Voorstel NAC: Twee ploegen promoveren naar Eredivisie

Nu FC Twente het kort geding tegen de KNVB heeft verloren en zeer waarschijnlijk degradeert naar de Jupiler League, vecht NAC Breda voor het eigen belang.

"Het is verschrikkelijk sneu voor Twente dat die club waarschijnlijk in de Eerste Divisie komt te spelen. Wij denken echter vooral aan ons eigen belang. En dat houdt in: we knokken ervoor dat er komend seizoen twee clubs rechtstreeks promoveren naar de Eredivisie", zegt algemeen directeur Justin Goetzee tegen Voetbal International.

Na de degradatie uit de Eredivisie in het seizoen 2014/2015 hoopte NAC binnen een jaar terug te keren naar het hoogste niveau, maar in de finale van de play-offs tegen Willem II ging het mis. Komend seizoen wordt het nog lastiger voor de Bredanaars doordat het spelersbudget noodgedwongen is teruggeschroefd én er met Twente een titelconcurrent bij komt.

NAC wil desondanks zo snel mogelijk terug naar de Eredivisie. "Maar met FC Twente in de competitie wordt dat natuurlijk wel een iets ander verhaal", aldus Goetzee. "Voor mij heeft die club een vergelijkbare status als Glasgow Rangers en Juventus. Ze roepen in Enschede dat degradatie een faillissement betekent. Maar ik betwijfel dat. Ik denk dat een club met een dergelijke omvang nooit kapot gaat."

"In de Jupiler League zal iedereen in Twente naast elkaar gaan staan om te zorgen dat die club er bovenop komt. Ze zullen dus een grote kans maken kampioen te worden. En dat is niet in het voordeel van de andere topploegen in de Eerste Divisie, waaronder NAC. Nogmaals: wij zullen er alles aan gaan doen dat er komend seizoen twee clubs kunnen promoveren.  Dat lijkt me wel zo eerlijk. En volgens mij denkt de KNVB er ook zo over. In de bondsvergadering is dit voorstel immers al besproken."