Dijsselbloem: Fransen eens over positie KLM

De Franse regering is het ermee eens dat beide bedrijven in de luchtvaartalliantie Air France-KLM orde op zaken moeten stellen en dat dit niet ten koste mag gaan van elkaar. Dat heeft minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) vrijdag gezegd nadat hij donderdag contact had gehad met zijn Franse collega.

Het kabinet verzet zich tegen het overhevelen van internationale vluchten van KLM naar Air France. De piloten van Air France gaan zaterdag, net als het EK voetbal in Frankrijk op stoom komt, voor een paar dagen staken. Ze zijn tegen kostenbesparingen en willen vluchten van KLM naar hun eigen luchtvaartmaatschappij overzetten.

Dijsselbloem herhaalde dat de Nederlandse mogelijkheden om druk te zetten beperkt zijn. De Nederlandse staat is maar een kleine aandeelhouder in alleen KLM. De minister stelt daarom dat het vooral van politieke druk moet komen. Volgens de minister zijn de politieke contacten 'gelukkig' goed.

Samenwerking
"Echte invloed moet gewoon komen van de relatie met Frankrijk en het belang van goede samenwerking. Daar zijn wij het politiek met de Fransen over eens", aldus Dijsselbloem.

Volgens Dijsselbloem moet niet te veel worden verwacht van mogelijke drukmiddelen zoals het afnemen van landingsrechten. Hij wijst er ook op dat ook de Franse Staat maar een minderheidsbelang heeft in Air France en dat de invloed van de Franse regering op het bedrijf dus ook maar beperkt is.

Dijsselbloem: Fransen eens over positie KLM
Dijsselbloem: Fransen eens over positie KLM (Foto: ANP)