Meer geld voor vissers om bijvangsten te voorkomen

Harry

Meer vissers die werken aan het voorkomen van ongewenste bijvangst kunnen bij hun investeringen rekenen op een bijdrage van het ministerie van Economische Zaken. Staatssecretaris Sharon Dijksma (PvdA) heeft de pot van drie miljoen euro die al beschikbaar was met anderhalf miljoen euro verhoogd, maakte ze maandag bekend.

Vissers moeten vanaf 2016 hun ondermaatse en onverkoopbare vis aan de wal brengen. Vorig jaar konden vissers proefprojecten indienen om ervaring op te doen met deze 'aanlandplicht'.

De projecten variëren van het gebruik van andere netten en camera's of het toch verkopen van de bijvangst. Eind maart wordt bekend voor welke projecten geld krijgen. Door het beschikbare bedrag te verhogen krijgen nu meer projecten groen licht.

Dijksma maakte daarnaast bekend dat garnalenvissers een bijdrage kunnen krijgen als zij hun manier van vissen willen verduurzamen. Daarvoor is 1,2 miljoen euro beschikbaar uit het Europees Visserijfonds. De garnalenvissers kunnen voor veertig procent van hun investering een subsidie aanvragen bij het ministerie van Economische Zaken.