Meer gratis geld voor Cyprus

Redactie

Cyprus krijgt opnieuw financiële steun van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds. De Eurogroep ging maandag in Brussel akkoord met de uitbetaling van 236 miljoen euro.

De trojka van vertegenwoordigers van EU, IMF en de Europese Centrale Bank gaf Cyprus het groene licht nadat het parlement in Nicosia vorige week alsnog had ingestemd met de privatisering van staatsbedrijven. Een eerdere afwijzing door het parlement dreigde de uitbetaling van een tranche van het steunpakket te blokkeren. De verkoop van staatsbedrijven in onder meer de telecom-, haven- en elektriciteitssector moet 1,4 miljard euro binnenbrengen.

Cyprus kan begin april rekenen op 150 miljoen euro van de EU en 86 miljoen van het IMF, als onderdeel van de noodlening van tien miljard euro die de trojka vorig jaar toezegde. De Eurogroep stelde maandag vast dat de Cypriotische regering haar fiscale doelstellingen voor 2013 ruimschoots heeft gehaald. Wel moet ze de fiscale discipline handhaven en meer doen om duurzame economische groei te bevorderen.

De directeur van de centrale bank kondigde maandag zijn vertrek aan. Een reden voor het vertrek van Panicos Demetriades werd niet gegeven, maar president Nicos Anastasiades bedankte hem in een verklaring voor het afwenden van een Cypriotisch faillissement en het stabiliseren van de bankensector in het land.