'Krachtigere Xbox One en Slim-model in de maak, Oculus-support'

Microsoft zou in 2017 met een veel krachtigere Xbox One-console op de markt komen, en later dit jaar met een kleinere (Slim-)variant van de spelcomputer. Dat hebben anonieme bronnen verklaard tegenover gamesites Kotaku en Polygon.

Geruchten rondom nieuwe hardware doen al langer de ronde. Een dikke maand geleden verklapte Microsoft-insider Paul Thurrot dat er tijdens E3 nieuwe hardware aangekondigd zou worden, en in februari van dit jaar werd door Xbox-topman Phil Spencer gehint naar nieuwe Xbox-hardware.

Bronnen binnen Polygon hebben gezegd dat de nieuwe Xbox One (codenaam Scorpio), die waarschijnlijk niet voor het einde van 2017 zal verschijnen, vier keer zo krachtig wordt als de huidige. Hiermee zou Microsoft een einde willen maken aan de hardwaretechnische voorsprong die PlayStation 4 al sinds de release van beide consoles heeft. Daarnaast zou de nieuwe console technisch in staat zijn om 4K-resolutie af te spelen en Oculus Rift-support te bieden. Dat laatste is niet erg verbazingwekkend gezien de reeds aanwezige samenwerking tussen Microsoft en Oculus VR.

Xbox One "Scorpio" zou zich volgens de bronnen als pure powerhouse gaan profileren met een rekenkracht van maar liefst 6 teraFLOPS (TFLOPS). Dat is ruim viermaal de 1.31 TFLOPS waar de originele Xbox One het mee moet doen. Ter vergelijking, de PlayStation 4 haalt 1.84 TFLOPS en de PlayStation 4 "Neo" zou naar verluidt 4.14 TFLOPS kunnen behalen.

Volgens de geruchten, die geheel in lijn zijn met eerdere uitspraken van Spencer, wil Microsoft naar een incrementeler systeem met meer hardware releases maar wel met universele compatibiliteit. Dat zou betekenen dat alle oudere games op de nieuwe Xbox werken en vice versa, en daarnaast op Windows 10 draaien. De vermeende plannen zijn wat dat betreft in overeenstemming met de strategie van de Xbox One/Windows 10-samensmelting die Microsoft al langer nastreeft.

De compactere Xbox One zou al later dit jaar moeten verschijnen en krijgt mogelijk een opslagcapaciteit van 2TB. Dat deze spoedig officieel wordt aangekondigd ligt voor de hand, mochten de geruchten kloppen. We zullen waarschijnlijk moeten afwachten tot de E3 in juni voordat we meer te weten krijgen over Microsofts plannen. De softwaregigant houdt zijn persconferentie op maandag 13 juni tijdens het jaarlijkse evenement in Los Angeles.

'Nieuwe en krachtigere Xbox-consoles in de maak'
'Nieuwe en krachtigere Xbox-consoles in de maak'