[PS] Zesde plaats voor Jochemsen

heywoodu

Anna Jochemsen is op de Paralympische Spelen in Sochi zesde geworden op de super-G. De 28-jarige Nederlandse, die dit jaar grossierde in vijfde plekken, kon niet in de buurt komen van de medailles. Het was haar tweede onderdeel op de Spelen, op de afdaling haalde ze eerder de finish niet.

Het goud in de categorie van Jochemsen, staand, ging net als op de afdaling naar de twintigjarige Marie Bochet. De Française, regerend wereldkampioene op alle onderdelen, was onaantastbaar. Haar landgenote Solène Jambaqué pakte overtuigend het zilver. De paralympisch kampioene van Turijn 2006 moest exact twee seconden toegeven op Bochet.

Brons was er voor de achttienjarige Stephanie Jallen. De Amerikaanse schreeuwde de hele weg tegen zichzelf, en dat leverde haar de derde tijd op. Qua tijd was brons weggelegd voor de Russische Inga Medvedeva, maar zij mistte het laatste poortje en werd gediskwalificeerd.

Bij de visueel beperkte atleten ging het goud naar de Britse Kelly Gallagher. Daarmee schreef ze historie, want nog nooit slaagde iemand uit Groot-Brittannië erin om op de Paralympische Spelen een gouden medaille te veroveren. Na zes keer zilver en maar liefst vijftien keer brons was het dan eindelijk raak.

De tijd van Gallagher leek aangevallen te worden door de Slowaakse Henrieta Farkasova, de regerend kampioene, maar zij ging halverwege onderuit. De Australische Mel Perrine mocht als laatste naar beneden, en was maar liefst twee seconden sneller dan Gallagher. Vlak na het laatste meetpunt ging ook zij echter onderuit. Zilver was er voor Aleksandra Frantceva uit Rusland, terwijl de Britse Jade Etherington brons pakte.

Op de zitski's ging het goud, net als op de afdaling, naar de 21-jarige Duitse Anna Schaffelhuber. Van de concurrentie had ze dit keer weinig te duchten, want Claudia Lösch moest maar liefst 2,09 seconden toegeven. De Oostenrijkse olympisch- en wereldkampioene had op haar beurt bijna een seconde voorsprong op de Amerikaanse Laurie Stephens, de kampioene van 2006. 

De wedstrijd werd gekenmerkt door twee zware valpartijen. De Amerikaanse Alana Nichols, wereldkampioene van 2011 en winnares van het zilver op de afdaling in Sochi, ging hard onderuit en moest na een lange behandeling met de helikopter afgevoerd worden. Enkele minuten na de herstart ging ook haar landgenote Stephani Victor hard de netten in, en ook zij moest met de helikopter naar het ziekenhuis gebracht worden.

Lees meer over het paralympisch alpineskiën in onze special.