EK: Uitslag Frankrijk - Roemenie

Het EK is begonnen. Frankrijk had veel moeite met Roemenië, maar wist wel te winnen: 2-1. Het was Dimitri Payet die een fantastische wedstrijd bekroonde met een mooie goal in de 89e minuut. De Roemenen stonden organisatorisch sterk, maar uiteindelijk was het onvoldoende.

De eerste paar minuten kabbelden wat, toen Roemenië in de vierde minuut een corner kreeg. Hieruit werden zij ook verrassend genoeg meteen gevaarlijk. Het was aanvaller Bogdan Stancu die vrij kon inschieten, maar Hugo Lloris zag de bal recht op zich af komen. Vijf minuten later kon Frankrijk na een afgeslagen corner de eerste serieuze kans noteren. Olivier Giroud kopte naast na een voorzet van Payet. Even later wisten de Fransen na een flitsende aanval - en een gelukje - de paal te raken via Antoine Griezmann.

Dit was helaas geen voorbode voor de rest van de eerste helft. Frankrijk speelde slechts bij vlagen goed en Roemenië hield alleen maar tegen. Tien minuten voor de rust wist Payet weer een man voor het doel te vinden. Griezmann wist via een Roemeens been bijna raak te schieten, maar de bal belandde net naast. Vlak voordat er voor de rust werd gefloten was er nog een wapenfeit via een kopbal van Giroud. Frankrijk was duidelijk beter, maar kon niet scoren voor rust.

Ook in de tweede helft kwamen de Roemenen beter uit de startblokken. Het was opnieuw Stancu die koud uit de kleedkamer vogelvrij stond, maar de bal niet goed uit de lucht kon halen. Ook nu werd de kans voor de Roemenen snel opgevolgd door een Franse mogelijkheid, maar Giroud schoot recht in de handen van doelman Tatarasanu.

Payet was voor de Fransen duidelijk de beste man. Tien minuten na rust legde hij de bal na een fantastische actie af op Pogba. Die schoot recht op de Roemeense keeper, die tot dan een goede dag leek te hebben. Helaas voor hem zag hij er minder dan een minuut later slecht uit bij een voorzet van Payet. Hij tastte volledig mis en zo kon Giroud inkoppen. Het eerste doelpunt van het EK was een feit.

Frankrijk leek door te drukken, maar Roemenië ging toch een klein beetje op zoek naar de gelijkmaker. Dit had verrassend snel resultaat nadat Patrice Evra een overtreding beging in het strafschopgebied. Het buitenkansje wat daarop volgde werd benut door Stancu, en zo kon Frankrijk weer van voor af aan beginnen. Na de 1-1 had Frankrijk weer moeite om nog tot goede aanvallen te komen. Anthony Martial kwam 10 minuten voor tijd tot een schot op doel, wat de grootste mogelijkheid was sinds de 1-1.

Zo leek het dus 1-1 te worden. In de 89e minuut keerde echter het tij voor de arme Roemenen. Dimitri Payet kreeg een kleine schietkans en wist daar wel raad mee. Hij schoot werkelijk fantastisch binnen: 2-1. Dit was dan ook de eindstand.