Beurzen Europa weer in mineur

De Europese effectenbeurzen gingen vrijdag weer flink omlaag, na de verliezen van een dag eerder. De dalende olieprijzen oefenden opnieuw druk uit op de aandelenhandel, net als de minnen in Azië en New York.

De AEX-index in Amsterdam stond in het eerste handelsuur 0,9 procent lager op 442,18 punten. De MidKap zakte 0,6 procent tot 656,24 punten. In Londen, Parijs en Frankfurt gingen de graadmeters tot 1,1 procent omlaag.

De AEX kende vrijwel alleen maar verliezers. Verzekeraar NN Group was de grootste daler met een min van 2,6 procent, gevolgd door branchegenoot Aegon die 1,8 procent verloor. Alleen staalconcern ArcelorMittal hield bij de hoofdfondsen het hoofd boven water met een plus van 1,2 procent.

Overname
Randstad leverde 1,7 procent in. Het uitzendconcern meldde de overname van het Japanse Careo Group, zonder financiële details naar buiten te brengen.

In de MidKap was luchtvaartcombinatie Air France-KLM de gebeten hond met een verlies van 2,4 procent. De piloten van Air France zetten hun voor zaterdag aangekondigde staking door.

Introductiekoers
Verder verwelkomde het Damrak twee nieuwkomers, verzekeraar ASR en fitnessketen Basic-Fit. ASR werd enthousiast onthaald. Het aandeel stond op 20,10 euro per aandeel, tegen een introductiekoers van 19,50 euro. De koers van Basic-Fit ging omlaag.

In Frankfurt was Lufthansa een opvallende verliezer met een daling van 4,3 procent. De financieel directeur van de Duitse luchtvaartmaatschappij heeft onverwacht haar vertrek aangekondigd.

Dollar
De prijs van Amerikaanse olie zakte 1 procent tot 50,05 dollar per vat. Brentolie noteerde 0,9 procent lager op 51,50 dollar.

De euro was 1,1315 dollar waard, tegen 1,1327 dollar bij het slot van de Europese handel op donderdag.

Beurzen Europa weer in mineur
Beurzen Europa weer in mineur (Foto: ANP)