Privacywaakhond vindt plan ING erg ver gaan

Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) vindt het voornemen van ING om klantinformatie te gebruiken voor commerciële doeleinden 'erg ver' gaan. De toezichthouder was niet op voorhand op de hoogte gesteld door ING. Het CBP vindt de plannen nog erg vaag en wacht af om te zien hoe ze zich precies ontvouwen.

"Informatie van banken kan wel heel veel vertellen over een persoon", zegt een woordvoerder maandag. "Je kunt eruit afleiden van welke politieke partij je lid bent, of wat voor hobby's je hebt. Het zijn heel gevoelige gegevens."

Banken mogen zonder toestemming geen informatie aan derden verstrekken. Dat is ook niet wat ING wil, maar volgens de privacywaakhond is ING er met toestemming van consumenten nog niet. "Consumenten moeten heel goed worden geïnformeerd over waar ze precies ja op zeggen", aldus de zegsvrouw. Door wie en waarom de informatie wordt gebruikt, moet bovendien heel helder zijn. ING-klanten moeten daarnaast de kans krijgen om nee te zeggen als ze de voorwaarden niet zien zitten, vindt het CBP. "Er mogen geen negatieve consequenties aan zitten."

In een verklaring op de website van ING staat dat er 'absoluut geen sprake zal zijn van verkoop van klantdata aan derden'. "ING zal nooit individueel herleidbare klantdata doorgeven aan derden en klanten kunnen erop vertrouwen dat ING uitsluitend gebruikmaakt van hun persoonsgegevens wanneer dat ook is toegestaan."

De bank zou slechts als tussenpersoon tussen bedrijven en consumenten fungeren. Bedrijven kunnen ING dan laten weten welke doelgroep ze willen bereiken. ING bekijkt vervolgens de eigen data om te zien welke klanten in die doelgroep vallen.