Strijd tussen betogers en politie Kiev duurt voort

Nog altijd staan duizenden agenten en demonstranten in de Oekraïense hoofdstad Kiev recht tegenover elkaar. Agenten, gehuld in rellenuitrusting, proberen enkele tentenkampen van betogers te ontruimen, maar de demonstranten bieden verzet.

Bij een van de protestkampen boekten politieagenten een bescheiden succes; een deel van de tenten en barricades werd verwijderd. Het belangrijkste kamp, op het Onafhankelijkheidsplan, wordt echter fel verdedigd door de betogers. In de nacht van dinsdag en woensdag trokken er steeds meer mensen naar het plein om zich aan te sluiten bij de betogers.

De betogers zwaaiden met de vlaggen van de Europese Unie en Oekraïne en zongen het volkslied. Sommigen schreeuwden 'Schande!' en anderen riepen dat ze blijven waar ze zijn en niet wijken voor de politie. Veel betogers dragen bouwhelmen om zich te beschermen tegen klappen van de politie. De temperatuur is ruim onder het vriespunt en de betogers proberen warm te blijven door samen op en neer te springen.

Hoewel er enkele mensen gewond zijn geraakt, lijken de agenten opdracht te hebben gekregen geen buitensporig geweld te gebruiken. Politieagenten die bij het Onafhankelijksheidsplein een linie hebben gevormd verplaatsen zich vrijwel niet. Ondertussen worden er toespraken gehouden door de betogers.

De betogers en de Oekraïense oppositie zijn woedend over de beslissing van Janoekovitsj om een samenwerkingsakkoord met de Europese Unie te laten varen en zich te richten op Rusland. Moskou had hem daarvoor zwaar onder druk gezet.