ISU behoudt lange afstanden op WK allround

Buiten dat Jan Dijkema werd gekozen als nieuwe voorzitter van de ISU zijn er nog andere besluiten gevallen bij het congres van de Internationale Schaatsunie ISU in Dubrovnik. Voor zowel het langebaan schaatsen, als het shorttrack zijn er enkele wijzigingen doorgevoerd.

Wat niet werd veranderd wordt is het WK allround. De opzet, met als langste afstanden de 10.000 meter (mannen) en 5.000 meter (vrouwen), blijft behouden zoals hij is. Eerder was er sprake van dat de mannen een 3.000 meter en de vrouwen een 1.000 meter zouden gaan schaatsen, maar die plannen zijn niet doorgezet.

Bij het EK worden er wel wijzigingen doorgevoerd in het programma. Zo krijgt het een compleet nieuwe opzet. In de oneven jaren wordt er een gecombineerd EK allround en EK sprint verreden, terwijl in de andere jaren een EK afstanden wordt gehouden. Op het allround-toernooi worden ook de 10.000 en 5.000 meter verreden, maar die afstanden worden dan weer gemeden op het EK afstanden. Tijdens dat toernooi worden dan de ploegenachtervolging, massastart en teamsprint wel verreden.

Ook het shorttrack krijgt te maken met veranderingen. Zo heeft de ISU toegestaan dat er in sommige races meer deelnemers mogen starten; bijvoorbeeld bij de kwart- en halve finales op de 500 en 1000 meter. Daar mogen nu minstens vijf deelnemers aan de start staan in plaats van vier.

Tot slot mag er bij toernooien en internationale competities worden geëxperimenteerd met het rijden van kortere en langere afstanden dan de huidige reguliere afstanden. Tevens mogen bijvoorbeeld mixed team races worden toegevoegd. Dat laatste sluit aan bij het Nederlandse voorstel om een ISU Nations Trophy Shorttrack in het leven te roepen, een landenwedstrijd waaraan op basis van een world ranking de sterkste tien landen mogen meedoen en waarbij de teams bestaan uit dames en heren.