CD: Blaudzun - Promises of No Man's Land

dekatophetspek

Amper twee jaar na zijn album Heavy Flowers keert de uit Arnhem afkomstig Johannes Sigmond oftewel Blaudzun terug met een nieuw album. De muzikant brengt al platen uit sinds 2008 en is met Promises of No Man's Land alweer aan zijn vierde album toe. Bij de hoogtepunten van het afgelopen Olympische Winterspelen was het titelnummer van het album van Blaudzun minstens even vaak te horen als het Wilhelmus en zodoende durven we te stellen dat er heel wat Nederlanders zijn die al kennis hebben mogen maken met de veelzijdige en eigenzinnige muziek van de muzikant. Op Promises of No Man's Land laat Blaudzun horen dat hij nog steeds in staat is om een zeer gevarieerd album af te leveren.

Blaudzun - Promises Of No Man's Land

Met de prachtige albums Seadrift Soundmachine en Heavy Flowers had de muzikant de creatieve lat flink hoog gelegd en de verwachtingen waren dan ook hooggespannen bij het verschijnen van Promises of No Man's Land. Het album opent meteen veelbelovend met het dreigende 'Euphoria'. Blaudzun wordt wel eens vergeleken met Arcade Fire en bij het beluisteren van dit liedje is die associatie niet geheel onbegrijpelijk. Net als bijvoorbeeld Neil Young en Feargal Sharkey beschikt ook Blaudzun over een stem die je moet aanspreken. 'Promises of No Man's Land' is weer zo'n catchy liedje, te vergelijken met het nummer 'Elephants' van zijn vorige album. Als je het eenmaal hebt gehoord blijft het meteen in je hoofd hangen.

Het zijn gelukkig niet alleen maar melancholische en sombere liedjes op dit album, zoals 'Any Cold Wind (Sweet Selene)' en 'Wingbeat'. Zo mogen we op dit album ook kennismaken met een meer bombastische kant van de muzikant, wat resulteert in catchy nummers als 'Streets of Babylon', 'Too Many Hopes for July' en het dreigend opbouwende 'Halcyon', liedjes die ook zo stuk voor stuk als single zouden kunnen worden uitgebracht. Voor de opname van Promises of No Man's Land ging Blaudzun weer naar de vertrouwde Mailmen Studios in Utrecht, met studioeigenaar en producer Martijn Groeneveld achter de schuiven en knoppen.

Met Promises of No Man's Land heeft Blaudzun een avontuurlijk album afgeleverd die de liefhebbers van zijn vorige werk zeker niet tegen zal vallen. Liefhebbers van bands als Coldplay en The Killers kunnen we dan ook alleen maar aanraden om dit mooie album eens een luisterbeurt te geven bij de lokale cd-boer. Mocht je trouwens denken dat je de afbeelding op het hoesje eerder hebt gezien, dan zou dat zomaar kunnen.