Israël toont onderschept Iraans wapentuig

Israël heeft maandag de Iraanse raketten die vorige week werden onderschept tentoongesteld. Met het wapentuig op de achtergrond riep premier Benjamin Netanyahu de wereld op een hardere koers te varen over het Iraanse atoomprogramma. Volgens Israël zijn de raketten afkomstig uit Iran en waren ze onderweg naar militanten in Gaza.

Het schip dat de raketten aan boord had werd woensdag onderschept op de Rode Zee. Israël kwam het Iraanse plan om de raketten te verschepen op het spoor na maanden onderzoek van zijn inlichtingendiensten. Het schip probeerde zijn sporen te wissen door eerst naar Irak te varen. Het plan was om de raketten af te leveren in Sudan, en van daaruit via Egypte naar Gaza te brengen. Het schip voer onder Panamese vlag om geen aandacht te trekken, maar werd toch door de Israëlische marine in de kraag gevat.

Volgens Netanyahu toont de vondst aan dat de Iraanse regering niet te vertrouwen is als het aankomt op beloftes over haar atoomprogramma. "Iran, een bruut regime, heeft zijn innige banden met terrorisme niet laten varen", aldus Netanyahu. "Iran probeert nog steeds op systematische wijze vrede en veiligheid in het Midden-Oosten te ondermijnen en wil nog steeds Israël vernietigen. Irans daden en leugens zijn niet nieuw. Wat nieuw is, is de bereidheid van velen in de internationale gemeenschap om de kop in het zand te steken."

Het Westen onderhandelt momenteel met Iran over zijn atoomprogramma. Er is een voorlopige overeenkomst gesloten, waarbij Iran zijn uraniumverrijking terugschroeft in ruil voor de verlichting van westerse sancties. Israël meent echter dat Iran met de onderhandelingen een rookgordijn opwerpt en dat het land nog altijd een kernwapen probeert te maken.