplaatst door Festival Classique (@festivalclassique) op9 Jun 2016 om 10:21 PDT

Festival Classique nu in Scheveningen
Festival Classique nu in Scheveningen (Foto: ANP)

Vonnis in moordzaken Kralingse Bos

De rechtbank In Rotterdam wijst vrijdag vonnis in de strafzaak over de moord op twee mannen in 1993 in het Kralingse Bos in Rotterdam. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste voor deze moorden twee weken geleden twintig jaar cel tegen een 47-jarige man uit Wateringen.

Hij heeft volgens het OM in juni 1993 de 56-jarige Theo van Lente gedood en in september van dat jaar de 47-jarige Hans Kaptein. Hun auto's werden gestolen. Destijds leidde de zaak niet tot een oplossing, maar een paar jaar geleden pakte het coldcaseteam van de politie de draad weer op. Op basis van DNA-onderzoek werd de verdachte vorig jaar alsnog aangehouden.

Eerst legde de verdachte bekennende verklaringen af, maar tegen de rechter zei hij dat hij niets met de zaak te maken heeft.

Vonnis in moordzaken Kralingse Bos
Vonnis in moordzaken Kralingse Bos (Foto: ANP)

JSF publiekstrekker op Luchtmachtdagen

De Koninklijke Luchtmacht houdt vrijdag en zaterdag open huis, en wel op de Vliegbasis Leeuwarden. Ook het nieuwe gevechtsvliegtuig JSF is er te zien. De twee toestellen doen mee aan de airpowerdemo.

Er is veel te doen, zoals speurtochten, rondleidingen en stormbaanbeklimmingen. De meeste bezoekers zullen komen voor de vliegshows, met zowel Nederlandse als buitenlandse vliegtuigen, op de grond en in de lucht. De teams komen onder meer uit België, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië en natuurlijk Nederland.

De Joint Strike Fighter (JSF) ofwel F-35 wordt de opvolger van de F-16 bij de luchtmacht. Twee F-35's zijn even in Nederland, onder meer om de geluidsoverlast van de toestellen te testen.Van de week maakte het toestel een rondvlucht boven Nederland. Na de Luchtmachtdagen zal het waarschijnlijk tot 2019 duren voor het toestel weer in Nederland is.

De Luchtmachtdagen zijn altijd druk bezocht. In 2014 bijvoorbeeld waren er 245.000 bezoekers. Bezoekers kunnen alvast informatie opzoeken op de app Luchtmachtdagen.

JSF publiekstrekker op Luchtmachtdagen
JSF publiekstrekker op Luchtmachtdagen (Foto: ANP)

Kamp is gek geworden

Het was bij Terschelling dat men enige tijd geleden proefboringen naar gas wilde toestaan. In de Waddenzee nota bene. Heel Terschelling stond op zijn kop, maar minister Kamp gaf geen krimp. Daar staat hij ook om bekend. Hij heeft geen boodschap aan bewoners en natuur. Hij is van economische zaken en traditionele economie, zoals hij die voorstaat, gaat niet over mensen en natuur. Die gaat over geld. 

FIFA-baas Infantino opnieuw onder vuur

FIFA-baas Gianni Infantino heeft nieuwe beschuldigingen tegen zich horen uiten. De Frankfurter Allgemeine meldt dat er bij de wereldvoetbalbond een document ligt waarin staat dat de Zwitser privévluchten zou hebben gemaakt en dat er bij het aannemen van personeel vraagtekens gezet kan worden. De FIFA wil vooralsnog niet reageren.

Eerder deze maand meldde Die Welt al dat Infantino de opdracht zou hebben gegeven om opnames van een vergadering te laten wissen. Daar komen nu verhalen over bezoeken aan Rusland en Qatar, organisatoren van respectievelijk de WK's van 2018 en 2022 bij. Wie de kosten van de privéjet op zich heeft genomen is niet bekend, wel dat het anderhalve ton gekost heeft. Daarnaast worden vraagtekens gezet bij de benoeming van Fatma Samoura tot secretaris-generaal. Zij heeft geen enkele screening ondergaan. Ook het benoemen van oud-voetballer Luis Figo in een commissie heeft kwaad bloed gezet.

EK: Een bezoekje aan de wedkantoren

Het EK voetbal staat op het punt van beginnen. De Oranjegekte blijft ons bespaard, maar de wedkantoren kan dat natuurlijk weinig schelen. Wij struinden het internet af op zoek naar interessante weddenschappen, van de bekende Europese bookmakers tot de krochten van de Russische wedkantoren. 

Uiteindelijk gaat het in Frankrijk natuurlijk maar om één ding: de Europese titel. Het gastland is de favoriet om na 1984 en 2000 de derde titel te pakken. Een winnende inzet op de Haantjes wordt iets meer dan vier keer uitgekeerd. Met zo'n vijf tot zes keer de inzet worden Duitsland en Spanje als grootste uitdagers gezien, maar ook Engeland, België, Portugal en Italië volgen met tussen tien en twintig keer de inzet op geringe afstand. 

Met het nieuwe systeem doet zo ongeveer elk Europees land dat een beetje kan voetballen mee aan het EK. Dit betekent dat er ook relatieve kleintjes aanwezig zijn en dat is te zien aan de noteringen: viert men over twee weken feest in Tirana vanwege een verrassende titel voor Albanië? Een tientje daarop levert je al snel vijfduizend euro winst op, wat ook gezegd kan worden voor Hongarije.

De strijd om de titel "Topscorer van het EK" kent natuurlijk veel meer gegadigden, maar toch zijn er drie - min of meer - favorieten aan te wijzen. De kans dat we Cristiano Ronaldo weer een potje zien janken is uiteraard groot, toch is hij favoriet voor de topscorerstitel met noteringen van zo'n negen keer de inleg. Hij wordt echter op de voet gevolgd door Thomas Müller en Antoine Griezmann, maar ook Olivier Giroud, Harry Kane, Robert Lewandowski, Alvaro Morata en Romelo Lukaku worden als outsiders gezien. De Belg levert bijvoorbeeld zo'n 25 keer de inzet op bij winst.

Cristiano Ronaldo legt zijn jongeheertje even goed, maar vreemd genoeg zijn er nog geen weddenschappen gespot die hier iets mee te maken kunnen hebben (PROSHOTS/Action Images)
Cristiano Ronaldo legt zijn jongeheertje even goed, maar vreemd genoeg zijn er nog geen weddenschappen gespot die hier iets mee te maken kunnen hebben (PROSHOTS/Action Images)

Tot zover de echte basisweddenschappen en dus is het tijd voor iets 'exotischer'. Frankrijk en Duitsland worden weinig verrassend gezien als teams die de meeste goals maken, met beiden zo'n vier keer de inzet. Met noteringen tussen zeven en negen lijken Noord-Ierland, Albanië en Hongarije uit te gaan maken welke ploeg het minst productief is, waarbij het uiteraard zal helpen als ze de groepsfase niet overleven.

Duitsland tegen Noord-Ierland wordt gezien als potentieel oprolpartijtje, want met negen keer de inzet is het duel favoriet om de groepswedstrijd met de meeste goals te worden. De meeste bookmakers verwachten overigens dat tussen de twee en vier wedstrijden zullen eindigen in een strafschoppenserie. In reguliere speeltijd verwacht men dat er twee of drie strafschoppen gemist worden, want uiteraard kan ook daarop gewed worden.

Je zuurverdiende geld kun je eventueel ook inzetten op het aantal met het hoofd gescoorde doelpunten: je verdubbelt je inzet als het er niet meer dan 24 zijn. Elke euro levert €1,50 winst op als je correct voorspelt dat het EK meer dan vier eigen goals kent. Of we ook een rasechte hattrick gaan zien? "Mwah", lijken de bookmakers te denken, dat is ongeveer 50/50. Verder voorspellen de heren wedkantoren dat grofweg vijftien goals gemaakt worden door invallers. 

Wat opvalt is dat je voor alle 24 deelnemende teams in kunt zetten op diverse weddenschappen: scoren de Slowaken minstens vier keer? Dan kun jij je geld verdubbelen! De grote vraag van het EK is natuurlijk wie de Albanese topscorer wordt. Met een notering van 3,25 lijkt Bekim Balaj een grote kanshebber, maar hij wordt onder meer uitgedaagd door Armando Sadiku. Ook op het aantal punten per land en het aantal gescoorde goals, zowel in de groep als in het hele toernooi, zijn onderdeel van mogelijke weddenschappen.

Elseid Hysaj. In Albanië ongetwijfeld heel bekend, maar met een notering van 61 zien de wedkantoren hem niet bepaald als favoriet om topscorer van zijn land te worden (PROSHOTS/Action Images)
Elseid Hysaj. In Albanië ongetwijfeld heel bekend, maar met een notering van 61 zien de wedkantoren hem niet bepaald als favoriet om topscorer van zijn land te worden (PROSHOTS/Action Images)

Kledingfabrikant Macron zal ongetwijfeld een van de mindere teams sponsoren: een Europese titel voor het merk levert 501 keer de inzet op en alleen Adidas, Nike en Puma lijken een serieuze kans te maken. Er is overigens wel een Nederlands tintje te vinden en dat is natuurlijk scheidsrechter Björn Kuipers. Als hij de finale fluit kan het de gelukkige gokker twaalf keer de inzet opleveren, maar met een notering van vier is de Brit Mark Clattenburg de favoriet. 

Tot slot zijn er nog allerlei andere opvallende weddenschappen mogelijk. Zo krijg je negen keer je inzet terug als koningin Elizabeth bij de finale aanwezig is, vraag ons niet waarom ze dat zou doen. Een 'fan' op het veld levert vijftien keer je inleg op, dus we dagen een ieder uit om een leuk bedrag in te zetten, bij de finale aanwezig te zijn, het veld op te rennen en te cashen. 

Voetbal is een sport waarbij een wedstrijd nogal eens zonder enige score afgesloten wordt en dat lijkt ook op het EK te gebeuren. Je krijgt namelijk achttien keer je inzet als er in elke wedstrijd minstens één goal gescoord wordt. De Hongaarse keeper Gabor Kiraly staat erom bekend al jaren in een joggingbroek te spelen, maar zou hij niet eens voor een korte broek kiezen? Als hij dat doet en je hebt erop ingezet ben je zeven keer je inzet rijker!

We mogen er vanuit gaan dat Gabor Kiraly ook op het EK in zijn heerlijk ranzige joggingbroek ten tonele verschijnt (PROSHOTS/Digitalsport)
We mogen er vanuit gaan dat Gabor Kiraly ook op het EK in zijn heerlijk ranzige joggingbroek ten tonele verschijnt (PROSHOTS/Digitalsport)

Het kan natuurlijk gebeuren dat een team het zonder echte keeper moet doen en een veldspeler in het doel moet gaan staan. Je kunt erop inzetten dat zo'n veldspeler dan een penalty stopt: het zou je 67 keer je inzet opleveren, terwijl een gescoorde goal vanuit de middencirkel elke euro zelfs verhonderdvoudigd. Een keeper die uit een doeltrap scoort lijkt weinig kans te hebben, want daar krijg je al 201 keer je inzet voor. 

Het EK krijgt nou eenmaal veel aandacht en als er één persoon is die dan helemaal warm van binnen wordt is het wel Donald Trump. Er lijkt dan ook een redelijke kans dat hij het winnende team na afloop via Twitter even 'moet' feliciteren en als hij dat doet - en je hebt erop ingezet - krijg je vijf keer je inzet terug. 

De Britse koningin is overigens niet de enige op wiens aanwezigheid gewed kan worden. Een bezoekje van Karim Benzema aan de openingswedstrijd tussen Frankrijk en Roemenië levert twaalf keer de inzet op, terwijl professioneel oplichter Sepp Blatter's aanwezigheid je acht keer zo rijk kan maken. God verhoede dat het gebeurt, maar met vier keer de inzet lijkt de kans wel degelijk aanwezig dat iemand een door hem gemaakte goal zal vieren met een selfie.

We kunnen nog uren doorgaan - scoren spelers uit de Bundesliga meer goals dan die uit de Primera Division? Scoort Cristiano Ronaldo meer goals dan IJsland? Wint Lukaku het van Zweden wat goals betreft? - maar ooit moet er een einde aan komen. Volgens de bookmakers lijkt de kans vrij groot dat de snelste goal binnen drie minuten valt en dat er zo'n 120 tot 140 goals gescoord gaan worden. En zeg nou zelf, als je ingezet hebt op de snelste gele kaart (grofweg na twee á drie minuten) of het grootste aantal corners in één wedstrijd (een stuk of twintig) is er ook zonder Nederland tenminste nog wat te beleven.. 

Zien we de sneaky Sepp Blatter op het EK toch nog terug en weet hij er zelfs nog wat financieel gewin uit te slepen? We zouden het bijna hopen..(PROSHOTS/Zuma Sports Wire)
Zien we de sneaky Sepp Blatter op het EK toch nog terug en weet hij er zelfs nog wat financieel gewin uit te slepen? We zouden het bijna hopen..(PROSHOTS/Zuma Sports Wire)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.