Finse skiester Poutiainen beëindigt carrière

De Finse skiester Tanja Poutiainen skiet zondag haar laatste wedstrijd. De 33-jarige Finse kondigde haar afscheid maandag, na afloop van de reuzenslalom bij de wereldbekerfinale in Lenzerheide, op Facebook aan. "Ik heb altijd van deze sport gehouden en ben vereerd dat mijn carrière zo lang heeft mogen duren", schreef ze.

Poutiainen deed mee aan vijf Olympische Spelen. In Turijn pakte ze zilver op de reuzenslalom. Die medaille is de enige die een Fin ooit veroverde bij het alpineskiën.

Het succesvolste seizoen van de Finse was de jaargang 2004-2005. Toen won ze de wereldbeker op zowel de reuzenslalom als de slalom. Op beide onderdelen werd ze in 2005 ook tweede bij het WK in Bormio.

In 2008-2009 veroverde ze de wereldbeker op de slalom opnieuw. Ook dat jaar greep ze echter naast het goud bij het WK. In Val d'Isère werd ze zowel op de reuzenslalom als de slalom derde.

In totaal kwam Poutiainen bij elf wereldbekerwedstrijden als eerste beneden. Haar eerste was in februari 2004 in eigen land in Levi. In januari 2011 kon ze in het Oostenrijkse Flachau voor het laatst juichen. Ze stond 48 keer op het podium.

Poutiainen bergt na zondag haar skies definitief op. (PROSHOTS/GEPA)