Sarkozy eist publicatieverbod Elysée-tapes

Redactie

De Franse oud-president Nicolas Sarkozy heeft de rechter maandag in een kort geding gevraagd het openbaren van stiekem opgenomen privégesprekken van hem en zijn vrouw Carla Bruni te verbieden. De gewraakte 'Sarkoleaks' komen uit de koker van Sarkozy's voormalige rechterhand Patrick Buisson en verschenen vorige week al in onder meer het satirische blad Le Canard Enchaîné.

Buisson heeft gesprekken vastgelegd tussen Sarkozy, Bruni en enkele van hun vertrouwelingen tijdens zijn presidentschap in 2011. Op de opnamen is onder meer te horen dat de première dame, die als zangeres en beroemdheid een bloeiende eigen loopbaan heeft, de president plaagt dat zij hem moet 'onderhouden'.

Sarkozy zou zich warmlopen voor een terugkeer in de politiek, maar klaagt dat zijn vijanden die proberen te saboteren. Vrijdag schreef Le Monde dat de oud-president bedenkelijk nauwe contacten onderhield met de aanklagers die onderzochten of hij zich schuldig had gemaakt aan corruptie. Dat zou volgens de Franse krant blijken uit door justitie afgeluisterde telefoongesprekken tussen Sarkozy en zijn advocaat Thierry Herzog.

De gewezen advocaat-generaal die, in ruil voor een mooie baan aan de zuidkust, Sarkozy stiekem inlichtingen zou hebben verschaft over het corruptieonderzoek is maandag in het ziekenhuis opgenomen. Gilbert Azibert heeft een zelfmoordpoging gedaan, schrijft het Franse opinieblad Le Point.

Herzog noemt het afluisteren van de vertrouwelijke gedachtewisseling tussen advocaat en cliënt onrechtmatig en monsterlijk. De Franse Orde van Advocaten deelt zijn verontwaardiging en zegt president François Hollande voor de rechter te dagen, meldt Radio France.