Wiet volledig legaal in Uruguay

Uruguay is het eerste land op aarde waar de productie, de verkoop en het gebruik van wiet volledig legaal is. De Uruguayaanse regering nam daartoe dinsdag een wetsvoorstel aan. Het enige wat nog rest is de handtekening van president Jose Mujica, die al heeft gezegd achter het voorstel te staan. Doel is om drugsverslaving en drugsgeweld onder controle te krijgen.

"Vandaag is een historische dag. Veel Latijns-Amerikaanse landen en veel regeringen, zullen deze wet als voorbeeld nemen", zei senator Constanza Moreira nadat de wet met 13 stemmen tegen en 16 stemmen voor was aangenomen door de Senaat. Het lagerhuis stemde eind juli al in met het wetsvoorstel. Hoewel de wet de steun had van de politiek is twee derde van de bevolking tegen, blijkt uit recente opiniepeilingen.

Mujica drukte ondanks het verzet van de bevolking tegen de wet de plannen door. Hij meent dat de wereldwijde oorlog tegen drugs faliekant mislukt is en dat bureaucraten beter zijn in het inperken van het aantal verslaving en het drugsgeweld dan de politie, militairen en gevangenisbewakers.

Iedereen die betrokken is bij de marihuanahandel moet een vergunning aanvragen. Bovendien houden speciale waarnemers van de regering in de gaten of iedereen zich houdt aan de wet. Daarin staat onder andere dat elke volwassene per maand maximaal veertig gram marihuana mag aanschaffen bij de apotheek. Ook mogen vergunninghouders zes marihuanaplanten in hun bezit hebben.