FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 10 maart 2014

Wedstrijd Fenerbahçe gestaakt na ernstige rellen

Fenerbahçe heeft de competitiewedstrijd tegen Trabzonspor maandagavond niet kunnen uitspelen. Uit veiligheidsoverwegingen moest het duel worden gestaakt.

Koploper Fenerbahçe, met Dirk Kuijt in de basis, nam op bezoek bij Trabzonspor halverwege de eerste helft een 0-1 voorsprong. Emmanuel Emenike scoorde voor de club uit Istanbul. Dat was voor het thuispubliek in Trabzon een reden om eens flink huis te houden in eigen stadion.

Vooral doelman Volkan Demirel moest het ontgelden, want hij kreeg een deurklink naar zijn hoofd gegooid. Bij het nemen van hoekschoppen waren meerdere agenten met grote schilden nodig om de spelers van Fenerbahçe te beschermen.

Toen de blessuretijd van de eerste helft al bijna tien minuten duurde, besloot de arbitrage het duel te staken. Een vuurwerkbom, die in de buurt van Demirel ontplofte, leidde ertoe dat de spelers in de kleedkamers verdwenen.

Inmiddels is de situatie ook buiten het stadion volledig uit de hand gelopen. Via Twitter komen beelden door van tientallen fans die slaags zijn geraakt met de mobiele eenheid. De spelers van Fenerbahçe bleven in de kleedkamer, omdat het buiten het stadion zeer onveilig was.

Finse skiester Poutiainen beëindigt carrière

De Finse skiester Tanja Poutiainen skiet zondag haar laatste wedstrijd. De 33-jarige Finse kondigde haar afscheid maandag, na afloop van de reuzenslalom bij de wereldbekerfinale in Lenzerheide, op Facebook aan. "Ik heb altijd van deze sport gehouden en ben vereerd dat mijn carrière zo lang heeft mogen duren", schreef ze.

Poutiainen deed mee aan vijf Olympische Spelen. In Turijn pakte ze zilver op de reuzenslalom. Die medaille is de enige die een Fin ooit veroverde bij het alpineskiën.

Het succesvolste seizoen van de Finse was de jaargang 2004-2005. Toen won ze de wereldbeker op zowel de reuzenslalom als de slalom. Op beide onderdelen werd ze in 2005 ook tweede bij het WK in Bormio.

In 2008-2009 veroverde ze de wereldbeker op de slalom opnieuw. Ook dat jaar greep ze echter naast het goud bij het WK. In Val d'Isère werd ze zowel op de reuzenslalom als de slalom derde.

In totaal kwam Poutiainen bij elf wereldbekerwedstrijden als eerste beneden. Haar eerste was in februari 2004 in eigen land in Levi. In januari 2011 kon ze in het Oostenrijkse Flachau voor het laatst juichen. Ze stond 48 keer op het podium.

Poutiainen bergt na zondag haar skies definitief op. (PROSHOTS/GEPA)

Mönchengladbach neemt doelman van FC Basel over

Borussia Mönchengladbach heeft zich voor de komende vijf seizoenen versterkt met doelman Yann Sommer. De 25-jarige Zwitser wordt overgenomen van FC Basel. Hoeveel Sommer, die vijf keer het doel van de Zwitserse nationale ploeg verdedigde, kost is niet bekendgemaakt.

Met het aantrekken van Sommer, die uit de jeugd van Basel komt en de afgelopen twee seizoenen kampioen werd met de Zwitserse club, lijkt Gladbach te anticiperen op een vertrek van Marc-André ter Stegen. De 21-jarige sluitpost wordt al geruime tijd nadrukkelijk in verband gebracht met FC Barcelona.

Sommer sluit bij Gladbach aan na het WK. Daar is hij normaal gesproken tweede doelman achter Diego Benaglio. Bij Mönchengladbach treft hij oud-ploeggenoot Granit Xhaka. Die maakte in 2012 de overstap van Basel naar de huidige nummer acht van de Bundesliga.

Moeizame zeges Federer en Murray in Indian Wells

Roger Federer en Andy Murray hebben met de nodige moeite de vierde ronde van het masterstoernooi in Indian Wells bereikt. Federer (7) had tegen Dmitry Tursunov uit Rusland twee tiebreaks nodig: 7-6 (7) en 7-6 (2). Murray verloor de eerste set van de Tsjech Jiří Veselý en maakte in de twee volgende sets een achterstand goed: 6-7 (2), 6-4 en 6-4.

Bij de vrouwen bereikte de als eerste geplaatste Na Li ten koste van Karolína Plíšková uit Tsjechië de vierde ronde. De Chinese won met 6-3 en 6-4. Anasatasia Pavlyuchenkova uit Rusland ging onderuit. De nummer 21 van de plaatsingslijst bleek niet opgewassen tegen de Canadese Aleksandra Wozniak: 1-6, 7-6 (3) en 0-6.

Sarkozy eist publicatieverbod Elysée-tapes

De Franse oud-president Nicolas Sarkozy heeft de rechter maandag in een kort geding gevraagd het openbaren van stiekem opgenomen privégesprekken van hem en zijn vrouw Carla Bruni te verbieden. De gewraakte 'Sarkoleaks' komen uit de koker van Sarkozy's voormalige rechterhand Patrick Buisson en verschenen vorige week al in onder meer het satirische blad Le Canard Enchaîné.

Buisson heeft gesprekken vastgelegd tussen Sarkozy, Bruni en enkele van hun vertrouwelingen tijdens zijn presidentschap in 2011. Op de opnamen is onder meer te horen dat de première dame, die als zangeres en beroemdheid een bloeiende eigen loopbaan heeft, de president plaagt dat zij hem moet 'onderhouden'.

Sarkozy zou zich warmlopen voor een terugkeer in de politiek, maar klaagt dat zijn vijanden die proberen te saboteren. Vrijdag schreef Le Monde dat de oud-president bedenkelijk nauwe contacten onderhield met de aanklagers die onderzochten of hij zich schuldig had gemaakt aan corruptie. Dat zou volgens de Franse krant blijken uit door justitie afgeluisterde telefoongesprekken tussen Sarkozy en zijn advocaat Thierry Herzog.

De gewezen advocaat-generaal die, in ruil voor een mooie baan aan de zuidkust, Sarkozy stiekem inlichtingen zou hebben verschaft over het corruptieonderzoek is maandag in het ziekenhuis opgenomen. Gilbert Azibert heeft een zelfmoordpoging gedaan, schrijft het Franse opinieblad Le Point.

Herzog noemt het afluisteren van de vertrouwelijke gedachtewisseling tussen advocaat en cliënt onrechtmatig en monsterlijk. De Franse Orde van Advocaten deelt zijn verontwaardiging en zegt president François Hollande voor de rechter te dagen, meldt Radio France.

Gigi Ravelli wil niet internetdaten

Internetdaten is niet aan Gigi Ravelli besteed. "Ik ben een ouderwetse romanticus die ervan houdt om gewoon lekker iemand tegen te komen", zei de GTST-actrice maandagavond bij de première van de film Hartenstraat live voor de camera van Novum Nieuws.

De 31-jarige Ravelli, die een relatie heeft, wil verder dat een man voor haar de deur openhoudt en haar jas aanreikt. "Het moet wel een gentleman zijn."

Ravelli speelt een rolletje in de romantische komedie Hartenstraat, over internetdaten. Sanne Vogel, een goede vriendin van Ravelli, regisseerde de film. "Ik vind het superspannend", zei Ravelli. "Ik ben superzenuwachtig voor San. Maar dat is denk ik niet nodig, want het is een supergave film. Je loopt met een lach op je gezicht de bioscoop uit."

hartenstraat

Zesde generatie huiskat betrekt huize Churchill

Een rood zwerfkatje heeft zijn intrek genomen in het landhuis van wijlen Sir Winston Churchill. Die promotie dankt het dier aan de voormalige Britse premier zelf, die bij testament bepaalde dat er altijd een rode kat met vier witte sokken en een witte bef op Chartwell moest wonen.

Churchill bedacht de 'marmeladekleurige' kattten in zijn testament uit dankbaarheid jegens zijn geliefde huiskat Jock. Die kwam op Churchills 88e verjaardag op Chartwell wonen en heette naar Churchills persoonlijk secretaris, Sir John alias 'Jock' Colville, die hem aan zijn baas cadeau deed. De markante premier en zijn kat waren al gauw zo onafscheidelijk dat Jock steevast aanzat bij het kabinetsberaad. Het verhaal gaat dat de maaltijd pas kon beginnen zodra Jock was aangeschoven.

De nieuwe huiskat op Chartwell is inmiddels de zesde in de dynastie en is dan ook Jock VI gedoopt. De omhooggevallen zwerver heeft het zich in het landhuis in het graafschap Kent al gemakkelijk gemaakt. Hij doet een middagdutje, snoept van de tonijn of rekt zich uit op een van de Perzische tapijten. "Het is een hedendaags sprookje", zegt huisbewaarder Katherine Barnett, die zorgt dat het Jock VI aan niets ontbreekt.

[JL] De Graafschap haalt drie punten bij FC Emmen

De Graafschap heeft maandag goede zaken gedaan in de Eerste Divisie. De Doetinchemmers haalden op bezoek bij FC Emmen drie punten op. In de slotfase werd het nog even spannend, maar uiteindelijk werd het 2-1.

Vincent Vermeij scoorde in de achtste minuut al de openingstreffer. Daarna bleef de Graafschap de betere ploeg, maar de marge verdubbelen lukte niet. In blessuretijd maakte Vlatko Lazic er alsnog 2-0 van voor de bezoekers. Een minuut later kreeg Roland Bergkamp de eerste Emmen-treffer op zijn naam, al gaf de aanvaller later toe de bal niet te hebben aangeraakt.

Door de zege stijgt De Graafschap naar de zevende plaats. Met 45 punten uit dertig duels werd een gaatje van twee punten geslagen naar Helmond Sport en FC Volendam. Emmen zakt naar de veertiende plaats.

Lars Boom breekt elleboog in Parijs-Nice

Wielrenner Lars Boom heeft maandag een breukje in zijn elleboog opgelopen in Parijs-Nice. Hij verlaat de koers om dinsdag in Nederland verder onderzocht te worden. Dat maakte zijn ploeg Belkin op Twitter bekend.

De 28-jarige Vlijmenaar ging tien kilometer voor de finish van de tweede etappe tegen het asfalt. Hij had in Parijs-Nice moeten werken in de sprinttrein voor Moreno Hofland. Die won zonder Booms hulp de tweede rit.

De elleboogbreuk komt op een slecht moment voor Boom. Hij is een van Belkins speerpunten tijdens de voorjaarsklassiekers.

Libië: olietanker rebellen overgenomen

Libische militairen en milities die gelieerd zijn aan de regering hebben maandag een olietanker die onder Noord-Koreaanse vlag vaart geënterd. Dat zei een woordvoerder van een van de milities.

Rebellen in het land die enkele olieterminals in handen hebben, wilden de olie overladen op het schip, in weerwil van de autoriteiten in Tripoli. De rebellen ontkennen dat de tanker in handen is van de autoriteiten.

Volgens de Libische Revolutionaire Operatiekamer, een militie die loyaal is aan de regering, heeft de kapitein van de tanker zich maandagavond overgegeven. Het schip was al twee dagen omsingeld door een provisorische vloot van de autoriteiten, die onder meer bestond uit vissersbootjes uitgerust met mortieren.

De tanker werd geënterd bij de haven Al-Sidra, waar een van de grootste olieterminals van het land zit. De terminal is al maanden in handen van Oost-Libische milities die meer autonomie eisen.

Colorado boert goed bij wietbelasting

De Amerikaanse staat Colorado heeft in januari omgerekend ruim 1,44 miljoen euro binnengehaald aan belasting op de legale verkoop van marihuana. Dat heeft het staatsbestuur maandag bekendgemaakt. Inwoners van Colorado stemden in 2012 voor de legalisering van cannabis.

De stemming over de legalisering viel in 2012 samen met de presidentsverkiezingen, maar werd pas in januari van dit jaar van kracht. Colorado heft in totaal bijna 28 procent belasting op wiet: 12,9 procent btw en vijftien procent accijns. De eerste veertig miljoen dollar die wordt verdiend met de wietbelasting moet worden geïnvesteerd in de bouw van nieuwe scholen.

Man en vrouw aangehouden na vondst dode baby

Een 27-jarige man en een 26-jarige vrouw zijn maandagavond in Eindhoven aangehouden in verband met de vondst van een dode baby eerder op de dag. Het duo wordt verdacht van mogelijke betrokkenheid bij de dood van het kindje, zo meldt een woordvoerder van de politie.

De twee zijn rond 19.45 uur gearresteerd in een woning aan de Klundertstraat in stadsdeel Strijp. In een brandgang tussen de Klundertstraat en de Zevenbergerstraat trof een voorbijganger om 15.00 uur het stoffelijk overschot van de baby aan in een tas.

De politie kan niet zeggen of de verdachten de ouders van van het kindje zijn. Het duo wordt momenteel verhoord. Over de doodsoorzaak van de baby is nog niets bekend. De woordvoerder hoopt daar dinsdag meer duidelijkheid over te kunnen geven, want dan wordt sectie op het lichaampje verricht.

In de woning van de twee verdachten is de politie maandagavond nog bezig met technisch onderzoek. Ook dinsdag wordt in en om de woning nog onderzoek verricht. "Dit naar aanleiding van sporen die wij in en om de woning hebben aangetroffen", zo vertelt de zegsman.

'Iraniër kocht verdachte tickets rampvlucht'

De twee 'verdachte' tickets voor het verdwenen Maleisische vliegtuig zijn gekocht door een Iraniër. Dit heeft de Thaise politie maandag laten weten, zo meldt nieuwszender CNN. Het gaat om tickets waarop is gereisd met gestolen paspoorten van een Italiaan en een Oostenrijker.

Volgens de Thaise politie kocht een Iraanse man met de naam Kazem Ali de tickets telefonisch, zogenaamd voor twee vrienden die naar Europa wilden terugkeren. De tickets werden later contant betaald, aldus CNN.

'Iraniër kocht verdachte tickets rampvlucht'
'Iraniër kocht verdachte tickets rampvlucht' (Foto: ANP)

Duizenden agenten op de been voor marathon Boston

Het stadsbestuur van Boston zet dit jaar ten minste 3500 agenten in als de jaarlijkse marathon wordt gelopen. De scherpe veiligheidsmaatregelen zijn een reactie op de aanslag die vorig jaar werd gepleegd, waarbij drie mensen omkwamen en meer dan 260 gewond raakten. Vorig jaar waren er nog zo'n 1750 agenten op de been.

Toeschouwers wordt afgeraden dingen als rugtassen en koelboxen mee te nemen. Doen ze dat wel, dan worden hun bezittingen doorzocht. Als mensen toch spullen mee willen nemen dan kunnen ze deze het best in een doorzichtige tas stoppen, aldus de autoriteiten.

De marathon van Boston wordt op 21 april gelopen.

Meer gratis geld voor Cyprus

Cyprus krijgt opnieuw financiële steun van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds. De Eurogroep ging maandag in Brussel akkoord met de uitbetaling van 236 miljoen euro.

De trojka van vertegenwoordigers van EU, IMF en de Europese Centrale Bank gaf Cyprus het groene licht nadat het parlement in Nicosia vorige week alsnog had ingestemd met de privatisering van staatsbedrijven. Een eerdere afwijzing door het parlement dreigde de uitbetaling van een tranche van het steunpakket te blokkeren. De verkoop van staatsbedrijven in onder meer de telecom-, haven- en elektriciteitssector moet 1,4 miljard euro binnenbrengen.

Cyprus kan begin april rekenen op 150 miljoen euro van de EU en 86 miljoen van het IMF, als onderdeel van de noodlening van tien miljard euro die de trojka vorig jaar toezegde. De Eurogroep stelde maandag vast dat de Cypriotische regering haar fiscale doelstellingen voor 2013 ruimschoots heeft gehaald. Wel moet ze de fiscale discipline handhaven en meer doen om duurzame economische groei te bevorderen.

De directeur van de centrale bank kondigde maandag zijn vertrek aan. Een reden voor het vertrek van Panicos Demetriades werd niet gegeven, maar president Nicos Anastasiades bedankte hem in een verklaring voor het afwenden van een Cypriotisch faillissement en het stabiliseren van de bankensector in het land.

McLaren onder de indruk van Magnussen

Eric Boullier, racing director bij McLaren, is tot nu toe erg tevreden met Kevin Magnussen. "Hij past zich prima aan het niveau van de Formule 1 aan", aldus Boullier. De World Series by Renault-kampioen van vorig jaar liet tijdens de wintertests een behoorlijke indruk achter.

Boullier heeft er wel vertrouwen in: "Je merkt verbazingwekkend genoeg dat hij zich al thuis gaat voelen in deze omgeving. Hij is misschien nog een beetje verlegen wat betreft zijn feedback, maar het gaat de goede kant op. Er zijn veel technische parameters en hij doet het slim. Hij gaat niet te diep op de details in om niet verdwaald te raken in aerostrategie of bandenmanagement."

"Het is een ander verhaal dan dat van andere rijders die vroeger debuteerden na een uitgebreid programma in de auto. Voor een jonge coureur met slechts een handjevol dagen in de wagen is Kevin indrukwekkend bezig. Hij is consistent. Bij een jongeling als hij zijn problemen met bandenmanagement onvermijdelijk, dat moet hij leren, maar hij doet het goed."

Zeldzame roofoverval in Gaza

Gemaskerde lieden hebben maandag een postkantoor in de Gazastrook overvallen. Ze schoten een bewaker neer en gingen er vandoor met omgerekend ruim 360 duizend euro. Dat heeft de politie bekendgemaakt. De dieven werden enkele uren na de overval met hun buit opgepakt.

Hoewel geweld Gaza niet vreemd is, is criminaliteit betrekkelijk zeldzaam.

De militante Hamas-beweging, die aan de macht is in Gaza, gebruikt de postkantoren om de salarissen van veertigduizend ambtenaren te distribueren. De salarissen voor maart worden vanaf woensdag uitbetaald, waardoor de postkantoren momenteel grote hoeveelheden geld in huis hebben.

NAVO surveilleert Oekraïne vanuit de lucht

De NAVO wil vanwege de crisis in Oekraïne surveillancevluchten gaan uitvoeren boven Polen en Roemenië. Dat hebben de 28 lidstaten van de NAVO maandag besloten, meldt het Duitse persbureau dpa. Met de vluchten moet de situatie in Oekraïne in de gaten worden gehouden.

De NAVO wil voor de vluchten AWACS (Airborne Warning And Control System)-toestellen inzetten, die vanuit het Duitse Geilenkirchen en het Britse Waddington kunnen vertrekken. Het bondgenootschap benadrukt dat de toestellen alleen boven het grondgebied van NAVO-lidstaten zullen vliegen en dus niet boven Oekraïne.

Samsom wil weer lijsttrekker worden

PvdA-leider Diederik Samsom wil ook bij de volgende Tweede Kamerverkiezingen weer lijsttrekker worden. Hij zei dat maandag in het tv-programma Eén opéén. Hij voegde er aan toe dat in de PvdA de leden uiteindelijk bepalen wie de lijst bij de verkiezingen aanvoert. "Zoals ik er nu in sta wil ik weer lijsttrekker worden. Mijn werk is nog lang niet af."

Samsom verwacht niet dat de PvdA bij de gemeenteraadsverkiezingen van volgende week in de grote steden wordt verslagen. Maar als dat gebeurt, heeft dat geen invloed op zijn partijleiderschap, zei hij. Volgens peilingen dreigt de PvdA in onder meer Amsterdam, Den Haag en Rotterdam klappen te krijgen, maar Samsoms ervaringen bij het campagnevoeren op straat zijn positiever. Wel maakt hij zich zorgen over een lage opkomst.

Samsom zei verder dat hij geen referendum wil over de euro, zoals voormalig PvdA-leider Wouter Bos heeft gesuggereerd. De Tweede Kamer werkt aan een wet die referenda mogelijk moet maken. Als die er - na grondwetswijziging - doorkomt, geldt hij ook voor Europese verdragen. Dus over verdragen over de euro, mochten die er ooit komen, is dan wel een referendum mogelijk, zei Samsom.

Bos maakte zijn opmerking over het referendum over de euro zondag in een debat in De Balie in Amsterdam. Nu hij uit de politiek is mag hij zich "wilde ideeën" veroorloven, zei hij erbij.

Samsom wil opnieuw lijsttrekker worden
Samsom wil weer lijsttrekker worden (Foto: ANP)

Coinye-makers dromen van excuses Kanye West

De Nederlandse student Robbie Hontelé hoopt dat Kanye West zijn excuses aanbiedt. Hontelé is een van de mensen die door de rapper is aangeklaagd vanwege de Coinye-munt. "Het droomscenario is dat Kanye West wordt veroordeeld tot een excuses en een liedje zingen", zegt Hontelé voor de camera van Novum Nieuws.

De kans dat West door het stof gaat en een serenade brengt is volgens Hontelé nihil. "Dat gaat nooit gebeuren." De 24-jarige student vindt het overdreven dat de rapper naar de rechter is gestapt. "Ik vind dat iemand met een dikke portemonnee het niet voor elkaar moet krijgen om een digitale munt te slopen in een rechtszaal."

Hontelé kreeg vorige week een e-mail van de advocaten van West met het verzoek per direct te stoppen met de Coinye. De 36-jarige rapper is van mening dat de bedenkers van de digitale munt, waarop een vis te zien is die op West lijkt, inbreuk plegen op zijn merknaam. Echt druk over de eis maakt Hontelé zich nog niet. "Een advocaat in Nederland gaat zien of de e-mails genoeg zijn om mij voor de rechter te slepen."

De rechtszaak, die ook internationaal speelt, staat volgens de Nederlander nog in de kinderschoenen. "Bitcoins zijn voor iedereen nieuw. Dus voorlopig maak ik me nog niet echt zorgen", zegt Hontelé over de digitale munt waarop de Coinye is gebaseerd.

Aan terugtrekken denkt de student al helemaal niet. "Mijn naam is eraan verbonden, dus ik kan net zo goed blijven om het af te maken." Als een rechter de Coinye verbiedt, is dat volgens Hontelé een schande. "Het zou heel slecht zijn voor het netwerk, het systeem en het vertrouwen van de gebruikers van digitale munten."

Dertig miljoen rente kwijtgescholden aan Cuba

Nederland heeft Cuba dertig miljoen euro kwijtgescholden aan rentebetalingen voor leningen waarvoor de staat garant stond. Dat schrijft minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) in antwoord op Kamervragen van CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt.

Het gaat om de afwikkeling van leningen die een Nederlandse bank ruim tien jaar geleden heeft verstrekt aan een Cubaanse staatsbank. Die Nederlandse bank had het betalingsrisico afgedekt door een exportkredietverzekering te sluiten. De verzekeraar had op zijn beurt deze risico's herverzekerd bij de Nederlandse staat.

Toen de Cubaanse bank ophield met betalen, draaide de staat op voor de kosten. In 2004 werd een terugbetalingsregeling afgesproken, maar in totaal is slechts 3,5 miljoen terugbetaald van het totaalbedrag van 37,3 miljoen. In 2006 stopte de Cubaanse bank met betalen.

Door de rente bedraagt de uitstaande schuld inmiddels 73 miljoen euro. De staat heeft nu dertig miljoen kwijtgescholden, omdat er anders geen zicht was op terugbetaling. "Na jaren van onderhandelingen en gezien de akkoorden die andere landen met Cuba hebben gesloten werd bovendien duidelijk dat geen terugbetalingsregeling tot stand zou komen als Nederland zou blijven vasthouden aan de volledige betaling van de gehele vordering."

Volgens Dijsselbloem krijgt Nederland nu in elk geval het oorspronkelijke schadebedrag terug, plus een vergoeding voor de gederfde rente. De dertig miljoen bestaat vooral uit 'hoog opgelopen boeterente'. De afwikkeling van de zaak verloopt voor de staat 'min of meer budgetneutraal', aldus de minister.

Het akkoord over de kwijtschelding werd getekend tijdens het bezoek van minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) aan Cuba in december. Die is echter inhoudelijk niet betrokken geweest bij de deal, stelt Dijsselbloem. Wel verhoogde het bezoek van Timmermans 'aan Cubaanse zijde het gevoel van urgentie om deze langslepende kwestie op te lossen'.

Volleybalsters tegen titelverdediger Rusland op WK

De Nederlandse volleybalvrouwen nemen het bij het WK op tegen regerend wereldkampioen Rusland. Dat is maandag bij de loting in Parma gebleken. Ook Thailand en Kazachstan zitten bij de Oranjevrouwen in de poule.

Twee nog onbekende landen uit Noord- en Midden-Amerika vervolmaken poule C. Welke landen dat zijn wordt begin juni bekend.

Het WK wordt van 23 september tot en met 12 oktober in Italië afgewerkt. De steden Triëst, Milaan, Modena, Verona, Rome en Bari zijn dan de plaats van handeling. Nederland speelt zijn poulewedstrijden in Verona.

Ex-militair krijgt halfjaar cel voor kinderporno

Een 57-jarige ex-militair moet zes maanden de cel in voor het bezit en verspreiden van kinderporno. Dat heeft de militaire kamer van de rechtbank in Arnhem maandag bepaald. De man kreeg bovendien een halfjaar voorwaardelijk, met een proeftijd van drie jaar. Het Openbaar Ministerie had tien maanden cel geëist plus vijf voorwaardelijk.

De man downloadde gedurende een langere periode de kinderporno via een systeem waarbij de bestanden ook meteen weer verder konden worden verspreid naar andere gebruikers. Daarom werd de man niet alleen veroordeeld voor het bezit van kinderporno, maar ook voor het aanbieden ervan.

De straf pakt lager uit dan geëist omdat niet duidelijk is of anderen de afbeeldingen die hij aanbood ook daadwerkelijk downloadden. De zaak kwam aan het rollen toen de Nederlandse opsporingdiensten getipt werden door de Amerikaanse douane. In totaal werden meer dan tienduizend afbeeldingen aangetroffen.

Toen de man werd opgepakt was hij geen militair meer. De militaire kamer keek daarom alleen naar de periode 2009-2011, toen de man nog wel militair was.

Ook cum-laudediploma voor scholieren

Scholieren die hun eindexamen gemiddeld met een 8 of hoger halen kunnen straks het predicaat cum laude op hun diploma krijgen. Ook andere bijzonder prestaties komen op hun lijst. Dat staat maandag in een brief van staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) waarin hij zijn plannen om talentvolle scholieren meer uit te dagen, ontvouwt.

Dekker wil onder meer dat leerlingen vakken op een hoger niveau kunnen volgen. Een vmbo'er die bijvoorbeeld goed in taal is, zou dan Nederlands en Engels op havo- of vwo-niveau kunnen afronden. Dergelijke prestaties moeten vervolgens op het diploma van de scholier worden vermeld, evenals de deelname aan extra activiteiten, wedstrijden of talentprogramma's.

Bollebozen moeten verder vakken eerder af kunnen sluiten als zij daartoe in staat zijn. De tijd die vrijkomt, kunnen ze besteden aan andere uitdagingen. Ze zouden bijvoorbeeld al mee kunnen draaien bij bedrijven.

Dekker wil al langer meer uit de beste scholieren halen. In september riep hij leerlingen, ouders, leraren, onderwijsbestuurders, wetenschappers en het bedrijfsleven op met ideeën en initiatieven te komen om het onderwijs aan te pakken.

Uit onderzoek van het ministerie blijkt dat een kwart van alle leerlingen zich vaak of bijna altijd verveelt omdat ze de lesstof te makkelijk vinden. Een zesde van de scholieren presteert onder zijn of haar kunnen.

Israël toont onderschept Iraans wapentuig

Israël heeft maandag de Iraanse raketten die vorige week werden onderschept tentoongesteld. Met het wapentuig op de achtergrond riep premier Benjamin Netanyahu de wereld op een hardere koers te varen over het Iraanse atoomprogramma. Volgens Israël zijn de raketten afkomstig uit Iran en waren ze onderweg naar militanten in Gaza.

Het schip dat de raketten aan boord had werd woensdag onderschept op de Rode Zee. Israël kwam het Iraanse plan om de raketten te verschepen op het spoor na maanden onderzoek van zijn inlichtingendiensten. Het schip probeerde zijn sporen te wissen door eerst naar Irak te varen. Het plan was om de raketten af te leveren in Sudan, en van daaruit via Egypte naar Gaza te brengen. Het schip voer onder Panamese vlag om geen aandacht te trekken, maar werd toch door de Israëlische marine in de kraag gevat.

Volgens Netanyahu toont de vondst aan dat de Iraanse regering niet te vertrouwen is als het aankomt op beloftes over haar atoomprogramma. "Iran, een bruut regime, heeft zijn innige banden met terrorisme niet laten varen", aldus Netanyahu. "Iran probeert nog steeds op systematische wijze vrede en veiligheid in het Midden-Oosten te ondermijnen en wil nog steeds Israël vernietigen. Irans daden en leugens zijn niet nieuw. Wat nieuw is, is de bereidheid van velen in de internationale gemeenschap om de kop in het zand te steken."

Het Westen onderhandelt momenteel met Iran over zijn atoomprogramma. Er is een voorlopige overeenkomst gesloten, waarbij Iran zijn uraniumverrijking terugschroeft in ruil voor de verlichting van westerse sancties. Israël meent echter dat Iran met de onderhandelingen een rookgordijn opwerpt en dat het land nog altijd een kernwapen probeert te maken.

Nazi mogelijk burgermeester in Duitsland

Een nazi op een invloedrijke positie is iets van een droevig verleden? Nou, vergeet het maar. In de Duitse deelstaat Mecklenburg-Voorpommeren is het een neonazi gelukt om op de kieslijst voor het burgemeesterschap terecht te komen. Het stadje Pasewalk heeft de dubieuze eer om deze primeur van de eenentwintigste eeuw te hebben.

Kristian Belz, een engerd van de NPD, heeft trouw beloofd aan de Duitse grondwet. Iets dat extreemrechtse voorgangers die iets wilden betekenen voor mensen met hetzelfde verwerpelijke gedachtegoed nooit lukte.

Het stadje heeft zelf geprobeerd te verhinderen dat de nazi op de kandidatenlijst zou belanden, maar daar hebben hogere machten een stokje voor gestoken. De kans dat de 35-jarige nazi daadwerkelijk burgemeester wordt schijnt overigens erg klein te zijn.

Chinese president brengt staatsbezoek voor NSS

De Chinese president Xi Jinping brengt op 22 en 23 maart een staatsbezoek aan ons land. Hij doet dit op uitnodiging van koning Willem-Alexander. Aansluitend neemt Xi Jinping deel aan de Nuclear Security Summit die op 24 en 25 maart plaatsvindt in Den Haag.

De president wordt tijdens het staatsbezoek vergezeld door zijn vrouw Peng Liyuan. Ook reist een groot aantal ministers en een uitgebreide handelsdelegatie mee. De Rijksvoorlichtingsdienst meldt maandag dat het staatsbezoek van de Chinese president 'de goede bilaterale banden' tussen Nederland en China bevestigt.

Het is voor het eerst dat een Chinees staatshoofd een bezoek brengt aan Nederland. Vijftien jaar geleden bracht een Nederlands staatshoofd een staatsbezoek aan China. Koningin Beatrix en prins Willem-Alexander bezochten het land in 1999. Premier Mark Rutte (VVD) was afgelopen november op bezoek in China om de banden aan te halen.

Duitsland ontkent slappe knieën tegenover NSA

De Duitse regering spreekt tegen dat zij op aandringen van de Verenigde Staten de privacywetgeving heeft uitgekleed. Klokkenluider Edward Snowden had het bij het verkeerde eind toen hij vrijdag in een verklaring voor het Europees Parlement beweerde dat Duitsland onder Amerikaanse druk de regels voor afluisteren en andere vormen van telecomspionage heeft versoepeld, liet Berlijn maandag weten.

De Bondsdag 'zwicht niet voor druk van buiten, zeker niet van buitenlandse inlichtingendiensten', zei regeringswoordvoerder Steffen Seibert. "En dat is in dit geval ook zo."

Snowden suggereerde vrijdag dat het voor de NSA, de Amerikaanse inlichtingendienst waarvoor hij werkte, heel gebruikelijk was om bevriende landen te instrueren hoe zij 'de rechtsbescherming van hun telecommunicatie konden ondergraven'. De klokkenluider liet in het midden hoe en wanneer de Duitse privacywetgeving dan werd gewijzigd.

[Vid] Woods raakt golffans in Florida

Tiger Woods heeft weinig plezier beleefd aan de Cadillac Championship in Miami. De nummer een van de golfwereld raakte eerst het hoofd van een toeschouwer en later nog een schouder van een andere fan.

De fans hielden geen verwondingen over aan de harde confrontatie met een golfbal. Als goedmakertje voor het ongemak kregen ze gesigneerde handschoenen aangeboden. Woods presteerde in Miami iets ondermaats, want hij werd van de 68 deelnemers gedeeld 25e.

Heel wat beter verging het Joost Luiten die met een totaal van 291 slagen tussen alle wereldtoppers op een gedeelde dertiende positie uitkwam. De Amerikaan Patrick Reed won met een totaal van 284 slagen, één slag voor zijn landgenoot Bubba Watson en de Welshman Jamie Donaldson.

Woods raakt toeschouwer op het hoofd (Bron: YouTube)

Kate Upton woest om naaktfoto's

Kate Upton dreigt Celeb Jihad voor de rechter te slepen. De moslimsite heeft enkele zeer expliciete naaktfoto's van het 21-jarige topmodel gepubliceerd.

De gossipsite staat bekend om hun op echt gelijkende naaktfoto's van beroemdheden. En ook de mooie blondine met de dikke tieten is niet ontkomen aan de Photoshop-skills van de celebsite.

Foto's van Uptons blote tieten, haar punani en zelfs een waar ze snoeihard achterlangs wordt genomen: ze ontbreken niet op de welbewuste site. Het bikinimodel kan er helaas niet om lachen en dreigt met juridische stappen.

Volgens Celeb Jihad heeft Kate Upton echter geen poot om op te staan. "Als vrome moslims gehoorzamen wij alleen de sharia", luidt hun verklaring. "Kate Upton is een vrouw, en dus slechts een stuk vee. Zij heeft geen rechten onder de shariawetgeving. Het zou hetzelfde zijn als een koe die een boer aanklaagt omdat deze in haar uiers knijpt."

Benieuwd naar de nepfoto's? Deze zijn te zien in het bronartikel (zwaar, zwaar NSFW uiteraard)

'Activisten afgetuigd in rechtbank Egypte'

Drie jonge Egyptische activisten zijn door bewakers in een rechtbank afgetuigd voordat het hoger beroep in een zaak tegen hen begon. Dat heeft de advocaat van het drietal maandag gezegd. De jongeren werden eerder tot drie jaar cel veroordeeld wegens het schenden van een omstreden protestwet.

Ahmed Maher, Ahmed Douma en Mohammed Adel waren nauw betrokken bij de opstand tegen Hosni Mubarak in 2011. Volgens hun advocaat sloegen bewakers de drie in elkaar nadat ze hadden geklaagd dat hun handboeien te strak zaten. Het is niet de eerste keer dat de drie jongeren klagen over mishandeling door de autoriteiten.

Maher en Adel zijn medeoprichters van de 6 April-beweging, die een belangrijke rol speelde tijdens de opstand.

Ruim 30 hectare natuur verwoest na brand

In Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen heeft maandag in een gebied van 50 hectare brand gewoed. Daardoor is 30 hectare natuur nagenoeg verwoest. Dat meldt een woordvoerder van de veiligheidsregio maandagavond. "De brand is onder controle en het vuur is nagenoeg uit, maar brandweerlieden zullen de hele avond en mogelijk vannacht nog bezig zijn met blussen."

De brand werd rond 14.30 uur ontdekt en het vuur verspreidde zich vervolgens snel. Brandweerkorpsen uit bijna heel Brabant kwamen naar het natuurgebied om te helpen. "Op dit moment is de inzet niet zo grootschalig meer. Maar mocht de brand later vanavond of vannacht nog weer oplaaien dan kan het zijn dat andere korpsen weer worden opgeroepen", vertelt de zegsman.

De brand kon door de droogte snel om zich heen grijpen. In het bos waar de brand ontstond lagen nog veel oude takken, bladeren en droog gras uit de herfst en winter. "Normaal is dat materiaal redelijk vochtig rond deze tijd van het jaar. Maar het is nu uitzonderlijk droog. Er is maar een klein vonkje nodig om een brandje te veroorzaken", aldus de woordvoerder.

NS betaalt boete door rood rijdende machinist

Een treinmachinist die in september bij Hattemerbroek met hoge snelheid door een rood sein reed en daardoor bijna een botsing met een andere trein veroorzaakte, hoeft de boete die hij daarvoor heeft gekregen niet zelf te bedragen. De NS betaalt die voor hem, laat een woordvoerder maandag weten. Het gaat om een boete van 3800 euro die de Inspectie Leefomgeving en Transport had opgelegd.

De zegsman spreekt van een 'erg zware straf' en zegt dat de NS daarom in beroep gaat. Al is dat niet de reden dat het spoorbedrijf voor de machinist betaalt. "Dit is voor ons een nieuw fenomeen. We zijn nog bezig met het maken van beleid voor als we met dit soort zaken worden geconfronteerd."

De NS is ook nog bezig met een onderzoek naar het incident bij Hattemerbroek. Als daaruit blijkt dat de machinist verwijtbaar gedrag is toe te schrijven, zoals drank- of drugsgebruik, moet hij de boete wel zelf betalen. "Maar daar gaan we niet van uit", aldus de woordvoerder.

Uit onderzoek van de inspectie is gebleken dat de machinist te weinig had afgeremd na een eerder gepasseerd geel sein. Hij had zijn snelheid moeten verlagen tot maximaal 40 kilometer per uur om daarna op tijd te kunnen stoppen voor een eventueel rood sein.

De trein passeerde het rode sein echter met een snelheid van 94 kilometer per uur en kwam op het spoor terecht dat was bestemd voor een trein uit Amersfoort. De machinist van die trein kreeg daarop automatisch een rood sein en remde. De trein kwam tweehonderd meter voor het punt waarop de treinen elkaar zouden raken tot stilstand.

Geen loonsverhoging dit jaar voor bouwvakkers

De werkgevers en de vakbonden in de bouwsector hebben maandag afgesproken de cao van vorig jaar zonder wijzigingen te verlengen tot en met eind dit jaar. Dat betekent dat werknemers in de sector er dit jaar geen geld bij krijgen. Dat hebben Bouwend Nederland, FNV Bouw en CNV Vakmensen bekendgemaakt.

Werkgeversorganisatie Bouwend Nederland spreekt van een 'tussen-cao'. De partijen hebben afgesproken om dit jaar wel meer werk te maken van de naleving van de bestaande cao. Nu er een nieuwe cao is, kan deze snel algemeen verbindend worden verklaard, zodat deze gaat gelden voor alle werkgevers in de bouw.

De partijen hebben verder besloten om nog voor de zomer om tafel te gaan om te praten over een modernere cao voor 2015 en de jaren daarna. Volgens de bonden is daarvoor wel cruciaal dat de werkgevers laten zien dat het menens is met de naleving van de huidige cao. "Wat dat betreft is dit jaar dan ook een belangrijke testcase", zegt Mieke van Veldhuizen van FNV Bouw.

De bonden hadden oorspronkelijk ingezet op een loonsverhoging van tweeënhalf procent. Werknemers zouden dat gedeeltelijk zelf betalen door tijdelijk twee vrije dagen in te leveren. Volgens de werkgevers leidde dat echter tot bijna drieduizend extra verloren banen in de al slechtlopende sector.

PVV wil af van Sociaal en Cultureel Planbureau

De PVV wil het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) opheffen. Reden is dat het SCP in het Jaarrapport Integratie niet ingaat op de criminaliteit onder allochtone jongeren, stelt de partij van Geert Wilders maandag.

De partij heeft de hand weten te leggen op een exemplaar van het rapport, dat pas dinsdag pas officieel wordt gepresenteerd. "Bijna twee derde van de Marokkaanse jongens tot 23 jaar komt in aanraking met politie maar het SCP heeft in alle politieke correctheid besloten criminaliteit, voor het eerst, niet mee te nemen in het Jaarrapport Integratie", fulmineert de partij.

Gezien de 'enorme problemen op dit terrein' is dat een 'absurde beslissing', stelt Kamerlid Joram van Klaveren in een verklaring. "Als het SCP zaken als criminaliteit achterwege gaat laten kunnen we die organisatie net zo goed opheffen. Het CBS kan het prima alleen."

[PS] Sochi dag 4, de leukste tweets

Net als tijdens de Olympische Winterspelen verzamelen we elke dag hier op FOK!sport de leukste tweets over de Paralympische Spelen in Sochi. Een overzicht van de leukste, grappigste en opmerkelijkste berichten op Twitter zie je hieronder.

Vandaag is er op de piste weer geschiedenis geschreven door Groot-Brittannië. Kelly Gallagher pakte het eerste goud op de Winterspelen ooit:

Het geheim van de curlingteams? Hun lunch!

Anna Jochemsen zit er lekker bij:

Bibian Mentel zocht samen met de snowboardploeg de Ajitos op:

Het aankomende talent is ook alvast in Sochi om te oefenen:

De Ajitos waren niet alleen populair bij het Nederlandse team, ook het ijssleehockeyteam van Canada ging even op de foto:

'Krim nodigt OVSE-waarnemers uit voor referendum'

De autoriteiten van de Krim hebben de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa uitgenodigd waarnemers naar het Oekraïense schiereiland te sturen. Dat melden Radio Free Europe en persbureau Interfax. De OVSE-waarnemers zouden zondag kunnen toezien op het referendum over aansluiting bij Rusland in de autonome deelrepubliek.

De OVSE zegt volgens de Russischtalige tak van de BBC van geen uitnodiging te weten. De organisatie zou zo'n verzoek naar eigen zeggen ook terzijde leggen, omdat zij enkel uitnodigingen van landsregeringen accepteert.

Toch zou een verzoek van het Krim-parlement om een OVSE-missie wel degelijk betekenis hebben. De pro-Russische autoriteiten op de Krim weigerden door de Oekraïense regering uitgenodigde OVSE-waarnemers de afgelopen dagen de toegang tot het schiereiland. Zij mogen nu misschien hopen alsnog toegelaten te worden.

[PS] Goud voor langlaufers McKeever en Minnegulov

Canadees Brien McKeever heeft vandaag het goud gepakt op de twintig kilometer vrije stijl bij het langlaufen voor visueel beperkten. McKeever, die zich bijna kwalificeerde voor de Olympische Winterspelen in 2010 namens Canada, finishte ruim een minuut voor de Rus Stanislav Chokhlaev die het zilver pakte en de Zweed Zebastian Modin die het brons mee naar huis mocht nemen. 

In de categorie staand ging het goud naar Rusland. Rushan Minnegulov zette een tijd neer van 50 minuten en 55 seconden, ruim 40 seconden sneller dan de nummer twee, Ilkka Tuomisto uit Finland. Het brons was voor landgenoot Vladislav Lekomtsev. Die laatste pakte afgelopen zaterdag nog het goud op de 7,5 kilometer in het biatlon. 

Warlords of Draenor niet later dan 20 december

Warlords of Draenor, de aanstaande uitbreiding van World of Warcraft, is vanaf nu te bestellen. De release staat gepland ergens in de herfst dit jaar. Blizzard zegt wel dat het mogelijk later uitkomt, maar niet later dan 20 december 2014.

De uitbreiding kost 44,99 euro voor de gewone editie en 59,99 euro voor de collector's edition. Bij de collector's edition krijg je een mount en een pet in World of Warcraft, twee usericons voor Starcraft 2 en als laatste krijg je een banner voor Diablo III. Beide edities krijgen een gratis level boost waarmee je eenmalig een personage naar keuze naar level 90 kunt tillen. Wanneer je personage al level 60 of hoger is, worden ook je professions naar 600 geleveld. Wil je nogmaals hier gebruik van maken, dan kan dat ook, maar dat zal je dan wel vijftig euro kosten per keer.

[PS] Van der Klooster zegt supercombinatie af

Zitskiër Kees-Jan van der Klooster zal morgen niet aan de start komen van de supercombinatie in het alpineskiën. De zitskiër vindt dat hij geen kans maakt op een medaille en zal daarom niet deelnemen. 

Van der Klooster zette alles op zijn sterkste nummers, de afdaling en de super-G. Helaas kwam hij op beide onderdelen ten val. Aanstaande zaterdag zal hij nog wel de reuzenslalom gaan skiën. Ook daar wordt geen podiumplek verwacht, maar Van der Klooster wil daar de Paralympics goed afsluiten. 

Dennis: "F1-races zullen dit jaar niet tegenvallen"

McLaren-baas Ron Dennis is ervan overtuigd dat de Formule 1-races dit jaar veel zullen brengen. De Brit vindt dat de sport niet afgerekend moet worden op de verminderde betrouwbaarheid die de eerste races met zich mee zullen brengen vanwege de technische uitdagingen waar de teams voor stonden.

"Formule 1 heeft veel fans en we moeten ervoor zorgen dat er een goede show is. De ingrediënten kunnen veranderen. Ik voorspel een seizoen van de haas en de schildpad. Dit vanwege twee redenen: de eerste is betrouwbaarheid omdat in het begin de auto's aan het eind van de wedstrijden uit zullen vallen en ten tweede vanwege brandstofverbruik en bandenslijtage."

"Ik denk dat deze wedstrijden niet representatief zijn voor de rest van het seizoen, mogelijk vanwege dominantie in een of twee races. Maar wanneer het zich meer settelt dan krijgen we meer wedstrijden van de haas tegen de schildpad te zien. Ik kan fout hebben, maar dat is wat ik denk. Oordeel daarom niet te snel over iets wat kinderziekten zijn veroorzaakt door de complexe nieuwe regels. We zullen ze onder controle krijgen en dan zal het racen erg interessant worden."

Dennis nam dit jaar het initiatief weer over bij de Formule 1-afdeling van McLaren. Hij vervangt teambaas Martin Whitmarsh onder wie de renstal vorig jaar geen potten kon breken. De Brit voegde aan het interview over de kijk op dit seizoen nog toe dat hij ervan overtuigd is dat de F1 zal blijven bestaan, zelfs als Bernie Ecclestone er niet meer is of af moet treden omdat hij veroordeeld zal worden. De sport zal alleen wel gaan veranderen.

Dierenhandelaar aangehouden in Frankrijk

Een 35-jarige man uit Dubai die illegaal in dieren handelde is op verzoek van Nederland in Frankrijk aangehouden. Hij wordt verdacht van deelname aan een criminele organisatie die zich op grote schaal bezighield met wereldwijde illegale dierenhandel en het witwassen van de inkomsten daaruit.

In het onderzoek naar illegale dierenhandel werden in november 2012 al vier mannen aangehouden. De verdachte uit Dubai stond sindsdien op de internationale opsporingslijst. Hij werd drie weken geleden aangehouden op de luchthaven in Parijs en vorige week overgeleverd aan Nederland. De rechter-commissaris van de rechtbank in Utrecht verlengde zijn hechtenis maandag met veertien dagen, meldt het OM.

De man zou zeldzame vogels aan de organisatie hebben geleverd voor de handel in Nederland, waardoor risico ontstond op de verspreiding van dierziektes binnen Europa, waaronder vogelgriep. Daarnaast zou hij illegaal dieren uit Europese dierentuinen, met name katachtigen, hebben verkocht in de Verenigde Arabische Emiraten.

De politie en de NVWA doorzochten in 2012 negen bedrijven en woningen in Brabant, Limburg, Zuid-Holland en Utrecht. Tientallen zeldzame vogels werden destijds in beslag genomen, waaronder neushoornvogels en muskaatvinken. De verdachten hebben volgens het OM veel geld verdiend met de illegale handel.

Migranten zwaar getroffen door crisis

Migranten en met name migrantenjongeren worden zwaar getroffen door de economische crisis. Dat blijkt uit het Jaarrapport Integratie 2013 van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP), dat dinsdag wordt gepresenteerd. De werkloosheid onder migranten is met zestien procent ruim drie keer zo hoog als bij autochtone Nederlanders, van wie vijf procent werkloos is.

Vooral de werkloosheid onder jongeren is sinds het begin van de crisis in 2008 snel toegenomen. Van de migrantenjongeren tussen de 15 en 24 jaar is 28 procent werkloos tegenover tien procent van de autochtone jongeren.

Na het afronden van een opleiding hebben migrantenjongeren het moeilijk om een baan te vinden. Anderhalf jaar na het behalen van een diploma heeft negentien procent van de mbo'ers en vijftien procent van de hbo'ers uit deze groep nog altijd geen baan. Onder Nederlandse jongeren ligt dat percentage met respectievelijk vijf en zes procent een stuk lager.

De jongeren zijn volgens de onderzoekers extra kwetsbaar omdat ze vaak een flexibel contract hebben. Ruim twee derde van de werkende migrantenjongeren heeft een flexibele baan. Bij autochtone jongeren is dit ongeveer de helft. De laatste jaren neemt het aantal flexibele banen steeds verder toe, zowel bij recent afgestudeerde jongeren als jongeren zonder diploma, zo aldus het SCP.

Mensen van Marokkaanse komaf hebben het volgens het rapport het zwaarst van de vier grote niet-westerse groepen in Nederland. In vergelijking met de Turkse groep hebben zij minder vaak betaald werk, zijn ze vaker werkloos en afhankelijker van bijstandsuitkeringen. Ook de aansluiting tussen school en werk verloopt moeizaam. Zo is de werkloosheid bij recent afgestudeerde Marokkaanse jongeren op alle onderwijsniveaus het hoogst.

Titanfall draait op 792p

Titanfall zal bij de launch op de Xbox One draaien op een resolutie van 792p. Echter laat Respawn Entertainment wel de deur open om eventueel later dit jaar de resolutie op te krikken naar 1080P. Of zij dit ook voor elkaar krijgen, dat is nog maar de vraag.

"We're going to experiment. The target is either 1080p non-anti-aliased or 900p with FXAA. We're trying to optimise... we don't want to give up anything for higher res. So far we're not 100 percent happy with any of the options, we're still working on it. For day one it's not going to change. We're still looking at it for post-day one. We're likely to increase resolution after we ship", aldus Baker tegen Eurogamer.

PSN krijgt weer een onderhoudsbeurt

Misschien hebben jullie het al gemerkt, maar PlayStationNetwork is momenteel niet bereikbaar vanwege een onderhoudsbeurt. Ben je al ingelogd, dan heb je mazzel. Ben je dat echter niet, dan moet je wachten tot 23:00 uur voordat je weer kan inloggen.

De volgende diensten liggen er uit:

  • PlayStation Store op je PS4, PS3, PS Vita, PSP en PC
  • Sony Entertainment Network Accountbeheer
  • Sony Entertainment Network Account registreren
  • PlayStation Home

Bezorgde beurzen sluiten lager

De Europese aandelenbeurzen gaven maandagmiddag de bescheiden winsten die zich in de ochtend nog op de borden hadden afgetekend snel uit handen. Teleurstellende handelsdata uit China en aanhoudende bezorgdheid over Oekraïne drukten op de koersen.

De AEX-index in Amsterdam eindigde 0,7 procent lager op 393,40 punten. De MidKap daalde 0,4 procent tot 666,99 punten. De beurzen in Londen en Frankfurt verloren tussen 0,5 en 0,9 procent. De beurs in Parijs eindigde 0,1 procent hoger.

SBM Offshore was de grootste daler in de AEX met een verlies van 3,7 procent. Sterkste stijger was technisch dienstverlener Imtech met een winst van 1,9 procent. Uitzender Randstad volgde met een plus van 1,5 procent na een adviesverhoging door UBS.

Het in Amsterdam genoteerde Franse telecombedrijf Altice verloor ruim 7 procent. De onderneming deed eerder een bod op media- en telecombedrijf SFR van waarschijnlijk 14,7 miljard euro. Concurrent Bouygues deed een tegenbod van 19 miljard euro. Zondag werd bekend dat Bouygues in onderhandeling is over de verkoop van een deel van zijn netwerk en mobiele frequenties. Op deze manier hoopt Bouygues de bezwaren van toezichthouders tegen een overname van SFR weg te nemen. Bouygues klom in Parijs met 8,7 procent.

In Londen stonden de mijnbouwers onder druk nadat afgelopen weekeinde bleek dat China's export in februari onverwacht hard naar beneden is getuimeld. Antofagasta, Rio Tinto en Anglo American leverden rond de 2 procent in.

Ook de staalbedrijven hadden last van het slechte nieuws over de Chinese economie. ArcelorMittal verloor in Amsterdam 1,9 procent, ondanks dat het staalconcern de vooruitzichten voor dit jaar bevestigde. In de MidKap eindigde staalgroep AMG op een min van 1,2 procent.

Fyffes maakte in Dublin een koerssprong van ruim 46 procent. De Amerikaanse fruitproducent Chiquita Brands International, bekend van het bananenmerk, gaat fuseren met zijn Ierse branchegenoot om 's werelds grootste bananenbedrijf te vormen.

De euro was 1,3878 dollar waard, nagenoeg evenveel als bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 1,4 procent tot 101,13 dollar per vat. Brentolie werd 0,9 procent goedkoper op 107,96 dollar per vat.

Islamitische politieke partij gaat landelijk

De islamitische Partij van de Eenheid (PvdE) doet mee aan de Tweede Kamerverkiezingen in 2017. Het partijbestuur heeft dat voornemen onlangs bekrachtigd, melden de Haagse lijsttrekkers Arnoud van Doorn en Abdou Khoulani maandag.

De partij doet op 19 maart al mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in Den Haag, Amsterdam en Roermond. Uit alle delen van het land kwamen volgens Van Doorn, die in het verleden actief was voor de PVV, echter vragen waarom de partij niet in andere steden meedoet.

"Via de mail, social media kregen we honderden vragen en steunbetuigingen. Dat heeft ons over de streep getrokken", zegt Van Doorn. "Wij krijgen niet alleen veel steun in de vier grote steden, maar ook uit bijvoorbeeld Groningen en Maastricht."

De PvdE wijst erop dat Nederland inmiddels ruim een miljoen moslims telt. Met zo'n achterban moet het volgens de partij mogelijk zijn om in 2017 twee of drie zetels in de Tweede Kamer te behalen. "Blijkbaar voorzien we in een behoefte en heeft men waardering voor onze inzet de afgelopen jaren", aldus Khoulani.

De partij is nu achter de schermen bezig om straks landelijk actief te kunnen zijn, aldus Van Doorn. "Dat doe je niet in een nacht. Met een groep deskundigen en een campagneteam zijn we bezig om topkandidaten te vinden en een goed programma te maken. Daar hebben we wel een jaar voor nodig."

Het is de bedoeling dat de landelijke Partij van de Eenheid net als de lokale afdelingen uitgaat van de eigen kracht van de islamitische gemeenschap. Daarbij wil de partij veel aandacht besteden aan het slaan van bruggen tussen moslims en niet-moslims.

Babylijkje gevonden in Eindhoven

In Eindhoven is maandag het stoffelijk overschot van een baby aangetroffen. Het lijkje werd rond 15.00 uur gevonden in een steegje achter een woning aan de Klundertstraat in stadsdeel Strijp.

De politie is aanwezig en doet onderzoek. Een woordvoerder vertelt dat met een helikopter opnames zijn gemaakt van de omgeving. Ook zijn rechercheurs begonnen met een buurtonderzoek.

De precieze leeftijd van de baby is niet bekend en ook kan de politie nog niets zeggen over de ouders van het kindje.

Bankrover overlijdt tijdens overval

In het Zuid-Italiaanse Bari is maandag een man overleden terwijl hij een bank overviel. De 37-jarige Italiaan is waarschijnlijk overleden aan een hartaanval.

De man kwam als een 'gewone klant' de bank binnen. Hij droeg wel een zonnebril en een honkbalpet. Vervolgens deed hij alsof hij een bom bij zich had, terwijl hij 'gewapend' was met een schroevendraaier. Na een handgemeen met een bankbediende en een klant gaf hij plotseling geen teken van leven meer.

De man, gescheiden en vader van drie kinderen, had al een strafblad wegens roof. Volgens zijn vader was hij cocaïneverslaafd, aldus de krant la Repubblica.

Bankrover overlijdt tijdens overval
Bankrover overlijdt tijdens overval (Foto: ANP)

Getafe ontslaat Garcia, probeert het met Contra

Primera Division-club Getafe heeft trainer Luis Garcia maandag op straat gezet. De 41-jarige Spanjaard wordt verantwoordelijk gehouden voor de slechte resultaten. De Roemeense oud-verdediger Cosmin Contra is aangesteld als Garcia's vervanger. Hij tekende tot het einde van het seizoen 2015-2016.

Getafe stond rond de jaarwisseling nog stevig in het linkerrijtje in Spanje. De laatste weken zakte de ploeg uit een voorstad van Madrid weg naar de vijftiende plaats. Met 27 punten staat Getafe bovendien maar een punt voor op nummer achttien Almeria dat in de gevarenzone bivakkeert.

Garcia had Getafe ruim twee seizoenen onder zijn hoede. In de jaargang 2011-2012 werd hij elfde met de ploeg, een jaar later tiende.

De 38-jarige Contra speelde van 2006 tot 2010 bij Getafe. Vervolgens werd hij speler/coach van Politehnica Timisoara waarna hij zijn actieve loopbaan afsloot. Sinds 2012 was hij trainer van Petrolul Ploiesti. Met die club stootte hij eerder dit seizoen Vitesse uit de derde voorronde van de Europa League.

Bier als sportdrank

Het beste nieuws van de dag komt ditmaal uit Canada. Een brouwerij aldaar heeft een speciale biersoort ontwikkeld die geschikt is als sportdrankje.

Brouwer Vampt heeft een compleet team voedingswetenschappers aan het werk gezet om een gezond biertje te ontwikkelen. Lean Machine is dan ook geen Schultenbräu. Het biertje sluit volgens de makers aan op 'de actieve levensstijl van jonge bierliefhebbers'.

Het bier heeft een alcoholpercentage van slechts 0,5 procent. Dus je hebt er geen reet aan als je lazarus wil worden. Omdat het goudgele sap is verrijkt met voedingsstoffen, antioxidanten en zouten, kun je op verantwoorde wijze bier zuipen.

Door de bril van een wetenschapper bekeken, is bier als sportdrank zo gek nog niet. Na het sporten moeten vocht, zouten, koolhydraten en eiwitten weer worden aangevuld. Normaal volstaat een sportdrankje, maar bier blijkt net zo goed. Wel een speciaal biertje dan, dat op juiste wijze is samengesteld. Dankzij het hop en de gist in bier, worden ontstekingen en andere narigheid tegengegaan.

Knappe ritzege Hofland in Parijs-Nice

Moreno Hofland heeft de tweede etappe in Parijs-Nice gewonnen. De Nederlandse wielrenner van Belkin was in de massasprint verrassend te sterk voor de Duitser John Degenkolb. Fransman Nacer Bouhanni, zondag winnaar van de openingsetappe, kwam als derde over de streep en behoudt de leiderstrui.

De 22-jarige Hofland won dit seizoen al een etappe in de Ruta del Sol en werd achter Tom Boonen tweede in Kuurne-Brussel-Kuurne. Zondag in de openingsetappe van Parijs-Nice kwam de Nederlander er nog niet aan te pas, maar in de straten van Saint-Georges-sur-Baulche maakte hij dat ruimschoots goed door alle favorieten te vloeren.

Het is de eerste overwinning voor Hofland in een koers die meetelt voor de World Tour. Bovendien doet de Roosendaler goede zaken in het klassement. Op vier seconden van Bouhanni bezet hij na twee etappes de derde plaats. Degenkolb staat op twee seconden tweede.

De 205 kilometer lange etappe werd gekleurd door Aleksejs Saramotins en Anthony Delaplace. Saramotins hield het langste stand, maar in het zicht van de haven werd ook de Let door het peloton ingerekend.

Miljoenen voor bereikbaarheid luchthaven Lelystad

De infrastructuur rond Lelystad wordt aangepakt om de bereikbaarheid van de luchthaven te verbeteren. Het rijk en de regio hebben daarover maandag afspraken gemaakt, meldt het ministerie van Infrastructuur.

Zo wordt de A6 tussen Almere en Lelystad verbreed van twee naar drie rijstroken per rijrichting. Ook komen er nieuwe aansluitingen op de A6 en krijgt het openbaar vervoer naar de luchthaven een impuls. Met de maatregelen is ongeveer zeventig miljoen euro gemoeid, waarvan het rijk vijftig miljoen betaalt.

De plannen worden de komende tijd uitgewerkt. Het kabinet wil dat Lelystad Airport op termijn vakantievluchten van Schiphol gaat overnemen, als de nationale luchthaven aan het maximum toegestane aantal vliegbewegingen zit.

Franklin vergeeft Obama verkeerde spelling respect

Aretha Franklin vindt het niet erg dat Barack Obama het woord 'respect' uit haar gelijknamige hit verkeerd spelde. "De president heeft een hele drukke agenda en zal vast een beetje moe zijn geweest", zegt de zangeres tegen entertainmentzender E! De Amerikaanse president ging donderdag de mist in tijdens een eerbetoon aan Franklin in het Witte Huis.

De 71-jarige zangeres vindt het niet respectloos van Obama dat hij moeite had met de spelling. "Het hebben van respect en het spellen van respect is iets totaal anders", zegt Franklin. "De president en ik zijn het helemaal eens over wat R-E-S-P-E-C-T betekent."

Obama vergat tijdens zijn spelpoging de letter e. "Toen Aretha ons vertelde wat R-S-P-E-C-T voor haar betekende had ze geen idee dat het een strijdkreet zou worden", zei hij in een toespraak. Na zijn poging het woord te spellen zoals Franklin doet in haar liedje Respect, barstte de zaal in lachen uit.

Aangeslagen Timmermans eert slachtoffers Kiev

Minister van Buitenlandse zaken Frans Timmermans (PvdA) heeft bloemen gelegd in de Institoetskajastraat in het centrum van Kiev. Daar kwamen op 20 februari tientallen mensen om het leven door sluipschuttervuur. Ook bezocht de minister het Onafhankelijkheidsplein, in de volksmond de Maidan genoemd.

Met zijn bezoek eerde hij de slachtoffers die vielen tijdens de opstand tegen de Oekraïense president Viktor Janoekovitsj. Timmermans toonde zich aangedaan terwijl hij langs de barricaden liep. Die hebben de betogers nog altijd niet weggehaald, ook al is Janoekovitsj van het toneel verdwenen. "Toen ik hier een paar maanden geleden was, proefde ik optimisme. Nu voel ik ook verdriet om de vele doden die hier zijn gevallen."

Over de Russische bemoeienis met Oekraïne, vooral de Krim, zei Timmermans op de Maidan dat er geduldig met Moskou zal moeten worden gepraat. "We moeten volhardend zijn, dan zullen de Russen vanzelf naar de onderhandelingstafel komen. Maar met de vuist op tafel slaan heeft geen zin", aldus de minister.

De drie ministers van buitenlandse zaken van de Benelux-landen zijn maandag in Kiev om met de Oekraïense interim-president Oleksandr Toertjsinov, de minister van Buitenlandse Zaken Andriy Desjtsjitsa, leden van het parlement en maatschappelijke organisaties te spreken over de gespannen situatie in het land.

Nadat Janoekovitsj ruim twee weken geleden het veld ruimde, is de etnisch Russische bevolking op met name de Krim in opstand gekomen tegen de nieuwe machthebbers in Kiev. Ze vrezen dat die een sterk nationalistische agenda wil doorvoeren en bijvoorbeeld het Russisch als officiële taal in Oekraïne willen verbieden.

Rusland steunt de afscheidingsbeweging op de Krim met militairen, ofschoon Moskou dat zelf ontkent. Het schiereiland in de Zwarte Zee is sinds vorige week de facto in Russische handen.

Justin Bieber zingt liefdesliedje voor Gomez

Justin Bieber heeft zondagavond een ode gebracht aan Selena Gomez. "Dit liedje draag ik op aan mijn schatje", zei de 20-jarige Bieber voor hij As Long as You Love Me inzette en zijn hoofd naar Gomez draaide. Volgens het blad Cosmopolitan keek Gomez toe vanuit de coulissen.

Bieber verscheen zondag onverwacht op het muziekfestival South by Southwest (SXSW) in Austin. De Canadees deed een akoestische set in Banger's Sausage House & Beer Garden. Bieber werd vrijdag ook al gespot met de 21-jarige Gomez, met wie hij al jaren een knipperlichtrelatie heeft.

De zanger moet zich maandag verantwoorden voor een rechter in Toronto wegens mishandeling. Hij zou een limousinechauffeur eind vorig jaar klappen hebben gegeven.

Pistorius kotst om verslag autopsie

De Zuid-Afrikaanse atleet en moordverdachte Oscar Pistorius heeft maandag in de rechtszaal overgegeven toen de schouwarts verslag deed van de autopsie van het lichaam van Reeva Steenkamp. Pistorius heeft Steenkamp doodgeschoten. Hij wordt beschuldigd van moord, hoewel hij zelf volhoudt dat het een ongeluk was.

De getuigenverklaring van Gert Saayman, hoofd van de afdeling forensische geneeskunde van de Universiteit van Pretoria, werd in opdracht van de rechter niet live uitgezonden en het was journalisten verboden om via Twitter of blogs verslag te doen van de zitting. Toen Saayman verslag deed van de wonden die Steenkamp had opgelopen, boog Pistorius zich voorover en gaf hij herhaaldelijk over. De rechter legde daarop de zitting korte tijd stil, zodat advocaat Barry Roux zijn cliënt kon bijstaan.

Ook warmste 10 maart ooit gemeten

Maandag gaat de boeken is als de warmste 10 maart ooit geregistreerd. Rond 14.30 uur gaf de thermometer in De Bilt 18 graden aan en werd het oude record van 17,9 graden uit 1997 verbroken. Het is de derde dag op rij dat de temperatuur zo hoog is dat een dagrecord is verbroken, wat volgens weeronline.nl uniek te noemen is.

De meteorologen van de weersite denken het dagrecord van dinsdag ook zal sneuvelen. Dat stamt uit 1921 en staat op 15,1 graden.

Het is de afgelopen en de komende dagen uitzonderlijk warm. Nederland behoort momenteel tot de warmste landen van Europa. Het mooie lenteweer houdt in ieder geval nog tot en met vrijdag aan.

N.E.C. in degradatiestrijd even zonder Pálsson

N.E.C. moet het voorlopig stellen zonder Victor Pálsson. De IJslander is voor twee duels geschorst naar aanleiding van zijn rode kaart zaterdag in de wedstrijd tegen Roda JC. Pálsson werd als invaller in de slotfase door scheidsrechter Pieter Vink van het veld gestuurd na een gevaarlijke tackle.

Door de schorsing mist Pálsson de competitieduels tegen FC Utrecht en sc Heerenveen. N.E.C. staat laatste in de Eredivisie en heeft nog zeven wedstrijden om directe degradatie af te wenden.

Ook Milano Koenders werd door de KNVB geschorst. De verdediger van Heracles Almelo kreeg zaterdag rood tegen AZ voor het neerhalen van een doorgebroken tegenstander. Hij accepteerde een schikkingsvoorstel van één duel.

Forse natuurbrand in Loonse en Drunense Duinen

In Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen woedt maandagmiddag een grote natuurbrand. De brandweer meldt dat korpsen uit onder meer Den Bosch, Rosmalen, Vught en Waalwijk zijn opgeroepen om de brand te bestrijden.

Brandweerlieden zijn met meerdere tankwagens uitgerukt. Ook is een hoogwerker aanwezig zodat de brand van bovenaf kan worden bekeken. De brandweer spreekt van een 'zeer grote brand' die woedt in het droge gras in het bos. De rook is in de omgeving goed te zien.

Het natuurgebied is volgens de brandweer elk jaar wel het doelwit van natuurbranden. Hoe het vuur maandag is ontstaan, is nog niet bekend.

Van Gaal vindt afwezigheid Strootman aderlating

Louis van Gaal heeft met verbijstering kennisgenomen van het nieuws dat Kevin Strootman een zware knieblessure heeft opgelopen en het WK mist. "Dit is dramatisch voor Kevin. Ik kan me voorstellen dat op dit moment zijn wereld even instort", zegt de bondscoach. "Ook voor het Nederlands elftal is dit een aderlating."

Strootman was onder Van Gaal een van de drie spelers die altijd zeker waren van een basisplaats. "Hij heeft een heel grote bijdrage geleverd aan onze kwalificatie voor het wereldkampioenschap in Brazilië", vindt de bondscoach. "Wij deden nooit vergeefs een beroep op hem. Maar het allerergste is het voor Kevin, die zijn droom in duigen ziet vallen."

De middenvelder van AS Roma liep zondag in een wedstrijd tegen Napoli een zware blessure op aan zijn linkerknie. Naar verwachting is hij negen maanden uit de roulatie. Van Gaal heeft na de uitslag van de mri-scan direct contact opgenomen met Strootman.

Judoka Bolder onder het mes

Judoka Linda Bolder moet op 18 maart een operatie aan de knie ondergaan. Uit een tweede MRI-scan blijkt dat ze de voorste kruisband helemaal heeft afgescheurd.

De judoka uit Velserbroek raakte in februari bij de Grand Prix in Düsseldorf geblesseerd. Na de eerste scan bleek al dat er een scheurtje in de kruisband was geconstateerd. Ze zal minimaal drie maanden uit de running zijn. Ze mist onder meer het Europees kampioenschap eind april in Montpellier. 

Bolder stond net weer op de tatami na een operatie aan de elleboog in oktober. Ze won begin februari de Grand Slam in Parijs en pakte op het vorige EK zilver. 

ISU: sancties tegen deelnemers Ice-Derby

De internationale schaatsunie ISU heeft sancties aangekondigd tegen schaatsers en shorttrackers die gaan meedoen aan de zogenaamde 'Ice-Derby'. Bij dit evenement nemen op een baan van 220 meter vier rijders het tegen elkaar op en kan het publiek gokken op de uitslag. In mei staat in Dubai de eerste editie op het programma.

Volgens de ISU is gokken op wedstrijden onder de vlag van de mondiale federatie niet toegestaan. "De ISU wil geen actie nemen tegen de Ice-Derby, maar wel tegen alle rijders die er aan gaan meedoen", aldus de ISU maandag in een verklaring.

De organisatie van Ice-Derby wil de schaatsers en shorttrackers die een medaille hebben gewonnen bij de Olympische Spelen in Sochi het tegen elkaar laten opnemen. Aan het toernooi is een fors bedrag aan prijzengeld verbonden.

Hoeness bekent schuld op eerste procesdag

Uli Hoeness heeft op de eerste procesdag van de rechtszaak tegen hem wegens belastingfraude direct toegegeven schuldig te zijn. "Ik heb belastingen ontdoken en ben me ervan bewust dat het feit dat ik mezelf heb aangegeven niets aan de aanklacht verandert", zei de voorzitter van Bayern München maandag in de rechtszaal.

Hoeness wordt ervan beschuldigd grote sommen geld te hebben doorgesluisd naar een geheime Zwitserse bankrekening. Hij zou daarmee in totaal circa 3,5 miljoen euro aan belastingen ontdoken hebben. Bovendien werd maandag bekend dat justitie de 62-jarige Duitser ervan verdenkt wegens sjoemelen met gegevens nog eens 5,5 miljoen aan belastingvoordelen te hebben ontvangen.

Hoewel hij direct het boetekleed aantrok, vindt Hoeness dat bij de rechtbank geen verkeerd beeld over hem moet ontstaan. "Ik ben geen klaploper. Ik heb grote hoeveelheden geld gedoneerd aan liefdadigheidsinstellingen, in totaal zo'n vijf miljoen, en betaalde vijftig miljoen aan belastingen in Duitsland."

Als Hoeness schuldig wordt bevonden, riskeert hij een celstraf van maximaal tien jaar. Zelf hoopt de markante voorzitter, die tot het laatst toe alles in het werk stelde om een strafzaak te voorkomen, weg te komen met een boete. De uitspraak wordt donderdag verwacht.

Van den Brom aangeslagen door ontslag

John van den Brom is zeer teleurgesteld over zijn ontslag als trainer van Anderlecht. "Dit is een erg moeilijk moment voor mij", vertelde hij maandag aan Het Nieuwsblad. "Ik blijf ervan overtuigd dat er voldoende talent schuilt in deze selectie. Het is jammer dat ik mijn werk niet heb kunnen afmaken, maar de voetbalwereld zit nu eenmaal zo in elkaar."

Van den Brom, die per direct wordt opgevolgd door zijn voormalig assistent Besnik Hasi, voelt er niets voor om een trap na te geven. "Ik wil de staf en de medewerkers van Anderlecht bedanken voor de hulp en de samenwerking. Anderlecht is een warme club wat het vertrek des te pijnlijker maakt", aldus Van den Brom in de Vlaamse krant.

Met een 1-0 nederlaag zaterdag bij OH Leuven verspeelde Van den Brom zijn laatste beetje krediet bij de clubleiding. "We hebben hem altijd de maximale rugdekking gegeven, maar de prestatie tegen Leuven was deze club onwaardig", vertelde voorzitter Roger Vanden Stock op een maandag ingelaste persconferentie. "Er was geen andere maatregel mogelijk."

Volgens manager Herman Van Holsbeeck had de Nederlandse trainer de laatste tijd 'iets van zijn spontaniteit verloren'. "Hij was het niet gewend om zo veel kritiek te krijgen. Dat doet iets met een mens. Tot nu toe had hij alleen de aangename kanten van het trainersvak meegemaakt."

Zorgen over zijn toekomst hoeft Van den Brom zich volgens de manager niet te maken. "Hij zal lessen gaan trekken uit zijn periode bij Anderlecht. We gaan hem zeker nog terugzien in het voetbal" De 47-jarige Van den Brom werkte als trainer eerder bij AGOVV Apeldoorn, ADO Den Haag en Vitesse.

[pic] Ophef om pornofilm boerendochter

De inwoners van een Frans dorpje zijn in rep en roer. Er is namelijk een snoeiharde pornofilm geschoten in Loué. Hierin wordt een boerendochter eens flink uit elkaar getrokken.

Het gehucht is in Frankrijk bekend om de pluimveesector. De kippetjes hebben in Loué volop de ruimte om overal een ei te leggen. De pluimveeboeren zijn dan ook woedend dat hun goede naam wordt besmeurd door deze 18+-film.

De bewuste film begint heel onschuldig. Een niet al te knappe vrouw poseert bij het plaatsnaambord van het dorp. Al snel wordt zij eens flink te grazen genomen.

De film is vorige maand bij daglicht opgenomen. Toen de bevolking van Loué lucht kreeg van de opnames, namen zij hun riek en achtervolgden het vrouwtje, haar sekspartner en de filmcrew.

Enige tijd later ontdekte een boer de pornofilm op internet. Hoewel de actrice de dochter van een kippenboer zou zijn, wordt dit stellig ontkend. "Nee, zij is geen dochter van een kippenboer hier in Loué", laat het dorpshoofd weten. "Het zou wel erg naïef zijn dit te denken. Zij is duidelijk een actrice."

Ook Bromsnor heeft zijn werk gedaan. Na de film uitvoerig te hebben bekeken, kan de beste man bevestigen dat de 'boerendochter' een actrice is. De politie heeft de actrice namelijk al in meerdere seksfilms gespot.

Strafrechtelijk kan de politie nog geen zaak beginnen tegen de pornoboer. Er zijn namelijk geen slachtoffers bekend. Desondanks is het maken van een pornofilm in het openbaar verboden. Indien getuigen zich bij de politie melden, zullen ze stappen ondernemen.

screendumpEen screendump uit de openingsscène

William 'Wild Bill' Guarnere overleden

De wereld is een held kwijt. Zaterdag is in de VS namelijk William Guarnere overleden. Guarnere maakte deel uit van de beroemde Easy Company, een van de meest bekende en geroemde legereenheden uit de Tweede Wereldoorlog.

Guarnere, afkomstig uit Philadelphia, meldde zich na het bombardement op Pearl Harbor aan bij de zogenaamde Army Airborne, de Amerikaanse valschermtroepen. Hij werd ingedeeld bij de E-compagnie van het 2e bataljon van de 506de regiment van de 101st Airborne Division en maakte met die eenheid zijn eerste sprong in vijandelijk gebied op de vooravond van D-Day.

Op D-Day zelf maakte Guarnere deel uit van de ad hoc-eenheid die de aanval op Brécourt Manor uitvoerde. Hiervoor kreeg hij de Silver Star, de op twee na hoogste onderscheiding van het Amerikaanse leger. Later parachuteerde hij ook Nederland in tijdens operatie Market Garden.

Aan het begin van het Ardennenoffensief werden Guarnere en zijn eenheid naar Bastenaken verplaatst. Het was daar dat hij tijdens een artilleriebombardement een been verloor, terwijl hij een van zijn strijdmakkers naar veiligheid wilde slepen. Het betekende het einde van zijn legercarrière.

Guarnere stond bekend om zijn vechtlust, wat hem de bijnaam 'Wild Bill' opleverde. Zijn vroegere commandant Richard Winters sprak vol lof over hem. Bij het grote publiek is hij vooral bekend als personage in de serie Band of Brothers, die om Easy Company draait.

Na de oorlog keerde hij terug naar Philadelphia. Hij was actief bij veteranenorganisaties en hij schreef samen met Edward 'Babe' Heffron' een boek over hun ervaringen tijdens de oorlog. Uiteindelijk deed een gescheurde ader wat de Duitsers nooit gelukt is.

William 'Wild Bill' Guarnere is 90 jaar oud geworden.

Drieduizend euro geboden op Iraanse Kuifje

Een Iraanse uitgave van een Kuifje-boek is te koop op veilingwebsite Catawiki. De Farsi-vertaling van het album Mannen op de Maan is volgens het veilinghuis een van de weinige exemplaren na de massale vernietiging van westerse boeken in Iran in 1979. Op het Iraanse stripboek is inmiddels drieduizend euro geboden, laat het veilinghuis maandag weten.

Het is een eerste druk van het album en is twee keer gesigneerd door de Belgische striptekenaar Hergé. Volgens veilingmeester Tammo Meedendorp kan het album tot zesduizend euro opleveren. "Kuifjeverzamelaars van over de hele wereld zijn eigenlijk altijd op zoek naar de unieke of zeldzame albums en hebben daar veel geld voor over", zegt hij in een verklaring.

Ook andere albums en memorabilia van Kuifje gaan onder de hamer ter gelegenheid van het 85-jarig jubileum van de stripheld van Hergé. Een andere topper is de uitgave van het Franstalige stripboek Tintin au Tibet. Van die strip uit 1960 zijn slechts honderd exemplaren gedrukt en op dit exemplaar heeft Hergé op de binnenkant een tekening gemaakt. Voor dit album is al 7500 euro geboden. Op een tekening van Hergé op een ansichtkaart is al tienduizend euro geboden.

De veiling verloopt in twee delen met ieder 175 Kuifje-artikelen. Op het Iraanse album kan nog tot en met dinsdagavond worden geboden en op het Franstalige stripboek en de ansichttekening tot donderdagavond.

Speechschrijver Hollande is ook expert gangsterrap

De nieuwe speechschrijver van de Franse president François Hollande houdt er een dubbelleven op na. Naast het al jaren bekleden van functies in de Franse politiek is Pierre-Yves Bocquet onder de naam 'Pierre Evil' ook deskundige op het gebied van Amerikaanse gangsterrap. Dat heeft de Franse krant Le Monde maandag gemeld.

De 40-jarige technocraat werkte voorheen bij het ministerie van sociale zaken. Zijn collega's waren, op een enkele uitzondering na, niet op de hoogte van zijn andere carrière. Le Monde achterhaalde dat het Bocquet is die schuilgaat achter het pseudoniem 'Pierre Evil', een gerespecteerd criticus van Amerikaanse rap. Hij publiceerde onder die naam twee boeken over het muziekgenre: 'Gangsta rap' uit 2005 en 'Detroit Sampler', dat dit jaar verschijnt.

Andere muziekjournalisten wijzen erop dat 'Pierre Evil' geen kleine jongen is. "Hij is wat mij betreft een van de drie beste Franse raprecensenten", zegt journalist en musicus Fred Hanak. "Hij weet waarover hij het heeft, besteedt aandacht aan de teksten en maakt nooit een fout."

Privacywaakhond vindt plan ING erg ver gaan

Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) vindt het voornemen van ING om klantinformatie te gebruiken voor commerciële doeleinden 'erg ver' gaan. De toezichthouder was niet op voorhand op de hoogte gesteld door ING. Het CBP vindt de plannen nog erg vaag en wacht af om te zien hoe ze zich precies ontvouwen.

"Informatie van banken kan wel heel veel vertellen over een persoon", zegt een woordvoerder maandag. "Je kunt eruit afleiden van welke politieke partij je lid bent, of wat voor hobby's je hebt. Het zijn heel gevoelige gegevens."

Banken mogen zonder toestemming geen informatie aan derden verstrekken. Dat is ook niet wat ING wil, maar volgens de privacywaakhond is ING er met toestemming van consumenten nog niet. "Consumenten moeten heel goed worden geïnformeerd over waar ze precies ja op zeggen", aldus de zegsvrouw. Door wie en waarom de informatie wordt gebruikt, moet bovendien heel helder zijn. ING-klanten moeten daarnaast de kans krijgen om nee te zeggen als ze de voorwaarden niet zien zitten, vindt het CBP. "Er mogen geen negatieve consequenties aan zitten."

In een verklaring op de website van ING staat dat er 'absoluut geen sprake zal zijn van verkoop van klantdata aan derden'. "ING zal nooit individueel herleidbare klantdata doorgeven aan derden en klanten kunnen erop vertrouwen dat ING uitsluitend gebruikmaakt van hun persoonsgegevens wanneer dat ook is toegestaan."

De bank zou slechts als tussenpersoon tussen bedrijven en consumenten fungeren. Bedrijven kunnen ING dan laten weten welke doelgroep ze willen bereiken. ING bekijkt vervolgens de eigen data om te zien welke klanten in die doelgroep vallen.

Boetes geëist voor fataal bedrijfsongeval Sterksel

Tegen twee Brabantse bedrijven zijn maandag boetes geëist voor de dood van drie werknemers in oktober 2010. De bedrijven worden verdacht van dood door schuld. Er was sprake van een illegale situatie waarin beide bedrijven onvoldoende veiligheidsmaatregelen hadden getroffen, vindt het Openbaar Ministerie.

Afval- en mestverwerker Reiling in Sterksel liet ruim een halfjaar voor het ongeluk een waterzuiveringsinstallatie bouwen door het Tilburgse bedrijf Turbin. Reiling had daar echter geen vergunning voor. In de container van de installatie raakten tijdens een controle drie medewerkers bedwelmd door het inademen van giftig waterstofzwavelgas, wat hun uiteindelijk fataal werd.

Tegen Reiling is een boete geëist van 150 duizend euro, waarvan vijftigduizend voorwaardelijk. Ook hoorde het bedrijf een voorwaardelijke sluiting van een halfjaar tegen zich eisen. Turbin moet als het aan justitie ligt veertigduizend euro betalen.

Spanje betreurt inzet rubberkogels in Ceuta

De Spaanse politie had geen rubberkogels moeten gebruiken om migranten die vorige maand via zee de enclave Ceuta wilden bereiken af te schrikken. Dat heeft de Spaanse minister van binnenlandse zaken Jorge Fernandez Diaz maandag gezegd. Uiteindelijk verdronken vijftien mensen.

Terugkijkend op het incident was het volgens de minister onwaarschijnlijk dat de rubberkogels de migranten ervan zouden hebben weerhouden om vanuit Marokko naar Ceuta te zwemmen. Eerder verdedigde Spanje juist het politieoptreden, ondanks kritiek van de Europese Unie en mensenrechtenorganisaties dat de rubberkogels mogelijk een rol hebben gespeeld bij de verdrinkingen.

Duizenden migranten die illegaal in Marokko verblijven proberen Europa te bereiken. De Spaanse enclaves Melilla en Ceuta worden geregeld gebruikt als springplank voor een betere toekomst.

Zonnebril Britt Dekker gestolen

De zonnebril van Britt Dekker is gestolen in het zwembad van het SBS6-programma Sterren Springen. Dat heeft de realityster, die in deze reeks in het diepe duikt, maandag laten weten op Twitter. "Het is die met blauwe glazen en rechts bovenin een paard gegraveerd."

De 22-jarige blondine wil haar bril erg graag terug en looft ook een beloning uit. "De vinder krijgt een tientje en paardrijles", belooft Dekker, die vanaf 5 april te zien is in het programma. "Want de zon schijnt dus ik wil hem."

[NBA] Meeks leidt Lakers naar zege op Oklahoma City

Los Angeles Lakers heeft zondag verrassend met 114-110 gewonnen van Oklahoma City Thunder. De Lakers, de nummer laatst van de Western Conference in de NBA, werd tegen de leider van de Western Conference op sleeptouw genomen door Jodie Meeks. Die scoorde 42 punten, de hoogste score uit zijn loopbaan.

Eerder zondag ging Miami Heat na verlenging onderuit bij Chicago Bulls: 95-88. Miami had tijdens de wedstrijd vrijwel steeds een voorsprong die maximaal twaalf punten bedroeg. Kirk Hinrich trok in de slotseconden echter de stand gelijk op 86-86. In de verlenging scoorde Miami negen punten zonder antwoord van de bezoekers. Uiteindelijk scoorde LeBron James nog wel twee punten.

Voor Miami is de nederlaag de derde op rij. De ploeg staat nog altijd tweede in de Eastern Conference achter Indiana Pacers. Chaicago is de nummer vier van het oosten.

Overige uitslagen
New Orleans Pelicans - Denver Nuggets 111-107
Boston Celtics - Detroit Pistons 118-111
Brooklyn Nets - Sacramento Kings 104-89
Houston Rockets - Portland Trail Blazers 118-113
Minnesota Timerwolves - Toronto Raptors 104-111
Dallas Mavericks - Indiana Pacers 105-94
Golden State Warriors - Phoenix Suns 113-107

Nog miljoen huishoudens met Windows XP

Nog ruim een miljoen Nederlandse huishoudens maken gebruik van het besturingssysteem Windows XP, dat over een maand niet meer wordt ondersteund door Microsoft. In het afgelopen kwartaal is dat aantal wel met ruim 225 duizend afgenomen. Dat heeft Microsoft Nederland maandag bekendgemaakt.

Om mensen alsnog snel te bewegen om afstand te nemen van Windows XP, richt Microsoft in zestig BCC-winkels door heel Nederland vanaf eind maart servicepunten in. Op windowsxp.nl kunnen consumenten controleren welk besturingssysteem ze hebben.

Microsoft stopt op 8 april met de ondersteuning van Windows XP. Dat betekent dat als hackers gaten in de verdediging ontdekken, die niet meer worden gedicht. Daardoor worden privacygevoelige gegevens of bijvoorbeeld bankgegevens mogelijk een makkelijke prooi voor kwaadwillenden.

Microsoft raadt consumenten aan om na 8 april niet meer online te gaan met een Windows XP-computer. Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) waarschuwde eind februari ook dat het gebruik van het besturingssysteem niet meer veilig is vanaf die datum. "Stap zo snel mogelijk over op een ander besturingssysteem zoals Windows 7 of Windows 8, Mac OS X of een Linux-gebaseerd besturingssysteem", raadde de speciale tak van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid toen aan.

[Upd] Strootman niet naar WK door afgescheurde kruisband

AS Roma-middenvelder Kevin Strootman is zondag al vroeg in de topper tegen Napoli geblesseerd van het veld gegaan. De Oranje-international ging na zeven minuten al door zijn knie, maar kwam even later weer terug binnen de lijnen. In de elfde minuut ging de oud-PSV'er zonder tegenstander in de buurt opnieuw naar de grond en werd vervolgens huilend afgevoerd.

Strootman was woensdag in de oefeninterland tegen Frankrijk geblesseerd geraakt aan zijn knie na een overtreding. Onderzoek door de clubartsen van Roma wees echter uit dat er geen schade was in het gewricht. Het meespelen van Strootman tegen Napoli was desondanks toch onverwacht. Strootman is aan zijn eerste seizoen bezig bij Roma. Hij is daar inmiddels een vaste waarde.

Update 12.45 uur

Uit onderzoek in het ziekenhuis is gebleken dat Strootman zijn kruisband heeft afgescheurd, dat meldt Thijs Slegers op Twitter. Normaal gesproken is het onmogelijk geacht dat de middenvelder meedoet op het WK in Brazilië.

Kamer wil opheldering over plannen ING

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) moet opheldering geven over de plannen van ING om bedrijven informatie te verkopen over het betalingsgedrag van hun klanten. Dat eist een meerderheid van de Tweede Kamer.

PvdA-Kamerlid Henk Nijboer en de VVD'ers Foort van Oosten en Aukje de Vries melden maandag op Twitter dat ze vragen over de kwestie willen stellen aan de bewindsman. Ook Eddy van Hijum van oppositiepartij CDA eist opheldering. Hij stelt dat de bank de grenzen van de privacyregels probeert op te rekken.

Van Hijum heeft 'grote twijfels' bij de plannen van de bank, zo zei hij maandag tegen RTL Z. Hij wijst erop dat banken zelf een gedragscode hebben ondertekend waarin ze hebben afgesproken om heel voorzichtig om te gaan met de privacy van klanten. "Daarmee staat het op zijn minst op gespannen voet."

Volgens de CDA'er dreigt een 'hellend vlak' waarbij banken gaan grasduinen in de betaalinformatie van hun klanten. "De vertrouwensrelatie als klant met de bank komt hiermee wel onder druk te staan." Van Hijum snapt dat de gegevens een grote commerciële waarde vertegenwoordigen, maar hij vindt dat deze vertrouwensrelatie een stuk zwaarder moet wegen.

"Laten ze eerst maar eens werken aan een oplossingen voor al die storingen", sneerde hij nog. Het internetbankieren van ING werd de afgelopen tijd vele malen getroffen door een storing.

OM eist behandeling tegen bedreiger Rutte

Een 42-jarige man uit Delft die wordt verdacht van het bedreigen van minister-president Mark Rutte (VVD) moet als het aan het Openbaar Ministerie ligt een jaar worden behandeld in een psychiatrisch ziekenhuis. Volgens de officier van justitie is hij ontoerekeningsvatbaar.

De Delftenaar uitte zijn bedreigingen op de website van de VVD. Via het reactieformulier stelde hij onder meer dat het negeren van zijn berichten 'dodelijk kan zijn' voor Rutte. "Geen contact opnemen kan ertoe leiden dat wij ook president Rutte een kogel door de kop zullen schieten", schreef hij.

De rechtbank in Den Haag doet over twee weken uitspraak.

Milf (40) komt dag en nacht klaar

Heather McCuen heeft een bizarre aandoening. De 40-jarige moeder uit South Carolina is constant geil.

De vrouw lijdt namelijk aan Persistent Genital Arousal Disorder (PGAD). Deze afwijking, die pas drie jaar geleden werd ontdekt, zorgt ervoor dat degene met de aandoening de hele dag last heeft van oncontroleerbare orgasmes. Hoewel je niet geestelijk opgewonden hoeft te zijn, is je lichaam dat wel. De hele dag én nacht!

Bij McCuen begonnen de klachten tijdens haar zwangerschap. En blij is ze er niet mee. "De hele dag klaarkomen lijkt leuk", vertelt ze. "Voor mij voelt het echter als de hel."

De vrouw in kwestie moet constant masturberen om de boel onder controle te houden. Hoewel ze keurig getrouwd is, moet ze alleen slapen. En seks is helemaal niet aan de orde. "Vroeger hadden we geweldige seks. Maar als we het nu doen, kom ik dagen achtereen klaar."

Denk je nu 'een vrouw naar mijn hart' dan moet ik je nu teleurstellen. Het huishouden is aan haar niet besteed. De trillingen die vrijkomen bij wassen of poetsen zorgen er al voor dat McCuen hevig schokkend klaarkomt.

De Amerikaanse heeft al van alles geprobeerd om te genezen. Ze nam anti-depressiva, onderging elektroshocktherapie, heeft zich laten inspuiten met botox en heeft al tienduizend dollar uitgegeven. Tevergeefs.

Het werd zelfs zo erg, dat zij een eind aan haar leven wilde maken. "Ik zat bij de pakken neer en schreef afscheidsbrieven aan mijn gezin. Zelfmoord was de enige uitweg. Nu wil ik slechts mijn gewone leven terug!"

Aniston zou lichaam ruilen met Bündchen

Jennifer Aniston zou het wel weten als ze voor 24 uur kon ruilen van lichaam. "Ik zou graag het lichaam willen van Gisele Bündchen", zegt de actrice over het Braziliaanse topmodel in Self Magazine. "Waarom niet?" Ook zou ze geen bezwaar hebben tegen het lichaam van Lindsey Vonn. "Maar de vraag is dan natuurlijk of ik het weer terug zou willen geven."

De 45-jarige Aniston werkt keihard aan haar lichaam, maar laat ook wel eens een steekje vallen. "Ik ben dol op nachochips, die eet ik zelfs van de vloer", biecht ze op. "Ik maak ze zelf. In driehoekjes snijden en dan in de kokosolie."

Daarnaast geeft Aniston toe een mooie bloody mary te kunnen maken. "Ik gebruik gewoon een mix uit een pakje, echt heel ordinair." Daarnaast geeft Aniston haar eigen draai aan het recept, zoals een beetje citroensap. "En nog een paar andere geheimpjes, maar die verklap ik niet."

VVD en SP willen samen nepfacturen aanpakken

Het sturen van nepfacturen moet harder worden aangepakt. Dat zeggen Tweede Kamerleden Foort van Oosten (VVD) en Sharon Gesthuizen (SP) maandag tegen RTL Nieuws. Binnenkort behandelt de Kamer de initiatiefwet hierover. De spooknota's kosten het bedrijfsleven naar schatting jaarlijks vierhonderd miljoen euro.

Met de initiatiefwet die het sturen van valse facturen strafbaar moet stellen, moeten ondernemers 'beter worden beschermd tegen oneerlijke handelspraktijken', zegt Gesthuizen. "Er zitten goed georganiseerde bendes achter deze praktijken. Die moeten hard worden aangepakt", aldus Van Oosten tegen RTL.

Ondernemers moeten verder beter worden voorgelicht, zodat ze valse facturen beter kunnen onderscheiden en niet in de val trappen, stellen de Kamerleden.

Scholieren zakken vaker voor verkeersexamen

Het aantal basisschoolleerlingen dat het praktisch verkeersexamen niet haalt is de afgelopen jaren flink toegenomen. Reden voor Veilig Verkeer Nederland (VVN) om kinderen en hun ouders te stimuleren meer te oefenen voor het verkeersexamen.

Om het aantal geslaagden op te krikken lanceert de organisatie maandag een app waarmee kinderen met hun ouders examentheorie kunnen doornemen, checken of hun fiets geschikt is om het examen af te leggen of een route voorbereiden. De applicatie bevat ook tips voor ouders om hun kinderen beter klaar te stomen voor het verkeersexamen.

De app wordt maandagochtend gepresenteerd op De Paulusschool in Abcoude, waar de kinderen uit groep 7 en 8 de app voor het eerst gaan testen. De Utrechtse gedeputeerde voor mobiliteit Remco van Lunteren is van de partij, evenals VVN-bestuurslid Hans de Rijke.

De app is vanaf maandag verkrijgbaar voor de iPhone en Android-telefoons.

Anderlecht bevestigt ontslag Van den Brom

John van den Brom is ontslagen als trainer van Anderlecht. Dat heeft de Belgische club maandagochtend officieel naar buiten gebracht. Zondagavond meldden Belgische media al dat de Nederlandse coach zijn biezen moest pakken en zou worden opgevolgd door zijn assistent Besnik Hasi.

Anderlecht leed zaterdag bij OH Leuven de negende nederlaag van het seizoen en staat derde in de Eerste Klasse, achter Standard Luik en Club Brugge. Vorig jaar werd de club in het eerste seizoen onder Van den Brom nog landskampioen en winnaar van de Belgische Supercup.

Magneti Marelli: iedereen mogelijk uitvaller in Melbourne

Komend weekend gaat het nieuwe Formule 1-seizoen van start met de Grand Prix van Australië. Door de nieuwe 1,6 liter V6-turbomotor zal het hele veld op zijn kop komen te staan en de vraag is hoeveel coureurs in Melbourne over de streep komen. Elektronica-leverancier Magneti Marelli sluit niet uit dat niemand de finishvlag ziet.

Robert Dalla van het Italiaanse bedrijf legt in La Gazetta dello Sport uit waarom. "Vorig jaar had je de standaard ECU van McLaren Electronic Systems die alles regelde, dat was het brein dat alles aanstuurde. Nu controleert dat systeem nog maar een gedeelte."

"De uitdaging is om de motor, de turbo en de Energy Recovery Systems in harmonie samen te laten werken. De juiste oplossing daarvoor vinden kan nog wel twee, drie maanden duren. Om dat in drie wintertests met in totaal slechts twaalf testdagen te doen was een onmogelijke opgave. De kans bestaat dat geen van de auto's in Australië de finish haalt, want elk team is tijdens het testseizoen wel op problemen gestuit."

Double bagel Radwanska in Indian Wells, Berdych exit

Agnieszka Radwanksa heeft bij het tennistoernooi in Indian Wells met groot vertoon van macht de achtste finales bereikt. De Poolse, als tweede geplaatst, verpulverde de Duitse Annika Beck met 6-0 en 6-0. Ondanks de double bagel nam de partij toch nog iets meer dan een uur in beslag.

Sara Errani werd in de derde ronde uitgeschakeld. De als negende geplaatste Italiaanse werd met 3-6 en 3-6 verslagen door de Canadese Eugenie Bouchard (18), die eerder dit jaar voor een verrassing zorgde door de halve finale van de Australian Open te halen. Ze stuit nu op de Roemeense Simona Halep (6), die met 6-2, 4-6 en 6-4 Lucie Safarova (26) versloeg.

Bij het mannentoernooi werd Tomas Berdych (4) in de tweede ronde een halt toegeroepen door Roberto Bautista Agut. De Spanjaard versloeg de winnaar van het ATP-toernooi van Rotterdam met 4-6, 6-2 en 6-4. Ook Jo-Wilfried Tsonga werd verslagen. De Fransman (9) moest het afleggen tegen zijn landgenoot Julien Benneteau: 4-6 en 4-6.

Novak Djokovic bereikte de derde ronde ten koste van Victor Hanescu. De winnaar van 2008 en 2011 had het alleen in de eerste set lastig met de Roemeen: 7-6 (1) en 6-2.

Kenzari houdt niet van internetdaten

Marwan Kenzari heeft geen zin zijn liefde te ontmoeten via internet. "Ik ben niet zo van het internetdaten. Sterker nog, ik maak steeds minder gebruik van sociale sites als Twitter en Facebook", zegt hij maandag in Metro. De 31-jarige acteur is vanaf donderdag te zien in de film Hartenstraat.

Kenzari is niet bezig met de talloze dateverzoeken die wellicht zijn kant op komen nadat de film in gaan draaien. "Ja, denk je dat?", vraagt de acteur ongelovig.

Vorig jaar won Kenzari een Gouden Kalf voor zijn rol als kickboxer in het drama Wolf, nu speelt hij de liefde van het personage van Bracha van Doesburgh. Maar zijn grootste uitdaging in de film is de relatie met zijn dochtertje.

"Ik vond het zo'n lief verhaal", vertelt Kenzari. "Het gaat in principe om een jonge vader die bang is om zich te binden. Dat was een rol die ik nog nooit gespeeld had. En het staat mijlenver bij de kickbokser in Wolf vandaan."

De carrière van Kenzari is ontegenzeggelijk in de lift. Op het filmfestival van Berlijn was hij namens Nederland een 'shooting star', een initiatief om aanstormend acteertalent te introduceren aan Europese filmmakers. Toch is hij niet heel erg bezig met een carrière in het buitenland.

"Ik hou er niet van om dingen in hokjes te duwen", legt Kenzari uit. "Maar ik hou van films maken, ik hou ervan dat te doen in verschillende talen en ik ben ambitieus. Ik ga naar de plek waar ik mooie dingen kan maken, of dat nou in Amsterdam, Frankrijk of New York is."

Wolf-acteur Kenzari in Berlijnse schijnwerpers (Foto: Novum)

Horrorfilm met Hoekstra & Blok naar Tribeca

De Ierse horrorfilm The Canal, met Hannah Hoekstra en Anneke Blok in dragende rollen, gaat in wereldpremière op het Tribeca Filmfestival in New York. De film is geselecteerd voor de Midnight Section van het festival en wordt waarschijnlijk later dit jaar in Nederland uitgebracht. Dat liet distributeur A-Film Benelux maandagochtend weten.

De hoofdrol is voor Rupert Evans, bekend van onder anderen de Amerikaanse speelfilm Hellboy en de televisieserie Fleming. Hannah Hoekstra vertolkt de rol van zijn vrouw en Anneke Blok speelt haar moeder. Het is voor het eerst dat Hoekstra een hoofdrol speelt in een Engelstalige film.

De film gaat over David Williams en zijn vrouw Alice, die een prachtig oud pand betrekken met hun zoontje Billy. Als David vermoedt dat Alice vreemdgaat, krijgt hij vreemde visioenen over een duistere aanwezigheid in zijn nieuwe huis.

Hannah Hoekstra in eerste second screen-film APP (Foto: Novum)

Meer mensen somber over baankansen

Sinds het uitbreken van de kredietcrisis is het aantal mensen dat de zoektocht naar een baan heeft opgegeven bijna verdubbeld. Vooral mensen die tien jaar of minder hebben te gaan tot hun pensioen zoeken niet meer naar een baan, omdat ze de kans op succes te klein achten. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek maandag gemeld.

Vooral in de afgelopen jaren nam het aantal 'ontmoedigden' flink toe, van 46 duizend in 2010 en 2011 tot zeventigduizend in 2013. In 2008 waren er 37 duizend mensen te somber over hun kansen om een zoektocht naar een baan aan te vangen.

De ontwikkeling van het aantal werkwilligen volgt ongeveer de ontwikkeling van de werkloosheid, meldt het statistiekbureau. Die is de afgelopen jaren ook flink toegenomen, van minder dan vierhonderdduizend naar zevenhonderdduizend. Het aandeel ontmoedigden schommelt al sinds 2008 rond de zes procent onder alle werkwilligen.

Onder ouderen zijn er meer ontmoedigden dan onder jongeren. Tussen de 55 en 65 jaar is het aandeel somber gestemde werklozen 12,3 procent. Onder de werkwilligen onder de 35 jaar is dat om en nabij de drie procent. Tussen de 35 en 45 jaar was dat 5,3 procent.

Baanzoekende vrouwen zijn daarnaast ook somberder over hun kansen dan mannen. Het aandeel ontmoedigden is met 7,2 procent anderhalf keer zo hoog als onder mannen. Vooral de afgelopen twee jaar zijn er relatief veel vrouwen afgehaakt op hun banenzoektocht.

Gravity-regisseur Cuarón maakt tv-serie

Gravity-regisseur Alfonso Cuarón maakt een uitstapje naar de tv-wereld. Cuarón, wiens ruimtedrama vorige week zeven Oscars won, werkt met regisseur J.J. Abrams aan een dramaserie. De serie, genaamd Believe, gaat over een meisje met bovennatuurlijke krachten.

"Allereerst wilde ik iets maken waarin mensen niet zweven", lachte de regisseur. "Ik wil iets 'gegronds' maken, met echte mensen en echte locaties. Ik wil iets spannends doen, dat ook emoties oproept."

Volgens Cuarón reageerde Abrams meteen positief toen hij zijn ideeën met hem deelde. De twee leerden elkaar meer dan twintig jaar geleden kennen. "Sindsdien heb ik altijd opnieuw met hem willen werken", aldus Abrams, die bekend is van kaskrakers als Star Trek: The Future Begins en Super 8. "Ik ben groot fan van elke film die hij maakte en na elke film groeide het verlangen om iets met hem te maken."

Believe draait om de 10-jarige Bo, gespeeld door Johnny Sequoyah, die dingen kan laten bewegen en in de toekomst kan kijken. De tv-serie, waarin ook Jamie Chung en Kyle MacLachlan spelen, komt volgende week zondag voor het eerst op televisie.

 

Miljoen mensen bezoeken alternatieve genezer

Ruim een miljoen mensen werden tussen 2010 en 2012 behandeld door een alternatieve genezer. Vooral vrouwen, hoogopgeleiden en mensen met een aanvullende zorgverzekering zochten vaak verder dan een huisarts om hun gezondheidsklachten te verhelpen. Dat blijkt maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Een kwart van de behandelden ging naar een acupuncturist. Ook de homeopaat werd met 22 procent relatief vaak bezocht. Zo'n zeventien procent klopte aan bij een chiropractor. Gebeds-, kruiden- en paranormale genezers werden minder vaak bezocht. Bijna twee derde van de behandelden heeft een langdurige aandoening.

De meeste mensen die tot alternatieve geneeswijze overgingen zijn tussen de 30 en 65 jaar. Vrouwen bezochten tweemaal vaker dan mannen een alternatieve genezer.

Het bezoek aan een alternatieve genezer neemt toe met het opleidingsniveau. Van de mensen van 25 en ouder met alleen basisonderwijs was in 2012 3,1 procent onder behandeling. Onder mensen met een hbo-diploma op zak lag dat op 9,7 procent. Onder academici daalt dat percentage weer tot 8,5 procent.

Mensen met een aanvullende verzekering gingen vaker naar een alternatieve genezer dan mensen met alleen een basisverzekering. Of dat komt doordat aanvullende verzekeringen dergelijke bezoeken vaak vergoeden, kan het CBS niet zeggen.

Meer geld voor vissers om bijvangsten te voorkomen

Meer vissers die werken aan het voorkomen van ongewenste bijvangst kunnen bij hun investeringen rekenen op een bijdrage van het ministerie van Economische Zaken. Staatssecretaris Sharon Dijksma (PvdA) heeft de pot van drie miljoen euro die al beschikbaar was met anderhalf miljoen euro verhoogd, maakte ze maandag bekend.

Vissers moeten vanaf 2016 hun ondermaatse en onverkoopbare vis aan de wal brengen. Vorig jaar konden vissers proefprojecten indienen om ervaring op te doen met deze 'aanlandplicht'.

De projecten variëren van het gebruik van andere netten en camera's of het toch verkopen van de bijvangst. Eind maart wordt bekend voor welke projecten geld krijgen. Door het beschikbare bedrag te verhogen krijgen nu meer projecten groen licht.

Dijksma maakte daarnaast bekend dat garnalenvissers een bijdrage kunnen krijgen als zij hun manier van vissen willen verduurzamen. Daarvoor is 1,2 miljoen euro beschikbaar uit het Europees Visserijfonds. De garnalenvissers kunnen voor veertig procent van hun investering een subsidie aanvragen bij het ministerie van Economische Zaken.

Nog minder licht in Dark Souls II

De naam van een game zegt vaak al veel over de game zelf. Het echter wel jammer als ontwikkelaars andere plaatjes laten zien van een game, voor een release. In het geval van Dark Souls II zet het de game wel in ieder geval letterlijk in een heel ander daglicht.

Een opvallend detail in de game Dark Souls II is dat de belichting in de definitieve-versie namelijk heel anders dan dat we vooraf, in trailers en screenshots, voorgeschoteld kregen. Wat de reden hiervoor is (nog) niet bekend. Je kunt de beelden hieronder bekijken.

Beelden PlayStation 3, januari 2014
Vanaf 3:49 tot 5:08, (geen spoilers)
Vanaf 2:22 tot 2:37, (geen spoilers)

Beelden PlayStation 3, maart 2014
Vanaf 6:15 tot 9:40, (geen spoilers)

Bovenstaande is hoe het eerst was en de onderstaande van de huidige situatie.

DarkSouls2-4

Dark Souls 2-5

Oerlemans heeft hartaanval gehad

Reinout Oerlemans heeft zondagmiddag een hartaanval gehad. De tv-producent is dezelfde dag geopereerd in Amsterdam. Dat liet Oerlemans' bedrijf Eyeworks maandagochtend weten. Oerlemans voelde zich zondagmiddag na het spelen van een hockeywedstrijd niet goed.

De 42-jarige producent reed zelf naar een ziekenhuis, waar een hartaanval werd geconstateerd. Vervolgens werd Oerlemans naar het AMC in Amsterdam overgebracht, waar hij een bypass operatie onderging. Bij zo'n operatie worden vernauwingen van de kransslagader van het hart aangepakt.

"We zijn natuurlijk enorm geschrokken", laat Oerlemans' echtgenote Daniëlle weten. "Gelukkig heeft Reinout snel en adequaat gehandeld en zijn we blij dat de operatie in het AMC goed is gegaan. Reinout zal nu eerst moeten rusten en daarna gaan werken aan zijn volledige herstel. We zien de toekomst positief tegemoet."

Of Oerlemans nog steeds in het AMC ligt, is niet bekend. Eyeworks wil daarover geen uitspraken doen. De familie Oerlemans heeft aangegeven in alle rust te willen werken aan Reinouts herstel.

 

Man 'kiest' opmerkelijke naam

Een Nieuw-Zeelandse man heeft zijn naam veranderd in een naam bestaande uit 99 tekens. Na het verliezen van een partijtje poker 5 jaar geleden heeft de nu 22-jarige man uit Dunedin in Nieuw-Zeeland zijn naam veranderd in "Full Metal Havok More Sexy N Intelligent Than Spock And All The Superheroes Combined With Frostnova".

Omdat zijn paspoort verlopen was en hij een nieuw paspoort moest aanvragen wordt meneer Frostnova nu ook echt geconfronteerd met de door hem 'gekozen' naam. De man kan trouwens op elk moment voor $127 zijn naam weer veranderen.

In Nieuw-Zeeland mag iemand zijn of haar naam veranderen of een kind een afwijkende naam geven zolang deze naam anderen niet beledigt of de ontwikkeling van een kind niet in gevaar brengt. Daarnaast zijn er een aantal andere factoren waaraan een naam moet voldoen. In het verleden zijn namen als Talula Does The Hula From Hawaii, Majesty, King, Knight, Princess, Justice, Anal, V8, 89, Mafia No Fear, Lucifer, full stop, 4Real Superman en * afgewezen door een rechter of de het Nieuw-Zeelandse Ministerie van Binnenlandse Zaken.

Nieuw-Zeelandse naam
De bizarre naam die de Nieuw-Zeelandse man moest aannemen na het verliezen van een potje poker (bron: The New Zealand Herald)

Meer info Tales from the Borderlands

Vorig jaar werd Tales from the Borderlands aangekondigd. Sindsdien is het stil geweest rondom het project van Telltale Games en Gearbox Software. Vandaag is daar gelukkig verandering in gekomen.

Het verhaal speelt zich wederom af in Pandora. Dit keer volg je Fiona, een begaafd oplichtster, en Rhys, een man met een Hyperion robotarm. In het spel speel je met beide personages, waarin zij hun eigen verhaal vertellen over wat ze hebben meegemaakt. Dit zorgt ervoor dat je als speler aanvoelt dat er tegenstellingen aanwezig zijn in de verhalen, ze vertellen namelijk niet hetzelfde. Kevin Bruner van Telltale Games beschijft het als: ''You never really play what actually happened, you're playing this Big Fish version of what happened.''

De game zal genoeg elementen van Borderlands bevatten zoals we die kennen, waaronder de unieke humor en schiet-segmenten, ''just in a Telltale kind of way.'' Ook zal je unieke vaardigheden van de personages kunnen gebruiken. Fiona is een vlotte prater, wat ongetwijfeld unieke dialogen zal opleven, en Rhys kan met zijn robotarm diverse elektronica hacken.

Bekende personages van Borderlands en Borderlands 2 zullen een rol spelen in het verhaal, maar zeker geen hoofdrol. Gearbox-schrijver Anthony Burch wil juist de wereld van Borderlands uitbreiden: ''Let's tell a story in this universe that's not specifically about the world savers, it's not about the badasses doing badass things — it's about schmos trying to get by,' and that makes the world feel much more real.''

De eerste episode van Tales of the Borderlands moet dit jaar nog verschijnen. Op welke platformen is nog niet bekend.

Tales from the borderlands

[Darts] Lewis wint vierde Major

Adrian Lewis won zondagavond in Minehead de UK Open. De darter had in de volledig Engelse finale geen kind aan Terry Jenkins (10-1). Jenkins op zijn beurt rekende eerder op de dag af met Michael van Gerwen (10-8). Voor Jackpot is het de vierde 'major' in zijn carrière.

Het publiek hoopte vooral op een clash tussen de nummer 1 en 3 van de PDC Order of Merit, toch werd het The Raging Bull die op mocht voor zijn achtste major finale. In die finale was het spel waar de man uit Herefordshire Van Gerwen mee op de knieën bracht echter geheel zoek. Lewis, met een gemiddelde van ruim 109, liep daarom volledig over Jenkins heen.

Lewis mag door zijn overwinning £50,000 op zijn bankrekening bijschrijven. Van Gerwen verdiende met zijn halve finaleplaats £12,500.

Alle kiezers zeggen 'ja' tegen Kim Jong-un

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft een zetel in het parlement bemachtigd. Zijn verkiezingswinst was de grootst denkbare: in zijn kiesdistrict stemde 100 procent van de kiezers voor de grote leider, meldde staatspersbureau KCNA maandag. Andere kandidaten waren er niet; kiezers mochten alleen ja of nee zeggen tegen de voorgestelde kandidaat.

Het Noord-Koreaanse parlement heeft nauwelijks invloed. Het vergadert over het algemeen slechts een keer per jaar en is dan vooral druk met applaudisseren.

KCNA meldde verder dat alle geregistreerde kiezers hun stem hebben uitgebracht. Wie er buiten Kim nog meer tot parlementslid zijn verkozen, is nog niet bekendgemaakt.

Volgens de staatspropaganda is de verkiezing "een uitdrukking van de absolute steun en het diepe vertrouwen in opperste leider Kim Jong-un".

Alle kiezers zeggen'ja' tegen Kim Jong-un
Alle kiezers zeggen'ja' tegen Kim Jong-un (Foto: ANP)

'Bevolking Krim mag nationaliteit kiezen'

Inwoners van de Krim mogen zelf kiezen of ze een Russisch of een Oekraïens paspoort willen hebben als het Oekraïense schiereiland onderdeel van Rusland wordt. Dat heeft de nieuwe pro-Russische premier van de autonome Krimrepubliek, Sergej Aksjonov, maandag tegen het Russische persbureau RIA Novosti gezegd.

De bevolking van de Krim kan bij het referendum van 16 maart meebepalen of het schiereiland onderdeel wordt van Rusland of deel van Oekraïne blijft. Het parlement van de Krim koos donderdag al unaniem voor Rusland.

De uitslag van het referendum lijkt van tevoren vast te staan: 60 procent van de 2 miljoen inwoners bestaat uit etnische Russen.

'Zakenman vast voor opdracht tot huurmoorden'

Een 44-jarige zakenman uit Amsterdam zit vast voor een opdracht tot een dubbele huurmoord. Dat schrijft het Financieele Dagblad maandag op basis van ingewijden in het onderzoek.

De man, Allard B., zou vorig jaar twee huurmoordenaars hebben ingehuurd die een Keniaans echtpaar uit de weg moesten ruimen. De zakenman was verwikkeld in een zakelijk conflict met het paar.

Een zakenpartner van B. heeft gesprekken opgenomen waarin de huurmoordenaars worden besteld. De inhoud van de opnames zijn in het bezit van de krant. B. onderhandelt onder meer over het tarief van de overigens mislukte huurmoord en komt overeen met een bedrag van dertigduizend euro. Voor nog eens twintigduizend euro extra zou kunnen worden geregeld dat het op een ongeluk lijkt.

De advocaat van B., Peter Plasman, bevestigt tegenover de krant dat zijn cliënt half december is aangehouden. Hij zit nog altijd in voorarrest. Op 26 maar moet hij tijdens een zogeheten pro-formazitting voor de rechter verschijnen.

[vid] Juf toont eigen sekstape in klas

Een docente uit de Amerikaanse staat Arkansas heeft een behoorlijke blunder gemaakt. Zij heeft in de klas per ongeluk haar eigen sekstape laten zien.

Volgens Amerikaanse media wilde de lerares in kwestie wat lesmateriaal laten zien. Helaas bleek zij de beelden te hebben verwisseld met snoeiharde porno.

In plaats van leerzame en saaie lesstof, zagen de scholieren hoe hun juf snoeihard werd genomen door haar verloofde. Met rode koontjes maakte de geile juf haar excuses, maar verontruste ouders eisen maatregelen tegen de kinky docente.

"Er moet iets gebeuren", vindt een vader(!) van een van de scholieren. "Ik wil niet dat mijn zoon in contact komt met dat milieu." De school heeft een onderzoek ingesteld naar de kwestie.


Met videootje, helaas zonder pikante beelden

[PS] Zesde plaats voor Jochemsen

Anna Jochemsen is op de Paralympische Spelen in Sochi zesde geworden op de super-G. De 28-jarige Nederlandse, die dit jaar grossierde in vijfde plekken, kon niet in de buurt komen van de medailles. Het was haar tweede onderdeel op de Spelen, op de afdaling haalde ze eerder de finish niet.

Het goud in de categorie van Jochemsen, staand, ging net als op de afdaling naar de twintigjarige Marie Bochet. De Française, regerend wereldkampioene op alle onderdelen, was onaantastbaar. Haar landgenote Solène Jambaqué pakte overtuigend het zilver. De paralympisch kampioene van Turijn 2006 moest exact twee seconden toegeven op Bochet.

Brons was er voor de achttienjarige Stephanie Jallen. De Amerikaanse schreeuwde de hele weg tegen zichzelf, en dat leverde haar de derde tijd op. Qua tijd was brons weggelegd voor de Russische Inga Medvedeva, maar zij mistte het laatste poortje en werd gediskwalificeerd.

Bij de visueel beperkte atleten ging het goud naar de Britse Kelly Gallagher. Daarmee schreef ze historie, want nog nooit slaagde iemand uit Groot-Brittannië erin om op de Paralympische Spelen een gouden medaille te veroveren. Na zes keer zilver en maar liefst vijftien keer brons was het dan eindelijk raak.

De tijd van Gallagher leek aangevallen te worden door de Slowaakse Henrieta Farkasova, de regerend kampioene, maar zij ging halverwege onderuit. De Australische Mel Perrine mocht als laatste naar beneden, en was maar liefst twee seconden sneller dan Gallagher. Vlak na het laatste meetpunt ging ook zij echter onderuit. Zilver was er voor Aleksandra Frantceva uit Rusland, terwijl de Britse Jade Etherington brons pakte.

Op de zitski's ging het goud, net als op de afdaling, naar de 21-jarige Duitse Anna Schaffelhuber. Van de concurrentie had ze dit keer weinig te duchten, want Claudia Lösch moest maar liefst 2,09 seconden toegeven. De Oostenrijkse olympisch- en wereldkampioene had op haar beurt bijna een seconde voorsprong op de Amerikaanse Laurie Stephens, de kampioene van 2006. 

De wedstrijd werd gekenmerkt door twee zware valpartijen. De Amerikaanse Alana Nichols, wereldkampioene van 2011 en winnares van het zilver op de afdaling in Sochi, ging hard onderuit en moest na een lange behandeling met de helikopter afgevoerd worden. Enkele minuten na de herstart ging ook haar landgenote Stephani Victor hard de netten in, en ook zij moest met de helikopter naar het ziekenhuis gebracht worden.

Lees meer over het paralympisch alpineskiën in onze special.

VVN: kinderen oefenen te weinig met verkeer

Ouders nemen hun kinderen te weinig mee mee in het verkeer, waardoor de kinderen er niet goed genoeg mee kunnen omgaan. Volgens Veilig Verkeer Nederland (VVN) zie je dat terug in het percentage kinderen dat zakt voor het verkeersexamen in de praktijk. Maandag meldt VVN dat vorig jaar 4 procent van de deelnemers zakte, terwijl dat in 2007 nog maar 1,5 procent was.

Volgens VVN-directeur Linda van Eijck krijgen kinderen "te weinig gelegenheid" om te oefenen. "Terwijl dit juist dé manier is om het aantal verkeersslachtoffers terug te dringen. Als zij te weinig oefenen, weten ze niet hoe ze veilig met het verkeer kunnen omgaan." VVN wil dan ook dat mensen hun kinderen vaker meenemen in het verkeer.

Haase uitgeschakeld door Dimitrov

Robin Haase is uitgeschakeld in de tweede ronde van het tennistoernooi in Indian Wells. De Hagenaar was niet opgewassen tegen de als 15e geplaatste Bulgaar Grigor Dimitrov. Haase verloor het duel met 6-4 en 6-3.

De twee spelers troffen elkaar eerder dit seizoen voor de eerste keer op de ATP Tour. In Brisbane ging Haase toen eveneens in twee sets onderuit tegen Dimitrov. De Nederlander kreeg tijdens de partij in Indian Wells één breakpunt op de service van Dimitrov maar benutte dit niet. De Bulgaar verzilverde vier van zijn zeven breakkansen.

Novak Djokovic haalde in Indian Wells de derde ronde. De Serviër won met 7-6 (1) en 6-2 van de Roemeen Victor Hanescu en boekte zijn 550e overwinning in zijn loopbaan. Hij was na afloop niet helemaal tevreden. "Ik maakte geen returns in de eerste set en ook ik de tweede set worstelde ik hiermee, terwijl dit normaal een van de beste onderdelen van mijn spel is. Maar het was mijn eerste wedstrijd, dus het is ook weer even wennen", zei Djokovic.

De als vierde geplaatste Tsjech Tomas Berdych werd met 4-6, 6-2 en 6-4 verrast door de Spanjaard Roberto Bautista Agut. De Fransman Jo-Wilfried Tsonga verloor met twee keer 6-4 van zijn landgenoot Julien Benneteau.

'Pabo moet mbo'er kunnen weren'

De Vereniging Hogescholen (VH) wil dat lerarenopleidingen voor het basisonderwijs mbo'ers kunnen weren. Studenten zouden een toelatingstoets moeten doen waardoor de zwakkere kandidaten niet kunnen instromen. Dat staat in een brandbrief die de vereniging maandag naar de Tweede Kamer stuurt, schrijft de Volkskrant

Nu valt bijna de helft van de mbo'ers vroegtijdig uit, wat ten koste gaat van de onderwijskwaliteit. De VH vinden dat 'onacceptabel'. Volgens de vereniging kost het bijspijkeren van slechte studenten te veel tijd.

Nu is bijna een derde van de zesduizend eerstejaars pabo-studenten afkomstig van het mbo. Van hen slaagt slechts een kwart in een keer voor de rekentoets en 63 procent voor de taaltoets. Onder studenten met een havo- of vwo-achtergrond is dat percentage veel hoger.

ING wil betalingsgedrag verkopen

ING wil bedrijven informatie verkopen over betalingsgedrag van klanten van de bank. Met die informatie kunnen bedrijven veel gerichter advertenties aanbieden. Dat zegt directeur Particulieren bij ING Hans Hagenaars maandag in het Het Financieele Dagblad. Dit jaar begint de bank met een proef onder enkele duizenden vrijwillige proefpersonen.

ING wil met het project inspelen op de mogelijkheden die online bankieren biedt. "ING doet het meeste betalingsverkeer in Nederland. We weten niet alleen waaraan mensen hun geld uitgeven, maar ook waar ze dat doen", zegt Hagenaars in de krant.

De bank heeft al een team samengesteld dat klantgedrag moet analyseren. In totaal heeft ING 4,2 miljoen klanten. Waarschijnlijk moeten bedrijven gaan betalen voor de informatie. Er zou al veel belangstelling vanuit het bedrijfsleven zijn.

Geen bank in Europa heeft nog een dergelijke dienst ontwikkeld, maar in de Verenigde Staten zijn er al wel voorbeelden van 'customer intelligence'. ING beseft dat de plannen hoogstwaarschijnlijk tot discussies over privacy zullen leiden. "Daar zal lawaai over worden gemaakt, dat weten we. We moeten dan ook ruim binnen de grenzen blijven van wat de maatschappij accepteert", aldus Hagenaars.

Helft raadsleden verlangt meer van burger

Veel gemeenteraadsleden zien facetten van een participatiemaatschappij wel zitten. Ruim de helft vindt dat de overheid van burgers mag verlangen dat ze meer doen in hun gemeente, zoals het onderhouden van parken. Dat schrijft Trouw maandag op basis van eigen onderzoek.

Tien procent van de ondervraagden is het eens met het principe van de participatiemaatschappij, maar vindt dat burgers al genoeg doen. Een kwart wijst het idee volledig af. De voorstanders komen opvallend genoeg niet alleen uit de kringen van regeringspartijen PvdA en VVD. Ook binnen het CDA, ChristenUnie, SGP en D66 vinden raadsleden dat burgers meer kunnen doen.

Andere plannen van het kabinet worden minder enthousiast ontvangen door de raadsleden. Zo is slechts een kwart voor het instellen van superprovincies en denkt 38 procent dat gemeenten het overnemen van de jeugdzorg en de langdurige zorg niet aankunnen.

'Nog geen spoor vermiste Boeing''

Er is nog altijd geen spoor gevonden van het sinds zaterdag vermiste vliegtuig van Malaysia Airlines. Dat hebben de Maleisische onderzoeksautoriteiten maandag gezegd. Ook wordt de mogelijkheid van een kaping vooralsnog niet uitgesloten.

Volgens de onderzoekers hebben de Vietnamese autoriteiten nog geen bevestiging gegeven dat ze brokstukken hebben zien drijven. Eerder zag een Vietnamees marinevliegtuig een object in zee dat mogelijk afkomstig zou zijn van de vermiste Boeing 777.

Blinde man vindt dode fietser

Een nog onbekende man is zondagavond dood aangetroffen op de Ommeslag in Gouda. Volgens de politie is het slachtoffer door een ongeval met de fiets om het leven gekomen. De fietser werd gevonden door een blinde man en zijn geleidehond.

De man en zijn fiets werden aangetroffen in een bussluis op de Ommeslag. Waarschijnlijk is hij ongelukkig ten val gekomen. Ambulancepersoneel heeft nog geprobeerd het slachtoffer te reanimeren, maar deze was al overleden.

Blinde man vindt overleden fietser in Gouda
Blinde man vindt overleden fietser in Gouda (Foto: ANP)

'Obama bezoekt ook Amsterdam'

De Amerikaanse president Barack Obama doet tijdens zijn bezoek later deze maand aan Nederland ook Amsterdam aan. Dat zeggen bronnen maandag tegen de NOS. Obama bezoekt onder meer het museumkwartier, waar ook het Amerikaanse consulaat is gevestigd. Welk museum hij gaat bekijken is niet bekend.

Obama is van 23 tot 26 maart in Nederland voor de Nuclear Security Summit. De nucleaire top wordt op 24 en 25 maart gehouden in het World Forum in Den Haag. De stad verwacht 58 wereldleiders, vijfduizend delegatieleden en drieduizend journalisten.

[Serie A] Napoli wint Italiaanse topper van AS Roma

Napoli heeft zondag in eigen huis met 1-0 van AS Roma gewonnen in de topper in de Serie A. José Callejon kopte in de 81e minuut via de onderkant van de lat raak. Door de zege staat nummer drie Napoli nog maar drie punten achter op nummer twee Roma. Koploper Juventus staat met 72 punten veertien punten boven de Romeinen.

Roma werd vroeg in de wedstrijd opgeschrikt door een blessure voor Kevin Strootman. De middenvelder van het Nederlands elftal, die woensdag tegen Frankrijk geblesseerd raakte, zakte tot tweemaal toe door zijn knie heen.

'Groningen-talent Zivkovic bijna van Ajax'

FC Groningen-aanvaller Richairo Zivkovic is dicht bij een overgang naar Ajax. Komende week tekent de 17-jarige een contract voor drie seizoenen bij de Amsterdammers, verwacht Groningen-directeur Hans Nijland. "De onderhandelingen bevinden zich in een vergevorderd stadium. Ik verwacht dat we er deze week uitkomen", zei hij zondag tegen het Dagblad van het Noorden.

Zivkovic staat al langer in de belangstelling van de Nederlandse topclubs. Ajax was daarvan het slagvaardigst en is al enige tijd in onderhandeling met Groningen. Sinds zijn debuut in december 2012 speelde Zivkovic 26 competitieduels voor Groningen waarvan 22 dit seizoen. Hij scoorde daarin vijf keer.

De transfer van Zivkovic gaat aan het einde van het seizoen in. Omdat hij nog geen 18 is mag hij niet voor meer dan drie jaar tekenen.

[PS] Sochi vandaag - maandag 10 maart

Vandaag is de derde wedstrijddag van de Paralympische Winterspelen in Sochi. In dit dagelijkse overzicht op FOK!sport lees je alles over de Nederlanders en prominenten die in actie komen, opmerkelijke feitjes en wanneer de wedstrijden van vandaag plaatsvinden.

Overzicht evenementen:

Tijd (NL) Sport Onderdeel Medaille
06.30 uur Curling Ronde 5: Rusland - Zuid-Korea Nee
06.30 uur Curling Ronde 5: Finland - Noorwegen Nee
06.30 uur Curling Ronde 5: Verenigde Staten - Canada Nee
06.30 uur Curling Ronde 5: China - Zweden Nee
07.00 uur Langlaufen Mannen staand/visueel beperkt: 20 kilometer klassieke stijl Ja
07.00 uur Langlaufen Vrouwen staand/visueel beperkt: 15 kilometer klassieke stijl Ja
07.00 uur Alpineskiën Vrouwen, alle klassen: super-G Ja
12.30 uur Curling Ronde 6: Slowakije - Groot-Brittannië Nee
12.30 uur Curling Ronde 6: China - Zuid-Korea Nee
12.30 uur Curling Ronde 6: Canada - Noorwegen Nee
12.30 uur Curling Ronde 6: Rusland - Verenigde Staten Nee

Nederlanders in actie:

Vandaag komt alleen Anna Jochemsen in actie op de super-G. Om ongeveer 07.10 uur zal ze van start gaan. Na haar mislukte afdaling zal ze nu revanche willen nemen. Met één tweede plaats en vijf vijfde plaatsen in de wereldbeker maakt ze goede kans op eremetaal.

Prominenten:

Bij het curling komen de topfavorieten uit Canada weer in actie. Ze zullen het op moeten nemen tegen Noorwegen. De andere favorieten uit Zweden zullen vandaag starten tegen China. 

Henrieta Farkasova uit Slowakije komt vandaag weer in actie op de super-G in de categorie visueel beperkt en gaat hier haar missie vervolgen om deze Spelen met vijf gouden medailles naar huis te gaan. 


Shut up and stick it in!

 In een ver verleden, ergens als klein kind, ontdekte ik al Kraftwerk via een broer. Al direct had ik een voorliefde voor minimalistische elektronische muziek. Gaandeweg leerde ik dat er hele stijlen ontwikkeld waren met dat geluid: Deutsche Neue Welle en de Engelse variant New Wave. Toch miste er altijd een deel in mijn muziekkennis: ik hield enorm van minimalistisch-elektronisch, kon geen genoeg krijgen van New Wave-geïnspireerde muziek van Nena tot Palais Schaumberg en van Kim Wilde tot Trio. Die muziek was toch niet zomaar verdwenen? 

FOK!toen: Mud

Vandaag gaan we precies veertig jaar terug in de tijd. Nederland was in de ban van de glamrock en de Britse band Mud stond op de eerste plaats in de Top 40 met het singletje 'Dyna-Mite'. In FOK!toen vandaag een terugblik op deze immens populaire band uit de zeventiger jaren.

De Nederlandse single van Mud met Dyna-Mite A
De Nederlandse single van Mud met Dyna-Mite

De vroege jaren
Voor het ontstaan van de band Mud moeten we terug naar 1966. Zanger Les Gray en drummer Dave Mount besluiten om een eigen bandje te gaan beginnen en richten samen met bassist Ray Stiles en gitarist Rob Davis de band Mud op. De mannen laten zich inspireren door diverse rock-'n-roll-artiesten en brengen in 1967 bij CBS Records hun eerste singletje 'Flower Power' uit. De single heeft echter weinig succes, net als de opvolger 'Up the Airy Mountain'.

De eerste single van Mud uit 1967
De eerste single van Mud uit 1967

Vanaf 1969 heeft de groep kortstondig een platencontract bij Phillips waar de singles 'Shangri-La' en 'Jumping Jehosaphat' worden uitgebracht, met wederom tegenvallende verkoopcijfers. Nadat de groep een ontmoeting heeft gehad met producer Micjie Most, krijgen ze een contract bij zijn label RAK Records en gaan de bekende producers en tekstschrijvers Nicky Chinn en Mike Chapman voor Mud aan het werk. Eind 1973 verschijnt de single 'Crazy' waarmee de mannen de 12e plaats in de Britse hitlijst weten te halen. Mud heeft eindelijk haar eerste succes binnen.

De Nederlandse single van Mud met Dyna-Mite
De Nederlandse single van Dyna-Mite

De hits
In 1974 zou de groep maar liefst vijfmaal in de top 10 van de Nederlandse Top 40 eindigen, waarvan viermaal op de allerhoogste plaats. Zo verschenen achtereenvolgend de singles 'Tiger Feet' (#1) , 'The Cat Crept In' (#1), 'Rocket' (#3) en de kerstsingle 'Lonely This Christmas' (#1). De meest succesvolle single van Mud was echter op 2 februari 1974 in de Top 40 verschenen en stond vanaf de week van 9 maart op nummer 1 in Nederland. We hebben het dan over de single 'Dyna-Mite'.

De Belgische single van Mud met Dyna-Mite
De Belgische single van Dyna-Mite

'Dyna-Mite' was een liedje dat Nicky Chinn en Mike Chapman eigenlijk hadden geschreven voor de glamrockers van The Sweet. Deze zagen echter niks in het liedje en wezen het af. Chinn en Chapman hadden echter een andere mening en besloten om het liedje dan maar aan de mannen van Mud te geven. Vooral in Nederland en België scoorde Mud een enorme hit met dit nummer, dat alleen op single werd uitgebracht. Zo stond 'Dyna-Mite' in Nederland maar liefst 14 weken in de Top 40, waarvan 4 weken op de eerste plaats. In België was de single 13 weken aaneen in de hitlijst te vinden en zou daar op de we plaats blijven steken.

De Zweedse single van Mud met Dynamite
De Zweedse single van Dynamite

In Groot-Brittannië en Ierland zou de groep haar grootste hit scoren met de single 'Tiger Feet'. Van deze single werden in alleen Groot-Brittannië in 1974 al meer dan 700.000 exemplaren verkocht en was daarmee de bestverkochte single van dat jaar. De groep was vanaf dat moment regelmatig te gast in programma's zoals BBC’s Top Of The Pops en ook AVRO's Toppop wordt met een bezoekje vereerd. Ook verscheen het album Mud Rock, waarop vreemd genoeg de hits niet stonden, maar waren vervangen door een medley van 'Dyna-Mite', 'The Cat Crept In' en 'Tiger Feet'.

Borsthaar
Ook in 1975 zet het succes van de groep gestaag door. Zo staan de mannen maar liefst met zeven singles in de Britse Top 40 van dat jaar. In maart en april 1975 gaat de groep op toernee door Groot-Brittannië, Ierland, Nederland, Oost-Duitsland en België. Het is tijdens deze toernee dat de groep te maken krijgt met censuur als de Oost-Duitsers het optreden van Mud niet willen uitzenden vanwege het kostuum van zanger Les Gray. Tenslotte wilden de communisten niet dat de tere kinderzieltjes zouden worden geraakt door de aanblik van Grays woeste bos borsthaar.

Mud in Vlagtwedde (Nieuwsblad van het Noorden van 20 mei 1974)
Mud in Vlagtwedde (Nieuwsblad van het Noorden van 20 mei 1974)

Ook is de groep in 1975 te zien in de film You’re Never Too Young To Rock, waarin ook The Rubettes en Gary Glitter optreden. De film was, ondanks de prima soundtrack, geen groot succes. In april 1975 verschijnt de laatste single van Mud op RAK Records en de mannen zouden daarna ook afscheid nemen van Chinn en Chapman.

De latere jaren
Na hun afscheid van RAK Records ging Mud verder bij het label Private Stock. Inmiddels was de band uitgebreid met toetsenist Andy Ball. Met singles als 'L’L’Lucy' en 'Show Me You’re a Woman' bewezen de mannen dat ze ook zonder het befaamde tekstschrijversduo in staat waren om hits te scoren. Zo verschijnt in december 1975 het derde album Use Your Imagination, waarop we maar liefst zes zelfgeschreven nummers van de band aantreffen.

Uit de Leeuwarder Courant van 25 juni 1976
Uit de Leeuwarder Courant van 25 juni 1976

In 1976 werd pijnlijk duidelijk dat de hoogtijdagen van de glamrock voorbij waren en ook Mud slaagde er niet echt meer in om nog grote hits te scoren. Hun meest succesvolle single was notabene een cover van Bill Withers' 'Lean On Me'. Als eind 1976 het door Pip Williams (Status Quo) geproduceerde album It’s Better Than Working verschijnt horen we ook een behoorlijke muzikale verschuiving van de groep.

In 1977 brengt Les Gray zijn eerste solo-single uit en de groep krijgt een platencontract bij RCA Records. Op het label verschijnen twee albums, Mud Rock On en As You Like It en een aantal singles. Nadat in 1978 het contract met RCA was verlopen, verlaat ook Les Gray de band. In 1979 brengt de groep nog de single 'Drop Everything And Run' uit, met zangeres Margo Buchanan, maar deze zou de hitlijst niet eens halen. Begin 1980 laat het management weten dat de groep Mud de handdoek in de ring heeft gesmeten.

Mud - Lean On Me

Waar zijn ze nu?
Les Gray zou later weer gaan touren met Les Gray's Mud en was overal in Europa te zien en te horen. In 2003 moest hij echter het toeren opgeven vanwege zijn gezondheid. Gray leed al jarenlang aan strottehoofdkanker. Nadat de muzikant in februari tot tweemaal toe werd getroffen door een hartaanval zou hij op 21 februari 2004 in een ziekenhuis in Portugal overlijden.

Dave Mount was na Mud helemaal klaar met de muziekwereld. Hij ging met zijn gezin in Londen wonen en was te zien in programma's zoals Never Mind the Buzzcocks. Op 2 december 2006 pleegde de voormalige drummer zelfmoord. Mount leed ook aan een hartkwaal.

Uit de Leeuwarder Courant van 24 februari 2004
Uit de Leeuwarder Courant van 24 februari 2004

Ray Stiles zou na Mud een single opnamen met de groep Foton en zou daarna een vast bandlid worden van The Hollies, waarin hij tot de dag van vandaag nog steeds speelt.

Rob Davis zou na Mud een blauwe maandag in de band The Darts spelen en ging zich daarna met veel succes richten op het produceren van hit-singles. Zo produceerde Davis singles voor artiesten zoals Kylie Minogue ('Can’t Get You Out Of My Head'), Atomic Kitten ('Maybe I’m Right' en 'Love Won’t Wait'), Gareth Gates ('(I’ve Got No) Self Control') en allSTARS ('Going All The Way').

Discografie
Singles
1967
Flower Power / You're my Mother
1968
Up the Airy Mountain / The Latter Days
1969
Shangri-La / House on the Hill
1970
Jumping Jehosaphat / Won't Let It Go
1973
Crazy / Do You Love Me
Hypnosis / Last Tango in London
1974
Dyna-mite / Do It All Over Again
Tiger Feet / Mr. Bagatelle
The Cat Crept In / Morning
Rocket / The Ladies
In the Mood / Watching the Clock
Lonely This Christmas / I Can't Stand It
1975
The Secrets That You Keep / Still Watching The Clock
Oh Boy / Watching The Clock
Moonshine Sally / Bye Bye Johnny
One Night / Shake, Rattle and Roll/See You Later Alligator [medley]
Hula Love / Dyna-mite/The Cat Crept In/Tiger Feet [medley]
L'L'Lucy / My Love Is Your Love
Show Me You're a Woman / Don't You Know
1976
Nite on the Tiles / Time and Again
Shake It Down / Laugh Live Love
Living Doll / Blue Moon
Let's Have A Party / I Love How You Love Me
Beating Around the Bush / Under the Moon of Love
Lean on Me / Greacian Lament
1977
Slow Talking Boy / Let Me Out
Just Try a Little Tenderness / Gives You The Good Times Now
1978
Cut Across Shorty / We've Got To Know
Drift Away / Let Me Get (Close To You)
1979
Why Do Fools Fall in Love/Book of Love / Run Don't Walk
Drop Everything and Run / Taking The Easy Way Out
You'll Like It / Can't Stop
1980
Rico / Make a Buck
1982
Lipstick on Your Collar / Don't Ever Change

Albums
1974
Mud Rock
1975
Mud Rock Volume 2
Mud's Greatest Hits
Use Your Imagination
1976
It's Better Than Working
1977
Mudpack
1978
Rock On
1979
As You Like It
1982
Mud Featuring Les Gray
1990
Let's Have A Party

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.