Dierenhandelaar aangehouden in Frankrijk

Een 35-jarige man uit Dubai die illegaal in dieren handelde is op verzoek van Nederland in Frankrijk aangehouden. Hij wordt verdacht van deelname aan een criminele organisatie die zich op grote schaal bezighield met wereldwijde illegale dierenhandel en het witwassen van de inkomsten daaruit.

In het onderzoek naar illegale dierenhandel werden in november 2012 al vier mannen aangehouden. De verdachte uit Dubai stond sindsdien op de internationale opsporingslijst. Hij werd drie weken geleden aangehouden op de luchthaven in Parijs en vorige week overgeleverd aan Nederland. De rechter-commissaris van de rechtbank in Utrecht verlengde zijn hechtenis maandag met veertien dagen, meldt het OM.

De man zou zeldzame vogels aan de organisatie hebben geleverd voor de handel in Nederland, waardoor risico ontstond op de verspreiding van dierziektes binnen Europa, waaronder vogelgriep. Daarnaast zou hij illegaal dieren uit Europese dierentuinen, met name katachtigen, hebben verkocht in de Verenigde Arabische Emiraten.

De politie en de NVWA doorzochten in 2012 negen bedrijven en woningen in Brabant, Limburg, Zuid-Holland en Utrecht. Tientallen zeldzame vogels werden destijds in beslag genomen, waaronder neushoornvogels en muskaatvinken. De verdachten hebben volgens het OM veel geld verdiend met de illegale handel.