Zesde generatie huiskat betrekt huize Churchill

Een rood zwerfkatje heeft zijn intrek genomen in het landhuis van wijlen Sir Winston Churchill. Die promotie dankt het dier aan de voormalige Britse premier zelf, die bij testament bepaalde dat er altijd een rode kat met vier witte sokken en een witte bef op Chartwell moest wonen.

Churchill bedacht de 'marmeladekleurige' kattten in zijn testament uit dankbaarheid jegens zijn geliefde huiskat Jock. Die kwam op Churchills 88e verjaardag op Chartwell wonen en heette naar Churchills persoonlijk secretaris, Sir John alias 'Jock' Colville, die hem aan zijn baas cadeau deed. De markante premier en zijn kat waren al gauw zo onafscheidelijk dat Jock steevast aanzat bij het kabinetsberaad. Het verhaal gaat dat de maaltijd pas kon beginnen zodra Jock was aangeschoven.

De nieuwe huiskat op Chartwell is inmiddels de zesde in de dynastie en is dan ook Jock VI gedoopt. De omhooggevallen zwerver heeft het zich in het landhuis in het graafschap Kent al gemakkelijk gemaakt. Hij doet een middagdutje, snoept van de tonijn of rekt zich uit op een van de Perzische tapijten. "Het is een hedendaags sprookje", zegt huisbewaarder Katherine Barnett, die zorgt dat het Jock VI aan niets ontbreekt.