FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 9 maart 2014

Crack-burgemeester gaat weer de fout in

Rob Ford, de omstreden burgemeester van Toronto, was dit weekeinde opnieuw de grote schlemiel in zijn eigen stad. De burgervader riep zijn onderdanen via Twitter op de klok een uur terug te zetten vanwege het ingaan van de zomertijd, terwijl de wijzers dan toch echt een uurtje naar voren worden geschoven. Hoewel de blunder even later werd gecorrigeerd, was het hoongelach op sociale media al niet meer te stoppen.

Ford kwam vorig jaar geregeld in opspraak, onder meer omdat hij crack had gerookt. Dat ontkende hij eerst, tot hij onder druk van de bewijzen toch maar besloot toe te geven. Ook bekende hij dat hij weleens dronken achter het stuur was gekropen. Beschuldigingen dat hij een prostituee had ontvangen, deed hij af als onzin.

Ford gaat ondanks de schandalen voor een tweede termijn als burgemeester, zo kondigde hij eerder dit jaar aan. Momenteel heeft hij weinig te vertellen in Toronto, omdat de gemeenteraad hem een groot deel van zijn bevoegdheden heeft ontnomen.

VAE zet Moslimbroederschap op terreurlijst

De Verenigde Arabische Emiraten hebben de Moslimbroederschap als terroristische organisatie bestempeld. De VAE volgen daarmee het voorbeeld van Saudi-Arabië, dat de groep vorige week al in de ban deed.

Het ministerie van buitenlandse zaken van de VAE liet weten met Saudi-Arabië samen te werken bij het aanpakken van terreurgroepen. Dit wordt gedaan door alle materiële en immateriële steun die de groep krijgt aan te pakken.

Egypte was het eerste land dat de Moslimbroederschap als terreurgroep bestempelde. Die beslissing volgde op de coup van het Egyptische leger, waarbij Moslimbroeder en president Mohammed Morsi uit het zadel werd gewipt.

Chloor mogelijk boosdoener Almere

De metingen bij de woning in Almere waar zondagavond een dode en een zwaargewonde werden aangetroffen wijzen in de richting van een schoonmaakmiddel waar chloor in zit. De brandweer heeft geen gevaarlijke stoffen aangetroffen, zegt een woordvoerder. Niet uitgesloten is dat de slachtoffers het chloor binnen hebben gekregen. Het kan ook zijn dat andere stoffen inmiddels zijn verdampt.

De zwaargewonde is naar een ziekenhuis vervoerd, waar uit veiligheidsoverwegingen de eerstehulpafdeling enige tijd afgesloten is geweest. Een ambulancebroeder, enkele agenten en een handvol medewerkers van de eerstehulpafdeling kregen last van geïrriteerde ogen, luchtwegen en slijmvliezen.

Dat kan zijn veroorzaakt door chloor, stelt de zegsman. "De metingen bij het ziekenhuis gaven geen concentraties aan waar mensen zich zorgen over moeten maken." De situatie bij het Flevoziekenhuis is inmiddels genormaliseerd.

De woning in de Kaneelstraat waar de slachtoffers werden gevonden en de ontruimde woningen ernaast worden vrijgegeven. De leeftijd en identiteit van de slachtoffers zijn nog onbekend.

[PD] Real Madrid profiteert optimaal van misstap Barça

Real Madrid heeft zondag alleen de leiding in de Primera División genomen. Thuis werd met 3-0 van Levante gewonnen. Zaterdag had Barcelona van Real Valladolid verloren en dus staat Real nu drie punten los aan kop. Atlético Madrid is tweede. Barcelona heeft vier punten minder dan Real en staat derde.

Tegen Levante nam de Koninklijke al snel de leiding. In de elfde minuut opende Cristiano Ronaldo de score. Pas vier minuten na rust kwam daar de tweede treffer van Marcelo bij. Na 63 minuten moest Levante bovendien met tien man verder nadat David Navarro de rode kaart voorgehouden had gekregen.

Het numerieke ondertal van de bezoekers uit Valencia leidde lang niet tot meer goals. Madrid had daar de hulp van Levante-verdediger Nikos voor nodig. Die maakte in de 81e minuut een eigen doelpunt.

Israël onderzoekt Baarle-Nassau voor nederzettingen

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu wil laten onderzoeken of de grensregeling tussen het Nederlandse Baarle-Nassau en het Belgische Baarle-Hertog als voorbeeld kan dienen voor een juridische oplossing rondom het probleem van joodse kolonisten in een toekomstige Palestijnse staat. Dat meldt de Times of Israel op basis van een nieuwsuitzending van het Israelische Channel 2.

De krant omschrijft het Nederlands-Belgische grensmodel als 'zeer complex' en 'het meest gecompliceerde uit de hele wereld'. Simpel gesproken komt het erop neer dat burgers van het ene land in een enclave in het andere land leven, maar onder de wetgeving van hun eigen land blijven vallen. De joodse kolonisten zouden dan onder Israëlische heerschappij blijven, terwijl ze in Palestina wonen.

Netanyahu heeft kabinetssecretaris Avichai Mandelblit gevraagd de Nederlands-Belgische afspraken onder de loep te nemen. Die worden door de krant samengevat als een mengsel van middeleeuwse verdragen, landruil, verkoop van stukken grond en andere overeenkomsten. De nationale veiligheidsraad zou al een uitgebreid rapport hebben samengesteld over praktische aspecten en juridische precedenten rondom de kolonistenkwestie.

Israël acht de meeste nederzettingen in de Palestijnse gebieden legitiem. De meeste andere landen ter wereld erkennen de nederzettingen echter niet en beschouwt ze als illegaal.

In een zaterdag gepubliceerd interview zei Netanyahu dat de Israëlische overheid kolonisten nooit zal dwingen hun huizen te verlaten, ook niet als onderdeel van een permanente vredesregeling met de Palestijnen. Hij erkende dat Israël zijn soevereiniteit onder zo'n akkoord niet kan laten gelden voor alle nederzettingen, maar zei met klem evacuatie uit te sluiten. Dat gebeurde in 2005 wel in de Gazastrook onder supervisie van de toenmalige premier Ariel Sharon. Netanyahu was daar destijds tegen.

Oekraïne doelwit verfijnde cyberaanvallen

Oekraïne is in 2013 zeker 22 keer het doelwit geweest van geraffineerde cyberaanvallen. Dat staat in een rapport van het Britse defensiebedrijf BAE Systems. In ieder een deel van de aanvallen vielen samen met de onrust in Oekraïne en de Russische inmenging in het land.

Volgens het rapport werden de aanvallen uitgevoerd door 'toegewijde en goed gefinancierde professionals'. BAE zei niet waar de aanvallen vandaan kwamen, maar wel dat de aanvallen afkomstig waren uit de tijdzone waar ook Moskou in ligt. Het Duitse G Data Software gaat nog een stap verder en en zegt dat een variant van de malware die werd gebruikt bij de aanvallen van 'Russische origine' is.

Bij de aanvallen werd kwaadaardige software gebruikt die de hackers in staat stelde om gehele computersystemen te kapen en informatie te stelen, schrijft BAE in het rapport. Het soort malware dat werd gebruikt 'wijst erop dat de aanvallers de beschikking hadden over een arsenaal aan middelen om mee te infiltreren en is een teken van een zeer geavanceerde operatie'.

Kramer opnieuw in ziekenhuis na operatie

Sven Kramer is opnieuw opgenomen in het ziekenhuis na de operatie aan zijn luchtwegen. De 27-jarige schaatser heeft last van koorts en een infectie. Na het NK Allround liet hij weten dat de operatie het einde van zijn seizoen betekende. Hierdoor mist Kramer de laatste World Cups en ook het WK Allround.

Het is nog niet bekend wanneer Kramer zijn training gaat hervatten. Zijn doel was om in april weer aan het nieuwe seizoen te gaan beginnen.

De Vroome zegeviert in Mexico

Indy de Vroome heeft het ITF-25k toernooi in het Mexicaanse Irapuato gewonnen. De 17-jarige nummer 228 van de wereld versloeg in de finale De Jpaanse Naomi Osaka (WTA-386). De als zesde geplaatste De Vroome won met 3-6, 6-4 en 6-1.

De Vroome had veel problemen met haar service. Achttien keer sloeg ze een dubbele fout. Mede door die dubbele fouten wist Osaka de eerste set naar zich toe te trekken. In de tweede set kwam De Vroome 4-2 voor, maar zag Osaka weer terugkomen tot 4-4. Op eigen service moest De Vroome vervolgens een 0-30 achterstand wegwerken, om direct daarna Osaka te breken en een derde set af te dwingen.

In die beslissende set was de Nederlandse oppermachtig en liep snel uit naar 4-0. Osaka brak weliswaar nog terug tot 4-1, maar verder liet De Vroome het niet komen. Bij 5-1 kon ze de partij uitserveren en won haar derde ITF-titel. Zaterdag wist ze met Denise Muresan ook al het dubbeltoernooi te winnen. 

Opvallend genoeg presteert De Vroome steeds erg goed bij de ITF-toernooien op Mexicaanse bodem. In oktober vorig jaar won ze in Tampico ook al een ITF-25k toernooi en eind vorig jaar stond ze in Monterrey en Merida twee keer in de finale van soortgelijke evenementen. Met deze toernooizege zal De Vroome nu haar intrede doen in de top 200 van de wereldranglijst. 

Het volgende toernooi van de Cromvoirtse is het WTA-toernooi van Miami. Voor dat toernooi heeft ze een wildcard gekregen voor het hoofdtoernooi. 

Dode en zwaargewonde in woning Almere

In Almere zijn zondagavond een dode en een zwaargewonde gevonden in een woning. Waarschijnlijk zijn ze slachtoffer geworden van een nog onbekende stof. De brandweer verricht metingen, laat een woordvoerder weten.

De zwaargewonde is naar een ziekenhuis vervoerd. Een ambulancebroeder, enkele agenten en personeel van de eerstehulpafdeling kregen last van geïrriteerde ogen, luchtwegen en slijmvliezen. De afdeling spoedeisende hulp werd in eerste instantie gereinigd, maar later uit voorzorg tot besmet gebied verklaard en afgesloten.

In eerste instantie werd nog rekening gehouden met koolmonoxidevergiftiging, maar dat werd later uitgesloten. De politie onderzoekt wat zich in de woning in de Kaneelstraat heeft afgespeeld en heeft uit veiligheidsoverwegingen de naastgelegen woningen ontruimd.

De leeftijd en identiteit van de slachtoffers zijn nog onbekend. "Het is vrij hectisch in de Kaneelstraat en het ziekenhuis. Onze aandacht gaat eerst uit naar het identificeren van de stof", aldus de brandweerwoordvoerder.

[PS] Sochi dag 3, de leukste tweets

Net als tijdens de Olympische Winterspelen verzamelen we elke dag hier op FOK!sport de leukste tweets over de Paralympische Spelen in Sochi. Een overzicht van de leukste, grappigste en opmerkelijkste berichten op Twitter zie je hieronder.

Bibian Mentel ontvangt blijkbaar veel fanmail:

Het sleehockey is een ware hit in Sochi:

En het trekt bijzondere fans:

Er viel behalve de sport ook weer van vuurwerk te genieten:

Naast het binnenhalen van de Krim had Vladimir Putin ook nog tijd voor de Russische paralympische atleten:

En ze gingen niet met lege handen naar huis:

Voor Nederland was het niet bepaald een succesvolle dag:

Gelukkig kun je op de Paralympische Spelen ook genieten van curling:

De winterse Paralympics worden steeds beter bezocht:

Een mooi overzicht van de winnaars van vandaag en van de sporters die hun medailles op mochten halen:

Niet vergeten te kijken:

Arabische Liga erkent Israël niet als joodse staat

De Israëlische eis aan de Palestijnen om Israël te erkennen als joodse staat is feitelijk een eis om de rechten van Palestijnse vluchtelingen te ondermijnen. Dat heeft de Arabische Liga zondag verklaard.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zei vorige week dat de Palestijnen Israël als joodse staat moeten erkennen, om te laten zien dat de vredesonderhandelingen hun ernst zijn. De Palestijnse president Mahmoud Abbas wees Netanyahu's eis al af, en hij weet zich nu dus gesteund door de Arabische Liga.

Door Israël als joodse staat te erkennen zal het moeilijk worden voor Palestijnen om in de toekomst terug te keren naar hun oude woningen binnen Israël, zo redeneren de Palestijnen en de Liga. Het zogenoemde recht op terugkeer is een van de meest omstreden aspecten van het conflict tussen Israël en de Palestijnen. De erkenning zou volgens Abbas ook problemen opleveren voor Arabieren die momenteel nog in Israël wonen.

De Liga wil dat een internationale conferentie wordt belegd over het lot van de Palestijnen. Ook moet het optreden van het zogenoemde Kwartet dat bemiddelt bij de onderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen tegen het licht wordt gehouden, aangezien er geen vorderingen zijn geboekt om tot 'een rechtvaardige en alomvattende vrede te komen', aldus de verklaring van de Liga. Het Kwartet bestaat uit de Verenigde Staten, Verenigde Naties, de Europese Unie en Rusland.

Abbas spreekt 17 maart met de Amerikaanse president Barack Obama. De Palestijnse minister van buitenlandse zaken Riyad Malki zei zondag dat de verklaring van de Liga een mooie steun in de rug is voor Abbas. "De ministers van buitenlandse zaken zeggen met deze resolutie tegen Abbas: ga naar Washington en spreek namens ons allen."

Blessure Kishna niet ernstig

Ricardo Kishna werd zondag bij Ajax al binnen een uur gewisseld door coach Frank de Boer. De liesblessure van de jonge Ajacied valt echter mee.

Dat zei De Boer volgens het ANP na afloop van de teleurstellende wedstrijd tegen Cambuur (1-1). "Kishna was ook een beetje ziek en had geloof ik ook overgegeven. Ik wilde hem daarom toch al na een uur wisselen."

"Nu heb ik hem iets eerder naar de kant gehaald. Maar hij mankeerde niets ernstigs." De Boer haalde Kishna na 51 minuten uit het veld ten faveure van Bojan Krkic.

Amper twee minuten later scoorde Martijn Barto voor Cambuur, waardoor Ajax in eigen huis twee punten liet liggen. Kishna zorgde in de openingsfase voor de assist bij de snelle eerste treffer van Siem de Jong.

Het duel met Cambuur was voor de 19-jarige Kishna zijn derde wedstrijd voor Ajax. Daarin was hij al goed voor één doelpunt en twee assists.

Del Potro zegt Indian Wells af om pols

Tennisser Juan Martin del Potro speelt komende week niet op het masterstoernooi van Indian Wells. De nummer zeven van de wereld heeft nog teveel last van zijn pols, laat hij zondag weten via Facebook. Del Potro gaf een kleine twee weken geleden in de eerste ronde in Dubai al op met een polsblessure.

De Argentijn bereikte vorig jaar de finale in Indian Wells, waarin hij verloor van Rafael Nadal. Del Potro begon 2014 goed met toernooiwinst in Sydney. Vroegtijdige uitschakelingen op de Australian Open en in Rotterdam en Dubai gooiden daarna echter roet in het eten.

Duits: "Fans denken dat we Barça zijn"

Sander Duits snapt niet dat het publiek bij RKC Waalwijk zo negatief is. De captain van de Waalwijkers hoopt dat de fans de realiteit niet uit het oog verliezen. RKC Waalwijk speelt voor lijfsbehoud in de Eredivisie. De ploeg van trainer Erwin Koeman speelde zondag een belangrijk duel met concurrent ADO Den Haag. Na een achterstand wist RKC nog een punt te pakken tegen de Hagenaars. Het thuispubliek begon te fluiten na de 0-1 van Roland Alberg.

"Ik snap niets van dat publiek dat zich tegen ons keert", aldus Duits tegen FOX Sports"Waarschijnlijk denken ze hier dat we Barcelona zijn. We hebben echter nog steeds de laagste begroting van de Eredivisie en strijden tegen degradatie. We kunnen wel een steuntje in de rug gebruiken."

RKC staat na het gelijkspel in Waalwijk zestiende. Het verschil met nummers zeventien en achttien Roda JC en NEC is twee punten. Nummer veertien ADO Den Haag behoudt een voorsprong van twee punten. Aan de kant van de RKC kwam Damiano Schet een oude bekende tegen bij de Hagenaars.

Schet trof zijn broer Damiano bij RKC. Een duel tussen de broers stond aan de basis van de treffer van Alberg. "Hij was voor mij gewoon een tegenstander, die ik koste wat het kost wilde pakken. Dit was namelijk een zeer belangrijke wedstrijd voor RKC en ADO."

ADO-trainer Henk Fräser had op een penalty gerekend na een duel tussen Ingo van Weert en Mike van Duinen. "De spelers geven tijdens deze wedstrijd alles en dan ben ik erg teleurgesteld dat de scheidsrechter ons geen strafschop geeft. Ik zag duidelijk dat Van Weert eerst het been van Van Duinen raakte. Volgens mij is dat zonder twijfel een penalty", aldus Fräser.

[PS] VS, Canada, Tsjechië en Rusland winnen met sleehockey

Canada heeft revanche kunnen nemen op Noorwegen in Sochi. In de Shayba Arena won Canada met 4-0 van de Noren, die in 2010 in Vancouver nog de Canadezen in de halve finale uitschakelden. Met twee gewonnen wedstrijden staat Canada nu op één in groep A. Noorwegen neemt de derde plaats in beslag.

In een shootout moest de wedstrijd tussen Tsjechië tegen Zweden beslist worden. Uiteindelijk eindigde deze wedstrijd in 2-1. 

In groep B eindigde de wedstrijd tussen de Verenigde Staten en Zuid-Korea in een 3-0. De Zuid-Koreanen creërden wel goede kansen maar kwamen niet tot scoren. 

Rusland domineerde tegen Italië. De Italianen hadden geen schijn van kans en verloren met 7-0 van de thuisploeg. Italië heeft nog steeds geen punten behaald en staan onderaan in groep B. 

Vladimir Litvinenko (RUS) en Gianluigi Rosa (ITA). 

'DirectX 12 zorgt voor betere prestaties Xbox One'

Er is naar buiten gekomen dat Microsoft tijdens hun presentatie op GDC14, Game Developers Conference, bekend gaat maken dat Xbox One DirectX 12 gaat ondersteunen en dat dit behoorlijke voordelen gaat hebben voor de grafische prestaties.

Wat DirectX12 namelijk verandert is dat Xbox One efficiënter met hardware-acceleratie om zou moeten gaan. Op deze manier zullen effecten als ray tracing en superFog kunnen worden geïmplementeerd. Het resultaat hiervan zou zijn dat Xbox One hogere resoluties en betere framerates aan moet kunnen, aangezien de GPU daar dan meer ruimte voor vrij heeft.

Directx 12 Xbox One

'Van den Brom wordt ontslagen bij Anderlecht'

De uren van John van den Brom bij Anderlecht lijken geteld. Sporza meldt dat de club maandag Van den Brom zal ontslaan. Aanleiding voor het ontslag is de 1-0 afgang tegen OH Leuven afgelopen zaterdag. Dat was al het negende verlies van het seizoen. Anderlecht staat nu twaalf punten achter op koploper Standard Luik en is daarmee derde.

Waarschijnlijk zal assistent-trainer Besnik Hasi het seizoen afmaken. De club heeft dit nog niet bevestigd, maar ontkent het ook niet. Maandag zal Anderlecht communiceren over de positie van de coach. Volgende week zondag speelt Anderlecht de laatste wedstrijd van de reguliere competitie tegen Oostende. Daarna beginnen de play-offs, waarin de zes hoogstgeplaatste teams onderling uitmaken wie kampioen wordt. Voor de play-offs worden de punten uit de reguliere competitie gehalveerd.

[PS] Langlaufster Pavlenko pakt goud op twaalf kilometer

Bij de twaalf kilometer langlaufen in de categorie zittend tijdens de Paralympische Winterspelen in Sochi heeft de Oekraïnse Liudmila Pavlenko goud weten te winnen. Vlak achter haar pakte de Amerikaanse Oksana Masters het zilver en Svetlana Konovalova uit Rusland greep het brons.

Voor Pavlenko was het een revanche op de biatlonwedstrijd gisteren. De Oekraïnse werd daar teleurstellend zevende. Ook voor Masters was het een goede prestatie, gisteren werd zij vierde op de biatlon. Konavalova deed een stapje terug, voor haar was het gisteren nog een zilveren medaille. 

[Bundesliga] Luhukay remiseert met Hertha tegen Mainz

Hertha BSC heeft in de Bundesliga een punt overgehouden aan de uitwedstrijd tegen FSV Mainz. De ploeg van Jos Luhukay speelde met 1-1 gelijk door treffers van Adrian Ramos (Hertha) en Eric Maxim Choupo-Moting. De Berlijners blijven met 36 punten negende in Duitsland, op twee punten van nummer zeven Mainz.

In Spanje won Sevilla met 3-1 op bezoek bij Almeria. Carlos Bacca, Daniel Carrico en Kevin Gameiro kwamen op het scorebord terecht voor de Andalusiërs, die zevende staan in de Primera Division. Almeria staat met de achttiende plek onder de degradatiestreep.

[FA Cup] Wigan wint opnieuw van Manchester City

Wigan Athletic heeft voor het tweede jaar op rij een belangrijke zege geboekt op Manchester City in de FA Cup. In de kwartfinale won Wigan in Manchester met 2-1, een herhaling van de eindstrijd van vorig jaar toen Wigan City brutaal met 1-0 verschalkte. In de halve eindstrijd wacht Arsenal. Hull City en Sheffield United spelen de andere halve finale.

In het Etihad Stadium gaf City de wedstrijd uit handen. Na een prima openingsfase legde Martin Demichelis Marc-Antoine Fortuné neer en dat leverde Wigan een strafschop op. Jordi Gomez benutte de penalty en zette Wigan op 1-0.

Ook na de openingstreffer bleef City de aanvallende ploeg. Vlak na rust maakte James Perch er echter plotseling 2-0 van. Hij schoof een voorzet van de linkerkant binnen na slecht dekken va Gaël Clichy.

In de 68e minuut deed City plotseling iets terug. Een schot van Samir Nasri was onhoudbaar voor Wigan-doelman Scott Carson wiens zicht werd geblokkeerd door een andere City-speler in buitenspelpositie.

Met een achterstand van nog slechts een goal rook City kansen op meer. De ploeg zette alles op de aanval en met name invaller Edin Dzeko kreeg een aantal goede kansen. Met het nodige kunst- en vliegwerk bleef Wigan echter goed overeind.

Van der Sloot na straf uitgeleverd aan VS

Joran van der Sloot zien we voorlopig niet meer terug in Nederland. Als hij zijn gevangenisstraf van 28 jaar heeft uitgezeten, wordt hij uitgeleverd aan de Verenigde Staten (VS). Dat heeft het Hooggerechtshof in Peru, waar de Nederlander vastzit, besloten en zondag bekendgemaakt. Dat meldden Peruaanse media.

Joran bracht de Peruaanse Stephany Flores in 2010 om het leven op een hotelkamer in Lima. Daarvoor zit hij een straf uit in het Zuid-Amerikaanse land. Van der Sloot werd ook in verband gebracht met de vermissing van de Amerikaanse Natalie Holloway op Aruba. Hoewel Van der Sloot nooit is vervolgd voor de verdwijning van Holloway, wil de Amerikaanse justitie hem vervolgen voor het afpersen van de moeder van de tiener.

Van der Sloot na straf uitgeleverd aan VS
Van der Sloot na straf uitgeleverd aan VS (Foto: ANP)

FOK!toen: Ubisoft

Zo'n 28 jaar geleden was heel Frankrijk zonder videogame-uitgever. Heel Frankrijk? Nee, een klein bedrijfje wilde moedig weerstand bieden aan de Japanse en Amerikaanse uitgevers en maakte het de concurrenten bepaald niet gemakkelijk …

Vijf broers, Claude, Yves, Michel, Gérard en Christian, van de familie Guillemot richtten Ubisoft op in Carentoir, een klein dorpje gelegen in het departement Morbihan in de regio Bretagne in Frankrijk. Het eerste spel dat het bedrijf uitgaf was Zombi, een adventuregame met arcade-elementen dat op Amstrad CPC draaide. Yves Guillemot maakte al snel deals met Electronic Arts, Sierra On-Line en Microprose, zodat de kleine uitgever de games van deze Amerikaanse bedrijven mocht uitgeven in Frankrijk. Yves is op dit moment de baas van Ubisoft en als je hem hoort praten, krijg je direct associaties met 'Allo 'Allo.

Yves Guillemot

Ubisoft is van kleine uitgever uitgegroeid tot een reus. De uitgever heeft in het fiscale jaar 2012-2013 een omzet gegenereerd van 1,256 miljard euro. Tot zover de cijfers terug te vinden zijn, was dat in 2001 260 miljoen, dus ergens gaat er iets goed. Om zo'n groei door te maken is het bedrijf in die tussentijd flink uit gaan breiden. Ubisoft bestaat tegenwoordig uit zo'n dertig ontwikkelstudio's om games te maken. Er zijn ook studio's gesloten, maar daar zitten geen schokkende namen bij die we echt gaan missen.

Enkele bekende studio's die wel gebleven zijn en ondertussen deel van de Ubisoft-familie zijn, zijn het oude THQ Montreal, die bezig zijn geweest met het net uitgekomen en in Europa gecensureerde South Park: The Stick of Truth. Een andere bekende studio is Blue Byte Software. Dat is ondertussen hernoemd naar Ubisoft Blue Byte. Je kunt de studio kennen van alles wat met The Settlers te maken heeft. Red Storm Entertainment heet tegenwoordig Ubisoft Red Storm. De bekende schrijver Tom Clancy zwaaide er de creative scepter als een van de oprichters van de studio en scriptleverancier. Spelfranchises als Tom Clancy's Ghost Recon en Tom Clancy's Rainbow Six worden daar ontwikkeld.

Tom Clancy's Ghost Recon: Future Soldier

Ubisoft heeft ergens in 2004 de ontwikkelstudio Tiwak overgenomen en hernoemd naar Ubisoft Tiwak. Maar zelfs Ubisoft vond ondertussen dat die naamsveranderingen iets te voorspelbaar werden, dus ondertussen heet de studio Ubisoft Montpellier. De studio heeft onder anderen creatieveling Michel Ancel in dienst. De studio is vooral bekend van de beroemde Rayman-franchise en Beyond Good & Evil, beide uitgebracht door Ancel. Het tweede deel is in de maak, maar duurt ondertussen zo lang dat er lang getwijfeld is of de studio er wel mee bezig is. Gelukkig heeft Ancel de stilte doorbroken door in 2011 te melden dat de game in een vergevorderd stadium is en verwacht wordt voor de next-gen consoles. Onze eerst hoop om dit jaar iets te horen is tijdens de Ubidays, die normaal eind mei worden georganiseerd. Dan worden de games voorgesteld die het komende jaar uitgebracht gaan worden.

Beyond Good and Evil 2

Een van de grootste ontwikkelstudio's is Ubisoft Montreal dat ondertussen meer dan 2300 medewerkers telt. In 1997 is het gestart als een kleine studio, Ubisoft Divertissements Inc, vooral bedoeld om kleine games te maken. In 2005 nam Ubisoft de studio Microïds Canada over. Sindsdien is de ontwikkelaar in Montreal vooral bezig met de ontwikkeling van grote titels. Namen als Far Cry, maar zeker Assassin's Creed zullen een belletje doen rinkelen bij gamers. De studio legt nu de laatste hand op het langverwachte Watch Dogs, een nieuwe franchise waarin we een hacker in Chicago spelen. De game had vorig jaar moeten uitkomen, maar de bazen van Ubisoft hebben de ontwikkelaars extra tijd gegeven om de puntjes op de i te zetten.

En dan hebben we nog publiekslieveling en lekker wijf Jade Raymond. Na wat omzwervingen bij Sony Online en Electronic Arts startte ze bij Ubisoft Montreal als producer van Assassin's Creed en voor het tweede deel was ze zelfs executive producer. En vrouwen maar zeuren over ongelijkheid in het bedrijfsleven, wij mannen krijgen geen promotie door lief te glimlachen. Enfin, in die rol werkte ze ook mee aan Watch Dogs bij Ubisoft Montreal. In 2009 kreeg ze de leiding over Ubisoft Toronto, waar als eerste game Tom Clancy's Splinter Cell: Blacklist is ontwikkeld. De studio is nu bezig met een andere Tom Clancy-titel: Rainbow 6: Patriots.

Jade Raymond (Ubisoft)

Mocht je je afvragen waarom Ubisoft Red Storm niet bezig is met zijn eigen franchises: Ubisoft maakt er een gewoonte van dat studio's samenwerken aan games. Aan Assassin's Creed IV: Black Flag werkten naast Ubisoft Montreal nog acht studio's mee. Dat kan voor multiplayer, ports of gewoon stukken van de singleplayer zijn, maar ook het mee helpen oppoetsen van een game. Kenmerkend voor Ubisoft is tevens het vooraan staan om nieuwe gameplatformen te voorzien van games. Komt er een console uit, dan is het haast gegarandeerd dat Ubisoft voor dat apparaat meteen enkele games in de schappen heeft.

Ubisoft heeft met ongeveer alle kopieerbeveiligingen tig problemen gehad, maar vooral hun manier van extra geld uit tweedehands games persen door middel van het invoeren van multiplayercodes is erg impopulair. Gelukkig heeft Ubisoft vorig jaar besloten dat laatste geheel uit te bannen voor toekomstige games, zodat je niet verplicht moet inloggen op hun UPlay-service om te kunnen spelen. Is je internetprovider eens uit de lucht dan heb je namelijk een probleem, mocht je willen gamen.

U-play logo

De toekomst van Ubisoft ziet er rooskleurig uit. Met franchises als casual hit Just Dance, maar ook Rayman, Tom Clancy's-titels en natuurlijk Assassin's Creed zou je verwachten dat ze het vooral erg safe spelen. Dit jaar alleen is er al een Rayman Legends-port uit en komt er Tom Clancy's The Division, al gaan er geruchten dat 2014 erg optimistisch is voor die game. Erg verbaasd zullen we niet zijn als er voor dit jaar een nieuwe Assassin's Creed en Just Dance worden aangekondigd. Maar door nog uit te komen titels als Watch Dogs en de online racegame The Crew laat de uitgever zien dat ze ook van een duur gokje houden.

Interpol: gestolen paspoorten zijn niet gecheckt

De gestolen paspoorten die werden gebruikt door twee passagiers van het vermiste toestel van Malaysia Airlines stonden in een database van gestolen paspoorten, maar er zijn nooit alarmbellen afgegaan. Dat heeft Interpol zondag gezegd. Interpol luidde al eerder de noodklok over het gebrek aan controles om gestolen paspoorten op te sporen.

De paspoorten, een Oostenrijkse en een Italiaanse, werden in 2012 en 2013 gestolen. Interpol voegde ze aan zijn database toe, maar sindsdien zijn er geen een keer alarmbellen afgegaan. Interpol kan dan ook niet zeggen of ze nog vaker zijn gebruikt in de periode sinds de diefstal.

Interpol klaagde vorige maand nog dat 'slechts een handjevol landen' regelmatig gebruik maakt van de database. De database, waarin veertig miljoen gestolen paspoorten zijn geregistreerd, werd vorig jaar bijvoorbeeld achthonderd miljoen keer geraadpleegd, maar een op de acht verzoeken kwam van de Verenigde Arabische Emiraten.

Ronald Noble, de secretaris-generaal van Interpol, stelde in een verklaring de vraag waarom landen 'wachten op een tragedie voordat ze verstandige veiligheidsmaatregelen implementeren bij hun grenzen en bij gates' op vliegvelden.

Noble hoopt dat landen een les trekken uit dit incident en dat ze voortaan alle paspoorten zullen controleren met behulp van zijn database.

De Boeing 777 van Malaysia Airlines was zaterdag onderweg van Kuala Lumpur naar Beijing toen het toestel van de radar verdween. Aan boord bevonden zich 239 mensen, onder wie een Nederlander.

Staking in casino's Rotterdam en Utrecht

Het personeel van Holland Casino in Rotterdam en Utrecht gaat vrijdag staken. "Dit is de eerste staking, maar ik denk dat het een soort estafettetraject wordt, afhankelijk van het animo. Anderen steden willen ook", zegt Huug Brinkers van vakbond De Unie zondag.

Het werk wordt vanaf 20.00 uur neergelegd tot sluitingstijd. "Het zijn grote casino's, de situatie is eigenlijk niet meer te houden. Dit moet een behoorlijke waarschuwing zijn", dreigt de vakbondsman.

De medewerkers zijn het zat dat ze de dupe worden na allerlei mislukte trajecten, vervolgt Brinkers. In januari werd bekend dat bij Holland Casino 150 tot tweehonderd banen extra verdwijnen. In november kondigde het bestuur al aan honderd banen te schrappen. In de jaren ervoor verdwenen ongeveer 1200 banen.

Naast het 'moeizame' overleg over het sociaal plan kampt de gokmonopolist met een managementprobleem en is sprake van een vertrouwenscrisis, aldus Brinkers. "Er is geen vertrouwen, ook niet in topman Willem-Jan van den Dijssel." Naast De Unie zijn ook FNV Bondgenoten en de Algemene Bond Casinopersoneel betrokken bij de acties.

Bij Holland Casino werkten eind vorig jaar ongeveer vierduizend mensen in veertien vestigingen. Het bedrijf heeft te kampen met groeiende online concurrentie.

Vlielandse haai is dood

De gevlekte gladde haai die 23 februari aanspoelde op het strand van Vlieland is zondagochtend doodgegaan. De vrouwtjeshaai van ongeveer een meter lang werd opgevangen in het Dolfinarium, waar deskundigen haar intensief hebben verzorgd. De hoofdwond die de zogeheten toonhaai had toen ze op het strand werd gevonden is haar waarschijnlijk fataal geworden.

Waarschijnlijk is de haai tijdens de stranding aangepikt door een meeuw die haar inwendig letsel heeft toegebracht, zegt verzorger Erjan Veldman van het Dolfinarium in een verklaring. "De schedel van dit soort haaien bestaat uit kraakbeen, waar een meeuw makkelijk doorheen prikt en dus bij de hersenen kan komen. We hebben de hoofdwond behandeld met antibiotica en honingzalf maar dat mocht helaas niet baten."

De faculteit diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht onderzoekt de haai om de exacte doodoorzaak vast te stellen.

In de Noordzee zwemmen veel toonhaaien, maar alleen in de zomerperiode. Dat er een strandde in de winter is opmerkelijk, aldus Veldman. "Dit was natuurlijk al een eerste teken dat er echt iets goed mis was met het dier." Het Dolfinarium in Harderwijk heeft verschillende haaiensoorten, waaronder negen toonhaaien.

Gezin gewond bij groot ongeluk A29

De A29 van Bergen op Zoom richting Rotterdam is zondagmiddag afgesloten geweest tussen knooppunt Sabina en de Volkerakbrug. Oorzaak was een aanrijding bij Willemstad waarbij vijf gezinsleden gewond raakten. De rijbaan werd tegen 17.00 uur vrijgegeven, meldt de politie.

Een 46-jarige automobilist uit Etten-Leur reed rond 13.05 uur door nog onbekende oorzaak met hoge snelheid in op een file, die was ontstaan door de openstaande brug. Hij reed tegen de achterzijde van een auto waarin een zwangere vrouw, haar man en hun drie kinderen zaten. Zij raakten gewond, maar over de aard van hun letsel is nog niets bekend.

De bestuurder uit Etten-Leur liep lichte verwondingen op. Door de aanrijding raakten nog twee andere auto's beschadigd. Het gewonde gezin uit Nieuw-Vossemeer is met ambulances naar een ziekenhuis gebracht. Daarnaast raakten nog acht mensen lichtgewond, maar zij konden hun weg vervolgen.

Van As maakt comeback bij hockeyclub Laren

Na tien maanden blessureleed aan haar kruisband maakte Naomi van As zondagmiddag haar rentree voor Laren. Haar terugkeer in het vaandelteam van de Gooise club eindigde echter in een mineur. Laren, dat onder meer zonder Kim Lammers speelde, verloor met 2-1 van HDM.

Nerveus, dat was Van As toen ze zondagochtend wakker werd. "Ik was echt zenuwachtig", vertelt de international. "Het was toch tien maanden geleden dat ik een wedstrijd speelde. En toen ik erin kwam, moest ik ook wennen. Ik was even zoekende en rende overal naartoe. Maar ik ben blij dat het erop zit, ik moest deze drempel over. Vanaf vandaag kan ik weer vooruit kijken."

Twee maanden geleden stond Van As nog op een punt van haar revalidatie waarin ze continu nadacht over de bewegingen die ze op het veld maakte. Dat gevoel raakte ze vorige week pas definitief kwijt. "Ik heb veel stappen gemaakt tijdens de trainingsstage met Oranje in Zuid-Afrika. Aan het einde van de stage deed ik mee met de twee-tegen-twee-duels. Dat was pittig, maar een reuzestap. Sinds twee weken train ik volledig mee bij Laren. De meiden hoeven geen rekening meer met mij te houden, ze mogen me gewoon beuken. En vorige week trainde ik op een glad veld. Dat was natuurlijk wel even eng, maar het ging goed. Dat gaf me ook vertrouwen."

Hoewel het vertrouwen in haar knie dus met de week groeide, koos de tweevoudig gouden olympiër ervoor om pas in het vierde duel na de winterstop haar rentree te maken. Dat had zo zijn redenen. "Voorheen voelde het niet goed", legt ze uit. "Ik had het idee dat ik er nog niet klaar voor was. Bovendien voelde ik me moe en dat was ik ook toen ik mijn kruisband afscheurde. Dus de honderd procent overtuiging om te spelen ontbrak." Ook de topper tegen Den Bosch van vrijdagavond liet ze aan zich voorbij gaan. "Die wilde ik niet spelen omdat ik in mei op Den Bosch mijn kruisband afscheurde. Dat idee vond ik niet prettig."

Het werd dus het duel met HDM en uit haar spel bleek dat het goed zat in het koppie van Van As. De vedette kwam na een kwartier in het veld en liet meteen zien dat ze haar hockeyskills niet is verloren. "Ik was niet bang, dat gevoel liet ik los", verklaart Van As, die Rocio Ybarra en Mascha Kimman voor HDM en Willemijn Bos voor Laren zag scoren. "Ik dacht: fuck it, gewoon niet nadenken en gaan. Het kon natuurlijk altijd beter, maar ik ben niet ontevreden over mijn spel."

Nu ze officieel haar rentree heeft gemaakt, is natuurlijk de grote vraag: gaat ze het WK halen? Bondscoach Max Caldas, die ook op Laren aanwezig was, gelooft dat die kans bestaat. "Naomi heeft het voordeel dat ze zowel fysiek als op het hockeygebied erg begaafd is. Ze heeft het balgevoel niet verloren, maar ze moet nu wel nog fitter en beter worden. Dat heeft natuurlijk tijd nodig, maar die is er." Ook de international zelf gelooft dat ze het mondiale toernooi kan halen. "Zoals ik me nu voel heb ik er vertrouwen in. Het is belangrijk dat ik wedstrijdritme opdoe en ga meedraaien met Oranje. Maar hoe ik dat ga doen, weet ik nog niet precies. Daar moet ik Max nog over spreken."

[WK] Wereldrecord VS op 4x400 meter

De Amerikaanse estafettemannen hebben op de 4x400 meter de wereldtitel indoor gepakt. Kyle Clemons, David Verburg, Kind Butler III en Calvin Smith deden dat in een nieuw wereldrecord van 3:02,13. Zilver was voor Groot-Brittannie, brons voor Jamaica.

De Amerikanen hadden vanaf het begin de touwtjes in handen, maar het was vooral slotloper Smith die het gat definitief wist te slaan. Groot-Brittannië en Jamaica vochten een stevig duel uit om het zilver en brons. De Britse slotloper Nigel Levine wist zijn Jamaicaanse concurrent Edino Steele uiteindelijk voor te blijven, waardoor de Britten net als in 2012 zilver pakten. De tijd van de Amerikanen was overigens niet de snelste ooit, maar wel de beste tijd in een wedstrijd met voldoende dopingcontrole.

De 60 meter horden werd een prooi voor de Amerikaan Omo Osaghae. Met een razendsnelle tijd van 7,45 seconden wist hij de Franse favoriet Pascal Martinot-Lagarde te verrassen. In een zeer spannende race kwam hij tot 7,46 seconden, terwijl zijn landgenoot Garfield Darien met 7,47 derde werd. Voor de 25-jarige Osaghae was het pas de eerste keer dat hij op een internationaal titeltoernooi aanwezig was. 

Op de 60 meter bij de vrouwen was Shelly-Ann Fraser-Pryce de snelste. De 6,98 seconden van de Jamaicaanse was bovendien de snelste tijd ter wereld sinds vier jaar. Zilver ging naar Ivoorkust, net als twee jaar geleden met dank aan Murielle Ahouré. Haar 7,01 seconden was vijf honderdsten sneller dan de tijd van de Amerikaanse Tianna Bartoletta, die het brons pakte.

Fraser-Pryce pakte met het goud haar eerste indoormedaille (Foto: Pro Shots/DPPI)
Fraser-Pryce pakte met het goud haar eerste indoormedaille (Foto: Pro Shots/DPPI)

Bij het hinkstapspringen voor de mannen ging het goud verrassend naar de Rus Lyukman Adams. In zijn laatste poging kwam hij tot een sprong van 17,37 meter, waarmee hij van een plek buiten het podium opschoof naar de eerste plaats. De Cubaan Ernesto Revé, tot dat moment de leider, moest in de laatste drie pogingen verstek laten gaan maar werd met 17,33 meter wel tweede. Zijn landgenoot Pedro Pablo Pichardo sprong in zijn laatste poging naar 17,24 meter, goed voor het brons. 

De 4x400 meter bij de vrouwen werd gewonnen door de Verenigde Staten. Startloopster Natasha Hastings pakte al de leiding, waarna Joanna Atkins, Francena McCorory en Cassandra Tate het karwei af konden maken. Groot-Brittannië leek op weg te zijn naar het zilver, maar Margaret Adeoye kon als derde loopster McCorory niet meer volgen. Uiteindelijk ging het zilver naar Jamaica, voor de Britse vrouwen.

McCorory wist als derde loopster het gat met de Britse vrouwen te slaan (Foto: PRO SHOTS/DPPI)
McCorory wist als derde loopster het gat met de Britse vrouwen te slaan (Foto: PRO SHOTS/DPPI)

Bij het hoogspringen ging het goud naar de Qatarees Mutaz Essa Barshim. Na brons op de Olympische Spelen van 2012 en zilver op het WK van 2013 mocht hij in Sopot op het hoogste treetje staan. Evenals de Russische favoriet Ivan Ukhov kwam Barshim tot een hoogte van 2,38 meter, maar in tegenstelling tot Ukhov deed hij dat zonder fouten. Brons was er voor Andriy Protsenko uit de Oekraïne, die tot 2,36 meter kwam.

[Eredivisie] Uitslagen speelronde 27

Dit weekend stond de 27e speelronde op het programmaFeyenoord en PSV deden goede zaken voor een plaats in de subtop, want nummer twee FC Twente verloor van Go Ahead Eagles en zakt daardoor naar de derde plek. Feyenoord staat nog maar een punt achter de Twentenaren. Koploper Ajax speelde gelijk tegen SC Cambuur en staat nu zes punten voor op Vitesse.

AZ en Heracles Almelo trapten op zaterdagavond de speelronde af. Al na een kwartier spelen kwam AZ op voorsprong door een doelpunt van Jóhannsson. Heracles maakte het AZ nog makkelijker nadat Koenders amper tien minuten later met rood van het veld werd gestuurd vanwege een vermeende overtreding op de doorgebroken Jóhannsson. Vlak voor rust kwam AZ op 2-0 via nogmaals Jóhannsson. Beide goals werden voorbereid door Berghuis en Johansson. Lange tijd was het wachten op de derde goal van de avond. Tien minuten voor tijd maakte ook Johansson zijn doelpunt. In de slotfase zette Elm de eindstand op bord: 4-0.

Onderin de Eredivisie speelden Roda JC (hekkensluiter) en N.E.C. Nijmegen (eennalaatste) tegen elkaar in Kerkrade. In de eerste helft kwam de meeste dreiging van de thuisploeg. Powel veroverde in de 30e minuut de bal bij een uittrap en zorgde ervoor dat Hupperts kon scoren. Ook N.E.C. kreeg zijn kansen, maar Conboy stuitte twee keer op doelman Kurto. Na rust trok Roda de overwinning naar zich toe. Binnen drie minuten stond het 3-0 via doelpunten van Höcher en Hupperts. Higdon scoorde nog wel de 3-1, maar dit bleek lang niet genoeg. Roda en N.E.C. wisselen hun positie op de ranglijst. 

In Breda stond het duel tussen NAC Breda en Vitesse op het programma. In een boeiende eerste helft kwam Vitesse na acht minuten op voorsprong toen Seuntjens een fout maakte waarna Labyad kon scoren. Twee minuten later hield Van der Heijden Poepon vast en faalde Buijs niet vanaf de stip. Een kwartier later kwam Vitesse weer op voorsprong. Atsu zette de bal voor en Havenaar schoot hard binnen. Vitesse hield de rest van de wedstrijd de controle over het duel, want er werd niet meer gescoord.

Nummers zes en acht op de ranglijst, sc Heerenveen en PEC Zwolle, namen het in Heerenveen tegen elkaar op. In het eerste half uur zat er weinig leven in het duel. Toen Hiwat faalde om PEC op een voorsprong te zetten zorgde Basacikoglu met een knappe actie voor de 1-0. Doelman Begois van PEC redde even later op een inzet van Ziyech. Ook Van La Parra miste een enorme kans. Na de pauze stond Begois weer in de weg, ditmaal voor Basacikoglu, Van den Berg en Finnbogason. Twintig minuten voor tijd was het Van La Parra die de voorsprong verdubbelde, waarna tien minuten later Finnbogason Heerenveen verdiend op een 3-0 voorsprong zette en daarmee zijn 23e doelpunt dit seizoen maakte.

PSV nam het op tegen FC Utrecht. De ploeg won de afgelopen vijf duels en is bezig met een opmars, ze staan momenteel vijfde in de Eredivisie. Utrecht doet het een stuk minder goed en staat dertiende. In de eerste helft waren beide ploegen vooral aanwezig op de helft van Utrecht. PSV kreeg kansen via onder andere Park en Depay, maar wist niet te scoren. Dit lukte wel vlak na rust, toen Locadia gepruts in de Utrechtse defensie genadeloos afstrafte. Hierna werd Utrecht wakker en ze creëerden meteen een kans. In de slotfase had PSV twee doelpunten kunnen maken, maar Locadia schoot van dichtbij ver over en Maher kon een bal inkoppen.

Onderin de Eredivisie vond nog een degradatieduel plaats, ditmaal tussen ADO Den Haag en RKC Waalwijk. In de openingsfase kwam RKC bijna op voorsprong, maar Sno's kopbal werd gestopt. Hierna nam ADO meer het initiatief en na iets meer dan een kwartier kopte Alberg raak uit een voorzet van Malone. Vlak voor rust kwam de thuisploeg op gelijke hoogte via een doelpunt van Castelen. Na rust probeerde RKC het initiatief weer van ADO over te nemen en toen dit gelukt was kreeg het kansen op de 2-1. Braber schoot echter op de paal en de inzet van Schet werd gestopt.

In Deventer vond een Overijsselse derby tussen Go Ahead Eagles en FC Twente plaats. In de eerste helft ging het duel gelijkop tot na een half uur spelen het eerste doelpunt uit de lucht viel. Gutiérrez gaf de bal weg aan Antonia, die vanuit een onmogelijke hoek binnenschoot. Na de pauze werd Twente beter toen ze de Eagles onder druk zetten. De thuisploeg gaf echter niets weg. In de slotfase kreeg Castaignos nog een goede kans op de gelijkmaker, maar zijn volley ging net naast. Twente zakt naar de derde plaats en staat dus drie punten achter Vitesse.

Door de nederlaag van FC Twente kon Feyenoord dichterbij de derde plaats komen. Zonder de geschorste Graziano Pellè nam de ploeg het op tegen FC Groningen. Feyenoord kreeg in de eerste helft een aantal kansen, waarvan er eentje werd benut. Via Kongolo scoorde Schaken na een kwartier spelen. Groningen kwam er met één kans via Van der Velden niet echt aan te pas. In de tweede helft werd het al snel 0-2 toen De Vrij scoorde na een chaotische verdediging aan de kant van Groningen. De Rotterdammers staan nu een punt achter op Twente.

Koploper Ajax kreeg bezoek van SC Cambuur, de nummer elf op de ranglijst. Al na anderhalve minuut kwam Ajax op voorsprong, toen De Jong de bal binnenschoot. Even later kreeg hij ook de kans op de 2-0, maar zijn schot was te zacht om keeper Nienhuis te verrassen. Vlak voor rust ging een hoekschop van Cambuur bijna het doel in, maar El Makrini kopte de bal naast. Tien minuten in de tweede helft ging keeper Cillessen gestrekt op een schot van Hemmen. Dit leverde Cambuur een corner op, waarna Barto de gelijkmaker maakte. Een kwartier voor tijd had Ajax kans om weer op voorsprong te komen, maar na spektakel in doelgebied met Klaassen en Sigthórsson greep Nienhuis de bal klemvast. Kansen van Blind, Hemmen en De Jong werden niet benut waardoor de stand op 1-1 blijft.

AZ-speler Aron Jóhannsson scoort de 2-0 tegen Heracles Almelo. (PRO SHOTS/Ed van de Pol)

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
AZ Heracles Almelo 4 - 0
Roda JC Kerkrade N.E.C. Nijmegen 3 - 1
NAC Breda Vitesse 1 - 2
sc Heerenveen PEC Zwolle 3 - 0
PSV FC Utrecht 1 - 0
RKC Waalwijk ADO Den Haag 1 - 1
Go Ahead Eagles FC Twente 1 - 0
FC Groningen Feyenoord 0 - 2
Ajax SC Cambuur 1 - 1


Stand

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Ajax 27 17 7 3 58 57 - 22
2 Vitesse 27 15 7 5 52 54 - 33
3 FC Twente 27 13 10 4 49 57 - 28
4 Feyenoord 27 14 6 7 48 57 - 37
5 PSV 27 14 5 8 47 49 - 34
6 sc Heerenveen 27 12 7 8 43 56 - 44
7 AZ 27 12 4 11 40 46 - 41
8 PEC Zwolle 27 8 10 9 34 39 - 40
9 FC Groningen 27 8 9 10 33 42 - 45
10 NAC Breda 27 8 8 11 32 38 - 43
11 SC Cambuur 27 8 7 12 31 30 - 36
12 Go Ahead Eagles 27 8 7 12 31 39 - 55
13 Heracles Almelo 27 8 6 13 30 36 - 47
14 FC Utrecht 27 8 6 13 30 35 - 51
15 ADO Den Haag 27 8 5 14 29 31 - 55
16 RKC Waalwijk 27 6 9 12 27 39 - 52
17 Roda JC Kerkrade 27 6 7 14 25 38 - 56
18 N.E.C. Nijmegen 27 5 10 12 25 43 - 67


Topscorers

Speler Club Goals Wedstrijden
Alfred Finnbogason sc Heerenveen 23 24
Graziano Pellè Feyenoord 20 24
Aron Jóhannsson AZ 16 26
Luc Castaignos FC Twente 14 27
Quincy Promes FC Twente 11 24
Lucas Piazón Vitesse 11 24
Michael Higdon N.E.C. Nijmegen 11 25
Dusan Tadic FC Twente 11 26
Jens Toornstra FC Utrecht 10 27
Guyon Fernandez PEC Zwolle 9 18


Programma

Thuis Uit Datum Tijd
SC Cambuur RKC Waalwijk 14 mrt 2014 20.00
Vitesse PSV 15 mrt 2014 18.45
ADO Den Haag FC Groningen 15 mrt 2014 19.45
Heracles Almelo Roda JC Kerkrade 15 mrt 2014 19.45
FC Twente AZ 16 mrt 2014 12.30
Feyenoord sc Heerenveen 16 mrt 2014 14.30
PEC Zwolle Go Ahead Eagles 16 mrt 2014 14.30
N.E.C. Nijmegen FC Utrecht 16 mrt 2014 14.30
NAC Breda Ajax 16 mrt 2014 16.30

CDA: nooit meer PVV

Het CDA gaat nooit meer regeren met de PVV. Dat zei CDA-leider Sybrand Buma zondag in het tv-programma Jinek.

"We hebben ermee geregeerd, maar Wilders liep toen weg", zei Buma, verwijzend naar het vorige kabinet van CDA en VVD dat regeerde met gedoogsteun van de PVV. "Hij heeft de kans gehad om te regeren en mee te doen, maar toen het erop aankwam liet hij het afweten. Daar moet je bij mij niet mee aankomen."

Wilders sprak zondag in een interview met nu.nl de verwachting uit dat zijn partij de grootste van Nederland wordt en gaat regeren, hoewel het nog ruim twee jaar kan duren voordat er landelijke verkiezingen worden gehouden.

"Ik geef hem niet veel kans bij de verkiezingen, het is allemaal ruzie daar", vindt Buma. "Je moet laten zien dat je je eigen club op orde hebt." De CDA-leider is het daarnaast 'zeer oneens' met Wilders' ideeën.

Tbs'er doodt zichzelf na schot politie

Een ontsnapte tbs'er heeft zichzelf zondagmiddag in zijn nek gestoken in Alkmaar. De politie had hem even daarvoor in zijn been geschoten omdat hij dreigde met een mes. De man is overleden, bevestigen woordvoerders van het Openbaar Ministerie en het ministerie van Veiligheid en Justitie.

De tbs'er van ongeveer 35 jaar was zaterdag niet van onbegeleid verlof teruggekeerd. De patiënt had zaterdagavond terug moeten zijn in de kliniek, waarop het OM de Groep Opsporing Onttrekkingen van de politie de opdracht gaf hem te lokaliseren. De man werd zondag aangetroffen op de Nieuwlandersingel in Alkmaar, maar toen de politie hem wilde aanhouden dreigde de man en werd hij beschoten.

De woordvoerders benadrukken dat zij niet kunnen vaststellen hoe de man precies om het leven is gekomen. Dat moet onderzoek van de Rijksrecherche uitwijzen.

Dat de man met onbegeleid verlof was wil niet zeggen dat hij binnenkort vrij zou komen. In welke kliniek hij werd behandeld wil het OM niet zeggen. Ook over zijn achtergrond wil justitie niets kwijt.

ME grijpt in bij voetbalduel Amsterdam

Supporters van SC Cambuur en Ajax zijn zondagmiddag slaags geraakt in Amsterdam. De mobiele eenheid moest zowel op de Nieuwmarkt in het centrum als rondom de Arena ingrijpen. Bij het stadion werd de situatie zo ernstig dat de politie een vuurwapen trok, maar er is geen schot gelost.

Voordat de wedstrijd om 16.30 uur begon, was er een korte schermutseling tussen supporters van beide clubs op de Nieuwmarkt, waar de ME een korte charge hield. De Cambuur-fans werden vervolgens per metro begeleid naar het stadion, waar het opnieuw tot een confrontatie kwam.

Een woordvoerder van de politie had nog geen informatie over eventuele gewonden of arrestaties. De politie blijft de situatie rondom de Arena in de gaten houden. "Na afloop hebben we mogelijk ook nog het een en ander te doen."

Uitslag AFC Ajax - SC Cambuur

Om 16.30 uur begon de laatste wedstrijd van deze speelronde. In de Amsterdam ArenA kwamen Ajax en SC Cambuur niet verder dan een 1-1 gelijkspel. Het gat met nummer twee Vitesse is hierdoor geslonken tot zes punten. Bekijk hieronder de karakteristieken.


Lukoki en Riedewald in duel om de bal (PROSHOTS/Henk Jan Dijks)

AFC Ajax

1 - 1

SC Cambuur Leeuwarden

 2' S. de Jong    54' Barto 
 
 Gele kaart: Ritzmaier, Leeuwin, Barto, Lukoki (sc Cambuur Leeuwarden)
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 52.354
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Cillessen
v. Rhijn
Veltman
Moisander
Riedewald (Poulsen/72)
Klaassen
Blind
Serero
Schöne (Sigthórsson/59)
S. de Jong
Kishna (Krkic/51)
  Nienhuis
Droste
Leeuwin
v.d. Laan
Bijker
v. Moorsel (Dijkstra/78)
El Makrini (Mulders/84)
Ritzmaier
Lukoki
Barto
Manu (Hemmen/46)

Paus: verwerp wereldse zaken

Paus Frans heeft in het vandaag weer een welgemeend advies gedaan aan z'n goegemeente: sluit geen compromissen met de zonde en kijk uit voor wereldse logica.

Volgens de kerkvader dienen gelovigen zich te onthouden van de 'mondaine mentaliteit', die het goddelijk wezen dat de mens nu eenmaal is, reduceert tot een dier dat slechts behoefte heeft aan basale basisbehoeften als voedsel, aanzien en macht. Frans deed deze uitspraken op het Sint-Pieterplein tijdens het angelusgebed. Hij refereerde in zijn toespraak aan het gebed van de dag, dat handelde over pogingen van de duivel om Jezus te verleiden.

"Dat moeten wij altijd onthouden als wij worden bekoord: gaat niet met de duivel onderhandelen, verdedig je altijd met het Woord van God. Dat zal ons redden."

Zijne heiligheid riep zijn gelovige onderdanen op de doopbeloften te hernieuwen en de duivel en zijn werken te verwerpen. " Met de duivel kun je niet onderhandelen of in dialoog gaan, omdat hij volstrekt onbetrouwbaar is. “Wij moeten ons vrijmaken van afgoden en nietige zaken en ons leven opbouwen op het wezenlijke."

Jezus werd destijds in bekoring gebracht door de duivel, die hem economische voorspoed, beroemdheid en macht beloofde. Gelukkig voor ons koos de zoon van God ervoor om zijn messiaanse rol te vervullen en liet zich gewillig spijkeren aan een houten kruis. Gelovigen vinden dit geweldig en lopen uit pure bewondering nog steeds met een miniatuurversie van het martelwerktuig om hun nek.

Halvemarathontitels voor Choukoud en Vastenburg

Khalid Choukoud en Jip Vastenburg zijn zondag Nederlands kampioen geworden op de halve marathon. Bij de City-Pier-Cityloop in Den Haag prolongeerde Choukoud in 1:03.21 uur zijn titel. In 2011 was de Hagenaar ook al de beste van Nederland. Koen Raymaekers (1:03.49) en Ronald Schröer (1:04.28) werden tweede en derde.

De pas 19-jarige Vastenburg won de titel bij de vrouwen. Met haar tijd van 1:13.15 uur bleef ze titelverdedigster Ruth van der Meijden zes seconden voor. Bovendien was Vastenburg de snelste vrouw in Den Haag.

De Keniaan John Mwangangi won de City-Pier-Cityloop. De 23-jarige had 1:00.26 uur nodig voor de 21,1 kilometer. Dat was zes seconden sneller dan zijn landgenoot Jacob Kendagor. Ezekiel Chebii, ook een Keniaan, werd op een halve minuut van Mwangangi derde.

Ierland, Engeland en Frankrijk nog in race winst Six Nations

De Six Nations zal volgende week in de laatste speelronde worden beslist. Na vier duels staan er in de competitie drie teams aan de leiding met drie overwinningen. De rugbyers van Ierland staan bovenaan door een veel beter doelgemiddelde dan Engeland en Frankrijk.

Ierland was zaterdag op in het eigen Aviva Stadium ruim te sterk voor Italië; 46-7 en zette daarmee hun doelgemiddelde op +81. Daarmee staan ze dik voor op Engeland, dat vandaag op Twickenham titelhouder Wales met 29-18 de baas was. Engeland staat op een doelgemiddelde van +32 en zal volgende week een ruime overwinning nodig hebben op Italië als Ierland hun laatste wedstrijd ook in winst weet om te zetten.

Daar zullen de Ieren het nog lastig genoeg mee hebben, aangezien hun opponent Frankrijk is. De Fransen, in 2011 nog tweede op het wereldkampioenschap, wonnen met moeite van Schotland (17-19 op Murrayfield) en hebben een doelgemiddelde van +3 met eveneens drie overwinningen. Een overwinning op Ierland kan echter volgende week al genoeg zijn voor de eindwinst, al zal Engeland dan ook een steek moeten laten vallen. De laatste wedstrijden worden volgende week zaterdag gespeeld.

[Darts] Van Gerwen treft Jenkins in 'FA Cup of Darts'

Darter Michael van Gerwen ging vandaag verder waar hij gisteren mee bezig was: wedstrijden winnen in Minehead. De Brabander voegde zich zojuist ten koste van Ian Diamond White bij de laatste vier in de UK Open: 10-8.

De sloopkogel uit Vlijmen maakt het in de kwartinale tegen de Engelsman nog even spannend. Van Gerwen mistte twee wedstrijdpijlen op de bullseye via 132 en 109-finishes, waardoor White kon terugkeren. In de achtiende leg gooide Mighty Mike de deur definitief dicht.

De halve finales van de UK Open, bepaald via een open lotingsysteem, worden vanavond gespeeld. Van Gerwen lootte zojuist The Raging Bull Terry Jenkins. De nummer drie van de wereld, Adrian Lewis, treft Mervyn King.

UK Open - kwartinales     
Michael van Gerwen (Ned) 99.38 10-8 92.87 Ian White (Eng)
Adrian Lewis (Eng) 98.35 10-3 98.09 Mensur Suljovic (Oos) 
Terry Jenkins (Eng) 98.89 10-4 93.43 Brendan Dolan (N-I) 
Kevin Painter (Eng) 87.35 6-10 94.73 Mervyn King (Eng) 

Chodorkovski beschuldigt Rusland in Kiev

De Russische oud-oliemagnaat Michail Chodorkovski heeft in een toespraak in de Oekraïense hoofdstad Kiev zware kritiek geuit op de machthebbers in zijn thuisland. Volgens Chodorkovski is Rusland medeplichtig aan het geweld dat de Oekraïense politie gebruikte om demonstraties van tegenstanders van de inmiddels verdreven president Viktor Janoekovitsj neer te slaan.

Kremlincriticus Chodorkovski bestreed ook de Russische lezing dat de protesten tegen Janoekovitsj werden aangewakkerd door "neo-fascisten". "Leugens en Russische propaganda, zoals altijd. Er zijn hier geen fascisten of nazi's", zo zei Chodorkovski, die eind vorig jaar gratie kreeg en werd vrijgelaten na 10 jaar gevangenschap.

Hij werd veroordeeld wegens onder meer belastingontduiking en fraude, maar boze tongen hebben altijd beweerd dat de Russische president Vladimir Poetin een politieke tegenstander wilde uitschakelen.

Chodorkovski beschuldigt Rusland in Kiev
Chodorkovski achter tralies (Foto: ANP)

'VS zullen annexatie van de Krim niet erkennen'

De Verenigde Staten zullen zelfs na een referendum de Russische annexatie van het Oekraïense schiereiland de Krim niet erkennen. Dat heeft nationaal veiligheidsadviseur Tony Blinken zondag gezegd, meldt persbureau Reuters.

De autoriteiten op de Krim hebben voor 16 maart een referendum gepland. Volgens de Oekraïense krant Kiev Post, die afgelopen week een stembiljet op zijn website plaatste, kunnen de inwoners van de Krim opmerkelijk genoeg niet tegen inlijving door Rusland stemmen. Ze hebben twee keuzes: directe annexatie door Rusland, of de onafhankelijkheid uitroepen, en daarna pas aansluiting bij de machtige oosterbuur zoeken.

Blinken zei dat Rusland verder internationaal onder druk komt te staan door de volksraadpleging. "Ten eerste, als de Krim wordt geannexeerd (...) zullen wij dat niet erkennen, en dat geldt ook voor de meeste andere landen", aldus Blinken. Daarnaast sluiten de VS verdere sancties tegen Rusland niet uit.

Een referendum over de Krim, eenzijdig uitgeroepen door het lokale bestuur op het schiereiland, is volgens de VS een schending van het internationaal recht en van de Oekraïense grondwet. Washington kondigde vorige week aan reisverboden in te stellen tegen Russen en inwoners van de Krim die de 'soevereiniteit en territoriale integriteit van Oekraïne bedreigen'.

PvdA kritisch over beleid rondom voorarrest

Een Kamermeerderheid inclusief coalitiepartij PvdA wil dat het kabinet alternatieven voor voorlopige hechtenis beter gaat bekijken. PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt vindt dat voorlopige hechtenis nu te vaak en soms te gemakkelijk wordt opgelegd, zegt hij zondagavond in het Radio 1-programma Reporter Radio.

Oud-rechter Recourt vindt dat minister van Justitie en Veiligheid Ivo Opstelten (VVD) en zijn staatssecretaris Fred Teeven (VVD) met de Raad voor de Rechtspraak moeten overleggen over de vraag of rechters wel kritisch genoeg kijken naar het langer vasthouden van verdachten voordat ze definitief zijn berecht.

Nederland is Europees koploper op het gebied van voorlopige hechtenis. Naast de PvdA vinden ook Kamerleden van D66, SP, ChristenUnie, GroenLinks en 50Plus dat het kabinet met alternatieven moet komen voor voorlopige hechtenis. GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren pleit hier al langer voor.

De praktijk in Nederland leidt ertoe dat het aantal mensen dat ten onrechte in voorarrest heeft gezeten explosief is toegenomen. Het aantal schadevergoedingen om deze reden is in tien jaar tijd verdrievoudigd, blijkt volgens het radioprogramma uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statitiek.

Rechter Jacco Janssen zegt in de uitzending bezorgd te zijn over de huidige praktijk. Volgens hem is het opleggen van voorlopige hechtenis eerder regel dan uitzondering en worden de voorwaarden voor de maatregel tot het uiterste benut.

[Bundesliga] Kehl bezorgt Dortmund uitzege op Freiburg

SC Freiburg heeft in de Bundesliga voor de zesde wedstrijd op rij niet kunnen winnen. De Zuid-Duitsers moesten zondag in eigen stadion het onderspit delven tegen Borussia Dortmund. Aanvoerder Sebastian Kehl tekende namens de runner-up van vorig seizoen in de 56e minuut voor de enige goal van de wedstrijd: 0-1.

Dortmund verstevigde door de zege zijn tweede plaats, die recht geeft op rechtstreekse plaatsing voor de Champions League. De titel is voor de ploeg van coach Jürgen Klopp al lang en breed uit zicht. Bayern München heeft na 24 speelronden twintig punten meer. Freiburg staat voorlaatste.

[Serie A] Inter nadert Fiorentina na winst op Torino

Internazionale heeft in de Serie A nummer vier Fiorentina weer in het vizier. De Milanezen wonnen zondag met 1-0 van Torino door een doelpunt van Rodrigo Palacio en komen op 44 punten uit. Fiorentina verloor eerder zondag van koploper Juventus en heeft 45 punten.

Ook Parma zit Fiorentina op de hielen. Door een 2-0 zege op Hellas Verona komt de ploeg op 43 punten. Jonathan Biabiany zette Parma in de eerste helft op voorsprong en pas laat in de tweede helft werd de zege veilig gesteld. Daar was Ezequiel Schelotto verantwoordelijk voor.

Hekkensluiter Sassuolo pakte een puntje bij Bologna: 0-0. Omdat nummer negentien Catania zaterdag al gelijkspeelde blijft het verschil twee punten. Nummer achttien Livorno zag Sassuolo en Catania wel dichterbij komen. Die ploeg verloor uit bij Sampdoria met 4-2 na bij rust nog met 2-0 voor te hebben gestaan.

Chievo Verona won met 2-1 van Genoa. Lazio ging thuis met 1-0 onderuit tegen Atalanta Bergamo. Nummer drie Napoli en nummer twee AS Roma strijden zondagavond nog tegen elkaar.

[WK] Kupers zesde op 800 meter

Thijmen Kupers is in de finale van de 800 meter op het WK indoor op de zesde en laatste plek geëindigd. De 22-jarige Nederlander ging hard van start, maar kon het uiteindelijk niet volhouden.

In de eerste helft van de wedstrijd werd het tempo bepaald door de Nederlander, maar zodra de favorieten aan gingen zetten kon hij het tempo niet meer volgen. Tot grote vreugde van het publiek in Sopot gingen de Polen Adam Kszczot en Marcin Lewandowski als eersten de laatste ronde in. De Ethiopische favoriet Mohammed Aman liet zich echter niet in de luren leggen en kwam er op het laatste rechte stuk hard voorbij. Kszczot pakte zilver, terwijl Lewandowski als derde over de streep kwam. Hij werd later echter gediskwalificeerd, waardoor het brons naar de Brit Andrew Osagie ging.

De pas 19-jarige Aman won in 2012 al goud, en werd in 2013 wereldkampioen outdoor (Foto: PRO SHOTS/GEPA)
De pas 19-jarige Aman won in 2012 al goud, en werd in 2013 wereldkampioen outdoor (Foto: PRO SHOTS/GEPA)

Het polsstokhoogspringen bij de vrouwen werd gewonnen door de Cubaanse Yarisley Silva. Zij was één van de vier vrouwen die over 4,70 meter sprongen, maar op basis van het aantal fouten pakte ze de titel. Anzhelika Sidorova uit Rusland en Jirina Svobodová uit Tsjechië pakten allebei de zilveren medaille. Ook de Braziliaanse Fabiana Murer sprong over 4,70 meter, maar zij werd door het aantal fouten vierde. 

Silva pakte haar eerste grote titel in Sopot (Foto: PRO SHOTS/Ronald Bonestroo)
Silva pakte haar eerste grote titel in Sopot (Foto: PRO SHOTS/Ronald Bonestroo)

De 800 meter voor vrouwen werd gewonnen door de Amerikaanse Chanelle Price. Zij pakte direct na het startschot al de leiding, en stond die geen moment meer af. Achter haar was een hevig gevecht gaande om de overige medailles. Tot grote vreugde van het publiek ging het zilver uiteindelijk naar de Poolse Angelika Cichocka. Zij wist de Wit-Russische Marina Arzamasova nipt voor te blijven. 

[FA Cup] Hull City via Sunderland naar laatste vier

Hull City heeft zich zondag overtuigend geplaatst voor de halve finale van de FA Cup. De ploeg van coach Steve Bruce was voor eigen publiek met 3-0 te sterk voor Sunderland. Curtis Davies, David Meyler en Matt Fryatt sloegen tussen de 68e en 78e minuut toe.

Hull City is de derde halvefinalist van het prestigieuze Engelse bekertoernooi. Eerder op de dag plaatste Sheffield United, dat uitkomt op het derde niveau, zich al door het hoger spelende Charlton Athletic met 2-0 te verslaan. Ryan Flynn en John Brayford tekenden voor de goals. Zaterdag versloeg Arsenal Everton al met 4-1.

In een reprise van de finale van vorig jaar strijden Manchester City en Wigan Athletic om het laatste startbewijs voor Wembley. Wigan, nu uitkomend in het Championship, zorgde in mei voor een verrassing door de eindstrijd met 1-0 te winnen.

Valverde schrijft geschiedenis in Roma Maxima

Alejandro Valverde heeft zondag Roma Maxima gewonnen. Voor het Colosseum kwam de Spanjaard van Movistar als eerste over de streep voor Davide Appollonio (Sky) en Sonny Colbrelli (Bardiani-CSF). Voor Valverde was het pas de eerste zege in Italië in zijn vijftienjarige profcarrière.

De 195 kilometer lange koers met start en finish in Rome, die sinds vorig jaar de in 2008 voor het laatst verreden Ronde van Lazio kwam vervangen, kende dit jaar een aantrekkelijk verloop met veel aanvallen. In de slotfase gingen Valverde en Domenico Pozzovivo (AG2R) op avontuur. Pozzovivo gaf echter op toen het aanstormende peloton te dichtbij kwam, Valverde hield wel vol en plukte daar de vruchten van.

Van Keirsbulck wint slotrit West-Vlaanderen

Wielrenner Guillaume van Keirsbulck heeft zondag de laatste rit in de Driedaagse van West-Vlaanderen gewonnen. De Belg van Omega Pharma-Quick-Step ging er op vijf kilometer van de meet vandoor en wist het peloton in de straten van Ichtegem voor te blijven. Danny van Poppel werd derde, achter de Italiaan Danilo Napolitano.

De Est Gert Joeäär wist zijn koppositie in het algemeen klassement te behouden. De Cofidis-renner legde de basis voor zijn zege met het winnen van de proloog vrijdag. Van Poppel schreef in West-Vlaanderen de tweede etappe op zijn naam.

[JL] Sparta zet zegeloze reeks voort tegen Jong Twente

Sparta Rotterdam heeft voor de vijfde wedstrijd op rij niet gewonnen in de Eerste Divisie. Op het Kasteel werden de Rotterdammers zondag verrast door Jong FC Twente: 1-0. Joey Pelupessy scoorde in de veertigste minuut de winnende treffer.

Door de nederlaag blijft Sparta negende met 42 punten. Ook de nummers tien, elf en twaalf hebben dat puntenaantal. Nummer tien De Graafschap heeft als enige nog een wedstrijd tegoed. Jong Twente staat met 34 punten uit dertig duels zeventiende.

VVV-Venlo is na een 3-0 uitzege bij hekkensluiter Achilles '29 weer derde in de Eerste Divisie. De Noord-Limburgse formatie maakte het verschil al voor rust. Leon de Kogel benutte na een kwartier een strafschop, Danny Post en Dyon Gijzen voerden de score verder op.

VVV heeft nu 51 punten uit dertig duels, een meer dan Excelsior dat nu weer naar de vierde plaats zakt. Koploper Willem II en nummer twee FC Dordrecht hebben met respectievelijk 57 en 56 punten nog wel een gaatje.

[WK] Geen medaille voor Hassan op 3000 meter

Sifan Hassan is er op het wereldkampioenschap indoor in Sopot niet in geslaagd de tweede Nederlandse medaille binnen te halen. Op de drie kilometer kon de geboren Ethiopische lang mee, maar in de slotronde moest ze verstek laten gaan. Hassan werd uiteindelijk vijfde.

Het goud ging zoals verwacht naar topfavoriete Genzebe Dibaba. De Ethiopische, die eerder dit jaar het wereldrecord verpulverde, ging er enkele rondes voor het eind vandoor en kon door niemand meer bedreigd worden. In de laatste ronden ging het gevecht om de overige medailles tussen de Keniaanse Hellen Obiri, de Bahreinse Maryam Yusuf Jamal en Hassan. Tot een ronde voor het eind lag de Nederlandse op kop, maar op de versnelling van Jamal en Obiri had ze geen antwoord. De Keniaanse werd uiteindelijk tweede, Jamal pakte brons.

Winnares Dibaba tijdens de series, met Hassan in haar spoor (Foto: PRO SHOTS/East News)
Winnares Dibaba tijdens de series, met Hassan in haar spoor (Foto: PRO SHOTS/East News)

De 3000 meter bij de mannen werd na een geweldige strijd gewonnen door Caleb Ndiku. Het was de Ethiopiër Hagos Gebrhiwet die lang het tempo bepaalde, maar in de laatste ronden moest hij de kop laten gaan. Ndiku, de Amerikaan Bernard Lagat en de Ethiopiër Dejen Gebremeskel raakten los van de rest, waarna de Keniaan in een fantastische eindsprint de snelste bleek. Lagat, de wereldkampioen van 2004, 2010 en 2012, moest genoegen nemen met zilver, voor Gebremeskel. 

 

Bij het verspringen voor de vrouwen ging de titel naar Éloyse Lesueur. De Française, Europees kampioene van 2012, sprong naar 6,85 meter, vier centimeter verder dan de Britse Katarina Johnson-Thompson. Zij bekroonde haar tijdelijke overstap van de meerkamp naar het verspringen wel met zilver en een nieuw persoonlijk record. De derde plek ging met 6,77 meter naar de Servische Ivana Spanovic.

Lesueur pakte in Sopot haar eerste mondiale titel (Foto: PRO SHOTS/Dppi)
Lesueur pakte in Sopot haar eerste mondiale titel (Foto: PRO SHOTS/Dppi)

Bouhanni zegeviert in openingsrit Parijs-Nice

Nacer Bouhanni heeft zondag de openingsrit van Parijs-Nice gewonnen. De Fransman van FdJ was na een rit van 162 kilometer, met start en finish in Mantes-La-Jolie, de sterkste in de massasprint.

John Degenkolb van Giant-Shimano werd tweede, gevolgd door Gianni Meersman. Door zijn zege is Bouhanni ook de eerste leider in de Franse rittenkoers. De rit liet duidelijk zijn sporen na. Er waren twee flinke valpartijen. Daarnaast gaf Tejay van Garderen op.

[vid] Aanhang CDA negeert rood stoplicht

Het CDA is in de ogen van sommigen de partij die met de bijbel in de hand opkomt voor fatsoen, normen en waarden. Maar soms lijkt het erop dat die normen en waarden alleen voor anderen bedoeld zijn. In Amsterdam gaf het appèl duidelijk het verkeerde voorbeeld.

Jaren geleden riep Balkenende al iets als "Drugs are bad, mmkay!?" dit terwijl hij zelf op dat moment lekker aan een harddrug (bier) zat te lurken. Zijn aanhang liet eenzelfde hypocrisie zien tijdens het opnemen van een verkiezingsspotje.

Vrolijk dansend en zingend in karakteristieke groene kledij en getooid met bezems zou de partij op de dam laten zien dat ze –symbolisch- de stad wel eventjes schoon zouden vegen. Toen de stoet zich richting de Kalverstraat bewoog, negeerden de aanhangers massaal het rode stoplicht. Dit ter grote ergernis van andere weggebruikers die (dus) groen licht hadden. Uiterst onhandig bij een filmpje dat het fatsoen van de partij zou moeten benadrukken.

In het verkiezingsprogramma (pagina 46) valt te lezen dat 'het CDA zich ten doel stelt dat ouderen, kinderen en gehandicapten aan het maatschappelijke leven deel moeten kunnen nemen, onder andere door een strenge handhaving bij door rood licht rijden'. Voetgangers worden blijkbaar ontzien.


Dubieuze normen en waarden bij het CDA

Waterpolovrouwen op EK tegen Griekenland

De Nederlandse waterpolovrouwen moeten het in juli op het EK opnemen tegen Griekenland, Hongarije en Groot-Brittannië. Dat heeft de loting zondag uitgewezen. Griekenland was verliezend finalist bij de laatste twee EK's. Gastland Hongarije pakte twee jaar geleden in Eindhoven brons.

De Europese titelstrijd heeft van 13 tot en met 27 juli plaats in Boedapest. De nummers een van de twee poules plaatsen zich voor de halve finales. De nummers twee en drie spelen een tussenronde.

[WB] Hansen wint 1500 meter in Inzell, Verweij derde

Brian Hansen heeft bij de wereldbekerwedstrijden in Inzell verrassend de 1500 meter gewonnen. De 23-jarige Amerikaan was zondag met afstand de beste. Hansen klokte 1.44,58 minuten. Denny Morrison werd op zeven tienden tweede. Nummer drie Koen Verweij (1.45,68) gaf al meer dan een seconde toe.

Olympisch kampioen Zbigniew Brodka, die in Sochi drie duizendsten sneller was dan Verweij, werd vijfde. Shani Davis klokte de vierde tijd. Kjeld Nuis werd zesde in 1.46,20. Mark Tuitert, Rhian Ket en Stefan Groothuis moesten zich tevreden stellen met respectievelijk de zevende, negende en elfde plek.

In de wereldbekerstand is het razend spannend. Davis leidt de dans met 326 punten, maar heeft slechts zes punten voorsprong op Verweij. Nummer drie Brodka is met 281 punten ook nog zeker kansrijk. Volgende week worden tijdens de wereldbekerfinale in Heerenveen immers dubbele punten verdeeld.

Uitslag

# Schaatser Land Tijd
1 Brian Hansen VS 1:44.58
2 Denny Morrison Can 1:45.28
3 Koen Verweij Ned 1:45.68
4 Shani Davis VS 1:45.72
5 Zbigniew Brodka Pol 1:45.88
6 Kjeld Nuis Ned 1:46.20
7 Mark Tuitert Ned 1:46.54
9 Rhian Ket Ned 1:46.90
11 Stefan Groothuis Ned 1:47.19


Klassement

# Schaatser Land Punten
1 Shani Davis VS 326
2 Koen Verweij Ned 320
3 Zbigniew Brodka Pol 281
4 Denis Yuskov Rus 280
5 Brian Hansen VS 205
8 Rhian Ket Ned 168
10 Kjeld Nuis Ned 155

Uitslagen Eredivisie 09/03/2014

Om 14.30 uur begonnen er twee wedstrijden in de Eredivisie. Feyenoord nam het, zonder de geschorste Graziano Pellè, op tegen FC Groningen. De Rotterdammers wonnen in het noorden van het land met 0-2. Go Ahead Eagles en FC Twente speelden een Overijsselse derby. De drie punten bleven in Deventer, want de ploeg won met 1-0. Bekijk hieronder de karakteristieken.


Joris Mathijsen (r) in duel met Genero Zeefuik van FC Groningen (PRO SHOTS/Ronald Bonestroo)

FC Groningen

0 - 2

Feyenoord

     15' Schaken 
 49' De Vrij 
 
 Gele kaart: Chery (FC Groningen)
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: nnb
Arbiter: Braamhaar
 
Opstelling:   Opstelling:
Bizot
Hateboer
Botteghin
Kappelhof
Burnet (Kirm/75)
Hiariej (Zivkovic/46)
Chery
Lindgren
v.d. Velden (Adorjan/62)
Zeefuik
Kostic
  Mulder
v. Beek
De Vrij
Mathijsen
Kongolo
Martins Indi
Clasie
Immers
Vilhena (Vormer/86)
Schaken
Te Vrede (Boëtius/66)


GA Eagles-speler Bart Vriends (m) met Quincy Promes. (PRO SHOTS/Peter Lous)

Go Ahead Eagles

1 - 0

FC Twente

 33' Antonia    
 
 Gele kaart: Castaignos (FC Twente)
 
Stadion: De Adelaarshorst, Deventer
Toeschouwers: 7.938
Arbiter: v. Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Andersen
Schmidt
Vriends
v.d. Linden
Schenk (Haps/76)
Rijsdijk
Overgoor
Turuc
Antonia
Falkenburg (Kolder/90)
Houtkoop (Godee/70)
  Marsman
Rosales
Bengtsson
Bjelland
Koppers
Ebecilio
Promes
Gutiérrez
Tadic
Castaignos
Corona (Mokhtar/63)


Waarschuwing voor vroeg actieve teken

Wandelaars en fietsers die er zondag op uit trekken in de natuur doen er goed aan om bij terugkomst te controleren of ze zijn gebeten door een teek. Door de zachte winter en het mooie weer van de afgelopen dagen zijn de beestjes veel eerder actief dan normaal, waarschuwt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zondag.

De afgelopen week nam het aantal tekenbeten dat werd doorgegeven op tekenradar.nl sterk toe ten opzichte van de voorgaande weken. De toename liep gelijk op met de toename van het voorspelde tekenactiviteitsniveau van minimaal naar gering. Het verwachte tekenactiviteitsniveau staat in het zuidoosten nu al op 'zeer hoog'. Dat wordt normaal gesproken pas veel later in het jaar gehaald.

Sinds het begin van de winter op 1 december zijn er 120 tekenbeten doorgegeven op tekenradar.nl. Dit zijn er twee keer zo veel als het jaar ervoor. Mensen die een tekenbeet hebben, kunnen de ziekte van Lyme oplopen.

'Geen garantie nucleair akkoord met Iran'

Er is geen garantie dat de internationale gemeenschap een akkoord met Iran over zijn omstreden nucleaire programma zal bereiken. Dat heeft buitenlandchef van de Europese Unie Catherine Ashton zondag gezegd.

Ashton is momenteel in Teheran om met Iraanse regeringswoordvoerders over het nucleaire programma te praten. "Er is geen garantie dat het overleg zal slagen", zei Ashton in een gezamenlijke verklaring met de Iraanse minister van buitenlandse zaken Javad Zarif.

Zarif wees erop dat het overleg alleen kan slagen wanneer de Iraanse wensen serieus worden genomen. "Iran zal alleen een overeenkomst accepteren die de rechten van het Iraanse volk respecteert", aldus Zarif. "Onze intenties zijn zuiver en wij willen geen kernwapens ontwikkelen."

De Iraanse president Hassan Rouhani riep zondag op tot het verbeteren van de betrekkingen met de EU. "Naast het nucleaire overleg zijn er vele andere zinvolle gebieden waarbij Iran en de Europese Unie hun banden kunnen aanhalen en meer kunnen samenwerken."

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu riep Ashton zondag op om Iraanse politici ter verantwoording te roepen voor het sturen van Iraanse raketten naar de Gazastrook. De Israëlische marine enterde woensdag een Iraans schip met daarop tientallen geavanceerde raketten die onderweg waren naar de Gazastrook. Volgens Netanyahu laat Iran met het bewapenen van Palestijnse terroristen zijn ware gezicht zien. Iran en Gaza ontkennen bij de levering betrokken te zijn.

Momenteel wordt overleg over het Iraanse kernprogramma gevoerd tussen Iran enerzijds en de permanente leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (de Verenigde Staten, Rusland, China, Groot-Brittannië en Frankrijk) en Duitsland anderzijds. Het Westen verdenkt Iran ervan in het geheim aan een kernwapen te werken, terwijl Iran zegt alleen vreedzame doeleinden met zijn nucleaire programma na te streven.

Premier Jatsenjoek naar Verenigde Staten

De Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek gaat naar de Verenigde Staten om de crisis op het Oekraïense schiereiland te Krim te bespreken. Dat zei de premier zondag in Kiev volgens persbureau Reuters. Jatsenjoek zal in de VS meerdere mensen ontmoeten, hoewel nog niet bekend is gemaakt wie dit zijn en wanneer hij vertrekt.

Rusland steunt het referendum dat volgende week zondag op de Krim wordt gehouden en waarin naar verwachting de meerderheid van de bevolking van het Oekraïense schiereiland zal aangeven zich bij Rusland te willen aansluiten. De nieuwe regering in Kiev is tegen het referendum. Volgens de Amerikaanse president Barack Obama druist de volksraadpleging in tegen internationale wetgeving.

Moreno Hofland langer bij Belkin

Wielrenner Moreno Hofland heeft zijn contract bij Belkin verlengd tot eind 2016. Dat meldt de Nederlandse ploeg zondag. "Wij denken dat we met onze manier van werken nog meer uit Moreno kunnen halen. Hij heeft veel potentie", meent algemeen directeur Richard Plugge.

Ploegleider Nico Verhoeven heeft een plan voor de 22-jarige renner uitgestippeld. "De toekomst van Moreno ligt in de klassiekers en in massasprints na heuvelachtige etappes", zegt hij. "Het is dit jaar zaak om zware wedstrijden te rijden. In Paris-Nice kan hij mee met de massasprints en dan kijken we waar hij staat ten opzichte van de toppers."

Hofland is op zijn beurt blij met Belkin. "Ik krijg hier alle hulp en voel me goed bij de renners en ploegleiding. Ik krijg veel vertrouwen en voel me thuis. Bij een andere ploeg ga je dat niet zo snel vinden."

De renner uit Roosendaal, die eerder deel uitmaakte van de opleidingsploeg van Rabobank, schreef vorig jaar de Ronde van Hainan op zijn naam. De afgelopen weken won hij een etappe in de Ruta del Sol en werd hij tweede in Kuurne-Brussel-Kuurne.


Hofland rijdt ook de komende jaren bij Belkin (PROSHOTS/Wouter Roosenboom)

[vid] Sarah Palin: nuken die Russen

In het Algemeen Dagblad is te lezen dat de rechtsconservatieve Tea Party politica Sarah Palin vindt dat een atoombom op Rusland het enige juiste antwoord op de acties in de Oekraïne is. Dit orakelde zij in een speech op de Conservative Political Action Conference.

Niet alleen Poetin is de sigaar, in de zelfde speech kreeg 'watje' Obama ook er van langs van de zwaar religieuze en als niet bijster intelligent bekendstaande politica. Sarah noemde hem 'de zwakste der zwakkelingen'.


De 'vuurwerkmaakster' in woord en beeld (bron: YouTube)

[Serie A] Juventus stuurt ook Fiorentina puntloos huiswaarts

Juventus heeft in de Serie A ook zijn veertiende thuiswedstrijd van het seizoen gewonnen. De landskampioen versloeg zondag Fiorentina met 1-0. Kwadwo Asamoah tekende vlak voor rust op schitterende wijze voor de enige goal. Koploper Juventus bracht door de zege zijn puntentotaal op 72, veertien punten meer dan AS Roma. De ploeg van Kevin Strootman heeft nog wel twee duels tegoed.

Juventus was de eerste helft oppermachtig, maar creëerde niet heel veel uitgespeelde kansen. Op knappe wijze kwam de thuisploeg drie minuten voor rust op voorsprong. Asamoah speelde zich in een druk strafschopgebied vrij en schoot de bal hard in de verre hoek.

In de tweede helft geraakte de wedstrijd meer in evenwicht. Fiorentina-invaller Ryder kreeg nog een enorme kans op de gelijkmaker, maar kopte op de lat. De ploeg van de geschorste coach Vincenzo Montella blijft vierde op de ranglijst.

[WK] Schippers en Samuel uitgeschakeld

Dafne Schippers en Jamile Samuel hebben zich niet weten te plaatsen voor de finale van de 60 meter op het wereldkampioenschap indoor in Sopot. Samuel werd laatste in haar halve finale, terwijl Schippers net tekort kwam.

Met 7,39 seconden kwam Samuel niet in de buurt van haar persoonlijk record en bleef ze ook vijf honderdsten boven de tijd van de series. Haar halve finale werd gewonnen door Murielle Ahouré uit Ivoorkust, die met 7,06 seconden als snelste naar de finale ging. 

Schippers werd in haar halve finale met 7,18 seconden vierde, één honderdste achter de Jamaicaanse dopingzondaar en dubbel regerend wereldkampioene Veronica Campbell-Brown. Een tijd van 7,16 seconden was goed genoeg geweest om als tijdsnelste door te gaan naar de finale, die later op zondag gelopen zal worden.

Schippers tijdens het EK indoor 2013 in het Zweedse Gotenburg (Foto: PRO SHOTS/Bildbyran)
Schippers werd op het WK 2013 in Moskou derde op de zevenkamp (Foto: PRO SHOTS/Peter Lous)

Brokstukken vliegtuig in Vietnamese wateren gevonden

Een Vietnamees verkenningsvliegtuig heeft zondag in de zee ten zuiden van Vietnam brokstukken gevonden die vermoedelijk afkomstig zijn van het vliegtuig van Malaysia Airlines dat zaterdagochtend van de radar verdween. Dat heeft het ministerie van informatie en communicatie zondag gezegd, meldt The Wall Street Journal.

Het gaat vermoedelijk om restanten van een deur en een deel van de staart. Ze dreven ongeveer vijftig kilometer ten zuiden van het eiland Tho Chu. Luchtvaartmaatschappij Malaysia Airlines kon nog geen berichten over gevonden brokstukken bevestigen.

Het toestel met 239 mensen aan boord was onderweg van Kuala Lumpur naar Beijing toen het contact met het vliegtuig plotseling werd verbroken. De Boeing 777 is vermoedelijk in zee gestort, hoewel nog niet bekend is wat precies is gebeurd.

Warmste 9 maart ooit gemeten

Zondag is de warmste 9 maart ooit geregisteerd. In de Bilt steeg het kwik rond 14.10 uur naar 18,6 graden, meldt weeronline.nl. Het oude record van 18,4 graden werd in 1977 gevestigd. Zaterdag ging al de boeken in als de warmste 8 maart. Het werd toen 16 graden in De Bilt.

Elders in het land werd zondag de grens van 20 graden geslecht, waarmee de eerste lokale warme dag van het jaar een feit is. Dat gebeurde in onder meer Maastricht, Twente en Eindhoven. Later op de middag wordt het mogelijk zelfs 21 graden.

Sinds het begin van de metingen in 1901 is het in de eerste tien dagen van maart nog nooit zo warm geweest. Alleen op 6 maart 1989 werd kort de 20 graden aangetikt in Maastricht.

De wegen richting de Nederlandse stranden begonnen zondag aan het begin van de middag al vol te lopen. Bij Den Haag, Noordwijk en Zandvoort is het druk, meldt de ANWB. De treinen richting Zandvoort zijn ook goed gevuld.

'Oekraïne zal geen centimeter grondgebied opgeven'

Oekraïne zal geen centimeter van zijn grondgebied opgeven. Dat heeft de Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek zondag in Kiev gezegd tijdens de viering van de tweehonderdste geboortedag van de Oekraïense dichter Taras Sjevtsjenko.

"Dit is ons land waarvoor onze vaders en grootvaders hun bloed hebben vergoten", zei de premier bij een standbeeld van de dichter. "Laat Rusland en zijn president weten dat we geen centimeter hiervan zullen opgeven."

Een koor zong liederen en mensen legden bloemen neer bij een monument van Sjetvtsjenko. De dichter wordt in het land gezien als de vader van de moderne Oekraïense literatuur en een nationale held.

Jatsenjoek kondigde eerder op de dag aan dat hij naar de Verenigde Staten gaat om de crisis op het Oekraïense schiereiland de Krim te bespreken. Jatsenjoek ontmoet in de VS meerdere mensen, hoewel nog niet bekend is gemaakt wie dit zijn en wanneer hij vertrekt.

Rusland steunt het referendum dat volgende week zondag op de Krim wordt gehouden en waarin naar verwachting de meerderheid van de bevolking van het Oekraïense schiereiland zal aangeven zich bij Rusland te willen aansluiten.

De nieuwe regering in Kiev is tegen het referendum. Volgens de Amerikaanse president Barack Obama druist de volksraadpleging in tegen internationale wetgeving.

[WB] Richardson wint ook 1000 meter in Inzell

Heather Richardson blijft aan de winnende hand bij de wereldbekerwedstrijden in Inzell. Na twee gewonnen 500 meters zegevierde de Amerikaanse zondag ook op de dubbele afstand.

Richardson dook als enige onder de 1.15 minuten: 1.14,87. Landgenote Brittany Bowe werd in 1,15,26 tweede, gevolgd door door de Russin Olga Fatkoelina (1.15,34). Margot Boer kwam zes honderdsten tekort voor het podium. Marrit Leenstra werd zesde in 1.15,61. Lotte van Beek, Laurine van Riessen en Thijsje Oenema werden respectievelijk achtste, negende en elfde.

Richardson is dit seizoen oppermatig bij de wereldbekerwedstrijden over 1000 meter. Ze won viermaal en werd in Salt Lake City tweede. Richardson vergaarde zodoende 480 punten. Bowe, die eveneens alle keren op het podium eindigde, staat op zeventig punten tweede. Van Beek is op plaats vier de beste Nederlandse.

Volgende week wordt in Heerenveen de wereldbekerfinale verreden. Er zijn dan dubbele punten te verdienen.

Uitslag:

# Naam Tijd
1 Heather Richardson (VS) 1.14,87
2 Brittany Bowe (VS) 1.15,26
3 Olga Fatkoelina (Rus) 1.15,34
4 Margot Boer (Ned) 1.15,40
5 Karolina Erbanová (Tsj) 1.15,52
6 Marrit Leenstra (Ned) 1.15,61
8 Lotte van Beek (Ned) 1.15,66
9 Laurine van Riessen (Ned) 1.15,73
11 Thijsje Oenema (Ned) 1.16,25

Stand Wereldbeker:

# Naam Punten
1 Heather Richardson (VS) 480
2 Brittany Bowe (VS) 410
3 Olga Fatkoelina (Rus) 320
4 Lotte van Beek (Ned) 208
5 Margot Boer (Ned) 191

Hulporganisaties eisen toegang tot Syrië

In een oproep aan de Syrische regering van president Bashar Assad hebben 128 hulporganisaties zondag onmiddellijke en permanente toegang geëist tot Syrië. De organisaties van over de hele wereld zeiden dat zij direct willen helpen om het immense leed dat wordt veroorzaakt door de burgeroorlog te bestrijden.

De groepen riepen alle betrokken partijen in Syrië op om 'te luisteren naar de stem van de internationale gemeenschap zoals die unaniem voor de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties wordt verwoord'.

De VN-Veiligheidsraad stemde vorige maand unaniem in met een resolutie die van Syrië eist dat overal in het land humanitaire hulp wordt toegelaten. Volgens de VN hebben negen miljoen Syriërs humanitaire hulp nodig

FOK!sport foto-onderschrift week 10

Elke week hebben we hier op FOK!sport een nieuwe ronde van het FOK!sport foto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we opzoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de FOK!sport redactie) was Multani met het volgende onderschrift: "Hey dit is niet wat ik bedoelde met geef me rugdekking!"


De opgave van deze week:

Wat is PEC Zwolle-doelman Diederik Boer aan het doen? (PROSHOTS/Ronald Bonestroo)

Uitslag RKC Waalwijk - ADO Den Haag

ADO Den Haag is ook in zijn vijfde wedstrijd met Henk Fraser aan het roer ongeslagen gebleven. Het speelde met 1-1 gelijk bij RKC Waalwijk, dat pas zijn eerste puntje in vier duels pakte. ADO blijft met dit punt boven en RKC onder de nacompetitiestreep. 


Amieux in actie met Zuiverloon. (PROSHOTS/Roy Lazet)

RKC Waalwijk

1 - 1

ADO Den Haag

 42' Castelen    17' Alberg 
 
 Gele kaart: Van Hoevelen, Braber (RKC Waalwijk), Holla, Beugelsdijk, Wormgoor (ADO Den Haag)
 
Stadion: Mandemakers Stadion, Waalwijk
Toeschouwers: nnb
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Seda
Apau
v.Hoevelen
v.Weert
Amieux
Sno
Braber
Duits
Castelen
Beauguel (Joachim/90+2)
Schet
  Coutinho
Zuiverloon
Beugelsdijk
Wormgoor
Meijers
Holla (Bakker/66)
Malone
Gehrt (Kanon/90+3)
Schet
v.Duinen
Alberg

Frank Ocean aangeklaagd door restaurant

Frank Ocean wordt voor de rechter gesleept door het Mexicaanse restaurant Chipotle. Het restaurant beweert dat de r&b-zanger een nummer zou opnemen voor een commercial, maar zijn verplichtingen niet nakwam. Chipotle eist ruim twee ton van Ocean, schrijft entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

De 26-jarige Ocean zou een lied maken, genaamd Pure Imagination, bij een commercial van Chipotle over duurzaam en lokaal geproduceerd voedsel. De zanger kreeg een aanbetaling van 212.500 dollar en zou hetzelfde bedrag nog een keer krijgen als het nummer was. Bij het verstrijken van de deadline liet Ocean echter weten dat hij zich terugtrok uit het project, beweert Chipotle in de aanklacht.

Chipotle wil de 212.500 dollar terug van Ocean, plus aanvullende kosten die tijdens de behandeling van de rechtszaak moeten worden vastgesteld. Een woordvoerder van de r&b-zanger wil niet reageren op de zaak.

Rockband The Rapture bestaat niet meer

De Amerikaanse rockband The Rapture is ermee opgehouden. De bandleden besloten de pers niet op de hoogte te stellen van hun breuk, vertelt Jonathan Galkin van platenlabel DFA Records aan muziekblad Self-titled.

Het nieuws werd bekend door een aankondiging waarin stond dat Luke Jenner, 'voormalig lid van The Rapture', een solo-optreden zou geven. Volgens Self-titled is het geen verrassing dat de band niet meer bestaat. The Rapture deed het afgelopen jaar weinig, bassist Matt Safer stopte er in 2009 mee en Jenner was er eerder al tussenuit wegens het overlijden van zijn moeder en de geboorte van zijn zoon. Ook gaf de zanger in het najaar een aantal soloshows.

The Rapture werd opgericht in 1998. Een jaar later verscheen de ep Mirror en in 2003 kwam de eerste plaat uit, Echoes. De laatste cd van de rockband, In the Grace of You Love, dateert uit 2011.

Winst biatleten Ferry en Domracheva

In Pokljuka hebben Björn Ferry en Darya Domracheva de massastart in de World Cup gewonnen. Ferry deed dat door in de slotfase Martin Fourcade van zich af te schudden, terwijl Domracheva solo over de finish kwam.

Bij de mannen duurde het tot de derde schietbeurt voor er enige tekening in de strijd kwam. Fourcade, Emil Hegle Svendsen, Tim Burke, Ferry, Daniel Böhm en Evgeniy Ustyugov bleven voor de derde keer foutloos en vormden de kopgroep. Na de laatste keer schieten waren alleen Ustyugov, Fourcade en Ferry nog over, maar de Rus Ustuygov moest al snel lossen. In de laatste kilometer kon ook Fourcade het tempo van de Zweed niet meer volgen, maar zijn tweede plek was ruim voldoende voor het behouden van de leiding in de World Cup.

Ferry tijdens de individuele wedstrijd in Sochi, waar hij twaalfde werd (Foto: Pro Shots/Bildbyran)
Ferry tijdens de individuele wedstrijd in Sochi, waar hij twaalfde werd (Foto: Pro Shots/Bildbyran)

Bij de vrouwen lag halverwege een duo op kop. Olga Zaitseva en Anastasia Kuzmina bleven twee keer foutloos en sloegen een groot gat met de rest. De leidster in de World Cup, de Noorse Tora Berger, had op dat moment al drie fouten en was kansloos voor een goede positie. In de derde schietbeurt maakten de twee koploopsters beiden een fout, waardoor de Wit-Russische Darya Domracheva de leiding over kon nemen. De drievoudig olympisch kampioen van Sochi maakte in de laatste beurt nog wel een fout, maar kon onbedreigd winnen. Zaitseva werd derde, nadat ze nog werd ingehaald door de Finse Kaisa Mäkäräinen.

Domracheva wint in Sochi olympisch goud op de massastart, haar derde titel (Foto: Pro Shots/GEPA)
Domracheva wint in Sochi olympisch goud op de massastart, haar derde titel (Foto: Pro Shots/GEPA)

[WB] Smeekens wint tweede 500 meter

Jan Smeekens heeft bij wereldbekerwedstrijden schaatsen in Inzell de tweede 500 meter op zijn naam geschreven. De Nederlander kwam in de voorlaatste rit tot een tijd van 34,91 seconden en bleef hiermee de Duitser Nico Ihle en olympisch kampioen Michel Mulder voor.

Mulder had een tijd van 35,00 seconden geklokt toen Smeekens op het ijs kwam en onder zijn tijd door ging. In de laatste rit was Ihle in 34,97 seconden de tweede die onder de 35 tellen dook. Ronald Mulder, de winnaar van gisteren, moest met 35,18 seconden genoegen nemen met een achtste tijd. Hij moest Jesper Hospes voor zich dulden die met 35,09 zevende werd. Eerder op de dag was Hein Otterspeer in 35,43 tweede geworden in de B-groep.

In het wereldbekerklassement leidt Michel Mulder nu met 578 punten. De tweede positie is met 527 punten voor Mo Tae-Bum die zijn seizoen al beëindigd heeft. Ronald Mulder staat 512 punten derde en kan volgende week bij de wereldbekerfinale in Heerenveen zijn broer Michel nog voorbij.

Uitslag

# Schaatser Land Tijd
1 Jan Smeekens Ned 34.91
2 Nico Ihle Dui 34.97
3 Michel Mulder Ned 35.00
4 Artyom Kuznetsov Rus 35.04
5 Yuya Oikawa Jap 35.05
6 Gilmore Junio Can 35.09 (5)
7 Jesper Hospes Ned 35.09 (6)
8 Ronald Mulder Ned 35.18


Klassement

# Schaatser Land Punten
1 Michel Mulder Ned 578
2 Tae-Bum Mo ZKo 527
3 Ronald Mulder Ned 512
4 Artyom Kuznetsov Rus 447
5 Tucker Fredricks VS 418
8 Jan Smeekens Ned 385
9 Jesper Hospes Ned 366

Van der Duim verslaat Schoorel in tennisfinale Preston

Antal van der Duim (ATP-415) heeft het futuretoernooi in het Britse Preston gewonnen. Hij versloeg in de finale zijn landgenoot Thomas Schoorel (ATP-194) met 7-6 (1) en 6-2. Schoorel was als eerste geplaatst in Preston. 

In de eerste set werden er geen breaks geplaatst. Van der Duim gunde Schoorel in de resterende tiebreak slechts één punt. Van der Duim had het momentum in het tweede bedrijf en pakte de tweede set met 6-2. 

Voor Van der Duim is het zijn tweede futuretitel van het seizoen. Hij verdient met zijn overwinning 18 punten voor de wereldranglijst. De in goede vorm verkerende Fries won vorige week een futuretoernooi in India.

[PS] Sochi vandaag - zondag 9 maart

Vandaag is de tweede wedstrijddag van de Paralympische Winterspelen in Sochi. [insert eventuele gebeurtenissen van gisteren] In dit dagelijkse overzicht op FOK!sport lees je alles over de Nederlanders en prominenten die in actie komen, opmerkelijke feitjes en wanneer de wedstrijden van vandaag plaatsvinden.

Overzicht evenementen:

Tijd (NL) Sport Onderdeel Medaille
06.30 uur Curling Gemengd, ronde 3: Zweden - Groot-Brittannië Nee
06.30 uur Curling Gemengd, ronde 3: Verenigde Staten - Noorwegen Nee
06.30 uur Curling Gemengd, ronde 3: China - Slowakije Nee
06.30 uur Curling Gemengd, ronde 3: Finland - Rusland Nee
06.30 uur IJshockey Mannen, voorronde: Tsjechië - Zweden Nee
07.00 uur Langlaufen Mannen, zittend: 15 kilometer Ja
07.00 uur Alpine skiën Alle klassen: Super-G Ja
09.30 uur Langlaufen Vrouwen, zittend: 12 kilometer Ja
10.00 uur IJshockey Mannen, voorronde: Canada - Noorwegen Nee
12.30 uur Curling Gemengd, ronde 4: Canada - Zweden Nee
12.30 uur Curling Gemengd, ronde 4: Finland - Slowakije Nee
12.30 uur Curling Gemengd, ronde 4: Groot-Brittannië - Zuid-Korea Nee
13.30 uur IJshockey Mannen, voorronde: Verenigde Staten - Zuid-Korea Nee
17.00 uur IJshockey Mannen, voorronde: Rusland - Italië Nee

Nederlanders in actie:

Morgen komen Bart Verbruggen en Kees-Jan van der Klooster in actie op de super-G in het alpineskiën. Om 07.20 uur Nederlandse tijd zal Verbruggen als 21e aan de start komen. Van der Klooster zal om 08.15 uur starten. Na zijn val van gisteren wil hij vandaag opnieuw een gooi naar het eremetaal doen. 

Prominenten:

In het ijshockey gaan we verder met topfavoriet Canada. Nadat ze gisteren met 10-1 wonnen van Zweden zullen ze het vandaag moeten opnemen tegen Noorwegen. Zuid-Korea, dat gisteren op het nippertje won van Rusland komt vandaag de Verenigde Staten tegen. 

Ook het curling gaat vandaag weer verder. Ook hier is Canada de topfavoriet. Na gisteren staan ze op de eerste plaats. Vandaag zullen ze het onder leiding van skip Jim Armstrong opnemen tegen Zweden. 

Nadat ze gisteren de afdaling won in het alpineskiën, wil de Slowaakse Henriete Farkasova ook vandaag goud winnen op de super-G. Haar doel deze Spelen is om op alle vijf onderdelen in het alpineskiën goud te winnen. 

Matthias Lanzinger, de Oostenrijkse skiër die in 2008 een ongeluk kreeg op de piste en zijn been verloor, zal vandaag bij zijn debuut op de Spelen voor het goud gaan op de super-G. Voor zijn ongeluk was hij nog niet toe aan de grote wedstrijden, maar nu wil hij zijn 'Paralympische project' afmaken met een gouden medaille. "Dat zou de kers op de taart zijn."

Opmerkelijk:

Bij het langlaufen in de zittende categorie komt de Braziliaanse Fernando Aranha aan de start. Hij is één van de twee Brazilianen die meedoet aan de Paralympische Spelen. De cross-country zitskiër denkt dat hij wel in de top vijftien moet kunnen komen. "Ik denk dat het een haalbaar doel is, kijkend naar het niveau van mijn concurrenten en het feit dat dit mijn eerste Paralympics zijn."


Kelly toont haar sexy beachbody

Transseksuelen zouden volgens sommige mensen gore manwijven zijn. Het ongelijk van zulke bekrompen losers wordt nu keihard bewezen door Kelly van der Veer. Zij publiceerde foto's waarop ze aantoont dat ook transseksuelen bijzonder aantrekkelijk kunnen zijn.

Kelly plaatste een foto op Facebook waarop ze te zien is in een groen-witgestreept badpak. Het niemandalletje verhult niet dat ze een lichaam heeft waarop 99 procent van de Nederlandse vrouwen stikjaloers zou zijn.

Het bijschrift 'Just Sayin...' wordt gevolgd door verschillende mensen die hun bewondering uitspreken voor Kelly's figuurtje. Of Kelly binnenkort ook in dat badpak te bewonderen is op de Nederlandse stranden, is onbekend.

 

Autokraker geeft getuige klap met hamer

Een man die zaterdagavond in Groningen een autokraker aansprak op zijn gedrag, heeft dat moeten bekopen met een klap met een hamer. Het 23-jarige slachtoffer moest met een hoofdwond naar de dokter. De 24-jarige geweldpleger is aangehouden op verdenking van zware mishandeling en vernieling, meldde de polite zondag.

De auto-inbraak had plaats aan de Kleine Beer. Toen de getuige er wat van zei ontstond eerst een worsteling. De inbreker zei dat hij de man zou vermoorden en gaf hem toen met de hamer een klap op het hoofd. De gealarmeerde politie kon de verdachte aanhouden. De hamer is in beslag genomen.

'Vreemd object' gezien bij zoekactie Boeing

Tijdens de zoekactie naar de vermiste Boeing van Malaysia Airlines is een "vreemd object" gezien in zee. De waarneming is gedaan door Vietnamese zoekteams op ongeveer 100 kilometer van het Vietnamese eiland Tho Chu, meldden de Vietnamese autoriteiten zondag.

Het is niet duidelijk of het om wrakstukken van de vermiste Boeing 777 kan gaan. Maleisië zou hebben gevraagd helikopters en schepen naar het gebied te sturen.

Zo'n 150 kilometer uit de kust van Tho Chu zijn zaterdag oliesporen op zee gezien. Het vliegtuig met 239 mensen aan boord werd echter niet gevonden.

'Vreemd object' gezien bij zoekactie Boeing
'Vreemd object' gezien bij zoekactie Boeing (Foto: ANP)

'Reizigers wilden met vals paspoort naar Amsterdam'

Twee passagiers die vermoedelijk met een gestolen paspoort aan boord waren gekomen van het vliegtuig van Malaysia Airlines dat zaterdagochtend van de radar verdween, wilden mogelijk naar Amsterdam. Dat melden Britse media. De reizigers hadden tickets om na aankomst in Beijing verder te reizen naar Amsterdam.

De reizigers gebruikten mogelijk de identiteit van een Italiaan en een Oostenrijker. De Maleisische autoriteiten doen met ondersteuning van de Amerikaanse FBI onderzoek naar het tweetal en nog twee anderen die mogelijk incheckten onder een valse identiteit.

Het toestel met 239 mensen aan boord was onderweg van Kuala Lumpur naar Beijing toen het contact met het vliegtuig plotseling werd verbroken. De Boeing 777 is vermoedelijk in zee gestort, hoewel nog niet bekend is wat precies is gebeurd en of de passagiers met gestolen paspoorten iets met de verdwijning te maken hebben. Reddingsteams zoeken zondag verder naar het toestel.

22 doden bij zelfmoordaanslag Irak

Bij een zelfmoordaanslag met een bomauto zijn zondag 22 mensen om het leven gekomen in het zuiden van Irak. De aanval kwam enkele weken voor de nationale verkiezingen in een poging om het land te destabiliseren.

De bomauto ontplofte bij een toegangsweg tot de stad Hillah tijdens de ochtendspits. Naast de 22 slachtoffers raakten 55 mensen gewond.

De verantwoordelijkheid is niet opgeëist, maar dergelijke gecoördineerde aanslagen zijn doorgaans het werk van de Iraakse tak van al-Qaida. Het afgelopen jaar is het geweld in Irak toegenomen.

China gaat milieuvervuiling aanpakken

China gaat milieuwetgeving aanschaffen en notoire vervuilers dwingen om schadevergoedingen uit te keren. Dat heeft lid van het Chinese Politbureau Zhang Dejiang zondag gezegd.

Zhang zei tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van het Nationaal Volkscongres dat vervuilende ondernemingen milieuschade veroorzaken en dat zij hiervoor verantwoordelijk moeten worden gehouden. Ook moet er strenger toezicht komen. De in Noord-Korea opgeleide staatsbedrijfskundige Zhang zei dat er wettelijke hervormingen worden voorbereid, maar gaf hier verder geen uitleg over.

In januari werd in Beijing luchtverontreiniging gemeten met een dichtheid van twintig keer groter dan door de Wereldgezondheidsorganisatie als veilig wordt beschouwd. In februari en maart was de smog zo ernstig dat enkele mensen met hart- en ademhalingsproblemen in het ziekenhuis werden opgenomen. Ook bleven een paar scholen gesloten. China heeft vaker gezegd de luchtvervuiling te zullen aanpakken, maar is tot nu toe terughoudend geweest met het nemen van maatregelen om dit terug te dringen.

Het Chinese Nationale Volkscongres is momenteel bijeen om economische plannen te bespreken en nationale en regionale budgetten toe te kennen. De zitting wordt ook een evaluatie van het eerste jaar onder het bewind van de nieuwe president Xi Jinping.

Meer begraafplaatsen in natuur

Nederland krijgt er de komende jaren tien tot vijftien natuurbegraafplaatsen bij. Natuurmonumenten heeft daar afspraken over gemaakt met het platform Natuurbegraven Nederland, zo melden beide partijen zondag.

De vraag naar natuurbegrafenissen neemt volgens de organisaties toe. Een dergelijk graf is voor eeuwig maar is geen monument. Wel mag eventueel een houten gedenkteken het graf markeren. De overledene moet bovendien worden begraven in een kist gemaakt van afbreekbaar materiaal zoals hout, karton, zijde of katoen.

Natuurmonumenten en Natuurbegraven Nederland zoeken momenteel in de provincies Brabant, Utrecht en Noord-Holland naar geschikte locaties. In Nederland zijn nu zes natuurbegraafplaatsen. In Engeland zijn natuurgraven al langer in trek. Daar zijn er al zeker 150, aldus Natuurmonumenten.

Cocu: "Interessant duel met Vitesse"

PSV boekte zaterdag de zesde overwinning op rij. Ook FC Utrecht werd verslagen (1-0). De ploeg van Phillip Cocu treft volgende week nummer twee Vitesse. Cocu staat met PSV op de vierde plaats. Het gat met nummer twee Vitesse is vijf punten. FC Twente kan met een zege op Go Ahead Eagles naast de Arnhemmers komen. PSV kan volgende week het gat met Vitesse tot twee punten terugbrengen met een overwinning in de GelreDome.

"Het zal een interessant duel worden", zei Cocu tegen FOX Sports.In december ging PSV in eigen huis met 2-6 onderuit. "In vergelijking met de eerste ontmoeting zijn we stabieler geworden en mentaal een stukje sterker. We staan er nu goed op."

De coach van PSV merkt dat het team steeds sterker wordt. "We hebben ons goed gepresenteerd, en een stap vooruit gezet. We hebben drie punten gehaald en we liggen weer op koers. De eerste helft hebben we geweldig voetbal gespeeld. Goed combinatievoetbal, hoog tempo en veel diepgang. Het enige smetje is dat we geen goal hebben gemaakt", aldus Cocu, die Jürgen Locadia matchwinner zag worden.

Bosz: "Kritiek Ten Rouwelaar lulverhaal"

NAC Breda-aanvoerder Jelle ten Rouwelaar was zaterdagavond witheet op spelers van Vitesse. Trainer Peter Bosz snapte niets van de woede-uitbarsting. Ten Rouwelaar ging door het lint nadat Mike Havenaar de 1-2 scoorde voor Vitesse. De doelman van NAC had even daarvoor de bal uit geschoten zodat Rydell Poepon gewisseld kon worden.

Frank van der Struijk wachtte daar niet op en nam de ingooi. Uit de daaropvolgende aanval viel het tweede Arnhemse doelpunt. "Als je het van tevoren hebt over respect, dan kun je wel stoppen. Ik vind het echt respectloos", verklaarde Ten Rouwelaar tegenover FOX Sports. De keeper kreeg geel van scheidsrechter Björn Kuipers voor zijn uitbarsting. De captain van NAC ontsnapte aan nog een kaart toen hij zijn middelvinger opstak richting Vitesse-spelers.

"Ik wil best bij onszelf beginnen hoor, want we hebben terecht verloren van Vitesse. Zij hebben een veel betere ploeg. En die jongens hoeven de bal ook niet uit te schieten, maar toch. Respectloos. Ik begrijp het ook niet. Ik weet, het is een grote mannenwereld, maar ik vind dat ze die bal gewoon aan ons moeten geven."

"Ik moest nog uitkijken dat ik me niet helemaal verloor. Daar heb ik ook nog mijn excuses voor aangeboden. De scheidsrechter gaf me terecht een gele kaart. Maar we hebben het allemaal de hele tijd over respect... En ik kan het wel blijven herhalen. Maar dan moet je dat ook laten zien."

Vitesse-trainer Bosz snapt niets van de woede bij NAC. "Ik heb begrepen dat er wat commotie is rondom onze tweede goal. Ik vind dat een compleet lulverhaal. Het is een ongeschreven afspraak dat de bal bij blessures wordt uitgespeeld, maar moet dat tegenwoordig bij wissels ook al. Ik vind dat mijn spelers uitstekend hebben gehandeld."

De coach was gelukkig met het optreden van Vitesse. "We speelden een goede eerste helft en de tweede helft hadden we de volledige controle. Daar ben ik trots op, want het ging er fanatiek aan toe in het stadion. We zijn niet meer in de problemen geweest. Jammer dat we de derde goal niet meer maakten. Dan was het gemakkelijker geweest."

Titelhouder Nadal verslaat moeizaam Stepanek

Rafael Nadal heeft met moeite zijn openingswedstrijd op het masterstoernooi in Indian Wells gewonnen. De Spaanse wereldranglijstaanvoerder verloor tegen de Tsjech Radek Stepanek de eerste set, maar stelde vervolgens orde op zaken: 2-6, 6-4 en 7-5. Nadal is titelhouder in Californië.

Ook andere favorieten maakten geen fout. Andy Murray (5) had net als Nadal drie sets nodig tegen een andere Tsjech Lukas Rosol: 4-6, 6-3 en 6-2. De Zwitsers, Stanislas Wawrinka (3) en Roger Federer (7), stonden tegen respectievelijk Ivo Karlovic en Paul-Henri Mathieu geen set af.

Voor Wawrinka was het zijn eerste wedstrijd sinds winst van de Australian Open. Hij moest door een beenblessure onder meer vorige maand het ABN AMRO World Tennis Tournament in Rotterdam laten schieten.

Ook bij de vrouwen gingen kanshebsters voor de eindzege verder. De als eerste geplaatste Chinese Na Li versloeg met 6-1 en 7-5 landgenote Jie Zheng. De Russin Maria Sharapova (4) stuurde Julia Görges uit Duitsland naar huis: 6-1 en 6-4.

Roelie Bosch (CU): Hans van Dijk is nooit veroordeeld

Uit een integriteitsonderzoek van de ChristenUnie binnen de ChristenUnie naar de integriteitscontroles van de ChristenUnie inzake de ophef over de integriteit van kandidaat-raadslid Hans van Dijk, blijkt dat deze slachtoffer is van een oplichter, meldt Roelie Bosch op de website van ChristenUnie Schagen.

Zij bericht met enige onderbouwing dat kandidaat-raadslid Hans van Dijk zelf nooit is veroordeeld, de niet met name genoemde oplichter is wél veroordeeld. Roelie stelt verder dat het hele item van Omroep Flevoland is gebaseerd op één anonieme brief. Tevens betreurt zij dat Hans van Dijk en zijn gezin persoonlijk beschadigd zijn door de berichtgeving van Omroep Flevoland.

Mr. Olympia Larry Scott overleden

Professioneel bodybuilder en tweevoudig Mr. Olympia Larry 'The Legend' Scott is gisteren in zijn huis in Salt Lake City overleden. Hij overleed op 75-jarige leeftijd aan de gevolgen van Alzheimer, een ziekte die in 2010 bij hem werd vastgesteld.

Scott begon op 15-jarige leeftijd met trainen. Op zijn twintigste won hij Mr. Idaho, waarna hij verhuisde naar Californië. Daar won hij snel achter elkaar Mr. Californië, Mr. Pacific Coast, Mr. America en tenslotte in 1964 Mr. Universe. Ook won hij de eerste twee Mr. Olympia wedstrijden, in 1965 en 1966.

Tijdens deze periode werd hij een van de eerste bodybuilding-supersterren. Zijn imago als gewone jongen maakte hem immens populair. Hij verscheen in een film, was een veelgevraagd model en overschaduwde alle andere professionele bodybuilders. Zijn populariteit werd beschreven als 'Larry-koorts'.

Na zijn tweede winst van Mr. Olympia kondigde Scott, 28 jaren jong, aan te stoppen met wedstrijden. Hij verhuisde naar Salt Lake City en richtte een naar zichzelf genoemd bedrijf op dat sportuitrusting en trainingssupplementen verkocht. In 1999 kreeg hij een plaats in de Bodybuilding Hall of Fame.

Larry Scott (12 oktober 1938 - 8 maart 2014)

Noord-Korea naar de stembus

Inwoners van het dictatoriale Noord-Korea moeten zondag hun stem uitbrengen voor de 687 leden van de Opperste Volksvergadering. Volgens het staatspersbureau KCNA was de opkomst uren voor het sluiten van de stemlokalen al meer dan 90 procent.

De parlementsverkiezing is de eerste sinds 2009 en ook de eerste stembusgang sinds het aan de macht komen van de jonge leider Kim Jong-un eind 2011.

Kiezen tussen meerdere kandidaten is niet mogelijk. Voor elk district is er slechts één kandidaat. In alle gevallen gaat het om iemand die door de regerende Arbeiderspartij naar voren is geschoven. Kiezers kunnen 'ja' of 'nee' invullen op het stembiljet.

In 2009 was de opkomst volgens de officiële cijfers 99,98 procent en stemde 100 procent van de kiezers 'ja'.

Regering populairder na positieve CPB-cijfers

De positieve cijfers van het Centraal Planbureau (CPB) hebben een gunstige uitwerking voor coalitiepartijen VVD en PvdA. In de wekelijkse peiling van Maurice de Hond boeken beide partijen winst. Dat gaat ten koste van de PVV, D66 en ChristenUnie.

De VVD stijgt twee zetels en heeft er nu 21, de PvdA krijgt er een bij en staat nu op veertien. De PVV is met 28 zetels nog steeds de grootste in de peiling, gevolgd door SP (23), D66 (20) en CDA (19). Volgens De Hond is een beperkt deel van de VVD-kiezers, die de afgelopen maanden niet wisten op welke partij ze moesten stemmen, weer terug bij de VVD.

Het CPB voorspelde afgelopen week belangrijke plussen voor 2015: economische groei, iets meer werkgelegenheid, meer consumptie en een lager overheidstekort. Ruim een vijfde van de kiezers denkt nu positiever over het regeringsbeleid. Bij aanhangers van VVD, CDA en D66 is dat bijna een derde.

Bijna de helft van de kiezers heeft overigens het vermoeden dat de rekenmeesters de cijfers gunstiger hebben gemaakt dan ze eigenlijk zijn. Vooral kiezers van PVV, 50Plus en SP zijn pessimistisch en argwanend.

Ruim 22 procent van de ondervraagden vindt dat het huidige bezuinigingsbeleid moet worden voortgezet. Onder VVD'ers is dat 41 procent. Bij PvdA-kiezers is dat maar zeventien procent. Een groter deel (43 procent) wil dat de bezuinigingen worden teruggedraaid en dat de werkgelegenheid moet worden gestimuleerd (35 procent).

Duizenden Japanners demonstreren tegen kernenergie

Duizenden Japanners zijn zondag in Tokyo de straat opgegaan om te demonstreren tegen kernenergie. Dinsdag is het drie jaar geleden dat na een aardbeving en een tsunami een kernramp plaatsvond doordat de Fukushima Dai-ichi-centrale zwaar beschadigd raakte.

Demonstranten sloegen op trommels, riepen leuzen en hielden borden omhoog met 'Sayonara kernenergie' erop. Ze marcheerden naar het parlementsgebouw in Tokyo om te eisen dat Japan zijn kerncentrales opdoekt. Er werd gedemonstreerd tegen het gevaar dat kerncentrales vormen en hoe nucleaire straling rivieren vervuilt.

Betogers zeiden dat ze de kernramp van 2011, het ergste nucleaire incident sinds de ramp van Tsjernobyl, nooit zouden vergeten. De komende dagen staan nog meer protesten in verschillende Japanse steden gepland.

De demonstranten beloofden ook alles te zullen doen om een beslissing van de regering van premier Shinzo Abe om enkele stilgelegde kernreactors weer op te starten aan te vechten. De vorige Japanse regering beloofde juist om de afhankelijkheid van kernenergie af te bouwen. Sinds de kernramp zijn olie-importen gestegen, wat de Japanse economie schade toebrengt.

De afgelopen drie jaar zijn Japanners vaker de straat opgegaan om te demonstreren tegen de houding van de regering tegenover kernenergie. In 2011 verwoestte een aardbeving met een kracht van 9,0 op de schaal van Richter samen met de daarop volgende tsunami de kerncentrale van Fukushima. Hierbij kwamen negentienduizend mensen om het leven. Het schoonmaken van de centrale zal volgens experts tientallen jaren vergen.

Stevens aan de slag bij VfB Stuttgart

Een week nadat Huub Stevens is ontslagen bij PAOK Saloniki heeft hij al weer een nieuwe club gevonden. Hij gaat aan de slag bij VfB Stuttgart. De zestigjarige trainer gaat vanaf maandag aan de slag. 

Stevens volgt bij Stuttgart de ontslagen Thomas Schneider op. Stevens moet de club behouden voor degradatie. De landskampioen van 2007 staat momenteel met twintig punten op de vijftiende plaats in de Bundesliga. Dit is net boven de streep. Hamburger SV heeft ook twintig punten, maar heeft een minder doelsaldo. Zaterdag werd in eigen huis met 2-2 gelijk gespeeld tegen de nummer laatst Braunschweig.

Stuttgart wordt de vijfde Duitse club voor Stevens. Eerder was hij al in dienst bij Schalke 04, Hertha BSC, 1. FC Köln en HSV. 

[PS] Van der Klooster opnieuw onderuit

Skiër Kees-Jan van der Klooster is er op de Paralympische Spelen in Sochi ook op de super-G niet in geslaagd de finish te halen. De gedeeld nummer twee in de World Cup ging, net als op de afdaling, nog voor het eerste meetpunt onderuit. 

Na zijn val probeerde Van der Klooster nog wel de finish te bereiken, maar het duurde niet lang voor hij opnieuw onderuit ging waarna het einde verhaal was. Het goud in de categorie van Van der Klooster, zittend, ging naar Akira Kano. De Japanse titelverdediger, die net als Van der Klooster een dwarslaesie heeft, was ongenaakbaar. Zijn landgenoot en regerend wereldkampioen Taiki Morii moest maar liefst 2,09 seconden toegeven. Brons ging naar de Canadees Caleb Brousseau.

Video Games Live komt naar Nederland

In 2005 werd Video Games Live opgericht. Na vele jaren touren is er een flinke aanhang ontstaan en zijn de orkesten erg populair. Nu, negen jaar na de eerste concerten, komt Video Games Live eindelijk naar Nederland.

Video Games Live is een orkest-reeks die volledig in het licht staat van muziek uit videogames. De muziek komt uit diverse franchises, van Mario en Zelda tot aan Starcraft en Portal. Ben je niet bekend met Video Games Live, bekijk dan hieronder de video om een eerste indruk te krijgen.

Op 12 november dit jaar zal Video Games Live de Heineken Music Hall in Amsterdam aandoen. Wanneer de kaartverkoop begint en wat een kaartje gaat kosten is nog niet bekend. 

Limburger wordt aartsbisschop in Afrika

De Limburgse priester Bert van Megen is door het Vaticaan benoemd tot pauselijke nuntius in Sudan en Eritrea. Hij wordt daarvoor tot bisschop gewijd, meldt de rooms-katholieke kerk. Van Megen krijgt de titel aartsbisschop.

Een nuntius is de officiële diplomatieke vertegenwoordiger van de paus in het land waar hij gevestigd is. De nuntius onderhoudt namens de paus de contacten met de regering van het betreffende land of landen. Ook speelt hij een belangrijke rol bij de contacten tussen een plaatselijke kerk en de wereldkerk.

De Roermondse bisschop Frans Wiertz is verheugd over de benoeming van Van Megen. "Het is een grote eer voor het bisdom Roermond dat wij zo'n goede priester aan de diplomatieke dienst van het Vaticaan mogen afstaan", zegt hij in een verklaring.

N.E.C.-spelers slaags met eigen aanhang

N.E.C. Nijmegen verloor gisteren het duel in de kelder van de Eredivisie met 3-1 van Roda JC en nam daardoor de rode lantaarn over van de ploeg uit Kerkrade. De aanhang van N.E.C. kon dit niet verkroppen en besloot de eigen spelers bij thuiskomst aan te vallen.

Supporters wachtten in Nijmegen de spelersbus van N.E.C. op en vielen het voertuig aan toen deze arriveerde bij het stadion. Doelman Dennis Gentenaar werd daarbij geraakt door een vol bierblikje. Ryan Koolwijk, aanvoerder van de ploeg, werd zelfs fysiek aangevallen. Andere supporters besloten vervolgens tussen beide te komen.

Nadat de spelers het stadion in waren gevlucht, werd zelfs het stadion bestormd door supporters. De ME was aanwezig om de boel vervolgens te sussen. Vervolgens probeerden Rens van Eijden en Bart van Ingen, directeur algemene zaken, de menigte toe te spreken. Ook technisch directeur Edo Ophof en spelers Michael Higdon, Kevin Conboy en Koolwijk gingen het gesprek aan met de supporters.

Spelers en staf konden na een uur het stadion weer verlaten.

'Hele week zonnig lenteweer'

Het mooie lenteweer van de afgelopen dagen houdt vermoedelijk nog de hele week aan. Het blijft droog en ook de zon laat zich regelmatig zien. Wel wordt het iets minder warm dan dit weekeinde. Zondag wordt het mogelijk opnieuw recordwarm, verwacht weeronline.nl.

Nederland behoort volgens de meteorologen bij de warmste plekken in Europa. Zondag wordt het uitzonderlijk warm voor begin maart. In het zuiden van het land kan het mogelijk 21 graden worden. In de afgelopen honderd jaar werd het slechts een keer eerder 20 graden in de eerste tien dagen van maart. Dat was op 6 maart 1989 in Maastricht. Het landelijk dagrecord van 9 maart staat op 18,4 graden in De Bilt en stamt uit 1977.

Zaterdag werd ook al geschiedenis geschreven met de warmste 8 maart sinds het begin van de metingen. In De Bilt werd het 16 graden, terwijl de thermometer in Maastricht de 18,9 graden aantikte.

Het weer blijft voorlopig goed. De temperaturen liggen rond de 13 graden, terwijl de minima 's nachts rond of net boven het vriespunt liggen. Volgend weekeinde draait de wind naar het westen en neemt de kans op regen sterk toe.

Wilders gelooft in regeerperiode PVV

PVV-leider Geert Wilders verwacht dat zijn partij in de toekomst nog een rol van betekenis kan spelen in de Haagse politiek. Hij is dan ook niet van plan om zich volledig op Europa te storten, zegt hij zondag tegen nu.nl. "De beste tijden van de PVV liggen nog voor ons", aldus Wilders.

"Mensen denken dat ik naar Europa ga. Dan ga ik veel mensen teleurstellen. Of geruststellen. Ik zal opnieuw lijstduwer worden en hier blijven. Ik geloof echt dat ik nog veel te doen heb. Ik kan de PVV de grootste partij van Nederland maken. Ik voel dat", zegt Wilders. Hij vindt het onzin dat er geen partij zou zijn die niet met de PVV zou willen regeren.

"De kracht van een partij zit ook in zijn omvang en als je groot wordt, wordt heel veel vloeibaar. En de PVV zal niet alleen gaan gedogen, maar ook gaan regeren", gelooft Wilders. "Uiteindelijk gaat het om wat de kiezers willen en welke combinaties mogelijk zijn. Geloof mij, het zijn bijna allemaal machtspartijen. Die zouden hun schoonmoeder nog verkopen om aan de macht te komen."

Wilders haalt in het interview verder uit naar het NOS-radiodebat tussen de fractievoorzitters van afgelopen woensdag. Wilders haakte af vanwege Kamerverplichtingen, wat hem op kritiek kwam te staan. "Ik doe liever een spetterend Kamerdebat dan dat ik met wat neuzelaars van de NOS praat over hondenpoep", aldus Wilders. Hij denkt niet dat ook maar iemand naar de debatten luistert.

"De seinen in het land staan op rood met de werkloosheid en faillissementen en wij gaan praten over gemeentelijke herindelingen: ze zijn knettergek. Welke Nederlander is daar mee bezig?", stelt Wilders.

[UK Open] Van Gerwen door, Barney exit

Michael van Gerwen heeft de kwartfinales van de UK Open weten te bereiken. De huidig wereldkampioen en titelverdediger bij de Premier League Darts won uiteindelijk simpel van Mark Webster. Voor Raymond van Barneveld viel in de achtste finales het doek.

Van Gerwen kwam tegen Webster met 2-0 achter, herpakte zich en won de partij uiteindelijk met 9-4. Vandaag neemt Mighty Mike het in de kwartfinales op tegen de Engelsman Ian White.

Van Barneveld trof in de achtste finales in Adrian Lewis een pittige tegenstander. Jackpot maakte gehakt van onze landgenoot en won uiteindelijk met 9-2.

[PD] Atlético profiteert van misstap Barcelona

Atlético Madrid heeft goede zaken gedaan in de titelstrijd in Spanje. De ploeg van trainer Diego Simeone boekte een 2-0 uitzege op Celta de Vigo en wipte daardoor op de ranglijst over FC Barcelona heen. De regerend kampioen werd eerder zaterdag met 1-0 verslagen door Real Valladolid.

Door de zege komt Atlético net als Real Madrid op 64 punten. De stadgenoot heeft zondag echter nog een wedstrijd tegen Levante tegoed. Barcelona staat op 63 punten.

Mochten beide Madrileense clubs na 38 speelronden gelijk eindigen, dan is Atlético op basis van een beter onderling resultaat in het voordeel. Atletico won uit met 1-0 en speelde vorige week thuis met 2-2 gelijk.

De zege bij Celta de Vigo, dat elfde staat, had Atlético te danken aan David Villa. De oud-spits van Barcelona maakte het verschil met doelpunten in de 62e en 64e minuut.

Nummer vijf Villarreal leed zaterdag een pijnlijke nederlaag. Uit bij middenmoter Granada werd met 2-0 verloren.

[PS] Verbruggen haalt finish niet op super-G

Op de super-G bij het alpineskiën in de staande categorie is het Bart Verbruggen niet gelukt om de finish te bereiken. Verbruggen mistte het voorlaatste poortje en kon daardoor de wedstrijd niet afmaken. De Oostenrijker Markus Salcher pakte zijn tweede goud voor zijn landgenoot Matthias Lanzinger. Het brons was er voor de Rus Alexey Bugaev. 

Voor Salcher, die last heeft van een halfzijde verlamming, is het zijn tweede goud deze Spelen. Gisteren behaalde hij op de afdaling ook het goud. Zijn landgenoot Lanzinger, die in 2008 zijn been verloor bij een ski-ongeluk heeft zijn 'project' met zilver afgesloten. Voor zijn ongeluk wilde hij op topniveau skiën en heeft dat met deze medaille kunnen afmaken. 

Kiezers VVD en PvdA hebben spijt

Veel mensen die bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2012 op VVD en PvdA hebben gestemd, hebben daar nu spijt van. Daardoor weet een flink aantal kiezers even niet op welke partij ze zullen stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart. Anderen hebben al de knoop doorgehakt; zij stappen over naar een andere partij. Het berouw bij de landelijke coalitie is aanzienlijk groter dan bij de oppositie.

Dat blijkt uit een onderzoek dat het Kieskompas heeft uitgevoerd voor het ANP. Aan het onderzoek hebben 19.415 kiezers meegewerkt. Onder hen zijn bijna 5000 PvdA'ers en ruim 3000 VVD'ers.

Van de PvdA-kiezers heeft 39 procent spijt van de stem van 1,5 jaar geleden. Bij VVD-stemmers gaat het om 35 procent. Daar komt bovenop dat een op de tien VVD'ers niet zozeer spijt, maar wel ontevredenheid voelt. Bij de PvdA is 8 procent ontevreden. Al met al is de helft van de kiezers dus niet tevreden over de twee coalitiepartijen.

Volgens André Krouwel van het Kieskompas hebben veel van de teleurgestelden 2 jaar geleden strategisch gestemd. Hun hart lag eigenlijk bij PVV, SP of GroenLinks, maar er ontstond een tweestrijd tussen VVD-lijsttrekker Mark Rutte en Diederik Samsom van de PvdA. Met hun stem wilden ze ervoor zorgen dat de één de ander zou verslaan. Uiteindelijk vormden de rivalen samen een coalitie.

"De PvdA had ook een linkser kabinet kunnen vormen, maar de kiezers kregen uiteindelijk toch Rutte als premier. Bij de VVD was al vrij snel duidelijk dat ze niet om de PvdA heen konden. Maar juist dat gegeven maakt het opmerkelijk dat zo veel VVD'ers spijt hebben", aldus Krouwel.

Door de spijt dreigt een flinke nederlaag voor VVD en PvdA bij de gemeenteraadsverkiezingen. Zelfs veel tevreden kiezers twijfelen. Zo weet slechts een kwart van alle PvdA-kiezers zeker dat ze ook nu op de sociaaldemocraten zullen stemmen. Bij de VVD is dat niet veel beter. De liberalen hebben pas een op de drie kiezers achter zich, met minder dan 2 weken te gaan tot de gemeenteraadsverkiezingen.

De mensen die hebben besloten om de VVD de rug toe te keren, stappen vooral over naar D66, CDA en de lokale partijen. In Den Haag en Almere profiteert ook de PVV, die alleen in die steden meedoet. De grootste concurrenten voor de PvdA zijn de lokalen, GroenLinks, D66 en de SP.

De spijt staat in schril contrast met de gevoelens bij de oppositie. Bij die partijen betreurt minder dan 10 procent van de kiezers de stem. De uitzondering is ouderenpartij 50PLUS. Een kwart van die kiezers heeft spijt, vermoedelijk door de ophef over Henk Krol. Als hoofdredacteur van de Gay Krant bleek hij niet altijd pensioenpremies voor zijn medewerkers te hebben betaald.

De Vroome naar finale in Mexico

Tennisster Indy de Vroome heeft de finale van het ITF-toernooi in Irapuato bereikt. De 17-jarige Brabantse won op het hardcourt in Mexico in de halve eindstrijd met 6-4, 6-3 van de Amerikaanse Chieh-Yu Hsu.

De andere finaliste in Irapuato is nog niet bekend. Deze moet komen uit de ontmoeting tussen de Japanse Mari Osaka en Lesia Tsoerenko uit Oekraïne.

Voor De Vroome is het sowieso een goede week. Donderdag kreeg de huidige nummer 228 van de wereld te horen dat ze een wildcard heeft gekregen voor het prestigieuze WTA-toernooi van Miami, dat later deze maand wordt gespeeld.

'Krim kan al eind maart onder Moskou vallen'

De autonome Krimrepubliek kan al eind maart onderdeel van Rusland zijn. Dat heeft Vladimir Konstantinov, de voorzitter van het regionale parlement van de Krim, zaterdag gezegd.

Konstantinov verwacht dat de bevolking van de Krim in een referendum van 16 maart kiest voor aansluiting bij Rusland en dat het proces van integratie daarna snel zal zijn afgerond.

Hij zei ook dat hij van de Russen garanties voor de Krim heeft gekregen voor na het referendum. Volgens Konstantinov heeft Moskou toegezegd dat de ambtenaren op de Krim net zoveel gaan verdienen als hun Russische collegae. "Om eerlijk te zijn is dat meer dan wat we hadden verwacht."

Drukte bij Rotterdamse Museumnacht

De Rotterdamse Museumnacht is succesvol en druk verlopen. Dat heeft de organisatie zondagochtend gemeld. Zaterdagavond konden belangstellenden tot 02.00 uur 's nachts 51 kunstinstellingen bekijken.

De Kunsthal en Museum Boijmans van Beuningen deden deze dertiende editie niet meer mee. De twee instellingen vonden de kosten van de Museumnacht te hoog. In Boijmans van Beuningen werd een bijeenkomst gehouden over het Collectiegebouw.

De avond werd afgetrapt op het plein van Villa Zebra. De museumnacht had dit jaar het thema 'sporen' waar de musea veel kanten mee op konden.

Vorig jaar was de Museumnacht met vijftienduizend bezoekers uitverkocht.

'Vermist toestel wilde mogelijk terugkeren'

Het vliegtuig van Malaysia Airlines dat zaterdagochtend van de radar verdween, probeerde mogelijk te keren. Dat heeft een woordvoerder van de Maleisische luchtmacht gezegd.

De piloot moet de luchtverkeersleiding normaal gesproken op de hoogte brengen als hij wil draaien, maar dat is niet gebeurd. De luchtmacht wil verder geen details geven.

Het toestel met 239 mensen aan boord was onderweg van Kuala Lumpur naar Beijing toen het contact met het vliegtuig plotseling werd verbroken. De Boeing 777 is vermoedelijk in zee gestort. Reddingsteams zoeken zondag verder naar het toestel.

Libanezen protesteren tegen huiselijk geweld

In de Libanese hoofdstad Beiroet zijn zaterdag duizenden mensen de straat op gegaan om aandacht te vragen voor een wet tegen huiselijk geweld. Familieleden van slachtoffers daarvan hadden de demonstratie op deze Internationale Vrouwendag georganiseerd, meldde de BBC.

Ook al is Libanon een van de meest progressieve landen in het Midden-Oosten, het land heeft nog geen wet die vrouwen beschermt tegen geweld van familieleden. Religieuze groeperingen hebben ernstige bezwaren tegen het wetsvoorstel.

Libanezen protesteren tegen huiselijk geweld
Libanezen protesteren tegen huiselijk geweld (Foto: ANP)

Joan Ferrier (60) overleden

Joan Ferrier, dochter van de eerste Surinaamse president Johan Ferrier en voorzitter van de Amsterdamse Stichting Herdenking Slavernijverleden 2013, is zaterdag overleden. Joan, de oudere zuster van oud-CDA-Kamerlid Kathleen Ferrier, werd 60 jaar oud.

Tussen 1998 en 2012 was Ferrier directeur van E-Quality, het kenniscentrum voor emacipatie, gezin en diversiteit. Voor haar werk op dat gebied werd ze in 2011 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Ook werd ze in 2008 verkozen tot 'zwarte vrouwelijke manager’ van het jaar. Vorig jaar ontving ze van het Amsterdamse stadsbestuur de Frans Banninck Cocq erepenning voor haar verdiensten voor de hoofdstad.

Ook was ze initiatiefnemer en voorzitter van stichting Johan Ferrier Fonds. Dat fonds werd opgericht ter ere van haar wijlen vader Johan Ferrier, de laatste gouverneur en eerste president van de Republiek Suriname.

Joan Ferrier (60) overleden
Joan Ferrier (60) overleden (Foto: ANP)

Forse sterfte in 'dierentuin des doods'

Een ernstig vermagerde Bengaalse tijger stief er afgelopen week aan een longontsteking. Een maand eerder overleed een leeuw toen hij stikte in zijn kooi. In de dierentuin van de Indonesische stad Surabaya zijn sinds afgelopen zomer meer dan 100 dieren gestorven, meldden Indonesische media zaterdag.

De attractie, door Indonesische media inmiddels 'dierentuin des doods' gedoopt, is met ruim 3400 dieren een van de grootste in Indonesië. Online petities om de zaak te sluiten zijn wereldwijd honderdduizenden keren ondertekend.

Een belangrijke rol speelt Tony Sumampau, de voorzitter van de Indonesische vereniging voor dierentuinen die ook private safariparken bestiert. Hij wordt ervan beschuldigd de gezonde dieren uit de dierentuin naar zijn eigen parken over te brengen, naar eigen zeggen onder het mom van "genetische diversiteit".

Forse sterfte in'dierentuin des doods'
Forse sterfte in'dierentuin des doods' (Foto: ANP)

Een luier vol stront

Vol verbijstering las ik de berichtgevingen omtrent onze bejaarden en hun vieze luiers. Kunnen we het alsjeblieft slips noemen, luiers zijn voor baby's. De uitkleding van onze zorg is een trend die het gevolg is van de oplopende vergrijzing en de oplopende kosten van de zorg. Het feit dat hier een heel apparaat aan ambtenaren serieus over vergaderd heeft is triest. Hiernaast hebben complete nieuwsredacties hier ook nog over vergaderd, hoe ze dit bericht het beste konden weergeven. Je zou bijna denken dat het een 1 aprilgrap is, maar helaas is het de trieste waarheid van de dag.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.